IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Вистината за таканаречените "национални чувства"
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вистината за таканаречените "национални чувства"

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 18:42
Originally posted by zoranjanev1 zoranjanev1 напиша:

Zlatnik, jas pripadjam na Makedonskata Pravoslavna Crkva, no mislam deka Pravoslavnite Hristijani bi trebalo da bidat obedineti vo edna edinstvena Crkva.

Македонската
? (Претпоставував, затоа и ти го поставив тоа прашање)
Значи, пред одредницата на која религиска деноминација припаѓаш, стои националната припадност.
И како може да не се чувствуваш македонец, а да припаѓаш на македонската православна црква ?
Нели е ова (малкуголема%20насмевка) контрадикторно?

Drugo: Verata e Vera vo Boga, a shto e smisol i cel na postoenjeto na "nacii" ?! Ednostavno ne mi e jasno...  

Е како не ти е јасно?изненадување

Ајде пак со духовен одговор:
Па нели нациите ги создал бог? За тоа имаш две потврди во библијата.
1. Бог е создател на се и сешто во вселенава (вклучувајќи ја и самата вселена). Кој е тој кој создал нешто, а да не е бог? Кога е така, значи и народите (нациите) се негово дело. (Во најмала рака со негов благослов.намигнување)
2. Бог е тој кој направил луѓето меѓу себе да не се разбираат со тоа што ги создал различните јазици. Размисли зошто во претходниот пост споманв за тоа што сакале луѓето да градат ...
Значи, сигурно бог имал некоја замисла, инаку навистина, која би била смислата за нивното постоење?!збунетост

И уште еднаш со световен одговор:
Како може нацијата, како човечка измислица, да не ја признаваш, а верата, исто така како човечка измислица, да ја прифаќаш.
Ако си космопоилит, биди целосно, а не парцијано.
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

...
ПС: Во твојот дух попрво би требало да се запрашаш зошто сите христијани не се обединат (католици, православни и протестанти), а не зошто православните не се обединат.

Чекај, прво нека се обединат православните, па потоа христијаните, па тек на крај со муслиманите, хиндусите, будистите, џудистите ...!намигнување

Изменето од Zlatnik - 02.Ноември.2011 во 18:46
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Септември.2011
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 18:48
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

E sega, na ova tvoe kazhano zameni go zborot vera so nacionalizam:

Messenger, jas sum nacionalist, i smetam deka insistiranje na brishenje na nacionalnite razliki medju ludjeto bi bilo vo anarhistichki duh.
     Messenger, pishuva antihristovski a ne anarhistichki duh. среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 19:53

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

E sega, na ova tvoe kazhano zameni go zborot vera so nacionalizam:
Messenger, jas sum nacionalist, i smetam deka insistiranje na brishenje na nacionalnite razliki medju ludjeto bi bilo vo anarhistichki duh.

Messenger, pishuva antihristovski a ne anarhistichki duh. среќа

Точно пишал Месинџер.
Тој вели „анархистички“ затоа што е сега во улога на националист, а не на верник, оти нели, ја парафразира твојата изјава. Не би имало логика да пише „антихристовски“, а се однесува на националист.
Мислам дека сега разбра што сакаше Меси да каже со парафразата.

Изменето од Zlatnik - 02.Ноември.2011 во 19:54
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 20:57
     Dobro, Zlatnik i Messenger, ako bilo namerno napishano anarhistichki namesto antihristovski duh. Ne sum razbral. среќа
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 00:53
Toa shto ne si razbral zoshto sum napishal anarhistichki namesto antihristovski i ne e tolku vazhno.

Vazhno e dali ja razbra poentata na onoa shto go napishav kako parafraziranje na tvojata rechenica ?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 06:16
     Messenger, se nadevam deka sum ja razbral tvojata poraka vo celina.

Mora da pravime razlika pomedju Vera (veruvanje deka postoi Bog i slushanje na Negovite Zapovedi) i "nacija"; po mene, "nacija" e fiktiven, neobjektiven termin. Po shto se razlikuva, na pr., "Francuzin" od "Italijanec" ?! Isti karakteristiki, ist genetski kod,... - ludje kako ludje.
Pa i dvajca ludje da se razlikuvaat na pr., po bojata na kozhata - zar vo ramkite na edna ista "nacija" nema ludje so razlichna boja na kosa, razlichna boja na ochi,... ?!

Изменето од zoranjanev1 - 03.Ноември.2011 во 08:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 10:37

Mora da pravime razlika pomedju Vera (veruvanje deka postoi Bog i slushanje na Negovite Zapovedi) i "nacija"

Во суштината на овие два поима - да, има разлика, но намерата ми е да ти воочам на начинот на нивното настанување. Меѓу нив разлика нема.
Пак ќе речам, гледано од духовен, религиски аспект, бог (според неговата воља, нели) ги создал и нациите и верите. И ме чуди како ти не ја прифаќаш нацијата како божјо создание? Како не се покоруваш на неговата воља? Ако тој сакал да останат само една нација, ќе оставел така. Ќе бил само еден народ, само една нација, ќе зборувале само еден јазик.
Гледано од световен аспект човекот е тој кој содава и вери и нации. Па ако се почитува едното, зошто да не се почитува другото?
Во контекст на ова, еве по трет пат ќе те замолам за твој коментар по однос на ова божјо разделување на јазиците, а со самото тоа создавање на нациите.

А за ова:

... po mene, "nacija" e fiktiven, neobjektiven termin. Po shto se razlikuva, na pr., "Francuzin" od "Italijanec" ?! Isti karakteristiki, ist genetski kod,... - ludje kako ludje.
Pa i dvajca ludje da se razlikuvaat na pr., po bojata na kozhata - zar vo ramkite na edna ista "nacija" nema ludje so razlichna boja na kosa, razlichna boja na ochi,... ?!

ќе го повторам Меси, со следново парафразирање на твојот текст:

... po mene, "вера" e fiktiven, neobjektiven termin. Po shto se razlikuva, na pr., "христијанин" od "муслиман" ?! Isti karakteristiki, ist genetski kod,... - ludje kako ludje.
Pa i dvajca ludje da se razlikuvaat na pr., po bojata na kozhata - zar vo ramkite na edna ista "вера" nema ludje so razlichna boja na kosa, razlichna boja na ochi,... ?!

И која е разликата?

На крајот, како потврда на ова што го велам, е фактот дека ти си христијанин само поради тоа што си се родил овде на овие простори, во семејство (и околина) кое е православно. Да си се родел во Саудиска Арабија, тешко да си бил нешто друго освен муслиман.
Исто е и со националноста. Ќе си бил арапин, или поточно саудиски арапин.
Мислам дека сега подобро ќе разбереш дека нема разлика помеѓу вера и нација. Секако по принципот на настанување.

Р.Ѕ. Како што ја негираш сопствената нација во името на некои возвишени цели, така треба да се надминеш себе и во поглед на твоите верски убедувања, да ја негираш и сопствената вера. Само тогаш ќе можеш да се декларираш како космополит.

Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 12:49
   аплауз pa dobro be zarem ne osekate deka site ve vleche za nos., ., da braos ama za nego ve sanka  i toa na strnishte od trnje na goli gazoviне
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 13:12
Оооо колку изгубени чеда.. и сега во возродишот на Сонцето и МАтријархално-патријархалното воздигнување од пепелот на Фениксот ,до педерастиот воин сите се Возљубивте,и ја откривте верата на прадедовите и сега делите исто како Петар и Павао кои биле тука преди два миленија и повече???голема%20насмевкаголема%20насмевка, опс,..бреее ...

Чекај бе воа што беше ,Јеховини,Протестанти, Адвентисти,Православни,Првославни,Пагани,... Дунстери и ..Колку безвредно слово искажано во името ,на .. па да тоа некој го рекол Опиум за ПРОСТАТА НАродна маса,а таа секогаш може да се обликува како глина и пластелин,..а зарем Тој не ги направил првите од Кал и земја,а потоа пак во пепел и прав да се вратат...

И кои се тие национални чувства со вија работи,?изненадувањеголема%20насмевкаизненадување

Или Комунистите ,викаа,еј вие невредни вие вакви вие онакви(попишта и верници),а сега нивните Наследници,за верата Возродени многу повече знаеле,а Црквата си ја тера својата во Раскол,Беда и Блудство. и сето ова има само едно нешто заедничко,
Како да се лаже простата маса и да се искористува до бескрај,во секаква форма на живот.Формата на Нација и народ,барем овде сеуште ја нема,овде сеуште е Лага, БЕда и Арамилак,вредностите доаѓаат покасно со созревање во Црпките.тага
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 13:28
Originally posted by pajser pajser напиша:

аплауз pa dobro be zarem ne osekate deka site ve vleche za nos., ., da braos ama za nego ve sanka  i toa na strnishte od trnje na goli gazoviне

И мене ми се чини така... од почетокот ми беше невообичаено религиозен човек да има толку анархо-ставови... чудно типче, ама барем отвора интересни теми. да

Изменето од LiDivio - 03.Ноември.2011 во 14:09
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 14:25
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Во контекст на ова, еве по трет пат ќе те замолам за твој коментар по однос на ова божјо разделување на јазиците, а со самото тоа создавање на нациите.
     Bog gi stvoril razlichnite jazici kako kazna za ludjeto na Zemjata, bidejcji tie se vozgordeale koga ja izgradile Vavilonskata Kula. 

Изменето од zoranjanev1 - 03.Ноември.2011 во 14:27
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 14:30
 a pred da se napravi vavilonskata kula /brilijantnost na chovekoviot um/ .,   site zboruvale na isti jazik ., toa sakash da im go kazhesh na  drugiveразмислување
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 15:00
     Vo Biblijata, Prva Kniga Mojseeva, Glava 11, stihovi 1-9.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 15:16
Toa e neprikosnoven nauchen fakt bez "formalno-logichka" greshka !
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.