|
Божиот јазик во ИСЛАМОТ |
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Автор | ||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
треба да го разбереш парадоксот (во исламот)... другото е јасно
|
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Od tehnicka strana ne e cudno tvrdenjeto deka Koranot bil na arapski jazik,iako toa ne e Bozji ni angelski jazik. So ogled na toa deka Muhamed (koj navodno gi primil objavite od angelot Gavriel - Dzibril)zboruval arapski jazik zatoa i go primil na arapski, za da go razbere i toj a i drugite Arabjani. BOG gi sozdade site jazici na Zemjata pa i ne e nekoj problem da se razbere zosto BOG Svetata kniga na muslimanite im ja dal na arapski jazik . Zboruvam od tehnicka gledna tocka |
||
SOLI DEO GLORIA
|
||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мене тогаш друго не ми е јасно. Зошто БОГ (парадоксот на кој мислам дека алудира Тетратка) неговото единствено вистинско слово (според Исламот) би го кажал само на арапски јазик?
Еве и воопшто за било која друга религија. Зошто би било само на арамејски? Или пак само на санскритски? Најголем парадокс според мене е тврдењето дека "не е пишан од луѓе". |
||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas se slozhuvam so Messenger, koj ubavo kazha - lugjeto pishuvaat Sveti knigi, inspirirani od BOG.
|
||
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
дека дел од меото тврдење е точно, е тоа што до сега никој не ја потврди автентичноста на ракописите...
кој знае кога се напишани... и како денес се толкуваат. Впрочем и затоа има толку агресија (старо-нови екстремни фанатички муслимански секти) кај нив... Па не прочитавме дали светот ќе биде добар, кога цел ќе биде муслимански. Дали кај нив важи правилото: одете научете ги сите народи, или : одете поробете ги сите народи. ако ги поробуваме, значи нема слобода и сопствен јазик... |
||
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tetratka, ne baraj od drugite onoa shto ne mozhesh i samiot da go ponudish.
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
на пример
|
||
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ova mozhe podednakvo da se prokomentira i za Stariot i Noviot Zavet. Ako ne mozhe da se potvrdi potpolnata avtentichnost i avtorstvo na svoite Knigi, togash smetam deka e prudentno i doblesno istoto da ne se bara i od drugite. Изменето од Messenger - 30.Септември.2011 во 22:37 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Можеби пишувам неразбирливо... можеби другите не можат да разберат...
ќе избегаме од темава: За Стариот и Новиот завет во светот постојат безброј критики и критички изданија, критика кон текстот и автентичниот происход на истите,...Сите добро знаат дека постои светско библиско друштво..(нема потреба да објаснуваме што е тоа). Факт е дека најголем дел од светското културно наследство се Библиски (т.е. христијански ракописи) Потврдена и е инивната “автентичност“. скоро за секој ракопис се знае точно каде и кога е пишуван. Истоа така се знае и каде се наоѓа... Јас прашав, во овој контекст, каде можам да најдма муслимански автентични ракописи и кој е најстариот ракопис што го содржи к*ранот? за информација за месс: (бидејќи сигурно не знае) Археолозите претпоставуваат дека го откриле најстариот образ (слика) на Исус ХристосАнглиските
и швајцарските експерти кои ги проучуваат бронзените книги, неодамна
пронајдени во Јордан, претпоставуваат дека во нив е насликан најстариот
образ (слика) на Исус Христос. На еден од листовите се гледа
тридимензионална сликата со трнов венец и натпис „Спасителот на Израил“.
Бронзените книги беа пронајдени пред пет години во една пештера блиску
до Галилејското море, на околу 100 милји од Кумран, каде што претходно,
(кон средината на XX век), беа откриени познатите ракописи од Мртвото
Море, (т.н. Кумрански ракописи). Според првичните проценки на
експертите, откриените книги најверојатно се создадени во I век после
Христа. Според нив, тие се напишани од ученици на Христос, а доказ за
нивното христијанско потекло е античката карта на Ерусалим, која се
наоѓа на еден од листовите со прикажани крстови на ѕидовите. Бронзените
книги од Мртвото Море содржат повеќе стилизирани слики, а помалку текст.
Најверојатно текстовите се напишани на феникиски јазик, но вистинскиот
дијалект допрва претстои да се определи.
Ова се однесува на сегашното ново откритие, а за КУМРАНСКИТЕ И РАКОПИСИТЕ ОД НАГГ ХАМАДИИ, се знае веќе одамна, и за нив и за нивната автентичност прашувам, кој е најстариот муслимански ракопис... п.с. месс сметам дека нема потреба да постирам текстови од светски научници (меѓу другото - атеисти), кои ја потврдуваат автентичноста на безбројните библиски ракописи... знам дека си разумен човек Изменето од Tetratka - 01.Октомври.2011 во 01:05 |
||
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tetratka, nema potreba da postirash bilo shto bidejkji znam shto se
znae kako fakt, a shto se pretpostavuva ili se zema kako veruvanje,
crkovna doktrina ili dogma. Nema potreba od shirenje natamu so ova
bidejkji znam deka ti si reven vernik i veruvash vo tvojata vera kako
dokazhan fakt.
Kako potvrda za toa neka sluzhi posledniot tvoj "argument" koj e nasloven:
Vo zharot na tvoeto veruvanje ti napishanoto pretpostavuvanje go prifakjash kako nepobiten "fakt"... zatoa i mi go posochuvash kako nekakov validen argument. Mnogu dobro znam shto se smeta vo Pismoto kako avtentichno pishuvanje, shto se znae za nivnite avtori, za menuvanjata vo pisanijata, za nivnoto poteklo i t.n., pa zatoa najchovechki i najprijatelski ti velam - ne baraj od drugite onoa shto ne mozhes samiot da ponudish. Kolku shto ti bezrezervno veruvash vo avtentichnosta na pisanijata od tvojata vera, tolku veruvaat i vernicite na drugite veri vo avtentichnosta na nivnite pisanija. Tokmu zatoa postojat site ovie stotici veruvanja i religii - zatoa shto site nivni vernici bezrezrvno veruvat vo nivnite pisanija, knigi, arheoloshki naogjanja, kazhuvanja na svetci, otci, majki, kalugjeri... |
||
|
||
saguaro
Сениор Регистриран: 25.Август.2011 Статус: Офлајн Поени: 482 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nekoi veruvaat, a nekoi imaat i vizii...
kako vizijata na eden moj drugar koj gi vide i Isus, no i Muhamed site kako Bozji pratenici. Nekoi go napravija lud, a nekoi mu veruvaat. Za Muhamed duri kaza deka mu dal cvet. Pa sega moze da veruvate ili ne... no za mene e interesno sto toj gi vide niv, no i drugi kako Shiva na primer. |
||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па затоа прашав најкултурно:
Mess или не разбираш или не сакаш да разберш, па пишуваш како што тебе ти одговара. Или си “повеќе“ од сите научници и историчари на овој свет... Ако имаш проблем со разбирање на текстот, тоа е друга работа. Занчи се претпоставува дека се “најстари“ бидејќи потврдено е дека потекнуваат од 1-ви век. Исто така “се претпоставува“ и поради една друга причина: има преку 70 бакарни плочи (листови), на кои има образи од евангелието и Христос. Значи тука сранува збор за конкретниот образ, дека можеби е најстар од сите што се најдени во 1-ви век. Мислам дека сум доволно јасен.... Пак ќе повторам, за да се вратиме на темата: Во врска со божјиот јазик во исламот, лично ме интересира кои се и каде се наоѓаат најстарите до ден денес запазени ракописи со содржината на к*ранот. Како што постои “Библиска критика“, за текстовите од Стариот и Новиот завет, во истиот тој контекст прашувам и за к*ранот? Има ли таква работа, или самата религија не им дозволува да се знимаваат со тоа? Изменето од Tetratka - 01.Октомври.2011 во 19:51 |
||
|
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И јас имам чуено дека ташкенскиот ракопис се смета за еден од најстарите.Ама ако мисли на сегашната верзија. Зашто додека се поправала некоја стара џамија во Јемен во кровот најдени се огромен број на ракописи кои кога биле преглдеани се утврдило дека биле повеќе верзии на к*ранот,различи од денешната верзија. кога велам различни не мислам контрадикторни на исламскат теологија туку едноставо различни сури од оние кои денес се познати. Мислам дека пишував тука на форумов одамна за импликациите од ова откритие и како од истаражувањето на истите е напишана една феноменална книга на еден истакнат германски научник арабист но кој ја издал под псевдоним зашто историски го утвдувал развојот и кодифицирањето на к*ранот низ вековите. ќе мора во архивата да побарам. а за критички муабте за развојот на исламот денес ,(па и никогаш порано) и не можело да се праи муабет па затоа го разбирам човекот |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога сме кај "божјиот јазик",не можам се уште да се соземам,иако беше пред години и години.Кога прашав една моја соученичка муслиманка во средно на кој јазик се моли..
Рече дека се моли на арапски зашто само тој јазик го разбирал Алах(!!!??), она нели не беше арап и нели нормално многу малку разбираше арапски,тоест ИЧ,или како што велеше еден мој пријател Горанец(муслиман)- Во џамија влези теле а излези вол! (во смисол дека ништо не разбираат,освен проповедите кои секогаш се на локалниот јазик. |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |