![]() |
|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 801802803804805 824> |
Автор | ||||||||||||||||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||||||||
![]() Што знае Чоли што е име а што презиме
![]() Изменето од mungos80 - 16.Април.2013 во 13:50 |
||||||||||||||||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|||||||||||||||||
Знам што е именка и презименка.... Ленин и Сталин са презимена ама имало периоди кога тие се използвале како лични имена (лично познавах еден Сталин). Дури личното име на бугарскиот еврокомисар Кристалина Георгиева е било Сталинка.. името е смененно по разбираеми причини
![]() |
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||||||||||||||||
Проблемот си е твој. Бугарскиот идентитет е од иљада години таков, каков што е денес. Секој Бугарин знае дека бугарскиот народ се формирал од мешање основно на автохтоното население, прабугарите и словените. Оние кои се нарекуваат Бугари и го зборуваат словенскиот бугарски јазик во поранешните римски провинции Мизија, Тракија и Македонија. Теориите и хипотезите се за само еден од компонентите на бугарската етногенеза. Проблемот можеби никогаш нема да се изјасни поради недостаток на информација. Истата работа и со вистинските Македонци - секогаш ќе има научници кои ќе сметаат дека тие биле Грци, а други ќе сметаат дека не биле. Значи иљадагодишниот бугарски идентитет е неоспорлив. И не кажа зошто небугаризираните Македонци во тој иљадагодишен период не се запишале никаде во историјата. Само Чоли даде мислење, кое не треба да се подмине. |
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|||||||||||||||||
Ајде оди истреби се и верувај во илузиите кои ти го исцицале мозокот.
Со каква сигурност и ароганција тогаш тврдиш, дека теориите и хипотезите се дел од бугарската етногенеза и кога проблемот нема никогаш да се реши, дека илјадагодишниот бугарски идентитет е неспорен?! Самите теории и хипотези го оспоруваат тоа. Сите тие теории меѓусебно се исклучуваат. Кога би можел ти да ги процесуираш информациите, сигурен сум дека не би го конструирал одговорт на тоја начин. Бугарите си биле Бугари и не зборувал словенски јазик. Поданиците зборувале сосем друг јазик, кој по никоја основа неможел да се нарече бугарски, а со тоа и да бидат етнички Бугари. Таквите можат да бидат само квази, политички, констурирани Бугари. Еден од нив си и ти, Македонец, протеран од Егејска Македонија, населен во политичката творба Бугарија. Без чувство за етничка и национална припадност си подлегнал на пропагандите и со текот на времето си станал Бугарин. Не верува дека дедоти се измешал со некои Бугари, само со цел да ја поткрепи твојата теорија за наводната словенобугарска етногенеза! Јас сум ти рекол, немам намера да дебатирам со луѓе кои немаат ништо со Бугарите, а се нарекуваат со нивното име. Прво треба да кажеш како од Словен, Македонец, Грк, Тракиец или Шоп се станувало Бугарин. Кога тоа ќе го одговориш, можеби многу работи ќе ти се разјаснат. Материјални докази за небугаризирани Македонци се приложени многу, но ти или несакаш да ги видиш или неможеш да ги разбереш. Ако бараш македонска институција во тие 1000 години нема да најдеш, но тоа незначи дека некој не се борел за таа Македонија, за својата татковина, својот род. Преку Крушевската Република, па Социјалистичка Република Македонија и самостојна Република Македонија таа борба е затворена. Нејзе ја водат наследниците на небугаризраните Македонции и сите оние со кои ти водиш виртуални битки по форуми. Со такви како тебе, папагали, кои само знаат да ги рецитираат “бугарските“ пропаганди неможе да има дискусија. Само допринесуваш да дојде до поголема омраза, нетрпение и никаков простор работите да тргнат по нагорна линија. Мечка од планина да ја донесевте досега ќе научеше дека 130 годишната пропагандата не ви работи. Била фалшива монета и ќе остане фалшива монета! Ајде сега шетај, гитла, ти бугаризран Македонецу! Само докажуваш дека полесно ти влегува на друго место, а во глава никако! Дали ти го разбираш јазикот на правите и единствените Бугари? ПС. Јас проблем немам, но очигледно ти си имаш проблем. Македонија и сите ние Македонците, небугаризрани, сме ти трн во око. Изменето од Platenik - 17.Април.2013 во 11:10 |
||||||||||||||||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|||||||||||||||||
Да занеме дека знаеш да правиш разлика меѓу име, именка, презиме и..... ПРЕЗИМЕНКА?! Тоа ни го докажа во одговорот, погоре! ![]() |
||||||||||||||||||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|||||||||||||||||
![]() Jас сум Бугарче - го рекол еден бугаризиран Македонец. Бугарин да се наричам - прва радост е за мене Изменето од чоли - 17.Април.2013 во 15:00 |
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
|||||||||||||||||
Што ти се наричаш блгарин?!
