|
ДАЛИ БОГ СИ ГО МЕНУВА УМОТ? |
Внеси реплика | страница <1 456 |
Автор | |
3207
Група Регистриран: 11.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 42 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mene malku ne mi e jasna temava:
Toa e neshto kako dali se predomisluva koga ke reshi neshto ili...? |
|
Vo galaksijata polna so cuda, lugeto ja izmislile dosadata....Kakva Kreativnost....prosto da ne veruvash....
|
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Општиот впечаток кој се добива за Бога во Стариот Завет(првиот дел од Библијата) е дека Тој е прилично суров и осветољубив, додека читајќи го новиот, испаѓа дека Бог е претежно милозлив, дур и повикува дека непријателите треба да се сакаат и сл. Па прашањето е: што се случи во меѓувреме? Дали Бог си го променил умот, и својата природа или Бог е постојан ама луѓето имаат за него различно видување? Околу тоа се врти темата. |
|
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Целта на темата е да дознаеме дали Бог си ги менува Своите ставови, како што кажа ти да се предомислува, Бог не се менува ниту Соите ставови ги менува, но со довагањето на Исус се промениле законите и завладеела вистината.
Пример, тоа со прељубата, значи дека законот станува построг, не само да прељубодејствуваме туку и ако погледнеме жена со желба правиме прељуба и слично. Бог не Ги смени Своите ставови, туку не ги откри целосно на лугето во Стариот Завет, Го прати Својот Син Господ Исус Христос да ја објави вистината на Неговите ставови. |
|
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа значи дека, си поврзал многу книги,си споил многу цитати и според нив си донел заклучок дека Бог си го менува умот. Бог нема ум...човек е тој што има ум,(ги кажав одвоено,бидејќи такво е прашањето),за да се пренесе нешто од она што нема ум,преку безумниот па до оние што имаат ум,мора да се употребат зборови или приказни кои во своето значење мора да ги содржат двете работи,казна и милост,љубов и гнев,раѓање и умирање,ништо и све. Сега можеш да замислиш оној што пренесувал во каква умствена состојба на испреплетени мисли бил. затоа и во некој цитати се вели - стани безумен,за да бидеш мудар. Изменето од Pica pica - 12.Октомври.2012 во 00:06 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Амин! Темава ја отворив токму поради тоа, дека верниците тврдат дека Бог не си го менува умот:
Поентата е дека Бог не умува, тоа го прави човекот.
Изменето од Messenger - 13.Октомври.2012 во 14:46 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Јас реков: богови сте? |
|
Внеси реплика | страница <1 456 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |