Македонски плати - западен стандард
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25586
Датум на принтање: 16.Февруари.2025 во 17:04 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Македонски плати - западен стандард
Постирано од: Zeksi71
Наслов: Македонски плати - западен стандард
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 15:24
Ninja 35 напиша:
Бензинот со нова рекордна цена
http://www.time.mk/read/1bfc664f45/00e6ed587d/index.html" rel="nofollow - http://www.time.mk/read/1bfc664f45/00e6ed587d/index.html
Со ова, еден литар бензин на нашиот пазар ќе чини речиси едно и пол евро, што е незапаметено во поновата историја.
Стопанството веќе подолг време бара Владата да ги намали акцизите и да ја укине давачката за нафтената резерва, за да паднат цените на дериватите. Засега нема ништо од тоа, иако вицепремиерот Пешевски пред една недела не исклучи ваква владина интервенција. Лани пред изборите, Владата се откажа од дел од приходите од дериватите, по што тие привремено поевтинија по пет денари за литар.
АЛОООООО...ИМАЈТЕ ОСЕТ БЕ...![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif) |
Бензините не поскапувааат само во МК, секаде во цел свет е така освен во оние држави производители на нафта кои се уште се колку толку независни, односно во нив не командуваат приватните корпорации.
Со акцизите ништо нема де се смени и ако се намалат за некој денар, зашто наредните поскапувања ќе го изедат евентуалното намалување.
Намалувањето на акцизите само ќе доведе до помалку средства во буџетот, а тие помалку средства кои се веќе проектирани ќе мора да се надокнадат со нови задолжувања од надвор.
------------- "Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
Коментари:
Постирано од: FosterThePeople
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 15:27
Абе со 10-15 илјадарки плата не е за секој бензин. Не гледај за другите држави,таму се зима плата по 500 евра.Тука дали за храна да си платиш и за сметки,а за бензин па не доаѓа предвид.
------------- I just wanna feel real love.
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 15:45
Zeksi,за едно чудо и овие овде размислуваат како тебе!.Те молам не споредувај други држави,затоа што не секаде и не сите се во вакви услови!Зошто акциза за бензин?Што е акциза,луксуз ли е горивото и колата?И не ме интересира дали буџетот ќе биде полн или празен,вака како стојат работиве подобро да биде полу отпразен отколку да се замлатуваат со некој фикс-проекти а народот да плаќа..за глупост!. Замисли,пред две-три години цената на берзата на нафта достигна 180 долари по барел,а кај нас беше,ми се чини 65 денари С-98.Те прашувам ,од каде сега испаднаа 90 денари на 110 долари?!. Ние не ја трошиме европската нафта која котира високо,ние трошиме некоја руско-арапска...што знам што е,ама знам дека дестилатот што го трошиме не Е ни најмалку до оној на стандардот на ЕУ.Зошто да плаќаме исто?Работникот во рафинеријата кај тебе и во ЕУ зема гарант 3-4000 евра плата!..а нашиве?..не преку 500?Кој се и чии се трошоците и од каде ваква цена?Тоа што народот молчи и се прави слеп..нека го..и 150 денари му е малку.
п.с.ми е мрско веќе да пишувам и болно е да се размислува што се се случува кај нас....
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 17:36
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 17:41
zagor напиша:
Zeksi,за едно чудо и овие овде размислуваат како тебе!.Те молам не споредувај други држави,затоа што не секаде и не сите се во вакви услови!Зошто акциза за бензин?Што е акциза,луксуз ли е горивото и колата?И не ме интересира дали буџетот ќе биде полн или празен,вака како стојат работиве подобро да биде полу отпразен отколку да се замлатуваат со некој фикс-проекти а народот да плаќа..за глупост!. Замисли,пред две-три години цената на берзата на нафта достигна 180 долари по барел,а кај нас беше,ми се чини 65 денари С-98.Те прашувам ,од каде сега испаднаа 90 денари на 110 долари?!. Ние не ја трошиме европската нафта која котира високо,ние трошиме некоја руско-арапска...што знам што е,ама знам дека дестилатот што го трошиме не Е ни најмалку до оној на стандардот на ЕУ.Зошто да плаќаме исто?Работникот во рафинеријата кај тебе и во ЕУ зема гарант 3-4000 евра плата!..а нашиве?..не преку 500?Кој се и чии се трошоците и од каде ваква цена?Тоа што народот молчи и се прави слеп..нека го..и 150 денари му е малку.
п.с.ми е мрско веќе да пишувам и болно е да се размислува што се се случува кај нас.... | a ti be ....ne znam shto se zmarash da mu objasnuvash na nekoj koj ,...ne e sposoben da sfati neshto?
...ubavo mu kaza,...a i toa deka tuka vo ovdeshnava rafinerija,..2-3000 evra ne zemaat ni najstruchnite i sposobni kadri ,..a ne pak obichni rabotnici...
...ama , lesno mu e na nego...vo kanada i da e poskap ,..ke mu ja trkne do amerikancite i ke si napolno rezervoarot so pola ...dnevnica ili pak ...i pomalku !
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: FosterThePeople
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 17:57
Мислев на балканските понапредни земји,како што слушав на вести,тука некаде е,зависи професијата. Инаку за тоа дали е неделно или месечно не знам.
------------- I just wanna feel real love.
|
Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 22:59
Zeksi71 напиша:
Ninja 35 напиша:
Бензинот со нова рекордна цена
http://www.time.mk/read/1bfc664f45/00e6ed587d/index.html" rel="nofollow - http://www.time.mk/read/1bfc664f45/00e6ed587d/index.html
Со ова, еден литар бензин на нашиот пазар ќе чини речиси едно и пол евро, што е незапаметено во поновата историја.
Стопанството веќе подолг време бара Владата да ги намали акцизите и да ја укине давачката за нафтената резерва, за да паднат цените на дериватите. Засега нема ништо од тоа, иако вицепремиерот Пешевски пред една недела не исклучи ваква владина интервенција. Лани пред изборите, Владата се откажа од дел од приходите од дериватите, по што тие привремено поевтинија по пет денари за литар.
АЛОООООО...ИМАЈТЕ ОСЕТ БЕ...![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif) |
Бензините не поскапувааат само во МК, секаде во цел свет е така освен во оние држави производители на нафта кои се уште се колку толку независни, односно во нив не командуваат приватните корпорации.
Со акцизите ништо нема де се смени и ако се намалат за некој денар, зашто наредните поскапувања ќе го изедат евентуалното намалување.
Намалувањето на акцизите само ќе доведе до помалку средства во буџетот, а тие помалку средства кои се веќе проектирани ќе мора да се надокнадат со нови задолжувања од надвор. |
А буџетот не смее да се намали по никоја цена.....оти како инаку ќе ги реализираат своите психопатолошки пшотреби да градат секакви глупости, нели.... ![не не](smileys_novi/no.gif) Напротив...со намалување на акцизите и тоа како ќе се осети разликата во цена...ама ова изродиве знаат да прават такви потези само кога се лигават кај народот пред избори....
------------- Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 23:15
сега ќе оди братот да преговара со другиот брат на ниво на племе за намалување на цената на горивата.... ма дај ви се молам....како да попушти ОКТА која и таа самата и при толку голем обрт на средства едвај заврзува крај со крај.. сега уште и да се откаже.... ..не верувам јас во тие мудрости!.
|
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 23:21
има и друг начин...нека им дозволат и на другите фирми што работат со нафта и нафтени деривати, да може да увезуваат директно нафта....а не уште од 2000 година, Груевски го даде г'зот под кирија на грците од ОКТА, и сега си го дупат како сакаат....
|
Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 13.Март.2012 во 23:23
е како брза да бидеш без коментар на ова...секаде во светот поскапувале... па и кај нас е исто...ама секаде не се дава третина од големата просечна плата на гориво месечно...или грешам...а да не набројувам што се секаде се прави или не се прави....
------------- ...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 05:16
gazela напиша:
е како брза да бидеш без коментар на ова...секаде во светот поскапувале... па и кај нас е исто...ама секаде не се дава третина од големата просечна плата на гориво месечно...или грешам...а да не набројувам што се секаде се прави или не се прави.... |
http://retail.petro-canada.ca/en/fuelsavings/2132.aspx" rel="nofollow - http://retail.petro-canada.ca/en/fuelsavings/2132.aspx
http://www.american.com/archive/2012/march/why-are-gasoline-prices-high-and-what-can-be-done-about-it" rel="nofollow - http://www.american.com/archive/2012/march/why-are-gasoline-prices-high-and-what-can-be-done-about-it
ова ви е чисто да видите дека зафаќањата од државата во цената на бензините и во Канада 35 % се прилично големи за разлика од УСА кои имаат 14 %.
ако проверите колку се зафаќањата од државата по ЕУ земјите ќе видиш дека од крајната цена државата зима и до 70 % ( како што е случај во Британија ).
тоа го прават богатите држави, а што останува за МК кои акцизи се еден од најглавните полначи на буџетот.
околу цената на нафтата нема што посебно да се разглаба зашто барелот по иста цена го купуваат 90 % од државите во светот, исто како цената на златото, среброто и др.
тоа што нашиот народ има мала куповна моќ, тоа е друга приказна.
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 05:17
Zeksi,
Колку е литро бензин во Канада?
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 06:41
BellaGrandma напиша:
Zeksi,
Колку е литро бензин во Канада? |
моментално 1,30 CAD
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 07:58
Zeksi71 напиша:
BellaGrandma напиша:
Zeksi,
моментално 1,30 CAD |
БЕЗ КОМЕНТАР ......
|
Постирано од: pHp
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 09:32
Zeksi71 напиша:
BellaGrandma напиша:
Zeksi,
моментално 1,30 CAD |
Република Македонија. Просечна плата: 220 EUR. Цена на литро бензин: 86 денари (1.39 ЕУР). Или 86 денари = 1.80 CAD.
------------- Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 10:35
Ете ми ја поентата
Не дека не знаев колку е еден литар, само сакав тој да каже....
Кога ќе дојдеш Зекси да живееш со 220 евра....во МК........ќе бидеш прав патриот!
До тогаш..... без коментар![газење од смеење газење од смеење](smileys_novi/24.gif)
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 10:38
BTW..
Немој да ми се вадиш со поголемите трошоци за живот...демек затоа имате повисоки плати...
Самиот факт колку литри бензин може да купиш со една просечна плата во МК и во Канада, кажува многу....
И не е трагично...туку комично
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 12:40
BellaGrandma напиша:
BTW..
Немој да ми се вадиш со поголемите трошоци за живот...демек затоа имате повисоки плати...
Самиот факт колку литри бензин може да купиш со една просечна плата во МК и во Канада, кажува многу....
И не е трагично...туку комично | koi troshoci za zivot be?!![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif)
...osnovnite raboti koi ''zivot znachat'',...veruvam deka se i poeftini,...apsolutno...kako na primer,...jajcata...shekjerot...
...a, se drugo e tuka nekade !
...a toa deka e komichno,...e komichno! ....kako da zivee ovoj narod vo nekoja burleska od charli chaplin .![да да](smileys_novi/yes.gif)
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 15:22
brza напиша:
BellaGrandma напиша:
BTW..
И не е трагично...туку комично | koi troshoci za zivot be?!![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif)
...osnovnite raboti koi ''zivot znachat'',...veruvam deka se i poeftini,...apsolutno...kako na primer,...jajcata...shekjerot...
...a toa deka e komichno,...e komichno! ....kako da zivee ovoj narod vo nekoja burleska od charli chaplin .![да да](smileys_novi/yes.gif)
|
Брза, поголеми трошоци за живот ИМА! Факт е тоа. Јас летово во Њујорк потрошив 2 (па скоро и три зависи колкави плати...) просечни годишни македонски плати само за стан, а каде се интернет, превоз...
Еве ти пример... 2.5 долари ти е едно возење со метро со што можеш да транзитираш од еден на друг број (буква) во рамки на една станица... 104 долари е месечна неограничена...
АТ&Т T-mobile и слични на нив, ти нудат месечна претплата за мобилен по цена од 70 долари плус данок за неограничен месечен сообраќај или па 2 долари по ден само за денот што го користиш... Данокот во NY е некаде 9-10% на цената што ја гледаш...зависи на што...
Еден портокал е 0.75 центи а еден голем оброк во Мек е околу 9 долари... 36 лименки кока кола (3х12) ти се 10 долари Макарони Barilla 1-1.5 долари 9 долари мелено месо Шампон Пантер 3.5-4 долари Летоска смешно канче јагоди од 1lb околу 450 грама беа со цена од 5 долари 6-7 долари праски.... и ред други работи што не ги памтам сега....
Кај нас е дупло поефтино.......ама 15 пати пониски плати имаме...
И киријата што ја спомнав...не е исто во Скопје во Центар еден стан со кирија од околи 300 евра и таму со кирија од 1500- па до недоглед некоја цена.... ![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif) ...плус таканаречените (за кои се смеевме во образование) јутулитис од 200-300 долари на месец....и горе долу тоа е тоа
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 16:41
Уф колку убаво ги подредил php сите мислења од темите![аплауз аплауз](smileys_novi/41.gif) Предлогот за тема е твој, насловот мој....а се е уствари на форумов ![смеење смеење](smileys_novi/21.gif) ![големо гушкање големо гушкање](smileys_novi/6.gif)
Сакав да се надоврзам на пишаното од погоре.... Дури и Америка може да и носи вода на Норвешка према трошоците за живот...
Кога ќе помислам дека еден мизерен сендвич е 12 ама евра....ми иде да седам гладна цела недела ![не знам не знам](smileys_novi/106.gif) Тогаш...колку им се трошоците за живот а... далеку е МК од 750 денари за четврт багет, 3 парчиња салама, 3 кашкавал и еден лист марула
Исто и Виена...кога влегов во супермаркет да земам вода...и видов дека е 3.2 евра ...
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 19:08
Убава ви е споредбата, ама многу бре високо летнавте-ние компарирани со Америка, Канада А да споредевте малку и ова монополот на АД-ињата кои не бричат на суво и ни го цицаат полседниот денар со покачувања за кои не можеме ни да ги тужиме ни да докажеме дека цените не одговараат на услугите. Со просечна плата од 350 евра (за која барем 70% од населението сонува), на старт 100тина евра одат на давачките за стан/куќа. Каде е тука школарината (за нашето задолжително бесплатно образование) ? Тешко си на оние со 2 средношколци или 2 студенти. Тие си знаат како им е. Има ли логика да зборуваме за бензин, кога 50% од населението колите ги служат само “ко кубурот за лошииот момент“-само за на лекар и тек тук за на гости “кај кумот“ . Ако не беа ова ефтините кинески дуќани народот гол и бос ќе нни одеше-вака за 300 денарчиња купуваат патики, блузички, фармерчиња-та биле од канцероген материјал-голема работа, не се гледа, важно имаат од кај да купат (колку ова да наликува на црн хумор-реалност е). Некој спомна дека гледал-дење кафичите полни млади луге. Е тие се најстрашната појава- оти ако се на работа не може да се таму. Тоа е таа невработена (студентска ѓоамити младина) која троши по систем тато носи-мама меси. Е во УСА или Канада това го нема-ако заработи, ќе има да троши, ако не нема. Ама пусти ние-си живееме по девизата-како да го делам детето од другите-па дома ке се крка пиперки во сите форми, ама детето мора да испие едно кафе онаму-да не се двои од другите. Друг некој спомна за колите по нашиве улици. Е има, имаат оние 3 или 5 %-богаташите, имаат и по 4 во фамилија, па потоа онаа мала групација кои внесоа отпадот од Словенија, Германија па сега чукаат глава кога за една брава или фар плаќаат колку за едно југо. За оние со југовци, заставички, шкодички, дачии не зборувам, тие не одат по главните улици-возат по спортедните да не им свират, да не ги шиканираат овие со брзите коли оти улициве се за нив. Е сега има барем 70% од оние кои се возат со црвениве украинци и кинези, ама тоа се оние бесплатните-баби и дедовци пензионери. Значи, се на се стандардот ни е ептен супер. Една светла точка во се ова наша бедотија е популарните турски серии, па додека да си кажат што и направи Хурем на Маџиевра (така ја вика мојата комшика), и ли Чичек на Јасмин- помина на каса без да забележи коллку и зеле за леб и кисело млеко па после дома ќе се туфкаат. Да резимирам (што би рекле нашите пратеници) не е до бензинот- како течност за движење на сообраќајните средства) до бензинот како двигател на покачувањето на цените на сите животни потреби е-оти се отиде до плафон.
-------------
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 21:24
mamamd напиша:
Убава ви е споредбата, ама многу бре високо летнавте-ние компарирани со Америка, Канада А да споредевте малку и ова монополот на АД-ињата кои не бричат на суво и ни го цицаат полседниот денар со покачувања за кои не можеме ни да ги тужиме ни да докажеме дека цените не одговараат на услугите. Со просечна плата од 350 евра (за која барем 70% од населението сонува), на старт 100тина евра одат на давачките за стан/куќа. Каде е тука школарината (за нашето задолжително бесплатно образование) ? Тешко си на оние со 2 средношколци или 2 студенти. Тие си знаат како им е. Има ли логика да зборуваме за бензин, кога 50% од населението колите ги служат само “ко кубурот за лошииот момент“-само за на лекар и тек тук за на гости “кај кумот“ . Ако не беа ова ефтините кинески дуќани народот гол и бос ќе нни одеше-вака за 300 денарчиња купуваат патики, блузички, фармерчиња-та биле од канцероген материјал-голема работа, не се гледа, важно имаат од кај да купат (колку ова да наликува на црн хумор-реалност е). Некој спомна дека гледал-дење кафичите полни млади луге. Е тие се најстрашната појава- оти ако се на работа не може да се таму. Тоа е таа невработена (студентска ѓоамити младина) која троши по систем тато носи-мама меси. Е во УСА или Канада това го нема-ако заработи, ќе има да троши, ако не нема. Ама пусти ние-си живееме по девизата-како да го делам детето од другите-па дома ке се крка пиперки во сите форми, ама детето мора да испие едно кафе онаму-да не се двои од другите. Друг некој спомна за колите по нашиве улици. Е има, имаат оние 3 или 5 %-богаташите, имаат и по 4 во фамилија, па потоа онаа мала групација кои внесоа отпадот од Словенија, Германија па сега чукаат глава кога за една брава или фар плаќаат колку за едно југо. За оние со југовци, заставички, шкодички, дачии не зборувам, тие не одат по главните улици-возат по спортедните да не им свират, да не ги шиканираат овие со брзите коли оти улициве се за нив. Е сега има барем 70% од оние кои се возат со црвениве украинци и кинези, ама тоа се оние бесплатните-баби и дедовци пензионери. Значи, се на се стандардот ни е ептен супер. Една светла точка во се ова наша бедотија е популарните турски серии, па додека да си кажат што и направи Хурем на Маџиевра (така ја вика мојата комшика), и ли Чичек на Јасмин- помина на каса без да забележи коллку и зеле за леб и кисело млеко па после дома ќе се туфкаат. Да резимирам (што би рекле нашите пратеници) не е до бензинот- како течност за движење на сообраќајните средства) до бензинот како двигател на покачувањето на цените на сите животни потреби е-оти се отиде до плафон.
|
Абе мамче, интересно напишано... 70% сигурно не се...не им сметаш ти на шивачките допилнителен приход од потсечи, сошиј .. на комшиите...оп 100че земаше комшивката моја само за еден раб... Имале водоводџиите во една фирма плата 8000 денари, ама дојде кај мене водоводна инсталација да смени и зема 100 евра....за 3-4 дена работа... НИКОЈ не е за жалење во оваа сиромашна држава.....
Велиш....50% од населението автомобилите ги користат кога мораат....ама во СК не може да се размине човек од автомобили....мислам дека ако прават статистика колку коли се возат секој ден, сигурно има 0.7 а може и 1 автомобил по семејство.. Од кај бе пари за бензин а? Или новата метода ја користат...работат на вода?!?
За 300 денари купуваат....и немој да се насмееш што ќе го спомнам Солун...ама јас за 5 евра зимава земав балетанки од Страдивариус...смешна цена знам....за разлика од кинеската роба, овие барем се по сите стандарди....ама во МК е забрането бре...кој смее да оди во Солун на шопинг? Никооој затоа секој можен викенд вриеше од народ....
Тато носи мама меси...студентите трошат...ама го трошат тоа што го немаат...за пишаното секоја чест ![да да](smileys_novi/yes.gif)
Коли има и тоа скапи....на лизинг, на кредит...некои ќе им ги одземат затоа што нема да ги исплатат...некои ќе си ги средат.... Факт е дека она што го има ставено брза во потпис...баш не отсликува...Колку и да мразиш да признаеш....сите сме овци...
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 22:35
Zeksi71 напиша:
тоа што нашиот народ има мала куповна моќ, тоа е друга приказна. |
зошто нашиот народ има мала куповна моќ...само немој со она ...кој..е крив за таа ситација ..барајки ги кривците со години тапкаме у место....и каква е приказната која ја живееме...ние тука...знаеш.....или само ти ја раскажуваат....
------------- ...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 23:00
gazela напиша:
зошто нашиот народ има мала куповна моќ... |
тешко и многу комплексно прашање за кое одговор може да даде екипа на стручни лица од повеќе области.
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 23:13
мајко мила
Па тебе те прашаа...затоа што си експерт од сите области во МК, а не ни живееш во МК ![газење од смеење газење од смеење](smileys_novi/24.gif)
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 23:26
еее,тука сте биле..... ![големо гушкање големо гушкање](smileys_novi/6.gif) па вака,ти мамче...убо си пишала,само кој да разбере како на крај со 200-300 евра.само заборави да додадеш за медиумите што бодат очи!..што поголема сиромаштија тоа послатки реклами!се запрашал ли некој зошто,кои и чии се тие деца и колку такви млади душички "ждерат" милки и алпи чоколади..разни сувомесни и кондиторски производи по ЕПП,или реклами ..по ново!.Па нека имаат барем малку усул!.Апелите дека месото,шеќерот,алкохолот,белите пецива,јајцата,млекото и сирењето..и многу други производи се штетни за здравјето..некако се вклопува во сево ова!јадете разни салати...со еден збор...трева!...ја има без пари!.Остајте ги оние по рекламите ..по рестораните..не знаат што е здраво и убаво!.Всушност така почнал а така изгледа и ќе заврши животот!.Во контекст на сево ова ќе кажам ... баш сега ми падна на памет,пред 20-на години се утепавме барајќи ресторан во Софија..а замисли два-три пати поминувавме покрај него!.зошто така инкогнито...?Еден наш врвен психопат..опсссс,психолог ќе се дрзне и ќе ја осуди пола нација што гледа турско-индиски и хрватско-српски серии..!а што да прави народов?да си легне во 18,00 и да не гори струја за џабе зошто ЕВН така ни наложи?истата таа која многу се грижи за нас и за развојот на енергетиката во иднина!или да запали кола и да се возицка низ град како нездрав?..или да собере децата и да се шета по улица и да им брои залчиња и голтки на тие во бавчата,додека децава тегнат за рака по ова-она!?..каде?за тоа кој што купил и каде бил за 8-ми март...2 мај..веќе го преџвакав!..барем јас!.Друго,ако овде не напише нешто некој од надвор...ќе забулиме.ги гледам сликиве по нетов за тоа техникава и индустрија,за архитектурата и што се не..и не ми се верува дали се тоа постои.абе...Јапонија за една година застана на нозе..оние 800 метри висока зграда ќе правеле!можно ли е тоа? ![збунетост збунетост](smileys_novi/7.gif) до вчера леб немаа за јадење..Тито наш непреболен помош им даваше!а глеј сега..во време на Грујо наш,се дрзнале па не се даваат!...таму некаде под планините и под море ли е океан ли е..воз со 400 км/ч! ![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif) ,авион ваков или онаков..!брееее....
Сва среќа во несреќа е,што барем овие НАШИВЕ од власта се изнашетаа надвор и ќе ни кажат како Е тоа таму..а потоа ОВДЕ, ќе ни направат по некое тркалце..моШче..броТче...споменик на лав и на коњ..и ние зачудени за дострелот ќе си буљиме..буљиме!..и нема надвор!.што има ситна боранија девизи да троши без везе..!се си има тука..палма,песок од море...странско пиво и виски..кафе исто.. Абе човек ќе умре,не може Америка да ја види!алооо.... ![доста е доста е](smileys_novi/27.gif) ...а ти бабе,кога ќе одиш во САД,не оди во Њујорк,таму е скапо бре..има и помали градчиња..како Скопје наше...не верувам дека и таму пицата е 10 долари...како кај нас!.а тоа за бањата или станот во иднина наместо еден мајстор,најми си фирма,ги има 1000 од таа област,па да правиме муабет каде и зошто си платила 100 евра!сумата ќе ти биде гарант тро-дупло,ама ќе ми кажеш и зошто мајсторот добива само 8000 денари!.
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 23:40
zagor напиша:
Абе човек ќе умре,не може Америка да ја види!алооо.... ![доста е доста е](smileys_novi/27.gif) ...а ти бабе,кога ќе одиш во САД,не оди во Њујорк,таму е скапо бре..има и помали градчиња..како Скопје наше...не верувам дека и таму пицата е 10 долари...како кај нас!.а тоа за бањата или станот во иднина наместо еден мајстор,најми си фирма,ги има 1000 од таа област,па да правиме муабет каде и зошто си платила 100 евра!сумата ќе ти биде гарант тро-дупло,ама ќе ми кажеш и зошто мајсторот добива само 8000 денари!. |
Таму има долар парче плус топинг какви сакаш по 0.5 долари секој... Пица секој ден не се јаде! Ни ти не живееш на пица во МК ...нели?!?
Гледај колку пари се месото, млекото, бензинот, превозот и останатите работи кои ти се потребни за живот. Пица не ти е потребна. А јас бев затоа што имав обврски, нормално дека ќе престојувам таму каде што имам работа... Градчињата како СК ... ете ти Гарфилд на пример...или Форт Ли во Џерси...ти се горе долу со исти цени...Кај нив данокот е поинаков...Не само Менхетан, Бруклин и Бронкс се подеднакво скапи како и Менхетан... Не зборувам јас на памет....Киријата што ја пишав е баш за оние помалите места...затоа и има од 1500 па нагоре...
Животот не е ефтин на запад загор....ама платите се големи!
Не ми треба фирма за да ми сменат инсталација...тоа е претеризам за едно македонче ![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 23:44
BellaGrandma напиша:
brza напиша:
BellaGrandma напиша:
BTW..
|
Брза, поголеми трошоци за живот ИМА! Факт е тоа. Јас летово во Њујорк потрошив 2 (па скоро и три зависи колкави плати...) просечни годишни македонски плати само за стан, а каде се интернет, превоз...
Еве ти пример... 2.5 долари ти е едно возење со метро со што можеш да транзитираш од еден на друг број (буква) во рамки на една станица...
36 лименки кока кола (3х12) ти се 10 долари Макарони Barilla 1-1.5 долари 9 долари мелено месо Шампон Пантер 3.5-4 долари
| ....kako shto kaza zagorov...samo newyork ne e amerika!![да да](smileys_novi/yes.gif) ....ama, ete duri i vo nego ,ima neshto shto e duri i poeftino od tuka!![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif)
...ako ne si zgreshila za coca-colata.
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 23:57
Не сум згрешила![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif)
Затоа и ги ставив тие цени...на поефтините работи...
Иако за да купиш нешто многу квалитетно.....ти треба пола македонска плата ![смеење смеење](smileys_novi/21.gif)
И да, има мнооооогу поефтини работи него во МК....вистина е тоа.... И вистина е дека Америка не е Њујорк, ниту Гарфилд, ниту Бостон.... Работата е што кај нив постојат ланец супермаркети.....и цените се горе долу секаде слични... Исто и со франшизите...така функционира таму...далеку сме од тоа...
|
Датум на внесување: 14.Март.2012 во 23:57
Zeksi71 напиша:
gazela напиша:
зошто нашиот народ има мала куповна моќ... |
тешко и многу комплексно прашање за кое одговор може да даде екипа на стручни лица од повеќе области.
|
teshko... ![изненадување изненадување](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/13.gif) ......sigurno ima polno struchnjaci. vo ovaa vlada .....ne za dzabe se falea deka e uspeh zagarantirana plata od 8 000....ne za dzabe ne ubeduvaa deka ziveeme super..i ke ni bide usht e poubavo...za malku duri...i ke poveruvavme....
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 00:04
Патем...заборавив да допишам...
Прво што треба да споредите се цените на становите и кириите........а после храната....затоа што тоа е најверојатно најефтината работа во поразвиените земји од нашава...
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 00:06
BellaGrandma напиша:
Не сум згрешила![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif)
Затоа и ги ставив тие цени...на поефтините работи...
Иако за да купиш нешто многу квалитетно.....ти треба пола македонска плата ![смеење смеење](smileys_novi/21.gif)
И да, има мнооооогу поефтини работи него во МК....вистина е тоа.... И вистина е дека Америка не е Њујорк, ниту Гарфилд, ниту Бостон.... Работата е што кај нив постојат ланец супермаркети.....и цените се горе долу секаде слични... Исто и со франшизите...така функционира таму...далеку сме од тоа... | pa, na niv i mislev !
a, tolku coca-cola , tuka ke te koshta skoro 20 $ !!
...a i toa poeftinoto tamu, bidi sigurna deka e pokvalitetno od toa shto tuka e poskapo !
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 00:16
brza напиша:
pa, na niv i mislev !
a, tolku coca-cola , tuka ke te koshta skoro 20 $ !!
...a i toa poeftinoto tamu, bidi sigurna deka e pokvalitetno od toa shto tuka e poskapo !
|
Баш така...
Ама не заборавај...дека Македонија доби признание дека ја има најубавата Кока Кола ![плазење плазење](smileys_novi/10.gif)
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 00:23
...mozebi ama,
...da ne gi gustirale samo onie shto se proizveduvaat nadvor od amerika!
...sepak originalot si e ...original!
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 00:26
Не е потполно ист вкусот.......ама нема ни некоја разлика кога ја пиеш...
Само што...состојките не ги знам ![смеење смеење](smileys_novi/21.gif)
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 00:27
pa i skopsko-to nema sekogash ist vkus,.......osven shto e pogazirano od nekoi ,..''kiseli'' vodi
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 23:41
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 11:59
sve je pocelo ovako.... ..по десетина години чекање си се вработуваш и си земаш 10000-12000 илјадарки..и така со месеци,не ти останува ништо а ти си работиш...работиш. Доаѓа денот Х те осигуруваат(пријавуваат) и поради придонесите може да ти се зголеми платата но тоа е реткост,често ја намалуваат(нели ти се плаќа за не дај боже денови)важно имаш М-4 и можеш да си земеш кредитна од банка!...услови за користење...неограничени,до лимитот!...употреба,ама секаде.
Ти фали ова она...отиде лимитот каматата така и така..ситница..се плаќа,ама си возиш во минус!.Ти прегоре фрижидерот или ново ТВ ти треба..рег.на кола,нема лимит,нема кеш..има друга банка!.Оваа ти дава друга картичка..и ти повторно за еден месец и во таа банка си возиш во минус..ама сега се...два минуса. Дошло време нели после 10 години да подкрпиш дупките по подот и на ѕидовите во станот,треба реновирање,работиш а не се гледа ништо од тоа,срамота од народот...кога гледаш во новото ТВ(купено од првиот минус),друга-третта банка дава кредити и плус картичка....Ај документите ...и кредитот под мишка,картичка у џеп!...возиш со минуси неброени!..веќе не ни знаеш колку се! ..чии се и од кај се..!Не знаеш колку си должен,спротивно од она старото ..не знае колку пари има.Веќе не е ни важно колку должиш,сега е важно само да молчиш,да слушаш и да молиш бог да не ти пропадне фирмата,чекајќи...НОВИ ВРЕМИЊА!. Ти се еба векот....за малку!.
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 12:02
zagor напиша:
sve je pocelo ovako....
|
за жал, вака жувее 70-80% од населението... ![не не](smileys_novi/no.gif)
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 12:14
Да,повторно до денот Х,кога ќе речат банките СТОП!Немаат ли дивидента од 50 мил.евра,пропаст и загуба е за нив..Парите назад,економијата е нула,нема развој,фирмите си ибаа матер...чаре?Нема чаре!...човек и да се обеси кај нас,нема пари саглам јаже да си купи.Се кинат ко конес да е!..читате ли или не?.
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 14:43
...ti ,voopshto , da ne se sekirash ,...eve, jas ke ti nabavam saglam jaze,..![да да](smileys_novi/yes.gif)
...samo ti iskazi zelba za......![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ...inache,...izgleda treba i da im se skratat platite na preplatenite makedonci!
...a be, vidi samo na ulicana makednija,...nema mesto igla kaj da padne,...vo ''bavchite'' na raznoraznite kafichi, kafulinja ,..kafani i restorani...![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif)
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 14:48
абе види...што да гледам,и јас можам да застанам на ул.Македонија...! ..ептен ако има некој досаден да ме тера..ќе купам една вода,ако треба и минерална..нека си ибе мајката...па не се живее 100 години. ..и ќе дремам до 16-17 часот додека бидам виден ..и толку...доста е!.![плазење плазење](smileys_novi/10.gif)
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 16:18
zagor напиша:
sve je pocelo ovako.... ..по десетина години чекање си се вработуваш и си земаш 10000-12000 илјадарки..и така со месеци,не ти останува ништо а ти си работиш...работиш. Доаѓа денот Х те осигуруваат(пријавуваат) и поради придонесите може да ти се зголеми платата но тоа е реткост,често ја намалуваат(нели ти се плаќа за не дај боже денови)важно имаш М-4 и можеш да си земеш кредитна од банка!...услови за користење...неограничени,до лимитот!...употреба,ама секаде.
Ти фали ова она...отиде лимитот каматата така и така..ситница..се плаќа,ама си возиш во минус!.Ти прегоре фрижидерот или ново ТВ ти треба..рег.на кола,нема лимит,нема кеш..има друга банка!.Оваа ти дава друга картичка..и ти повторно за еден месец и во таа банка си возиш во минус..ама сега се...два минуса. Дошло време нели после 10 години да подкрпиш дупките по подот и на ѕидовите во станот,треба реновирање,работиш а не се гледа ништо од тоа,срамота од народот...кога гледаш во новото ТВ(купено од првиот минус),друга-третта банка дава кредити и плус картичка....Ај документите ...и кредитот под мишка,картичка у џеп!...возиш со минуси неброени!..веќе не ни знаеш колку се! ..чии се и од кај се..!Не знаеш колку си должен,спротивно од она старото ..не знае колку пари има.Веќе не е ни важно колку должиш,сега е важно само да молчиш,да слушаш и да молиш бог да не ти пропадне фирмата,чекајќи...НОВИ ВРЕМИЊА!. Ти се еба векот....за малку!.
|
Тоа не е употреба, туку злоупотреба на крадинтни картички.
Нозете се пуштаат колку што е долга чергата.
Наравоучение:
mkd76 напиша:
"Луѓето не се создадени да трчаат по Парите и да ги
богатат другите, нивната задача е да се Осознаат себеси и да живееат Во
склад со Природата и Божествените Закони"
-Полека се ослободувам од Кредитните картички не Живееам веќе на рати
Се осеќам сега СЛОБОДНО во вистинска Смисла на зборот.![](smileys_novi/1.gif) |
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 16:25
Messenger напиша:
zagor напиша:
sve je pocelo ovako.... ..по десетина години чекање си се вработуваш и си земаш 10000-12000 илјадарки..и така со месеци,не ти останува ништо а ти си работиш...работиш.
|
| ...dabome da je,..tako !
...jas nikogash nishto ne sum kupil na rati,...barem ne ,...zatoa shto ne sum mozel vo gotovo da go kupam !
..pa nema ni da kupam !
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 16:53
Messenger напиша:
zagor напиша:
|
|
Не би се согласил. Особено зошто 90% од кредитните картички во Р.М. се издаваат со лимит до +-40.000 денари, освен исклучоците се разбира (нешто повеќе од 2 плати). Најефтината каматна стапка е 17% што е енормно многу. Луѓето ги земаат овие финансики продукти, зошто реално со самата плата, не можат да подмират многу од базичните потреби. Македонските граѓани (според Капитал и неколку други странски финансиски весници) на крајот на 2011 ги истакнаа како најредовни враќачи на финансиските продукти и најредовни плаќачи на данок во регионот. И оние тужените, се тужени поради престанок на работен однос и губење на личниот доход (па дури и во такви услови, уплаќаат рата, па ја вадат). Затоа и всушност мкд во последно време станува Мека и Медина за debt collection call центри. Цути тој бизнис последниве 7-8 години (EOS Matrix има преку 110 debt collection агенти).
Проблемот е што нозете се долги, ама нема вуница за да се исплете чергата.
Messenger напиша:
Наравоучение:
mkd76 напиша:
"Луѓето не се создадени да трчаат по Парите и да ги богатат другите, нивната задача е да се Осознаат себеси и да живееат Во склад со Природата и Божествените Закони"
-Полека се ослободувам од Кредитните картички не Живееам веќе на рати
Се осеќам сега СЛОБОДНО во вистинска Смисла на зборот.![](smileys_novi/1.gif) |
|
Ова е идолизација на "слободно живеење". Пак мора да оди на работа, да плаќа сметки и да се носи со потиснувањето на потребите на семејството. Луѓето не се создадени да трчаат по Парите и да ги богатат другите. Работењето - токму вакво какво што е - секогаш води до богатење на некој друг и трчање по пари.
------------- Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 18:04
Јасно е дека мора да се сработи за да се плаќаат сметки.
mkd76 не сакаше да каже ништо спротивно на тоа.
Оноа што вели тој, а со кое се сложувам и јас, е дека луѓето не постојат за да трчаат по пари и да трошат повеќе отколку што реално заработуваат за да си ги задоволат своите желби, Его или суета.
Будизмот е потполно точен кога вели дека патењето е реално, а тоа е последица од човековите желби.
Човек нема никогаш да се ослободи од прангиите и патењето бидејќи секогаш ќе има поголеми желби отколку што ќе има можности да ги реализира. Егото е секогаш поголемо и поcилно.
ТОА е оноа што не заробува, ТОА е оноа ѓаволското за кое се пишува во сите свети писанија, ТОА е оноа што не прави да бидеме нелугѓе, криминалци, да повредуваме и да правиме с'е и сешто само за да гo задоволиме.
ТОА е оноа што ќе ни ги прикаже сите наши егоистички и суетни желби како "потреби". Во суштина, нашите реални потреби се многу скромни, многу мали и лесно задоволиви.
И така, водени од Егото, суетата и безграничните желби, ние стануваме машини кои грозничаво работат за да постигнат нешто што никогаш не се постига... и така се заробуваме во непрекинато трчање во круг кое не прави ништо друго туку да се чувствуваме незадоволни и да патиме.
Кај мене, ваквите разговори јас скоро редовно ги завршувам со следниве зборови:
We are not human doings, but human beings.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 18:38
pHp напиша:
Проблемот е што нозете се долги, ама нема вуница за да се исплете чергата. ................ | ...i shto e tuka problemo?![збунетост збунетост](smileys_novi/7.gif)
...kolku shto ti se dolgi,...tolku i ke si gi spruzish pod chergata shto ja imash,.......a,ako ne ti stiga ,...ke si gi podberesh malku.![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif)
...da ne kazuvam kako, ama ,...za naj,najosnovnoto i nema potreba od tolku dolga cherga. ... samo,problemot e shto ziveeme vo 21 vek,....koga na site okolu i nasekade podaleku,...chergite im se mnogu podolgi od na ....makedoncite!
...a, vo 21 vek....nechovechki e chovek da e prinuden, na samo....najosnovnoto !
...pa, duri i pomalku od toa!
|
Постирано од: Polar Bear
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 22:04
brza напиша:
.........koga na site okolu i nasekade podaleku,...chergite im se mnogu podolgi od na ....makedoncite!
...a, vo 21 vek....nechovechki e chovek da e prinuden, na samo....najosnovnoto !
...pa, duri i pomalku od toa!
|
Овој муабет со чергата на кумановски се преведува вака:
У туѓога батка, поголема патка!
-------------
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 23:16
Очигледно вашата черга е дупло поголема од овдешната,и не завидувам на тоа..сте си ја "исткале" навреме!....ама ме чуди нешто друго...кај нас,и по тројца во каучот кога лежиме...и стутулени ко варени гевреци..па нозете ни мрзнат.Кој е крив?Јас знам,читајќи ги коментарите погоре,дури и сатаната е спомената.....,ама виновникот никогаш нема да се посочи како треба... веднаш по рекламите за најуспешните,следува втора епизода од серијава.....ПОТРОШУВАЧКА КОШНИЧКА(кај нас е ...ќеса)
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 23:23
Ај вака:
1. За да човек добие кредит или било каков финансиски продукт, прво мора да е вработен на неопределено време и тоа во компанија која има голем бонитет барем 3 години. Човек вработен во маалска продавница Мите-Трејд Т.П. - не добива кредит, ни минус. 2. Постојат пример на компании во Македонија, финански стабилни на долг план, со голем бонитет. Такви беа Леснина и Фонко. Ма даваа 13-та плата, тренинзи на вработени, к-15 све и свашта. Арно ама пропаднаа. 3. Четиричлено семејство. Двајцата работат во администрација со плати од 20.000 денари. Вкупен приход - 40.000 денари. Две деца, едното 14 години, другото 16 години. И едното и другото дете, барем за викенд , Петок, Сабота, не можеш да ги лишиш да не излезат барем еднаш во град. Е сега, една пијачка е 120 денари. За да пие две пијачки (ете пиво) ти требаат 240 денари без превоз. Заокружи 500 ден за викенд за едно дете. 4 викенда 2000 денари. Слободна карта за автобус 1050 денари. Вкупно 3050 денари. Ете бурек да јде секој ден 50 ден (џ 5 дена 250). 3300 денари. И ете еднаш во месецот да сака патики од Кинеска продавница по 700 денари. Оп, 4000 денари за едно дете. Двете заедно 8000 денари. Сметки за по дома, просек 4000 ден (иако се поише ама ете). Колку останаа? 28,000 денари. Е сега, или рата за стан или кирија (малку се среќлиите кои имаат свој животен простор, а да не го делат со мама и тато), ете уште 9000 денари. 21,000 денари. одземи дневен трошок за двајцата сопружници (превоз до работа, храна за на работа...) ете најскромно минус 4000 денари. 17,000 денари. Со толку пари едно 4 члено семејство, не може да се прехрани. А, детето посакало на ексурзија, посакало на Англиски да оди, што ќе прајш, ќе го лишиш? А гардероба? А улошки за жена ти? А гости кога доаѓаат? А, недај Боже се разболи човек? Така да, нозете се долги, нема вуница за чергата. 4. Просечен човек, со средно машинско образование на приемер, 40-тина години, 10 години работи во Фонко. Банката му дава кредитна картичка (со лимит до 20.000 денари), овој враќал, туку оп, еден ден Фонко - банкрот. Што да прај бре 40 годишен човек со средно образование? Кај да најде работа за 1-2 месеци? А по 3-тиот месец, банката му утоварла и извршител и камати.
@messenger, не е егоизам земањето пари кои потоа ги враќаш со 17% камата. Земањето кредит или финансиски продукт за да платиш образование на дете, здраствена интервенција или едноставно да го одржиш семејството не е егоизам. Мислам, т.е. знам дека кристално ти е јасен мојот став кон Егото (впрочем сме го дискутирале тоа во Филозофија и во Вероисповед) и да, целосно се согласувам со кажаното, но тоа не е во овој контекст. Македонските граѓани не земаат кредити и картички за да одат на одмор, да купат ДВД или компјтер или најнов мобилен телефон или да купат оригинал гардероба од Париз. Земаат, токму за базичната егзистенција на семејството. Земањето пари на заем и нивно враќање со камата, со сопствен труд со цел да му пружиш и дадеш на своето семејство е далеку од Егоизам.
5. Македонските граѓани не се глупави ниту финансиски неписмени.
|
Датум на внесување: 26.Март.2012 во 23:58
pHp напиша:
Ај вака:
1. 3. Четиричлено семејство. Двајцата работат во администрација со плати од 20.000 денари. Вкупен приход - 40.000 денари. Две деца, едното 14 години, другото 16 години. И едното и другото дете, барем за викенд , Петок, Сабота, не можеш да ги лишиш да не излезат барем еднаш во град. Е сега, една пијачка е 120 денари. За да пие две пијачки (ете пиво) ти требаат 240 денари без превоз. Заокружи 500 ден за викенд за едно дете. 4 викенда 2000 денари. Слободна карта за автобус 1050 денари. Вкупно 3050 денари.. | ..pivo....na 14 i 16 godini?![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif)
...pa ushte i po dve,
...da ne pretera malku?
...a, decata ke si gi zapishehs malku podaleku (2> km) od doma,...i ke ti ushtedat 2050 din, za avtobus.![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif)
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 00:52
Ајде бе, па ние пиевме уште помали![ма ајде ма ајде](smileys_novi/78.gif)
Ааа колега, да не имаш некоја утка за сметките по дома а ааа? Мислам 2500 барем ти е парното ![смеење смеење](smileys_novi/21.gif) А струјата, а водата...а мобилните ![тајм аут тајм аут](smileys_novi/104.gif)
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 01:01
..ne e stvarta vo toa shto vie ste piele i na pet godini , .. tuku toa shto on reche deka pivoto ke go pijat tamu kaj shto ....ne smeat da te posluzat so pivo na ...''pet'' godini .
|
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 05:21
pHp напиша:
@messenger, не е егоизам земањето пари кои потоа ги враќаш со 17% камата. Земањето кредит или финансиски продукт за да платиш образование на дете, здраствена интервенција или едноставно да го одржиш семејството не е егоизам. Мислам, т.е. знам дека кристално ти е јасен мојот став кон Егото (впрочем сме го дискутирале тоа во Филозофија и во Вероисповед) и да, целосно се согласувам со кажаното, но тоа не е во овој контекст. Македонските граѓани не земаат кредити и картички за да одат на одмор, да купат ДВД или компјтер или најнов мобилен телефон или да купат оригинал гардероба од Париз. Земаат, токму за базичната егзистенција на семејството. Земањето пари на заем и нивно враќање со камата, со сопствен труд со цел да му пружиш и дадеш на своето семејство е далеку од Егоизам.
5. Македонските граѓани не се глупави ниту финансиски неписмени. |
Не велам дека парите земени на картички не се употребувани и за егзистенцијални потреби, но од искуство велам дека се употребуваат и за задоволување на егото и суетата.
Многу добро знам дека не смее да се биде "подолен" во друштво и "мора" да се има најнов мобилен телефон (или два-три од нив), да се има патики од посебни фирми, мора јакната да биде монтка, мора да се има посебни наочари за сонце , трендовски рачен часовник, парфем од познато име, Big Screen HD LCD телевизор, автомобил ... и да не редам понатаму. Ова го знам од лично искуство затоа што секогаш кога доаѓам во Македонија тоа ми боде очи додека сите се плачат оти немаат пари и едвам закрпуваат крај со крај. Во живот немам видено толкава концентрација на автомобили на толку мало место, а сите се жалат дека немаат пари.
Ете, кога спомнав его и суета мислев на оваа голема група граѓани кои ќе се заборџуваат до гуша на кредитните картички само за да "не се срамеле".
И те молам немој да ми велиш дека тоа го нема кога постојано го гледам со свои очи!
Во споредба со нив јас изгледам како некаков клошар кој собрал облека од контејнер, оди без никаква мобилка и со искинати патики од сомнително кинеско потекло.
Јас говорам за одговорно користење на кредитни картички и трошење само на заработени пари.
Како може некој да зема картички за да троши пари кои ги НЕМА !?!? Тој нема пари и згора на тоа троши уште повеќе, нешто што никогаш не ќе може да заработи и да врати !
И потоа криви му биле банките што му давале картички, крива му е владата што не им забранила на банките да му даваат картички, криви му се продавниците што ги примаат картичките, а НЕ Е КРИВ ТОЈ ШТО ГО ПРАВИ СЕТО ТОА !
ТОЈ НЕ БИЛ КРИВ ШТО ТРОШИ НЕЗАРАБОТЕНИ ПАРИ ЗАТОА ШТО САКА ДА ИМА НЕШТО ШТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ДОЗВОЛИ !!!
Одговорот го знаеме сите многу добро... се купува оноа што може да се плати со заработени пари.
Тука нема никава филозофија и не треба никакво мудрување, ниту оправдување и мавање по самарите.
|
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 09:39
brza напиша:
..ne e stvarta vo toa shto vie ste piele i na pet godini , .. tuku toa shto on reche deka pivoto ke go pijat tamu kaj shto ....ne smeat da te posluzat so pivo na ...''pet'' godini .![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif)
|
Гледам си се фатил за 5 години. Говорев за тинејџери. По закон не смее да им се послужи пиво. Во реалноста - им се служи пиво. Ама нејсе, за да не навлеземе во таа тематика, еве нека пијат кока-кола. Која во ноќните клубови е 120 денари. Замисли да живееш у Ново Лисиче, Хиподром, Карпош 4, Аеродром... Таму нема средно училиште, така да мора да се смета превозот на децата до училиште. Освен ако не го продадеш станот, па да си купиш друг у Центар за да заштедиш на превоз на децата...
|
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 10:00
Messenger напиша:
Многу добро знам дека не смее да се биде "подолен" во друштво и "мора" да се има најнов мобилен телефон (или два-три од нив), да се има патики од посебни фирми, мора јакната да биде монтка, мора да се има посебни наочари за сонце , трендовски рачен часовник, парфем од познато име, Big Screen HD LCD телевизор, автомобил ... и да не редам понатаму. Ова го знам од лично искуство затоа што секогаш кога доаѓам во Македонија тоа ми боде очи додека сите се плачат оти немаат пари и едвам закрпуваат крај со крај. Во живот немам видено толкава концентрација на автомобили на толку мало место, а сите се жалат дека немаат пари.
Во споредба со нив јас изгледам како некаков клошар кој собрал облека од контејнер, оди без никаква мобилка и со искинати патики од сомнително кинеско потекло.
|
Ова да, всушност јас и јавно на форумов говорев за развратот и потрошувачката конзумација, особено за тип на луѓе кои заработуваат околу 20.000 денари, а живеат како да заработуваат 200.000 денраи. Тоа неколкупати сум го кажал на форумов.
Messenger напиша:
ТОЈ НЕ БИЛ КРИВ ШТО ТРОШИ НЕЗАРАБОТЕНИ ПАРИ ЗАТОА ШТО САКА ДА ИМА НЕШТО ШТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ДОЗВОЛИ !!!
Одговорот го знаеме сите многу добро... се купува оноа што може да се плати со заработени пари.
|
И тука си во право. Но, јас говорам за онаа класа на луѓе кои на работа одат со автобус. Оние луѓе кои секојдневно ги гледаме на пазар, на прошетки во парковите во маало, на лекар, значи обичниот македонски народ, кој во најголем број работи во администрација. И тоа не раководни места, туку луѓе кои работат на шалтер во разни УЈП, Фондови, банкарски службеници, медицински сестри, обични полицајци и т.н. Сите заработуваат околу 20.000 денари +-.
Messenger напиша:
се купува оноа што може да се плати со заработени пари. | Што ако тоа што ти треба, не можеш да си го дозволиш со заработени пари? А си во редовен работен однос. Зар нема да повлечеш некој денар од кредитна картичка? Еве пример, крај на месец, училиштето организира 3 дневна ексурзија. Минимум 1000 денари ти требаат за дете (под услов да јаде само две паштети на ден). Ги немаш. А ги имаш на кредитна. Нема да повлечеш? Па, утре да ги вратиш? За тоа земаат кредити и пари 90% од населението во државава. Грујо ете сега го олесни студирањето, отвори дисперзирани студии, намали партиципација. Ама, најефтината партиципација е 200 евра. Што мислите, како се плаќа таа партиципација? Со заработени пари? Се, ама ТВРДАМ 90% од финансирањето на образованието, иде на кредитна картичка. И јас и брат ми дипломиравме на кредитна картичка. И цела моја зграда и сите школски другари од средно, завршија факултет на кредитна картичка, т.е. кредитна картичка на нивните родители. И сега е чаталење, тоа што некој сака да го образова детето? Да му пружи образование? Луѓе... далеку, многу многу далеку е тоа од егоизам. Напротив, непружањето на таа можност на сопственото дете, поради пари, а имаш начин како да ги најдеш (кредитна картичка) - е ЕГОИЗАМ и СТРАВ.
|
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 10:03
проблемот е во тоа што повеќето не можат да сфатат дека .."се нема"!Едноставно не стигнува!
Ако си сам,без помош од некого и имаш семејство оди брат со 30 000 протуркај го месецот!.Некаде ги напишав трошоците месечни,незнам дали треба да ги повторам,ама со плата на двајца вработени ..еве и 30 000 нека бидат со две деца и решено стамбено прашање резултатот е .....НУЛА!.Каде се непредвидените работи,не дај боже лекување,дефектите во станот(не реновирање,основните)од каде пари за убави работи,пари за да видиш светлина,за прошетка за викенд....за да купиш гардероба макар и кинеска...!.Ако ЈАС го пишувам ова,верувајте дека е ТАКА и НИКАКО поинаку,зошто ни најмалку не сум неписмен или глуп.А,како знаеме да правиме споредби во некои работи дека СЕКАДЕ ВО СВЕТОТ Е ТАКА,тогаш зошто и нашиот граѓанин да не може со семејството да отиде на одмор 10 дена,да посети град ..еве од Европа еднаш годишно,да има кабловска ТВ и интернет,да се обиде да го пронајде скриениот талет кај своето дете па да го запише на некој курс,да се обиде да го воспитува и насочува како треба,детето во своите родители да гледа авторитет а не немоќно сениште или пола човек! ...да може да се види и да посети и да му дојдат гости...зарем овие последниве работи не се вообичаени за целиот свет!.Јас и другите не бараме (јас лично и немам желба)секоја година да одиме за Велигден во Виена,па за први мај во Париз,па за Илинден во Токио или Дубаи....нели е тоа нормално за целиот свет...опсс..за нормалниот свет,пошто повторно некој за ова ќе не спореди со Африка и ќе каже дека и тие не одат никаде....!доволно е еднаш,не за да се перчиш пред другите оти си бил..туку да се просветиш човече!. Замислете бре,дали 8 кила месо,2 кила риба,10 кила јаболко ..не авокадо,мандарини,банани ананаси,штознам какви ореви и други јаткасти произвоиди....се доволни за 4 члена за еден месец.Па нели се греота децата,не да се најадат...туку да пробаат..да не се случи некогаш кога ќе отидат во светот да се плашат да посегнат или недај боже да ги јадат со се коруба!Па да напише некој дека од кондиторските производи на секој член му следува месечно по 100 грама чоколада(значи слатки) навистина е срамота и грев!.Ако е како што велите немало и во титово време,треба ли и сега да нема..40 години подоцна..абе светот отиде напред,не стои и не се враќа назад..а ние?каде сме ние во таа игра?Бесполезна и неприфатлива е никаква споредба,од проста причина што ние заостануваме..закржлуваме!.Ете така не дупчат овде..кошничката е 12000 а просекот на плата е 20000 ..демек ти остануваат уште пари.."за заебанции",а не се вклучени тековните трошоци.Тоа дека некој член од семејството работи за 6-7000 денари и не се спомнува....и дали ќе ја земе на 15 платa! Ете од тука почнува јадењето од кредитната,во спротивно не си требал да се жениш,да создаваш семејство...зошто си немал ,и сега..или треба да крадеш за да преживееш,нешто што не ти доаѓало на памет ни како дете ,или да се убиеш ..за да не ги гледаш страдањата на блиските..или тие околу тебе.Тоа не било решение,пошто не си бил моќен или способен да ги решаваш проблемите,а на кој начин да ги решиш,никој не дава рецепт!.Никој не знае...затоа!.
|
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 10:12
zagor, јас немам деца, немам семејство, искрено живеам сам многу комотно. Тргни на страна одмори (не мора на одмор да одиш), тргни авокадо, киви (ќе си јадеме јаболка од Ресен, купени покрај автопат, 5 кила за 100 денари), јас говорам, дека најнормалниот и обичен народ, кој го сочинува 90% од населението, во идеален случај да двата родители се вработени и земаат просечна плата од +- 20.000 денари, значи со вкупен приход од 40.000 денари, не можат да се прехранат со тие пари, а да не влезат во минус. Поентата ми е, скапа е живеачкта, едноставно е прескапо. Поради тоа 90% од луѓето земаат кредитни картички - и го враќаат долгот. Повторувам, Македонскиот граѓанин не е глупав да троши незаработени пари, ниту пак е финансиски неписмен и незнае што значи кредит или кредитна картичка.
|
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 10:22
..потполно те сфаќам што сакаш да кажеш и се сложувам со тоа што е напишано од твоја страна....потполно и убедливо е така!.посегнуваш по картичката затоа што МОРАШ,нема од каде за зајмиш...умре времето на проклетиот Тито кога секој можеше да ти зајми и да му вратиш на 1-ви...без камата.Странски кредити биле..и да биле,биле за народот,за потребите на народот..не ЗА ГЛУПОСТИ...како денес!.
|
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 10:32
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9066&PID=2723855#2723855" rel="nofollow - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9066&PID=2723855#2723855
.....ако е за верување,значи пријателот сака да ме заебе кога ми вели продај го станот,земи си 60-70 000 евра и дојди кај нас..во Канада,ќе си купиш куќичка со тие пари и ќе ви надеме работа за двајцата.Вели добро се живее.... и сто пати е боље него ли тука..кај Вас.![хипнотизиран хипнотизиран](smileys_novi/43.gif) Ај сега...?!![збунетост збунетост](smileys_novi/7.gif)
|
Датум на внесување: 27.Март.2012 во 15:53
pHp напиша:
brza напиша:
..ne e stvarta vo toa shto vie ste piele i na pet godini , .. tuku toa shto on reche deka pivoto ke go pijat tamu kaj shto ....ne smeat da te posluzat so pivo na ...''pet'' godini .![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif)
|
По закон не смее да им се послужи пиво. Во реалноста - им се служи пиво. Замисли да живееш у Ново Лисиче, Хиподром, Карпош 4, Аеродром... Таму нема средно училиште, така да мора да се смета превозот на децата до училиште. Освен ако не го продадеш станот, па да си купиш друг у Центар за да заштедиш на превоз на децата...
| pa ,...na zakonot i jas mislev ,de.![да да](smileys_novi/yes.gif)
...tuku,. ![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif) ..samiot nekade kaza deka si samec,pa zatoa i ne znaesh izgleda:
...osnovcite i srednoshkolcite imaat besplatna mesechna ...ako ima povekje od 2 km od doma do shkoloto .
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 11:34
brza напиша:
pHp напиша:
brza напиша:
|
По закон не смее да им се послужи пиво. Во реалноста - им се служи пиво. Замисли да живееш у Ново Лисиче, Хиподром, Карпош 4, Аеродром... Таму нема средно училиште, така да мора да се смета превозот на децата до училиште. Освен ако не го продадеш станот, па да си купиш друг у Центар за да заштедиш на превоз на децата...
| pa ,...na zakonot i jas mislev ,de.![да да](smileys_novi/yes.gif)
...tuku,. ![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif) ..samiot nekade kaza deka si samec,pa zatoa i ne znaesh izgleda:
...osnovcite i srednoshkolcite imaat besplatna mesechna ...ako ima povekje od 2 km od doma do shkoloto . |
Е супер, големо олеснување. Сега ќе може да се преживее.
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 15:42
...da!![да да](smileys_novi/yes.gif)
...i sega mozresh povekje da ne bidesh samec,...
...ako toa ti beshe makata! ![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif)
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 15:54
Колку и бедно да живее македонецов се ќе успее да заштеди пари за летен или соответно зимски одмор.А сметките батали ги .Поитичарите тоа успеа да направат со нивната глупа политика .
Важен е одморот и личното /фамиљарното задоволство .Се' останото оди на заден план .
-------------
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 16:00
pHp напиша:
Е супер, големо олеснување. Сега ќе може да се преживее. ![](smileys_novi/1.gif) |
На семејство со 2 деца, 9 месеца х 2 илјади ден. за месечни тоа се 18 илјади годишно дадени од владата директно во семејниот буџет. Скоро една просечна плата. Малку ли е????? А безплатните книги????
Него у времето на акнестиот што се даваше, тоа кажи ми, живо ме интересира?????????
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 16:04
...aknestiot?!![збунетост збунетост](smileys_novi/7.gif)
...hahahahaa,...ama aj , batali ![не не](smileys_novi/no.gif)
....tuku, zarem ne chitash deka mesechna karta za uchenici e ...1050 din?
...ili ....da si gi smenime nikovite,...mislam, ...tebe povekje bi ti odgovaral mojot ! ![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 16:11
brza напиша:
....tuku, zarem ne chitash deka mesechna karta za uchenici e ...1050 din? |
и што сега, што ти значи па ова????? дека сум згрешил во цената за 50 ден.????
еве извини, грешка сум, картата е 1050 ден за ученици
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 16:31
Messenger напиша:
Не велам дека парите земени на картички не се употребувани и за егзистенцијални потреби, но од искуство велам дека се употребуваат и за задоволување на егото и суетата.
Ете, кога спомнав его и суета мислев на оваа голема група граѓани кои ќе се заборџуваат до гуша на кредитните картички само за да "не се срамеле".
И те молам немој да ми велиш дека тоа го нема кога постојано го гледам со свои очи!
Јас говорам за одговорно користење на кредитни картички и трошење само на заработени пари.
Како може некој да зема картички за да троши пари кои ги НЕМА !?!? Тој нема пари и згора на тоа троши уште повеќе, нешто што никогаш не ќе може да заработи и да врати !
И потоа криви му биле банките што му давале картички, крива му е владата што не им забранила на банките да му даваат картички, криви му се продавниците што ги примаат картичките, а НЕ Е КРИВ ТОЈ ШТО ГО ПРАВИ СЕТО ТОА !
Тука нема никава филозофија и не треба никакво мудрување, ниту оправдување и мавање по самарите.
|
Колега, си дозволувам да те цитирам и да си го кажам своето мислење што во еден дел се поклопува со твоето, а во друг не.
Во Македонија луѓето користат кредитни картички и во супермаркет. Да да, во супермаркет за леб и млеко. Зошто? Па треба да јадат нели, а со 10000 месечно и уште дозволено пречекорување 10000 немаат шанси да се прехранат. Ај платава е 10000 ама пречекорувањето е фиксно и додека не го подмират ем им тече камата ем не можат повеќе да подигнат. Па следат картичките. Човек мора да јаде, ако не нема да преживее.
Едни се оние што картичките ги користат за да се скоцкаат во брендирана облека, телефон со тач скрин, најк патики, кожни ташни од Мона, FULL HD TV или пак 3D TV и ред други луксузни добра. Тие не се за жалење. Нив верувај дека никој не ги жали иако сите кукаат леле немамееее, како ќе го поминиме месецот?!? Тие се средна класа што сака да изгледа како да е висока и имаат и те како, само поубаво им е да се жалат или да бараат сожалување. Такви мразам!
Друга категорија на луѓе е онаа што нема пари за леб и сметки. А кај се пар чевли, патики, фармерки и тоа не од бутик (не велам брендирана облека, туку некоја маалска продавничка) туку од продавници за second hand облека. Тие имаат неплатени сметки за струја по 5-6 и повеќе месеци, парно заборавиле дека треба да платат, ако сакаат да ги исклучат не можат а ЕВН им нуди плаќање на рати на заостанат долг. За нив фиксен телефон е луксуз а дома немаат ни еден здрав кревет и душек за спиење, немаат реновирано стан од кога е купен и немаат намера додека се живи. Тие луѓе се возат со велосипеди или автобус и тоа гледаат приватен да фатат, затоа што им е 10 денари поефтин. Тоа во СК, тука во ПП може и пешки да се изоди ако мора. Скапите коли што ги гледаш кога ќе дојдеш припаѓаат на оние од средна класа и оние од високата класа. Мизеријата не знам дали ја гледаш, сепак мислам дека го гледаш она поубаво Скопје кај што сите имаат или барем се прават дека имаат а се заглавени до гуша во долгови.
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 16:34
Zeksi71 напиша:
[QUOTE=brza] дека сум згрешил во цената за 50 ден.????
еве извини, грешка сум, картата е 1050 ден за ученици | greshka!![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif)
...izvini ti ! ![црвенеење црвенеење](smileys_novi/9.gif)
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 16:38
Santijago напиша:
Колега, си дозволувам да те цитирам и да си го кажам своето мислење што во еден дел се поклопува со твоето, а во друг не.
Во Македонија луѓето користат кредитни картички и во супермаркет. Да да, во супермаркет за леб и млеко. Зошто? Па треба да јадат нели, а со 10000 месечно и уште дозволено пречекорување 10000 немаат шанси да се прехранат. Ај платава е 10000 ама пречекорувањето е фиксно и додека не го подмират ем им тече камата ем не можат повеќе да подигнат. Па следат картичките. Човек мора да јаде, ако не нема да преживее.
| ...e pa shto? ...zarem e teshko da vodish smetka,..kolku si potroshil?![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif)
...ne vikam deka stigaat ama,...ako vekje troshish na ''nevideno'' , treba i da si vodish smetka za toa.
...ustvari , ne mora i ti da pravish spisok...dovonlno e da otidesh do nekoj automat i ...toj ke ti go napravi !
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 16:40
Што ќе ти направи...салдо нула![смеење смеење](smileys_novi/21.gif)
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 16:43
...e, pa...ako ti e nula ,...nema vekje da jadesh,...a, za pienje ....ima i javni cheshmi ! ........![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 16:53
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 17:20
pHp напиша:
Но, јас говорам за онаа класа на луѓе кои на работа одат со автобус. Оние луѓе кои секојдневно ги гледаме на пазар, на прошетки во парковите во маало, на лекар, значи обичниот македонски народ, кој во најголем број работи во администрација. И тоа не раководни места, туку луѓе кои работат на шалтер во разни УЈП, Фондови, банкарски службеници, медицински сестри, обични полицајци и т.н. Сите заработуваат околу 20.000 денари +-. |
Разбирам дека има такви луѓе. Таквите ги има насекаде. Во САД има 50.000.000 луѓе кои се прехрануваат на државни купони, како во Русија и Југославија после втората светска војна. Има луѓе кои немаат ниту тоа и живеат под мостови, просат за храна и собираат облека од контејнери.
Насекаде има секакви класи или групи на луѓе. Така било секогаш и така ќе остане засекогаш. За жал, тоа е факт на животот.
Messenger напиша:
се купува оноа што може да се плати со заработени пари. |
pHp напиша:
Што ако тоа што ти треба, не можеш да си го дозволиш со заработени пари? |
Тогаш нема да купиш !
А што ако не постоеја кредитни карти ? Ќе можеше тогаш да се купи нешто без пари ???
Кредитните карти не се начин за трошење пари кои не се заработуваат, туку е начин за размена на пари без физички да се носат во џебот и евентуално да се кредитира сопственикот за 30 дена додека не ги добие парите од платата. Значи кредитната карта е КРЕДИТ кој мора да се врати, тоа е услуга за однапред трошење на пари кои се ЗАРАБОТУВААТ.
Не знам што има нејасно во тоа.
pHp напиша:
Луѓе... далеку, многу многу далеку е тоа од егоизам. Напротив, непружањето на таа можност на сопственото дете, поради пари, а имаш начин како да ги најдеш (кредитна картичка) - е ЕГОИЗАМ и СТРАВ. |
Повторно се враќаме на оноа што сакам и јас да го потенцирам: ИМАЊЕТО МОЖНОСТ да се користи крадитната картичка.
Мислам дека нема недоразбирање околу тоа.
Користењето картичка БЕЗ ИМАЊЕ МОЖНОСТ е потполно неразумна работа, без обзир кој колку мисли дека има потреба за било што или дека нешто му припаѓа со раѓањето и доаѓањето на овој свет.
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 18:09
zagor напиша:
"се нема"!Едноставно не стигнува! |
Ама потполно те разбираме.
Јасно е дека кога се нема, тогаш се нема, без обзир што значи тоа немање и колкаво е тоа немање. Така се живее насекаде во светот. Секаде се нема, не само во Македонија.
zagor напиша:
А,како знаеме да правиме споредби во некои работи дека СЕКАДЕ ВО СВЕТОТ Е ТАКА,тогаш зошто и нашиот граѓанин да не може со семејството да отиде на одмор 10 дена,да посети град ..еве од Европа еднаш годишно,да има кабловска ТВ и интернет,да се обиде да го пронајде скриениот талет кај своето дете па да го запише на некој курс,да се обиде да го воспитува и насочува како треба,детето во своите родители да гледа авторитет а не немоќно сениште или пола човек! ...да може да се види и да посети и да му дојдат гости...зарем овие последниве работи не се вообичаени за целиот свет!.Јас и другите не бараме (јас лично и немам желба)секоја година да одиме за Велигден во Виена,па за први мај во Париз,па за Илинден во Токио или Дубаи....нели е тоа нормално за целиот свет...опсс..за нормалниот свет,пошто повторно некој за ова ќе не спореди со Африка и ќе каже дека и тие не одат никаде....!доволно е еднаш,не за да се перчиш пред другите оти си бил..туку да се просветиш човече!. | Неколку пати имам кажано дека не треба да се споредува со светот бидејќи тоа не води никаде... секој е случај за себе. А штом сакаш да се споредуваш со светов, тогаш зошто не се споредуваш со оној поголем дел од светот кој има помалу од тебе ??? Поголемиот дел од светот има желба да има барем колку што имаш ти... а тебе тоа не те задоволува и сакаш толку колку што има оној што поседува повеќе од тебе.
И те убедувам дека ако стигнеш колку тој другиот тогаш повторно нема да бидеш задоволен и ќе бараш уште повеќе... па потоа уште повеќе...
А тоа го знам бидејќи тоа е човековата природа - никогаш не е задоволна од оноа што го има и секогаш мисли дека е онеправдана што има помалу. Секогаш смета дека по некакво наследство заслужува повеќе отколку што има.
Немој да ме разбереш погрешно бидејќи кажаново важи и за мене - никој не ни должи ништо на овој свет и секој од нас си е одговорен самиот за себе... секој заслужува онолку колку што ќе создаде самиот за себе си, без обзир каде се наоѓа и под какви услови живее. Никој ништо не му е должен никому.
zagor напиша:
Па нели се греота децата,не да се најадат...туку да пробаат..да не се случи некогаш кога ќе отидат во светот да се плашат да посегнат или недај боже да ги јадат со се коруба!Па да напише некој дека од кондиторските производи на секој член му следува месечно по 100 грама чоколада(значи слатки) навистина е срамота и грев!.Ако е како што велите немало и во титово време,треба ли и сега да нема..40 години подоцна..абе светот отиде напред,не стои и не се враќа назад..а ние?каде сме ние во таа игра?Бесполезна и неприфатлива е никаква споредба,од проста причина што ние заостануваме..закржлуваме!.Ете така не дупчат овде..кошничката е 12000 а просекот на плата е 20000 ..демек ти остануваат уште пари.."за заебанции",а не се вклучени тековните трошоци.Тоа дека некој член од семејството работи за 6-7000 денари и не се спомнува....и дали ќе ја земе на 15 платa! Ете од тука почнува јадењето од кредитната,во спротивно не си требал да се жениш,да создаваш семејство...зошто си немал ,и сега..или треба да крадеш за да преживееш,нешто што не ти доаѓало на памет ни како дете ,или да се убиеш ..за да не ги гледаш страдањата на блиските..или тие околу тебе.Тоа не било решение,пошто не си бил моќен или способен да ги решаваш проблемите,а на кој начин да ги решиш,никој не дава рецепт!.Никој не знае...затоа!. |
Будизмот е 100% во право кога вели дека коренот на сите човекови патења се желбите. А желбите потоа се рационализираат со умот - нели треба ова, нели треба она, нели сите го заслужуваат ова, нели ќе закржалвиме ако немаме она, нели ќе се срамиме без ова, нели... нели... нели... и така во недоглед. После достигањето на она, ќе се јави потреба од ова, а по доаѓањето до ова потоа ќе се јави потреба од оноа... оти нели... нели... с'е се тоа потреби...
Ете од тука почнува јадењето на душата и со тоа јадењето на кредитната...
И тука не се криви банките и државата затоа што им даваат можност на луѓето рационално да го користат оноа што го ИМААТ. Криви се луѓето кои нерационално, погрешно или криминално ги користат кредитините картички за трошење на оноа што НЕМААТ.
Извини ако коментаров ти звучи лично упатен до тебе... тој нема ништо специјално против тебе, туку е упатен до општата човекова психологија, до човековото Его и суета, до човековато вечно незадоволство од самиот себе си и од желбите да се биде и да се има повеќе од оноа што може да се има или поседува.
|
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 18:12
Santijago напиша:
Скапите коли што ги гледаш кога ќе дојдеш припаѓаат на оние од средна класа и оние од високата класа. |
само мала корекција Санти средната класа е нешто ко историски збор,врста во изумирање...ја имаше порано ама сега скоро и да не постои имаш висока класа и ниска класа (средна ти изгледа онаа ниска класа испозаглавена на сите можни картици за да долови некој лажен сјај,"оригинал" патики,внимателно избрана јакна -копија на оригиналот,фејк ташничка,фармерки од пазар...) и потоа следи најниска класа,оние кои се на тефтер за леб и млеко,за сметки не праиме муабет...од тутунот...ако го платат сепак биле 3-висока,ниска и најниска(ете...ќе измислиме нова,оригинална и само наша класа ![замисленост замисленост](smileys_novi/23.gif)
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 18:27
Santijago напиша:
Во Македонија луѓето користат кредитни картички и во супермаркет. Да да, во супермаркет за леб и млеко. |
Во целиот западен свет така се користат картичките. Денес многу ретко ( според моето искуство сигирно поретко од Македонија) ќе видиш некој да купува со готови пари во супермаркет или во било која продавница. СИТЕ постојано купуваат на кредитни картички.
Santijago напиша:
Друга категорија на луѓе е онаа што нема пари за леб и сметки. А кај се пар чевли, патики, фармерки и тоа не од бутик (не велам брендирана облека, туку некоја маалска продавничка) туку од продавници за second hand облека. Тие имаат неплатени сметки за струја по 5-6 и повеќе месеци, парно заборавиле дека треба да платат, ако сакаат да ги исклучат не можат а ЕВН им нуди плаќање на рати на заостанат долг. За нив фиксен телефон е луксуз а дома немаат ни еден здрав кревет и душек за спиење, немаат реновирано стан од кога е купен и немаат намера додека се живи. Тие луѓе се возат со велосипеди или автобус и тоа гледаат приватен да фатат, затоа што им е 10 денари поефтин. Тоа во СК, тука во ПП може и пешки да се изоди ако мора. Скапите коли што ги гледаш кога ќе дојдеш припаѓаат на оние од средна класа и оние од високата класа. Мизеријата не знам дали ја гледаш, сепак мислам дека го гледаш она поубаво Скопје кај што сите имаат или барем се прават дека имаат а се заглавени до гуша во долгови. |
Колега, потполно го разбирам тоа бидејќи ги имам видено тие луѓе во Македонија и постојано ги гледам кај мене. Зарем навистина веруваш оти таквата класа луѓе постојат само во Македонија ???Но оноа што сакам јас да потенцираме е фактот дека СИТЕ трошат онолку колку што имаат и НИКОЈ НЕ МОЖЕ ДА ТРОШИ ТОА ШТО ГО НЕМА.И тука нема дискусија. Не полемизираме дали некој нема, туку дека НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОТРОШАТ ПАРИ КОИ НЕ СЕ ЗАРАБОТЕНИ ИЛИ НЕ МОЖАТ ДА СЕ ЗАРАБОТАТ.Едноставно, НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДАДЕ ОНОА ШТО СЕ НЕМА.И ова не важи само за Македонија, туку за целиот свет. Tемата е многу добро насловена : Македонски плати - западен стандард
Македонските плати одредуваат македонски стандард, а не западен. Целиот проблем и патење произлегува од раскоракот кај луѓето кои сакаат со македонските плати да реализираат некаков западен стандард (според нивното разбирање).
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 18:33
Неее, далеку од тоа. Таква класа постои секаде. Не реков дека е кај нас така. Имам забележано во скоро сите западни земји дека 90% плаќаат со картички. Но тоа не значи дека се кредитни. Ете дебитни. Освен ако не е некоја ситница од 2-3 долари, ретко дека некој ќе плати со готовина.
И точно е тоа дека се троши тоа што се има. Но во која смисла? Еве еден пример од мои комшии...
Трошеа, трошеа и на крај мораа да продадат тоа што имаат, да одат да живеат во едно малечко куќиче, за да можат да си ги платат сметките и да ги покријат кредитите. Штета!
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 18:51
Santijago напиша:
Имам забележано во скоро сите западни земји дека 90% плаќаат со картички. Но тоа не значи дека се кредитни. Ете дебитни. |
Одлично имаш збележано!
Луѓето кои се изгореле со кредитни картички или не сакаат да се стават на искушение со кредитните картички (да трошат пари кои ги немаат) користат дебитни карти - со нив можат да ги користат само oние пари кои ги имаат на тековната сметка во банка. Кога ќе ги потрошат тие пари дебитната карта станува наупотреблива и не можат со неа да отидат во минус (кредит).
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 18:55
Messenger напиша:
Santijago напиша:
Имам забележано во скоро сите западни земји дека 90% плаќаат со картички. Но тоа не значи дека се кредитни. Ете дебитни. |
Одлично имаш збележано!
Луѓето кои се изгореле со кредитни картички или не сакаат да се стават на искушение со кредитните картички (да трошат пари кои ги немаат) користат дебитни карти - со нив можат да ги користат само oние пари кои ги имаат на тековната сметка во банка. Кога ќе ги потрошат тие пари дебитната карта станува наупотреблива и не можат со неа да отидат во минус (кредит).
|
Зависи ![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif) Ете во МК дебитната картичка е поврзана со трансакциона сметка на која (најчесто) се зема плата. На тоа имаш уште една плата дозволено пречекорување за кое те дерат со камата ![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif)
Ама ако не работиш, или едноставно немаш дозволено пречекорување, тогаш ќе си ги испружиш нозете колку што ти е долга чергата.
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 19:00
Santijago напиша:
Ама ако не работиш, или едноставно немаш дозволено пречекорување, тогаш ќе си ги испружиш нозете колку што ти е долга чергата.
|
Амин !
Македонски плати - западен Македонски стандард.
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 23:34
Messenger напиша:
Амин !
| ...odamna sakav da prasham ama,...së zaboravam.
....ti pop da ne si stanal? ![збунетост збунетост](smileys_novi/7.gif)
...zashto,...gledam , odvreme na vreme,...gi aminuvash rabotite! ![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 23:40
brza напиша:
Messenger напиша:
Амин !
| ...odamna sakav da prasham ama,...së zaboravam.
....ti pop da ne si stanal? ![збунетост збунетост](smileys_novi/7.gif)
...zashto,...gledam , odvreme na vreme,...gi aminuvash rabotite! ![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif) |
наликува на тебе со тоа католичко попче каде пие чаша со отрова
-------------
|
Датум на внесување: 28.Март.2012 во 23:46
...jas samo se krstam na rabotite vo makedonija, be,
...ne blagoslovuvam ! ![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif)
|
Датум на внесување: 29.Март.2012 во 00:01
Бидете среќни с'е додека некој ве благословува...
|
Датум на внесување: 29.Март.2012 во 00:05
AMIN!
... so ubavo bilo ?!![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif)
|
Датум на внесување: 29.Март.2012 во 00:10
brza напиша:
AMIN!
... so ubavo bilo ?!![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif) |
Амин Амин ама со малата плата која ја земаш ,летово неможеме да те натераме да си појдеш од Грција .Ебати парадоксот .Ти којто најмногу критикираш политиката во Македонија си одмараш преубаво во Грција .
Како успеаваш да создадеш таков ''стандарт '' ?
-------------
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 29.Март.2012 во 02:34
емил напиша:
brza напиша:
AMIN!
... so ubavo bilo ?!![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif) |
Амин Амин ама со малата плата која ја земаш ,летово неможеме да те натераме да си појдеш од Грција .Ебати парадоксот .Ти којто најмногу критикираш политиката во Македонија си одмараш преубаво во Грција .
| одморот е многу мал трошок споредено со вкупните годишни трошоци на „луксуз“ како што го нарекуваат... покрај тоа, одморот на Брза е далеку од луксуз, мислиш дека ако брза имаше пари да оди на одмор било каде, дека ќе одеше во Грција? ако веќе збориме за тоа како приоритетно да се распоредуваат пари и кој колку пари има, еве да напоменеме дека секој од нас најверојатно поседува компјутер кој требало да се плати, и месечно има трошоци за интернет и телефонија... тоа исто така спаѓа во „луксуз“
и има уште една работа што ме нервира во темава... поентата на платата за која ринтате сите по цел ден, е да ги обезбеди сите основни трошоци за услови за живот, но и да се има слобода во трошењето и да ти остануваат пари за штедење, а не секој месец да одредуваш приоритети и да мислиш за тоа колку од огромна важност ти се мизерни 5 денари, и под ова се подразбира истата таа плата да поддржува додатни трошоци за било што, освен оние основните за леб и сметки кај нас факт е дека просечна плата може да ги издржи само сметките и лебот, и тоа едвај.... исто така факт е дека во рок од овие 20 години платите се останати исти (ако не и намалени) а општо сите цени на пазарот се дуплирани, а ако добиеш плата на време, тоа е светско чудо...
и само да напоменам, под „слобода во трошење“ не се подразбира тоа да фрлаш пари на се и сешто што ти претставува задоволство, туку на тоа дека не мораш да му ја мислиш дали да купиш леб од 20 или 30 денари
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Датум на внесување: 29.Март.2012 во 21:00
zabegan напиша:
емил напиша:
| одморот е многу мал трошок споредено со вкупните годишни трошоци на „луксуз“ како што го нарекуваат... покрај тоа, одморот на Брза е далеку од луксуз, мислиш дека ако брза имаше пари да оди на одмор било каде, дека ќе одеше во Грција?
| ...aaa , ne!
tuka grdno... greshish ![изненадување изненадување](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/13.gif) , ...i koga bi dobil na shpanskata lutrija premija,...i toa ,otkako nekolku meseci ne padnala,
...grcija,brza,....... ne ja dava! ![намигнување намигнување](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 30.Март.2012 во 08:31
Просечната плата во јануари 20.982 денари |
|
|
|
| ![](http://www.kirilica.com.mk/sliki/x.gif) |
| |
| Просечната нето-плата исплатена во јануари изнесува 20.982 денари, соопштуваат од Државниот завод за статистика | | ![](http://www.kirilica.com.mk/userfiles/image/30.03.2012/coins-500.jpg) Според податоците на статистика, просечната нето-плата во однос на јануари 2011 година се намалила за 0,2 отсто. Ваквото намалување, како што се соопштува се должи на намалувањето на просечната нето-плата во секторите Финансиски дејност и дејности на осигурување (17.3%), Административни и помошни услужни дејности (6.0%) и Уметност, забава и рекреација (3.0%). Намалување на просечната нето-плата, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите Информации и комуникации (27.2%), Административни и помошни услужни дејности (14.3%) и Други услужни дејности (8.7%). Во јануари 2012 година, 2.3% од вработените во Македонија не примиле плата. |
-------------
|
Датум на внесување: 30.Март.2012 во 16:21
ПРОСЕЧНА МКД ПЛАТА 1.345 ДОЛАРИ?
Македонија се наоѓа на 34-то место на светот (од 72) според просечната плата. Во фудбал уште сме на 102-ро место.
По листата објавена од Меѓународната организација на трудот (МОТ) на О.Н., просечната месечна плата во Македонија е 1.345 долари, или 235 долари помалку од светскиот просек. Пред да ја побарате разликата од околу 1.000 долари месечно од МОТ, да ја објасниме математиката зад просекот: Просечната плата на листата е изразена во PPP (Purchasing Power Parity) долари, кои покажуваат колку би чинело во САД да се купат еквивалентните производи и услуги што локално ги купуваш со својата плата. "Ако некој во Кина зема плата од 1.500 јуани месечно, во банка за тие пари ќе добие 200 долари. Но, ние не го пресметуваме тоа. Важно е што можат луѓето да купат со овие 1.500 јуани. Тоа го споредуваме со куповната моќ на американскиот долар и добиваме дека 1.500 јуани се еквивалент на околу 400 долари," објаснува економистот на МОТ, Патрик Белсер. Инаку, од комшилукот пред нас се Грција, Хрватска и Турција, а ние сме пред БиХ, Србија и Бугарија. Албанија, Словенија и Црна Гора ги нема на листата. МОТ просечната светска плата ја пресметува од податоците за 72 држави и според нивната математика таа изнесува 1.480 долари месечно.
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17543356" rel="nofollow - http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17543356
А колку можеш да купиш во САД за 1345 долари? И колку била киријата за стан? Па храната? Па еден сладолед бил 5 долари
|
Датум на внесување: 30.Март.2012 во 16:54
Santijago напиша:
Просечната плата на листата е изразена во PPP (Purchasing Power Parity) долари, кои покажуваат колку би чинело во САД да се купат еквивалентните производи и услуги што локално ги купуваш со својата плата. |
Амин!
Тоа се обидувавме јас, Полар Беар и Закси да му објасниме на brza едно време кога споредуваше американски плати со само некои одредени услуги и производи во Македонија.
Треба да се споредува просечната плата со СЕВКУПНИТЕ трошоци и услови на живеење во дотичната држава.
Тоа е реалната куповна моќ на платата што ја добива човекот онаму каде што живее.
|
Датум на внесување: 30.Март.2012 во 20:12
Santijago напиша:
А колку можеш да купиш во САД за 1345 долари? И колку била киријата за стан? Па храната? Па еден сладолед бил 5 долари
|
![газење од смеење газење од смеење](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/24.gif) ![газење од смеење газење од смеење](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/24.gif) ![газење од смеење газење од смеење](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/24.gif) е тек сега брза ќе збесне, за насловот мислам
Ова до некаде со тоа ППП-то држи вода, ама и не држи. Не е реално на ваков начин да се гледа куповната моќ на граѓаните во поедини држави. Голема улога има и менталитетот на самите луѓе во поглед на трошењето.
|
Датум на внесување: 30.Март.2012 во 20:15
Messenger напиша:
Santijago напиша:
Просечната плата на листата е изразена во PPP (Purchasing Power Parity) долари, кои покажуваат колку би чинело во САД да се купат еквивалентните производи и услуги што локално ги купуваш со својата плата. |
Амин!
Тоа се обидувавме јас, Полар Беар и Закси да му објасниме на brza едно време кога споредуваше американски плати со само некои одредени услуги и производи во Македонија.
Треба да се споредува просечната плата со СЕВКУПНИТЕ трошоци и услови на живеење во дотичната држава.
Тоа е реалната куповна моќ на платата што ја добива човекот онаму каде што живее.
|
Па да, реалната е. И јас така сум зборел некад некаде ![голема насмевка голема насмевка](smileys_novi/4.gif) Толку можеме да купиме, толку можеме да си ги оптегнеме нозете на чергата.
А сега кажи ни, висок ни е или низок...стандардот? Можеби среден?
Туку остај тоа, кажи ми како се преживува со 1345 долари во Америките ![збунетост збунетост](smileys_novi/7.gif)
|
Датум на внесување: 30.Март.2012 во 20:20
Zeksi71 напиша:
![газење од смеење газење од смеење](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/24.gif) ![газење од смеење газење од смеење](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/24.gif) ![газење од смеење газење од смеење](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/24.gif) е тек сега брза ќе збесне, за насловот мислам
Ова до некаде со тоа ППП-то држи вода, ама и не држи. Не е реално на ваков начин да се гледа куповната моќ на граѓаните во поедини држави. Голема улога има и менталитетот на самите луѓе во поглед на трошењето.
|
Баш овој начин е реален. Колку услуги и добра можеш да купиш за својата плата? Разликата е квалитетот на производите што ги купуваме а богами и количината што ја фрламе. На ТВ и нет постојано можеме да прочитаме дека по Америките фрлаат најмногу храна што џабе ја купиле ![збунетост збунетост](smileys_novi/7.gif)
|
Датум на внесување: 30.Март.2012 во 21:45
Santijago напиша:
А сега кажи ни, висок ни е или низок...стандардот? Можеби среден?
Туку остај тоа, кажи ми како се преживува со 1345 долари во Америките ![збунетост збунетост](smileys_novi/7.gif) |
Првото прашање е трик-прашање (не дека сакаш да ме прејдеш со нешто) затоа што рековме оти тоа зависи од фактот како можеш да живееш со тие пари во твојата држава. Неодмна бев во Доминиканска Република, место кое навистина е сиромаштија според сите светки норми. Македонија е Рај за таа земја. Но, работата е што луѓето со тамошната заработувачка и во тие услови на живеење живеат "нормално"... автомобили и мотори насекаде, куќи, станови, автопатишта, електроника... сигурно не е с'е блескаво како во Америка, но луѓето таму тоа не им недостасува бидејќи не им е нопходно, ниту пак им недостасува од било кои објективни причини.
Дали оваа држава е сиромашна ? Па, ако ја споредуваме со Америка, Канада, Австралија, Британија и Германија тогаш сигурно е сиромашна ! Бо дали тоа така го чувсјтвуваат луѓето во нивниот секојдневен живот ? Сигурно не !
Истото би го рекол и за Македонија.
Стандардот на живеење треба да се одередува во однос на платата и трошоците во дотичната држава.
Според тоа, одговорот на прашањето во однос на Макеоднија, каков е стандардтот на живеење ? По апсолутна вредност сигурно е понизок од оној во спомнатите западни државо, но во однос на живеењето во секоја држава посебно таа разлика не е толку голема. Ќе повторам, јас останувам запрепастен кога (во споредба со жалбите на луѓето) гледам море од автомобили (од кои многу спаѓаат во луксузна категорија), семејства кои поседуваат по два автомобили, два или повеќе стана (оние другите ги даваат под кирија), продавници преполни со секакви можни продукти (многу луксузни исто така) од цел свет, повеќе катни приватни куќи, облека од вускоа мода, преполни кафеани и кафулиња, патнички агенции кои нудат одмори насекаде низ светов... најискрено ви велам, кога сум во Македонија се чувствувам како да сум во било која високоразвиена западна земја !
А ако додадам дека луѓето тука пишуваат оти сакаат да имаат опција становите да си ги отплатат за 5 години... ... јас велам, 'бати Америките, 'бати сичко на света !!! Ова е вистинската Америка ! ... што ме доведува до последниот стар и општоважечки заклучок - Америка е секаде каде што живее способниот и снаодливиот човек !
Сега, за второто прашање, дали може да се преживее со 1345 долари по Америкиве ?
Одговорот е гласен и јасен - НЕ !
АКо можеше да се преживее со толку пари тогаш Америкиве ќје беа АМЕРИКА ! Ама не е така . Со тие пари можеш само да си платиш кирија. Затоа нека не ве чуди фактот дека во САД денес на купони за храна опстануваат 50.000.000 луѓе ! Америка, е ??? Што мислите, зошто толку млади американци одат "доброволно" во војска во Ирак, Афганистан или било каде низ светов ? Да си ги ПЛАЌААТ СМЕТКИТЕ ЗА УНИВЕРЗИТЕТ, УПЛАТАТ ЗА СТАН или да ги исплатат долговите насобрани од разни КРЕДИТНИ КАРТИЧКИ, КРЕДИТИ ЗА КУЌИ ... AMERIKA, E ???
И затоа нека не ве чуди фактот што многу наши луѓе по пензионирањето во Америка, Kанада и Австралија се враќаат во Македонија. Тоа е затоа што со таа работничка пензија не е толку лесно да се живее во тие држави... но затоа е одлична за Македонија.
И тоа е оноа што почнавме да го дискутираме - не е толку битно колку пари земаш, колку што е битно како ќе поминеш со тие пари онаму каде што живееш. ![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 30.Март.2012 во 22:14
...па толку е бе,и со неа можеш да си купиш се што ти треба и да си ги подмириш сите трошоци за услуги што ти произлегуваат од тековниот месец!.Можеш и да тргнеш нешто настрана..во банка на пример....![среќа среќа](smileys_novi/1.gif)
Стварно чудно ова рангрирање...Се прашувам,а да дојде тој второ-трЕтто пласираниот и овде кај нас со тие пари да ги купи истите производи и истите услуги....ќе може ли?
Мора да сме забегани што одиме на шопинг по западните земји или се тепаме за брендирана марка..гледаш,таа и тука ни била на дофат.Безвеза...значи смотани сме....![црвенеење црвенеење](smileys_novi/9.gif)
еееее, се сеќавам пред една деценија минута разговор на мобилен чинеше 25-30 денари плус ДДВ....ама пустињето,кога ќе се јавиш да прашаш нешто,а од таа страна ќе те дави некој-а на долго и широко,и веднаш батеријата се празнеше... ИЗВИНИ БАТЕРИЈАТА МИ Е ПРИ КРАЈ,ЌЕ СЕ ВИДИМЕ!...и толку беше муабетот!.![намигнување намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 31.Март.2012 во 00:32
auuu,...i so cel pamet nekoj misli deka sê ova treba da se chita? ![изненадување изненадување](smileys_novi/13.gif)
...tuku,...neka dojdat tie shto ja pravekle taa i takva lista na prosechni plati vo svetot ,pa neka ziveat tie so nivnite 1354$ vo amerika,....pa, posle pak neka pravat takvi spisoci.
... a, so 1354$ vo amerika garant ke ziveesh podobro otkolku vo makedonnija ,..pod uslov da ne si pod kirija i pod uslov,...da go ziveesh zivotot tamu ,..isto kako shto go ziveesh vo makedonija,...koeshto nikoj ne saka da go sfati,..pa ,kolku i da mu go povtoruvash toa ! ...uppss..ke zaboravev...a i da ne ziveesh nekade na ,.
http://maps.google.com/maps?q=manhattan&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x89c2588f046ee661:0xa0b3281fcecc08c,Manhattan,+New+York,+NY&ei=SzJ2T_WwFovvsgbFr8TDAw&sa=X&oi=geocode_result&ct=title&resnum=3&ved=0CEgQ8gEwAg" rel="nofollow - Manhattan !
...zivej be tamu,...isto kako shto ziveesh i tuka!!...mislam ,..na prosechniot makedonec kako shto znae da si go zivee zivotot ,..so otkazuvanje od sê i seshto vo normalniot zivot ...koeshto na obichniot amerikanec ni na son ne bi mu padnalo....da ne nabrojuvam shto i kako !
..na ,kraj kraevi,...tuka prosechna plata ne e 21000 ,...tuku dali e i 12000....shto ...analogno...sprema taa lista ne bi imal ni 800$,
..zatoa shto,...retko koj vo trgovijata i vo tekstilnata industrija i ushte nekade,..zema povekje od 150-tina evra,...a toa se mozebi i edna tretina od tie shto imaat srekja da ''fatat'' da rabotat neshto vo nivnata ''bogata'' zemja,
......i shto vika nekoj,..da im pozavidi na makedoncite,...a? ![](http://oi27.tinypic.com/2urnv69.jpg)
pa, shto chekate be togash,...vratete se ushte utre,..eve jas na eden od vas ke vi platam karta do tuka,...samo vrati se ti vo..."paradajzot''!
...samo...vrati se ama ...kako "crkven glushec",...i pochni tuka od pochetok,...so 1354$.,..ustvari so 800$-te. (i toa ,ako ste srekjni da gi dobivate!)...i ke ziveesh daleku podobro od tamu kaj shto ste sega vie ,..nekoi od tuka.
|
Датум на внесување: 31.Март.2012 во 00:47
eve vi go visokiot makedonski...neviden ni vo amerika,..standard:
http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=4AE814C14F100C42A0DE5E701EBB760D" rel="nofollow - Македонците пијат помалку млеко од Европејците
...samo,...chudno e shto nikoj ne ja gleda vistinskata prichina za nepienjeto mleko i jadenjeto mlechni proizvodi,...a, toa e previsokiot standard...koj shto edvaj mu stiga da kupi litar mleko dnevno,..za sirenje , kashkavali puteri...zbor ne stanuva!
...a, be ,...satnica na povekje od edna petina od makedonskive ''amerikanci '',... tuka mu e pomalku od eden litar poeftino pasterizirano mleko ...be!
|
Датум на внесување: 31.Март.2012 во 00:51
...eden makedonski socijalec ... posle nekolku godini primanje ''pomosh''...ne moze da kupi so tolkavata darezlivost od drzavata ni,...20 litri poeftino pasterizirano mleko be,...ili tri kila eftino sirenje...ili dve ipol isto eftin kashkaval....
tolku li mozesh i so amerikanskata socijalna pomosh da kupish vo amerika ,...a?!
|
|