IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Бизнис и економија
  Активни теми Активни теми RSS - Топлификација
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Топлификација

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 15>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2012 во 20:40

Граѓаните со контра тужби треба да и се спротистават на топлификација

Откако од компанијата за 24 Вести посочија дека граѓаните што ќе одбијат да ги платат сметките иако не користат парно, организацијата на потрошувачи посочува.

Треба да се види уставноста и законитоста на правилата донесени од Регулаторната комисија, што донесува паушал за оние кои се откажани од услугите.

Она што топлификација им го прави на граѓаните е класичен државен рекет велат од Хелсиншкиот Комитет.

Топлификација најави дека сите семејства без разлика дали се исклучени од мрежата а парно греење мора да ги платат сметките.

Месецов на адреса на стотици семејства стасаа сметки за парно греење иако дел однив се исклучени од системот.

Новиот правилник за топлинска енергија, со кој сметки треба да плаќаат и корисниците исклучени од мрежата, е осопорн пред уставниот суд. Но, од највисокиот судски орган засега нема најава кога за него ќе се расправа. Топлификација не е меѓу точките ниту на следната седница закажана за 20 ноември.Хелсиншки комитет и граѓанската Аман со месеци жестоко реагираа за новиот правилник за топлинска енергија кој директно ќе удри по џебот на граѓаните.  

http://24vesti.com.mk/gragjanite-so-kontra-tuzhbi-treba-da-i-se-sprotistavat-na-toplifikacija?utm_source=daily.mk

Ами како!

Ова го говориме од првиот ден и крајно време е да се јават некои организации кои ќе ги употребат вистинските зборови - РЕКЕТ !

Доколку Уставниот Суд веќе се произнел дека ваквото наплаќање е противуставно (како што Е !) тогаш сите оние кои ќе добијат сметки за наплата на некористење топлинска енергија од Топлификација не треба да ги плаќаат. Нека добијат покана за судско разрешување на неплатените сметки и нека го блокираат судот со иљадници процеси на кои ќе се произнесат дека го почитуваат Уставот на Република Македонија и дека нема никоја државна (Регулаторната Комисија), ниту приватна (Топлификација) организација да ги натера да го прекршат.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2012 во 06:40

Топлификација не може да тужи ако не и платите за исклученото парно?

Сметките на „Топлификација“ за исклучените корисници од парното греење може да паднат на суд, а компанијата не може да ги тужи неплаќачите бидејќи нема склучено договор со нив, тврдат за Дневник извори од Регулаторната Комисија.

Соговорниците на Дневник потенцираат дека според Законот за облигациските односи во овој случај нема договорно-доверителен однос меѓу снабдувачите и станарите.

Според нив, за да платат, граѓаните треба да добијат некаква услуга од компанијата, а исклучените имаат решение за прекин на меѓусебните односи со што обврската за плаќање на фактурата за услугата престанала.

Граѓаните што се исклучија од системот на „Топлификација“ се децидни дека нема да ги плаќаат сметките барем додека не одлучува Уставниот суд.

Од фирмите за снабдување на скопјани со топлинска енергија, пак, велат дека тие ќе ги тужат неплаќачите и имаат основа да испратат фактури и да наплатат и за услуга која исклучените граѓани не ја добиваат.

http://sitel.com.mk/toplifikacija-ne-mozhe-da-tuzhi-ako-ne-i-platite-za-iskluchenoto-parno?utm_source=daily.mk

Фала Богу, с'е уште постоела интелигенција, свест и разбирање за основни работи. да

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2012 во 18:57

...значи меси,по твое,секаде онаму каде што можеш да си отидеш со производот или услугата од некоја си фирма или компанија без да платиш за тоа,а при тоа немаш потпишан договор,можеш да добиеш на суд поради недостаток на договор.Зошто на пример МТВ ми наплаќа такса а немам договор со неа,ниту имам ТВ на пример?.Или,зошто да плаќам надомест за патишта,комунална такса за осветлување,за екологија...порано а може и сега некаде за Црвен Крст,вработување,образование... ?...сето тоа без договор.Или сметките на ЕСМ,стари повеќе од 10 години....по кој закон и која одлука ден денес ЕВН ги наплаќа?.Нели се застарени?.

Велиш одлука на Уставен Суд....па колку одлуки се донесени а некои од нив и подоцна се укинати а граѓаните во меѓувреме биле оштетени.И за тоа ли треба да тужиме?.Испаѓа дека треба по судови да киснеме..

Едвај чекам да се произнесе Уставниот Суд позитивно по правилникот на РК....кој нормално е во согласност на законикот на ЕУ.голема насмевка

..и ова,живеам на први кат,и од утре не плаќам ни за чистачка ни за осветлување ни за лифт пошто не го користам.И тоа обезбедувањето нека ми го макнат од пред врата,пошто ја на никого не должам нити имам богатство кое треба да се чува.На кого му требаат тие луксузни такси нека си ги плаќаат...намигнување..итака беа донесени со минимално мнозинство од станарите..а некои и самоволно.

...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2012 во 21:52
Тоа што говориш воопшто не држи вода.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2012 во 22:04

..важно ме прочита,а и тоа на Топлификација не држи вода ,ама ете прави проблем и нервоза.Од чиста мира да се мота човек по судови..кај го има тоа бре..?

Замисли се влече одлуката на УС а граѓаните не плаќаат чекаат одлука..и после па и 4 месеци да е а не повеќе како знае да биде кај нас,УС вели така е,во право се оние од Топлификација..и што правиме?..со камата и одеднаш да си ги платат сите сметки.Бива ли тоа.Зошто досега не се изјасни УС?Што се чекаше со месеци?.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Ноември.2012 во 23:29
zagor, не си троши нерви за бадијала. среќа

Топлификација НЕМА склучено договор со корисниците по чија основа би им наплаќала некористење на услуга.

Тоа што решила РК нема законска основа.

Според томе - дабоме.

Не плаќај никаква сметка и чекај судска тужба. На судот побарај Топлификација да поднесе договор меѓу тебе и неа како потврда според која ти бара паричен надомест за некористење на нејзина услуга. 

Бидејќи таа тоа не може да го стори процесот ќе падне!

Настрана од тоа што ти имаш потврда дека на твое барање Топлификација без никакви замерки и барања од нејзина страна дошла и те исклучила од нејзиниот систем што de facto и de jure се сложила повеќе да нема никаков договор и соработка со тебе и никакви натамошни надоместоци за некористењето на нејзините услуги. 

Според тоа, вие повеќе немате никакви меѓусебни обврски и таа не може да има никакви побарувања од тебе.

И УС никогаш да не се произнесе според оваа одлука на РК, Топлификација ќе падне на секоја поединечна тужба  -  оти тоа е Законот!

Изменето од Messenger - 19.Ноември.2012 во 17:05
Кон врв
Morfeus Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 34
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Morfeus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2012 во 18:34
За МТВ има посебен закон и не потпаѓа под законот за облигациони односи како што знам. И наплатата оди преку УЈП.

За ова со Топлификација и јас сум исклучен и ми стигна фактура. Не мислам да плаќам, ќе ја чекам одлуката на Уставниот Суд. Како што разбрав тие немаат абер да расправаат за оваа точка, Топлификација не е на дневен ред за наредната седница. Се надевам дека додека ја чекам одлуката на УС фактурата не можат да ја наплатат одма преку извршител т.е. дека мора прво да ме тужат.

Изменето од Morfeus - 19.Ноември.2012 во 18:41
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2012 во 15:42
Originally posted by zagor zagor напиша:

bla bla ...drn ,drn...

-zagoree,...eve jas imam dve babi i ...shest  Жabi !

...aj , ziti se,.збунетост..kazi mi kolku gi imam vkupno na broj,

...zatoa shto ...kako shto gledam ,...te bivalo za...nivno sobiranje...(i vadenje,jasno!) !намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2012 во 15:51
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Сметките за исклучените од парното невалидни?

Сметките на „Топлификација“ за исклучените корисници од парното греење може да паднат на суд, а компанијата не може да ги тужи неплаќачите бидејќи нема склучено договор со нив. Ова за „Дневник“ го тврдат извори од Регулаторната комисија за енергетика која летово го донесе новиот Правилник за топлинска енергија, според кој и исклучените корисници треба да плаќаат фиксен износ. Нашите соговорници потенцираат дека според Законот за облигациските односи во овој случај нема договорно-доверителен однос меѓу снабдувачите и станарите. Според нив, за да платат, граѓаните треба да добијат некаква услуга од компанијата, а исклучените имаат решение за прекин на меѓусебните односи со што обврската за плаќање на фактурата за услугата престанала. Граѓаните што се исклучија од системот на „Топлификација“ се децидни дека нема да ги плаќаат сметките барем додека не одлучува Уставниот суд. Од фирмите за снабдување на скопјани со топлинска енергија, пак, велат дека тие ќе ги тужат неплаќачите и имаат основа да испратат фактури и да наплатат и за услуга која исклучените граѓани не ја добиваат.

- Не е логично да се наметне обврска да плаќаат и исклучените. Во случајов нема договорно-доверителен однос меѓу снабдувачот со топлинска енергија и исклучениот станар. Kомпаниите не може никого да тужи ако не ги плаќа сметките бидејќи тужбите нема да бидат валидни. За да платам фактура, треба да добијам некаква услуга. Kај исклучените има решение за прекин и таа обврска за плаќање сметки престанала. Инаку, Правилникот веќе се контролира на Уставен суд, кој еднаш веќе ја укина таа обврска за граѓаните – вели член на Регулаторната комисија за енергетика.

............

-fiksen!?изненадување...aj , koj dobil,...neka vidi podobro deka ,

...pishuva deka smetkata e  avansna...shto znachi deka ke pretrpi promeni....koga toa go pravat za site drugi !

...pa, ako nekoi od tamu znaat deka toj pravilnik ne e pravilen...shto k*r go donele ,.....istite tie?

...da im se ...Click for a larger view..chovek !

...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2012 во 22:03

ти brzа не само правилникот на Топлификација туку и мене не ме разбираш.збунетост

Зошто бе така?.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2012 во 23:19
a be...da ne sum ''fatil'' neshto od...Mortus-ot?збунетост

...намигнување

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2012 во 23:34
..мене можеби тогаш ми беше од Лашкото,ама кај тебе ќе да е ..од Еленот.голема насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2012 во 13:33
...edno prashanje za iskluchenite (ako gi ima tuka!):

...kolku imaat dosega ...od pochetokot na grejnata sezona,.... potrosheno  za  greenje?

...a kolku ke  trebashe  da im platat na onie...gomnarine od  topla fukacija...ako ne bea otkacheni od niv?
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2012 во 13:49
Sakav i jas da bidam iskluchena ... hahaha ama ne sum - i nekako mi e zhal!смеење
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.