IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Канал Морава - Вардар - Егеј
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Канал Морава - Вардар - Егеј

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Статус: Офлајн
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2013 во 07:55
Серава треба да ја направат пловна. смеење
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2013 во 23:04
Серава одамна ја "канализираа".намигнување  
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2013 во 13:31
Originally posted by brza brza напиша:

...a skopskite postovi gi zaboravi?...ili aj eve  ...site ke gi srushat i odnovo ke gi napravat podolgi i povisoki ama,...shto so kameniot most?
...ili mozebi  nema niz skopje  da bide vardar ploven...tuku ke ide odoklu  kanal.

...i kako moze srbija samo da dogovara neshto shto  ide i niz ushte dve zemji?збунетост
....
...aaa, dobro e be!...ke ostanele  !да
Дунав-Морава-Вардар-Солун: или научна фантастика
...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2013 во 16:15

...hahaha..pogolema glupsot nemam skoro  prochitabo!изненадување
...da i ja zele dolinata na srbite ...i da ja napraele eksteritorijalna!!...
...ochigledno deka albancive se navistina  kratki u pametot , a osobeno pa onie srpskine.
...zarem e mozno da mislat deka amerikancite  se mozat ,...pa i se ona  shto  na niv shto ke im prdne na pametot?

..a i, onaka uzgred, panamskiot kanal odamna ne e pod amerikanska uprava, tuku e samo  panamski.
....mozebi so amerikancite imaat samo dogovor nekoj za negova zashtita,...ama , ekonomskiot del e ..celosno vrz panama!

Кон врв
Vlad Tepesh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2008
Локација: Romania
Поени: 540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2013 во 10:55
KANAL DUNAV -MORAVA -VARDAR

-Zravo na site! Od poodamna nemam svrateno na forumot no denes mi se vide kako zgodno mesto da porazgovarame okolu ovaa rabota.
 Ne bi sakal mnogu da dolzham celta mi e da postavam nekolku prashanja ako ima nekoj kompetenten da mi odgovori.
 Na pochetokot koga izleze ovoj ideen proekt na r.Srbija se srecavav so ovaa shema kako kanalot bi izgledal.
http://www.gophoto.it/view.php?i=http://www.politika.rs/uploads/editor/image/1(20).jpg#.URYZiqWZRxE

toa znachi deka vodeniot tek bi trebal da pominuva preku rekata Pchinja vprochem kako vo ednovekovniot star proekt.

No vo posledno vreme vprochem i utrovo vo nekoja elektronska shtampa se mi izleguva ovaa skica.
http://www.gophoto.it/view.php?i=http://www.balkanmagazin.net/Storage/Global/Images/2012/avgust/energija/morava-vardar.jpg#.URYa_aWZRxE

PRASHANJETO MI E !!!

Dali nekoj saka vodta da ja zavrti na svoja vodenica i gi prokopaat planinite za da kanalot proteche niz Skopje?

Ili kako po normala Morava i Vardar da se spojat preku Pchinja ,, koja vo posledno vreme ne se spomenuva,, i ulivot da bide nekade kaj Katlanovo.

PS. da bidam jasen jas lichno sum ZA ovoj proekt. No ce podobjasnam podulu  :) sekako ako ima zainteresirani za razgleduvanje na ovaa situacija...
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2013 во 12:49

-eve:

..

-tamu imash se koncizno i natenane objasneto i obrazlozeno so struchnite  think-thought od ,

...vistinski eksperti vo taa oblast !намигнување

....da ne se  povtoruvame,...ne za drugo .

...ili pa, da ne se  dva kanala u pitanje?голема насмевка
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2013 во 02:07
Влад Тепеш
каналот не може да го зафаќа Скопје поради најразни физички причини, најмногу поради тоа што беспотребно би требало да се зголеми неговата должина со таа кривина, а нема доволно природни водни текови по таа релација, па ќе мора да се градат повеќе вештачки... исто така останува фактот дека ќе треба да се поплави коритото на Вардар, кое е интегрирано во урбани рамки на градот, или кратко кажано, многу објекти ќе идат курбан
тоа би звучело нелогично дури и за нашиве дежурни „логичари“

инаку, мене две прашања ме интригираат околу овој проект
1. која е неговата економска позадина, оправданост и исплатливост?
2. која е неговата еколошка оправданост?

Изменето од zabegan - 10.Февруари.2013 во 02:14
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2013 во 13:49
ZABEGAN

Jas toa se chudam  ! Nikade ne se spomenuva Pchinja a imam nekade prochitano deka ce se pravele nekakvi tunelu sachuvaj bozhe!
 Ekonomska pozadina ima golema bre ludje znaete li shto znachi ploven pat, plovna makedonija
samo hidrocentrali da se izgradagt mozhe da se resi problrmot so energetikata malte ne mozheme da imame besplatna struja ,, ama toa sonce nema da ne ogree,,

A ekoloshka opravdanost jas ne vidam shto bi bilo tuka ekoloshka smetnja 
tamo na taa strana shto me upati brza da poglednam, nikade ne najdov zdrav komentar samo blebetanje na ,,struchnjaci,,
nekoj pishuval tamo se srecaval so englez i mu zborel deka indijcite se loshi ludje ,,STRUCHNJAK,,
moe mislenje e deka ovoj realen Proekt e edninstveno neshto zdravo i  stabilno vo nash*te kraishta vo poslednite 30 i kusur godini.
Кон врв
Паланчански Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Локација: Dubrovnik
Поени: 1655
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Паланчански Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2013 во 14:57
Дете бев кога се зборуваше за тој канал, ќе си умрам ама нема да го видам.
Во денешно време се е можно. Има тешка механизација, уште и пари ако има...

За малку да заборавам. Дали во тој канал ќе се поставаат железнички шини? Бродовите не ќе можат да пловат на суво.
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2013 во 17:05
пред да почне да се фантазира за тоа колку е супер да имаш повеќе видови на сообраќај во земјата, размилете прво каков сообраќај треба да примиме
ние, за истата таа релација која ќе ја зафаќа тој канал, веќе имаме железница и автопат (коридор 10), а за превозниците, железницата е особено многу поисплатлива отколку бродскиот превоз... фактички, ние, освен поголем избор, на превозниците нема да може да им пружиме други поволности, како на пример, скратувања на патот и трошоците, помал број на гранични премини и документација, или пак отворање на нови пазари за нив
речен пат во Македонија би бил само од во празно

за разлика од овој канал, железничкиот и патниот коридор 8 се од многу поголема важност за нас, затоа што отвараат нова можност за превозниците која претходно не постоела, и со тоа овозможуваат поголем промет на сообраќајот и транзит низ земјата

исто така, не знам дали проектот е еколошки оправдан, затоа што со поврзување на неколку природни водни текови, може да се измешаат барем неколку видови на клима и воздух, да се поплават крајбрежјата на реките, да се смени природата на почвата во нивните корита и брегови, и да добиеме плус загадување од Дунав и бродовите, а загадување веќе и онака имаме на одмет...
кај нас една брана предизвикува еден куп промени, а не па еден цел огромен канал
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlad Tepesh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2013 во 17:31
Zabegan ti pak so toa kakva ,, korist nie imame,, eve ti ushte ednash
mozeme da imame EERGETSKA korist ako se najde nekoj pameten da ja opravi ovaa rabota, mozheme da imame milion drugi koristi brodovi se toa pominuva stoka  svet pominuva.

druga rabota e koj ne nas prashuvata dali imame neshto korist, ako e od interes na nekoja golema sila samite ce go izgradat.

klimatski promeni zagaduvanje bla,bla ,bla... vodata ce teche kako shto so vekovi si teche shto tuka ne e jasno!!! koritata na rekite treba da se prodlabochat i prosh*tat.kakvi poplavi kakvi bakrachi naprotiv vodotekot ce bide pokpmpleksen i vodata ce teche vo kititoto a nivoto na vodata ce se regulioa kolku ce bide potrevno .

citav nekoi smeshki ce se presushele reki za da se napolni jaoooooooooooooo ....   ccc...

prikaznata ja slushnav koga bev dete od eden ribar moj komshija i togash ne mu veruvav mislev deka e nekakva sharena  ribarska lazha , ama podocna i drugi ludje mi kazhaa deka postoela takva zamisla.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2013 во 19:09
Originally posted by Vlad Tepesh Vlad Tepesh напиша:

Zabegan ti pak so toa kakva ,, korist nie imame,, eve ti ushte ednash
mozeme da imame EERGETSKA korist ako se najde nekoj pameten da ja opravi ovaa rabota, mozheme da imame milion drugi koristi brodovi se toa pominuva stoka  svet pominuva.

druga rabota e koj ne nas prashuvata dali imame neshto korist, ako e od interes na nekoja golema sila samite ce go izgradat.

klimatski promeni zagaduvanje bla,bla ,bla... vodata ce teche kako shto so vekovi si teche shto tuka ne e jasno!!! koritata na rekite treba da se prodlabochat i prosh*tat.kakvi poplavi kakvi bakrachi naprotiv vodotekot ce bide pokpmpleksen i vodata ce teche vo kititoto a nivoto na vodata ce se regulioa kolku ce bide potrevno .

citav nekoi smeshki ce se presushele reki za da se napolni jaoooooooooooooo ....   ccc...

prikaznata ja slushnav koga bev dete od eden ribar moj komshija i togash ne mu veruvav mislev deka e nekakva sharena  ribarska lazha , ama podocna i drugi ludje mi kazhaa deka postoela takva zamisla.
објаснив убаво зошто проектот нема смисла да се гради... дури и да ги изземеш еколошките аргументи, си остануваат оние економските... (па одговорот на еколошките аргументуи ти ептен оригинален)
а енергетски потенцијали нашава земја има и без таков канал, и оние што се искористени ги извезуваме за евтини пари...

и да постоеше таква голема сила што сакаше да го направи каналот, ќе го направеше досега... сега, реално гледано, одговорноста за ваквиот канал паѓа на Србија, Грција и Македонија, водени соред личните економски интереси... еве јас ти кажав конкретно зошто Македонија нема интерес во сето тоа поради нејзината моментална сообраќајна поврзаност и нејзините приоритети... а да не навлегуваме па во други економски приоритети кои го засегаат регионов
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2013 во 19:29
Многу е покомплицирано одд тоа што Тепеш го зборува... Водата нема да тече како што течела со векови, затоа што коритата ќе треба да се регулираат или да се изградат канали, а некаде и тунели. Проста причина е што ќе треба да се задржи повеќе вода во коритито/каналот за да може да се плови по него. За таа цел треба да се изградат брани по текот, каде бродовите ќе поминуваат од едно на друго ниво - токму на тие брани може да има електрани кои ќе работат по неколку часа во денот, кога водата од повисокото ниво ќе преоѓа во пониското. Со оглед дека електричната енергија е секундарен производ - предпоставувам дека режимот на каналот нема да се води спрема потребите и дневната пазарна цена на струјата, многу фајде од тоа нема да има. Најдете ја на интернет студијата која е сто години стара и ќе видите за што зборувам. Секако дека е технички возможно. Но економски ќе има смисла само кога ќе се исцрпат сите други методи - на пример кога на два колосеци на пруга Солун-Скопје-Белград ќе имаме по три километарски композиции на секои петнаесет минути во двата правци...
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Паланчански Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Локација: Dubrovnik
Поени: 1655
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Паланчански Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Февруари.2013 во 20:00
Не велам дека не е можно да се направи овој пловен пат. Но која ќе биде неговата економска оправданост?
Белград е на 100 метри надморска височина. Пчиња влегува во Републиика Македонија на 400 метри надморска височина. На кој начин ќе се анулира оваа висинска разлика, дури и да ја занемариме висинската разлика на горниот тек на Пчиња?
Сепак едно е добро. Водите од Дунав не ќе можат да дојдат во Вардар.

ПС
Кога прашувам за економската оправданост, не ја земам во предвид изградбата. Таа нека биде подарок од некоја моќна држава(надевај се к...). Откако ќе биде изграден, економски нема да биде исплативо неговото користење.

Изменето од Паланчански - 10.Февруари.2013 во 20:10
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.