|
Храната како лек! |
Внеси реплика | страница <1 7891011 12> |
Автор | |
annaja
Сениор Регистриран: 21.Април.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 531 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Gazela!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Спанаќот - лек против изгореници
Спанаќот се користи и за лекување на изгореници. За таа цел, листовите од спанаќот се пржат на тивок оган во маслиново масло, а откако ќе омекнат, се сечкаат и се ставаат како облоги на изгорените места. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Овошјето и зеленчукот ги хранат коските Исхраната богата со калиум помага во заштитата од остеопороза, покажа американската студија која опфатила 60 жени во климактериум. Исхраната со висок процент на сол го извлекува калциумот од коските, а калиумот може да на намали таа штета и да го запре забрзаниот процес на губење коскена маса. Затоа јадете овошје и зеленчук богати со калиум, пред сe банани, дињи, компири и домати. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печено јаболко лек против болно грлоЈаболките се меѓу најраспространитите видови на овошје кои имаат освежителен, кисело-сладок вкус и посебна арома. Но доколку се испечат може да биде употребено и како лек против болното грло. Стар народен обичај Ако ви се јават болки во грлото, проблемот успешно можете да го решите со три печени јаболка. Важно е, трите јаболка задолжително да ги изедете едно по друго и да не бидат врели, туку умерено топли. Во спротивно може да ја надразни слузокожата во устата и грлото. Банкхоферов совет Додека ги чистите јаболката од семките, немојте премногу да ги издлабите за да не ви испадне филот. За филување на јаболката, професорот советува покрај мелени ореви и лешници за стави мед и суво грозје кое е одлично против стресот. Може и јаболкото да се премачка со ливадски мед. Сознанија од областа на фитотерапијата Во текот на печењето, во јаболката доаѓа до создавање посебни соединенија, ензими и биоактивни материи кои според зборовите на Банкхофес, во слузокожата на устата, грлото и гласните жици ја активираат способноста на организмот да се лекува сам. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печурки и школки против стареење Ги намалува брчките? Во школките се наоѓа селен, минерал кој дејствува како антиоксиданс: тој помага кај проблематичната кожа и го забавува стареењето, зашто кожата ја одржува еластична. Ако сте вегетаријанци? Не е важно, зашто со селен се богати и печурките, брокулите, кромидот и доматите. Но, зошто тие слободни радикали се толку штетни за убавината. Тие се формираат зависно од изложеноста на организмот на зрачење, штетни хемикалии, загаденоста на храната со разни пестициди и конзерванси - општо, од загадената животна околина, претераната изложеност на сончевите зраци и слично. Тоа се молекули на отпадот, кои како вистински распрскувачки мини, можат да ги нападнат сите клетки на организмот и да ги оштетат. Се смета дека секојдевно секоја клетка претпрува повеќе од 10.000 напади од слободните радикали. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јадете пченка
Ако барате храна богата со антиоксиданси, за кои се верува дека штитат од рак и други болести, јадете пченка. Се испоставило дека житарките или брашното од полно зрно, како пченица, интегрален ориз, зобни снегулки или пченката имаат голема антиоксидативна активност, па некогаш дури поголема од овошјето или зеленчукото. Од сите житарки пченката има најголема антиоксидативна активност. Експертите велат дека таа најголема антиоксидативна активност процената со бројка изнесува 181. Зад неа се пченицата од полно зрно (77) и интегралниот ориз (75). |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лукот го обновува оштетеното срцево ткиво за 61 посто!
Една главица лук го заштитува срцевото ткиво и го спречува неговото уништување, открива студијата која е спроведена од Универзитетот Emory. Составен дел на лукот е diallyl trisulfid кој испуша водород сулфид, кој го штити срцето и го обновува оштетното срцево ткиво за дури 61 %, потврдува истражувањето. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Со киви до нормален кривен притисокКонзумирањето на киви три пати на ден го намалува крвниот притисок, открија експертите од Универзитетот во Осло. Во истражувањето биле вклучени 118 лица со зголемен крвен притисок на средна возраст од 55 години. Волонтерите биле поделени во две групи – едната група јадела киви три пати дневно, а другата јаболка. По 56 дена претставниците на киви – групата имале нормален крвен притисок. Кивито е плод богат со лутеин, кој има исклучителни антиоксидантни својства. Плодот е доста ефективен додаток во исхраната, поради високата содржина на витамин C. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ананас против болки
Ако нешто ве боли, јадете ананас, предлагаат стручњаците кои со експеримент потврдиле дека супстанцата бромелин од ова јужно овошје помага болката да исчезне. Тоа го објаснуваат со податокот дека оваа состојка на ананасот ги разградува протеините во крвта и ги ублажува воспаленијата кои предизвикуваат болка. Оваа терапија посебно им се препорачува на пациентите на кои синтетичките лекови против болки им предизвикуваат срцеви и пречки во текот на варењето |
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Магдонос-здрав зачин и природен лек
Магдоносот нема високо-калорична вредност, но затоа е исклучително богат со минерали и витамини. Затоа магдоносот е една од најздравите и најлековитите билки. После листовите на шипката и на боровинката, листовите на магдоносот содржат најмногу витамин Ц. Во100 грама магдонос има дури 170 милиграми витамин Ц. Содржи доста и провитамин А и витамини од група Б, дури го содржи и реткиот витамин Б12, кој е значаен за стварањето на црвените крвни зрнца. Магдоносот е и природна ризница на многу минерали. Само во 100 грама листови од магдонос има околу 1630 милиграми минерали, од кои половината отпаѓаат на калиумот, клучен минерал неоходен за здравјето на организмот. Калиумот е минерал кој е одличен за намалување на крвниот притисок, помага во нормализирањето на отчукувањата на срцето, испраќа кислород до мозокот и ја регулира количината на вода во телото. Затоа магдоносот е природен лек за лицата со висок крвен притисок и со ослабен кардиоваскуларен систем.Магдоносот, покрај калиум, содржи и други корисни минерали: железо, калциум, магнезиум, манган и бакар... Листовите од магдонос најдобро е да се конзумираат свежи (како додаток на салатите), бидејќи единствено во таква форма тие го задржуваат своите здрави и лековити состојки. Магдоносот не се препорачува во големи количини за бремените жени и доилките, но е корисен во мали количини, како зачин. Магдоносот се користи во народната кинеска медицина за лекување на болести на црниот дроб, за заболувања на органите за варење, за подобрување на циркулацијата, за инфекции на мочните патишта, за смирување на нервите, за намалување на подуеноста на цревата, за намалување на болките, за прочистување на крвта (помага и во стварањето на црвените крвни зрнца), помага при грозница, воспаление на очите, болести на бубрезите, флеки на кожата, при убоди од инсекти и при срцеви проблеми. Магдоносот е одличен природен тоник за чистење на очите. Во оваа билка има големи количини на лутеолин, кој им помага на очите во заштитата од UV зрачењето. Поради големата содржина на витамини од групата Б, магнезиум и калиум, магдоносот го смирува нервниот систем и ја подобрува концентрацијата и памтењето. Витаминот Б6, кој го има во оваа билка, го регулира нивото на шеќерот во крвта. Затоа магдоносот е природен лек и за дијабетичарите. Изменето од Renatax - 13.Декември.2011 во 16:05 |
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
saguaro
Сениор Регистриран: 25.Август.2011 Статус: Офлајн Поени: 482 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Конечно пред некој месец се отвори во Скопје продавница со сертифицирани био производи во ГТЦ на третиот кат. Ако сакаме храната да ни биде лек, тогаш таа треба да е био.
За жал голем дел од македонските продукти не се био. Зеленчукот и овошјето кое ни се сервира на пазар е претруено со пестициди. Затоа вистински се израдував што можам да купам и во Скопје прави био производи. |
|
Феникс
Сениор http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne e sekoe ovoshje zatrueno so pesticidi....samo shto izgledot na onie ovoshki koi ne se tretirani so pesticidi e poinakov....site sakaat da izgleda ovoshjeto ubavo, a da bide zdravo.... onie babi shto gi prodavaat jabolkite po pazarite vo kofi... tie jabolki se mnogu pozdravi od onie so sovrshen izgled....
|
|
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зелката и нејзините лековити својстваЗелка е идеална заштита во ова студено време кога владее грипот. Научниците сметаат дека секојдневното јадење кисела зелка во овој период од годината го зајакнува имунитетот бидејќи е богата со витамин Ц. Киселата зелка исто така има и други хранливи и лековити состојки. Уште од минатото постојат записи во кои Римјаните пишувале за лековитите својства на зелката, чии листови се препорачувале за лекување на повреди, рани, па дури и чирови. Три пати дневно, посебно или со оброк изедете салата од свежа или кисела зелка која можете да ја зачините со малку растително масло, алеева пиперка или ситно исецкан лист од першун, рендан морков, бибер и лук. Доколку имате проблеми со варењето на храната, имате чир на желудникот или катара на дебелото црево, во своето мени задолжително вметнете го сокот од свежата зелка, кој не е тешко да се направи, особено ако имате соковник. Треба да се подготвува непосредно пред пиењето. Со помош на соковникот или рачно, направете една чаша сок и пијте секој ден на празен желудник, подолг временски период. Можете да додадете и малку сол или јогурт, иако и чистиот сок од зелка нема |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Најважните витамини за жената за да биде убава и младаКако жени ние треба да се грижиме правилно за своето тело и да знаеме што е полезно за нас. Дел од тоа е примањето на важните за нас витамини кои се неопходни за нашата убавина и здравје. Видете кои се тие… Витаминот А е еден од најважните за жената кој претставува силен антиоксидант и се грижи за нашата убавина, а го има најмногу во морковот и зелениот зеленчук. Витаминот Б6 го стимулира метаболизмот и ја подобрува мозочната функција и ви гарантира добра кондиција, а го има во бананите, авокадото и овесните јадки. Фолната киселина е еден од најважните витамини за плодноста и за образувањето на крвните клетки со што штити од анемија. Ја има во зелениот зеленчук, зрнестите култури и јајцата. Витаминот Б12 е друг важен за метаболизмот витамин. Изворите од кои можете да го набавите се млекото, киселото млеко, сирењето, месото и рибата. Витаминот Ц делува како антиоксидант и помага при образувањето на колаген. Витаминот Д работи како хормон во организмот. Тој е многу важен зошто заедно со калциумот ги одржува здрави коските. Се снабдуваме со него од сонцето и рибата. Витаминот Е исто делува како антиоксиданс и го стимулира производството на црвени крвни клетки, а истовремено го успорува процесот на стреење. Ќе Го најдете во јадките, црниот дроб, пченичното масло и маргаринот. Изменето од Andjelina - 29.Февруари.2012 во 13:54 |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
Внеси реплика | страница <1 7891011 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |