IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Самоубиство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Самоубиство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
Автор
Порака
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 11:57
Jas ne ziveam za vosh*tot na drugite.. i ti ako si uspeal da prezivees kako mnogu drugi, odlicno, jas ne velam deka toa e loso, vtoro, ne te teram ni da se slozis so mojov stav.. Oova e moj zivot, toa e tvoj, tret e necij. Sekoj ima pravo da odlucuva sto ke prai so sebe... Vosh*t? Ne me interesira vosh*t, mi treba ljubov.. Doagaat denovi koga se izmoruva covek od drzenje na taa slika na izdrzlivost za samo da mu se vosh*tuvaat drugite, doagaat denovi koga e slab i koga mu treba samo edna gushka - ama togash nema nikoj... togas site se malku razocarani.. ili poveketo. Togas site se pametni (neosporlivo) i ti kazuvaat kako treba, no nikoj nejke da ti ja vidi i da ti go slusne placot na dusata. 

Fizioloskiot del e golema tema? Da, no sepak e sostaven del od temava... Mozebi i me gledaat lugeto kako slabak zaso jas se boram za svojot zivot, kako luda zaso jas si ja ogrubev kozhata, kako freak zaso gi brani ovie raboti, kako bogohul zaso ja mrazi idejata za bog... drugi me gledaat kako silna i zilava, no sto ako? Cenata koja sto ja plativ za eden mochan vosh*t e pregolema.. kako i mnogu drugi sto platile. Kukavica sum da, sto sekoj den smisluvam nov nacin za da umram, hrabra sum sto sekoj den naogam i nacin za da preziveam, no kolku treba edna pridavka da mi znaci i da me izvadi od seto ova? Site znaete deka psihickite procesi se mnogu poslozeni od eden zbor kako kukaviclak ili dva - bidi silen/silna.

Jas ne velam deka site treba kolektivno da se samoubieme, no zarem toj sto veke posegnuva po svojot zivot malku lutina ima kon sebe? Lutinata kon sebe sto e? Sud i cuvstvo na vina.. zarem so uste nametnuvanje na vina i cuvstvo na falicnost ke gi vratime od patot? Ili da zivee cel zivot vo pekolov zaso e zaplasen so zadgroben zivot i nekoi pravila tamu??? Jas sum za da se zivee i da mu se pomogne na covek, no nitu prikaznite za zadgroben zivot pomagaat nitu sudot. Pomaga samo ljubovta.

I znam deka sum malku losa vo postov, no ova e premnogu licno.. i ne se karam so tebe, ti si mi sepak mnogu draga licnost... samo malku poekspresivno (ok, malku poveke) go doloviv ona sto jas go pominuvam.... Ako se potrebni korekcii ili brisenje na postov jas nema da zameram.

Изменето од ekszi88 - 25.Јануари.2012 во 11:59
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 11:58
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Мене ме интересира друг аспект... НАЧИНОТ на самоубиство. Дали потенцијален ,,самоубиец,, има некоја склоност кон одреден начин на самоубиство? На пр. жените се склони самоубиството да го извршуваат со пиење на отров или седативи (лекови), со скокање од височина, сечење вени, додека мажите со огнено оружје...

Прашањето ми е, дали на некој кој планира да се самоубие му е битен начинот? Дали од страв не би скокнал од височина, а без проблем би си пукал во глава? не знам

Фантастично прашање Имам една теорија. Жените сакаат да остават по сликовита порака, ајде да се изразам така, посилна порака. Па, веројатно вршат побрутални и побизарни самоубиства, сечат вени, пијат отров и слично. Мажите само сакаат да ја прекинат агонијата, можеби затоа го вршат бргу и ефективно. Но, сепак треба да се истражи.
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 12:06
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Jas ne ziveam za vosh*tot na drugite.. i ti ako si uspeal da prezivees kako mnogu drugi, odlicno, jas ne velam deka toa e loso, vtoro, ne te teram ni da se slozis so mojov stav.. Oova e moj zivot, toa e tvoj, tret e necij. Sekoj ima pravo da odlucuva sto ke prai so sebe... Vosh*t? Ne me interesira vosh*t, mi treba ljubov.. Doagaat denovi koga se izmoruva covek od drzenje na taa slika na izdrzlivost za samo da mu se vosh*tuvaat drugite, doagaat denovi koga e slab i koga mu treba samo edna gushka - ama togash nema nikoj... togas site se malku razocarani.. ili poveketo. Togas site se pametni (neosporlivo) i ti kazuvaat kako treba, no nikoj nejke da ti ja vidi i da ti go slusne placot na dusata. 

Fizioloskiot del e golema tema? Da, no sepak e sostaven del od temava... Mozebi i me gledaat lugeto kako slabak zaso jas se boram za svojot zivot, kako luda zaso jas si ja ogrubev kozhata, kako freak zaso gi brani ovie raboti, kako bogohul zaso ja mrazi idejata za bog... drugi me gledaat kako silna i zilava, no sto ako? Cenata koja sto ja plativ za eden mochan vosh*t e pregolema.. kako i mnogu drugi sto platile. Kukavica sum da, sto sekoj den smisluvam nov nacin za da umram, hrabra sum sto sekoj den naogam i nacin za da preziveam, no kolku treba edna pridavka da mi znaci i da me izvadi od seto ova? Site znaete deka psihickite procesi se mnogu poslozeni od eden zbor kako kukaviclak ili dva - bidi silen/silna.

Jas ne velam deka site treba kolektivno da se samoubieme, no zarem toj sto veke posegnuva po svojot zivot malku lutina ima kon sebe? Lutinata kon sebe sto e? Sud i cuvstvo na vina.. zarem so uste nametnuvanje na vina i cuvstvo na falicnost ke gi vratime od patot? Ili da zivee cel zivot vo pekolov zaso e zaplasen so zadgroben zivot i nekoi pravila tamu??? Jas sum za da se zivee i da mu se pomogne na covek, no nitu prikaznite za zadgroben zivot pomagaat nitu sudot. Pomaga samo ljubovta.

I znam deka sum malku losa vo postov, no ova e premnogu licno.. i ne se karam so tebe, ti si mi sepak mnogu draga licnost... samo malku poekspresivno (ok, malku poveke) go doloviv ona sto jas go pominuvam.... Ako se potrebni korekcii ili brisenje na postov jas nema da zameram.

Љубов ekszi88? Гушка и топлина? Ја очекуваш од надвор? Се бараш од надвор ekszi88, ништо во себе. Пружи си сама себе љубов, колку и да звучи ексцентрично и глупаво. Фаличност? А што би било кога не би била фалична? Никогаш немаше да бидам ова што сум, ако не бев малку налудничав Вина? Си направила и сега? Престана светот да се врти? Тоа си ТИ! Восхит? Кој да ти се восхитува ние? Ма дај... Никој вистински не му е гајле за некого ekszi88, nobody really wants to die to save the world Take care - admire yourself, be proud of yourself, LOVE yourself.
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 12:16
Originally posted by pHp pHp напиша:

Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Мене ме интересира друг аспект... НАЧИНОТ на самоубиство. Дали потенцијален ,,самоубиец,, има некоја склоност кон одреден начин на самоубиство? На пр. жените се склони самоубиството да го извршуваат со пиење на отров или седативи (лекови), со скокање од височина, сечење вени, додека мажите со огнено оружје...

Прашањето ми е, дали на некој кој планира да се самоубие му е битен начинот? Дали од страв не би скокнал од височина, а без проблем би си пукал во глава? не знам

Фантастично прашање Имам една теорија. Жените сакаат да остават по сликовита порака, ајде да се изразам така, посилна порака. Па, веројатно вршат побрутални и побизарни самоубиства, сечат вени, пијат отров и слично. Мажите само сакаат да ја прекинат агонијата, можеби затоа го вршат бргу и ефективно. Но, сепак треба да се истражи.

Сега можеме да заклучиме дека во драмата ,,Ромео и Јулија,, Јулија била доминантна во врската. голема насмевка Да било обратно со меч би се проболе, би извршиле харикири. трепкање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 12:22
Така де, а да Адам и Ева беа Кинези, ќе ја изедеа змијата и сега немаше да прајме муабет за самубиства
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 12:38

A kako znaes sto potoa? Kako znaeme kako e tretirano samoubistvoto tamu ili onamu? Govorite kako toa tamu da ste go videle...
Затоа што постојат луѓе кои тоа таму го виделе, и многу многу повеќе од тоа. (на пр. види ми го потписот)

Neli koga covek koga ke se samoubie ne go pee pop? Zosto e toa taka? Jas nemam ni bog ni vrag vo sebe намигнување ne veruvam vo tie raboti.. no spored nekoi gachki se smatra za grev, toa zboram.среќа
Тоа треба попот да го прашаш, не нас исто треба да го прашаш а зошто воопшто некого и би опевал. Бог не рекол дека такво нешто треба да се прави.

Знам каде си збунета, тебе не ти држи вода тоа што црквите го проповедаат. Но тоа не значи дека сите верници имаат исти сфаќања и објаснувања за она што се случува после смртта. Запознај се и со другите сфаќања па потоа ќе имаш можеби поинаква слика за работите.

Изменето од Majkl - 25.Јануари.2012 во 12:39
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 13:20
Originally posted by pHp pHp напиша:

Љубов ekszi88? Гушка и топлина? Ја очекуваш од надвор? Се бараш од надвор ekszi88, ништо во себе. Пружи си сама себе љубов, колку и да звучи ексцентрично и глупаво. Фаличност? А што би било кога не би била фалична? Никогаш немаше да бидам ова што сум, ако не бев малку налудничав Вина? Си направила и сега? Престана светот да се врти? Тоа си ТИ! Восхит? Кој да ти се восхитува ние? Ма дај... Никој вистински не му е гајле за некого ekszi88, nobody really wants to die to save the world Take care - admire yourself, be proud of yourself, LOVE yourself.

Samo ne znam kolku znaes za faktot deka za da naucime da se sakame sebesi odnosno da pocneme da veruvame deka zasluzuvame ljubov ni trebaat ponekogas primeri od nadvor. Nekogas vo periodot na razvojot sme naucile da se mrazime od nekoi zbidnuvanja nadvor... znaci ne mozeme da go porekneme vlijanieto na nadvoresnite faktori. Potencijalnite samoubici i onie koi veke go storile toa nosat nesto mnogu dlaboko i im treba toj nadvoresen faktor za da uspeat da go prepoznaat podocna i vo sebe... Mislis mene teorijata ne mi e jasna? Mi e jasna kako den, no vo silnite dozivuvanja i prezivuvanja filozofiite ne mozat da imaat nikakvo vlijanie... tuku samo odredeno delo bas kako gushka i edno prasanje kako si? Tolku li e tesko? Ne sekoj go boli uvo za mene, no ima nekoi koi me sakaat i se grizat. Potrebni se nadvoresnite faktori, kolku i da se praime site Dalai Lama i Buddha 

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Знам каде си збунета, тебе не ти држи вода тоа што црквите го проповедаат. Но тоа не значи дека сите верници имаат исти сфаќања и објаснувања за она што се случува после смртта. Запознај се и со другите сфаќања па потоа ќе имаш можеби поинаква слика за работите.

A zarem podforumov ne e veroispoved? Pa zatoa i se nadovrzav taka. Ne rekov deka znaete, no komentiram vo soglasnost na temava od edna veroispovednicka strana.. zatoa i takvi prasanja... ne rekov deka site ovde razmisluvate taka.. No za drugite sfakjanja koga malku poveke ke si ja otvoram dushata... sega za sega e zatvorena za novi sfakjanja od ovaa oblast. Barem sum iskrena среќа

Изменето од ekszi88 - 25.Јануари.2012 во 13:22
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 13:32

]Samo ne znam kolku znaes za faktot deka za da naucime da se sakame sebesi odnosno da pocneme da veruvame deka zasluzuvame ljubov ni trebaat ponekogas primeri od nadvor. Nekogas vo periodot na razvojot sme naucile da se mrazime od nekoi zbidnuvanja nadvor... znaci ne mozeme da go porekneme vlijanieto na nadvoresnite faktori. Potencijalnite samoubici i onie koi veke go storile toa nosat nesto mnogu dlaboko i im treba toj nadvoresen faktor za da uspeat da go prepoznaat podocna i vo sebe... Mislis mene teorijata ne mi e jasna? Mi e jasna kako den, no vo silnite dozivuvanja i prezivuvanja filozofiite ne mozat da imaat nikakvo vlijanie... tuku samo odredeno delo bas kako gushka i edno prasanje kako si? Tolku li e tesko? Ne sekoj go boli uvo za mene, no ima nekoi koi me sakaat i se grizat. Potrebni se nadvoresnite faktori, kolku i da se praime site Dalai Lama i Buddha

Види, никој не може да влезе во твојата глава и да ти ја "среди". Ни Buddha, Dalai Lama, Jesus.... никој освен ти! Филозофии? Реши се конечно и прави! На прашањето што да правиш, секако дека ќе ти одговори некој со филозофија, ама филозофијата и зборовите не значат ништо, ако не се употребат во пракса. Сакаш да научиш да возиш? Секако дека инструкторот ќе ти каже, ова е кочница, гас, кумплунг, вака се држи правец, вака се менува брзина... Филозофија. Ама, не може он да седне место тебе да вози и ти после да бидеш возач. Мораш ти да седнеш позади воланот и да возиш! Ама пред тоа некој треба да ти објасни, која педала за што е. Само така ќе станеш возач!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 13:33
Stanuvanje vozac na kola kakva vrska ima so luznite vo dusata? Ke naucis da vozis za nedela dena, kolku i da e.... dusata e nesto poinaku... Ne e kumpluk kvacilo shovershajbna itn. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 13:48

Stanuvanje vozac na kola kakva vrska ima so luznite vo dusata? Ke naucis da vozis za nedela dena, kolku i da e.... dusata e nesto poinaku... Ne e kumpluk kvacilo shovershajbna itn. 

Пример ексзи, пример само.    Аналогија. Нема некој од надвор, што ќе ти го реши проблемот. Сама ќе си го решиш. Ако не знаеш да возиш, можам еднаш, два пати, три пати да те однесам до Београд. Ама еден ден, кога нема да можам да те однесам, како ќе одиш? Не е тоа помош... Има една поговорка кинеска вели: Ако сакаш навистина да прехраниш некого, не му давај риба, научи го како да лови.

Изменето од pHp - 25.Јануари.2012 во 13:50
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 13:52
Treba da se ima ZHELBA za da se nauchi da se "lovi riba"...
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 13:53
Ne zboruvam za nekoj da mi bide 24/7 paterica vo zivotot намигнување 
Кон врв
saguaro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Август.2011
Поени: 482
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај saguaro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2012 во 14:21
Тој ѕид го немав видено 16 години. Целосно заборавив дека постои. Сега кога повторно го видов ми текна на Давид. Давид, дечкото со кого некогаш се дружев и на чие постоење заборавив исто така 16 години. Ѕидот ме потсети на Давид, само на него, на никој друг. Тогаш ја прашав Рашел „Што се случува со Давид, како е, што прави?“ Таа ме погледна со чуден поглед „Тој не е повеќе жив, се уби пред неколку години. Се фрли под воз. Имаше психички проблеми, се дрогираше, ниеден психијатар не можеше да му помогне.“

Ја осетив истата болка, како пред неколку години кога дознав за самоубиството на мојот професор Кал, кој се самоуби на 69 години (?!).

А што да кажам за разорувањето на мојата душа кога многу блиска личност на само 15 години, испи пестициди за да привлече внимание и умре во гадни маки кои траеја нешто повеќе од 48 часа? Пред мои очи се распаѓаше во болницата. Сигурна сум дека ако знаеше колку ќе пати од болките, немаше никогаш да ги испие!

Колку ли погрешно прикажуваат во филмовите дека ако испиете отров или апчиња ќе умрете како да сте заспале. Никој верно не ги покажува гадните маки на таквата смрт. Како цревата се разоруваат, како мозокот се претвора во пифтија...

Сите овие луѓе премногу ги сакав, за да ги осудувам. Ова што го напишав, намерно не го „исполирав“ туку го оставив искрено, сурово. Не е солење памет, не е давање лекција...
Кон врв
Novak Nastich Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Јануари.2012
Локација: Mauzdonia
Поени: 364
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Novak Nastich Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2012 во 11:06

ekszi,ub
ava moja..znaes sto vika Risto Vrtev na eden suptilen nacin?

Zdravo kako si?
Tolku mnogu mi e milo sto te gledam
Poslednive denovi nesto me goni da razmisluvam
za seto vreme sto go potrosiv , veruvajki vo sebe
Dali sega imam odgovor, dali sum sega poumen od site
Dragi, zar nesto mozevme da stvorime so nasite dolgi jazici
Nema nikoj pokraj sebe , spijam sam i seuste ja pomnam
Na taa meka koza spijat site moj custva
O jas zanam seka se e zaludno, taa nema da se vrati
Toa bese tolku odamna taa nema da me svati,dragi

Sesto bese potrebno nie imavme
polni srca kako polni ,revolveri
baram iskra vo tvoite mrtvi oci

Sega e dva nautro a nie sme seuste zedni
Kazi kade ponatamu vo ovoj zdodeven i zloben grad
Zar nemas volja da se boris?
Jas vcera kupiv pistol
Mislam deka dojde vreme za konecen izbor,Dragi

dragi
dragi

...te sakam dete

Mantijata e Klovnovski kostum sto go nosat dvorskite shutovi na nebesniot dvor
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.