IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Хуманост или предавство?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Хуманост или предавство?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Хуманост или предавство?
    Испратена: 02.Октомври.2011 во 14:45
„Видов како убиваат деца...“

Српска полиција на Косово 1999 (архива)
Системот на заштита на сведоци на воени злосторства во Србија, во најмала рака - не функционира. За тоа говори и случајот на тројца полицајци-инсајдери, кои се осмелиле да зборуваат за воени стравотии на кои биле сведоци

„Едноставно, не можев веќе да живеам со тоа дека бев очевидец на различни случувања, разни убиства, грабежи, разни силувања. Гледав, гледав како убиваат, видов, едноставно видов, не сум виновен што сум видел...На мое место можел да биде и некој друг“, сведочи Јован Голубовиќ, поранешен припадник на специјалните единици на српската полиција, денес во пензија, кој дал исказ во Обвинителството за воени злосторства уште во 2006 година, а потоа влегол во програмата за заштита на сведоци.

Но, наместо заштита, како што велат Голубовиќ и двајца негови колеги, кои се исто така несудени заштитени сведоци, тие доживеале да им биде откриен идентитетот речиси истиот момент кога ги дале исказите во кои обвиниле конкретни, се‘ уште активни полицајци, за злосторства сторени на боиштата на поранешна СФРЈ. Тие за откривањето на идентитетот обвинуваат одделни обвинители за воени злосторства.

Единица за заплашување сведоци

Специјалниот суд во Белград
„Животите ни‘ се страшно загрозени, постојано. Уште кога дадов првпат изјава во Обвинителството за воени злосторства, веднаш ми фрлија бомба врз локалот и куќата. Имам и записник, до ден-денес не е откриено кој го сторил тоа. Сега само чекаме кога ќе стигне тој славен к*ршум“, раскажува Слободан Стојановиќ, полицаец кој денес е исто така во пензија.

Бојан Златковиќ, поранешен припадник на Специјалните антитерористички единици, добил отказ од полицијата. Тој тврди дека тоа се случило поради тоа што сведочел за злосторствата и смета дека Единицата за заштита на сведоци е всушност „единица за застрашување сведоци“.

„Тоа не е програма на заштита, туку програма на застрашување, на тешко застрашување. Две години моето семејство и јас ја поднесуваме тортурата на таа Единица за заштита на сведоци, со намера да ме одврати од натамошно сведочење“, наведува Златковиќ.

Кои се херои, а кои предавници?

Полицајците што овие тројца полицајци ги обвиниле за воени злосторства биле држени во притвор 90 дена, а потоа се пуштени да се „бранат од слобода“, само што судењата никогаш не почнале. Бојан Златковиќ наведува дека тие полицајци денес се „воени херои“, а тој и неговите колеги „српски предавници“.

„Јас сметам дека не е предавство да се откријат убијци, да се откријат луѓе кои извршиле злосторства, кои пред мои очи убивале деца со к*ршум в чело, деца што немале повеќе од 13 години. Тоа се луѓе што силувале жени, убивале цивили по наредба на повисоки по чин старешини, кои потоа метеорски напредувале“, вели Златковиќ.

Голубовиќ, Стојановиќ и Златковиќ велат дека за нив и нивните семејства животот во Лексовац и Власотинце е неподнослив, затоа што околината ги игнорира поради наводно предавство, а тие, како што велат, само поверувале во демократијата во Србија и сакале да покажат дека само мал број српски полицајци вршеле злосторства на боиштата.

По ваквите искуства, се поставува прашањето - кој друг полицаец ќе се осмели да сведочи за непоимливите злосторства сторени во име на таа иста полиција?
---------------------------------------------------------
http://www.time.mk/read/NONE/c081aef3e0/index.html

Изменето од Buggyman - 02.Октомври.2011 во 17:41
Homo homini lupus est...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 21:46
A shto ima novo na ovaa balkanska crna dupka ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 22:53
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

A shto ima novo na ovaa balkanska crna dupka ?

Ништо, се трудиме да бидеме поцивилизирани но некако слабо ни оди.
Homo homini lupus est...
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2011 во 17:10
Буги,

Не можам да разберам што сакаш да кажеш со темава, која ја започнуваш.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2011 во 18:15
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Буги,

Не можам да разберам што сакаш да кажеш со темава, која ја започнуваш.

Јас лично ништо не сум искоментирал но затоа самиот наслов на темата има значење. Вакви случувања има на балканот, има и низ целиот свет но кога се случуваат злосторства, дали треба да молчиме? дали треба да се "ситиме" и прикриваме ако некој направил нешто нецивилизирано, нечовечки.
Жолтата куќа сеуште е нистражена, каде се сите добронамерници да го откријат злосторникот кој ја раководел целата операција.

Зекси, едноставно кој згрешил да си плати, да се осуди максимално а тоа е доживотно во робија да не види бел ден, ако им се прости на таквите дивјаци (кој било да е)тогаш очекувај дека следен конфликт каде и да е ке се појават повторно таквите болни дивјаци кој во мирнодобски времиња биле овци а во време на конфликт ке изигруваат "лавови" со маса луѓе позади нив и наоружани до заби. Што е најтрагично, истите такви дивјаци ке се иживуваат на цивилите. Како и да е, ме потресуваат вакви теми, сепак убивање на деца, жени и силувања не оставаат човек да е рамнодушен сем некој кој е самиот дивјак ќе му е сеедно.
Е тоа сакам да кажам Зекси, да не криеш и ти нешто?

Изменето од Buggyman - 03.Октомври.2011 во 18:19
Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 02:25
Не ти е лош обидот, признавам малку ме затече со темава, не очекував ваква тематика на македонски форум, ама во ред. Ќе ја тераме темава, барем јас сум за.

Одма сакам да раскрстиме нешто, кој е твојот став за Јохан???

Според тебе, што тој претставува, хуманист или предавник?
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 13:15
Зекси ти си толку глупав шо рецепт за омлет да прочиташ нема да го разбереш .
И покрај тоа шо несфаќаш има доволно безобразност во тебе да побараш `одма да раскрстиме` со Јохан.
Ова е со единствена цел да пробаш да укапираш во кој правец се движи разговорот....многу е едноставно ако е ЗА Јохан е Ок ако е против тогаш сигурно е ПРЕДАВНИК.
За мене Јохан не претсавува хуманист пошто до сега не сум прочитал некаде дека Јохан се занимавал со хуманитарни акции.

Во врска со темава....
Мое мислење. Ако полицајците не се поштени тогаш кој би бил. Прикривање од обична кражба во трафика па до најтежок чин на криминал како убиство те прави соучесник и по таа линија ти не си подобар во ништо од сторителот.
Од друга страна , кога носиш унифрома и особено ако дејствуваш во проблематични региони или извршуваш воени дејствија во кој ти е загрозен животот и зависиш од луѓето кои се околу тебе и непишаниот закон за колегијалност има многу силна тежина врз карактерот .

[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 15:36
Ах, комплекси ли се комплекси, па мораш ли секоја тема да ја расипуваш, иди бре повторно малку у школо, општа култура на комуникација да осознаеш. Или иди бркни некоја женска ( или пак преферираш машки сеедно ) знаеш, малку удварање, држење за рука, гледање у звезди.
Иди бре малку живеј човек. Излези од таа зачауреност, животот е само еден, и брзо поминува.
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 15:41
За разлика од тебе ЈАС на оваа тема имам свое мислење и став А тоа ме прави различен од амеби како тебе .
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 16:06
temava e za u ...filosofija!да

...ama , na vas dvajca vi e mestoto vo nekoj plitok bazen,
 ...so kal,
.
...pa da se fatite za kosite.......divota!да
голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 16:41
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Не ти е лош обидот, признавам малку ме затече со темава, не очекував ваква тематика на македонски форум, ама во ред. Ќе ја тераме темава, барем јас сум за.

Одма сакам да раскрстиме нешто, кој е твојот став за Јохан???

Според тебе, што тој претставува, хуманист или предавник?

Осуденик.

Почнав со прашањето кое е поставено кон мене дали е праведно осуден или не, тој самиот си знае и доказите кој се собрани против него.

Мојот став за Јохан,

АКО навистина има елементи на воено злоторство, како дозволил такво нешто да се случи и казната е праведна но пак ако НЕМА докази прашањето е КОЈ дозволил невин човек да отслужува казна од толку години!

Сепак ќе забележам дека по дефолт темите ги мешаш и скоро никогаш не дискутираш (ако веќе сакаш да дискутираш) за поставената тема туку емотивно ги поврзуваш темите. Темата е едноставна, дали е ХУМАНОСТ да разоткриеш дела кој некој вешто ги крие или стануваш ПРЕДАВНИК ако сакаш да си ЧОВЕК кој знае да расудува.

Зарем човекот не се разликува од животното поради совеста, ХУМАНОСТА, цивилизираноста, моралните вредности....и.т.н.

Homo homini lupus est...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 16:50
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Од друга страна , кога носиш унифрома и особено ако дејствуваш во проблематични региони или извршуваш воени дејствија во кој ти е загрозен животот и зависиш од луѓето кои се околу тебе и непишаниот закон за колегијалност има многу силна тежина врз карактерот .

Зенмастер, во случајов не се работи за борбени дејствија на некоја непријателска линија и размена на оган, тоа го разбирам, туку просто иживување над цивили.

Не сакам темава да ја пренасочам но каде нашите 12 исчезнати Македонци и исто така 6 Македонски Албанци од конфликтот во 2001 год? Каков ѕвер од човек може да си да знаеш и да молчиш за исчезнатите. Барем да се достојно погребани. Зарем треба да се премолчуваат злосторствата?

Јас сум за хуманост, па нека си платат за стореното!
Homo homini lupus est...
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 17:43
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Во врска со темава....
Мое мислење. Ако полицајците не се поштени тогаш кој би бил. Прикривање од обична кражба во трафика па до најтежок чин на криминал како убиство те прави соучесник и по таа линија ти не си подобар во ништо од сторителот.

Јас само би те дополнил дека за да и полицајците бидат чесни, треба и судиите да бидат такви и правосудството во една држава треба да биде поставено на здрави основи. Ниту еден полицаец не би си дозволил повеќе од она што го дозволуваат законите, доколку знае дека може да биде обвинет на суд, па да заврши в затвор. Пример за тоа се војниците на САД во Ирак. Таму истотака имаше дејствување во проблематични региони, загрозен живот и примена на непишан закон, но дел од оние кои ги вршеа злосторствата беа осудени на казна затвор во траење од дваесет и повеќе години.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2011 во 18:27
Овој проблем досегнува многу повеќе од индивидуалната свест и совест.

Не можеме да замижиме пред фактот дека и ние како држава аплицираме за влез во една алијанса која се нарекува ’’безбедносна’’ но само под наводници.

Во овој век на ’’демократија и мир’’,тие се сеуште само зборови на хартија кои не ги ужива целиот  свет. Сеуште, интересите, парите и моќта се оние кои го движат светот- а не мотивите за демократија и мир. Сведоци сме на ситуација кога цел свет плаче за 9/11, а во меѓувреме половина Исток е во крв, пролиена заради- нафта.
Ние сме сепак ставени во ситуација да ги почитуваме правилата на игра и да одговараме на интересите на големите.

Тогаш како можеме да очекуваме хуманост?
Кога колективната свест и совест е таква каква што е, и сите тие луѓе кои се во војни, нивната ситуација не е едноставна. Тие мораат да одат по жица, и треба да се биде внимателен за да се просуди дали станува збор за хуманост или предавство. Сигурно има разлика од случај до случај.
Исто така, тие искуства кои ги имале, малку од нас можат да ги замислат. Сигурно им е незамисливо тешко да живеат со сè што виделе и доживеале. А на крајот остануваат сами со сето тоа.
Системот е оној кој ги создал тие воени злосторници. Тие само можат да не потсетат на темната страна на човекот, која е вака ставена во машина од системот.

Игор Спасов, или како се викаше полицаецот што го уби Нешковски...тој е исто така инструмент на системот. Тој е инструмент на власта, кој после сите негови искуства, со неговата личност која сигурно имала диспозиции за такви активности, е користен за потребите на власта. Или во најмала рака, не биле преземени никакви мерки за неговата психофизичка состојба и здравје, ниту за неговите колеги.
Зошто власта, институциите, не презедоа одговорност, е прашање? И после истрагата, тој ќе биде единствениот обвинет.

Претпоставувам сепак, дека вакви индивидуални случаи кои ќе не исплашат доволно за да станеме свесни за она што го правиме и да реагираме, ќе бидат заслужни за менување на свеста.

Изменето од Kali - 05.Октомври.2011 во 09:48
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.