IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Љубов
  Активни теми Активни теми RSS - Кога е крај на заљубеноста,а кога на љубовта?!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кога е крај на заљубеноста,а кога на љубовта?!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Статус: Офлајн
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 14:22
Originally posted by gazela gazela напиша:

се мислам  дали да напишам или не...ве читам и некако си викам сама.....не ги разбирам баш..но најверојатно е до мене......зошто толку комплицираат.....обично јас комплицирам....ама љубовта не е комплицирана.....ни пак заљубеноста....ја комплицираме ние....или сакаш или не сакаш...нема помеѓу....а крајот и на едното и на другото......е кога воопшто не помислуваме на почетокот...кога не сме заедно во сегашноста...и кога замислувајќи ја иднината нема заедничка слика...едноставно....нели..барем би требало да биде....

,,,,,аплауз,,,да,,,,големо гушкање,,,,poednostavno zdravje,,,,големо гушкање,,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 16:48
Заљубеноста е предизвикана од атракција.

И додека трае таа атракација, трае и заљубеноста. Бидејќи ниту една атракција не е вечна, така и заљубеноста си има свој крај.

Заљубеноста по грешка се поистоветува со љубов. Затоа луѓето велат "љубовта не трае вечно". Точно кажано би било "заљубеноста (атракцијата) не трае вечно". Поради искуството и знаењето за ефектот и последиците на атракцијата родителите и постарите луѓе се обидуваат младите да ги соочат со реалноста на заљубеноста обидувајќи се да им докажат дека  физичките квалитети, симпатичноста, заводливоста, како и моменталната економска и општествена позиција не се вечни и не се анкери со кои може човек вечно да биде вкотвен.

Тоа се моментални атракции, дел од материјалната илузија, кои имаат одреден привиден квалитет за само едно одредено време. А потоа, кога ќе избледнат, исчезнат или кога ќе изгубиме интерес за нив, со нив ќе избледне и исчезне заљубеноста (атракцијата).

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 17:56
Финтата е да се заљубиш повеќе пати во истата личност. голема насмевка
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 18:56
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

И додека трае таа атракација, трае и заљубеноста. Бидејќи ниту една атракција не е вечна, така и заљубеноста си има свој крај.

Заљубеноста по грешка се поистоветува со љубов. Затоа луѓето велат "љубовта не трае вечно". Точно кажано би било "заљубеноста (атракцијата) не трае вечно". Поради искуството и знаењето за ефектот и последиците на атракцијата родителите и постарите луѓе се обидуваат младите да ги соочат со реалноста на заљубеноста обидувајќи се да им докажат дека  физичките квалитети, симпатичноста, заводливоста, како и моменталната економска и општествена позиција не се вечни и не се анкери со кои може човек вечно да биде вкотвен.

Тоа се моментални атракции, дел од материјалната илузија, кои имаат одреден привиден квалитет за само едно одредено време. А потоа, кога ќе избледнат, исчезнат или кога ќе изгубиме интерес за нив, со нив ќе избледне и исчезне заљубеноста (атракцијата).

Не сакам погрешно да ме сфатиш, ама зашто толку објаснување за љубовта? Зарем таа не се чувствува со срцето? Тогаш што ќе ти размисли од рациото? А тоа укажување на постарите е нешто што навистина пречи и погрешно. За се нешто да се предупредувало само... 

Мене искрено ми се крајно неприфатливи тие такозвани универзални концепти за тоа што е љубов, што е вистинска љубов а што не, што е ова а што не. Фино е човек да има искуство и да го сподели, ама ми е неубаво кога некој го го класифицира во као нешто демек универзално и као демек само така би требало да биде. Демек сите љубови се одвиваат исто и никогаш поинаку. Демек моето ако е поинакво не е доволно компетентно за да се нарече љубов.

Џст мај опинионнамигнување
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 19:10
...zaljubenosta zavrsuva koga veke ne ti letaat peperutki vo stomakot koga ke go/ja vidis...a nemozes da si go zamislis zivotot bez nego/nea...
...ljubovta zavrsuva koga veke ne ti znaci nisto....
prosto i ednostavno...да
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Поени: 19172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 19:28
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Финтата е да се заљубиш повеќе пати во истата личност. голема насмевка
i toa bas licnosta koja konstantno ja sakasсреќа
ili da ja osvojuvas veke osvoenata,taa/toj sto ti e domaсреќа
po slatko zdravjeсреќа
no druga e tamataнамигнување
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 19:59

ова ич не ти се поклопува со претходните дикусии кои сме ги воделе за љубовта среќа
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Поени: 19172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 20:11

ubavo kazano..,,no nerazbrav za ljubovta...,,, ili pak sakas da kazes deka e vecna?
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 22:54
После сето кажано за заљубеноста и атракцијата, што чувствуваш ти за љубовта ?

Не што мислиш, туку што чувствуваш ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 22:57
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Не сакам погрешно да ме сфатиш, ама зашто толку објаснување за љубовта? Зарем таа не се чувствува со срцето? Тогаш што ќе ти размисли од рациото? А тоа укажување на постарите е нешто што навистина пречи и погрешно. За се нешто да се предупредувало само...  

Мене искрено ми се крајно неприфатливи тие такозвани универзални концепти за тоа што е љубов, што е вистинска љубов а што не, што е ова а што не. Фино е човек да има искуство и да го сподели, ама ми е неубаво кога некој го го класифицира во као нешто демек универзално и као демек само така би требало да биде. Демек сите љубови се одвиваат исто и никогаш поинаку. Демек моето ако е поинакво не е доволно компетентно за да се нарече љубов.

Џст мај опинионнамигнување

Мило, не те сфаќам јас погрешно, туку по с'е изгледа ти не си ме сфатила како што треба... но ако, нема проблем.

Каде прочита во мојот коментар дека објаснувам што е љубов ? среќа
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 23:01
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

ова ич не ти се поклопува со претходните дикусии кои сме ги воделе за љубовта среќа

среќа  Каде виде дека дискутирам за љубов ? среќа

Патем, мене с'е ми се поклопува, но можеби тебе не... колку што се сеќавам, за љубовта не ни се поклопувале ниту една дискусија. голема насмевка

Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2012 во 23:20
,,,zaljubenost=zaljuben/a,,,
,,,ljubov       =vljuben/a,,,,
,,,i za dvete e potrebna atrakcija ,,,i daj ,,malku ,,onaka ,,=.,,,privlechnost

,,,dokolku atrakcijata/ptivlechnosta ja nema kaj dvete individui,,,,nishto od magijata na megjusebnoto sakanje psihofizichko,,,,,

,,,spored mene edna istamiti senzacija na duhovnosta,,,,,

,,,ili ja ima ili ja nema ,,,i za dvete terminoloshki edna ista  sostojba,,,

,,i aj da pogledneme vo ogledaloto   ,,,,ako ja nema ljubovta kade li e"zaljubenosta",,,,

Изменето од pajser - 26.Септември.2012 во 23:46
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 01:26
Ајде ќе се обидам нештата да ги објаснам поедноставно...иако љубовта не се објаснува со зборови.

Ако прашаш некое дете дали го сака (тоа с'е уште не го знае зборот "љуби") родителот тоа ќе ти одговори "да". Но ако го прашаш "зошто го сака" тоа ќе застане, ќе почне да размислува и после две-три секунди ќе ги крене рамениците , ќе се насмее и ќе ти рече "...не знам, само така, ги сакам..."

Тоа е љубов. Кога љубиш (сакаш) без некоја конкретна причина. Кај дететео с'е уште нема политики и некакви специјални интереси... за него тоа+мајката+таткото се Еднобитие. Разликите ќе му бидат форсирани кога ќе појде на училиште и кога ќе почнат да го споредуваат со останатите деца, а неговите родители со другите родители... 

Ние, возрасните се обидуваме љубовта да ја рационализираме, па редиме... " ја љубам затоа што има долги нозе, големи гради, убаво лице, многу е секси, интересна е за муабет, има добра професија, зема убава плата, многу е успешна во бизнисот, има куќа и стан ..."

Сето тоа нема врска со љубов. Тоа е само атракција и интерес. Постарите имаа доволно време од деца да не направат возрасни проценувачи на вредности и нивни љубители и колектори.

Или во најдобар случај, доколку набројаните работи и не се причината за љубовта, тогаш тоа е јалов обид да се употреби рациото онаму каде не фаќа место.

Ако мене ме прашаш зошто ја љубам жена ми можам да ти кажам дека сигурно не е поради тоа што е убава бидејќи и не е нешто посебно убава, не е висока, нема долги нозе, не е богата, си има свои проблеми, немаше ништо кога ја сретнав, немаше некоја значајна професија или позиција во работната организација, имаше долгови преку глава...  

... значи апсолутно немаше ништо од оноа што го дефинираме како атрактивност. Јас таа жена ја љубам онаква каква Е , со сите нејзини недостатоци, несовршености, слабости и неатрактивности.

И не можам да ти објаснам зошто ја љубам исто онака како што не може да ти објасни и оноа мало дете. И како што можеш да го силуваш детето со прашања и наметнати одговори можеш тоа да го правиш и со мене, па да ми сугерираш триста работи и на некои од нив ќе ти одговорам "да", на некои "не" и на крајот нема да дојдеме до никакво решение... или ако сакаш можеш да си изведеш свое решение и одговор кое ќе ти одговара на твоето разбирање или теорија.

Или кажано уште малу поинаку... дали можеш да се заљубиш во цвеќе ? Mожеби во куче ?  Дали можеш да се заљубиш во природа ? Hе можеш нели ? Но можеш да ја љубиш. А ја љубиш затоа што е таква каква Е, со безброј атрибути кои не можеш да ги дефинираш, но кои сите заедно ја претставуваат природата онаква каква Е.

Во моментот кога ќе кажеш дека ја љубиш (условно го земам овој термин) затоа што од неа добиваш злато, нафта, дијаманти... веќе не говориш за љубов, туку за интерес, за атракција од некои нешта кои за тебе имаат практична вредност. Тоа не е љубов, туку заљубеност (повторно условно го земам терминов).

На крајот, с'е додека не се доживее љубовта, таа не може да е осознае. Оти ако беше точно спротивното тогаш немаше да се напишат безброј филозофски и уметнички книги за неа  во обидот да ја дефинираат... и с'е уште да ја остават terra incognita за најголемиот број луѓе.

Затоа, да не останам повторно погрешно разбран - сето ова што го прокоментирав по повод темава нема никакво посебно значење за никој поединечно. За секого заљубенста и љубовта е оноа што си го доживува во дадениот момент од неговиот живот, без разлика дали може тоа да го вербализира или не и без обзир дали тоа некој го разбира, се сложува, го одобрува или не.

С'е се случува со причина и во право време, вклучувајќи го и поставувањето на темава и присуството токму на овие членови во нејзината дискусија.

Изменето од Messenger - 27.Септември.2012 во 01:32
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2012 во 01:36
Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

...zaljubenosta zavrsuva koga veke ne ti letaat peperutki vo stomakot koga ke go/ja vidis...a nemozes da si go zamislis zivotot bez nego/nea...
...ljubovta zavrsuva koga veke ne ti znaci nisto....
prosto i ednostavno...да

Може и по една година средба пак да ти летнат пеперутки.........тоа нема врска

Заљубеноста е само убавиот почеток,оти нели секој почеток е сјајно и бајно
а Љубовта...тоа е кога е малку позафркнато
тогаш летаат треснати врати

Нешто сите ми се правите околу љубовта многу чисти душички
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.