IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е смислата на животот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е смислата на животот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9192939495 115>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Статус: Офлајн
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:19
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

Originally posted by pHp pHp напиша:

ете ја смислата на животот, да го освоиш престолот или да го отстапиш, надевајќи се дека ќе имаш некакво влијание врз истиот

Шала на страна, сметам дека не постои единствена, унифицирана смисла на живот, сметам дека за секој таа смисла е различна. За некој да остави потомок, за некој да измисли нешто и т.н.

abe jes da si umen, ama ovde ja utna намигнување
POSTOI unificirana smisla na zivotot
- IZMENADZIRAJ GO TAKA DA BIDES SREKJEN

(gjavolski prakticna e ednostavnosta)

Дефинирај "среќен". За некој среќен значи да направи милион долари, за некој среќен значи да формира семејство, за друг среќен значи да чува 15 мачки и една желка, за друг среќен значи да готви егзотични јадења од Гренланд. Затоа тврдам дека смислата на животот за секој е различна. Како што реков за некој смислата на неговиот живот е да остави потомок, за некој да напише книга, за некој да копа на нива и т.н. Конкретен пример, за мене смислата на животот е да тренирам луѓе (на професионален план), тоа е МОЈАТА МИСИЈА и кога се пронајдов себе си, ете сфатив зошто живеам. За брат ми, смислата на животот е да создаде центар на кариерна ориентација. За мајка ми, смислата на животот е да грижа за семејство (стварно се грижи) и т.н. Ајде да се согласам со тебе дека смислата на животот е да бидеш среќен и да изменаџираш да бидеш среќен. Но, што подразбира среќен е релативна работа и различна за секој. Она што мене ме прави среќен, не мора нужно да значи дека те прави и тебе.

Изменето од pHp - 22.Декември.2011 во 12:24
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:32
Не морам да дефинирам што е среќа за да ми важи дефиницијата!
се согласувам дека тој поим различно се опишува
но,
дури и кога би разгледале крајности од типот - ,, за некоја цуца е среќа да се омажи за богат маж,, (што многумина би го крстиле Материјализам и едногласно би се згрозиле, тврдејќи дека тоа нема врска со среќата),
јас велам, Ако!
ако со таа своја одлука успеала да биде среќна, зошто да не? Нејзиниот живот има смисол

и наброј ми уште милион различни примери за тоа кој како ја сфаќа среќата, за сите нив ќе важи дефиницијата
Смисолот на животот е да успееш да бидеш среќен!

се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:39

ете ја смислата на животот, да го освоиш престолот или да го отстапиш, надевајќи се дека ќе имаш некакво влијание врз истиот

Шала на страна, сметам дека не постои единствена, унифицирана смисла на живот, сметам дека за секој таа смисла е различна. За некој да остави потомок, за некој да измисли нешто и т.н.

abe jes da si umen, ama ovde ja utna намигнување
POSTOI unificirana smisla na zivotot
- IZMENADZIRAJ GO TAKA DA BIDES SREKJEN

(gjavolski prakticna e ednostavnosta)

Дефинирај "среќен". За некој среќен значи да направи милион долари, за некој среќен значи да формира семејство, за друг среќен значи да чува 15 мачки и една желка, за друг среќен значи да готви егзотични јадења од Гренланд. Затоа тврдам дека смислата на животот за секој е различна. Како што реков за некој смислата на неговиот живот е да остави потомок, за некој да напише книга, за некој да копа на нива и т.н. Конкретен пример, за мене смислата на животот е да тренирам луѓе (на професионален план), тоа е МОЈАТА МИСИЈА и кога се пронајдов себе си, ете сфатив зошто живеам. За брат ми, смислата на животот е да создаде центар на кариерна ориентација. За мајка ми, смислата на животот е да грижа за семејство (стварно се грижи) и т.н. Ајде да се согласам со тебе дека смислата на животот е да бидеш среќен и да изменаџираш да бидеш среќен. Но, што подразбира среќен е релативна работа и различна за секој. Она што мене ме прави среќен, не мора нужно да значи дека те прави и тебе.
.,

vo se do sega prethodno .,  najdovte neshto racionalno a koga sinot koj e isto taka na etf ., ja vide ravenkata  i diskusiite okolu nea samo kratko iskomentira  koi se ovie kre##ni shto komentiraat na nepostoechko i imaginarno........a za vakva ochigledna rabota shto keti ti ja servirashe ., tolku razbirliva ., pravish problem ., aj malku podlaboko zamisli se na napishanoto .,     ubavo ti stoi ... izmenadzhiraj gi rabotite .,   znachi site tie raboti shto ti gi nabrojuvash  i im davash obelezhje na individualitet ., a vsashnost se kolektivni stremezhi.,    samo treba  da gi sklopish kako tebe ti odgovaraat ., da se potrudish i porabotish na onoa shto te pravi sreken konkretno i daq go ostvarish  za vo ime na srekata..... zarem e tolku teshko razbirlivo..........

a zaglavivte  i celo vreme  dobrilcho ve vleche za nos ., so pogledni ja ravenkata ..nishto konkretno .,   chista imaginacija .,    ne se razbiram mnogu vo matematika ., ama nekoj shto se razbira ., polovina chas ne prestana da se smee  na toj shto ja serviral i na tie shto naletale na nea...........ako gresham ispravi me........no prethodno ushte ednash dobro prochitaj ., shto e sushtinata na od keti napishanoto.......
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:41
Ок, добро. Зошто тогаш луѓето што не се среќни, живеат? Говорам за вистинска несреќа. Познавам семејство. 4 деца, најмалата ќерка сега има 22 години. Татково професор по физичко, мајката акушер. Најстарата ќерка останува трудна, на пороѓај умира заедно со детето. Синот, оди во војска, во тек на зезање со другарите, случајно си ја удира главата банално, по 1 година умира поради внатрешно крварење во мозокот предизвикано од тој удар. По 4 години од неговата смрт, умира и другата сестра, од инфаркт на десна страна од необјаснети причини. Им остана само последната керќа. Е сега во таа куќа има повеќе позитивна енергија и повеќе смеење одколку кај мене дома. Тие луѓе ја изгубиле смислата на животот?

Не, туку нешто друго ги држи. Они се уште креираат, женава книги пишува и издава, човеков уште произведува, движи со луѓе и живее. Среќни се? Не би рекол... Само да го видиш погледот во нивните очи...Ама живеат, творат, се смеат, играат на свадби...

Изменето од pHp - 22.Декември.2011 во 12:44
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:45

Ок, добро. Зошто тогаш луѓето што не се среќни, живеат? Говорам за вистинска несреќа. Познавам семејство. 4 деца, најмалата ќерка сега има 22 години. Татково професор по физичко, мајката акушер. Најстарата ќерка останува трудна, на пороѓај умира заедно со детето. Синот, оди во војска, во тек на зезање со другарите, случајно си ја удира главата банално, по 1 година умира поради внатрешно крварење во мозокот предизвикано од тој удар. По 4 години од неговата смрт, умира и другата сестра, од инфаркт на десна страна од необјаснети причини. Им остана само последната керќа. Е сега во таа куќа има повеќе позитивна енергија и повеќе смеење одколку кај мене дома. Тие луѓе ја изгубиле смислата на животот?

Сигурно, да. Сето тоа им се случило и тие се газат од смеење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:47
Originally posted by pajser pajser напиша:

a za vakva ochigledna rabota shto keti ti ja servirashe ., tolku razbirliva ., pravish problem .,

Не знаев дека слободно коментирање на форум, на топик во филозофија е правење проблем, извини Пајсер.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:50

Да, многу. Знаеш зошто? Имаат уште една ќерка, која и тоа како успева во животот и ги направи многу горди. И искрено, чест ми е што познавам таква личност. Сама на планетава, цело семејство и е починато, ама девојчево е преполно со позитивна енергија, амбиција,ентузијазам, култура и се останато. Затоа ти велам, смислата на животот, за секого е различна. Братучед ми ете, исто така го загуби синот најмалиот, Бог да го прости, падна во инвалидска пензија, едноставно заборави дека има уште едно дете, па ете отворено, морав да тепам копиљаци на кои вториов внук им должел пари, па да го спашавам од дроги и така натаму.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:54
 zatoa shto ., tie lugje imaat pogolema mentalna matrica  za poimot shto e sreka............
  nivnata zhivotna energija vibrira na mnogu povosoko svesno nivo  od mnogu drugi
 i pokraj se  zadovolni se i so malku/toa shto im preostanalo/
 /da ne preturam po postovite /........bidi zadovolen so malku ne baraj od zhivotot mnogu .,....da ne go izgubish i dadenoto..

a kolku si ti sreken i dali smeata kaj tebe e potivka ., pak zavisi od tebe pa jebem li ga  razberete go zhivotot kako golema seriozna zabava ., bidi seriozen onamu kade shto treba ., a zabavuvaj se cel zhivot....
 od moeto vreme ..........spremaj se ko utre deka ke ima vojna ., a zhivej ko da ke zhiveesh sto i kusur godini

odgovorot baraj go vo tebe samiot .........nikoj ne ke mozhe na toa drug od strana da te napravi sreken ., ako ti ne si ja <>izmenadzhirash<> samiot srekata
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:57

Да, многу. Знаеш зошто? Имаат уште една ќерка, која и тоа како успева во животот и ги направи многу горди. И искрено, чест ми е што познавам таква личност. Сама на планетава, цело семејство и е починато, ама девојчево е преполно со позитивна енергија, амбиција,ентузијазам, култура и се останато. Затоа ти велам, смислата на животот, за секого е различна. Братучед ми ете, исто така го загуби синот најмалиот, Бог да го прости, падна во инвалидска пензија, едноставно заборави дека има уште едно дете, па ете отворено, морав да тепам копиљаци на кои вториов внук им должел пари, па да го спашавам од дроги и така натаму.

ама девојчево е преполно со позитивна енергија, амбиција,ентузијазам, култура и се останато.
Девојчето се нашло ли себе си? Среќно ли е заради тоа?

Имаат уште една ќерка, која и тоа како успева во животот и ги направи многу горди.
Ги прави горди? А ги прави среќни?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 12:57

odgovorot baraj go vo tebe samiot .........nikoj ne ke mozhe na toa drug od strana da te napravi sreken ., ako ti ne si ja <>izmenadzhirash<> samiot srekata

А што говорам јас цело време ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 13:03

[QUOTE=pHp] [QUOTE=kejt-d-grejt]
[QUOTE=pHp]

ама девојчево е преполно со позитивна енергија, амбиција,ентузијазам, култура и се останато.
Девојчето се нашло ли себе си? Среќно ли е заради тоа?

Имаат уште една ќерка, која и тоа како успева во животот и ги направи многу горди.
Ги прави горди? А ги прави среќни?

Не не се пронашло себе си, зошто работи како конобар во маалски кафиќ, живее под кирија во една полураспадната дупка и т.н. да не разглабам.

Горди се, што она не се распаднала, не познавам родител што децата не го прават среќни (иако има, ама јас не сум запознал). Не се гледаат, зошто родителиве живеат во Кавадарци, се слушаат по телефон само, во тешка финансиска криза е целото семејство (зошто погреб кај нас чини повеќе од свадба). Девојчево успева во животот, зошто сама плаќа за факс, сама се храни, сама се гледа. Единствено сега овој период, малата паѓа емотивно, зошто при крај на факс се соочува со проблемот на вработување, ама не ја губи вербата и позитивноста. СМИСЛАТА е релативна работа, крајно индивудална за секого. И да на тебе е да одлучиш што ќе правиш во животот и поради што ќе живееш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 13:08
 ne bi rekol deka  celo vreme neshto potvrduvash.,   chitajki te ...celo vreme samo barash odgovori., .,      .........eve sega ke te indoktriniram........

smislata ne e individualna rabota ., bidejki site nie sme socijalni bitija i imame nekoj pokraj nas ..sigurno deka toa devojche ., sekoja chest na nea.....imala nekoj shto ja krepel celo vreme ..a si razmislil da ne bile tie okolunea shto bi bilo so nea
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 13:10

ne bi rekol deka  celo vreme neshto potvrduvash.,   chitajki te ...celo vreme samo barash odgovori., .,      .........eve sega ke te indoktriniram........

smislata ne e individualna rabota ., bidejki site nie sme socijalni bitija i imame nekoj pokraj nas ..sigurno deka toa devojche ., sekoja chest na nea.....imala nekoj shto ja krepel celo vreme ..a si razmislil da ne bile tie okolunea shto bi bilo so nea

Би била уште поцврста . Затоа и јас не сум многу присутен. Ова е зошто го познавам карактерот и личноста.

Изменето од pHp - 22.Декември.2011 во 13:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2011 во 13:16
 da ne se nadmudruvame mnogu. a i netov me pimpla.  mozhe ke prodolzhime posle 18h................

...sepak velish ne si mnogu prisaten.....znachi sepak  si tamu da pomognesh .,   sekoja chest .mozhebi ponekogash i od senka .....a takva pomosh e najvredna ..i tebe kako licnost te pravi ushte posreken...........dali me razbra.........

netov me otkchuva ........bye sega za sega ..se chitkameда
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9192939495 115>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.