IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Анкета
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Анкета

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Прашање: Дали би поддржале отстранување на некои од спомениците ?
Одговор Гласови Статистика
8 [36,36%]
10 [45,45%]
4 [18,18%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 17:16
Originally posted by Santijago Santijago напиша:

Дали е овој вистинскиот начин? И зошто ваков стил?

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Има многубројни примери во светов каде што се мешале стилови и форми кои не припаѓаат на тлото каде што се подигнати. Некои посочив во минатите коментари. Околу уметничките идеи и стиловите секогаш се кршеле копјa во пoлемиките, но поради тоа никогаш не се кршеле спомениците. Секој има право да има различно уметничко доживување, но тоа никому не му дава право да го уништува делото кое не се совпаднува токму сои неговото мислење.

И уште ќе додадам - никогаш во човековата историја не било направено ниту едно уметничко дело кое според стилот и изведбата ги задоволило апсолутно сите луѓе и никогаш нема да биде можно да се направи нешто што ќе биде по ќејфот на секој човек.

Ако можеш да ми објасниш..дали воопшто знаеш кој споменик што претставува?
Што претставува триумфалната капија? Што претставува барокната ограда од милион евра? Што претставува една судска зграда, кога веќе има повеќе судски згради во Скопје и тоа Основен суд 1, Основен суд 2, Управен суд, Врховен суд. Значи веќе имаат 4 згради, им фали уште нели? За што ќе се искористат неискористените? Или гради само па што ќе биде нека биде. 
Кое е значењето на мостот око или како го викаат? Во тие 300-400 метри има 4 мостови, а уште малку понатаму уште 2.  
Кое е значењето на менувањето на фасадата на онаа зградата на плоштад? 
Има ли некоја историја жити се?

Секое уметничко дело не мора да носи национално историјско одбележје, нели ? Yметничките дела, без некоја специјална историјско-национална порака красат многубројни плоштади, улици и згради низ светот.

Инаку, мислам дека знам кој споменик што преставува. За оние кои не знам - прашувам. Човек не може с'е да знае, нели ? За некои, кои ми се допаѓаат како ументички дела, најчесто не прашувам.

Триумфалната капија преставува токму оноа што стои во нејзиното име - триумф. Труимф на македонскиот народ кој на крајот сепак се избори за своја независна држава, онака како што со векови сонуваа минатите генерации.

Не сум ја видел барокната ограда и немам мислење за неа.

Судската зграда за мене е една од најубавите градби во центарот на градот кој до сега изгледаше како соц-релистичка пустелија. Градбата е во духот со пошироката македонската историја (за оние кои секогаш многу гласно го подигаат тоа прашање), поставена е на право место, делува импозантно и го украсува центарот на градот.  Кога ќе се преселат судовите  ослободените згради ќе можат да бидат искористени за други државни потреби или можат да бидат продадени и така да се вратат парите дадени за новата градба.

Колку што можам јас да разберам, мостот "Око" е наменски направен за пешаци и поврзување на јужната страна од центарот на градот директно со судската палата, музеите и театрите. Колку што знам, се предвидуваат и некои други градби и реновации на таа страна од градот, па според сето ова заклучувам дека протокот на луѓе, особено без возила бидејќи на таа страна нема премногу места за паркирање, ќе биде преголем за да бидат акомодирани со постоечките мостови и инфраструктура.

Менувањето на фасадите на зградите спаѓа во нивно редовно одржување, нешто што во некогашната СФРЈ и првото десетлетие на РМ беше непоозната работа. Обновувањето на плоштадот знечи и обновување на фасадите на зградите околу него. Се надевам дека нема да се застане само таму, туку со време ќе се продолжи и со другите градби во градот и во Македонија.

Изменето од Messenger - 11.Мај.2012 во 17:19
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 18:09
Меси, дали во период кога народот плаче за леб треба да се обновуваат фасади?
Дали сите обележја на историјата на Македонија можат да се изградат во еден проект наречен Скопје 2014? 
Историјата се гради со години и векови на хартија, но исто така треба да се градат и спомениците. А не за 2 години Скопје да добие нов лик а сите тие споменици наводно претставувале историски моменти. 
Триумфот на македонскиот народ можел да се одбележи кога Македонија се осамостоила, Гоце, Даме и компанија можеле да се постават години наназад, Кирил и Методиј требало да се постават на место достојно за нив. Не онака отфрлени поставени на место кое нема ама баш никаква поврзаност со нив.

Ако мостот ОКО е наменско направен, јас сум Александар Македонски. На само 50 метри од таму е мостот кај Холидеј Ин, немој да ми кажеш дека 50 метри се многу. Тоа што го нарекуваш "таа страна на градот"  е одвоена со само еден мост од 100тина метри и визуелно и естетски се надоврзува со "другата страна" на градот и градат една целина.
Немој да ми кажеш дека 4 мостови се вистинската бројка за еден кеј од 500тина метри затоа што стварно е смешно.

Тие згради ги градело некое си претпријатие пред 50 години а становите во нив се во приватна сопственост на Рајко, Стајко. Исто како да се куќи. Само што ако е куќа е приватна сопственост и газдата треба да си ја смени фасадата, а на зградите може да им менува државата. Бенефицирани ли се тие што живеат во стан?
Па што не дојде некој мојата фасада да ја смени?

Колега, на Македонија и треба уметност. И треба нешто што го немаме. Дубаи, Доха, Баку и многу други градови изникнаа од ништо а денес сите ги оставаат без здив. Како што гледам Баку од еден прилично неразвиен град, стана град на кој што може да му завидуваат многу светски метрополи.

Кога ќе има нешто ВАКВО, ВАКВО, некои ОГНЕНИ КУЛИ, супер модерен БИЗНИС ЦЕНТАР и што уште не?
Ова е уметност, ова е градење на ИДНИНА. Со тоа минато сакаме да одиме во иднината, а товарот ни е толку тежок што не можеме да мрднеме од место. Зошто да градиме иднина втемелена на минатото кога младите рапидно заминуваат перманентно од Македонија? Која иднина тие ја гледаат тука кажи ми? Има ли кај да работат? Можат ли достоинствено да живеат? 
Место толку милиони за едно мовче, 5-6 коњаници и 2 огради, ќе рестартираа 2-3 фабрики и ќе вработеа 1000-2000 лица. 
На Македонија и требаат големи инвестиции во инфраструктурата и производството. Не и требаат инвестиции во споменици кога народот мизерува во неа.
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
FosterThePeople Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2011
Локација: Macedonia
Поени: 1147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај FosterThePeople Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 18:14
СКОПЈЕ 2014-НАЈГОЛЕМА глупост.
Зошто нема проект Mакедонија 2014,каде што на невработените ќе им се најдат соодветни работни места и со тоа да се спречи најголем дел од сиромаштијата.Инаку супер е Скопје да изгледа убав како главен град нели на државата,ама некако народот и нивниот опстанок крајно се запоставија.
П.С каква иднина де ве молам,20% од нашите македонци станаа бугари,зашто тука нема спас,сите гледаат да ја прснат од тука.Греота.

Изменето од FosterThePeople - 11.Мај.2012 во 18:16
I just wanna feel real love.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 18:18
Originally posted by FosterThePeople FosterThePeople напиша:

СКОПЈЕ 2014-НАЈГОЛЕМА глупост.
Зошто нема проект Mакедонија 2014,каде што на невработените ќе им се најдат соодветни работни места и со тоа да се спречи најголем дел од сиромаштијата.Инаку супер е Скопје да изгледа убав како главен град нели на државата,ама некако народот и нивниот опстанок крајно се запоставија.

Во контекст на муабетов.. 
И во Прилеп почнаа да поставуваат интересни .. дела ќе да сезбунетостсмеење
А зошто нема во сите градови? 
Па стајте еден Александар Македонски на плоштадот во Тетово, како што може оној Скендербег да стои на малиот чаршиски плоштад во Скопје. 
Филип може да се стави во Дојран на новите пешачки патеки. Оние од Дојран "глупи". Градат патеки за посетителите. Дај стајте еден споменик да

Фостер, Македонија 2014 чекаат да ја изгради шеикот од Катарнамигнување
Седи мирен не им расипувај планови. Се чекаат друг да изгради, кога и самите тие имаат пари за фрлањенамигнување
Кон врв
FosterThePeople Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2011
Локација: Macedonia
Поени: 1147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај FosterThePeople Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 18:20
За тоа со твојот предлог за споменици ме погоди.(во позитивна смисла)
I just wanna feel real love.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 18:22
Па така дене знам

Чуден народ..уште почудни предлози паѓаатдоста е
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 18:44

Меси, дали во период кога народот плаче за леб треба да се обновуваат фасади?

Обновена е фасадата на зградата која стои пред плоштадот. Мислам дека тоа е во ред. Не се обновувани фасади на згради било каде низ градот.

Тие згради ги градело некое си претпријатие пред 50 години а становите во нив се во приватна сопственост на Рајко, Стајко. Исто како да се куќи. Само што ако е куќа е приватна сопственост и газдата треба да си ја смени фасадата, а на зградите може да им менува државата.

Како што знаеме, таа зграда е во центарот на градот, го оградува плошатадот и по целата должина е свртена кон триумфалната капија. Становите можеби се сопственост на станарите, ама зградата е срам за сето општество. Бидејќи таа со својата положба е од општ интерес, дозволувам да биде реновирана од државата доколку не постоела друга алтернатива.

Дали сите обележја на историјата на Македонија можат да се изградат во еден проект наречен Скопје 2014?

Веројатно не... градењето на обележја е непрекинат процес кој треба да биде континуиран низ времето, а не како што беше до сега и како што со право забележуваш:

Триумфот на македонскиот народ можел да се одбележи кога Македонија се осамостоила, Гоце, Даме и компанија можеле да се постават години наназад, Кирил и Методиј требало да се постават на место достојно за нив.

Можело, требало... со години наназад... ама не се правело.

Јас помалу ги обвинувам овие кои запнале да ги изградат сите овие бележја денес, отколку оние кои порано не направиле ништо за тоа. Единствено забележувам што можеа да го намалат темпото на градење кога светската економија воопшто не е блескава. Сметам дека нема никој да им забележи ако не го исполнат ветувањето поради ваквите објективни причини.

А инаку оние претходните требале, можеле и морале да го направат она што се прави сега од овие.

Ако мостот ОКО е наменско направен, јас сум Александар Македонски. На само 50 метри од таму е мостот кај Холидеј Ин, немој да ми кажеш дека 50 метри се многу. Тоа што го нарекуваш "таа страна на градот"  е одвоена со само еден мост од 100тина метри и визуелно и естетски се надоврзува со "другата страна" на градот и градат една целина.
Немој да ми кажеш дека 4 мостови се вистинската бројка за еден кеј од 500тина метри затоа што стварно е смешно.

Времето ќе покаже. Ти ме праша што мислам јас за тој мост и јас ти го дадов моето мислење. Кога с'е  ќе биде завршено и кога народот ќе почне да ги корсити објектите во нивниот полн капацитет тогаш ќе видиме дали таа градба била на место или не. За сега стојам на оноа што го реков, а времето нека ме потврди или нека ме побие.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 18:49

Обновена е фасадата на зградата која стои пред плоштадот. Мислам дека тоа е во ред. Не се обновувани фасади на згради било каде низ градот.

Како што знаеме, таа зграда е во центарот на градот, го оградува плошатадот и по целата должина е свртена кон триумфалната капија. Становите можеби се сопственост на станарите, ама зградата е срам за сето општество. Бидејќи таа со својата положба е од општ интерес, дозволувам да биде реновирана од државата доколку не постоела друга алтернатива.

За ова не си во право. Донесоа одлука да се менуваат во општина Центар ... Центар ќе ги реконструира дотраените фасади на зградите  и ќе потроши 30 милиони денари. Станарите треба само прозорите да ги сменат.

Веројатно не... градењето на обележја е непрекинат процес кој треба да биде континуиран низ времето, а не како што беше до сега и како што со право забележуваш:

Триумфот на македонскиот народ можел да се одбележи кога Македонија се осамостоила, Гоце, Даме и компанија можеле да се постават години наназад, Кирил и Методиј требало да се постават на место достојно за нив.

Можело, требало... со години наназад... ама не се правело.

Јас помалу ги обвинувам овие кои запнале да ги изградат сите овие бележја денес, отколку оние кои порано не направиле ништо за тоа. Единствено забележувам што можеа да го намалат темпото на градење кога светската економија воопшто не е блескава. Сметам дека нема никој да им забележи ако не го исполнат ветувањето поради ваквите објективни причини.

А инаку оние претходните требале, можеле и морале да го направат она што се прави сега од овие.

Па и јас за болдираното говорамнамигнување

Времето ќе покаже. Ти ме праша што мислам јас за тој мост и јас ти го дадов моето мислење. Кога с'е  ќе биде завршено и кога народот ќе почне да ги корсити објектите во нивниот полн капацитет тогаш ќе видиме дали таа градба била на место или не. За сега стојам на оноа што го реков, а времето нека ме потврди или нека ме побие.

Изменето од Santijago - 11.Мај.2012 во 18:50
Кон врв
that's me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Март.2006
Локација: Burundi
Поени: 581
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај that's me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 18:55
ухбла бла

И тоа ли ке биде доказ дека  била успешна препородната мисија? Дека луѓето ке ги користат или ке се сликаат кај објектите и спомениците,а?

Некои се  навистина, да им се чуди човек на умот.

Пази,памтам к'ту слон.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 19:06

За ова не си во право. Донесоа одлука да се менуваат во општина Центар ... Центар ќе ги реконструира дотраените фасади на зградите  и ќе потроши 30 милиони денари. Станарите треба само прозорите да ги сменат.

Јас коментирав за зградата во центарот на градот која сметам дека треба да биде реновирана ако треба и од владин буџет.

Ти наведуваш пример за реновирање стамбени објекти од буџетот на општината во соработка со станарите кои исто така треба да инвестираат  во вградување нови термоизолациони  прозорци и врати. Не гледам како  општинскиов проект го изедначи со владиниот проект. Го земав твојот збор за верен  дека зградата во центарот на градот е реновирана со владин буџет. Ако тоа било направено од општинскиот буџет тогаш џабе сме го правеле минатиот муабет.

Изменето од Messenger - 11.Мај.2012 во 19:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 19:11

Јас коментирав за зградата во центарот на градот која сметам дека треба да биде реновирана ако треба и од владин буџет.

Ти наведуваш пример за ревозирање на стамбени објекти од буџетот на општината во соработка со станаите кои исто така треба да инвестираат  во вградување нови термоизолациони  прозорци и врати. Не гледам како  општинскиов проект го изедначи со владиниот проект. Го земав твојот збор за верен  дека зградата во центарот на градот е реновирана со владин буџет. Ако тоа било направено од општинскиот буџет тогаш џабе сме го правеле минатиот муабет.

Сите тие пари се пари на граѓанитенамигнување
Буџетот на општините не е 100% независен од владиниот буџет.

Еве што се пишуваше кога почна обновата

Со денешното отпочнување на градежните работи за промена на фасадата на зградата попозната како „Пелистер“, стартуваше проектот за смена на фасадите на неколку објекти околу Плоштадот Македонија во Скопје. На овој начин и градските власти се вклучија во реализацијата на „Скопје 2014“. Во првата фаза покрај „Пелистер“ ќе биде опфатен и дел од соседниот објект, на улицата Македонија. Површината на фасадата што ќе се реконструира изнесува 1.100 метри квадратни, за што од градската каса на Скопје се издвоени 240.000 евра.  Зафатот опфаќа поставување на челични столбови како носечка конструкција, кои ќе бидат обложени со префабрикувани елементи и завршница од дробен травертински камен, а на места од бакар и ковано железо. Градежните работи ги изведува фирмата „Бауер БГ“, според проектот кој го изработи „Жагра-ком“. Надзорот го врши „Градежен институт Македонија“. Договорот предвидува завршување на интервенцијата во рок од 90 работни дена.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 19:13
Да се дообјаснам

Општината (како и оние 30 мил денари) инвестира за реновирање на фасада во проектот СК 2014.
Без разлика дали е општински или владин буџет, тие пари не паднале од Марс. И самиот знаеш од каде се финансираат општините.

Изменето од Santijago - 11.Мај.2012 во 19:15
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 19:20
Сега гледам дека си ги испомешал лончињата и ме остави во убедување дека реновацијата била владин проект, финансиран од владин буџет.

Информацијава јасно вели дека таа реновација била општински проект (општински буџет) со кој таа активно се вклучува во проектот "Скопје 2014".

ОК, лапсуси се случуваат. Тоа го знам од сопствено искуство. среќа
Кон врв
that's me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Март.2006
Локација: Burundi
Поени: 581
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај that's me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Мај.2012 во 19:30
Ова е за оној што мисли дека само за една фасада се работи  и само во центарот

Нова фасада за зграда во Kарпош 2
Пази,памтам к'ту слон.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.