Самотија?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25087
Датум на принтање: 07.Февруари.2025 во 10:34 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Самотија?
Постирано од: Joshua_Tree
Наслов: Самотија?
Датум на внесување: 02.Ноември.2011 во 22:16
Кога сакаме,кога водиме љубов,кога гледаме во небо...преводот го мешам со убави зборови(читај поезија),па ќе поставам уште едно прашање:
Кој знае да ја голтне?
....материјалностите немаат ништо со тоа
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Коментари:
Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 02.Ноември.2011 во 23:38
Шо ?
------------- Брсјачка нација !
|
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 03.Ноември.2011 во 19:17
Самотијата многу лесно се голта, баш е вкусна. Јас обично ја имам 1-2 часа дневно и ммм... како фино си ја густирам
Осаменоста е друга ствар
------------- се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 03.Ноември.2011 во 19:45
a jbga na kogo ne mu e potrrebna samo da ne se sluchi gruba navika i se transformira vo osamenosta samobarajki ja., tenka e nishkata pomege dvete kategorii na edna elementarna mentalna potreba
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Постирано од: Sho-Sana
Датум на внесување: 06.Ноември.2011 во 22:26
Самоста е избор, осаменоста е чувство.
------------- Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 07.Ноември.2011 во 00:29
Tokmu taka.
Chovek mozhe da se cuvstvuva osamen i vo tolpa lugje.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 07.Ноември.2011 во 17:58
Да го изгубиш правото на самотија,значи да го изгубиш правото на разговор со себеси.
Понекогаш ми годи самотијата,така се откривам себе си и другите околу мене.
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 07.Ноември.2011 во 18:07
Понекогаш самотијата е најдобро друштво.
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Постирано од: zamislena
Датум на внесување: 08.Ноември.2011 во 00:01
Самотијата никогаш не може да биде
најдоброто друштво ...
Но во самотијата се пишуваат ...многу песни ...
каде што се ...голтаат стихови ....
кои што најчесто застануваат и остануваат ..во грлото ...!!!
-------------
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 08.Ноември.2011 во 05:52
Самотијата е секогаш подобро друштво од непријателот ...
....ако не повеќе инспирира на луди .. помалку луди ... и релативно нормални .... постапки
|
Постирано од: Орка
Датум на внесување: 08.Ноември.2011 во 12:34
Читајќи ја поезијата самотијата во сакањето,водењето љубов,гледањето во небо...
Е премногу егоистична,себична...Најсуровото кај човекот да не им се препушти...
Е во сознавањето на себеси,можеби и нема подобар начин од
времето минато (што би рекол Чорба) Сам са самим собом.
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 08.Ноември.2011 во 13:07
Самотата ни прави http://vbox7.com/play:beb286a5 - посилни .
-------------
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 08.Ноември.2011 во 16:54
Орка напиша:
Читајќи ја поезијата самотијата во сакањето,водењето љубов,гледањето во небо...
Е премногу егоистична,себична...Најсуровото кај човекот да не им се препушти...
Е во сознавањето на себеси,можеби и нема подобар начин од
времето минато (што би рекол Чорба) Сам са самим собом. |
Апсолутно!
И Толстој еднаш рекол...
Кога неможеш да разликуваш што е добро ,а што зло ...повлечи се во самотија и набрзо ќе ти биде јасно!
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Датум на внесување: 08.Ноември.2011 во 17:44
Samotijata e potreba... osamenosta ne.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 14:30
Само Сам самотно самува осамен сам себе си...
па ќе “дефинира“ и размислува и ќе бара зборови ... исто така и премногу ...
за на крај да разбере дека не е сам...
дали е тоа страв или нешто друго...
------------- за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 14:34
Pa i ne e navistina potpolno samo... tuku e Jas i Mene.
|
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 14:37
Така е но работата е да има буква „С“ на почеток мислам дека се разбираме
но ова ме мачи: дали е тоа страв или нешто друго.
факт е дека понекогаш или скоро секогаш е потреба... но дали потребата раѓа страв
------------- за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 14:38
Самотијата е толку убава, што дури и кога со себе носи доза осаменост, треба да се почитува
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 14:43
хммм... у ствари, баш сега се думам, зошто Џошуа би отворил една толку лесна тема, околу која сите се сложуваме Самотијата е убава, ... е избор,.... е потреба, ... е друштво... и оп! - немаме дискусија
Ама можеби би требало да разговараме кои се нашите граници до каде можеме да ја поднесуваме И во колкава мера би прифатиле Осаменост, ако е таа нараскинлива од посакуваната ни - Самотија
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 14:46
Tetratka напиша:
Така е но работата е да има буква „С“ на почеток мислам дека се разбираме
но ова ме мачи: дали е тоа страв или нешто друго.
факт е дека понекогаш или скоро секогаш е потреба... но дали потребата раѓа страв
|
Не разбирам, потребата од Самотија раѓа страв? баш напротив, во Самотијата се откриваш себе си, се осознаваш, се прифаќаш, а тоа е пат кон самодоверба, не кон страв
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 15:15
kejt-d-grejt напиша:
Самотијата е убава, ... е избор,.... е потреба, ... е друштво...и оп! - немаме дискусија |
Pa toa e vistinskata samotnost. Koga navistina kje se dopirne Jas, koga Sebe povekje nema da ja zamativa negovata samotija, togash normalno e da se stigne do molkot.
Toa e krajot, toa e JAS, toa e TOA, toa e E.
Toa e celta na sire meditiranja, na site mantri, na neprekinatoto Isusovo povikuvanje, toa e zen...
kejt-d-grejt напиша:
Ама можеби би требало да разговараме кои се нашите граници до каде можеме да ја поднесувамеИ во колкава мера би прифатиле Осаменост, ако е таа нараскинлива од посакуваната ни - Самотија
|
Samotnosta ne e Osamenost.
Osamenosta e, koga vo fokusiranjeto na Jas, prestrasheno vo panika kje se javi Sebe so krikot "ama jas imam potreba da ja pretresuvam zbirshtinata so drugi Sebe !" Sebe postoi kako del od ovaa materijalnost i zatoa ima potreba da komunicira so nea preku Sebe na drugite lugje. Bez taa komunikacija toa stanuva osameno.
Realiziranjeto na Jas znachi umiranje na Sebe. Umiranjeto na Sebe go ragja onoj golem strav...
Site prosvetleni i samorealizirani lugje imale umreno Sebe. Tie bile samo Jas.
Zatoa krucijalnoto prashanje, koe osven gorespomnatite chesto si go postavuvame i nie na ovoj forum, e "Koj sum Jas?" Reverznata forma od toa e "Jas sum Toa".
I koga kje dojdeme do Jas, doagjame do molkot... a tokmu toa e TOA.
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 15:54
... Doagjame do molkot... I toa e Toa.
Koga se "gubish" mozhe i stravot da te fati ama tokmu togash e tvojata shansa za da se pronajdesh... SEBE
... I nema povekje prashanja i odgovori!
Togash Dvajcata se EDNO
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 17:51
(голем ти е постот за да го цитирам)
Меси, не си поштен - во оваа тема и` обрнуваме внимание на Самотијата како Цел, а не како Пат! (се зезам, не ми реплицирај)
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 17:53
- се согласуваме И дека ни е убава Самотијата - и во тоа се согласуваме
Прашањето е, до која мера можеме да ја толерираме, кога со себе неизбежно ја носи опасноста од Осаменост
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 18:19
izvinete no.... samotnosta sekoj mozhe da ja iskontrolira ., goleminata i velichestvenosta e vo osamenosta ., samo jaki i gordi so sebe mozhat vo osamenosta da ja najdat i samotnosta i brkotnicata oklou i vosebe obichno silnite se povlekuvaat vo osamenosta za ushteposilni da se vratat
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 18:34
kejt-d-grejt напиша:
- се согласувамеИ дека ни е убава Самотијата - и во тоа се согласувамеПрашањето е, до која мера можеме да ја толерираме, кога со себе неизбежно ја носи опасноста од Осаменост
|
Samotnikot, onoj koj zhivee potpolno samotnichki (ispolnet e so nego i ne chuvstvuva nikakva potreba od neshto drugo), nikogash ne e osamen.
Osamen se chuvstvuva samo onoj koj ne mozhe da bide samotnik. Povremenite samotnichki momenti ne znachi samotnichko zhiveenje.
Se nadevam deka razlikata e dovolno razluchva i razbirliva.
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 18:49
pajser напиша:
izvinete no.... samotnosta sekoj mozhe da ja iskontrolira ., |
I da i ne... ako smetame deka privremenoto samotuvanje e kontrola na samotnosta togash si vo pravo, no toa ne e navistina samotnichko zhiveenje.
Toa e kako nekoj da kazhe "jas mozham koga sakam da odam na dieta". Toa ne e navistina dieta. Taka kje bide samo ako chovekot postajano zhivee so dietata.
Ili da se kazhe "jas koga sakam mozham da zhiveam vo bure". Da, site mozheme koga sakame za izvesno vreme da zhiveeme vo bure, no samo eden navistina taka zhiveel... celiot zhivot !
Znachi se raboti za samotnost kako zhivotno bituvanje.
Vo toj sluchaj ne se postavuva opcija za "kontroliranje" na samotnosta bidejkji takva opcija povekje nema. Samotnosta stanuva edinstvena opcija na bituvanje. Koj stignal tamu povekje ne se vrakja vo zbirshtinata od koja se istavil.
pajser напиша:
goleminata i velichestvenosta e vo osamenosta ., samo jaki i gordi so sebe mozhat vo osamenosta da ja najdat i samotnosta i brkotnicata oklou i vosebe obichno silnite se povlekuvaat vo osamenosta za ushteposilni da se vratat
|
Ne znam dali upotrebuvame isti termini za koi implicitno se slozhivme vo minatite komentari, no osamenosta ne e izbor tuku chuvstvo na napushtenost koja proizleguva od nezadovolenata zhelba za komuniciranje so drugite.
Spored toa, osamenosta ne e izbor tuku nesakana posledica. Se slozhuvam deka poradi razni psiholoshki problemi i situacii taa mozhe ponekogash da bide i samoinducirana kako slobodna volja na chovekot, no toa e povekje kako posledica od nekakvo samokaznuvanje ("zhelba za bolka") ili razocharuvanje... ili vo najdobra raka kako prinudno povlekuvanje dodeka ne se izlechi nekoja bolka.
Silnite mozhat da se povlechat vo privremena samotija koja odnadvor nalikuva na osamenost, no osamenosta sekogash ostanuva negativno chuvstvo predizvikano od nezadovolenite komunikacii so sredinata.
|
Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 18:52
Живееме во "slow motion"...гледаме во "fast paced"...доживуваме во "present multiply tense"...чудо!
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Постирано од: Орка
Датум на внесување: 09.Ноември.2011 во 22:12
Messenger напиша:
Pa i ne e navistina potpolno samo... tuku e Jas i Mene.
|
Токму така.И затоа лесно во темава може да настане молк...
Освен да сите кажеме дека,знаеме,сакаме и можеме да
се носиме со самотијата(Во границите кога таа е
продуктивна)...Од причини кои не водат
до некои одговори после тој монолог помеѓу Јас и Мене.
Ретко кога дали Јас или Мене е лицемерно ко што повеќето Ние
функционираме,и си останува тоа помеѓу нив...
Во спротивно најверојатно многу брзо,доколку еден од нив
го прекрши тој договор на сцена доаѓа другата во мене
|
Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 10.Ноември.2011 во 19:29
Joshua_Tree напиша:
Кога сакаме,кога водиме љубов,кога гледаме во небо...преводот го мешам со убави зборови(читај поезија),па ќе поставам уште едно прашање:
Кој знае да ја голтне?
....материјалностите немаат ништо со тоа
|
site ubavo znaeme koja e razlikata megu osamenost ...celosna osamenost...ili momentalna samotija ili povlekuvanje vo samotija ako mislime deka ni treba nekoj moment da si posvetime samo na sebe....da se otrgneme od se ona shto ne okupira...nekogash koga ni se sozdavaat nekoi problemi...koga se smiruvame za da sobereme sila za vrakanje nazad ...posilni ....lichno jas ...go pravam sekogash istoto.... pa duri i tuka na forumov .... nekogash samo se logiram ......i molcham.... (ne pishuvam)....bidejki toa sum jas...no se na... se si se sakam takva....
------------- ...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
Датум на внесување: 11.Ноември.2011 во 11:33
site nie nosime del od parcheto na svoeto jas ., koe vo ., odredeni i iskluchitelni sostojbi ., pa i na raspolozheni saka da se povleche......i da bide osameno., sami i da sakame ne mozheme da bideme ., no vo sekoj mig mozheme da bideme osameni dokolku toa nashe jas ., ili dushata ni go posaka toa.....taa zhelba nikogash ne mozheme da i ja odbieme .,... bidejki sekogash so prichina ja bara .,....zanea a poveke saradi nas...
|
Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 05.Декември.2014 во 23:59
ako ne sme potpolno sami nikoj ne moze da ne nadopolni
------------- Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 14.Декември.2014 во 18:47
nema nisto vo samotijata taa e sprotivnost od burniot zivot mislm deka balansot e najubav
------------- ~Live the life you love, love the life you live~
|
|