IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Како е на Небесата (во Рајот)?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Како е на Небесата (во Рајот)?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 7>
Автор
Порака
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2012 во 22:45

Ајде конкретизирајте и давајте одговор...Не вака ко киша око Крагуевца.

Животов минува да видиме како е и дали вредихи, хи...

Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2012 во 22:48
Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

Originally posted by zoranjanev1 zoranjanev1 напиша:

Koga bi navleguvale vo detali, bi ni trebala cela Vechnost za da kazheme shto se' ima na Nebesata; na Nebesata ima (bukvalno) se' (osven loshi misli i maki); i - na Nebesata e poubavo otkolku shto mislime !

Vashi mislenja ?

Nebesata i rajot se dve razlichni raboti,ednoto so drugoto nema vrska.

Chovekovata emotivna sostojba mu odreduva dali se naoga vo rajot,koga e zadovole i ispolnet so zelbite koi mu gi diktirale emociite i istite se ispolnile,chovekot za sebe kje reche deka se naoga vo rajot.Vo povekje sluchaevi ne se ni svesni deka se vo rajot ednostavno go ziveat periodot od svojot zivot vo toj moment koga drug se grizi za niv i im udovoluva nivnite zelbi,toa e periodot koga ste deca.

I seto toa e tuka na zemjata.
Za zal mnogu luge za da stignat do svojot raj spremni se da sozdadat nechii pekol.

Dodeka nebesata,toa neshto drugo.
temata e otvorena da se razgovara za rajot ili neboto?

Se soglasuvam pica pica... i se si mislam a da ne se toa pojavuva tretiot zhiv gjaol!
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2012 во 22:50
 плазење kako za kogo ama definitivno vredi
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Септември.2011
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2012 во 06:29
Me mrzi sega da gi baram ovie stihovi vo Biblijata, pa cje gi navedam bez citiranje:

...koga cje dojde Carstvoto Nebesno, nikoj nema da mozhe da kazhe: eve go Carstvoto Nebesno, ili: ene go Carstvoto Nebesno; Carstvoto Nebesno e vo vash*te srca...

...Carstvoto Nebesno nema da dojde onaka kako shto zamisluvaat ludjeto na Zemjata...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2012 во 06:54
Ајдеeee сега...

Првин велеше:

Koga bi navleguvale vo detali, bi ni trebala cela Vechnost za da kazheme shto se' ima na Nebesata; na Nebesata ima (bukvalno) se' (osven loshi misli i maki); i - na Nebesata e poubavo otkolku shto mislime !

А сега велиш:  Carstvoto Nebesno e vo vash*te srca...

Реши се еднаш со овие Небеса, немој повторно како со монасите и имањето С'Е - еднаш вака, па потоа онака. голема насмевка

P.S.

20."Царството Божјо нема да дојде забележливо,
21. ноту ќе кажат: 'Еве, овде
ѐ' или 'Ене, онде ѐ'. Зошто Царството божјо е во вас внатре".
Лука: 17

А дали можеш да најдеш Исусов цитат каде што тој опишува с'е што има на Небесата, каде набројува с'е по ред... нешто слично како што објаснуваш и ти во отварањето на темата ?

Изменето од Messenger - 29.Јануари.2012 во 07:19
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Септември.2011
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2012 во 09:20
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ајдеeee сега...

Првин велеше:

А сега велиш:  Carstvoto Nebesno e vo vash*te srca...

Реши се еднаш со овие Небеса, немој повторно како со монасите и имањето С'Е - еднаш вака, па потоа онака. голема насмевка

P.S.

20."Царството Божјо нема да дојде забележливо,
21. ноту ќе кажат: 'Еве, овде
ѐ' или 'Ене, онде ѐ'. Зошто Царството божјо е во вас внатре".
Лука: 17

А дали можеш да најдеш Исусов цитат каде што тој опишува с'е што има на Небесата, каде набројува с'е по ред... нешто слично како што објаснуваш и ти во отварањето на темата ?

Nebesata se duhovni, a ne geografski prostori. Univerzumot (i kojznae shto ushte ne) e geografski prostor.

Me mrzi sega da baram citati od Biblijata, no poznato e deka Isus im kazhuval na Apostolite kako e vo Rajot (Zemjata, Univerzumot, ...) i na Nebesata (duhovno /na/ !) (no, Isus ne im kazhuval se' na Apostolite, bidejcji tie ne bile spremni za da im kazhe nekoi raboti za Rajot i Nebesata).

P.S.: vprochem, mislam deka ovaa tema e mnogu fina i ubava, i ne razbiram zoshto bi imalo zhestoki komentari vo ovaa tema. 

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2012 во 10:35
Ваљда во Рајот е исто како да си во кафана или на летен одмор-уживанција секој ден
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2012 во 11:04

Тоа со кафаната не ми фаќа око...Во тој случај не би имало жени,или барем тие не би биле исти

А кога цел еден живот не може да ги сфатиме...Тоа ќе биде еден нов пекол,да тие сосема се сменатплазење

Во секој случај,не оти сум читал на овие тематики многу многу.Од некаде ми влегло,може од некој филм...

Дека таму стои да не се прави слика од Царството небесноне знам

А и...Ги решил човекот овоземските проблеми,па ќе се зафаќа сега и со тоа ми нема смисла

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2012 во 13:10

Nebesata se duhovni, a ne geografski prostori. Univerzumot (i kojznae shto ushte ne) e geografski prostor...

Рајот, било тој да се замислува како некое географско одредиште во вселената т.е. „небесата“ или да се наоѓа во срцето на човекот, тој не постои.
Тој е само една илузија, една замисла, фикција или поточно кажано една утешителна желба на „бедните по дух“, кои неможејќи (или не сакајќи) да се спротивстават и да остварат подобар живот овде на Земјава, го прифаќаат наметнувањето тортура од страна на одредени моќници (цареви, кралеви, диктатори, свештенослужители ...), се помируваат со нивното понижување, угнетување, омаловажување, сиромаштијата ... надевајќи се дека еден ден (секако, по нивната смрт), таму некаде на „небесата“, ќе им бидат задоволени сите неправди на овој свет и ќе си живеат ептен убаво.
И тоа вечно!

... Isus ne im kazhuval se' na Apostolite, bidejcji tie ne bile spremni za da im kazhe nekoi raboti za Rajot i Nebesata). ...

Чекајте, често пати слушаме за некакви забрани.
Бог им забранил на Адам и Ева да јадат плод од дрвото на спознанието (btw. овде неправедно го обвинуваат јаболкото).
Од овде гледаме дека бог им забранува на луѓето да осознаваат нови работи, да знаат што е добро, а што не.
Еве, погоре видовме дека Исус им забранувал т.е. не им овозможил на апостолите да знаат како е во рајот. А истите ги тера да ја проповедаат неговата филозофија и да им раскажуваат прикаазни на луѓето за рајот и пеколот!
А од друга страна велите дека бог им остава слободна воља на луѓето да прават секој како „му сече паметот“, па соодветно на тоа, ќе си ги сносат последиците, дали ќе одат во рајот или пеколот.
Значи, зошто се овие забрани? Дај, нека кажат што е и како е таму, во рајот и во пеколот, па „ко воли нек’ изволи“!
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
tomfarek Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2011
Локација: Ukraine
Поени: 59
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tomfarek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2012 во 14:16
Ruski naucnik dupcel vo Sibir vo dlabinite na zemjata okolu 14 km i gi snimil glasovite vo dlabinata koi moze da se slusnat na youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=8iPIXq_jGMQ

Istiot naucnik vednas prekinal so istrazuvanje i rekol: Jas sum komunist,ne veruvam vo Bog ama posle ova navistina veruvam deka postoi pekolot(geografski del)
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2012 во 15:56

vprochem, mislam deka ovaa tema e mnogu fina i ubava, i ne razbiram zoshto bi imalo zhestoki komentari vo ovaa tema. 

Темата си е многу добра и коментарите воопшто не се жестоки. среќа Посочувањето на контрадикторни тврдења објавени од ист член  не е никаква жестокост (уште не знаеш што значи да се има жестоки коментари на пдф Вероисповед).

Работата е кога веќе нешто се тврди, тогаш редно е тоа некако да се подржи. Кога веќе во претпоследната реплика го парафразираше Исус, а велиш и дека си ја читал Библијата, сметав дека си наишол на Исусови цитати каде што тој ги опишува Небесата онакви како што ти ги претcтави во отворањето на темата.

Изменето од Messenger - 29.Јануари.2012 во 15:57
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2012 во 18:25
Apostol Pavle imal videnie kako e vo tretoto nebo, odnosno vo duhovnoto nebo, kade sto prestojuvaat BOG i angelite. Za sebe zboruva vo treto lice .

1 Немам полза ако се фалам, но сепак ќе дојдам до виденијата и откровенијата Господови.

2 Знам еден човек во Христа, кој пред четиринаесет години, не знам дали во телото, не знам дали вон телото, Бог знае, беше грабнат и издигнат до третото небо.

3 И за таквиот човек знам, не знам дали во телото, не знам дали вон телото, Бог знае -

4 дека беше грабнат и издигнат до рајот и дека чул неискажливи зборови, што човекот не смее да ги каже.

5 Ќе се фалам со таков човек, а со себеси нема да се фалам, освен со своите слабости.

( 2 Korintjanite 12:1-5)

< name="b_search" method="POST" ="search.php"> ПОМОШ MK < name="version" value="mk/" =""> < name="book" value="54" =""> < name="chapter" value="12" =""> < name="part" value="0" =""> < name="stext" value="" size="17" ="TEXT"> < name="showv" value="1" =""> < value="Барај" ="SUBMIT">    

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2012 во 16:49
Со болдираните букви сакам само да потенцирам неколку зборови кои даваат една слика за некои од атрибутите на верувањето!
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Apostol Pavle imal videnie kako e vo tretoto nebo, odnosno vo duhovnoto nebo, kade sto prestojuvaat BOG i angelite. Za sebe zboruva vo treto lice .

1 Немам полза ако се фалам, но сепак ќе дојдам до виденијата и откровенијата Господови.

2 Знам еден човек во Христа, кој пред четиринаесет години, не знам дали во телото, не знам дали вон телото, Бог знае, беше грабнат и издигнат до третото небо.

3 И за таквиот човек знам, не знам дали во телото, не знам дали вон телото, Бог знае -

4 дека беше грабнат и издигнат до рајот и дека чул неискажливи зборови, што човекот не смее да ги каже.

5 Ќе се фалам со таков човек, а со себеси нема да се фалам, освен со своите слабости.

Незнаења, несмеења, (забрани) ... а проповеда?!

Тоа е исто како јас сега да речам:

„Бев на едно место, незнам каде беше, каде видов едно суштество кое незнам какво беше и кое одеше незнам каде. Ама суштеството, кое незнам дали беше тело или дух, беше облиено со крв која незнам (но и несмеам) да кажам дали беше негова или туѓа, беше многу добро, паметно ... бла, бла, бла ... ! “

Btw. Дали зборот „видение“ може да се поистовети со „привидение“?

Р.Ѕ. Кој и од каде знае/л колку неба има? Кое е првото, второто, третото небо?

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2012 во 20:44
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Со болдираните букви сакам само да потенцирам неколку зборови кои даваат една слика за некои од атрибутите на верувањето!
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Незнаења, несмеења, (забрани) ... а проповеда?!

Тоа е исто како јас сега да речам:

„Бев на едно место, незнам каде беше, каде видов едно суштество кое незнам какво беше и кое одеше незнам каде. Ама суштеството, кое незнам дали беше тело или дух, беше облиено со крв која незнам (но и несмеам) да кажам дали беше негова или туѓа, беше многу добро, паметно ... бла, бла, бла ... ! “

Btw. Дали зборот „видение“ може да се поистовети со „привидение“?

Р.Ѕ. Кој и од каде знае/л колку неба има? Кое е првото, второто, третото небо?

Svetiot apostol Pavle imal videnie od "tretoto nebo" kade sto videl nekoi raboti sto ne moze da se iskazat so covecki zborovi.

Vo toa e smislata na posoceniot tekst .

Nam ni e cudno bidejki stilot na izrazuvanje i pisuvanje od toa vreme  (1 vek od n.e.) bil takov.  Ovoj prevod e bukvalen prevod na Svetoto Pismo od dr. D. H. Konstantinov i zatoa izgleda kako nekoja igra na zborovi. среќа

Sekako deka ne e prividenie, tuku toa e del od bogovdahnovenoto Sveto Pismo, Biblijata.

Sigurno deka BOG , Tvorecot na Neboto i Zemjata znae kolku neba ima , neli намигнување

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.