IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонски плати - западен стандард
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаМакедонски плати - западен стандард

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 10111213>
Автор
Порака
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4543
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 09:05
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Еве, за атер на дискусијава да се сложам со тебе...

Е фала ти многу...големо гушкањенамигнување
..................................................

Значи потполно тие разбрам, како што ги разбирам и нив, бидејќи и јас едно време сум бил во тој филм. Јас по ништо не се разликувам од тебе или од било кој во Македонија.

И ако сакаш, јас можам да те подржувам во сите твои размислувања. Што ме чини тоа ? Ништо ! Можам да ти правам друштво и не морам да ти го кажувам сето она што е реалност од "другата страна на шанкот".

Ама реално, тоа нема воопшто да ти помогне. Можеби ќе те утеши, можеби ќе те направи да се чувствуваш подобро бидејќи некој се сложува со тебе, но тоа нема да биде вистината.

И верувај, ако сакаш можам да ти правам друштво како што милуваш.

А бе Меси...
ме поднасмеа сабајлечки...големо гушкање
Ти што мислиш, дека ќе бидам пресреќен ако се сложуваш со мене...???!!
па ако се сложиш, тоа ќе ми помогнело и ќе сум се чувствувал подобро...
ај не збори, ма ти изгледа мислиш дека се заебаваш...намигнување
а бе уште се смеам...

Еден совет, вака пријателски...
ако некого не можеш да го убедиш во својата приказна...
не му прави психолошки профили...
или не забегувај во филозофско недоизградени промискуитетни ставови...

Ти, Закси и она мечката што е цел ден качен врз другарка му...намигнување
Не ја разбирате суштината на муабетиве низ Политика...
друга е поентата...

ми смета кога некој од пичку су матер ќе ни кажува...
дека ние живееме добро, одлично, фантастично, супер...
дека имало бетер и сиромаштија и бедотија...
дека ние сме несреќни, самосожалувачки типови кои се вечито незадоволни од се окулу нив...
дека сме неспособни да се избориме за своите права, стандард, работа...
ма уште повеќе ми смета кога некој ќе ми кажува што треба да правам, ко да сум недораснат мајмун што цел ден си го клати качен на дрво...
и чека некој друг да му обезбеди живеачка...
ми смета кога некој не нарекува македонче...

ма дали јас тебе и на некој од компанијата му кажувам како да живее таму кај што живеее...
искрено, кур ме боли...
вие сте отишле таму затоа што не сте биле задоволни од условите за живеачка овде...
вие сте отишле таму барајќи подобар живот и стандард...
и одлично, браво, тоа е ваш живот, ваша ствар...
уживајте...

и по милионити пат, ако мислите дека овде се живее подобро...
бујрум, дојдете и живејте овде...
од гаталци ни е преку таквото...

И види, спинувањето и личните фрустрации се интересна комбинација...
ама не вршат работа секогаш и со секого...намигнување

Ако тоа би те направило позадоволен и посреќен, од сега ќе се однесувам токму така.

Фала ти уште еднаш, нема потреба ти само биди си тоа што си...
Позадоволен и посреќен може да ме направи некоја теткица од 37-8 години...намигнување
како ги викавте вие од таму...??!!!збунетост
milf или mature, така нешто, а...??намигнување
ние ги викаме стари моми...

(го молам женскиот дел од Идивиди членството да не ме разбере погрешно поради погоре кажаното...
кажаното има смисла во сосема друга конотација, а никако буквално)...големо гушкање

Изменето од којсумјас - 01.Април.2012 во 11:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 09:15
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Разликата од 120 илјади е многу голема, мораш да признаеш, него ме интересира од кај ги вадите овие податоци. 
И мамамд неколку поста погоре ја спомна оваа бројка, а сега гледам и ти.

Да те прашам нешто Зекси...
ти веруваш дека Гоце погинал 45 та..??збунетост

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 15:45

Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

А да ги прашаме оние 400 000 невработени...

Според бирото за вработување ( единствена релевантна институција која може да изнесе бројки за невработеноста ) не се 400 000 илјади,  туку 279 727 последни податоци. 

Разликата од 120 илјади е многу голема, мораш да признаеш, него ме интересира од кај ги вадите овие податоци. 
И мамамд неколку поста погоре ја спомна оваа бројка, а сега гледам и ти.

Одговорот е едноставен. Македонија има некаде околу 2 милиона жители, од нив (според заводот за статистика во Македонија кој е најрелевантен извир) околу 949  илјади се работо способни, а од нив околу 648 илјади или 68% се вработени, а останатите 32% или околу 350 илјади се невработени.
Еве да речеме дека не се толку- да одиме според податоците кои ги има на  интернет страницата на МТС излегува дека во Агенцијата за вработување на Република Македонија, заклучно со 31 декември 2011 година, евидентирани се вкупно 281 444 невработени лица. На овие кога ке ги додадеме студентите кои не се пријавуваат оти немаат право, собирај одземај ќе видиш колку ќе излезат.
 Оти една многу важна работа не треба да се заборави, БРИШЕЊЕТО-
кога Бучко го обелоденија дека наредил да ги бришат невработените за помалку да се на број, па потоа по негов терк продолжија и другите, оти нешто закукулено-замукулено  спомна и онаа типката која си замина од местото директор и замина кај Бошковски.
Ако на нив ги додадеме и оние кои според некои се 100 до 200 илјади млади заминати на “привремена “ работа низ светот ќе излези дека повече се невработени одтколку вработени, но тоа сепак е шпекулација нели-најарно си знаат тие кои се или не се на тој список, а не се вработени.
Него муабетот е за западниот стандард со македонска плата. Тој е јасен и нема што тука да се збори, знаат тие кои го имаатнамигнување
А дека и вие сте во нешто во право -сте. Има во Македонија и со западен стандард, ама тие платата ја заработуваат, малку поинаку, се до оној момент до кога не згазнат на жуљ некому и до кога не претераат. Читам денеска роднини (соппрузи) на актуелни политичарки биле приведени за “заработка“ за западен стандард-иако сеуште е на  база на неофицијално. Алал вера за акцијата.Ќе дознаеме која пратеничка е во прашање, та не се многу, ќе пишат Кочанчани која е.
Јанкуловска: „Детонатор“ во Кочани беше исто што и „Пепел“ на Бајруш Сејдију за Куманово

Изменето од mamamd - 01.Април.2012 во 15:47
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 16:29

.........................
Не може, секој трети месец и нов ајфон, и нов лап топ, на секои 6 месеци нов 55 инча ТВ или домашно кино, секој ден да јадеш надвор и да трошиш се живо и диво без везе, и да го шеташ гзот. 
Затоа го спомнав потрошувачкиот менталитет погоре.

Мобилниот ми е стар 4 год. и супер ме служи, плазмата е веќе 5 година и ќе ја гледам додека не цркне, мојата колата ми е скоро десета година и ќе ја возам уште најмалку 5, не се храниме во кафани секој ден туку готвиме. И задоволен сум од тоа како живеам.
Но имам ум во главата, и не трошам без веза за она што веќе го имам или ми е непотребно.

a be,Mortos,......pa, jas be toa go pripovedam ushte od koga e''vekov  i....i forumov''!голема насмевка

...znachi,...tamu obichniot ''siromashen'' amerikanec,...si uziva sekojdnevno vo raboti  koishto na obichniot makedonec mu se ...najgolem luksuz!изненадување

...vikash...od Ipadovi, Ifonovi...i , vekje ni gospod,verojatno, ne znae , kakvi se ne  Iti-ja,... ne saka da se otkaze ametrikanecot ,...za smetka na niv da go prosheta malku svetot.

...e,pa da vidish ,..jas namesto Ipad ,...si otidov edna godina vo grcija ...a, pred nea i vo crna gora,...( a i ne e deka ne mozam pak da si go imamнамигнување),
...tuka e nekade smetkata i za toa i za Ipadot ...kojshto,vikash, i ti si go nemal !изненадување

..e , pa toa ti e be , makedonskiot ''visok'' stil na zivot,...stil koj shto podrazbira otkazuvanje od osnovnite stvari,... silom prilike i toa,.., ( ne mislam na Ipadovi i sl.),
..tuku na onie egzistencijalni raboti...koishto pogolemiot broj od makedonecot ne moze da gi uziva,...pa i da saka da shtedi na niv ,..ne moze ,

...bidejki , ednostavno,...i tie mu manjkaat....kako mlekoto,..mesoto ..i nivni prerabotki....a ne pak nekoja ''luksuzna'' elektronika ili patuvanje.

...na  kraj kraevi,...shto mu fali na amerikanec be,
..amerika e tolkava i raznovidna pa ,...i povekje zivoti da imash ,...ne bi mozel na site mesta vo nea da otidesh na odmor,
...pa , shto majka bara togash na ...bahami , na primer,...koga i edni hawaiii....se amerika?

....inache , ne ni sumnjav deka Mortos tamu zivee na americhki nachinголема насмевка.....kako i povekjeto tamu,...shto izbegale od tuka ,
... osven mozebi...Matos-ot,...toj nekako mi odudara od makedonskiot stil !намигнување

Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 20:14
мамамд,

кога ќе се одлучиш за конечната бројка на невработените ( еднаш викаш 400 илјади, друг пат 350, вадиш некои бројки, собираш одземаш, делиш ), тогаш може да се прави муабет. Дај некој линк за овие твои тврдења порелевантен од бирото за вработување, вака само со паушални муабети, со нагаѓања, не ми стои на сериозен муабетот.
Не држи вода дека некој бришел податоци од бирото, зашто да се избришат 120 илјади, нова улична револуција не ни бега.
Бирото стално додава нови на списокот и брише други на кои им се променил статусот, махинации може да има, ама дека разликата е 120 илјади е бесмислица.

Повторувањето на невистини на крај секогаш доведуваат до тоа да невиситините станат вистини, а тоа на ниеден нормален човек не му одговара.

Брза,

Ти тоа ме осудуваш дека јас не живеам на амерички начин или така ми се чини???

И не ми ги извртувај зборовите, моите објаснувања погоре беа за просечниот американец а не за сиромашните.
Сиромашниот си е сиромашен кај и да се наоѓа.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 22:36
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

... ми смета кога некој од пичку су матер ќе ни кажува...
дека ние живееме добро, одлично, фантастично, супер...
дека имало бетер и сиромаштија и бедотија...
дека ние сме несреќни, самосожалувачки типови кои се вечито незадоволни од се окулу нив...
дека сме неспособни да се избориме за своите права, стандард, работа...
ма уште повеќе ми смета кога некој ќе ми кажува што треба да правам...

Мислам дека нема потреба с'е да цитрам бидејќи ова е суштината од кажаното...

...те не сакаш некои македонци од пичку си материну да ти кажуваат дека живеете релативно добро според сегашните состојби во светов  (никогаш не сме кажувале дека жвеете одлично, фантастично и супер, како што не живееме и ние во оваа пичку си материну), не сакаш да знаеш дека има и бетер сромаштија и бедотија, не сакаш да слушнеш дека многумина од вас звучат како вечно незадоволни од с'е околу нив, не сакаш да слушнеш дека некои од вас не знаат како да се изборат за своите права и на крајот, иако се жалиш на конкретни работи, најмногу не сакаш да прочиташ кога некој од пичку си материну ќе ти каже како би можел да ги решиш тие конкретни работи.

ОК, кога се изјасни што с'е не сакаш, те молам изјасни се што сакаш да говорат македоците од пичку си материну за да можеш ти да бидеш спокоен кога ќе ги читаш нивните коментари и реплики.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 00:21
Најинтересно ми е кога сум во МК, сакам да си седнувам со другарите, пријателите, на ракиичка, мезенце, скара - бира.
Некој има повише у џебот, некој помалку, се е тоа нормално, порано додека бев во МК секогаш сум водел сметка секој да плаќа онолку колку му се можностите. 
Во моментов имам повеќе можности од повеќето и не ми претставува потешкотија да ги плаќам сметките по кафани.
Едни тоа го прифаќаат како нормално, но поединци, слушам муабети позади грб, ако плаќам сум се курчел, а ако не плаќам дека сум бил стиснат, евреин.
Далеку од тоа дека поради такви ситници би си дозволил да растурам пријателства со луѓе што ги знам со децениии.

Ова е само мој додаток од она што меси му го порачува на којсумјас еден пост погоре, дека поединци во глобала појма немаат што сакаат, како сакаат и кога сакаат. 
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 06:29

Ова е само мој додаток од она што меси му го порачува на којсумјас еден пост погоре, дека поединци во глобала појма немаат што сакаат, како сакаат и кога сакаат. 

И да додадам..
не знаат ни кој се...намигнување
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 07:09
Многу интересно... Македонците од Не-п**ка-Материна им кажуваат на Македонците од п**ка-Материна дека во Не-п**ка-Материна се живее у Пичку-Материну во споредба со п**ка-Материна... кул Па најдобро е оние од Не-п**ка-Материна да отидат у Пичку-Материну за да се уверат самите.смеење
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 09:46

Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:

Абе за каква сиромаштија зборувате....изненадување
сабајлево поминав пред новиот Нептун што го отворија кај стар кванташки....
- колона на автомобили до Ново лисиче....
- сообраќајци на секој семафор заради гужвата....
- паркирани коли на секој сантим од двете страни на улицата...
- ама кога наближив...луѓе како овци во стадо се туркаат да влезат во дворот на Нептун....
- товарени стари и млади со ЛЦД под мишка, фрижидери на грб....штампачи...машини за перење...
башка тепачки за паркинг место....
и овој ли народ нема пари....
за мозок см сигурен дека нема....

Умрев од смеење... Се собрал ко муви на г***о!. Башка, добар дел имаше луѓе кои беа таму само поради едно гратис кафе и водичка... Абе вратата ја искршија влезна, не го пуштаа директорот внатре.... Умрев од смеа

Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 10:38
Ma(v)ramis....koj e toj....iako ne znae koj e,...svesen e barem, deka odamna e otiden u....od kaj shto doshol!
...vsushnost...kako i site nie tuka,...ako si zaboravil!изненадување

...samo , chudno mi e shto ,...ti porano beshe mnogu  potrezven .збунетост
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
....a, za guzvata u neptun,...pa,....sekade  ja ima!намигнување

..tuku, mene mi e pochudno,...vo solunskine (po)ogromni prodavnici za elektronika ,... nema bash kojznae kolku zaposleni ,...i nikoj ne te ''chepka'' se dodeka ne pobarash neshto...mislam,...da platish !

...a, tuka be,...vrie od prodavachi   na sekoj chekor,..da ne ti se vleguva samo da razgledash ,...ke ti se zalepi nekoj( a mozno e i dvajca!) kako krlez.....pa , ne mozesh ni da prdnesh na raat.....kako da se plashat da ne im ukrade nekoj neshto....

..a, smeshni se i so onie 3D tv-lizori...osobeno so naocharine koishto gi vrzale kako da se ...kojznae shto dragoceno.
..za razlika od  vo solun,..kade shto nikoj nema ni da ti se priblizi ,..ako sakash da poglednesh 3D-imenzionalno .....i toa na nekolku tv ukljucheni celo vreme.....
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 12:30
Originally posted by brza brza напиша:

...samo , chudno mi e shto ,...ti porano beshe mnogu  potrezven .

brza , не може да останеш трезвен на ваква ситуација. Тоа беше циркус. Човекот се турка во гужвата и вика "Ве молам, јас сум директор на Нептун, пуштете ме да поминам". И една баба му се дере "И јас сум директора на Нептун". Па се раздра народов "Јас сум газда, јас сум акционер на Нептун...". Го згмечија човекот, на крај буквално мораше луѓето од обезбедување да го кренат на раце да го извлечат.
Еден тип украде лаптоп, си го оставил човекот во кола, па се вратил на истото место да си купи машина за перење
На истото место!
Остани трезвен...
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 12:44
Лелеллеле изненадување ве читам и неможам да поверувам дека тоа се случуваво 21 век и во една земја која имапретензии да биде лидер во регионот . И кога ми текне дека истата продавница ја има отворено во Софија преди 10 години и плус тоа ја има на 2 места во градов се прашам дали ние сметолку напред или македонците се толку назад ? 

Ич и не сакам да си замислам  што ќе се случи ако во Скопје отворат Технополис  или Зора -продавници за телевизори,машини за перење ,плазми ,лаптопи ,аудио и видео техника.....ваљда народов ќе се испотепа и ќе има граѓанска војна кој што повеке уреди да купи....
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 13:57
А неее... во Македонија народот е сиромашен како црковно глувче.

Сето тоа што гледаш, читаш и слушаш за "Нептун" е платена пропаганда од државата за да остави убав впечаток во јавноста и светов дека народов има пари. Демек многу убаво изгледало пред скорешните избори... и ЕУ... и НАТО.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 10111213>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.