|
Како би објасниле, ШТО Е ЉУБОВ? |
Внеси реплика | страница <1 8384858687 100> |
Автор | |||||
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
no i toa sto go nemame moze da se stekne. i za ljubovta se uci.
|
|||||
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
кога ќе ти се појави некаква емоција кон некого без никаков контакт со таа личност, без никакво учество на сетила или кратко кажано, без никаков услов, тогаш може да кажеме дека твојава теорија е точна... токму тоа е безусловна љубов, љубов што се појавува природно сакал или несакал, онака како што се појавува физичката болка на пример и го пропушти примерот што ти го посочив погоре со црвено, во однос на дискусијата за роднинска љубов, меѓу родители и деца |
|||||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
...vaka bi objasnil Rumi... jas nema da objasnuvam...
|
|||||
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Извинето ти е... не се јадосувај, имам доживеано многу полоши работи поради тоа што некои луѓе не се согласуваат со мене, почнувајќи од пцовки, па завршувајќи со најниски директни напаѓања на личноста и фрлање анатеми. Твојот однос е многу коректен. Јас не ги пропуштам твоите посочувања, но чинам ти ги пропушташ моите реплики.
Новороденчето с'е уште не е потполно свесно и тоа само ја рефлектира мајчината љубов кон себе. Ако не ја чувствува и израсне без неа, сигурно дека нема да ја чувствува кон своите биолошки родители кои можеби подоцна ќе ги запознае. И тоа нека не те зачудува бидејќи и ти, далеку посвесен од него, тврдиш дека љубовта не постои, дека с'е се сведува на инетереси и дека љубовта е конгломерат од разни чувства.
|
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Амин ! |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
ама свеста и емотивноста се токму пазар, ти за да засакаш некого треба да го запознаеш, да комуницираш со него, да го видиш и да го слушнеш, не можеш туку така да се поврзеш без никаква комуникација
што се однесува до новороденчето, да не е способно свесно да размислува, и затоа не може да кажеме дека тоа чувствувало љубов, всушност, сите реакции и емоции што ги покажува, се одговор само на неговите физички потреби... подоцна се развива љубовта, кога детето ќе се запознае со родителите и што се направиле за него... затоа и ти спомнувам сираче како пример, затоа што тоа нема безусловно да ја сака биолошката мајка, туку онаа мајка која го направила човек... и самиот збориш како љубовта е безусловена и самиот кажуваш како љубовта е потврдена од услов и веќе долго време не си ми јасен, збориш за нешто што е безусловно, а предизвикано од услови... не постои такво нешто, одлучи се, или постои безусловна љубав која биолошки ни е судена без разлика на психичката активност, или пак постои љубов која е условена од психички проценки и општо психичка активност, т.е. разум и свест нема измеѓу! |
|||||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Знам дека не е лесно да се разбере...
Те збунува фактот дека треба да си подготвен да љубиш безусловно затоа што тој услов го мешаш со оние услови за кои сметаш дека треба да се исполнат од другата страна за да може човек да ги љуби. Разликата е во тоа што јас велам оти ОНОЈ што љуби треба да исполнува извесни услови за да љуби безусловно, а не ОНИЕ што се љубени како што постојано тврдиш ти. ТОА е проблемот на недоразирањето. Ти велиш - за да љубам некого тој треба да исполнува некои услови (било кои) кои мене ми се допаѓаат. Јас тоа го разбирам и велам дека има и таква љубов, но тоа е љубов од интерес, атрактивност или пронаоѓање заеднички квалитети. Поточно, јас тоа не би го нарекол љубов, туку сакање бидејќи сакаме да сме со некого поради некои работи. Одомаќинето е меѓу луѓето таквото сакање да се нарекува љубов. Јас велам љубов е кога се љуби без никакви посебни интереси, туку оној другиот се љуби затоа што Е. Поради тоа дадов пример со среќа и блаженство. Ние сме среќни секогаш поради некој конкретен интерес (добиени пари, нов автомобил, вработување, излекување...), а сме во блаженство без никаква посебна причина, блажени сме оти се прифаќаме себе си и оноа што е околу нас затоа што Е. Вистинската љубов е безусловна и без некаква посебна причина. Велиш дека не сум давал примери, а јас ти дадов најблиско до оноа што можеш да разбeреш што мислам:
Користејќи ги овие примери како илустрација јас велам дека:
Но, за атер на комплетноста на дискусијава прифаќам оти има различни нивоа на љубов и дека јас го давам моето разбирање за тоа што значи есенцијата на вистинската љубов. Со ова потврдувам дека можеби апсолутно не сум во право и дека времето ќе ми ја докаже залудноста на моите зборови. П.С. Ќе ти кажам еден конкретен пример од мојот живот. Кога студирав имав едне пријател од истиот факултет кој беше заљубен во една девојка. кога го прашав зошто е заљубен во неа не можеше да даде некаков посебен конкретен пример зошто... едноставно рече дека е заљубен. За мене тоа беше вистинскиот одговор на заљубен човек. Наводно, како што велеше тој, девојкава исто била заљубена во него. Но, како што понекогаш бива, факултетот не му одеше како што треба и пријателов ја изгуби годината. Девојкава го напушти со зборовите: "Не те сакам бидјеќи не си перспективен". Тоа е љубов ??? Таа била заљубена во него и една година изгубен факултет е причина за одљубување ??? Сметам дека ова е доволно добра илустрација за тоа што е љубов според моето разбирање , а што е сакање од било каква причина кое луѓето милуваат да го наречат љубов. Изменето од Messenger - 18.Јули.2012 во 05:20 |
|||||
|
|||||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
sekoe zivo sustestvo ima nagon da se mnozi, nagon da ja prodolzi svojata vrsta
nekoi sustestva duri odat do tamu da nagonot e da ima svoi potomstva, naprimer eden pajak . koj da bide siguren deka pajacicata nema da zamine posle sexot so nego kaj nekoj drug pajak dozvoluva da bide izeden, za da pajacicata gubi vreme barajki drug da se vratime kon temata ljubov . covec e homo sapiens , znaci e SVESEN, i mnogute prirodni nagoni kaj nego izumrea, i se prelea vo svesnite postapki i razmisluvanje. . covek navidum ne se mnozi sprema nagonot nitu opstojuva negovata vrsta prema nagonot koj go izgubil. . zatoa sto e svesen, toj razmisluva, sto pozitivni a sto negativni strani bi imalo negovoto mnozenje . kako sto civilizacijata ide napred se povekje se pojavuvaat negativnite strani na mnozenjeto i se pomalku pozitivnite i opstanokot na negovata vrsta e zagrozeno.. no samo navidum . prirodata grizejki se za covekot mu podarila eden ZAEB NA PRIRODATA, vo vid na hemiska supstancija koja nie ja vikame LJUBOV. ete taa e zamena za prirodniot nagon za mnozenje, znaci nema prema mene nekoji vozviseni definicii. nego LUCIDNA PRIRODNA HEMIJA ZA OPSTANOKOT NA SVESNIOT COVEK Изменето од anakin - 18.Јули.2012 во 14:04 |
|||||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13921 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
,,,,,lucidna hemija da ,,,,
,,,ama daj anakin ,,,,ljubov i svest,,,,kako li samo gi sostavi ovie dve raboti,,, |
|||||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|||||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
sega procitav od messenger vakva misla
1. Љубовта не подразбира и не е условена од размножување. Луѓето не се заљубуваат за да се рамножуваат. . znaci skroz sme na razlicni stavovi Изменето од anakin - 18.Јули.2012 во 11:31 |
|||||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
aha so pojava na svesta na covekot, prirodata se pogrizi da mu ja podari ljubovta, ZA da ne zavrsi negovoto postoenje Изменето од anakin - 18.Јули.2012 во 11:36 |
|||||
|
|||||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13921 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
,,, e aj da ja izvrtime malku rabotata,,,,znachi,,,
,,,lugjeto se razmnozhuvaat ,,,za da se zaljubuvaat,,,,/normal se vo svoe vreme/,,,, ,,,,a jas sum nekade na sredina ,,so mislenjeto,,,,,/isto ko na patarina ,,pola/pola/ |
|||||
|
|||||
pajser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
,,,,a znaesh ti voopshto ,,,shto me prashuvash,,,,,sho pa sega ne ti e jasno,,,, |
|||||
|
|||||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
ami vidi
dvajca pred da se konfrontiraat morat da bidat na cisto dali 1. i dvajcata kje bidat ozbilni 2. djavcata kje se zaebavat 3. vo najlos slucaj edniot kje bide ozbilen a drugiot kje se zaebava . koga se na cisto konfrontacija trgnuva vo sakan pravec vo zavisnosta dali e slucaj 1, 2 ili 3 |
|||||
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 8384858687 100> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |