IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Љубов
  Активни теми Активни теми RSS - Како би објасниле, ШТО Е ЉУБОВ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Како би објасниле, ШТО Е ЉУБОВ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8384858687 100>
Автор
Порака
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2012 во 23:04
no i toa sto go nemame moze da se stekne. i za ljubovta se uci.
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2012 во 20:54
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by zabegan zabegan напиша:

стравот го ставам како основа бидејќи од него потекнуваат голем дел од емоциите, иако и тој самиот сеуште имам проблем да си објаснам од и покрај тоа што врска нема кои се неговите родители... ама не е така...кај потекнува, бидејќи самите емоции се поттикнуваат едни со други
туку не ми одговори на едно прашање... ако љубовта е безусловно чувсто кое се појавува туку така, зошто тогаш не ја практикуваме безусловно? како тоа не засакуваш луѓе со кои се разминуваш секој ден по улици? баш тоа е она што ме кочи во тоа да мислам дека љубовта е таква каква што ја збориш
се е пазар, работата е што голем дел од тој пазар го правиме несвесно...
чисто да се надоврзам на твоите примери... ако детето е напуштено од родителите уште како новороденче и никогаш не ги запознало, ќе ги сака ли? затоа што според теоријата на безусловната љубов тоа би требало да ги сака

Љубовта е љубов само кога не е врзана за никаков интерес. Инаку тоа не е љубов, туку трговија. Ако ти сакаш да бидеш со некоја девојка поради нејзиниот изглед тогаш тоа е атракција, не е љубов. Ако сакаш да си поради нејзиниот стан, пари или позицијата на нејзиниот татко тогаш тоа е интерес, а не е љубов.

Мислам дека ова веќе го апсолвиравме.

Мајката го љуби своето чедо уште додека тоа е во најзиниот стомак, уште пред да се роди. 

Прашуваш зошто луѓето не се љубат безусловно ? Затоа што љубовта е отсутна од нив и тие не ја чувствуваат. И тоа е кај 99,9% од сите луѓе. 

Не чувствуваат затоа што се преокупирани со мајата на материјалниот свет кој вели - сите ние сме посебни различни битија, со посебни вредности и потреби и со цел да си ги реализираме само нашите интереси.

Така не учеле дома од мали, така не учеле на улица, така не учеле во училиште, така сме се однесувале меѓу себе и за нас тоа е светот и животот. Не е чудно што не знаеме што е љубов, како што не е ниту чудно што не сме ја почувствувале и што никогаш не сме ја доживеале. Не е чудо што за нас љубовта претставува друштво од интерес.

Малкумина се оние кои минале преку таа илузија на различност и фрагментација и кои имаат доволно емпатија да се поистоветат со другите. Оти Љубов не е ништо друго туку станување Едно со другиот, кога трите навидум "различни" нешта - јас + таа (тој) + нашиот меѓусебен однос, стануваат Едно, kога ние и другите стануваме Еднобитие. Кога другиот го љубиш како што се љубиш себе си поради никаква посебна причина.

Исус љубел така, Буда љубел така, Mахавира љубел така, многумина љубеле така... мајките љубат така, некои татковци љубат така, некои браќа и сестри љубат така, но за жал, најголемиот број луѓе никогаш не го почуватвувале ТОА чувство.

И кога велиме безусловна љубов мислиме на љубов без никаков интерес, а не љубење од што мораме (безусловно, сакаш-несакаш). Од аспектот кој ти го подразбираш и посочуваш во суштина е сосем обратно - љубовта не е нешто што мора по секоја цена да се чувствува, туку потребен е услов - треба да се биде со одредена свест и емотивност. 

П.С. Можеби најблиска паралела за тоа што е љубов според твоето разбирање и моето објаснување е споредбата на среќа и блаженство.

извини на дрскоста, ама ова се приказни за мали деца... кога веќе не даваш конкретни примери
кога ќе ти се појави некаква емоција кон некого без никаков контакт со таа личност, без никакво учество на сетила или кратко кажано, без никаков услов, тогаш може да кажеме дека твојава теорија е точна... токму тоа е безусловна љубов, љубов што се појавува природно сакал или несакал, онака како што се појавува физичката болка на пример
и го пропушти примерот што ти го посочив погоре со црвено, во однос на дискусијата за роднинска љубов, меѓу родители и деца
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2012 во 23:22

...vaka bi objasnil Rumi... jas nema da objasnuvam...среќа
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 00:29

стравот го ставам како основа бидејќи од него потекнуваат голем дел од емоциите, иако и тој самиот сеуште имам проблем да си објаснам од и покрај тоа што врска нема кои се неговите родители... ама не е така...кај потекнува, бидејќи самите емоции се поттикнуваат едни со други
туку не ми одговори на едно прашање... ако љубовта е безусловно чувсто кое се појавува туку така, зошто тогаш не ја практикуваме безусловно? како тоа не засакуваш луѓе со кои се разминуваш секој ден по улици? баш тоа е она што ме кочи во тоа да мислам дека љубовта е таква каква што ја збориш
се е пазар, работата е што голем дел од тој пазар го правиме несвесно...
чисто да се надоврзам на твоите примери... ако детето е напуштено од родителите уште како новороденче и никогаш не ги запознало, ќе ги сака ли? затоа што според теоријата на безусловната љубов тоа би требало да ги сака

Љубовта е љубов само кога не е врзана за никаков интерес. Инаку тоа не е љубов, туку трговија. Ако ти сакаш да бидеш со некоја девојка поради нејзиниот изглед тогаш тоа е атракција, не е љубов. Ако сакаш да си поради нејзиниот стан, пари или позицијата на нејзиниот татко тогаш тоа е интерес, а не е љубов.

Мислам дека ова веќе го апсолвиравме.

Мајката го љуби своето чедо уште додека тоа е во најзиниот стомак, уште пред да се роди. 

Прашуваш зошто луѓето не се љубат безусловно ? Затоа што љубовта е отсутна од нив и тие не ја чувствуваат. И тоа е кај 99,9% од сите луѓе. 

Не чувствуваат затоа што се преокупирани со мајата на материјалниот свет кој вели - сите ние сме посебни различни битија, со посебни вредности и потреби и со цел да си ги реализираме само нашите интереси.

Така не учеле дома од мали, така не учеле на улица, така не учеле во училиште, така сме се однесувале меѓу себе и за нас тоа е светот и животот. Не е чудно што не знаеме што е љубов, како што не е ниту чудно што не сме ја почувствувале и што никогаш не сме ја доживеале. Не е чудо што за нас љубовта претставува друштво од интерес.

Малкумина се оние кои минале преку таа илузија на различност и фрагментација и кои имаат доволно емпатија да се поистоветат со другите. Оти Љубов не е ништо друго туку станување Едно со другиот, кога трите навидум "различни" нешта - јас + таа (тој) + нашиот меѓусебен однос, стануваат Едно, kога ние и другите стануваме Еднобитие. Кога другиот го љубиш како што се љубиш себе си поради никаква посебна причина.

Исус љубел така, Буда љубел така, Mахавира љубел така, многумина љубеле така... мајките љубат така, некои татковци љубат така, некои браќа и сестри љубат така, но за жал, најголемиот број луѓе никогаш не го почуватвувале ТОА чувство.

И кога велиме безусловна љубов мислиме на љубов без никаков интерес, а не љубење од што мораме (безусловно, сакаш-несакаш). Од аспектот кој ти го подразбираш и посочуваш во суштина е сосем обратно - љубовта не е нешто што мора по секоја цена да се чувствува, туку потребен е услов - треба да се биде со одредена свест и емотивност. 

П.С. Можеби најблиска паралела за тоа што е љубов според твоето разбирање и моето објаснување е споредбата на среќа и блаженство.

извини на дрскоста, ама ова се приказни за мали деца... кога веќе не даваш конкретни примери
кога ќе ти се појави некаква емоција кон некого без никаков контакт со таа личност, без никакво учество на сетила или кратко кажано, без никаков услов, тогаш може да кажеме дека твојава теорија е точна... токму тоа е безусловна љубов, љубов што се појавува природно сакал или несакал, онака како што се појавува физичката болка на пример
и го пропушти примерот што ти го посочив погоре со црвено, во однос на дискусијата за роднинска љубов, меѓу родители и деца

Извинето ти е... не се јадосувај, имам доживеано многу полоши работи поради тоа што некои луѓе не се согласуваат со мене, почнувајќи од пцовки, па завршувајќи со најниски директни напаѓања на личноста и фрлање анатеми. Твојот однос е многу коректен. да

Јас не ги пропуштам твоите посочувања, но чинам ти ги пропушташ моите реплики.среќа

љубовта не е нешто што мора по секоја цена да се чувствува, туку потребен е услов - треба да се биде со одредена свест и емотивност.

Новороденчето с'е уште не е потполно свесно и тоа само ја рефлектира мајчината љубов кон себе. Ако не ја чувствува и израсне без неа, сигурно дека нема да ја чувствува кон своите биолошки родители кои можеби подоцна ќе ги запознае.

И тоа нека не те зачудува бидејќи и ти, далеку посвесен од него, тврдиш дека љубовта не постои, дека с'е се сведува на инетереси и дека љубовта е конгломерат од разни чувства.

љубовта не е нешто што мора по секоја цена да се чувствува, туку потребен е услов - треба да се биде со одредена свест и емотивност.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 00:39
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

...vaka bi objasnil Rumi... jas nema da objasnuvam...среќа

Амин !  не вреден
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 01:19
ама свеста и емотивноста се токму пазар, ти за да засакаш некого треба да го запознаеш, да комуницираш со него, да го видиш и да го слушнеш, не можеш туку така да се поврзеш без никаква комуникација
што се однесува до новороденчето, да не е способно свесно да размислува, и затоа не може да кажеме дека тоа чувствувало љубов, всушност, сите реакции и емоции што ги покажува, се одговор само на неговите физички потреби... подоцна се развива љубовта, кога детето ќе се запознае со родителите и што се направиле за него... затоа и ти спомнувам сираче како пример, затоа што тоа нема безусловно да ја сака биолошката мајка, туку онаа мајка која го направила човек... и самиот збориш како љубовта е безусловена и самиот кажуваш како љубовта е потврдена од услов

и веќе долго време не си ми јасен, збориш за нешто што е безусловно, а предизвикано од услови... не постои такво нешто, одлучи се, или постои безусловна љубав која биолошки ни е судена без разлика на психичката активност, или пак постои љубов која е условена од психички проценки и општо психичка активност, т.е. разум и свест
нема измеѓу!
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 05:06
Знам дека не е лесно да се разбере... среќа

Те збунува фактот дека треба да си подготвен да љубиш безусловно затоа што тој услов го мешаш со оние услови за кои сметаш дека треба да се исполнат од другата страна за да може човек да ги
љуби.

Разликата е во тоа што јас велам оти ОНОЈ што љуби треба да исполнува извесни услови за да љуби безусловно, а не ОНИЕ што се љубени како што постојано тврдиш ти.

ТОА е проблемот на недоразирањето. среќа

Ти велиш - за да љубам некого тој треба да исполнува некои услови (било кои) кои мене ми се допаѓаат. Јас тоа го разбирам и велам дека има и таква љубов, но тоа е љубов од интерес, атрактивност или пронаоѓање заеднички квалитети. Поточно, јас тоа не би го нарекол љубов, туку сакање бидејќи сакаме да сме со некого поради некои работи. Одомаќинето е меѓу луѓето таквото сакање да се нарекува љубов.

Јас велам љубов е кога се љуби без никакви посебни интереси, туку оној другиот се љуби затоа што Е. Поради тоа дадов  пример со среќа и блаженство. Ние сме среќни секогаш поради некој конкретен интерес (добиени пари, нов автомобил, вработување, излекување...), а сме во блаженство без никаква посебна причина, блажени сме оти се прифаќаме себе си и оноа што е околу нас затоа што Е.

Вистинската љубов е безусловна и без некаква посебна причина. Велиш дека не сум давал примери, а јас ти дадов најблиско до оноа што можеш да разбeреш што мислам:

Користејќи ги овие примери како илустрација јас велам дека:

За мене најблиско објаснување на суштината на љубовта е - умирање за другиот (другата, другото). Љубов е кога си го даваш и животот за бенефит на другиот. Значи апсолутно без никакви лични интереси. Сето друго ние денес го нарекуваме љубов, но тоа не е ТОА. За жал, зборот "љубов" е толку употребуван што е доведен до потполна инфлација и излитување, па се користи и таму каде што наjсоодветни термини се задоволство, интерес, ќар, зделка, трговија... 

Но, за атер на комплетноста на дискусијава прифаќам оти има различни нивоа на љубов и дека јас го давам моето разбирање за тоа што значи есенцијата на вистинската љубов.

Со ова потврдувам дека можеби апсолутно не сум во право и дека  времето ќе ми ја докаже залудноста на моите зборови.

П.С. Ќе ти кажам еден конкретен пример од мојот живот. Кога студирав имав едне пријател од истиот факултет кој беше заљубен во една девојка. кога го прашав зошто е заљубен во неа не можеше да даде некаков посебен конкретен пример зошто... едноставно рече дека е заљубен. За мене тоа беше вистинскиот одговор на заљубен човек. да Наводно, како што велеше тој, девојкава исто била заљубена во него. Но, како што понекогаш бива, факултетот не му одеше како што треба и пријателов ја изгуби годината. Девојкава го напушти со зборовите: "Не те сакам бидјеќи не си перспективен". Тоа е љубов ???збунетост  Таа била заљубена во него и една година изгубен факултет е причина за одљубување ??? голема насмевка

Сметам дека ова е доволно добра илустрација за тоа што е љубов според моето разбирање , а што е сакање од било каква причина  кое луѓето милуваат да го наречат љубов.

Изменето од Messenger - 18.Јули.2012 во 05:20
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 10:53
sekoe zivo sustestvo ima nagon da se mnozi, nagon da ja prodolzi svojata vrsta
nekoi sustestva duri odat do tamu da nagonot e da ima svoi potomstva, naprimer eden pajak . koj da bide siguren deka pajacicata nema da zamine posle sexot so nego kaj nekoj drug pajak dozvoluva da bide izeden, za da pajacicata gubi vreme barajki drug
da se vratime kon temata ljubov
.
covec e homo sapiens , znaci e SVESEN, i mnogute prirodni nagoni kaj nego izumrea, i se prelea vo svesnite postapki i razmisluvanje.
.
covek navidum ne se mnozi sprema nagonot nitu opstojuva negovata vrsta prema nagonot koj go izgubil.
.
zatoa sto e svesen, toj razmisluva, sto pozitivni a sto negativni strani bi imalo negovoto mnozenje
.
kako sto civilizacijata ide napred se povekje se pojavuvaat negativnite strani na mnozenjeto i se pomalku pozitivnite i opstanokot na negovata vrsta e zagrozeno.. no samo navidum
.
prirodata grizejki se za covekot mu podarila eden ZAEB NA PRIRODATA, vo vid na hemiska supstancija koja nie ja vikame LJUBOV.
ete taa e zamena za prirodniot nagon za mnozenje,
znaci nema prema mene nekoji vozviseni definicii. nego LUCIDNA PRIRODNA HEMIJA ZA OPSTANOKOT NA SVESNIOT COVEK

Изменето од anakin - 18.Јули.2012 во 14:04
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 11:31
,,,,,lucidna hemija da ,,,,
 ,,,ama daj anakin ,,,,ljubov i svest,,,,kako li samo gi sostavi ovie dve raboti,,,размислување
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 11:31
sega procitav od messenger vakva misla

1. Љубовта не подразбира и не е условена од размножување. Луѓето не се заљубуваат за да се рамножуваат. голема насмевка

.
znaci skroz sme na razlicni stavoviсмеење

Изменето од anakin - 18.Јули.2012 во 11:31
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 11:32
Originally posted by pajser pajser напиша:

,,,ama daj anakin ,,,,ljubov i svest,,,,kako li samo gi sostavi ovie dve raboti,,,размислување

aha

so pojava na svesta na covekot, prirodata se pogrizi da mu ja podari ljubovta, ZA da ne zavrsi negovoto postoenje

Изменето од anakin - 18.Јули.2012 во 11:36

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 11:35
,,, e aj da ja izvrtime malku rabotata,,,,znachi,,,
 ,,,lugjeto se razmnozhuvaat ,,,za da se zaljubuvaat,,,,/normal se vo svoe vreme/,,,,
 ,,,,a jas sum nekade na sredina ,,so mislenjeto,,,,,/isto ko na patarina ,,pola/polaгазење од смеење/
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 11:37
Originally posted by anakin anakin напиша:

Originally posted by pajser pajser напиша:

staes ti voopsto sto me prasuvas???

,,,,a znaesh ti voopshto ,,,shto me prashuvash,,,,,sho pa sega ne ti e jasno,,,,ух
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 11:39
ami vidi
dvajca pred da se konfrontiraat morat da bidat na cisto
dali
1. i dvajcata kje bidat ozbilni
2. djavcata kje se zaebavat
3. vo najlos slucaj edniot kje bide ozbilen a drugiot kje se zaebava
.
koga se na cisto konfrontacija trgnuva vo sakan pravec vo zavisnosta dali e slucaj 1, 2 ili 3

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8384858687 100>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.