Испечати | Затвори го прозорот

Давање и земање

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9270
Датум на принтање: 07.Февруари.2025 во 16:59
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Давање и земање
Постирано од: Isis
Наслов: Давање и земање
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 18:30
Често се мисли дека тој што дава е подобар.
Но некогаш даваме и работи кои се безврска- совети кога никој не ни ги бара, трошење време на некој кој не е заинтересиран за нас и сл.
Од друга страна пак тука е и не-приемчивоста за пријателски совет, или вредни информации кои се косат со нашите предрасуди и заблуди во кои цврсто веруваме.

Примањето е многу поголем проблем од давањето, бидејки ако другата страна не е склона на примање, нашето давање ќе личи на агресија, на наметнување.
Овде на форумот сме сведоци на разни великодушни донатори ‘пророци‘ и мудреци кои ни ја даваат нивната Вистина несебично нудејќи ја на сите заинтересирани и не заинтересирани, и многу се разочарани кога некој ‘неблагодарен‘ нема да им ја прифати.голема%20насмевка
Има интересна поговорка- Ослободи ме Боже од ‘Давачите‘, а од ‘Барачите‘ сам ќе се ослободам.трепкање

Коментари:
Постирано од: connected
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 18:39
apsolutno si vo pravo

davanjeto na nekogo koga ne go bara toa od tebe dava mnogu negativen efekt na odnosite pomegju lugjeto,ako gledame od socijalen aspekt, togas toj sto dava stanuva "naporen", "dosaden"..."budala", sto uste ne?
a obratno ako razmislis samo kolku e vazna pomosta/davanjeto vo vistinskoto vreme!-nema nesto podobro. ne samo sto  ke te pomnat po arno cel zivot, tuku i ke imas dolgotrajno prijatelstvo, baska nema da "davas" zaludno.

moj stav: pomagaj koga se bara od tebe, ne bidi budala da pomagas/davas  koga nema ti se priznae toa eden denсреќа

-------------

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 18:46
Можеби самосвесноста кај некои не е доволно присутна.
Знам за луѓе кои правеле се за девојка-која не ги рецкала, купуваат цвеќе, праќаат подароци, ДАВААТ а никој не им бара...
Или можеби неспособност за проценка, или си даваат лажна надеж демек ај може кад-тад ќе ми упали....

-------------

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 21:22
jas nisto ne davam, samo zemam

Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 15.Септември.2007 во 00:10

Баш минатово лето во Скопје ми се случи една ситуација во која јас, една другарка и еден другар бевме излезени. Другарката си има некакви проблеми лични во периодов, и другаров, иако никој не го праша, цела вечер и кажуваше што таа треба да прави, како да се однесува, како да гледа на работите во животот. Онака “просветителски“ иако никој не му побара совет. Другарка ми од некакви нејзини причини го слушаше и го следеше (мислам дека најмногу од учтивост). А тој беше комплетно во “гуру “ филм ставен и дури и користеше терминологија која ја користат некои од источните духовни учители.

Во целиот тој муабет, гледајки дека другарка ми не се буни, јас се вклучив, но најмногу како своевиден “толкувач’ на некои нејасни работи кои тој ги кажуваше, но и се надоврзував на него не поради неа (бидејки не сакав и јас да ја земам улогата на непрашан советодавец) туку да си праиме муабет (се обидував муабетот да звучи општо филозофски, а не “советодавски“ за  другарка ми да не се чувствува без врска)... ми верувате ли дека, во моментот кога јас ќе почнев да зборувам, тој веднаш се исклучуваше и праќаше пораки на мобилен???? и нема да ме сослуша, ама кога ќе чуе дека сум завршила си продолжуваше со монологот. Бидејки се знаеме подолго време му реков дека треба да  послуша малку што имаат и другите да кажат, но тоа како да помина низ него...и на крајот кога му секнаа мислите, си стана и си отиде. Неверојатно.

Значи таквите се нај за никаде: се има за гуру, а не е свесен колку всушност е загрезнат во егоцентризам и егоизам и единствено што му значи е самоистакнувањето и никој друг....

Треба да се дава само кога се бара (и пак, само ако сакаме да даваме). Само така може да има проток, размена. Инаку се друго носи фрустрација и незадоволство (и на двете страни).

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 15.Септември.2007 во 00:29

Lesno e da se zeme ...
tesko e kako da se dade ...

ubav naslov ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 15.Септември.2007 во 00:40
‘Просветителски‘ настроените - Чекај ти не знаеш ЈАС ќе ти кажам, кои се ставаат себе си над другите и си држат монолог и не дај боже да им упаднеш во его трипот тага
убава поента за протокот, размената...
Треба да се прави проценка на кого и колку можеме да даваме.
спротивно би било исто како кога со сила сипуваме во преполна чаша и се растура насекаде голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 15.Септември.2007 во 00:52

sepak treba da se ima golema iskrenost pri davanjeto ...

diplomatija ...

sens ...

Dali na toj sto sakame da mu "dademe" nesto ...
e priemciv ...

ili materijalisticki kazano ...

toj saka kuka da pravi ...
a nie mu kazuvame kako da kupi kola ...

ili obratno ...

drugo ...

ako nekoj e razocaran ...
ili go fatila nedaj Boze depresija ...
pomosta ne e na nivo na muabet ...

a ne e nitu do pienje na razni sedativi ...
ili pak na nekoj psiholog ...

toa e dlaboko ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 15.Септември.2007 во 00:54

ovaa tema ima takov naslov sto i dava moznost dolgo da trae ...

bez ogled na davanjeto ili zemanjeto ...

najvazno e covek da bide zadovolen ...
ma i kolku toa malo bilo ...

ludjeto i vo pustina se raduvaat ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: nemo84
Датум на внесување: 16.Септември.2007 во 08:22
Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

Баш минатово лето во Скопје ми се случи една ситуација во која јас, една другарка и еден другар бевме излезени. Другарката си има некакви проблеми лични во периодов, и другаров, иако никој не го праша, цела вечер и кажуваше што таа треба да прави, како да се однесува, како да гледа на работите во животот. Онака “просветителски“ иако никој не му побара совет. Другарка ми од некакви нејзини причини го слушаше и го следеше (мислам дека најмногу од учтивост). А тој беше комплетно во “гуру “ филм ставен и дури и користеше терминологија која ја користат некои од источните духовни учители.

Во целиот тој муабет, гледајки дека другарка ми не се буни, јас се вклучив, но најмногу како своевиден “толкувач’ на некои нејасни работи кои тој ги кажуваше, но и се надоврзував на него не поради неа (бидејки не сакав и јас да ја земам улогата на непрашан советодавец) туку да си праиме муабет (се обидував муабетот да звучи општо филозофски, а не “советодавски“ за  другарка ми да не се чувствува без врска)... ми верувате ли дека, во моментот кога јас ќе почнев да зборувам, тој веднаш се исклучуваше и праќаше пораки на мобилен???? и нема да ме сослуша, ама кога ќе чуе дека сум завршила си продолжуваше со монологот. Бидејки се знаеме подолго време му реков дека треба да  послуша малку што имаат и другите да кажат, но тоа како да помина низ него...и на крајот кога му секнаа мислите, си стана и си отиде. Неверојатно.

Значи таквите се нај за никаде: се има за гуру, а не е свесен колку всушност е загрезнат во егоцентризам и егоизам и единствено што му значи е самоистакнувањето и никој друг....

Треба да се дава само кога се бара (и пак, само ако сакаме да даваме). Само така може да има проток, размена. Инаку се друго носи фрустрација и незадоволство (и на двете страни).

Ти таков човек го нарекуваш пријателне%20зборувам не е тоа пријател. Јас мислам дека и луѓето што не се прават паметни демек не даваат совети, сепак ги даваат посебно кога се разговара за некоја област во која тие имаат поголемо познавање.

-------------

Датум на внесување: 16.Септември.2007 во 11:56
Кога ‘земам‘ знаење не ми е толку битно кој е давачот, ги слушам соговорникот без предрасуди, почитувам туѓ став и мислења.Сепак секое знаење и нова информација се корисни, но никако не значи дека се точни или исправни.
Но кога треба да усвојам нечие знаење , да го применам или бар активно да почнам да се интересирам, тогаш го бирам ‘давачот‘.
Не би прифатила учење од човек кој себе си се поставува за гуру и професор, а на го применува тоа што го учи во својот живот.
Тоа е како некој да ти дава совети за успешен брак а самиот има 3 развода и пеколен брак во моментот.
Сум со став дека не треба да се зема здраво за готово.
Секогаш треба сам да испиташ , да си малку критичен, прониклив и активно да истражуваш.

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 16.Септември.2007 во 11:58
taka e ,..ace....sosema si vo pravo!големо%20гушкање

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: ASTRIX
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 03:17
Ако ме боли нешто ке идам на стручен лекар, нема да ја прашам баба ми која се разбира чат пат у тревки и чаеви, ако сакам да научам математика ке идам кај професор по математика, јасно е шо сакам да кажам...Од секого не се зима се, се што лета не се јаде...И јас сум за аналитичност и критичност...посебно кога станува збор за нешто што не се докажува емпириски...тука мислам на религии, Богови, и духовни ствари и филозофштини голема%20насмевка

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 08:02

nekoj covek pred 2000 godini ...
vleguva vo nekoj grad ...
i go prasuva nekoj star covek ...
na vlezot vo gradot:

- kakvi se ludjeto vo ovoj grad?
- a kakvi bea od kade sto idis ???
- ami gnasi; kavgadjii; aramii ... stoka ... !!!
- i tuka se takvi !!!!!!

doadja drug covek...

- kakvi se ludjeto vo ovoj grad?
- a kakvi bea od kade sto idis ???
- ami dobri; se grizea edni za drugi ...
- i tuka se takvi !!!!!!

ova go slusa edno dete koe si igra vo pesokot ...

- ti gi lazis ludjeto ...
na edni im velis deka se ludjeto losi ...
na drugi deka se dobri ... ????

- onoj prviot si se druzel so losi ludje ...
i tuka ke si gi najde tie,
a drugiot se druzel so dobri ludje ...
i tuka ke gi najde ... !!!

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 12:03
sum primetil deka vise zimam nego sto davam
ama ne mislam deka iskoristuvam nekogo, nego poveke sakam da ucam nego da poducuvam

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Датум на внесување: 04.Октомври.2007 во 16:15

ne da davam ...

tuku i se nudam ...

dobro e sto ne sum zensko ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: MisIcA,
Датум на внесување: 04.Октомври.2007 во 18:00
poveke se sretnuvam i druzam so licnosti koi se samonagavi.se slucilo da se vo neverovatna pitreba od sovet, pomos ili  samite ja pobarale a koga ke go iznesam moeto mislenje, no samo mislenje a nivno e dali ke prifatat ili ne,vo tie momenti  ne me ni soslusale.jas edno , tie drugo.ednostavno nisto ne dopira do niv..
a vo odnos na zemanjeto, jas licno zemam, ne sum osoba koja ne prima soveti, kritiki..ednostavno ne sum idealna kako sto mnogumina "se"

-------------
атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)

Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 04.Октомври.2007 во 18:28
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

Често се мисли дека тој што дава е подобар. Но некогаш даваме и работи кои се безврска- совети кога никој не ни ги бара, трошење време на некој кој не е заинтересиран за нас и сл.Од друга страна пак тука е и не-приемчивоста за пријателски совет, или вредни информации кои се косат со нашите предрасуди и заблуди во кои цврсто веруваме.Примањето е многу поголем проблем од давањето, бидејки ако другата страна не е склона на примање, нашето давање ќе личи на агресија, на наметнување.Овде на форумот сме сведоци на разни великодушни донатори ‘пророци‘ и мудреци кои ни ја даваат нивната Вистина несебично нудејќи ја на сите заинтересирани и не заинтересирани, и многу се разочарани кога некој ‘неблагодарен‘ нема да им ја прифати.голема%20насмевкаИма интересна поговорка- Ослободи ме Боже од ‘Давачите‘, а од ‘Барачите‘ сам ќе се ослободам.трепкање

jas ne sum roden vo ova drzava
ne me naucija da baram
jas davam, sto ima loso vo toa ako toa sto go imam sakam da go podelam so drugite, toa e kako fudbalska utakmica, sam nema da igram, a ako e moja topkata da ja zadrzam za sebe za da ne im dosagjam?
bioenergicarite mora da davaat inace racete ke im izgorat. toa sto go davaat ne e nivno, toa samo pominuva preku niv. taka i donaciite, ne se na peacot, samo pominuvaat preku nego. taka i platite, nekoj vi plaka a vie so toa mu plakkate na drug. se vrti vo krug. zasto nekoj da se ljuti ako drug saka so nego nesto da podeli.

-------------

Постирано од: Анжелика
Датум на внесување: 04.Октомври.2007 во 18:43
можеби давањето треба да биде на место каде стварно помошта ке биде од благодет. некои луге не се научени да примаат без да вратат. кај многу луге има чувство дека потоа ке должат нешто или мислат дека користат од човекот или ситуацијата. а на луге каде имаат потреба од помош треба сите да им дадат, помогнат.

-------------
..........

Датум на внесување: 04.Октомври.2007 во 19:00
davam,,...ama i baram,...od, na toj shto sum mu dal,...inache ,..ke mi bide krivo,...shto sum dal ,...na toj shto ne dava,...vo najshirok smisol na zborot,..

a,inache,...koj kolku oruza,...tolku i dobiva od menbe,..moze samo poveke,...ne i pomalku,..

-------------

Постирано од: #Emili#
Датум на внесување: 10.Октомври.2007 во 16:24

Mozes so sila da dades, no ne i da zemes...

-------------
Yesterday is history...tomorow is mystery...Today's day is a present.That's why it's called that way...

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 10.Октомври.2007 во 16:37
Greska da ne si ???
Jas mislam deka e obratno .

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 10.Октомври.2007 во 16:39
Originally posted by #Emili# #Emili# напиша:

Mozes so sila da dades, no ne i da zemes...

ti kako da si pomesal/a nekoi rabotiсреќа
obratno e

-------------

Датум на внесување: 10.Октомври.2007 во 16:40
ednas kazav, neznam samo na koja tema, deka nema nisto poblagodarno od davanjeto i prostuvanjeto.
po ova mislam deka se podrazbira sto mislam za temavaсреќа

-------------

Датум на внесување: 10.Октомври.2007 во 16:57
davam,...ama i zemam,...!

-------------

Постирано од: orlov
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 21:34
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

Но некогаш даваме и работи кои се безврска- совети кога никој не ни ги бара, трошење време на некој кој не е заинтересиран за нас и сл.
Од друга страна пак тука е и не-приемчивоста за пријателски совет, или вредни информации кои се косат со нашите предрасуди и заблуди во кои цврсто веруваме.

Примањето е многу поголем проблем од давањето, бидејки ако другата страна не е склона на примање, нашето давање ќе личи на агресија, на наметнување.
Овде на форумот сме сведоци на разни великодушни донатори ‘пророци‘ и мудреци кои ни ја даваат нивната Вистина несебично нудејќи ја на сите заинтересирани и не заинтересирани, и многу се разочарани кога некој ‘неблагодарен‘ нема да им ја прифати.голема%20насмевка
Има интересна поговорка- Ослободи ме Боже од ‘Давачите‘, а од ‘Барачите‘ сам ќе се ослободам.трепкање

Не е добро и едното и другото.

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 21:55

Da se dade e isto taka golema diplomatija ...

Acelera e vo pravo ako toa davanje e nesto sto ne ni treba ...

no dokolku na nekogo mu e potrebna mala motivacija;
da se poddade raka ; ili da napravime nesto sto za vas
ne e nisto ... no za drugata strana moze e od zivotna
vaznost ...

sepak da ja gledame temata vo pozitiven smer ...
da gledame vo polnoto ne vo praznoto od casata ...

inaku site mozeme lesno NE NE NE ..

ama samo DA ne nosi napred ...

zamislete site zeni da vikaat samo NE ...
pa ke nema sklucuvanje na brakovi ...
sepak treba da se kaze i DA ... koga treba ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: Kristin969
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 22:34
vistinskoto davanje e davanje bez ocekuvanje......a ako nekomu treba i pobara pomos, pomagam i ZABORAVAM  deka sum pomognala, ne si go razvivam moeto Ego, sekoj pat koga ke sretnam nekogo da kazuvam sto i na kogo sum pomognala.....
Koj se fali, ne dava od srce......koj dava od srce i pomaga, ne se fali!

среќа

-------------
Ljubov i Svetlina!

Постирано од: mamma
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 22:58
Imam-za zal(velam za zal zatoa shto nema veke ludje vo vistinska smisla na zborot)glupava osobina da sekogash poveke davam otkolku shto zemam.
Porano mi beshe krivo,no sega ne- koga  od lichnosta ili lichnostite na koi sum dala mozebi i poveke od shto zasluzile nemam povraten gest.

-------------
http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Постирано од: kicaan
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 12:55
Tesko e da se dava, najtesko e da se saka, nevozmozno da se razbere.  mislava nee moja , no ja razbiram. jas sum osoba na koja ne i e tesko davanjeto ,naprotiv toa mi pravi golemo zadovolstvo . POrano koga nemase da dobijam  povratno ,,,.taguvav i se custvuvav izmamena .Si velev veke nema . No so vreme svativ deka davanjeto mi trebalo mene . sega se trudam da bidam podiskretna, da pruzam koga ke mi se pobara , no najvazno e da ne ocekuvam povratno nisto . Svativ deka priznanieto sepak ke dojde mozebi vo lice od koe najmalku ocekuvame . Zatoa mislata sega ja razbiram tie sto gi sakame im pomagame bezuslovno i ako se tie srekni nie sme uste poveke.големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 13:25
Originally posted by kicaan kicaan напиша:

Tesko e da se dava, najtesko e da se saka, nevozmozno da se razbere.  mislava nee moja , no ja razbiram. jas sum osoba na koja ne i e tesko davanjeto ,naprotiv toa mi pravi golemo zadovolstvo . POrano koga nemase da dobijam  povratno ,,,.taguvav i se custvuvav izmamena .Si velev veke nema . No so vreme svativ deka davanjeto mi trebalo mene . sega se trudam da bidam podiskretna, da pruzam koga ke mi se pobara , no najvazno e da ne ocekuvam povratno nisto . Svativ deka priznanieto sepak ke dojde mozebi vo lice od koe najmalku ocekuvame . Zatoa mislata sega ja razbiram tie sto gi sakame im pomagame bezuslovno i ako se tie srekni nie sme uste poveke.големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

mnogu ubavo!!!
ne taguvaj! sposobnosta da se dava e odlika na golemite lugje
toa ne go pravis za da dobies nesto za vozvrat
toa go pravis oti cuvstvuvas potreba.
togas TI se cuvstvuvas ubavo...golemo...
ne im e ubavo na dusata na tie sto ne znaat da davaat.
izgrizani im se noktite

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 13:57
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

Originally posted by kicaan kicaan напиша:

mnogu ubavo!!!

ne taguvaj! sposobnosta da se dava e odlika na golemite lugje

toa ne go pravis za da dobies nesto za vozvrat

toa go pravis oti cuvstvuvas potreba.

togas TI se cuvstvuvas ubavo...golemo...

ne im e ubavo na dusata na tie sto ne znaat da davaat.

izgrizani im se noktite

se raduvam sto citam vakvi postovi ...

mnogu godini mi trebase i na mene da svatam nekoi raboti ...

da ne vrtam mnogu ...

za mnogu raboti ...
moze za nekoj da bide mala rabota ...
a toa za drug da e nesto mnogu golemo ...
nesto od zivotna vaznost ... !!!

i ne treba vozvrakanje ...

toa e taka izgleda podeseno ...

na onoj sto ke mu pruzite raka ...
i da saka ...
nemoze da vi vozvrati ...

ne e vazno !!!

zivotot si tece ponatamo ...

nikoj ne znae koj na kogo ke pruzi raka ...

sepak se neka bide iskreno ...

zboruvam samo za davanjeto ... !!!

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 02:49
Mislam deka popravilno bi bilo narecheno: davanje i primanje.

Primanjeto se sluchuva edinstveno koga nekoj neshto kje ti dade.

Zemanjeto ne e sekogash primanje... vo sushtina toa ne e primanje, iako so vreme nie taka sme prifatile da go interpretirame.

Davanjeto i primanjeto se najdoblesnite neshta sto mozheme da gi storime kako lugje... Se razbira, koga toa e napraveno od srce i bez nikakov interes prikachen za niv.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 11:21
poveke davam od kolku sto zemam i dobivam

Постирано од: cupeto
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 11:25
davanje i zemanje ,
neka se vrti parata ,
makar i nikoj da nema korist    

-------------
Vo zivotot pola zdravje go trosime za pravenje pari,a posle parite gi trosime za zdravjeto,pa ne e podobro da se uziva vaka ?

Постирано од: fragola
Датум на внесување: 29.Јуни.2009 во 15:14
Sto ke si zemam ne vrakjam...ne si igram nati go daj mi go

-------------
I get enough exercise...just pushing my luck.

Постирано од: MyWay
Датум на внесување: 30.Јуни.2009 во 11:12
Koga ti davaat zemajголема%20насмевка,koga te brkaat begajjjj........

-------------

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Постирано од: fragola
Датум на внесување: 30.Јуни.2009 во 19:53
Povekjeto davaat samo zatoa sto ocekuvaat da zemat.

-------------
I get enough exercise...just pushing my luck.

Датум на внесување: 30.Јуни.2009 во 20:43
Originally posted by fragola fragola напиша:

Povekjeto davaat samo zatoa sto ocekuvaat da zemat.

jas mislam deka poveketo zimaat,
deka mislat deka vo toa
e stvarta

Датум на внесување: 02.Јули.2009 во 22:47
sto poveke davate- poveke imate,
sto poveke zimate -tolku pomalku imate..

Постирано од: Командантица
Датум на внесување: 03.Јули.2009 во 00:26
давај ако сакаш да земаш!...

-------------
..Живеам за да умрам..!

Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 04.Септември.2011 во 17:03
Во таков период сум каде што ми е можда и повеќе од потребно за да ми биде дадено. Голтам љубов (кога ја има тук таму) како човек што не видел храна долго време и е на работ на изумирање. Си барам ѕвезди водилки за да ја најдам некаде душава изгубена.

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 05.Септември.2011 во 15:16
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Во таков период сум каде што ми е можда и повеќе од потребно за да ми биде дадено. Голтам љубов (кога ја има тук таму) како човек што не видел храна долго време и е на работ на изумирање. Си барам ѕвезди водилки за да ја најдам некаде душава изгубена.

Ти си личност, нема што некој да ти докажува нешто ниту па ти некому нешто да докажуваш. Исправи се пред себе си и сфати дека вредиш премногу. Кога нема кој да ти даде, дај си сам на себе. Сите одговори се во нас. Како ќе го гледаш светот зависи од тебе. Верувај во себе зошто си посебно човечко битие, со еден куп маани, но со многу повеќе доблести. Така ќе си бидеш водилка сама на себе.

Кога се случува нешто лошо во животот се случува за потоа да се случи нешто добро. Кога една врата во животот се затвора, се затвора за да се отвори друга.

П.С. Ова немаше врска со давање и зимање.

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 05.Септември.2011 во 15:18
Сметам дека човек треба да даде ако вистински сака да даде без притоа да бара ништо за возврат.
Истото треба да важи и за земањето, треба да земе, само доколку намерата е искрена од оној што дава

Датум на внесување: 05.Септември.2011 во 17:55
Php, многу убаво кажуваш и се сложувам со тебе комплетно. Рационално теоријата ја владеам, но има моменти кога во нашето однесување игра многу голема улога невербалниот говор, нели? Јас мислев дека давам во огромни количини, но го слушнав скоро она гласче во мојата глава дека сум проклето гладна за љубов.

Се што знам е една теорија и да си кажам дека е добро да се знае теоретскиот дел, барем знаеме кон што целиме... Јас целам кон тоа да го постигнам она што ти го напиша погоре   

Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 02:57
E da, se raboti za emotivni potrebi... a koga se pojavuvaat emociite, togash razumot se povlekuva.

Inaku, samo Ljubovta e vistina, seto drugo e iluzija na umot.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 08:20
Ahhh, kolku sakam da ja zapoznaat sopstvenata ljubov

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 09:21
 големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

намигнување a da pochnesh prvo od sebe ., i onaka natenane da si ja zapoznavash ljubovta vo sebe shto ja nosish za drugite., i onaka ko frik svojata ljubov da ja darish na toj shto ke te zasluzhi.,....hm... mozhe li i vaka.......ti si unikat i gledaj da ostanesh svoja., ne plachejki po tie shto samo pominuvaat bez neshto da zabelezhatнамигнување
 големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 09:22
јас почнав малку по малку и сум неколку чекора повеќе до себе, но сеуште далеку. Чекорам.

... него Пајси, покушавам да ти пишам, ама тоа сандачето ми вика дека ти е полничко

Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 09:40
 vrzi dobro vrvkite na patikite/chevli se demode/., i nema zastan

............sredena rabota., i ke vnimavam za ponatakaголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 09:42
Od chekorenje mi se iskinaa patikite

Постирано од: Гаргамел
Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:25
sto vrska imaat patiki so davanje i zemanje

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:27
Си има некаква

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:28
davas ili zemas patiki

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:30
Радо би земала

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:31
jas pomisliv davas na staro poevtini baram ova opincite mi se skinaa zatoa prasav

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:32
Би ти дала патики ефтино, али бројче друже... бројче

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:34
45-46 malku lufta da ima zosto naucen sum volneni corapi da nosam

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:35
Ондак ќе треба да ти ги сецнеме барем прстите да ти одземеме де

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:37
noktite ne davam nikoj da mi krati ako imas broj 45 ili 46 ajde da napravime pazar ama gledaj od 500 denari da ne se poskapi

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:38
Нишо од пазарот... јас 42 - 43.. кусо ќе е

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:39
sto stori noga klopotarka ja nosam 40 hihihihi

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:41
Епа... темава баш и не е за патики, али имам машала стопало

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:44
tesko na tie na koi im udiras kloci vaka na pomisla gi zalam

Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:45
Alo decki ne spamajte imate LP za bosh muabeti....

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 22:49
sto e toa ne spamajte a sto LP muabet si pravime sto ti preci

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 13.Јуни.2012 во 01:21
Originally posted by Isis Isis напиша:

Mnogu tochno....голема насмевка
Ne badijala se reklo:- "molchenjeto zlato vredi!"голема насмевка
Zatoa i lugjeto i ne se machat mnogu, mnogu - okolu davanjeto...намигнување
I  kje kazham, povtorno..."zaobikolka"...koga kje se spushti "rampata"...голема насмевка

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Датум на внесување: 02.Јануари.2013 во 23:37
...Ne mozhesh da dadesh neshto ako go nemash ili potochno ako ne si svesen deka imash...a i ako si
...mozhebi ne sakaat da primaat...
Davanjeto e nashata vistinska priroda - dokolku ne "kochime"намигнување... od "dvete" strani.

-------------

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 03.Јануари.2013 во 02:11
проблемот со луѓето е што имаат најразни очекувања од другите околу нив, без разлика за што и на каков начин... секогаш според одредени луѓе, други луѓе треба да се однесуваат на одреден начин, и затоа сеуште си имаме проблем во социјални рамки

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 02.Март.2013 во 10:29
postoi   golema mudrost vo davajneto i vo zemajneto odnosno nedavajneto i nezemajneto.site   znaeme za poleznosta od predmetite koi mozeme da gi dademe ili da ne gi dademe ili obratno.no malku znaeme za psiholoskiot fenomen koj se slucuva nesvesno vo nasata svest pri razmenata.stanuva zbor za razmena    na informacii   pomejdzu dve strani bez tie da se svesni za toa pri zemajne ili davajne.toa se slucuva blagodarenie na   odredena   takanarecerna misteriozna dupka vo svesta koja se formira kako odraz na bolest no dodeka e mala ne se smeta za bolest a koga e pregolema   sozdava sizofrenija. ovaa dupka dodeka e vo mala forma kaj covekot moze da donese mnogu idealni i mudri   odluki.informacijata vo nea se vnesuva so neverbalna komunikacija.
pa taka licata koi davaat pozelno e pri neverbalna komunikacija da se ponormalni ili receno pozitivni odnosno   licata koi zemaat   a koi imaat problem od vakva priroda da ne zemaat od sekogo pa makar i najmalo nesto.

Датум на внесување: 02.Март.2013 во 19:00
,,,,davanje i zimanje,,,,sekogash interesna tema,,,za diskusija,,,no da skratam
,,,,,segogash ,,,koga neshto davate ,,,materijalno ili duhovno,,,davajte go ,,bez_uloveno,,,
,,,,,sekogash  koga zimate ,,bilo shto ,,,kazhete samo edno blagodaram ,,,ako e vistinskiot davatel ke bide zadovolem samo i so eden zbor od vasha strana,,,a dokolku ne e vistinskiot,,,ochekuvajtego najloshoto,,,,protivuslugite,,,
,,,,i zatoa volkot e debel vo vratot,,,sam si gi vrshi rabotite,,,samo zima ,,,a nikogash nishto ne dava,,,vsashnost nedolzhi nikomu nishto,,,,

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2013 во 19:07
....da pajsi ama obichno koga davash...kje si pomislat - a shto sega kje baraat od mene ??голема насмевка

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2013 во 19:13
,,,sakash da kazhesh deka imash losho iskustvo,,,збунетост

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2013 во 19:16
toa mene, trebashe da go stavam vaka -"mene" намигнување

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2013 во 19:21
,,,,,pametna ti bila babati,,,,koga te uchela,,,,i vospituvala,,,

-------------

Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 02.Март.2013 во 21:00
teski nus produkti na mozoceto...zabavno e da bides tamu a da ne ucestvuvas vo igrataсмеење

-------------
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes

Датум на внесување: 02.Март.2013 во 21:04
,,,,,,,,,,koga igrata ke zapochne,,,,mozokot stanuva nusprodukt,,,,na zabavata,,,плазење,,,

-------------

Датум на внесување: 03.Март.2013 во 00:46
Мислам дека би требало насловот на темата зборот земање треба да се промени во примање.

Работата е што земање има насилна конотација. Тоа се однесува на нешто што е со сила отуѓено. Примањето е нешто друго. Се прима тогаш кога нешто доброволно е дадено или понудено. 

-------------

Датум на внесување: 03.Март.2013 во 01:16
..ima nasilna, ama  ne e toa iskluchitelno !

..ako nekoj ti dava neshto ...ne ti vika primi  tuku,...zemi ,...i ti go zemash toa (ako sakash jasno) .

...po mene, ako  si go povtorish toa nekolku pati , ke se dobie pravata konotacija,...t.e na ...davash-zemash ! ( ako ti dava nekoj) .

-------------

Датум на внесување: 03.Март.2013 во 01:47
Originally posted by brza brza напиша:

..ima nasilna, ama  ne e toa iskluchitelno !

..ako nekoj ti dava neshto ...ne ti vika primi  tuku,...zemi ,...i ti go zemash toa (ako sakash jasno) .

Во говорот обично се вели "земи" кога се нуди. И тогаш, како одговор следи "ќе земам". 

Ова секако дека на сите ни е јасно, но во контекст на темата и на дискусијата сметам дека подобро е да се направи разлика меѓу термините бидејќи лесно се доаѓа до неразбирање поради незнаењето кој што подразбира под терминот "земање" додека се коментира или реплицира.

-------------

Датум на внесување: 03.Март.2013 во 02:09
..ne znam, mene  vo nieden moment ne mi konotira naslovot  negativno.

...ama , chekaj eve  onoj ubavo objasnil i toa shto  ti go smetash :

...ama  so ova:изненадување
:

....,...kako da gi opishal eden ili dvajca od tuka,изненадување...alal da mu e!

-------------

Постирано од: Pica pica
Датум на внесување: 03.Март.2013 во 22:35
imalo tuka I takvi

Датум на внесување: 03.Март.2013 во 23:43
,,,kako li samo nekoi ,,,vednash se prepoznavaat,,,kako takvi,,,

-------------

Датум на внесување: 03.Март.2013 во 23:55
od sto lica,edno ke se pogodi
za razlika nekoj shto mislat deka samo se angeli.

Датум на внесување: 03.Март.2013 во 23:59
nema samo angeli.....ako se rodi angel...vednash do nego e i nekoj drug....плазење
edniot dava, drugiot zema....намигнување
ama zatoa na sredina.....среќа

-------------

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:02
tokmu taka,a sredinata e proizvod na nivnoto soedinuvanje.

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:04
ili nadminuvanje?? mozhebi??

-------------

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:10
mozebi,

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:11
,,,,sredina ,,,hmmm,,,edno dupe na dve klupe,,,плазење

-------------

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:21
sakash mesto da ti napravime

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:29
,,,,aeeee,,,pochna ovoj i da dava,,,,голема насмевка

-------------

Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:30
нешо не ми е јасно у темава,кој дава а кој зема овде збунетост

-------------
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:40
koga se vozish vo avtobus,na kogo mesto mu davaat,a ushte ako e so torbi ke pochne sam da bara,
taka da sve e do tezinata .
I na onoj koj dava lesno mu e da otstapi I da dade,
I na onoj koj bara,teshko mu e,pa saka da zeme.

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:41
...ja samo zemam   ! голема насмевка

-------------

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:42
hahahaha zemi ako smesh....hahahahahaголемо гушкање

-------------

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:44
,,,,zarem nekoj od idvid ,,,avtobus koristi,,,i samo dava,,,,плазење,,,od kultura de,,,

-------------

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:45
.

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 00:52
eh, davanje i zemanje....problem e....izgleda....плазењеголема насмевка

-------------

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 01:02
vo pravo vreme I na pravo mesto,
da se dade I da se zeme-primi

Датум на внесување: 04.Март.2013 во 01:05
...ja samo so primi-kasa...zemam .голема насмевка

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com