|
Почина Претседателот Киро Глигоров |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 02.Јануари.2012 во 12:05 |
Почина Претседателот Киро ГлигоровСиноќа околу 22 часот почина првиот Претседател на самостојна Република Македонија, Киро Глигоров. Погребот ќе биде извршен утре во 13 часот, на градските гробишта Бутел, во Скопје. Според неговата последна желба, погребот ќе биде само во кругот на семејството. Киро Глигоров функцијата Претседател ја извршуваше од јануари 1991 до ноември 1999-та година. Во текот на своите два мандата ја промовираше политиката на „еквидистанца“ кон сите соседи. Склучи важни меѓународни договори кои ја одбележаа современата македонска историја. Ја предводеше државата која по мирен пат се осамостои од дотогашната Федеративна Република Југославија во која Глигоров извршуваше високи државни функции. Светските политичари го сметаа за врвен, трпелив и мудар лидер кој во прав момент се најде на вистинското место-на Балканот. На 8 април 1993-та на говорницата на Обединетите Нации за прв пат се говореше нашиот јазик. На тој ден Претседателот Глигоров го одржа првиот говор на македонски кога Република Македонија стана 181-ва членка на Светското семејство. На 3 октомври 1995 година беше извршен атентат врз Претседателот. Глигоров го преживеа со тешки повреди. Нападот беше извршен во автомобил-бомба на улица Македонија во 9 часот и 50 минути. Се уште не се познати ниту нарачателите ниту извршителите на атентатот. Нападот врз првиот човек се случи 20 дена откако во Њујорк беше потпишана Привремената спогодба со Грција и ден по договорот во Белград за меѓусебно признавање со Србија. И Македонија и Глигоров го надминаа овој кризен период. Глигоров продолжи да ја извршува претседателската функција до своето пензионирање. И потоа Глигоров беше активен. Објави неколку книги-мемоари. Ја основа Фондацијата Глигоров која подржуваше проекти од областа културата и уметноста. Во 2005-та стана прв носител на „Орденот на Република Македонија“. Додека беше Претседател, но и потоа, Киро Глигоров беше политичар со највисок рејтинг во сите анкети на јавното мислење. Глигоров е роден на 3 мај 1917 година во Штип. |
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
како православен христијанин и верник само можам да кажам бог да му ги прости гревовите
|
|
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бог да го прости! Сепак, беше еден од првите кои се обиде да застане против некои злодела во минатото, иако не успеа сосема, за што говори и овој извештај од ЦК на КПМ. Да не заборавиме дека и беше еден од првите кои се залагаше за подобрување на односите на Македонците од Македонија со оние од емиграцијата. Токму затоа и Обединетата Македонска Дијаспора го награди.
Изменето од Македон - 02.Јануари.2012 во 14:25 |
|
annaja
Сениор Регистриран: 21.Април.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 531 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бог да го прости,лесна му земја,со почит!
|
|
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
POCIVAJ VO MIR PRETSEDATELE !!!
|
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И покрај тоа што веројатно поради разлика од две и пол генерации не секогаш се согласував со неговата политика, сепак за мене Киро Глигоров ќе остане една од најпозитивните и најважни личности во процесот на создавање на независна држава.
Нека му е вечна славата и нека почива во мир првиот претседател на независна Македонија.
|
|
smilegirl
Група Регистриран: 23.Декември.2011 Статус: Офлајн Поени: 48 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нека почива во мир!
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lesna mu zemja.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
panter123
Сениор Регистриран: 30.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 15783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Neka mu e lesna zemja, pocivaj vo mir pocituvan pretsedatele
|
|
sanja-a
Сениор Only God Can Judge Me! Регистриран: 12.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 13457 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нека почива мир
Изменето од sanja-a - 02.Јануари.2012 во 18:03 |
|
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу. Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот. Одри Хепберн |
|
dedanoe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Октомври.2011 Локација: dedanoe city Статус: Офлајн Поени: 385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
onie koi so svoeto prisustvo bile golema pridobivka so nivnoto otsustvo postanuvaat dvojno pogolema zaguba -- we are meant to be sober and honor them while they are still around -- nivnite dela ostanuvaat so nas i po nivnoto zaminuvanje ama ako ne im ja dademe platata dodeka se tuka megju nas togaj zaminati nikad nema da mozhat da ja dobijat.
sekoj BOG bi ja posakal Grcija OTI Grcite ne prashuvaat abe znaete li kolku sme dolzhni Grcite nikoe Euro ne go stavaat po vazhnost nad Bogovite kolku Bogovi i da im dade neboto i kolku i da e evropa vo kriza pa i svetot ako e na rab na postoenje Grcite znaat da se rastrchat ako treba i na drugata strana od univerzo AMA ZA GRCHKITE BOGOVI STALNO KJE IMA PLATA NA VREME. A Makaronite, nim i EDEN DOBRI BOG da im se prirodi oni kje rechat greshka na prirodata e turete go vo Bardovci on sho si se zamishlja takov i takov toa se samo pozitive simptomi na voobichaena SCH Buddha-Allah metnal disorder dajte mu b-edna MKD socijalka kako upozorenje i kazna da bi takvo nesho vishe nikad ne ni se desilo. BOG gi saka Grcite A Makaronite ne se sakaat nitu samite seebe. Изменето од dedanoe - 03.Јануари.2012 во 07:14 |
|
Marko Polo 1
Сениор venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pocivaj vo mir
|
|
Incredible Blue
|
|
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lesna mu zemja.
|
|
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |