IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Давање и земање
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Давање и земање

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
Автор
Порака
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Статус: Офлајн
Поени: 13948
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2013 во 19:00
,,,,davanje i zimanje,,,,sekogash interesna tema,,,za diskusija,,,no da skratam
,,,,,segogash ,,,koga neshto davate ,,,materijalno ili duhovno,,,davajte go ,,bez_uloveno,,,
,,,,,sekogash  koga zimate ,,bilo shto ,,,kazhete samo edno blagodaram ,,,ako e vistinskiot davatel ke bide zadovolem samo i so eden zbor od vasha strana,,,a dokolku ne e vistinskiot,,,ochekuvajtego najloshoto,,,,protivuslugite,,,
,,,,i zatoa volkot e debel vo vratot,,,sam si gi vrshi rabotite,,,samo zima ,,,a nikogash nishto ne dava,,,vsashnost nedolzhi nikomu nishto,,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2013 во 19:07
....da pajsi ama obichno koga davash...kje si pomislat - a shto sega kje baraat od mene ??голема насмевка

There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2013 во 19:13
,,,sakash da kazhesh deka imash losho iskustvo,,,збунетост
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2013 во 19:16
toa mene, trebashe da go stavam vaka -"mene" намигнување
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2013 во 19:21
,,,,,pametna ti bila babati,,,,koga te uchela,,,,i vospituvala,,,
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2013 во 21:00
teski nus produkti na mozoceto...zabavno e da bides tamu a da ne ucestvuvas vo igrataсмеење
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2013 во 21:04
,,,,,,,,,,koga igrata ke zapochne,,,,mozokot stanuva nusprodukt,,,,na zabavata,,,плазење,,,
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2013 во 00:46
Мислам дека би требало насловот на темата зборот земање треба да се промени во примање.

Работата е што земање има насилна конотација. Тоа се однесува на нешто што е со сила отуѓено. Примањето е нешто друго. Се прима тогаш кога нешто доброволно е дадено или понудено. 

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2013 во 01:16
..ima nasilna, ama  ne e toa iskluchitelno !

..ako nekoj ti dava neshto ...ne ti vika primi  tuku,...zemi ,...i ti go zemash toa (ako sakash jasno) .

...po mene, ako  si go povtorish toa nekolku pati , ke se dobie pravata konotacija,...t.e na ...davash-zemash ! ( ako ti dava nekoj) .
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2013 во 01:47
Originally posted by brza brza напиша:

..ima nasilna, ama  ne e toa iskluchitelno !

..ako nekoj ti dava neshto ...ne ti vika primi  tuku,...zemi ,...i ti go zemash toa (ako sakash jasno) .

Во говорот обично се вели "земи" кога се нуди. И тогаш, како одговор следи "ќе земам". 

Ова секако дека на сите ни е јасно, но во контекст на темата и на дискусијата сметам дека подобро е да се направи разлика меѓу термините бидејќи лесно се доаѓа до неразбирање поради незнаењето кој што подразбира под терминот "земање" додека се коментира или реплицира.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2013 во 02:09
..ne znam, mene  vo nieden moment ne mi konotira naslovot  negativno.

...ama , chekaj eve  onoj ubavo objasnil i toa shto  ti go smetash :
Originally posted by Isis Isis напиша:

Често се мисли дека тој што дава е подобар.
Но некогаш даваме и работи кои се безврска- совети кога никој не ни ги бара, трошење време на некој кој не е заинтересиран за нас и сл.
Од друга страна пак тука е и не-приемчивоста за пријателски совет, или вредни информации кои се косат со нашите предрасуди и заблуди во кои цврсто веруваме.

Примањето е многу поголем проблем од давањето, бидејки ако другата страна не е склона на примање, нашето давање ќе личи на агресија, на наметнување.
Овде на форумот сме сведоци на разни великодушни донатори ‘пророци‘ и мудреци кои ни ја даваат нивната Вистина несебично нудејќи ја на сите заинтересирани и не заинтересирани, и многу се разочарани кога некој ‘неблагодарен‘ нема да им ја прифати.голема%20насмевка
Има интересна поговорка- Ослободи ме Боже од ‘Давачите‘, а од ‘Барачите‘ сам ќе се ослободам.трепкање
...ama  so ova:изненадување
:
Originally posted by Isis Isis напиша:

Овде на форумот сме сведоци на разни великодушни донатори ‘пророци‘ и мудреци кои ни ја даваат нивната Вистина несебично нудејќи ја на сите заинтересирани и не заинтересирани, и многу се разочарани кога некој ‘неблагодарен‘ нема да им ја прифати.голема%20насмевка
Има интересна поговорка- Ослободи ме Боже од ‘Давачите‘, а од ‘Барачите‘ сам ќе се ослободам.трепкање
....,...kako da gi opishal eden ili dvajca od tuka,изненадување...alal da mu e!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2013 во 22:35
imalo tuka I takvi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2013 во 23:43
,,,kako li samo nekoi ,,,vednash se prepoznavaat,,,kako takvi,,,
Кон врв
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2013 во 23:55
od sto lica,edno ke se pogodi
za razlika nekoj shto mislat deka samo se angeli.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,609 секунди.