|
ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ..... |
Внеси реплика | страница <1 789 |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Идеално тврдо варено јајце
Секој може да направи тврдо варено јајце, чија жолчка се распаѓа и се лепи на јазикот како прав. Но, за да сварите јајце кое ќе има убав изглед и вкус треба да бидете добро темпирани. Совршеното тврдо варено јајце треба да има мек центар. Жолчката не треба да има бледо жолта боја и задолжително да нема зелени траги помеѓу жолчката и белката. Ако ги има тие знаци, тогаш е преварено. Како да го приготвите?Независно од тоа колку јајца ќе варите, секогаш употребувајте тенџере кое ќе ги собере сите јајца, без тие да се допираат. Но, тоа не значи да користите преголемо тенџере низ кое што јајцата би се движеле слободно. Наполнете го тенџерето со онолку вода, колку што е потребно за јајцата да бидат потопени кога ќе ги додадете. Оставете ја водата да зоврие. Откако ќе започне да врие, започнете да ги ставате јајцата едно по едно со помош на лажица. Внимавајте да не ги скршите. Варете ги јајцата точно 8 минути. Потоа тргнете ги од ринглата и пуштете студена вода да тече врз нив. На тој начин ќе го прекратите процесот на нивното готвење. Толку брзо, толку едноставно, а неверојатно вкусно! Изменето од Valerija - 02.Ноември.2011 во 16:33 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
10 практични кујнски трикови
За да го заувате сеченото јаболко свежо, исцедете врз него неколку капки лимон.
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КУЛИНАРСКИ РЕЧНИК Понекогаш и искусните домаќинки се збунети со упатствата во готварските книги. Затоа, еве кратки објаснувања на некои појмови... Аспик: пивтија или желатинозна маса. Бардирање: продукт завиткан или прекриен со парчиња сланина. Бланширање: преливање на храната со врела вода или кратко обарување. Гратинирање: запечување на јадењето во рерна, посипано со рендано сирење или пармезан, или прелиено со јајца и павлака. Динстање: омекнување на месо или зеленчук со масло или течност, најчесто во покриен сад. Дресирање: врзување на крилцата на живината пред печењето. Дресинг: маринада (прелив) за салати. Жилиен: продукт исечен на тенки долгнавести парчиња. Желирање: печен или варен продукт, прелиен со желатинозна маса. Карамелизирање: овошје, ореви, лешници и сл.натопен во растопен шеќер. Конкасе: домат, излупен, исчистен од семки и исечен на коцкички. Легирање: чорба или сос, згуснат со брашно, скроб, жолчка или павлака. Маринирање: месо оставено извесно време да одлежи во течност со зачини. Панирање: парчиња месо или зеленчук, извалкани во брашно, матени јајца и презла, пред пржење. Поширање: обарен продукт до граница на вриење, но без да зоврие. Пешт: ситно сечкана сланина, со лук и магдонос. Ројал маса: млеко или павлака со изматени јајца. Сотирање: месо, пилешки дропчиња и сл.исечкани на долгнавести парчиња или на коцки, нагло пропржени за да поруменат, а потоа да се динстаат додека не омекнат. Тимбал: Садови со различни облици за сервирање на јадење. Филирање: печеното или варено месо, да се исчисти од коски, да се исечка на парчиња и да се сложи во првобитен облик пред служење или исечено месо и риба, во форма на филети (шницли). Фламбирање: преливање на јадењето со некој жесток пијалок и запалување. Шпикување: кога низ месото се провлекуваат парчиња сланина, лук или зачин. Шофродирање: преливање на подфотвеното месо со желиран сос.
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КраставицаПериодов, нашите маркети и зелени пазари се преплавени со краставици. Овој зеленчук спаѓа во групата на најздрави продукти на светот. Покрај тоа, краставицата е вкусна и може да се комбинира со многу други продукти и јадења. Основни карактеристики Краставицата е богата со хранливи материи, брзо заситува и има многу малку калории. Претставува одличен начин за слабеење. Покрај тоа, таа содржи и фитонутритиенти, кои помагаат во смирување на надразнетата кожа и смирување на отоци. По својот состав, краставицата е многу слична на силициум диоксид, минерал кој е составен дел на колагенот. Токму затоа се препорачува сокот од краставица за освежување на тенот и за здрава кожа. Содржи и високо ниво на вода, што ја прави природен извор на хидратација. Одлична е за подочници и како лек против изгореници. Краставицата е добар извор на калиум, магнезиум и диететски влакна. Во неа има и фолна киселина и витамин Б — сѐ што е неопходно за здраво срце. Ако ги споменеме и манганот и витаминот А, кој ги уништуваат слободните радикали — добиваме комплетна слика. Совет при купување |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зошто е здраво да грицкате леблебија?Леблебијата е вид мешунка која претставува одличен извор на протеини, витамини и минерали. Од минерали, леблебијата содржи големи количини железо. Дури и варената леблебија содржи двапати повеќе железо од истата количина на месо. Големата количина на железо ја прави леблебијата погодна за исхрана на слабокрвните (анемични) лица. Во оваа мешунка се содржат и големи количини на калциум, кој ги јакне коските, магнезиум кој е добар за регулирање на притисокот, манган, фосфор, цинк, витамини од Б групата и други корисни состојки. Истражувањата покажаа дека со редовното консумирање на овие мешунки мошне бргу можат да се намали нивото на холестерол во крвта. Леблебијата лесно се вари и благотворно делува на органите за варење. Се препорачува на луѓето кои страдаат од синдром на иритабилни црева. Таа има и низок гликемски индекс, поради што може да помогне во стабилизација на нивото на шеќери во крвта. Леблебијата е нискокалоричен продукт, па затоа често се препорачува при диети, бидејќи долго време дава чувство на ситост. Леблебијата има уште едно корисно дејство, односно помага од организмот да се исфрлат сулфатите (кои често се користат како конзерванси). Американската управа за храна и лекови (ФДА) во извештајот наведува дека еден од 100 луѓе е пречувствителен на сулфати. Оваа чувствителност може да се јави во кој било период од животот, а симптомите се слабост, мачнина, дијареа (пролив), исип на кожата и тешко дишење. |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
10 кујнски трикови со кои готвењето ќе биде полесно и побрзоПаметните и успешни готвачи немаат „златни раце“ како што многумина велат, туку само ги имаат научено триковите кои им ја олеснуваат работата. Со помош на овие неколку мали тајни, сега и вие ќе готвите многу полесно, побрзо, а крајниот резултат ќе биде многу повкусен. 1. Како тортата да биде мека подолго?На местата каде е исечена, со чепкалки ставете парчиња леб. Така лебот ќе се суши, наместо внатрешноста на тортата. 2. Како да печете риба на скара без да се залепи?Едноставно - ставете неколку парчиња лимон под неа. Плус, вкусот ќе биде многу подобар. 3. Како брзо да исечете компир?Користете метално сечило за јаболка. 4. Како да излупите ѓумбир без мачење?Наместо со нож, направете го тоа со мала лажичка. 5. Како јајцата да останат свежи подолго?Пред да ги ставите во фрижидер, премачкајте ги со малку масло, па потоа наредете ги како и вообичаено. 6. Како да го спречите скапувањето на бананите?Бананите со покриен врв со пластична фолија траат 3-4 дена подолго. 7. Како да стопите смрзнат путер?Ако ви треба путер за мачкање, а е стврднат, загрејте една чаша во микробранова, па поклопете го парчето путер со неа. Почекајте неколку минути и потоа слободно мачкајте. 8. Како кексите да останат крцкави?За да не впијат влага и да станат меки, ставете парче јаболко во садот кој ги чувате. 9. Како да лупите цреши и вишни?Ви треба само обично стаклено шише и цевка. Трикот изгледа вака: 10. Што да правите со кристализираниот мед?Ставете ја теглата во топла вода, само внимавајте водата да не навлезе во неа. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 789 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |