IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Реалноста постои, ама не е Вистина
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Реалноста постои, ама не е Вистина

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2011 во 22:57
Abe dogovrna vistina beshe edno vreme deka zemjata e ramna kako plocha... ama podocna izleze deka ne e teka. Pa potoa napravivme druga dogovorna vistina.

I povtorno, ova se samo ilustracii koi ja posochuvaat poentata deka vistinata za nas e onaa koja nie ja percepirame i za koja nie se dogovarame. 

Realno, ne postojat boi, mirisi... postoi samo bezoblichna energetska supa koja nie vo aktot na svojata percepcija ja interpretirame kako treva, drva, kamenja, lugje, zeleno, crveno, ramno, trkalezno, polno, shuplivo, pametno, glupavo...

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2011 во 10:59

"Realnosta e ona sto go smetame za vistinitost. Ona shto go smetame za vistinitost e ona vo shto veruvame. Ona vo shto veruvame se temeli na nashata percepcija. Ona shto go percepirame, zavisi od ona shto barame. Ona shto barame zavisi od ona shto mislime. Ona shto mislime zavisi od ona shto percepirame. Ona shto percepirame go determinira ona vo shto veruvame. Ona vo shto veruvame ja odreduva nashata realnost..."

Ima edna poslovica-" Shto se babi snilo to joj se i zbilo ", no babata ima mozhnost da se udruzhi so drugite babi i da se obide da go osmisli sonot koj kje i bide najblizu do javeto.

Eve nekolku od Albert Einstein:

- " Ne mozheme da go reshime problemot na istiot nachin na koj sme go stvorile."

Shto e relativnost - :" Ako sedam do ubava devojka - dva chasa kje mi se uchinat kako dve minuti a ako sedam na vkluchen shporet dve minuti kje mi se uchinat kako dva chasa."

- " Chovechkoto bitie e del od celinata koja ja narekuvame Univerzum. Del ogranichen vo vremeto i prostorot. Toa se dozhivuva sebe, svoite misli i sekjavanja - kako neshto odvoeno. Shto e neshto kako optichka varka na negovata svest. Taa varka za nas e kako zatvor."

Ne postoi neshto kako objektivna vistina (za site chovechki bitija potpolno ednakva, identichna)... ne za nashiot um... zatoa i ne mozhe da se pronajde preku nego... Celiot univerzum ne e nishto drugo osven "Bozhja" emanacija... kako son... Pogledni dlaboko vo sebe i kje znaesh deka Ti si vistinata, edna i edinstvena i ne deliva... No toa ne e rabota na Umot    
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13948
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2011 во 11:16
 svesnosta za samosvesnost na postoenje na telo dusha., ja odreduva vistinskata realnost.,   kako proekcija ., na realnata vistina.,    kreirana od  toa jas ., no determinirana  od nasledstvoto od., genetskiot kod .,  lichnata iskustvenost....i od sijaset lichni sogleduvanja .............

i pak se sveduva na lichnata percepcija na rabotite ., vo sinergizam so drugite edinki
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Декември.2011 во 13:50
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

"Realnosta e ona sto go smetame za vistinitost. Ona shto go smetame za vistinitost e ona vo shto veruvame. Ona vo shto veruvame se temeli na nashata percepcija. Ona shto go percepirame, zavisi od ona shto barame. Ona shto barame zavisi od ona shto mislime. Ona shto mislime zavisi od ona shto percepirame. Ona shto percepirame go determinira ona vo shto veruvame. Ona vo shto veruvame ja odreduva nashata realnost..."

I s'e e kazhano !

Ovaa visha spirala mozhe da se prekine samo koga kje se osoznae deka Realnosta ne e nashata vistina, tuku nashata vistina e nasha kreacija za nashata realnost.

Znam, zvuchi malu isprevrteno... ama tokmu takva e nashata vistina.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2011 во 16:33
...i jas tebe ne sum  te kreirala ama, ...ti postoish,

...ili toa e ..laga?!збунетост

..ne e voopshto vistina toa,deka milioni deca umiraat od glad, sekoja godina,...toa e taka dogovoreno samo neli,.......iako e realnost!
...a, realnosta e ona shto e vistina ,.

..ili pa,nekoi navistina nemaat popametna rabota od,

....''prazno'' filosofiranje!изненадување

Изменето од brza - 10.Декември.2011 во 16:34
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Декември.2011 во 19:19
Реалноста за вистината е одраз на перцепцијата, гледано од аспект на тоа во што веруваме!
Да бидам појасен.
Кој христијанин го сонувал Аллах или Мохамед? Или кој муслиман ги сонувал Исус (како воскреснува и повторно се враќа) или апостолите или свети Илија, Свети Ѓорѓија, свети ...?
Или кој од овие верници ги сонувал Буда, Кришна ...?
Христијанинот кој на сон му се јавила света Петка и, му рекла да направи манастир - ќе направи, бидејќи за него е реалмност тоа што сонувал, поточно тоа во што верува. За муслиманот тоа не би имало никакво значење. Исто како и за атеистите.
Реалноста на вистината, гледана низ примерот со зелената боја (и „разговорот“ со кучето) може да ни’ ја објасни само слеп човек, но тој кој е слеп од раѓање. Како тој ја восприема, како ја замислува и конечно, како ќе ја долови (објасни) „зеленоста“ на тревата? Или синилото на небото?

Нешто надвор од темава!

Мизерно ми е да реплицирам на овакви пишувања, но по сеизгледа ова е единствеиот начин да им се пренесе порака на нивните автори, да престанат да ја уништуваат секоја тема со некои свои (би рекол) нихилистички изјави.
Originally posted by brza brza напиша:

... ili pa,nekoi navistina nemaat popametna rabota od ''prazno'' filosofiranje!изненадување

Сепак, подобро е празно филозофирање, отколку празни глави.
Ама кој ќе го сфати тоа?!
Брза, те молам, доколку не ти се допаѓа ова што овде (или во било која друга тема) се пишува, едноставно - врати се назад. Не не’ заморувај со изјави кои погоре ги спомнав.

И, btw.
И покрај тоа што аватарот ти е во женски род и асоцира на брза жена (брза), ти постојано изјавуваш дека си машко. И нема причина да се сомневам во тие твои изјави.
Но, од следниве твои зборови во цитатов:

...i jas tebe ne sum  te kreirala ama, ...ti postoish, ...

... или се работи за случајна грешка во пишувањето или пак твојата потсвест открива некои тајни кои досега (незнам зошто) си ги криел/а!

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2011 во 21:50

...i jas tebe ne sum  te kreirala ama, ...ti postoish,

...ili toa e ..laga?!збунетост

Abe s'e e prazno filozofiranje koga ne se razbira...

Taa postoi i toa e Realnost.

Tvoeto razbiranje (tolkuvanje, interpretacija) na taa realnost e Laga.

Реалноста постои, ама не е Вистина.

Capisci ?

Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2011 во 22:25
Korni treva!
Zbiraj grozje!
Oraj!
Kopaj!
Kjuti!

....vistina e seto na zapoved i konkretno...seto ostanato e prodavanje boza na bozadzija...Brza razbiras...намигнување

“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2011 во 19:06

И сега...каде отиде реалноста кој ја сокри вистинатазбунетост

Може се кријат во оваа тема.... Проблемот на човечките односиплазење

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2011 во 19:13
realnata vistina e sokriena vo vistinskata realnost., vo korelacija ,. na odnositeохплазење
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2011 во 01:32
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Ok, daj malce porealistichno, kuchinja ne zboruvaat.

Dali ti ja percepirash trevata kako nijansa na siva boja? I dokolku malo dete te prasha kakva boja e trevata shto kje mu odgovorish?

Da, kuchinjata ne zboruvaat i toa go rekov figurativno... inaku znaeme deka tie ne gledaat boi, tuku crno-belo. Zatoa go dadov primerot so niv.

A za deteto... kje mu kazham kako shto me nauchile - "zeleno", a koj znae dali toa "zeleno" e potpolno istoto "zeleno" shto go gleda i toa ? Da ne zboruvame pak za sluchaj ako nekoj od nas e daltonist...

... i seto toa ne e vazhno Anarchy. Primerot so bojata e samo primer koj pokazhuva deka svetot e onakov kakov shto go interpretirame spored kalibrirajeto na nash*te chula i interpretacijata na dobienite podatoci od nashiot um. Zamisli da bevme senzitivni na sosem drugi frekvencii namesto na ovie sega... zamisli da gledavme na frekvencija na x-zracite, kakva kje beshe trevata za nas, zelena ? Kako kje izgledavme nie ? Kako kje ni izgledashe svetot okolu nas ?

I obidi se ova da go ekspandirash vo site mozhni nasoki, ne samo so gledanjeto, tuku i so slushanjeto, dopirot, chuvtsvoto za toplina, gledanjeto da ni beshe so rezolucija do atomsko nivo...

... potoa obidi se da zamislish nie da ne sme vo ovaa materijalna forma, tuku vo nekoja sosem druga ... zamisli namesto toa da bideme vo nekakva energetska forma... kakva kje bide togash nashata vistina za realnosta ?

Se nadevam deka ja nafakjash sushtinata na diskusijava... fakt e deka Svetov postoi i deka vo sushtina e edna kvantna supa koja nie ja tolkuvame spored nashata fizichka gradba, prirodata i senzitivnosta na nash*te chula, prirodata i razvienosta na nashiot intelekt, nasobrano znaenje, veruvanjata, indoktrinaciite, pretpostavkite, zhelbite ... Nie sme kako carot Midas, kako nekakvi magjionichari koi samite sebe postojano si prvat trik na sozdavanje konkretni formi i likovi od potpolno bezlichna tvar...

... i toa e onoa shto shto za nas ja definira nashata vistina za Realnosta na Kreacijava.

A toa ne znachi nishto drugo tuku deka nie sme kreatori na nashata vistina !

Posledicata od toa e deka druga vistina, nadvor od nas, za nas ne postoi !

Mnogu dobro ja razbiram sishtinata na diskusijava i tvoeto razmisluvanje. I tvoeto razmisluvanje go pochituvam.

No, ako neli se zavisi od lichnata percepcija na neshtata, normalno e i da imame razlichni razmisluvanja, tolkuvanja, veruvanja. голема насмевка

Zatoa mene me interesira tvoeto mislenje i percepiranje na neshtata.

Dali ti ja percepirash bojata na trevata kako nijansa na siva boja? 

Bez razlika kako kje se dogovorime deka kje ja narechime nijansata na trevata, taa e istata nijansa na sekoja svezha treva. Zatoa i site vikaat deka trevata e zelena, zatoa i vikaat deka trevata e treva, a ne e drvo. I toa e fakt. A, faktot e vistina.

Bez razlika kako nie gi percepirame rabotite, realno e deka lugjeto se razlikuvaat po boja na kozha, po religija, po veruvanja i toa e VISTINA, bez razlika kako nekoj toa kje go percepira, toa e fakt.

Bez razlika kako nekoj gi percepira broevite, tochno se znae kolkav e brojot na lugje koi zhiveat na ovaa planeta i toa e fakt.

Toa se nekoi raboti koi gi spomnav i mislam deka ne treba da se zanemarat na temava. 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2011 во 02:59
....da ne se zalazhuvame ... se e realno i se e vistinsko.,  a drugi faktori ne teraat da si kockame  i idealizirame sostojbi koi nashiot um gi kreira begajki od stvarnosta i vistinskata sostojba vo koja samite sme se dovele ., a nasheto ego ne go priznava toa ., i ne turka vo idealizirani potsvesni sostojbi .........zvuchi grdo no e realno i vistinsko......

Изменето од pajser - 17.Декември.2011 во 03:01
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2011 во 03:58

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ok, daj malce porealistichno, kuchinja ne zboruvaat.

Dali ti ja percepirash trevata kako nijansa na siva boja? I dokolku malo dete te prasha kakva boja e trevata shto kje mu odgovorish?

Da, kuchinjata ne zboruvaat i toa go rekov figurativno... inaku znaeme deka tie ne gledaat boi, tuku crno-belo. Zatoa go dadov primerot so niv.

A za deteto... kje mu kazham kako shto me nauchile - "zeleno", a koj znae dali toa "zeleno" e potpolno istoto "zeleno" shto go gleda i toa ? Da ne zboruvame pak za sluchaj ako nekoj od nas e daltonist...

... i seto toa ne e vazhno Anarchy. Primerot so bojata e samo primer koj pokazhuva deka svetot e onakov kakov shto go interpretirame spored kalibrirajeto na nash*te chula i interpretacijata na dobienite podatoci od nashiot um. Zamisli da bevme senzitivni na sosem drugi frekvencii namesto na ovie sega... zamisli da gledavme na frekvencija na x-zracite, kakva kje beshe trevata za nas, zelena ? Kako kje izgledavme nie ? Kako kje ni izgledashe svetot okolu nas ?

I obidi se ova da go ekspandirash vo site mozhni nasoki, ne samo so gledanjeto, tuku i so slushanjeto, dopirot, chuvtsvoto za toplina, gledanjeto da ni beshe so rezolucija do atomsko nivo...

... potoa obidi se da zamislish nie da ne sme vo ovaa materijalna forma, tuku vo nekoja sosem druga ... zamisli namesto toa da bideme vo nekakva energetska forma... kakva kje bide togash nashata vistina za realnosta ?

Se nadevam deka ja nafakjash sushtinata na diskusijava... fakt e deka Svetov postoi i deka vo sushtina e edna kvantna supa koja nie ja tolkuvame spored nashata fizichka gradba, prirodata i senzitivnosta na nash*te chula, prirodata i razvienosta na nashiot intelekt, nasobrano znaenje, veruvanjata, indoktrinaciite, pretpostavkite, zhelbite ... Nie sme kako carot Midas, kako nekakvi magjionichari koi samite sebe postojano si prvat trik na sozdavanje konkretni formi i likovi od potpolno bezlichna tvar...

... i toa e onoa shto shto za nas ja definira nashata vistina za Realnosta na Kreacijava.

A toa ne znachi nishto drugo tuku deka nie sme kreatori na nashata vistina !

Posledicata od toa e deka druga vistina, nadvor od nas, za nas ne postoi !

Mnogu dobro ja razbiram sishtinata na diskusijava i tvoeto razmisluvanje. I tvoeto razmisluvanje go pochituvam.

No, ako neli se zavisi od lichnata percepcija na neshtata, normalno e i da imame razlichni razmisluvanja, tolkuvanja, veruvanja. голема насмевка

Zatoa mene me interesira tvoeto mislenje i percepiranje na neshtata.

Dali ti ja percepirash bojata na trevata kako nijansa na siva boja? 

Bez razlika kako kje se dogovorime deka kje ja narechime nijansata na trevata, taa e istata nijansa na sekoja svezha treva. Zatoa i site vikaat deka trevata e zelena, zatoa i vikaat deka trevata e treva, a ne e drvo. I toa e fakt. A, faktot e vistina.

Bez razlika kako nie gi percepirame rabotite, realno e deka lugjeto se razlikuvaat po boja na kozha, po religija, po veruvanja i toa e VISTINA, bez razlika kako nekoj toa kje go percepira, toa e fakt.

Bez razlika kako nekoj gi percepira broevite, tochno se znae kolkav e brojot na lugje koi zhiveat na ovaa planeta i toa e fakt.

Toa se nekoi raboti koi gi spomnav i mislam deka ne treba da se zanemarat na temava. 

Kolku shto se spushtame na ponizok denominator, tolku sme poblizu do nekoja zaednichka vistina.

Ako se spushtime tolku nisko, pa da stavime pred nas dve jabolki, togash jasno kje im bide na site deka toa se samo dve jabolki.

No ako pojdeme samo edne chekor ponatamu i prashame koja boja se jabolkite, togash vekje kje dobieme ralzichni odgovori.

Ako otideme ushte malu podaleku i gi prashame lugjeto kakov e vkusot na sekoja od niv, togash kje dobieme ushte porazlichni odgovori.

Ova e primer za neshto najednostavo, kako shto e na primer prashanjeto kolku e 1 + 1 ?

No kako shto se odalechuvame s'e povekje od onoa shto e najblisku do dogovornoto i zaednichkoto, razlikite stanuvaat s'e pogolemi.

I toa e poentata na diskusijava.

Ako e tochno tvrdenejto deka s'e shto postoi za nas e vistina, togash nema da ima nikakvi razlichnosti vo seto onoa shto go percepirame. Togash site kje izgledavme kako nekakvi magnetofoni i video kameri i site kje registriravme istoveni raboti.

No toa ne e taka.

A ako toa ne e taka, togash tvrdenjeto deka s'e shto postoi za nas e ednoznachna vistina (vistinata ne mozhe da bide povekjeznachna) ne e VISTINA.

Spored toa, REALNOSTA postoi, vo taa ne e VISTINA.

Za nas vistinata bila i ostanala samo nasha interpretacija na realnosta. Druga vistina, nadvor od nas, za nas ne postoi !

Faktot deka od potreba sme razvile umstven alat narechen matematika i deka spored nea 1+1 = 2, ne e nikakov dokaz deka ja znaeme VISTINATA za REALNOSTA.

Vo Svetot ne postoi matematika, boi, mirisi, ubavini, grdotii... toa se nashi i samo nashi vistini kako proekcii na nashiot um. Vo Svetot postojat samo bezichni energii koi prostrujuvaat edna niz druga oscilirajkji so razlichni frekvencii. Potochno, Svetot e eden vrtlog od energii, edna bezlichna kvantna supa.
Onoa shto nie go gledame kako fakti i vistini za taa kvantna supa e samo proekcija od nas za nas.

Изменето од Messenger - 17.Декември.2011 во 04:03
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2011 во 15:35
realnosta i vistinata se osakateni zaradi ljubomora. posesivnost., i gnev .,., ne realnosta i vistinata se ushte mislat deka tie se krivi za se .,  tie se zatvaraat  ., zaboravaat.,.,  mislejki deka tie se krivi za se  i mislat deka so oddalechuvanjeto  od dvete., prestanuvaat i da sakaat da se bide realen da se saka vistinata i da se dade celosna sloboda na drugiot ne mislejki deka so oddalechuvanjeto., realnosta i vistinata ke se zaboravat e navistina ogromen uspeh., koj treba sami da go napravime bez  frekfenciite i nivoata na svesta i potsvesta da ne vodat., samo togash ke se dozhivee vistinskata realnost i vistina., so sega i tuka potpomognati od ljubovta nema potreba ., se da bide lonec na papazjanija.,.pravejki proekcii za drugite ., bidejki samoproekcijata e destruktivna po defolt......a jabolkoto sekogash e simbol na razdor........i razvrat....i izmama..kako na pochetokot.......
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,358 секунди.