|
ПАТРИОТИЗАМ |
Внеси реплика | страница <1 20212223> |
Автор | |
Biolica
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 808 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za mene patriotizam sega e nesto sveto , pokazuvas stav pripadnost i ljubov kon toa sto si . Gordo i bezpok*ravanje na eden mm ama da jas sum daleku i ja sakam slikata koja ja gledam koga sum na odmor i taa slika sto mie prenesena od moite roditeli.
Cesto mu se divam na srbite koga e patriotizam vo prasanje , kaj sto ziveam nema patriotizam ic , sveganite se ladni zato pak jas sum krvna makedonka
|
|
Vlad Tepesh
Сениор Регистриран: 07.Април.2008 Локација: Romania Статус: Офлајн Поени: 540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
~,,~Patriotizam e istotaka da se neguva tradicijata i obichaite~,,~ Da se shtiti nacionaniot domashen proizzvod so koj bi se pofalile pred nekoj i po koj bi ne prepoznavale ~,,~ del od tie proizvodi po koi patrioski udri drzhavata se : Ajvarot i zabrana za negova priprema , Domashnata Lozova rakija i isto taka zabrana za istata, Tavche Gravche i zabrana na zemjenata tava i grneto itn itn slichni raboti bla,bla bla... ~,,~Toa ti e koga na eden francuz bi mu zabranile da priprema budjavo sirenje na tradicionalen nachin i bi mu vovele hasap sistem vo bachiloto hahahahahah... ili na eden italijanec bi mu zabranile da proizveduva Parma shunka na tradicionalen nachin i na nego da mu vovedete hasap sistem vo pushnicata ahahahahah...ili na eden Bavarec da mu zabranite da kupi pivo posle 20h. CCCCCCCCCC... ete toa ti e patriotizmot vo Mk. i takvi patrioti vi se politicharite koi vi nosat zakoni epa NE jas ne sum takov patriot i sakam da pijam domashna loza da jadam pusheno meso da pijam voda od stomna i da jadam kumanovski mezaluk vo zemjena tava i imam ushte mnogo drugi tradicionalni hirovi koi mi gi uskratuvaat Patriotskite politichari i koi za kratko vreme nema da mi bidat dostapni i sosema ce ischeznat.
ps.kolku za informacija prashaj te kolku chini parma shunka pripremena na tradicionalen nachin znachi orginal. |
|
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
само погледниги англичанине, се им е спакувано, замрзнато или инстант само ај да не бегам од темата |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Често ставаш знак за равенство меѓу патриотизам и национализам, што не е баш и секогаш исто - За мене е исто, и ако се држиме до дефиниции... Национализмот претставува општествено-политичко и културно движење на граѓанските класи кои што се бореле за будење на националната свест, за заштита на националните права и за создавање на национална држава.. Во поекстремни случаеви ( за среќа тоа кај нас го нема) национализмот претставува идеолошки и политички израз на затворањето, самодоволноста и култот на сопствената нација што се карактеризира со национал и со потценување на правата и вредностите на другите нации. Не знам дали сега го разбра мојот претходен коментар? |
|
Homo homini lupus est...
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во ред е, те разбрав и претходно.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Poradi zafatenost reshiv izvesno vreme da apstiniram od komentiranje na ovoj podforum, no kje si dadam za sloboda samo da se obidam da klarificiram okolu terminite patriotizam i nacionalizam.
Patriotizmot i nacionalizmot se dve potpolno razlichni neshta koi samo vo nekoi oderedni sluchai mozhat da bidat zamenlivi. Patriotizam znachi ljubov kon tatkovinata, kon teritorijata na koja nekoj e roden ili na koja zhivee. Na edna teritorija mozhat da zhiveat razni nacionalnosti i sekoja od niv da ima patriotski chuvstva kon taa ista teritorija. Primer za toa mozhe da bide Makedonija. Vo nea zhiveat razni nacionalnosti (makedonci, vlasi, romi, albanci...) i sekoja od niv mozhe da chuvstvuva ljubov i pripadnost na ovaa teritorija i ovaa drzhava. Nacionalizam e neguvanje ljubov i chuvstvo na pripadnost kon svojata nacija i toa nema nikakva vrska so teritorijata na koja taa opstojuva. Ushte povekje, edna nacija mozhe da egzistira na nekolku razlichni administrativni teritorii (primer za toa se makedoncite, albancite, srbite i evreite) i tie voopshto nema da vijaat vrz nacionalnalizmot. Ima lugje od nacii ili nacionalni grupi, sto zhiveat na tugji teritorii, koi neguvaat nacionalizam, a ne i patriotizam. Koga nacionalizmot minuva vo ekskluzivitet na smetka na drugite nacionalnosti togash se govori za shovinizam. Изменето од Messenger - 14.Август.2009 во 20:31 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Патриотизам или не, жалосно е кога револуцијата си ги јаде децата
Низ вековите многу патриоти биле згазнати, маргинализирани а други воздигнати во зависност кој колку бил лакташ, кој колку знаел другите да ги побутне во понор а себеси да се изигне на врвот. Во Македонија очигледно таа пракса продолжува. Македончињата |
|
rabani
Сениор Регистриран: 02.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ima edna pesna od miroslav shkoro se vika domovina
http://www.youtube.com/watch?v=YqAZK5aDKM4 http://www.youtube.com/watch?v=YqAZK5aDKM4 moj stari nije voleo staro jugo voleo je nogomet, hajduk i dinamo domovina mi je u venama vistinska rodoljubiva pesna |
|
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pokraj drugite epiteti, na listata se dodadeni i ovie koi ostavaat vpecatok, nema shto, sultanizam i makedonski faraonizam. Interesna analiza vo Dnevnik za nastanuvanjeto na atraktivnite "tituli" i koj ucestvuval vo "istoriskoto sozdavanje"
колумна |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Фабриката не престанува со штанцање нови епитети, па после се жалат дека некој друг прави поделби и ствара омраза.
Жаре ги сврстува во “македонски фараонизам“ и националистичка идеологија сите кои корените на своето потекло ги бараат малку поназад од она што досега ни беше сервирано. Жаре вика: “Дочекавме бранителите на името „ПЈРМ“ и на нашиот новокомпониран библиско-античко-неолитски идентитет да не жигосуваат и етикетираат како предавници на името и идентитетот.“ Жаре како и другар му Геровски и останатите од истата клапа постојано во своите колумни се занимаваат со некакви поделби, делат епитети на сите кои не мислат како нив, го нарекуваа народот “пациенти заразени со вирус кои треба да се вакцинираат“... и после се жалат и кукаат дека ги нарекувале предавници и секогаш некои други се тие кои сеат говор на омраза, никако тие, оти они секогаш мислат најисправно! Е па Жаре, што ќе посееш - тоа ќе ожнееш!!! Освен подетални упатства каде се’ може да се употребува најновата етикета “македонски фараонизам“, се обидов да најдам нешто патриотско во неговата колкумна... не успеав... Може до мене е... |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
- shto ubavo zakluchil Albert, ...samo shto na nekoi seushte ne im e jasno , ....otkaj go crpat onie,...tolkaviot ''patriotizam'' .
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
копаше копаше и "го ископа" патриотизмот,скриен 3 години меѓу форумџиите. ....а дали постои,е тоа не знам. |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ма тешко е со патриотизмот Ме буди од попладневно спиење една пријателка сета залауфана со критики за говорот на Груевски во Крушево, демек бил како Милошевиќ на Косово. Онака сонлива не ја разбрав.Го слушам, не кажа човекот ништо лошо. Го кажа она за кое претходно го осудуваа дека не го кажува.Врти сучи, ако молчи не чини, ако каже пак не чини
Историските говори на премиерот Никола Груевски |
|
Внеси реплика | страница <1 20212223> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |