IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Самотија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Самотија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Статус: Офлајн
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 14:30
Само Сам самотно самува осамен сам себе си...

па ќе “дефинира“ и размислува и ќе бара зборови ...
исто така и премногу збунетост ...

за на крај да разбере дека не е сам...голема%20насмевка

дали е тоа страв или нешто друго...збунетост
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 14:34
Pa i ne e navistina potpolno samo... tuku e Jas i Mene.

Изменето од Messenger - 09.Ноември.2011 во 14:37
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 14:37
Така е но работата е да има буква „С“голема%20насмевка на почетокголема%20насмевка
 мислам дека се разбираме

но ова ме мачи: дали е тоа страв или нешто друго.

факт е дека понекогаш или скоро секогаш е потреба... но дали потребата раѓа стравзбунетост
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 14:38
Самотијата е толку убава,
што дури и кога со себе носи доза осаменост, треба да се почитува

се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 14:43
хммм... у ствари,
баш сега се думам, зошто Џошуа би отворил една толку лесна тема, околу која сите се сложуваме
Самотијата е убава, ...  е избор,.... е потреба, ... е друштво...
и оп! - немаме дискусија

Ама можеби би требало да разговараме кои се нашите граници до каде можеме да ја поднесуваме
И во колкава мера би прифатиле Осаменост, ако е таа нараскинлива од посакуваната ни - Самотија

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 14:46
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Така е но работата е да има буква „С“голема%20насмевка на почетокголема%20насмевка
 мислам дека се разбираме

но ова ме мачи: дали е тоа страв или нешто друго.

факт е дека понекогаш или скоро секогаш е потреба... но дали потребата раѓа стравзбунетост

Не разбирам, потребата од Самотија раѓа страв?
баш напротив,
во Самотијата се откриваш себе си, се осознаваш, се прифаќаш, а тоа е пат кон самодоверба, не кон страв
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 15:15
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

Самотијата е убава, ...  е избор,.... е потреба, ... е друштво...и оп! - немаме дискусија

Pa toa e vistinskata samotnost. Koga navistina kje se dopirne Jas, koga Sebe povekje nema da ja zamativa negovata samotija, togash normalno e da se stigne do molkot.

Toa e krajot, toa e JAS, toa e TOA, toa e E.

Toa e celta na sire meditiranja, na site mantri, na neprekinatoto Isusovo povikuvanje, toa e zen...

Ама можеби би требало да разговараме кои се нашите граници до каде можеме да ја поднесувамеИ во колкава мера би прифатиле Осаменост, ако е таа нараскинлива од посакуваната ни - Самотија

Samotnosta ne e Osamenost.

Osamenosta e, koga vo fokusiranjeto na Jas, prestrasheno vo panika kje se javi Sebe so krikot "ama jas imam potreba da ja pretresuvam zbirshtinata so drugi Sebe !" Sebe postoi kako del od ovaa materijalnost i zatoa ima potreba da komunicira so nea preku Sebe na drugite lugje. Bez taa komunikacija toa stanuva osameno.

Realiziranjeto na Jas znachi umiranje na Sebe. Umiranjeto na Sebe go ragja onoj golem strav...

Site prosvetleni i samorealizirani lugje imale umreno Sebe. Tie bile samo Jas.

Zatoa krucijalnoto prashanje, koe osven gorespomnatite chesto si go postavuvame i nie na ovoj forum, e "Koj sum Jas?" Reverznata forma od toa e "Jas sum Toa".

I koga kje dojdeme do Jas, doagjame do molkot... a tokmu toa e TOA.

Изменето од Messenger - 09.Ноември.2011 во 15:56
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 15:54

... Doagjame do molkot... I toa e Toa.

Koga se "gubish" mozhe i stravot da te fati ama tokmu togash e tvojata shansa za da se pronajdesh... SEBE

... I nema povekje prashanja i odgovori!

Togash Dvajcata se EDNO    
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 17:51
(голем ти е постот за да го цитирам)

Меси, не си поштен - во оваа тема и` обрнуваме внимание на Самотијата како Цел, а не како Пат! (се зезам, не ми реплицирај)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 17:53
Samotnosta ne e Osamenost. - се согласуваме
И дека ни е убава Самотијата - и во тоа се согласуваме

Прашањето е, до која мера можеме да ја толерираме, кога со себе неизбежно ја носи опасноста од Осаменост

Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13942
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 18:19
 izvinete no.... samotnosta sekoj mozhe da ja iskontrolira .,

goleminata i velichestvenosta e vo osamenosta ., samo jaki i gordi so sebe  mozhat  vo osamenosta da ja najdat  i samotnosta i brkotnicata oklou i vosebeнамигнување

obichno silnite se povlekuvaat vo osamenosta za ushteposilni da se vratat
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 18:34

Samotnosta ne e Osamenost.
- се согласувамеИ дека ни е убава Самотијата - и во тоа се согласувамеПрашањето е, до која мера можеме да ја толерираме, кога со себе неизбежно ја носи опасноста од Осаменост

Samotnikot, onoj koj zhivee potpolno samotnichki (ispolnet e so nego i ne chuvstvuva nikakva potreba od neshto drugo), nikogash ne e osamen.

Osamen se chuvstvuva samo onoj koj ne mozhe da bide samotnik. Povremenite samotnichki momenti ne znachi samotnichko zhiveenje.

Se nadevam deka razlikata e dovolno razluchva i razbirliva.

Изменето од Messenger - 09.Ноември.2011 во 18:50
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 18:49
Originally posted by pajser pajser напиша:

izvinete no.... samotnosta sekoj mozhe da ja iskontrolira .,

I da i ne... ako smetame deka privremenoto samotuvanje e kontrola na samotnosta togash si vo pravo, no toa ne e navistina samotnichko zhiveenje.

Toa e kako nekoj da kazhe "jas mozham koga sakam da odam na dieta". Toa ne e navistina dieta. Taka kje bide samo ako chovekot postajano zhivee so dietata.

Ili da se kazhe "jas koga sakam mozham da zhiveam vo bure". Da, site mozheme koga sakame za izvesno vreme da zhiveeme vo bure, no samo eden navistina taka zhiveel... celiot zhivot !

Znachi se raboti za samotnost kako zhivotno bituvanje.

Vo toj sluchaj ne se postavuva opcija za "kontroliranje" na samotnosta bidejkji takva opcija povekje nema. Samotnosta stanuva edinstvena opcija na bituvanje. Koj stignal tamu povekje ne se vrakja vo zbirshtinata od koja se istavil.

Originally posted by pajser pajser напиша:

goleminata i velichestvenosta e vo osamenosta ., samo jaki i gordi so sebe  mozhat  vo osamenosta da ja najdat  i samotnosta i brkotnicata oklou i vosebeнамигнување   obichno silnite se povlekuvaat vo osamenosta za ushteposilni da se vratat

Ne znam dali upotrebuvame isti termini za koi implicitno se slozhivme vo minatite komentari, no osamenosta ne e izbor tuku chuvstvo na napushtenost koja proizleguva od nezadovolenata zhelba za komuniciranje so drugite.

Spored toa, osamenosta ne e izbor tuku nesakana posledica. Se slozhuvam deka poradi razni psiholoshki problemi i situacii taa mozhe ponekogash da bide i samoinducirana kako slobodna volja na chovekot, no toa e povekje kako posledica od nekakvo samokaznuvanje ("zhelba za bolka") ili razocharuvanje... ili vo najdobra raka kako prinudno povlekuvanje dodeka ne se izlechi nekoja bolka.

Silnite mozhat da se povlechat vo privremena samotija koja odnadvor nalikuva na osamenost, no osamenosta sekogash ostanuva negativno chuvstvo predizvikano od nezadovolenite komunikacii so sredinata.

Изменето од Messenger - 09.Ноември.2011 во 18:54
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2011 во 18:52
Живееме во "slow motion"...гледаме во "fast paced"...доживуваме во "present multiply tense"...чудо!

Изменето од Joshua_Tree - 09.Ноември.2011 во 18:57
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,563 секунди.