IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Со крупни чекори напред, кон средниот век!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Со крупни чекори напред, кон средниот век!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 21:29
Во 80-десетите и некоја, ја вака како што паметам...
се чекаше ред насабајле за да се купи црн леб, пошто беше поефтин од белиот...
па даваа бонови за прашок...
бонови за зејтин...
па се чекаа рееедици за да се земат истите...
и мислам дека имаше...
проблеми со горивото, кои некои ги викаа...
пар - непар...
малку возам јас, малку ти...

а што е право, право е...
школството беше бесплатно...
а сега не е...??збунетост

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 21:33
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

бонови за зејтин...
и мислам дека имаше...
пар - непар...

баш во 80-те не ми се верува да е било така .Види после 91-ва имаше стабилна контрабанда на гориво
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 21:44
Originally posted by емил емил напиша:

баш во 80-те не ми се верува да е било така .Види после 91-ва имаше стабилна контрабанда на гориво

Верувал ти или не...
така е...
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 22:20

бонови за зејтин...
и мислам дека имаше...
пар - непар...

Млекото го заборави, и него го даваа со ограничување, ако не станеше рано насабајле у ред да чекаш, тој ден за тебе немаше млеко.
Освен пар - непар, имаше и бонови за бензин, 20 литра месечно се добиваа бонови. На оние кои им требаа вишак бонови ги купуваа на црно од пумпашите така да бензинот ти излегуваше скоро дупло.
А и струјата ја заборави, рестрикции секој трет ден по 8 часа.

Имаше и други работи, ама се на се не беше убаво како што не убедуваше врхушката на власт.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2012 во 23:31
...ajde ne lupajte...toa beshe samo  nekolku godini ...pred krajot!

...ama, togash barem zdravite chekale u red...a, sega bolnite chekaat,..i ne samo shto shekaat , tuku i si gi ''dodavaat'' eden na drug ''specijalist''....barem dodeka ne umrat.
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2012 во 06:41

бонови за зејтин...
и мислам дека имаше...
пар - непар...

Си заборавил дека немаше и тоалетна хартија! голема насмевка
Така беше неколку години затоа што медиокритетите како Милка Планинц воведоа програма наречена „дугорочни програм економске стабилизације“, што се сведуваше на ограничување на потрошувачката со стварање вештачки недостиг на продукти. Од овој аспект ми се чини дека наместо да ја сопрат инфлацијата, само ја поттикнаа.

Но токму во тоа време, словенците почнаа да се бават со мали приватни бизниси, како дополнителна дејност на државната работа. Македонците, како и секогаш, кусогледи, ја гушеа во зачеток секоја приватна иницијатива. Беше строго забрането, посебно за интелектуалците вработени во државниот сектор да се бават со било каква хонорарна работа.

Изменето од Polar Bear - 05.Март.2012 во 06:42
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2012 во 07:20
Originally posted by brza brza напиша:

...ama, togash barem zdravite chekale u red...a, sega bolnite chekaat,..i ne samo shto shekaat , tuku i si gi ''dodavaat'' eden na drug ''specijalist''....barem dodeka ne umrat.

неколку години!!!????...
еве и да било неколку години, ама нели бевме богато општество ( барем така ни кажуваа ), зошто уопште да биде и еден ден чекањето во ред за основните продукти.

точно, народот имаше пари ( само привидно ), добиваше станови од фирмите ( трошеа незаработено ) но со парите што можеше да се купи???

нели се најде еден паметен па да каже чекај бе, ми даваат повеќе него што заработувам, нешто не е во ред.

сега ги враќаме тие пари и условно кажано лагодниот живот во тоа време, и го заменивме со една реалност која ја живееме сега. 
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2012 во 19:26
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Originally posted by brza brza напиша:

неколку години!!!????...
еве и да било неколку години, ама нели бевме богато општество ( барем така ни кажуваа ), зошто уопште да биде и еден ден чекањето во ред за основните продукти.

точно, народот имаше пари ( само привидно ), добиваше станови од фирмите ( трошеа незаработено ) но со парите што можеше да се купи???

нели се најде еден паметен па да каже чекај бе, ми даваат повеќе него што заработувам, нешто не е во ред.

сега ги враќаме тие пари и условно кажано лагодниот живот во тоа време, и го заменивме со една реалност која ја живееме сега. 

Е ај лебати кажи ми кој враќа збунетост Ние пусти дури со мерак го чекаме наследството од таа СФРЈ, а не да плаќаме нејзини долгови. Јас не памтам за овие редици (иако не негирам-може навистина биле, може сум подзаборавила-бива луге смеголема насмевка)
Ама дека си одевме на “наше море“, дека за соседите ни Бугари, Грци, Албанци бевме Американци-бевме, признале или не признале.голема насмевка
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2012 во 21:47
имаше мајче редици и имаше и пар-непар...ама да беа толку доооооолги редиците до паѓање во несвест и толку страшни ко шо некој сака да ги опише- не беа.
да беше сета интелегенција потискана-не беше
да имаше во народот многу пари а да немаше шо да се купи-ни тоа не беше баш така
ама имаше по два годишни одмори на наше и на грчко море
имаше разни школски активности за кои не се плаќаше ни денар
имаше спортски клубови и еден куп дечиња кои тренираа без пари
имаше пасош кој дебело се плаќаше и поминуваше секаде
сите имаа 8 часовно работно време за пристојна плата
и немој да ми кажете дека тогаш живеевме убаво а  сега ги враќаме долговите па затоа живееме мизерно
ако е така,кажете ми сега кога живееме мизерно колку време нашите внуци и превнуци ќе плаќаат долгови за овој мизерен живот нашминкап со купишта смешни копии на туѓа историја  расфрлани по Скопје?

Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2012 во 00:56
мамамд, 
не плаќаме долгови од бивша СФРЈ, наши долгови треба да отплатуваме, Македонија што се задужувала во тоа време ( не знам колку ти е познато, меѓутоа секоја република посебно се задужуваше кон меѓународните кредитни институции ), тие долгови ги плаќаме. А тоа што треба да се подели од имотот на бивша СФРЈ, ( 6 % ни припаѓаат на нас од целокупниот имот на СФРЈ, а веќе пола е поделено ) веќе одамна е изедено од каматите на долговите кои веќе ги имаме кон Лондонскиот и Парискиот клуб на доверители за задужувања правени меѓу 75-90 год.

Кон врв
Polar Bear Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Декември.2007
Локација: Канада
Поени: 1152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Polar Bear Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2012 во 04:07
Македонија се задолжува и сега... Долгот на Македонија од 1993 до 2010 година се зголеми од $704M на $1865M -два и пол пати. Инаку целиот долг на МК од претходниот период можеше да се плати само ако не ги дадеа општествените станови за џабе. Да не збориме за фирмите и се друго.

За да видите дека ова што се случува е само логичен продолжеток на една историска пљачка, која ниту една држава не може да ја издржи, погледнете го текстот подолу (се ивинувам оти е на англиски, го симнав од Википедија). Добро се сеќавам на тие случувања, „снаодливите“ и во тоа врема наоѓаа начин да ја исцицаат државата. НАјлошо е што тие истите сега плукаат по неа. 

This was in part muted by the spectacular draining of the banking system, caused by the rising inflation, in which millions of people were effectively forgiven debts or even allowed to make fortunes on perfectly legal bank-milking schemes[citation needed]. The banks adjusted their interest rates to the inflation, but this could not be applied to loan contracts made earlier which stipulated fixed interest rates. Debt repayments for privately owned housing, which was massively built during the prosperous 1970s, became ridiculously small and as a result banks suffered huge losses. Indexation was introduced to take inflation into account, but the resourceful population continued to drain the system through other schemes, many of them having to do with personal cheques.

Personal cheques were widely used in Yugoslavia in pre-inflation times. Cheques, which were considered legal tender, were accepted by all businesses. They were processed by hand and mailed by regular post, so there was no way to ensure real-time accounting. The banks therefore continued to deduct money from current accounts on the date they received the cheque, and not on the date it was issued. When inflation rose to triple and then quadruple digits, this allowed another widespread form of cost reduction or outright milking of the system. Bills from remote places would arrive six months late, causing losses to businesses. Since banks maintained no-fee mutual customer service, people would travel to small banks in rural areas on the other end of the country and cash in several cheques. They would then exchange the money for foreign currency, usually German mark and wait for the cheque to arrive. They would then convert a part of the foreign currency amount and repay their debt, greatly reduced by inflation. Companies, struggling to pay their work-force, adopted similar tactics.

Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2012 во 17:48
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Јас не памтам за овие редици (иако не негирам-може навистина биле, може сум подзаборавила-бива луге смеголема насмевка)
Ама дека си одевме на “наше море“, дека за соседите ни Бугари, Грци, Албанци бевме Американци-бевме, признале или не признале.голема насмевка

Мореее...
имаше редици, и тоа многу...
а колку вака за информираност...
колкав период од Југославија  беше Америка за соседите...
од 80 -та до 90- та...????
или од 45 па навака...?
и уствари небитна ствар...
имало и добро и лошо...
кој како се снашол...

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2012 во 19:16
што има врска дали сме биле Америка за некого, кога ние имавме рестрикции на струја, бензин, прашак, шеќер, зејтин.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2012 во 23:17
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

што има врска дали сме биле Америка за некого, кога ние имавме рестрикции на струја, бензин, прашак, шеќер, зејтин.

кога сте го имале тоа ? Од 45-та до 90-та или во крајот на 90-је ?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.