|
Двојазично Семејство |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
maja 30
Сениор Регистриран: 13.Август.2006 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 17.Август.2006 во 15:09 |
temata ja otvoram poradi nas makedoncite vo stranstvo.tuka stalno se srećavame so problemot na dva jazika.eden na okolinata i eden na semejstvoto.so mojata malečka zboruvam samo na makedonski i što mi odi malku teško oti majčiniot mi e kumanovski pa vamu tamu ke kažam nešto po kumanovski dodeka so tatko i i nadvor vo okolinata taa komunicira na slovenački.Malku e i teško za deteto ama pročitav mnogu statii na internet za dvojazičnosta i vo site statii doađam do zaklučok deka na deteto treba da mu se zboruva na dvata jazika taa točno znae na kogo na koj jazik da mu se obrati i točno gi znae zborovite i na dvata jazika što značat.
|
|
natalija
Сениор Министерка за гушкање Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 13319 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа е многу добро што ги разликува различните акценти..
Многу е убаво во рана младост да се учат децата прво на родениот, па на останатите јазици.. Е сега можеби малку ке имам мешање на говорот на самиот почеток, но со текот на времето детето ќе си направи разлика и ке говори во секоја различна прилика како треба. |
|
|
|
maja 30
Сениор Регистриран: 13.Август.2006 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
site pedagozi i psiholozi se na isto mislenje deka decata koi ušte od rađanje se sretnuvaat so dvata jazika imaat logika silna kako primer mi posluži eden primer koj go imaat navedeno deka dete koe poteknuva od dvojazično semejstvo na zborot velosiped znae deka drugo ime ima i na drug jazik dodeka dete od ednojazično semejstvo odgovorilo deka na toj zbor ne možeš da mu dadeš drugo ime
|
|
maja 30
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eden period kaj deteto ke se javi kade što ke komunicira samo na jazikot na okolinata a potoa ke komunicira i na dvata jazika Mislam deka toj period trae nekoi 5 do 6 meseci no tuka sme roditelite zaedno da go pomineme so miren pristap i bez nervozi
|
|
natalija
Сениор Министерка за гушкање Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 13319 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точно маја30 се сложувам со таа констатација..
Децата е докажано дека раснети во двојазични семејства многу им работи логички мозочето, трудејки се да смислат кој е што на кој јазик.. |
|
|
|
maja
Сениор Убавицата и ѕверот Регистриран: 28.Мај.2005 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 13127 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Maja 30 i jas ke se sudram so ovoj problem, no sepak ni samata ne znam kako ke se odvivaa seto ova.
Kaj tebe e dobro sto makedonskiot i slovenechkiot jazik se od ista grupa na jazici, sepak dobro e sto malata tvoja znae i gi ima sovladano dvata jazika.No so tekot na vremeto koga ke pochne da odi vo gradinka, potoa zabaviste i veke ucilishte tvojot jazik makedonskiot ke go zboruvate samo ti i taa.Taka da ke se pojavi i onoj fond na zborovi koi ne se ipotrebuvaat pocesto da i se nerazbirlivi a i da gresi vo samite vreminja pri menuvanje na glagoli.Stvarno jazicite se bogatstvo ne oplemenuvaat, ni go zbogatuvaat recnikot, no sepak mislam deka ne e prechka nikakva vo edno semejstvo polno so ljubov da pretstavuvaat problem na komunikacija.Barem jas taka mislam |
|
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
|
maja 30
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
site nie treba da bideme svesni na takvi rizici no tuka ke ni pomagaat nana i dedo so knigi cd dvd i drugi raboti toa barem ne e teško
|
|
maja 30
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a seto toa ke se oviva spontano samo treba da si spremna na toa ušte od samoto rađanje na deteto da mu zboruvaš na makedonski
|
|
bomboni
Сениор Регистриран: 06.Јануари.2006 Локација: Czech Republic Статус: Офлајн Поени: 215 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu dobar sovet e ova i sekako deka ke go primenuvam koga ke imam deca. Jas i zena mi sakame da probame sekoj so deteto da zbori na svojot jazik, a megusebe da zboruvame angliski. Mislite deka i ova e polezno?
|
|
natalija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Малите деца имаат капацитет поголем и дарба за факање на забелешки за разлика од нас.. Интересна идеа ти е ова, но немој да дозволиш утре да не го разбере никој и да го сврти детето во своја полза..
Како на пример ако е нешто заинатено или луто на децата наместо Македонски да им збори Англиски.. Во ред е да знае неколку јазици, но трпеливо без форсирање.. Дома може да гопворите на кој јазик сакате, но надвор трудете се да се вклопат во средината и дека не може секој да ве разбере, да се изразам вака малку. |
|
|
|
maja 30
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koga sme nadvor vo prodavnica ili nekade na drugo mesto se trudime da zboruvame na jazikot na okolinata ama deteto točno znae na kogo kako da mu se obrati.taka i nadvor soi mene zboruva na m
akedonski a so tatko na slovenački i koga jas ke sakam nešto na slovenački da i kažama zamisli si reakcija mamo ti ne smeeš da zboruvaš kako tato ti zboruvaš na makedonski
|
|
ribari
Нов член Регистриран: 14.Јули.2006 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 28 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mnogu e tesko dvojazicnosta ali stodapraime toaetoa nasiot sin go donesovme na 6 godini vo australia neznaese nisto angliski i mnogu mu bese tesko od pocetokot no za kratko vreme go nauci e sega ima problem so makedonskiot kogae so nas nie mu zborime na makedonski a toj odgovara na angliski kogae so negovi drugari makedonci voopsto ne zboruvaat na makedonski .
|
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ima mnogu ludje koi se vo mesan brak...
posebno vo makedonija... primer makedonka so albanec... ne e problem samo na koj jazik ke se zboruva... no moe mislenje e: neka e kako e! Ne treba mnogu da se razmisluva okolu toa... Inaku resenieto na problemot e vo toa sto site sme rodnini... i poteknuvame od eden tatko pred 50.000 godini koj go narekuvame Adam... Ima emisija na Nacional Geography kade so DNK se dokazuva deka site ludje na zemjata poteknuvaat od eden tatko Adam... |
|
laki
Сениор Регистриран: 29.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koja dvijazicnost ja imam sosedi kade zenata e od kosovo a nejziniot prv muz i bil od rumunija i so nego ima 2 deca koi vo taa zaednica zborele rumunski ,albanski i u skolo svedski e se premuzuva za cileanec i so nego ima dete so koe tatkoto si zbori na svoj a majkata na svoj a prvite dve slusajki go tatkoto(noviot)ucat i cileanski e toa e haos i baska postarite deca so decata nadvor si igrat so decaod bivsite yu prostori pa go znat i srbsko hrvatskiot. e sega vidi ti sto e pet-sest jazicnost
|
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |