IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто толку верувања (религии) ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто толку верувања (религии) ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 23:44
Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

Ако треба паркот ќе го донесеме кај тебе

Сети се на "светата книга" со празни и бели листови.
Ако беше напишана со збор тогаш ќе толкувавме,ќе истражувавме барајќи се
себеси и својата среќа.
Мислиш дека буквата ги раздели?

"Svetata kniga"?(onaa so praznite listovi)намигнување- kako ne! Togash umot e otvoren(chist)плазење Togash si srekjata(koja tolku ja barame)намигнување

Mislish deka na drvoto mu e potrebna bukva, za da bide vkoreneto vo ednobitieto?голема насмевка
Mozhe li da se razdeli, Ona shto nikogash i ne se razdelilo?

P.S A parkot i klupata so tablata - podobro mene da me pochekaat ushte malkuголема насмевка...

Изменето од viktorija123 - 01.Април.2012 во 00:01
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 23:57
Originally posted by емил емил напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

ете и ти сам кажуваш дека постоењето на религии различни на христијанство ,муслиманство ,јудеизам и еврејство е рамно на секта

Никогаш не сум рекол нешто такво. Ако најдеш такви зборови од мене слободно цитирај ги тука. да

Ама го потврдуваш моето мислење источно православие и се' останато ....

Не ми е познато твото мислење и не потврдувам ништо за него.
Само забележав  нешто за твоите први две  реченици:

Jас верувам во Исус Христос . Источноправославен христијанин сум .

Вака напишано некој може да разбере дека Исус Христос бил источноправославен христијанин. голема насмевка

Ако не си ме разбрал, сакав да кажам дека Исус не бил источноправославен христијанин.

Изменето од Messenger - 01.Април.2012 во 00:01
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 12:17

Jас верувам во Исус Христос . Источноправославен христијанин сум . А за постоенето на 100 видови религии извини ама треба да си многу луд за да создадеш некоја од веќе прифатените ,а уште по луд треба да си за да ти ја легализират .

Во темата бараме што е причината за верување.
Ако све потекнува од еден извор,зошто се разделил на повеќе различни изразувања на вредностите.

Еве ти веруваш во Исус,друг сосема различно,трети не веруваат,но затоа илмаат филозофија на живеење,четврти го вреднуваат тоа што го гледаат потпирајќи се на науката итн.

Каде е грешката?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 12:48
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

"Svetata kniga"?(onaa so praznite listovi)намигнување- kako ne! Togash umot e otvoren(chist)плазење Togash si srekjata(koja tolku ja barame)намигнување

Уште не си ја прелистала цела
На крајот ќе ја затвориш!
Залудно бараш во неа буква што ќе те оживее или буква што ќе те убие.

Mislish deka na drvoto mu e potrebna bukva, za da bide vkoreneto vo ednobitieto?голема насмевкаMozhe li da se razdeli, Ona shto nikogash i ne se razdelilo?
P.S A parkot i klupata so tablata - podobro mene da me pochekaat ushte malkuголема насмевка...

Луѓето мислат дека им е потребна буква која ќе ја наречат света и ќе биде нивни Закон во животот.
Но штом постои Закон,постои и осуда.
Буквата ги зароби и ги раздели.
Истата таа буква ако било кој им ја обезвредни спремни се да направат лоши работи.

Го бараме причинителот на донесување на Законот (буквата),зошто имал потреба да го направи тоа.

Сосема го разбирам твојот став-верување,но зошто еден е таков,а друг поинаков?

Сеуште имаш понуда за реми.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 13:41
големо гушкање

Уште не си ја прелистала цела
На крајот ќе ја затвориш!
Залудно бараш во неа буква што ќе те оживее или буква што ќе те убие.

Mislish deka na drvoto mu e potrebna bukva, za da bide vkoreneto vo ednobitieto?голема насмевкаMozhe li da se razdeli, Ona shto nikogash i ne se razdelilo?

Луѓето мислат дека им е потребна буква која ќе ја наречат света и ќе биде нивни Закон во животот.
Но штом постои Закон,постои и осуда.
Буквата ги зароби и ги раздели.
Истата таа буква ако било кој им ја обезвредни спремни се да направат лоши работи.

Го бараме причинителот на донесување на Законот (буквата),зошто имал потреба да го направи тоа.

Сосема го разбирам твојот став-верување,но зошто еден е таков,а друг поинаков?

Сеуште имаш понуда за реми.

(mi go snema postot ama ajt ushte ednash da probamголема насмевка)

Dosta maftash so toa drveniot stap za da proverish dali ja baram bukvata ili ne!плазењеголема насмевка

Nema potreba od prelistuvanje na "knigata"... 

"Krivecot" za razlichnosta e zhelbata za dozhivuvanje... a taa ragja ideja... koja pak ragja iskustvo... a toa e vo dualnosta - inaku kako kje se pojavuva iskustvoto?
Stavot pak ragja veruvanje...

A ako sakash blazhenstvo morash Iznad svetot, iznad iskustvotoнамигнување

A remi?  Eh pusto ego da ne letkashe seushte naokolu, nemashe da bideme vo ovaa dimenzija - kje bevme vo nova zemja i novo neboплазењеголемо гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 17:02

Dosta maftash so toa drveniot stap za da proverish dali ja baram bukvata ili ne!плазењеголема насмевка

Nema potreba od prelistuvanje na "knigata"...

"Krivecot" za razlichnosta e zhelbata za dozhivuvanje... a taa ragja ideja... koja pak ragja iskustvo... a toa e vo dualnosta - inaku kako kje se pojavuva iskustvoto?
Stavot pak ragja veruvanje...

Мислиш дека децата имаат желба за растење за да се доживеат како возрасни?
Тие и без да имаат желба ќе пораснат.
Пре би рекол дека децата не сакаат да пораснат,убаво им е така.
Дали откако ќе порасне човек,детето сеуште постои во него?
Никој не сака да умре,уште помалку детето сака да замине и да го отстапи местото на возрасниот.

A ako sakash blazhenstvo morash Iznad svetot, iznad iskustvotoнамигнување
A remi?  Eh pusto ego da ne letkashe seushte naokolu, nemashe da bideme vo ovaa dimenzija - kje bevme vo nova zemja i novo neboплазењеголемо гушкање
<div id="isChromeWebToolbarDiv" style="display:none">

Ех пуста желба за растење.
Ново небо и нова земја ќе ја видат тие што ќе дојдат после Вас.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 22:08
Колку луѓе, толку патишта.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 03:01
Taka e, Messenger - ne mozhe da postoi eden pat i samo toj da e ispraven! Site se ispravni!

Novoto nebo i Novata zemja - doprva li doagja? Eve ja Tuka e i Sega e!голема насмевка Nema pred i posle...намигнување

Zhelbata e pusta, koga mislime deka go znaeme pravilniot pat i za drugiot chovechki sin , do nas....

"Kako dete" i "dete" - ne e isto. Deteto treba da stane svesno. I da! toa saka da dozhivuva, da se raduva...  Nitu pomalku nitu povekje.среќа

Ne si valjda i ti Pica protiv evolucija?намигнување

Uste malku i kje se iskacham na planina... kade ne sheta "bukvata"плазењеi kuj znae, mozhe ovoj pat kje me "progolta", pa koga kje se vratam kje bidam spremna za remi?смеењеголемо гушкање

Изменето од viktorija123 - 02.Април.2012 во 03:06
Кон врв
Tetro Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 29.Февруари.2012
Поени: 20
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 03:44

Што е тоа,што допринело човекот да се раздели на толку многу верувања,религии?
Без разлика дали веруваат во науката или веруваат во натприродна сила.

Writing for a penny a word is ridiculous. If a man really wanted to make a million dollars, the best way to do it would be start his own religion.
- L. Ron Hubbard

Изменето од Tetro - 02.Април.2012 во 03:45
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 04:29
Човекот е во право и го докажа тоа со создавањето на Сциентологијата.

Кој не сака или нема мукает да си го најде својот пат, друг ќе му го скрои. Секогаш било така.

Кон врв
Tetro Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 29.Февруари.2012
Поени: 20
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 05:23
^^
Значи?! Се сложивме дека религиите се измислени само за пари.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 05:50
Каде виде  дека се сложивме оти религиите се измислени САМО за пари ?

Јас само се сложив со авторот дека, доколку сака да заработи повеќе пари како писател, подобро е да направи некаква своја религија отколку да пишува белетристика. Неговата максима самиот ја докажа како исправна со креирањето на Сциентологијата.

Изменето од Messenger - 02.Април.2012 во 05:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 08:57

Колку луѓе, толку патишта.

Толку многу патишта.

Messenger,
бидејќи уште со отварање на темата користиме шаховски жаргон да продолжиме и понатаму исто.

На таблата се поставени фигури,какви има од еднатат страна потполно има исти и од другата.
Да речеме дека играат телесното против духовното.
Ќе збориме за кралицата.
Ќе го земам за пример интернетот,работа која ја создал човекот.

Интернетот е насекаде околу нас,бескрајно голем простор во кој луѓето ги прикачуваат својте мисли,доживувања,научни трудови,смешни и вулгарни работи.
Значи тоа е простор кој е во постојано движење,човек не треба отиде негде за да види како нештата изгледаат,доволно е да отвори интернет и таму е.
Сите случки од животот што човек може да ги доживее се таму,па без разлика на која телесна возраст е човекот, тој има пристап и може да види што ќе посака.Да учи и расте духовно,односно да се здобие со мудрост.Старците повеќе го немаат епитетот на мудреци,сега силата и знаењето е во младите.
Интернетот стана големиот сезнае бог со што не мора да тропаш па да ти се отвори,доволно е кликни и просветлен си

Све додека читаш, метафорично ти си синот-учиш,а кога ќе почнеш да постираш твој доживувања и размислувања тогаш прераснуваш во татко,но човек се учи додека е жив така да си и едно и друго.
Значи еден пат до мудроста за сите,без разлика на телесната возраст.

Тоа е кралицата на материјалното.

Сега кралицата на духовното!
Што е тоа што создала природата која е во постојано движење,која има бескрајно голем простор во кој луѓето (несвесно,а некој намерно) ги меморираат својте доживувања,мисли,закони,мудрости и филозофии?
Не зависно од телесната возраст и дали си писмен или не,од нејзе можеш да "читаш".

Колку патишта се Месенџер?

Месенџер,ја бараме причината зошто некој имал потреба да напише закони и правила на живеење во книгата,знаејќи дека таа е присутна внатре и надвор од човекот,како да пишувале во срцето на секој човек.
Зошто?

Реми имаш во секое време.

Изменето од Pica pica - 02.Април.2012 во 09:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2012 во 09:12
Originally posted by Tetro Tetro напиша:

^^
Значи?! Се сложивме дека религиите се измислени само за пари.

Не зависно дали верувате во духовно или материјалното,целта и на едното и другото е да ја добијата паритијата.
Ако е потребно ќе ја жртвуваат и кралицата само за да победат.
А ако победат се прогласуваат за единствени владетели со свој потчинети(слуги)

Шаховската табла е наместена надворешно и внатрешно во човекот

Кој победил кај тебе?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.