IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Реалноста постои, ама не е Вистина
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Реалноста постои, ама не е Вистина

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 11>
Автор
Порака
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2012 во 11:10
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

I kako se doagja tamu, do toa umiranje ?

Како да објаснам,ми постави прашање кое одговара на тоа "Како се создава бебето во стомакотна мајката"
Доближи ги разликите во разбирањето и вреднувањето за животот и смрта.
Коклу што го вреднуваш животот и колку тој изгледа убав трудејќи се да им го овозможиш на оние кои ти значат, истот толку дади и вредност на смрта од која се плашиши и стравуваш дека може да ти ги земе оние кои најмногу ги сакаш.
Стави ги во прегратка животот и смрта.

Kako se umira ? Shto umira ? Koj e principot ? Shto ostanuva ?

Тоа наликува како да си стигнал до една голема дупка,коа можеш да ја прескокнеш само ако го симнеш ранецот од тебе.
Во него ги чуваш сите убави и лоши спомени,сето она што си милел дека си ти,емоциите,чуставата,желбите и соновите.Фрли ги доле и тогаш ќе можеш да прескокнеш од другата страна.
Не останува ништо од старото,све е ново.

Спремен си да го отфрлиш тој ранец?

Изменето од Pica pica - 02.Јануари.2012 во 11:12
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2012 во 14:29
"Една шуплива приказна"

P.S. Onoa shto go kazha Joshua_Tree potpolno se vklopuva vo kazhanovo. Toa e tokmu taka !
Ма ти Меси, мора да се зезаш...
иако би сакал Џошуа да објасни, ако може се разбира...
ама јас во вака длабока мисла...

"Svrtuvanje...fokusiranje na posledovatelna akcija e se samo ne vistina"
не гледам ништо освен чиста шпекулативна филозофија...
што би рекле...
колку сум понејасен...
толку сум кажал нешто попаметно...

и немам намера да правам психолошки профил, впрочем не е по правила на форумов...
ама пази ова...

"Svrtuvanje...
fokusiranje na posledovatelna akcija
e se
samo ne vistina"
не збори бе...
ако се свртам, значи се фокусирам на последователна акција...
ама тоа било се...
само не вистина...
ајде море...
тони и тони филозофски книги се напишани со празни зборови...
ова е само мал придонес кон филијалата наречена празно множество...
се извинувам ако сум малку вулгарен...
море кога ќе размислам..
јок...
не се извинувам..

СРЕЌНА НОВА ГОДИНА намигнување

можи во дневникот да ја ставам?

Изменето од Joshua_Tree - 02.Јануари.2012 во 14:40
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2012 во 14:32
Vo osnova mislata na Joshua_Tree se nadovrzuva so pogore kazhanoto - fokusiranjeto kon fragmentiranjeto i negovite posledici samo oddalechuva od prichinata. Ako vistinata za postoenjeto na neshtoto e negova prichina i mu prethodi na negoviot nastanok, togash fokusiranjeto kon neshtoto i negovite natamoshni posldovatelni podelbi samo oddalechuvaat od vistinata.

Е АЈ ДА НЕ ТЕ ГУШНАМ,А?големо гушкање

СРЕЌНА НОВА...ТАА
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2012 во 16:41

Koja e razlikata megju ovie dva iskaza:

Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Svrtuvanje...fokusiranje na posledovatelna akcija e se samo ne vistina"
не гледам ништо освен чиста шпекулативна филозофија...
што би рекле...
колку сум понејасен...
толку сум кажал нешто попаметно...

fokusiranjeto kon fragmentiranjeto i negovite posledici samo oddalechuva od prichinata. Ako vistinata za postoenjeto na neshtoto e negova prichina i mu prethodi na negoviot nastanok, togash fokusiranjeto kon neshtoto i negovite natamoshni posledovatelni podelbi samo oddalechuvaat od vistinata.

Joshua_Tree odamna si pregrnat, samo toa treba da go pochuvstvuvash.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2012 во 17:28
Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

I kako se doagja tamu, do toa umiranje ?

Како да објаснам,ми постави прашање кое одговара на тоа "Како се создава бебето во стомакотна мајката"
Доближи ги разликите во разбирањето и вреднувањето за животот и смрта.
Коклу што го вреднуваш животот и колку тој изгледа убав трудејќи се да им го овозможиш на оние кои ти значат, истот толку дади и вредност на смрта од која се плашиши и стравуваш дека може да ти ги земе оние кои најмногу ги сакаш.
Стави ги во прегратка животот и смрта.

Тоа наликува како да си стигнал до една голема дупка,коа можеш да ја прескокнеш само ако го симнеш ранецот од тебе.
Во него ги чуваш сите убави и лоши спомени,сето она што си милел дека си ти,емоциите,чуставата,желбите и соновите.Фрли ги доле и тогаш ќе можеш да прескокнеш од другата страна.
Не останува ништо од старото,све е ново.

Blagodaram na odgovorot.

Za ovie neshta so godini diskurtirame na forumov - flranjeto na bagazhot od plekjite (seto onoa shto go pravi nashiot mejkap, pochnuvajkji od domashnoto indoktriniranje, peku uchilishnoto, opshtestvoto, religjata, veruvanjata, tradiciite, memoriite...).

Onoa shto go pishuvash vprochem e negovo figurativno objasnuvanje, opishuvanje na chuvstvoto kako bi izgledalo, shto e potpolno vo red. Toa e onoa shto Krishnamurti bi rekol "simni go ranecot od grbot", Osho bi rekol "soochi se so smrtta i skokni vo bezdnata", Sokrat so analitickiot zapaden um bi konstatiral "duri sega znam deka nishto ne znam", Niche bi proklamiral "da umre chovekot so negoviot bog za da zhivee nadchovekot", a Isus bi se molel "za da bidat site Edno kako shto si ti Oche vo mene, a jas vo Tebe, pa taka i tie da bidat vo nas Edno".

Seto toa e vo red.

Ako nekoj gi chita ovie misli i objasnuvanja so pravo bi zabelezhal - dokolku toa umiranje znachi potpolno odreknuvanje od seto znaenje i seto sekjavanje togash toa bukvalno bi znachelo vegetiranje vo ovoj materijalen svet na postoenje. Ili podrugo kazhano, realiziranjeto na toj predikament vo negovata potpolnost se izramnuva so samoubistvo. Oti chovek ne mozhe da funkcionira i da opstane bez znaenje i sekjavanja.

Od druga strana znaeme deka postiganjeto na ponazad napishanoto ne znachi bukvalno umiranje i vegetiranje vo ovoj materijalen svet, tuku naprotiv, posochuva na postiganje na edna sostojba koja go intenzivira i klarificira dozhivuvanjeto na segashnosta.

Moeto prashanje kon tebe beshe postaveno od praktichen aspekt...

... shto pretstavuva prifakjanje na tvojata propozicija:

... i prashuva kako ?

Znachi, od opisnoto treba da se mine na praktichnoto, onoa shto bi bilo konkretno i tochno precizirano - shto e onoa shto treba da bide umreno vo nas, shto e onoa shto treba da se otkoreni, koja e onaa torba koja ja sodrzhi zbirshtinata shto treba da se simne od plakjite za razlika od onoa shto treba da ostane so nas za da mozheme neprecheno da egzistirame vo ovoj materijalen svet kako materijalni manifestacii.

Znachi shto i kako konkretno treba da umre (da se zboguvame, da ischezne) od nas ?

S'e dodeka toa ne go precizirame, dodeka tochno ne go posochime i ne go izdvoime, nema da znaeme shto toa navistina pretstavuva i kako da se spravime so nego... a toa znachi deka i natamu kje zhiveeme vo istata iluzija vo koja zhimee i sega, no razlikata kje bide vo toa deka samo kje imame chuvstvo oti sme porazlichni od onoa shto sme bile zatoa shto sme ja zbogatile torbata so ushte neshto od vkupnata zbirshtine.

So drugi zborovi, nekoj so pravo bi konstatiral deka seto govorenje e prazno filozofiranje.

Изменето од Messenger - 02.Јануари.2012 во 18:33
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2012 во 20:42
Kolku e ubavo da sakas za mig....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2012 во 10:26

... i prashuva kako ?

Znachi, od opisnoto treba da se mine na praktichnoto, onoa shto bi bilo konkretno i tochno precizirano - shto e onoa shto treba da bide umreno vo nas, shto e onoa shto treba da se otkoreni, koja e onaa torba koja ja sodrzhi zbirshtinata shto treba da se simne od plakjite za razlika od onoa shto treba da ostane so nas za da mozheme neprecheno da egzistirame vo ovoj materijalen svet kako materijalni manifestacii.

Znachi shto i kako konkretno treba da umre (da se zboguvame, da ischezne) od nas ?

S'e dodeka toa ne go precizirame, dodeka tochno ne go posochime i ne go izdvoime, nema da znaeme shto toa navistina pretstavuva i kako da se spravime so nego... a toa znachi deka i natamu kje zhiveeme vo istata iluzija vo koja zhimee i sega, no razlikata kje bide vo toa deka samo kje imame chuvstvo oti sme porazlichni od onoa shto sme bile zatoa shto sme ja zbogatile torbata so ushte neshto od vkupnata zbirshtine.

So drugi zborovi, nekoj so pravo bi konstatiral deka seto govorenje e prazno filozofiranje.

Messenger,тоа што треба да исчезне е црвената линија што ја има секој човек,до тука може да трпи и поднесува неправда,после таа линија повеќе не е истиот човек.

Линија која ја создава разумот и интелектот на секој човек,од едната страна љубов од другата страна гнев,од едната страна радост на другата тага,од едната страна човек од другата ѕвер.
Колку е човек силен да ја поместува линијата,зависи од неговата вера во себе.Поместувајќи ја ние чекориме носејќи го ранецот на себе,све додека не стигнеме до самиот крај на човечката психа и толеранција,на самиот раб на бездната тука треба да го отфрлиме ранецот ако сакаме да поминеме на другата страна.

Со тоа повеќе ја нема црвената линија,немаш ограда во која ќе се чуствуваш како човек,а надвор од неа ѕвер.Ранецот е некаде долу во дупката до која повеќе не стигнува ништо.
Тој пат не се искусува со читање туги доживувања ниту ќе те доближат до работ на бездната каде треба да го симнеш ранецот за да прескокнеш од другата страна.Самиот ранец што го носиш на тебе е компасот во кој правец да се движиш.Тој ја рефлектира црвената линија,движи се по неа,поместувај ја чекор по чекор,милиметар по милиметар,туркај ја и со раце и со нозе.

Само човек што ќе чекори и ќе ја поместува својата црвена линија може да ги разбира зборовите што ги посочи од неколку автори,во спротивно све друго е како да му зборуваш на дете за сексот.Кога ќе дојде времето и ќе порасне ќе го разбере тоа.
Со ова не сакам да го навредам твојот интелект,напротив сакам да ти објаснам дека некој работи се осознаваат по самиот патот по кој ќе чекорат луѓето.

п.с. "Умира" тој што имал црвена линија која му ги делела сите рабити по две оставјаќи го да одбере сам од која страна на оградата ќе биде,а се раѓа оној кој нема линија,нема поделба,односно кај него све едно.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2012 во 16:28

Messenger,тоа што треба да исчезне е црвената линија што ја има секој човек,до тука може да трпи и поднесува неправда,после таа линија повеќе не е истиот човек.

Линија која ја создава разумот и интелектот на секој човек,од едната страна љубов од другата страна гнев,од едната страна радост на другата тага,од едната страна човек од другата ѕвер.
Колку е човек силен да ја поместува линијата,зависи од неговата вера во себе.Поместувајќи ја ние чекориме носејќи го ранецот на себе,све додека не стигнеме до самиот крај на човечката психа и толеранција,на самиот раб на бездната тука треба да го отфрлиме ранецот ако сакаме да поминеме на другата страна.

Со тоа повеќе ја нема црвената линија,немаш ограда во која ќе се чуствуваш како човек,а надвор од неа ѕвер.

OK, znachi za tebe ranecot ja pretstavuva granicata na tolerancijata.

Od edna strana velish deka taa linija na tolerancija e razum i intelekt, a od druga strana ja opishuvash kako chisto emotiven kvalitet: ljubov i gnev, radost i taga, chuvstvo za pravda i nepravda i t.n... shto e neshto sosem drugo.

Na strana od toa, znachi spored tebe umiranjeto pretstavuva otfrlanje na ranecot shto vo sushtina znachi otfrlanje na tolerancijata (verojatno mislish na nejzino apsolutno proshiruvanje) so shto bi rezultiralo so chuvstvo deka mozheme da tolerirame s'e bez da se odnesuvame kako zverovi - postojano da ljubime, postojano da sme radosni, postojano da pravime samo pravda i t.n.

So drugi zborovi, otfrlanjeto na ranecot i povtornoto ragjanje e maksimalnoto proshiruvanje na tolerancijata, taka ?

Изменето од Messenger - 03.Јануари.2012 во 16:30
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2012 во 16:59
Колку е страшна...
вистината...
на празно шише...
преполно си ништо...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2012 во 18:55

Со тоа повеќе ја нема црвената линија,немаш ограда во која ќе се чуствуваш како човек,а надвор од неа ѕвер.

OK, znachi za tebe ranecot ja pretstavuva granicata na tolerancijata.

Od edna strana velish deka taa linija na tolerancija e razum i intelekt, a od druga strana ja opishuvash kako chisto emotiven kvalitet: ljubov i gnev, radost i taga, chuvstvo za pravda i nepravda i t.n... shto e neshto sosem drugo.

Na strana od toa, znachi spored tebe umiranjeto pretstavuva otfrlanje na ranecot shto vo sushtina znachi otfrlanje na tolerancijata (verojatno mislish na nejzino apsolutno proshiruvanje) so shto bi rezultiralo so chuvstvo deka mozheme da tolerirame s'e bez da se odnesuvame kako zverovi - postojano da ljubime, postojano da sme radosni, postojano da pravime samo pravda i t.n.

So drugi zborovi, otfrlanjeto na ranecot i povtornoto ragjanje e maksimalnoto proshiruvanje na tolerancijata, taka ?

Не,ако прочиташ повторно ќе видиш дека ранецот е тој кој ја рефлектира линијата-црвената линија на секој човек,т.с. све што сме натовариле во ранецот ја одредува линијата и нејзината цврстина,колку потешко е натоварен нашиот ранец,толку потешко ќе можеме да ја поместиме линијата.
Предходно ти убаво опиша што све носиме во ранецот,па несакам да се повторувам што све има во нејзе.

Со отфрлање на ранецот ја снемува и цревената линија сопред која сите работи ни се поделени по две,едно спроти друго.
Самата позиција во која ќе се најдеме без линија преставува повторно раѓање.Нешто сосема ново кое нема ништо заедничко со овој свет.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2012 во 03:38

ранецот е тој кој ја рефлектира линијата-црвената линија на секој човек,т.с. све што сме натовариле во ранецот ... Предходно ти убаво опиша што све носиме во ранецот,па несакам да се повторувам што све има во нејзе.... Со отфрлање на ранецот ја снемува и цревената линија сопред која сите работи ни се поделени по две,едно спроти друго.
Самата позиција во која ќе се најдеме без линија преставува повторно раѓање.

Нешто сосема ново кое нема ништо заедничко со овој свет.

Imam chuvstvo deka pochnavme da se vrtime vo krugovi, a neshto mi kazhuva deka taka ne se stiga daleku.

Ako vekje se slozhuvame so ova...

bagazhot od plekjite (seto onoa shto go pravi nashiot mejkap, pochnuvajkji od domashnoto indoktriniranje, peku uchilishnoto, opshtestvoto, religjata, veruvanjata, tradiciite, memoriite...).

... togash logichno sledi ova...

Ako nekoj gi chita ovie misli i objasnuvanja so pravo bi zabelezhal - dokolku toa umiranje znachi potpolno odreknuvanje od seto znaenje i seto sekjavanje togash toa bukvalno bi znachelo vegetiranje vo ovoj materijalen svet na postoenje. Ili podrugo kazhano, realiziranjeto na toj predikament vo negovata potpolnost se izramnuva so samoubistvo. Oti chovek ne mozhe da funkcionira i da opstane bez znaenje i sekjavanja.

Slikovito kazhano od којсумјас:

Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

празно шише...
преполно си ништо...

No od zhivotnoto iskustvo odlichno zaneme deka, na primer Buda i Isus, ne bile prazni shishinja ispolneti so nishto, deka isto taka ne bile nitu site drugi lugje koi umrele i povtorno se rodile, kako i so site prosvetleni lugje... faktot na zhivotot e deka tie ne se prostile so znaenjeto, iskustvoto, logikata, ljubovta, radosta, tagata... ne stanale edno golemo prazno nishto, tuku se prerodile i kako takvi prodolzhile da bituvaat i komuniciraat megju lugjeto.

znaeme deka postiganjeto na ponazad napishanoto ne znachi bukvalno umiranje i vegetiranje vo ovoj materijalen svet, tuku naprotiv, posochuva na postiganje na edna sostojba koja go intenzivira i klarificira dozhivuvanjeto na segashnosta.

Togash...

Shto bi bilo konkretno i tochno precizirano - shto e onoa shto treba da bide umreno vo nas, shto e onoa shto treba da se otkoreni .... shto i kako konkretno treba da umre (da se zboguvame, da ischezne) od nas ?

Odgovorot na ova prashanje ima krucijalna vazhnost bidejkji...

Najgolemiot problem shto go imaat lugjeto vo iskreniot obid da se preporodat e tokmu problemot na tochnoto definiranje na onoa shto treba da se iskoreni. Difuznosta i nejasnotijata okolu nego go pravi siot napor nejasen i jalov. Ushte povekje, taa nejasnotija shto navistina treba da umre o nas za da mozheme povtorno da se rodime i da zhiveeme e onoa shto gi odbiva najgolemiot broj lugje da se zafatat so rabotava.

I toa e potpolno razbirlivo.    Kako mozhe vojnikot da pojde vo vojna bez da znae tochno koj e negoviot neprijatel i spored toa kako kje ja zavrshi taa vojna ?

I ova e fundamentalniot problem kaj site lugje koi avtoritetno ili najchesto lazhno propovedaat preroduvanje, umiranje i ragjanje, prosvetluvanje, spasenie, minuvanje niz tesna porta...Izgovorot deka toa ne mozhe da se objasni i deka chovek treba prvin da se prosvetli za da razbere za shto se govori e samo dokaz deka vo sushtina ne se znae vistinskata cel. Oti onoa shto e osoznaeno mozhe da se prenese, a onoa shto samo se doznalo od chitanje ili slushanje mozhe samo da se preraskazhe i nikogash potpolno da se obasni.

No ubavinata na vakvoto iskreno diskutiranje e vo toa shto so nego mozhe da se priblizhime do odgovorot. Odgovorot mora da e ednostaven i jasen bidejkji od teshki filozofii, dogmi i nejasni intelektualizacii imaat potreba samo iluzijata i lagata.

Изменето од Messenger - 04.Јануари.2012 во 03:48
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2012 во 15:02
Messenger,да ги поедноставиме објаснувањата и да тргнеме од почеток.
Секој човек се раѓa без ранец,откако ќе го закачи на себе рaнецот и во него ќе прибира тоа што ќе собере од овој свет,создавајќи му илузија дека токму тој ранец го прави да се чуствува жив.

Ако е така тогаш ние се раѓаме мртви,па откако ќе го наполниме ранчето,викаме е сега сме живи.
За на крајот да го симнеме од плеќите (животот) и да заминеме од овој свет онака како што сме дошле односно празни.
Ти што мислиш така е?

Има и трета опција,ако го симнеме ранчето додека сме уште во овој свет,тоа е веќе друга ситуација.Дали е жив или мртов?

Дали може првин да го дефинираме животот и смрта и да одредиме дефиниција и за двете во истовремено дејство.

Изменето од Pica pica - 04.Јануари.2012 во 15:40
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2012 во 21:00
Pica pica, dozvoli prvin da ti blagodaram za prodolzhenava diskusija. Taa navistina mi prichinuva golemo zadovolstvo.

Секој човек се раѓa без ранец,откако ќе го закачи на себе рaнецот и во него ќе прибира тоа што ќе собере од овој свет,создавајќи му илузија дека токму тој ранец го прави да се чуствува жив.

Ако е така тогаш ние се раѓаме мртви,па откако ќе го наполниме ранчето,викаме е сега сме живи.
За на крајот да го симнеме од плеќите (животот) и да заминеме од овој свет онака како што сме дошле односно празни.
Ти што мислиш така е?

Ne mislam deka e taka i zatoa ja prodolzhuvam ovaa konverzacija, bidejkji znam oti ima lugje koi mislat tokmu taka, a ovaa nasha diskusija kje ne dovede do odgovorot na prashanjeto koe tolku uporno go povtoruvam - shto e TOA konkretno shto treba da umre ?

Има и трета опција,ако го симнеме ранчето додека сме уште во овој свет,тоа е веќе друга ситуација.Дали е жив или мртов?

E pa, toa e onoa na koe celo vreme pikiram so prodolzhuvanje na konverzacijava... ... i nikako da te dovedam do konkreten odgovor - shto e toa shto konkretno umira za da mozheme da zhiveeme ???

Frlanjeto torba so siot bagazh, spored onoa shto se dogovorime shto pretstavuva toa, znachi frlanje na seto znaenje, iskustvo, logika, emocii... faktot na zhivotot e deka toa ne e TOA. Buda, Isus, Mahavira, Zaratustra, Gaudapada, Shankara, Krishnamurti, Osho, Ramakrishna, Patandzhali i ... da ne nabrojuvam natamu, so frlkanjeto na torbata i so svoeto "umiranje" ne se razdelile i so znaenjeto, iskustvoto, logikata, emociite...    ... ne stanale tabula raza i ne stanale bukvalno bebinja. Naprotiv, lugjeto gi vrednuvale kako onie koi progledale i ja videle vistinata, onie koi se prosvetlile, onie koi stanale mudri.

Ako e toa taka, a e tokmu taka, togash shto umrelo od niv, shto frlile, so shto se razdelile za da se rodat povtorno ???   

Vo sushtina za toa govorele site prosvetleni lugje, site religii i veruvanja...

Дали може првин да го дефинираме животот и смрта и да одредиме дефиниција и за двете во истовремено дејство.

Natamu odime... ajde zapochni, pa kje vidime kade kje stigneme.

Изменето од Messenger - 04.Јануари.2012 во 21:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2012 во 22:04
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Колку е страшна...
вистината...
на празно шише...
преполно си ништо...

Секогаш такво....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,922 секунди.