|
Македонски плати - западен стандард |
Внеси реплика | страница <1 7891011 13> |
Автор | |
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Испратена: 31.Март.2012 во 02:27 |
јас кажав дека Брзи ќе збесне , ко Љуба Тадиќ се направи бе брза, јак монолог одржа.
За 1.345,оо USD месечно работат еден куп луѓе во америките, тргни од латиносите, преку луѓето од карипските држави како и сезонските работници од истите поднебја. За тие пари работат и школарците и студентите по разни мекдоналдси, тим хортонси, стар баксови и др. Значи еден добар дел од луѓето во америките работи за минималец. За обичен роден канаѓанец или амер, тоа се мизерни примања ( не им ги задоволуваат ни основните потреби ), но за латиносите тоа се добри пари, дури им останува по некој динар да испратат на семејствата од кај што доаѓаат. Затоа реков дека големо влијание има и потрошачкиот менталитет на луѓето во развиените држави. Овие расипници околу мене во комшилук, да речеме заработуваат просечни канадски плати ( просечна плата на домицилното население по семејство е скоро секогаш повисока за 10-15 % за разлика од емигрантските семејства во случај каде работат двајца). Нема семејство од нив кое што не е задужено по основ на кредитни линии, картички и слични срања минимум 50.000,оо CAD. Кредитите за куќа или стан и кола тука не се вклучени, тоа си е башка. Сите имаат посебни сметки во по неколку различни банки. И око не им трепнува, и даље си го тераат тој стил на расипнички живот. Јас освен кредит за куќата, други долгови немам, нити пак сакам да имам. Со сопругата имаме една заедничка сметка во една банка и една заедничка кредитна картица припејд ( колку ќе си ставиш толку ќе си имаш ). А не гледам дека нешто тие живеат на повисока нога ниту пак дека нешто посебно се изнашетаа по светот. Затоа го споменав потрошачкиот менталитет. Кога трошиш треба и малку мозок да имаш. Верувам дека е исти случај и во УСА, еве нека каже Меси. |
|
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|
Polar Bear
Сениор Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
Испратена: 31.Март.2012 во 06:54 |
Само што се вратив од ирска крчма, и после две пинти Гинис... Што да видам, БРЗА у ЕЛЕМЕНАТ. Да беше поблиску, ќе го частев некое пиво за да ми објасни како пивската куповна моќ на канаѓаните да се измери со мегалитри од скопска пивара! Легенда!
|
|
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Испратена: 31.Март.2012 во 09:53 |
lele,lele,...se sobraa ''unesrekjenite'' i ,..se kezea k'o budali na ulica! ..samo se nadevam deka ne se i uneredija,...pa, da si gi troshat i ona malkute $-chinja (shto gi nemaat) i za .....hemisko chistenje! ...se fatile za tie krediti za kukji kako kjoravite za plot, ...kako vo ''nivnite'' novi tatkovini da nema nieden shto ima sopstvena kukja ili stan ,...ili barem nekoja kolipka!...se sami bezdomnici i skitnici ! ..a be ajde begajte!...ustvari ...po milion pati ke vi kazat: ...shto k*r barate tamu,...tolku daleku od nashiov raj tuka ( barem za vas takaov izgleda,...izgleda, ...od tamu)...i da si gi skratite makite na koiste (svoevolno,ama!) podlozeni! .... (p.s ne e losho da si ja ispitate glavata na CT poradi toa !) ...i toa takvi maki , koishto ni guantanamovcite najverojatno gi nemaat,...ako chovek zeme da ve slusha vas..... p,s...a ovaa kanadskava mechka ,...koga ke se simne od ''mechicata'',...neka dojde i neka gi popie svoite dve pinti ginis vo skopskata ''irska'' krchma,..pa, ke vidi deka , najverojatno,...i povekje ke go koshtaat od onie shto tamu gi ispil ! ...i apsolutno...za relativno ,pa ,..zbor ne stanuva! ...znachi...makedoncite se vistinski unikati ,..pa , na koj meridijan i da se ''kachat''...ili ''spushtat'' !
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Испратена: 31.Март.2012 во 11:01 |
Добро е што имаме нашинци надвор па ни ги појаснуваат работите за да ни олесни дека ние тука убаво живееме, оти искрено ќе си останеме незналици
Но нејсе, ајде сега да расчистиме дилемите-споредбава се прави на седмично или на месечно ниво, оти колку знам (а така ми кажува син ми кој оди преку лето во Америка) во Америка платата ја земаат седмично. Дали нашиов просек од она илјада и кусур долари одговара на месечниот илјада и кусур долари кај Америте (оти кутри ние кога се споредуваме се споредуваме со најдобрите-кад е бал нек је маскенбал)? Второ колку од нас се над оној републички просек, колку под просек, колку охохоооо под четвртина просек, а колку без денарче (доларче) оти та нели во агенцијата има околу 400 и кусур илјади не вработени, па ако на нив ги додадеме сите студенти (оти кај нас сите студираат) ќе ни излезе некоја трипер математика дека над просекот се само оние кои имаа памет па формираа партија, се турија себе на листата до 100, а за останатите ги заболе десно уво.И сега излегува дека математиката ни е лажна , оти неможе да не (а и сами не веруваат) дека тие “избраните“ живеат со 1000 и кусур долари е илузорно. Ним бре може да им позавидат и Мубарак и Гадафи, за Америте не зборам- тие се малку ““припрости“, кај нив секој долар подлежи на доказ од каде е спечален.Ние сме ти ко она на времето што изјави Милка Планинц-сарма-дел од народот листовите зелка, дел оризот, а некој месото. И чудна ли психологија ли си имаме, ги веруваме странциве и нивните анкети, написи кога ни оди вода на млин, а кога не ги правиме сатрапи црни поцрни и од ѓаволот. Она “странците“ велат кај нас има диктатура-ние велиме-лажат, странциве велат-нема слобода на говорот-ние велиме лажат, странцине велат-судството ви е партизирано-ние на цел глас-лажетее. Е сега кога велат имате добри плати, имате стандард ние велиме имамеее. Изгледа затоа никој и не не сфаќа сериозно оти го вртиме задникот на онаму на кај нај многу ни одговара. И искрено, се приклучувам кон поканата на Брза- вратете се мили нашинци во овој рај, да уживате оти животот е краток, греотка сте да се мачите по белиот свет а ние тука да уживаме со 1400 и кусур долари во македонски продавници, со македонски цени и македонски (кинески и белосветски кој ли да знае каков радиоктивен) квалитет. пс.. И да не заборавам, со македонска плата да плаќате парно, кое не ве грее. Ај ве чекаме овака, да уживаме заедно во убавиниве наши-стандардни |
|
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Испратена: 31.Март.2012 во 11:25 |
Таман ќе поверував...дека западњаците живееле посиромашен живот од македонците Туку Меси, кога македонче ќе има пари за до Домениканска република или Куба? Некоја пура и на плажа Читав пред некое време, Велика Британија во својата потрошувачка кошничка го додала и IPad-от. Некои од нас со очи не го виделе
|
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Испратена: 31.Март.2012 во 11:55 |
ma....na makedonecov ushte malku i ...I leb -ot ...ke mu go izbacat od,.....kjesata !
...k'o shto ja nareche makedonskata koshnica ....zagor!
|
|
|
brza
Испратена: 31.Март.2012 во 12:18 |
..samo, izgleda si propushtila ,....a,jas na onoj....Mortos...mu imam isprateno i pokana ,..jas da mu ja plakjam negovata smetka tamu za greenjeto,...so mojata prosechna plata , ..a , toj tuka so negovata mizerna kanadska plata ...da mi ja plakja mojata smetka ,...t.e ...na onie papkarine vo , ...i imeto vekje mi se grozi da im go spomnuvam!
|
|
|
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Испратена: 31.Март.2012 во 13:17 |
Сега ми текна дека синоќа мислев и на ова да реплицирам, ама заборавив. Па да, работат. Работеле за 7.25 долари по саат пред да им одземат за даноците, работеле и за 3-4 долари по саат плус бакшиш. Ама ретко кој со високо образование или магистерски студии работи таму во Старбакс, Кинг бургер и некои други такви. Кај нас просечната плата на оние со (по) високо образование е 18-20.000. Ми кажаа пред 2-3 месеци дека во Мекдоналдс работеле за 6000-7000 денари затоа што наводно ги воделе како скратено работно време, па немале обврска да го почитуваат минималецот А работат полно работно време и не само на каса или во подготовка на храната, туку и чистат маси, подови, тоалети, врати, прозори ....... |
|
|
|
brza
Испратена: 31.Март.2012 во 14:30 |
...malechok,da sum na tvoe mesto ,jas mnogu bi vnimaval ...shto i kako go prashuvam
Morrtos , ....so svoeto kikotenje! ...zarem im go zaboravi ona nivnoto ...energichno i resh*telno: ..eden za site ,....a, site shtrafta u..................mizernata amerika!..........
|
|
|
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Испратена: 31.Март.2012 во 16:25 |
Абе за каква сиромаштија зборувате....
сабајлево поминав пред новиот Нептун што го отворија кај стар кванташки.... - колона на автомобили до Ново лисиче.... - сообраќајци на секој семафор заради гужвата.... - паркирани коли на секој сантим од двете страни на улицата... - ама кога наближив...луѓе како овци во стадо се туркаат да влезат во дворот на Нептун.... - товарени стари и млади со ЛЦД под мишка, фрижидери на грб....штампачи...машини за перење... башка тепачки за паркинг место.... и овој ли народ нема пари.... за мозок см сигурен дека нема....
|
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Испратена: 31.Март.2012 во 16:26 |
две прашања за учесниците во дискусииве...
1. Како се пресметува просечна плата во Македонија? онака математички? бидејќи ако е така, тогаш просек од плата од 1000 евра и од 100 евра ќе биде 550 евра... 2. Само САД ли спаѓа во „западот“? бидејќи последен пат кога проверив, во нашиот „запад“ е и пола Европа... како прво, земја која е причинител на светски економски кризи поради ноншалатното конзумирање на средства, суровини и производи е лоша за споредба со земја како македонија... фактот дека американци се заглавени до гуша со кредити, долгови и даноци, не значи дека немаат куповна моќ и имаат мала плата, туку дека немаат куповна свест... најсмешен момент во целава дискусија, е што просечно македонско семејство од „средна класа“ го споредувате со имигранти кои се во голема мера илегалци, и студенти за кои е светски познато дека живеат како клошари кога живеат во дрг град, а камо ли па во странство... и може за ова ќе се лутат многу членови, ама македонци кои живеат и работат во странство, имаат најмалку право да коментираат баш во вакви теми, не поради тоа што не знаат како се живеело тука и не осетиле, туку поради едноставната причина дека доминантна причина за иселување од државава е економската, недостаток од соодветни работни места и мизерна плата која си среќен ако ја добиеш онака како што треба... и после некој што се иселил од државата поради проблеми кои ти ги имаш тука, навистина е иритирачки да ти соли памет за тоа како ти живееш во моментов... |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
brza
Испратена: 31.Март.2012 во 16:46 |
...ako toj ne objasni najdobro,..nema koj drug ! ...edino shto mene me sekira e, ....shto toj se sekira ,...deka nekoj ke se nasekira poradi toa shto toj go misli ,..i ushte povazno, ...im (ni) go napisha! ....ushte ednash ! |
|
|
Santijago
Испратена: 31.Март.2012 во 16:55 |
Аааа немој колега, немој Мислам, немој да ми кажеш дека нема да си ја извадиш кредитната картичка кога ќе видиш FULL HD 32 инчи TV од 20.000 на 13.000, машина за перење Самсунг од 14.500 на 9.000 и машинка за шишање на Филипс од 2100 на 500 денари Се лажат де луѓето, плус и Бриколаааажжж е таму, па да знаеш 1/8 се за таму(се тешиме)
|
|
|
|
brza
Испратена: 31.Март.2012 во 17:14 |
...eve,...i jas da se pofalam !
...si kupiv edna ikonomichna sijalica,...za celi 55 din...11Wat-na! ...i duri ,peshki otidov do ...tamu ! ...a fasonkata shto i udriv merak,..ke pocheka nekoe vreme, ..dodeka nekoj ne pobara od mene ,..da mu zemam nekoj dinar.
Изменето од brza - 31.Март.2012 во 17:16 |
|
|
Внеси реплика | страница <1 7891011 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |