IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонски плати - западен стандард
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаМакедонски плати - западен стандард

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
Автор
Порака
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Статус: Офлајн
Поени: 1477
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 09:32
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Originally posted by BellaGrandma BellaGrandma напиша:

Zeksi,

Колку е литро бензин во Канада?

моментално 1,30 CAD

Република Македонија. Просечна плата: 220 EUR. Цена на литро бензин: 86 денари (1.39 ЕУР). Или 86 денари = 1.80 CAD.

Изменето од pHp - 14.Март.2012 во 09:32
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Поени: 20029
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 10:35
Ете ми ја поентатагазење од смеење

Не дека не знаев колку е еден литар, само сакав тој да каже....

Кога ќе дојдеш Зекси да живееш со 220 евра....во МК........ќе бидеш прав патриот!

До тогаш.....без коментаргазење од смеење
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Сениор
Сениор

Game over

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 10:38
BTW..

Немој да ми се вадиш со поголемите трошоци за живот...демек затоа имате повисоки плати...

Самиот факт колку литри бензин може да купиш со една просечна плата во МК и во Канада, кажува многу....

И не е трагично...туку комичногазење од смеење 
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 12:40

BTW..

Немој да ми се вадиш со поголемите трошоци за живот...демек затоа имате повисоки плати...

Самиот факт колку литри бензин може да купиш со една просечна плата во МК и во Канада, кажува многу....

koi troshoci za zivot be?!изненадување

...osnovnite raboti koi ''zivot znachat'',...veruvam deka se i  poeftini,...apsolutno...kako na primer,...jajcata...shekjerot...

...a, se drugo e tuka nekade !

...a toa deka e komichno,...e komichno!
....kako da zivee ovoj narod vo nekoja burleska od charli chaplin .да
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор

Game over

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 15:22
Originally posted by brza brza напиша:

BTW..

...osnovnite raboti koi ''zivot znachat'',...veruvam deka se i  poeftini,...apsolutno...kako na primer,...jajcata...shekjerot...

Брза, поголеми трошоци за живот ИМА! Факт е тоа. Јас летово во Њујорк потрошив 2 (па скоро и три зависи колкави плати...) просечни годишни македонски плати само за стан, а каде се интернет, превоз...

Еве ти пример... 
2.5 долари ти е едно возење со метро со што можеш да транзитираш од еден на друг број (буква) во рамки на една станица...
104 долари е месечна неограничена...

АТ&Т T-mobile и слични на нив, ти нудат месечна претплата за мобилен по цена од 70 долари плус данок за неограничен месечен сообраќај или па 2 долари по ден само за денот што го користиш...
Данокот во NY е некаде 9-10% на цената што ја гледаш...зависи на што...

Еден портокал е 0.75 центи а еден голем оброк во Мек е околу 9 долари...
36 лименки кока кола (3х12) ти се 10 долари 
Макарони Barilla 1-1.5 долари
9 долари мелено месо
Шампон Пантер 3.5-4 долари
Летоска смешно канче јагоди од 1lb околу 450 грама беа со цена од 5 долари
6-7 долари праски....
и ред други работи што не ги памтам сега....

Кај нас е дупло поефтино.......ама 15 пати пониски плати имаме...

И киријата што ја спомнав...не е исто во Скопје во Центар еден стан со кирија од околи 300 евра и таму со кирија од 1500- па до недоглед некоја цена....намигнување...плус таканаречените (за кои се смеевме во образование) јутулитис од 200-300 долари на месец....и горе долу тоа е тоа

Изменето од BellaGrandma - 14.Март.2012 во 15:23
Кон врв
Сениор
Сениор

Game over

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 16:41
Уф колку убаво ги подредил php сите мислења од темитеаплауз
Предлогот за тема е твој, насловот мој....а се е уствари на форумовсмеењеголемо гушкање

Сакав да се надоврзам на пишаното од погоре....
Дури и Америка може да и носи вода на Норвешка према трошоците за живот...

Кога ќе помислам дека еден мизерен сендвич е 12 ама евра....ми иде да седам гладна цела неделане знам
Тогаш...колку им се трошоците за живот а... далеку е МК од 750 денари за четврт багет, 3 парчиња салама, 3 кашкавал и еден лист марула

Исто и Виена...кога влегов во супермаркет да земам вода...и видов дека е 3.2 евра ...хипнотизиран 
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 19:08
Убава ви е споредбата, ама многу бре високо летнавте-ние компарирани со Америка, Канадазбунетост  А да споредевте малку и ова монополот на АД-ињата  кои не бричат  на суво и ни го цицаат полседниот денар со покачувања за кои не можеме ни да ги тужиме ни да докажеме дека цените не одговараат на услугите. Со просечна плата од 350 евра  (за која барем 70% од населението сонува), на старт 100тина евра одат на давачките за стан/куќа. Каде е тука школарината (за нашето задолжително бесплатно образование) ? Тешко си на оние со 2 средношколци или 2 студенти. Тие си знаат како им е.
Има ли логика да зборуваме за бензин, кога 50% од населението колите ги служат само “ко кубурот за лошииот момент“-само за на лекар  и тек тук за на гости “кај кумот“голема насмевка.
 Ако не беа ова ефтините кинески дуќани народот гол и бос ќе нни одеше-вака за 300 денарчиња купуваат патики, блузички, фармерчиња-та биле од канцероген материјал-голема работа, не се гледа, важно имаат од кај да купат (колку ова да наликува на црн хумор-реалност е).
Некој спомна дека гледал-дење кафичите полни млади луге. Е тие се најстрашната појава- оти ако се на работа не може да се таму. Тоа е таа невработена (студентска ѓоамити младина) која троши по систем тато носи-мама меси. Е во УСА или Канада това го нема-ако заработи, ќе има да троши, ако не нема. Ама пусти ние-си живееме по девизата-како да го делам детето од другите-па дома ке се крка пиперки во сите форми, ама детето мора да испие едно кафе онаму-да не се двои од другите.
Друг некој спомна за колите по нашиве улици. Е има, имаат оние 3 или 5 %-богаташите, имаат и по 4 во фамилија, па потоа онаа мала групација кои внесоа отпадот од Словенија, Германија па сега чукаат глава кога за една брава или фар плаќаат колку за едно југо. За оние со југовци, заставички, шкодички, дачии не зборувам, тие не одат по главните улици-возат по спортедните да не им свират, да не ги шиканираат овие  со брзите коли оти улициве се за нив. Е сега има барем 70% од оние кои се возат со црвениве украинци и кинези, ама тоа се оние бесплатните-баби и дедовци пензионери.
Значи, се на се стандардот ни е ептен супер. Една светла точка во се ова наша бедотија е популарните турски серии, па додека да си кажат што и направи Хурем на Маџиевра (така ја вика мојата комшика), и ли Чичек на Јасмин- помина на каса без да забележи коллку и зеле за леб и кисело млеко па после дома ќе се туфкаат.
Да резимирам (што би рекле нашите пратеници) не е до бензинот- како течност за движење на сообраќајните средства) до бензинот како двигател на покачувањето на цените на сите животни потреби е-оти се отиде до плафон.
Кон врв
Сениор
Сениор

Game over

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 21:24
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Убава ви е споредбата, ама многу бре високо летнавте-ние компарирани со Америка, Канадазбунетост  А да споредевте малку и ова монополот на АД-ињата  кои не бричат  на суво и ни го цицаат полседниот денар со покачувања за кои не можеме ни да ги тужиме ни да докажеме дека цените не одговараат на услугите. Со просечна плата од 350 евра  (за која барем 70% од населението сонува), на старт 100тина евра одат на давачките за стан/куќа. Каде е тука школарината (за нашето задолжително бесплатно образование) ? Тешко си на оние со 2 средношколци или 2 студенти. Тие си знаат како им е.
Има ли логика да зборуваме за бензин, кога 50% од населението колите ги служат само “ко кубурот за лошииот момент“-само за на лекар  и тек тук за на гости “кај кумот“голема насмевка.
 Ако не беа ова ефтините кинески дуќани народот гол и бос ќе нни одеше-вака за 300 денарчиња купуваат патики, блузички, фармерчиња-та биле од канцероген материјал-голема работа, не се гледа, важно имаат од кај да купат (колку ова да наликува на црн хумор-реалност е).
Некој спомна дека гледал-дење кафичите полни млади луге. Е тие се најстрашната појава- оти ако се на работа не може да се таму. Тоа е таа невработена (студентска ѓоамити младина) која троши по систем тато носи-мама меси. Е во УСА или Канада това го нема-ако заработи, ќе има да троши, ако не нема. Ама пусти ние-си живееме по девизата-како да го делам детето од другите-па дома ке се крка пиперки во сите форми, ама детето мора да испие едно кафе онаму-да не се двои од другите.
Друг некој спомна за колите по нашиве улици. Е има, имаат оние 3 или 5 %-богаташите, имаат и по 4 во фамилија, па потоа онаа мала групација кои внесоа отпадот од Словенија, Германија па сега чукаат глава кога за една брава или фар плаќаат колку за едно југо. За оние со југовци, заставички, шкодички, дачии не зборувам, тие не одат по главните улици-возат по спортедните да не им свират, да не ги шиканираат овие  со брзите коли оти улициве се за нив. Е сега има барем 70% од оние кои се возат со црвениве украинци и кинези, ама тоа се оние бесплатните-баби и дедовци пензионери.
Значи, се на се стандардот ни е ептен супер. Една светла точка во се ова наша бедотија е популарните турски серии, па додека да си кажат што и направи Хурем на Маџиевра (така ја вика мојата комшика), и ли Чичек на Јасмин- помина на каса без да забележи коллку и зеле за леб и кисело млеко па после дома ќе се туфкаат.
Да резимирам (што би рекле нашите пратеници) не е до бензинот- како течност за движење на сообраќајните средства) до бензинот како двигател на покачувањето на цените на сите животни потреби е-оти се отиде до плафон.

Абе мамче, интересно напишано...
70% сигурно не се...не им сметаш ти на шивачките допилнителен приход од потсечи, сошиј .. на комшиите...оп 100че земаше комшивката моја само за еден раб...
Имале водоводџиите во една фирма плата 8000 денари, ама дојде кај мене водоводна инсталација да смени и зема 100 евра....за 3-4 дена работа...
НИКОЈ не е за жалење во оваа сиромашна држава.....

Велиш....50% од населението автомобилите ги користат кога мораат....ама во СК не може да се размине човек од автомобили....мислам дека ако прават статистика колку коли се возат секој ден, сигурно има 0.7 а може и 1 автомобил по семејство..
Од кај бе пари за бензин а? Или новата метода ја користат...работат на вода?!?

За 300 денари купуваат....и немој да се насмееш што ќе го спомнам Солун...ама јас за 5 евра зимава земав балетанки од Страдивариус...смешна цена знам....за разлика од кинеската роба, овие барем се по сите стандарди....ама во МК е забрането бре...кој смее да оди во Солун на шопинг? Никооој затоа секој можен викенд вриеше од народ....

Тато носи мама меси...студентите трошат...ама го трошат тоа што го немаат...за пишаното секоја честда

Коли има и тоа скапи....на лизинг, на кредит...некои ќе им ги одземат затоа што нема да ги исплатат...некои ќе си ги средат....
Факт е дека она што го има ставено брза во потпис...баш не отсликува...Колку и да мразиш да признаеш....сите сме овци...
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 22:35
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

тоа што нашиот народ има мала куповна моќ, тоа е друга приказна.
зошто нашиот народ има мала куповна моќ...само немој со она ...кој..е крив за таа ситација   ..барајки ги кривците со години тапкаме у место....и каква е приказната која ја живееме...ние тука...знаеш.....или само ти ја раскажуваат....
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 23:00
Originally posted by gazela gazela напиша:

зошто нашиот народ има мала куповна моќ...

тешко и многу комплексно прашање за кое одговор може да даде екипа на стручни лица од повеќе области.

"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Сениор
Сениор

Game over

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 23:13
газење од смеење
мајко мила

Па тебе те прашаа...затоа што си експерт од сите области во МК, а не ни живееш во МКгазење од смеење
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 23:26
еее,тука сте биле.....големо гушкање
па вака,ти мамче...убо си пишала,само кој да разбере како на крај со 200-300 евра.само заборави да додадеш за медиумите што бодат очи!..што поголема сиромаштија тоа послатки реклами!се запрашал ли некој зошто,кои и чии се тие деца и колку такви млади душички "ждерат" милки и алпи чоколади..разни сувомесни и кондиторски производи по ЕПП,или реклами ..по ново!.Па нека имаат барем малку усул!.Апелите дека месото,шеќерот,алкохолот,белите пецива,јајцата,млекото и сирењето..и многу други производи се штетни за здравјето..некако се вклопува во сево ова!јадете разни салати...со еден збор...трева!...ја има без пари!.Остајте ги оние по рекламите ..по рестораните..не знаат што е здраво и убаво!.Всушност така почнал а така изгледа и ќе заврши животот!.Во контекст на сево ова ќе кажам ... баш сега ми падна на памет,пред 20-на години се утепавме барајќи ресторан во Софија..а замисли два-три пати поминувавме покрај него!.зошто така инкогнито...?Еден наш врвен психопат..опсссс,психолог ќе се дрзне и ќе ја осуди пола нација што гледа турско-индиски и хрватско-српски серии..!а што да прави народов?да си легне во 18,00 и да не гори струја за џабе зошто ЕВН така ни наложи?истата таа која многу се грижи за нас и за развојот на енергетиката во иднина!или да запали кола и да се возицка низ град како нездрав?..или да собере децата и да се шета по улица и да им брои залчиња и голтки на тие во бавчата,додека децава тегнат за рака по ова-она!?..каде?за тоа кој што купил и каде бил за 8-ми март...2 мај..веќе го преџвакав!..барем јас!.Друго,ако овде не напише нешто некој од надвор...ќе забулиме.ги гледам сликиве по нетов за тоа техникава и индустрија,за архитектурата и што се не..и не ми се верува дали се тоа постои.абе...Јапонија за една година застана на нозе..оние 800 метри висока зграда ќе правеле!можно ли е тоа?збунетостдо вчера леб немаа за јадење..Тито наш непреболен помош им даваше!а глеј сега..во време на Грујо наш,се дрзнале па не се даваат!...таму некаде под планините и под море ли е океан ли е..воз со 400 км/ч!изненадување,авион ваков или онаков..!брееее....

Сва среќа во несреќа е,што барем овие НАШИВЕ од власта се изнашетаа надвор и ќе ни кажат како Е тоа таму..а потоа ОВДЕ, ќе ни направат по некое тркалце..моШче..броТче...споменик на лав и на коњ..и ние зачудени за дострелот ќе си буљиме..буљиме!..и нема надвор!.што има ситна боранија девизи да троши без везе..!се си има тука..палма,песок од море...странско пиво и виски..кафе исто..
Абе човек ќе умре,не може Америка да ја види!алооо....доста е
...а ти бабе,кога ќе одиш во САД,не оди во Њујорк,таму е скапо бре..има и помали градчиња..како Скопје наше...не верувам дека и таму пицата е 10 долари...како кај нас!.а тоа за бањата или станот во иднина наместо еден мајстор,најми си фирма,ги има 1000 од таа област,па да правиме муабет каде и зошто си платила 100 евра!сумата ќе ти биде гарант тро-дупло,ама ќе ми кажеш и зошто мајсторот добива само 8000 денари!.
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Сениор
Сениор

Game over

Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 23:40
Originally posted by zagor zagor напиша:

Абе човек ќе умре,не може Америка да ја види!алооо....доста е
...а ти бабе,кога ќе одиш во САД,не оди во Њујорк,таму е скапо бре..има и помали градчиња..како Скопје наше...не верувам дека и таму пицата е 10 долари...како кај нас!.а тоа за бањата или станот во иднина наместо еден мајстор,најми си фирма,ги има 1000 од таа област,па да правиме муабет каде и зошто си платила 100 евра!сумата ќе ти биде гарант тро-дупло,ама ќе ми кажеш и зошто мајсторот добива само 8000 денари!.

Таму има долар парче плус топинг какви сакаш по 0.5 долари секој...
Пица секој ден не се јаде! Ни ти не живееш на пица во МК ...нели?!?

Гледај колку пари се месото, млекото, бензинот, превозот и останатите работи кои ти се потребни за живот. Пица не ти е потребна. А јас бев затоа што имав обврски, нормално дека ќе престојувам таму каде што имам работа...
Градчињата како СК ... ете ти Гарфилд на пример...или Форт Ли во Џерси...ти се горе долу со исти цени...Кај нив данокот е поинаков...Не само Менхетан, Бруклин и Бронкс се подеднакво скапи како и Менхетан...
Не зборувам јас на памет....Киријата што ја пишав е баш за оние помалите места...затоа и има од 1500 па нагоре...

Животот не е ефтин на запад загор....ама платите се големи!

Не ми треба фирма за да ми сменат инсталација...тоа е претеризам за едно македонченамигнување

Изменето од BellaGrandma - 14.Март.2012 во 23:43
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2012 во 23:44

Originally posted by brza brza напиша:

BTW..

Брза, поголеми трошоци за живот ИМА! Факт е тоа. Јас летово во Њујорк потрошив 2 (па скоро и три зависи колкави плати...) просечни годишни македонски плати само за стан, а каде се интернет, превоз...

Еве ти пример... 
2.5 долари ти е едно возење со метро со што можеш да транзитираш од еден на друг број (буква) во рамки на една станица...

36 лименки кока кола (3х12) ти се 10 долари 
Макарони Barilla 1-1.5 долари
9 долари мелено месо
Шампон Пантер 3.5-4 долари

....kako shto kaza  zagorov...samo newyork ne e amerika!да
....ama, ete duri i vo nego  ,ima neshto shto e duri i poeftino od tuka!изненадување

...ako ne si zgreshila za coca-colata.
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.