Ај, ти е гајле! Ќути, има и полошо! |
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
|||||||||||||||||
Полошо е да ти оспорват името...
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||||||||||||||||
Моето е ред подредено. 1000 и кусур г. моите биле Бугари. Твоите биле само 1 0 0 0 г. Бугари. Само кусурот е Македонски.
Абе тие се исклучуваат, ама се однесуваат на прабугарите. Какви и да биле, не е битно. Нивното име е името на словеноговоречкиот народ во Мизија, Тракија и Македонија од времето пред Самоила. Вие сте прифатиле да го носите името на римската провинција Македонија. Па носете си го со гордост, само немојте идентитетот на своите предци да го менувате. Тие биле дел од бугарската национална целина и се нарекувале Бугари. Или ако ќе тврдиш дека освен бугаризирани имало и небугаризирани македонци во тој 1 0 0 0 годишен период, немој да ги претставуваш бугаризираните како небугаризирани. Тешко ти е да покажеш некој небугаризиран македонски херој до НОБ нели/
И Македоните си биле Македони и го зборувале грчкиот јазик, плус тоа го хеленизирале светот.
Оди се расправај со луѓето кои живееле тогаш. Тие си знаеле дека се Бугари и го зборувале бугарскиот јазик.
Не бе. Еден мој прадедо Бугарин дошол во Бугарија се венил за овдешна Бугарка и така. Само Бугари се во мојот род. Македонец значело дека си од Македонија. Уште чекам да покажеш некој познат етнички Македонец пред воможниот датум.
Губиш се во времето и просторот. 1. Македонци немало кога се појавиле Бугарите. 2. Грк тешко ќе стане Бугарин, освен оние од Црноморскиот реон кои веќе се асимилирани. 3. Бугарите се тука пред да се појави етнографската група Шопи. 4. Тракијците? /можеби мислиш на Траките/ кои го прифатиле романскиот јазик станале Власи, а оние кои го прифатиле по тоа бугарскиот словенски јазик станале Бугари.
Покажи барем еден.
Институции не барам. Барам етнички македонец да се борел за Македонија пред НОБ. За својата татковина Македонија се бореле пред се` Бугарите од Македонја . Миладиновци, Прличев, Шапкарев и останатите бугарски преродбеници, Делчев, Груев, Сандански и останатите револуционери, етнички Бугари од Македонија, Александров и ванчо Михајлов и останатите Бугари од ВМРО и т.н.
Кои биле етничките Македонци во Крушевската република? Бугарите? Власите? или другите?
Тука си е чисто етничко македонско. Нема спор.
Значи ја водат наследници на србизирани Македонци, оти немало небугаризирани, србизирани, влахизирани, албанизирани Македонци. Ако имало, ќе покажеше некој.
Јас изнесувам само факти. Ако не сакаш да се соочиш со минатото на твоите предци си е твој проблем. Никој од потомците на македонските Бугари или било каков Бугарин, дури добруџански,нема да дозволи на македонистички пастори да ја искривуваат вистината. Денешните етнички Македонци се сепариран дел от поранешниот голем бугарски народ. Такви биле историските прилики.
Македонските Бугари се бореле за бугарската црква пред повеќе од 130 години. Кој пропагирал тогаш? Зошто никој не се борел за македонска црква, македонски училишта, македонски книги, весници и т.н.? Сите Бугари од македонија се бореле за бугарштината.
Да бе, Гоце бил фалшив. Така?
Нема такво нешто како бугаризиран Македонец. 1. Кога дошле вистинските Бугари, вистинските Македонци одамна ги немало. 2. Етничките Бугари во Мизија, Тракија и Македонија се тука од 10 век, етничките Македонци се од неколку децении.
Никој не може да прифати глупостите на македонистичката доктрина. Покажи некој етнички Македонец пред 130 г.и може да се замислам.
Колку што ти го знаеш јазикот на правите и единствените Македонци.
Не бе. Не сте ми трн во око. Вие сте ми солза од смеа во око, бидејќи ве гледам како се мачите да најдете доказ дека не сте биле Бугари и не успевате, како тврдите дека сте Македонци отсекогаш /од Адам и Ева?/ и знам дека сами не си верувате, ама се обидувате да најдете верници. Вашата религија е кон крајот на своето постоење. Тоа е од мене. |
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|||||||||||||||||
![]() Каснаковски ние се мачиме ? Јас не гледам некој да доаѓа на ваши форуми и да ви кажува какви сте. Вие се нешто оспорувате, а за тоа од каде сме ние и што сме биле е наша работа. Само глуп човек може да мисли дека идентитетот се создава преку ноќ, до 1944 сме биле едно по 2 август 1944 масовна хипноза и сега сите сме Македонци иако потсвесно знаеме дека не сме ![]() Е тоа ти и твоите потрчковци сакате да ни кажете , дека вие во овој напреден век со сила и со благо ќе не ОСВЕСТИТЕ
![]() |
||||||||||||||||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
|||||||||||||||||
Кој бе Мунгос да те освести, кога самите не се свесни ни кои се, ни какви се, ниту од каде се.
Има ли поголема трагедија да се поистоветуваш со името на својот поробител? Од сите овие силни дикусии се ми се чини дека бугарското име не се врзува со името на вистинските Бугари, туку дека навистина станува за егзоним, епитет. Може да се заклучи дека толкувањето на тој поим како прост, неписмен, тапоглав, нецивилизиран содејствува со реалноста. Незнам можеби грците имале право што ги нарекувале со тоа погрдно име?! Чинам дека тоа и денес го прават. Само во бугаризираните глави пости тоа дека преку ноќ можела да се создаде македонската нација и тоа во 1945 година. Со магично стапче. Изменето од Platenik - 18.Април.2013 во 05:49 |
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
|||||||||||||||||
Коснакоски,
Кажа што има да кажеш, а сега трк на форумите во руската творба. Што се оденсува до мене, непожелен си овде меѓу Македонците. Го загадуваш просторот. Оди таму кај што има некој да те слуша. Очигледно е дека овде само создаваш неријатели, бугаризиран Македонецу! Фалшивата монета останува фалшива. ПС. Гоце, Даме, Ѓорче, Јане, Миладиновци, Прличев, Кузман.... сите до еден се Македонци, етнички! Никогаш небиле Бугари, ниту можеле да бидат Бугари. Македонија на Македонците! Ете ви го Ванче, калсичен пример за бугаризиран Македонец. Можеш со него да се поистоветуваш. |
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
|||||||||||||||||
Да.
Што може да каже кои сме и да дојде? Па нека дојде, ќе го пречекаме и ќе му објасниме кое како е.
Што сте вие си кажувајте што сакате. Само не смеете борците за бугарштината во Македонија да ги претставувате како македонски преродбеници, македонските револуционерите кои знаеле дека во Македонија имало Бугари, Власи, Грци, Турци, Албанци и за себеси знаеле дека се Бугари да ги претставувате како небугари. Тие се изјасниле.
И јас така мислам - Само глуп човек може да мисли дека идентитетот се создава преку ноќ, до 1944 сме биле едно по 2 август 1944 масовна хипноза.
Не. Јас такво нешто не сакам да ти кажам. Јас сакам да ти кажам дека на македонистичката доктрина крајот ќе и дојде. Бидете си какви сакате, но минатото немате шанси да го промените. |
||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||
|||||||||||||||||
Дали да верувам на тебе или на Гоце, Даме, Ѓорче, Јане, Миладиновци, Прличев, Кузман . . . Дај ми една причина да замижам за нивното самоопределување и да прифатам дека тие биле прости и не знаеле кои се, а Платеникот е паметен и знае. Мислиш дека тие биле од пештерното време? Па луѓето книги пишувале, статии, спомени. |
||||||||||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 801802803804805 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |