Божиот јазик во ИСЛАМОТ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24932
Датум на принтање: 29.Ноември.2024 во 18:47 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Божиот јазик во ИСЛАМОТ
Постирано од: Tetratka
Наслов: Божиот јазик во ИСЛАМОТ
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 20:58
Нормално е да има една ваква тема, за да не пишуваме офтопик.
Знаеме дека к*ранот паднал од небо и не е напишан од човек. Значи паднал од небо на арапски јазик... (интересно, не знаев дека на небото имало арапи)
Мене не ми е јасно како ќе се спасат оние муслимани што не го знаат Божиот јазик...(арапскиот) Ако к*ранот паднал од небо на арапски, тогаш зашто сите муслимани не учат арапски т.е. божји јазик
Нели паднал од небо и тоа е божји јазик. Нели тоа не е напишано од чоек, а од самиот бог....
Па зашто тогаш некој се осмелува да го сквернави божијот јазик со превод. Зарем тоа не е голем грев...
Ако тоа е вистината и јазикот на бога, тогаш зошто постоиме сите ние...
------------- за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:10
Tetratka, ako odime taka... zarem navistina postoi Bozhji jazik ili nekakov Bozhji odbran narod ???
Ne gi branam muslimanite, no kolku shto mi e poznato tie go uchat arapskiot jazik za da go go chitaat K'uranot vo negovata originalna verzija, a ne vo prevodi koi inherentno sodrzhat izvesni nekorektnosti ili dozvoluvat mozhnost za menuvanja koi kje ostanat nepoznati za onie koi ne go vladeat arapskiot jazik.
Ako Pismoto "padnalo" od nebo na evrejski, aramejski ili staro/novogrchki jazik togash zoshto site hristijanski vernici, dokolku sakaat navistina da go razberat originalniot Bozhji zbor, ne gi uchat "Negoviot jazik"?
Znaesh, stara vistina e deka ne treba da se gleda reskata vo tugjoto oko...
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:15
Има една работа: одете и научете ги сите народи... значи тука е јасно. Да не бегаме од темата...
Сакам да прашам дали тој фамозен примерок што паднал од небото денес постои некаде...?
Каде се чува, на каков материјал пишувал Бог и чисто професионално да прашам: ме интересира каков калиграф е бог кога знае арапски т.е. кога напишал на арапски божја книга к*ран...
ќе повторам: ме интересира дали денес постои примерок од автографот на к*ранот... или се изгубил во времето
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:18
Pa, neli ne padnal od neboto tuku mu e izdiktiran na Muhamed ?
Ili mozhebi ima neshto vo vrska so toa shto ti znaesh, a mene ne mi e poznato ?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:19
Сигурно има многу работи што и двајцата сакаме да ги дознаеме ... да ги оставиме колегите да одговорат...
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:24
Tetratka напиша:
Нормално е да има една ваква тема, за да не пишуваме офтопик.Знаеме дека к*ранот паднал од небо и не е напишан од човек. Значи паднал од небо на арапски јазик... (интересно, не знаев дека на небото имало арапи)Мене не ми е јасно како ќе се спасат оние муслимани што не го знаат Божиот јазик...(арапскиот) Ако к*ранот паднал од небо на арапски, тогаш зашто сите муслимани не учат арапски т.е. божји јазик Нели паднал од небо и тоа е божји јазик. Нели тоа не е напишано од чоек, а од самиот бог....Па зашто тогаш некој се осмелува да го сквернави божијот јазик со превод. Зарем тоа не е голем грев...Ако тоа е вистината и јазикот на бога, тогаш зошто постоиме сите ние...
|
Кој ти рекол дека к*ранот паднал од небото?
Муслиманите велат дека к*ранот е Божје Откровение кое му било доставувано на Пратеникот МУхаммед а.с. во период од 23 години, и тоа 13 год. во Мека и 10 год. во Медина.
Она што ти го бараш го нема во Исламот. Всушност, добро ти одговори и Месинџер.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:26
Афтографот го има некаде?или се изгубил во небото
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:33
Tetratka напиша:
Афтографот го има некаде?или се изгубил во небото |
Ах пуста машта, ќе те нагризе скроз од обете страни,а на крајот ќе те уништи.
Значи вака: - Кога Пратеникот ќе ја добиел Објавата Божја (дел од неа не целата наеднаш), тој им ја диктирал на асхабите (другарите) и тие ја учеле. Постоеле и посебно назначени писари кои што биле задолжени да го запишуваат Божјото Откровение. Собирањето на севкупното Откровение во една книга наречена на арапски Мусхаф се случило во времето на Калифот Осман р.а.
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:37
Тоа денес постои? (мислам на оргиналното, тоа што го пишувале специално обучените писари)
Значи таа форма на Божјо откровение собрана во една книга во времето на Калифот Осман р.а. дали денес постои?
Ме интересира на каков материал е пишувано и со што?
Дали денес може да се види или ја нема?
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:39
Некои викаат дека постои, некои велат дека тоа е Ташкентскиот ракопис на к*ранот. Не сум истражувал многу.
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:42
Тоа ме интересира... Нели постојат експерти, арабисти, медиависти, палеографи, луѓе што работат со древни јазици и ракописи...
што кажуваат тие за тоа?
Значи не е тешко да се определи од кој период датира, кога веќе го има.
Можеш ли да дознаеш на каков материјал е напишано тоа што до денес е сочувано
многу сум љубопитен за ова и ме интересира...
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:47
Секако дека постојат експерти, ама јас не сум од нив. Твоето љубопитство задоволи го со истражување на вистинска адреса, а твоето его ,можеш и тука, зошто нели делата се ценат според намерите.
Ај пријатно, отидов јас.
|
Датум на внесување: 28.Септември.2011 во 21:50
ај биди поздравен...
се надевам дека ќе најдам некој експерт верник што ќе ја задоволи мојата суета со соодветен одговор...
а тоа дека не си експерт - најлесно е така да одговориш... тоа веќе го знаеме
|
Постирано од: pHp
Датум на внесување: 29.Септември.2011 во 13:00
Во целост се согласувам со messenger - НЕ ПОСТОИ БОЖЈИ ЈАЗИК, тој на сите ни говори на нам разбирлив јазик постојано, само поентата е дали ние ќе го слушнеме или не.
|
Датум на внесување: 29.Септември.2011 во 13:53
треба да го разбереш парадоксот (во исламот)... другото е јасно
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 29.Септември.2011 во 16:50
Od tehnicka strana ne e cudno tvrdenjeto deka Koranot bil na arapski jazik,iako toa ne e Bozji ni angelski jazik.
So ogled na toa deka Muhamed (koj navodno gi primil objavite od angelot Gavriel - Dzibril)zboruval arapski jazik zatoa i go primil na arapski, za da go razbere i toj a i drugite Arabjani.
BOG gi sozdade site jazici na Zemjata pa i ne e nekoj problem da se razbere zosto BOG Svetata kniga na muslimanite im ja dal na arapski jazik .
Zboruvam od tehnicka gledna tocka
------------- SOLI DEO GLORIA
|
Датум на внесување: 30.Септември.2011 во 11:40
Мене тогаш друго не ми е јасно. Зошто БОГ (парадоксот на кој мислам дека алудира Тетратка) неговото единствено вистинско слово (според Исламот) би го кажал само на арапски јазик?
Еве и воопшто за било која друга религија. Зошто би било само на арамејски? Или пак само на санскритски? Најголем парадокс според мене е тврдењето дека "не е пишан од луѓе".
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 30.Септември.2011 во 11:45
Jas se slozhuvam so Messenger, koj ubavo kazha - lugjeto pishuvaat Sveti knigi, inspirirani od BOG.
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Датум на внесување: 30.Септември.2011 во 12:00
дека дел од меото тврдење е точно, е тоа што до сега никој не ја потврди автентичноста на ракописите... кој знае кога се напишани... и како денес се толкуваат. Впрочем и затоа има толку агресија (старо-нови екстремни фанатички муслимански секти) кај нив...
Па не прочитавме дали светот ќе биде добар, кога цел ќе биде муслимански. Дали кај нив важи правилото: одете научете ги сите народи, или : одете поробете ги сите народи.
ако ги поробуваме, значи нема слобода и сопствен јазик...
|
Датум на внесување: 30.Септември.2011 во 22:18
Tetratka, ne baraj od drugite onoa shto ne mozhesh i samiot da go ponudish.
|
Датум на внесување: 30.Септември.2011 во 22:28
на пример
|
Датум на внесување: 30.Септември.2011 во 22:36
Tetratka напиша:
дека дел од меото тврдење е точно, е тоа што до сега никој не ја потврди автентичноста на ракописите... кој
знае кога се напишани... и како денес се толкуваат.
|
Ova mozhe podednakvo da se prokomentira i za Stariot i Noviot Zavet.
Ako ne mozhe da se potvrdi potpolnata avtentichnost i avtorstvo na svoite Knigi, togash smetam deka e prudentno i doblesno istoto da ne se bara i od drugite.
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 00:58
Можеби пишувам неразбирливо... можеби другите не можат да разберат...
ќе избегаме од темава:
За Стариот и Новиот завет во светот постојат безброј критики и критички изданија, критика кон текстот и автентичниот происход на истите,...Сите добро знаат дека постои светско библиско друштво..(нема потреба да објаснуваме што е тоа). Факт е дека најголем дел од светското културно наследство се Библиски (т.е. христијански ракописи) Потврдена и е инивната “автентичност“. скоро за секој ракопис се знае точно каде и кога е пишуван. Истоа така се знае и каде се наоѓа...
Јас прашав, во овој контекст, каде можам да најдма муслимански автентични ракописи и кој е најстариот ракопис што го содржи к*ранот?
за информација за месс: (бидејќи сигурно не знае)
Археолозите претпоставуваат дека го откриле најстариот образ (слика) на Исус Христос
Англиските
и швајцарските експерти кои ги проучуваат бронзените книги, неодамна
пронајдени во Јордан, претпоставуваат дека во нив е насликан најстариот
образ (слика) на Исус Христос. На еден од листовите се гледа
тридимензионална сликата со трнов венец и натпис „Спасителот на Израил“.
Бронзените книги беа пронајдени пред пет години во една пештера блиску
до Галилејското море, на околу 100 милји од Кумран, каде што претходно,
(кон средината на XX век), беа откриени познатите ракописи од Мртвото
Море, (т.н. Кумрански ракописи). Според првичните проценки на
експертите, откриените книги најверојатно се создадени во I век после
Христа. Според нив, тие се напишани од ученици на Христос, а доказ за
нивното христијанско потекло е античката карта на Ерусалим, која се
наоѓа на еден од листовите со прикажани крстови на ѕидовите. Бронзените
книги од Мртвото Море содржат повеќе стилизирани слики, а помалку текст.
Најверојатно текстовите се напишани на феникиски јазик, но вистинскиот
дијалект допрва претстои да се определи.
Далеку сме од темава... но за твоја информација: значи од 1-ви век... Ова се однесува на сегашното ново откритие, а за КУМРАНСКИТЕ И РАКОПИСИТЕ ОД НАГГ ХАМАДИИ, се знае веќе одамна, и за нив и за нивната автентичност
прашувам, кој е најстариот муслимански ракопис...
п.с. месс сметам дека нема потреба да постирам текстови од светски научници (меѓу другото - атеисти), кои ја потврдуваат автентичноста на безбројните библиски ракописи... знам дека си разумен човек
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 19:26
Tetratka, nema potreba da postirash bilo shto bidejkji znam shto se
znae kako fakt, a shto se pretpostavuva ili se zema kako veruvanje,
crkovna doktrina ili dogma. Nema potreba od shirenje natamu so ova
bidejkji znam deka ti si reven vernik i veruvash vo tvojata vera kako
dokazhan fakt.
Kako potvrda za toa neka sluzhi posledniot tvoj "argument" koj e nasloven:
Tetratka напиша:
Археолозите претпоставуваат дека го откриле најстариот образ (слика) на Исус Христос
|
Vo zharot na tvoeto veruvanje ti napishanoto pretpostavuvanje go prifakjash kako nepobiten "fakt"... zatoa i mi go posochuvash kako nekakov validen argument.
Mnogu dobro znam shto se smeta vo Pismoto kako avtentichno pishuvanje, shto se znae za nivnite avtori, za menuvanjata vo pisanijata, za nivnoto poteklo i t.n., pa zatoa najchovechki i najprijatelski ti velam - ne baraj od drugite onoa shto ne mozhes samiot da ponudish.
Kolku shto ti bezrezervno veruvash vo avtentichnosta na pisanijata od tvojata vera, tolku veruvaat i vernicite na drugite veri vo avtentichnosta na nivnite pisanija.
Tokmu zatoa postojat site ovie stotici veruvanja i religii - zatoa shto site nivni vernici bezrezrvno veruvat vo nivnite pisanija, knigi, arheoloshki naogjanja, kazhuvanja na svetci, otci, majki, kalugjeri...
|
Постирано од: saguaro
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 19:48
Nekoi veruvaat, a nekoi imaat i vizii...
kako vizijata na eden moj drugar koj gi vide i Isus, no i Muhamed site kako Bozji pratenici.
Nekoi go napravija lud, a nekoi mu veruvaat. Za Muhamed duri kaza deka mu dal cvet.
Pa sega moze da veruvate ili ne... no za mene e interesno sto toj gi vide niv, no i drugi kako Shiva na primer.
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 19:48
Messenger напиша:
Kolku shto ti bezrezervno veruvash vo avtentichnosta na pisanijata od tvojata vera, tolku veruvaat i vernicite na drugite veri vo avtentichnosta na nivnite pisanija.
|
Па затоа прашав најкултурно:
Tetratka напиша:
За
Стариот и Новиот завет во светот постојат безброј критики и критички
изданија, критика кон текстот и автентичниот происход на истите,...Сите
добро знаат дека постои светско библиско друштво..(нема потреба да
објаснуваме што е тоа).
Факт е дека најголем дел од светското
културно наследство се Библиски (т.е. христијански ракописи) Потврдена и
е инивната “автентичност“.
скоро за секој ракопис се знае точно каде и кога е пишуван. Истоа така се знае и каде се наоѓа...
Јас
прашав, во овој контекст, каде можам да најдма муслимански автентични
ракописи и кој е најстариот ракопис што го содржи к*ранот?
Далеку сме од темава... но за твоја информација: значи од 1-ви век...
Ова
се однесува на сегашното ново откритие, а за КУМРАНСКИТЕ И РАКОПИСИТЕ
ОД НАГГ ХАМАДИИ, се знае веќе одамна, и за нив и за нивната
автентичност
прашувам, кој е најстариот муслимански ракопис...
|
Mess или не разбираш или не сакаш да разберш, па пишуваш како што тебе ти одговара. Или си “повеќе“ од сите научници и историчари на овој свет...
Ако имаш проблем со разбирање на текстот, тоа е друга работа.
Занчи се претпоставува дека се “најстари“ бидејќи потврдено е дека потекнуваат од 1-ви век.
Исто така “се претпоставува“ и поради една друга причина: има преку 70 бакарни плочи (листови), на кои има образи од евангелието и Христос.
Значи тука сранува збор за конкретниот образ, дека можеби е најстар од сите што се најдени во 1-ви век.
Мислам дека сум доволно јасен....
Пак ќе повторам, за да се вратиме на темата:
Во врска со божјиот јазик во исламот, лично ме интересира кои се и каде се наоѓаат најстарите до ден денес запазени ракописи со содржината на к*ранот.
Како што постои “Библиска критика“, за текстовите од Стариот и Новиот завет, во истиот тој контекст прашувам и за к*ранот?
Има ли таква работа, или самата религија не им дозволува да се знимаваат со тоа?
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 20:04
deshad напиша:
Некои викаат дека постои, некои велат дека тоа е Ташкентскиот ракопис на к*ранот. Не сум истражувал многу. |
И јас имам чуено дека ташкенскиот ракопис се смета за еден од најстарите.Ама ако мисли на сегашната верзија.
Зашто додека се поправала некоја стара џамија во Јемен во кровот најдени се огромен број на ракописи кои кога биле преглдеани се утврдило дека биле повеќе верзии на к*ранот,различи од денешната верзија.
кога велам различни не мислам контрадикторни на исламскат теологија туку едноставо различни сури од оние кои денес се познати.
Мислам дека пишував тука на форумов одамна за импликациите од ова откритие и како од истаражувањето на истите е напишана една феноменална книга на еден истакнат германски научник арабист но кој ја издал под псевдоним зашто историски го утвдувал развојот и кодифицирањето на к*ранот низ вековите.
ќе мора во архивата да побарам.
а за критички муабте за развојот на исламот денес ,(па и никогаш порано) и не можело да се праи муабет па затоа го разбирам човекот
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2011 во 20:11
Кога сме кај "божјиот јазик",не можам се уште да се соземам,иако беше пред години и години.Кога прашав една моја соученичка муслиманка во средно на кој јазик се моли..
Рече дека се моли на арапски зашто само тој јазик го разбирал Алах(!!!??),
она нели не беше арап и нели нормално многу малку разбираше арапски,тоест ИЧ,или како што велеше еден мој пријател Горанец(муслиман)-
Во џамија влези теле а излези вол!
(во смисол дека ништо не разбираат,освен проповедите кои секогаш се на локалниот јазик.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 00:22
Sto ste zapnale za jazikot vo k*ranot, pa ete ima po internet "k*ran je jedna od prvih pisanih knjiga u Arabiji. On je napisan u ranoj formi klasičnog književnog arapskog jezika, poznatog u engleskom jeziku kao "k*ranski" arapski. Postoji nekoliko ostalih primjera arapskog iz tog vremena.(Mu'allaqat, ili suspendirana oda, za koju se vjereuje da je jedan primjer arapskog jezika prije islama; ostali kažu da je kreirana poslije Muhameda a.s. Preživjelo je samo pet natpisa iz pred islamskog arapskog jezika.)
Ubrzo nakon smrti Muhameda a.s. 632. godine, Islam se proširio izvan Arabije, te osvojio znatan tadašnjeg Rimskog carstva, usled tek završenih ratova između Vizantije i Persije pod vođstvom cara Iraklija koji su ostavili za sobom veliki nenastanjen prostor i razrušene gradove. Arapi su se morali suočiti s milionima stranih osoba, s kojima su morali na neki način komunicirati. Jezik se brzo mjenjao da bi mogao odgovoriti novonastaloj situaciji, gubeći na svojoj složenosti i nejasnom rječniku. Nekoliko generacija nakon Prorokove smrti, mnoge riječi korištene u k*ranu postale su nejasne za obične ljude koji su govorili svakodnevni arapski, budući da je arapski jezik evoluirao velikom brzinom, a k*r'an i jest zapisan književnim jezikom, a ne pučkim govorom. Beduini su govorili izmjenjenim jezikom, prihvatljivo malom brzinom izgovaranja, tako da su rani arapski leksikografi njih tražili kako bi im objasnili nerazumljive riječi ili razjašnjavanju neke točke gramatike. Dijelom zbog potrebe religije da objasni k*ran slabijim govornicima, arapska gramatika i leksika su postale značajne nauke, pa je model za literarni jezik zadržao do danas taj govor iz k*ranskih dana, prije nego neki od trenutno važećih dijalektata
Muslimani smatraju k*r'an velikim i značajnim zbog njegove poezije i dotjeranosti, kao i da je ta njegova literarna perfekcija dokaz njegovog božanskog porijekla. Budući da je ta perfekcija vidljiva samo za govornike arapskog jezika, stoji kao još jedan razlog zašto se samo originalni arapski tekst smatra kao pravi k*ran. Prijevodi su smatrani manje sjajnič, radije kao tumačenjima Božjih poruka, nego li same izravne Božje objave. Tradicionalno ravnanje prijevodima i publikacijama k*r'ana traži da objavljena knjiga ne nosi jednostavni naslov "k*r'an". Naslov uvijek mora sadržavati odredbeni pridjev (sprječavajući konfuziju sa ostalim "recitacijama", u arapskom smislu), pa zbog toga najviše izdanja k*r'ana nosi naslove poput Sveti k*r'an, Plemeniti k*r'an, k*r'an Časni i sl.
Svaki priznati znanstvenik islamske škole trebao bi moći čitati i razumijevati k*r'an u njegovoj izvornoj formi. Mnogi muslimani, djeca i odrasli, uključujući i one koji uopće ne razumiju arapski jezik niti ono što memoriraju, uče k*ran na pamet, djelomično ili u cjelini, u izvornom obliku, radi obavljanja molitve - namaza, što kod katolika korespondira liturgijskom obredu ili misi.
"
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 17:28
ahmar1 напиша:
|
Biser koj mislev deka postoi samo vo Amerika.
Tuka eden evangelist, drzhejkji go angliskiot prevod na Biblijata, ogneno izjavi:
- Ako angliskiot jazik bil dovolno dobar za Isus, togash e dobar i za mene !
Bog da chuva od "revni vernici" kako ovie !
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 19:48
Bog go stvoril coveka, taka da sekoj jazik koj ludjeto go zboruvaat e bozji jazik, pa duri i "krikovite" na zivotnite se bozji jazik.
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 02.Октомври.2011 во 22:59
Messenger напиша:
ahmar1 напиша:
| Biser koj mislev deka postoi samo vo Amerika. Tuka eden evangelist, drzhejkji go angliskiot prevod na Biblijata, ogneno izjavi:- Ako angliskiot jazik bil dovolno dobar za Isus, togash e dobar i za mene !Bog da chuva od "revni vernici" kako ovie ! | Богохулник! Па зарем не знае дека Исус зборел на антички македонски, бадијала ли е Македонија земја света библијска бре?!
------------- Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
Постирано од: Abbass
Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 18:11
Пријатен ден на сите, нов сум на форумот, немам многу време за форуми за жал, ама на првата страна што отворив прво каде ми отидоа очите беа во оваа тема ем дека е нова ем дека не требаше да ја барам па ајде да пишам нешто...
Тетратка, не сум некој експерт ама ќе се обидам да ти одговорам колку што можам, а оној кој вистински трага по вистината ќе ја најде.
Ако си христијанка пред да ти го дадам одговорот т.е после мојот одговор сакам да ми одговориш дали некогаш си го прочитала к*ранот?
Дали некогаш твоите прсти на тастатурата побарале дали ја има молитвата „оче наш“ на арамејски јазик?
Дај ми оригинал да видам на Книгата на Барохин и Книга на Исус Навин (Јошуа).
И одговори ми ако Исус е бог, зарем не би требало да зборува на еден јазик разбирлив за сите нас? И како тоа евреите не виделе или сеуште не гледаат дека во тие списи кои ти ги стави(после за нив нешто повеќе подоле) дека Исус е син божји, зарем уште не ја гледаат вистината и го негираат Исус? Толку ли се глупи и не знаат што се објавува? Па кај нив се списите.
После, одговори зошто твоите браќа христијани во Антохиската црква во Сирија сеуште своите богослужби ги вршат на арамејски јазик, нели ти како што кажа одете и проповедајте(најверојатно тука се мисли на нивните јазици), значи не би требало да се мачат да проповедуваат на арамејски јазик.
Е сега нема да те цитирам не ме бива многу и да блодирам ама колку што се сеќавам на некои твои прашања ќе ти одговорам, иако нема да бидат по ред блодирани, жалам.
Кај тебе имаше една погрешна реченица во која дали намерно или не намерно не знам пиша дека к*ранот падна од небо. Значи би требало да знаеш дека ние веруваме дека Ангелот Габриел во Нокта на Кадр го спуштил к*ранот од Лехви Махфуз во Бејтул-Изет(почесното место) кое се наоѓа на нашето најблиско небо.Првата објава кон Мухамед а.с. била во нокта на Кадр и истата продолжила наредните 23 години.На Лехви Махфуз се наоѓаат запишани и другите Божји зборови како што се сухуфи(листови) на Аврам, Тората(петокнижиието) на Мојсиј, Евангелието на Исус, псалмите на Давид и други листови и свети книги биле објавени од истата плоча наеднаш и во целост, а некои како евангелието на Исус подигнати се со се него!Набрзо заради Божјата одредба овие зборови за разлика од оние на чудото наречено к*ранот кој имаа посебни чувари-ангели, ќе бидат уништени исчезнати или заменети со човечки зборови во поголемиот дел.Заради тоа Бог ќе го спушти к*ранот како последна Божја објава за да оваа книга биде сочувана се до настапување на Судниот Ден на Земјата!Инаку ангелите секој момент ги читаат овие Божји зборови на Плочата помно чувана, и истите ќе бидат читани во иднина во рајот и тие ќе ги рецитираат некои посебни Божји избраници , меѓу кои е и Давид,кој ќе има еден од најубавите гласови.Затоа еден од условите да се биде муслиман е и да веруваш во претходните Божји објави како што се сухуфи(листови) на Аврам, Тората(петокнижиието) на Мојсиј, Евангелието на Исус, псалмите на Давид и др. Но не оние кои постојат како наслови денеска и се во голема мерка сменети...туку тие кои што се спуштени на Мојсиј,Исус, Аврам,Давид и др И тука нема ништо спорно, ниту нејасно објасна deshad на кратко само јас се надоврзувам нешто плус...
После, треба да бидеме благодарни ние што Бог од својата милост направи Својот величествен говор да биде разбирлив за луѓето. И нема потреба од прашување зошто баш тој јазик а не мојот мајчин јазик. Мислам дека ти е јасна оваа реченица и нема потреба од многу коментирање.
Ако муслиманите не го учат арапскиот јазик како што ти кажа, тогаш зошто го читаат к*ранот на арапски јазик? Од целата светска популација од сите муслимани во светот 2милијарди сигурно 1 милијарда и 400 иљади го знаат да го читаат на арапски јазик. Тоа е голема божја благодет да се научи толку голема книга напамет. А па кај христијаните 70% не знаат кој бил јазикот на кој зборувал Исус а да не зборуваме. Знаеш ли колку се учат малите арапски уште во раното детство со меморирање и читање на к*ранот? И убаво што го знаат, затоа што не може никој да ги превари со преводот и да го промени к*ранот затоа што оригиналот е во нивните срца уште од детство, читаат и размислуваат за големината на Божјиот говор, за разлика од Библијата која оригиналните текстови во Македонија еве конкретно никој не ги знаат и не можат да проверат дали преводите се добри или лоши и кој превод е поблиску до оригиналната Библија.
На пример во Евангелије по Матеј глава 9 стих 9, стои:
9 А кога Исус си одеше оттаму виде еден човек, по име Матеј, како седи при митницата, и му рече: „Следи Ме!” Тој стана и Го следеше. Зарем христијаните не се запрашуваат малце ако Матеј лично го видел Исус зошто не стои „ ми рече “ и тн. Зарем не би требало да видат во оригиналот како е и зошто е во трето лице а не е во прво? Зарем во прво лице не се добива поголема јачина за настаните? Зарем авторите во тоа време и денес не пишуваат за настаните во кои тие учествувале во прво лице?
Како што Бог објавил на еврејски Теврат објавен на Муса(Мојсије) а.с. Зебур објавен на Давуд(Давид) а.с., Инџил објавен на Иса(Исус) а.с. така го објавил и к*ранот на арапски јазик кој како таков е многу сличен со арамејскиот и има таква јачина и голем број на зборови што македонскиот може да остане неколку иљади години зад него. Можеш да видиш по интернетот каде е арапскиот јазик пред останатите јазици и дека не доживеал никакви промени низ историјата. од објавувањето на к*ранот до денес.
Значи вака мислам појасно ќе ти е малце зошто гледам дека ти имаш проблеми во поставувањето на твоите тези и прашања:
1. Бог праќал Пратеници, а некои од нив имале и книги, а некои се користеле со книгите на тие пред нив!
2. Тие книги биле менувани од страна на евреите, секогаш, па тоа што до сега е стигнато до нас е со многу интервенции од човечкиот фактор.А кој тоа ги изгубил светите записи објавени на Муса а.с(Мојсеј) и Иса а.с (Исус) тоа треба да ги прашаш Евреите и Христијаните, она што ни е објавено нас, сме го зачувале во целост неизменето како во срце така и во пишана форма.
3. Човечкиот фактор одлучувал во човечки напишаните книги, па одредил што е апокрифно а што веродостојно, и тоа стотици години подоцна.
4. Доколку исламот говори за нешто од тие книги, тогаш тоа е така, зашто Бог бил сведок на вистината, а како последица на негирањето на вистината за Исус и со прифаќање на човечките фалсификати за веродостојни, ти сега милиш дека некој поддржува ерес, што всушност е обратно - еросот е институционализиран кај денешните христијани и нивните секти од типот на католици, православни, протестанти и стотици други!
Што се однесува до "Свитоците од Мртвото море " или "Кумранските ракописи" се состојат од околу 900 документи, вклучувајќи ги и текстовите од Еврејската Библија, кои што се откриени помеѓу 1947 и 1956 година во 11 пештери во околината на Кумран, во близина на древната населба Хирбет Кумран, на северозападниот брег од Мртвото море.
Напишани се на еврејски , арамејски и грчки јазик, повеќето на пергамент, но некои се напишани и на папирус. Мнозинството од овие списи датираат помеѓу 150 година пред Христа и 70 година по Христа. Мнозинството свитоци се поистоветени со древната жидовска секта викана Есени, но некои научници во поново време се сомневаат во нивната поврзаност со списите.
Свитоците од Мртвото море традиционално се поделени на три групи:
1. “Библиски” ракописи ( копии на текстовите од Еврејската Библија), кои сочинуваат околу 40 % од идентификуваните списи;
2. “Апокрифни” или “ Псеудепиграни” ракописи ( познати документи од периодот на Вториот Храм како Енох, Јубилеј, Тобит, Сирах, не канонизираните псалми, итн. (кои што не постанале службен дел од Библијата ), кои што сочинуваат околу 30% од идентификуваните списи; и :
3. “Сектаријански” ракописи ( претходно непознати документи кои што говорат за правилата и верувањата на одредени заедници или заедници во склоп на поширокиот Јудаизам ) како што е “ Правило за заедницата”, “ Спис за војната”, “ Пешер “ ( еврејски פשר = “објаснување”) за Хабакук, и “ Правило за богословот”, кои што сочинуваат околу 30% од идентификуваните списи.
Така да едуцирај се малце повеќе и ќе дознаеш дека во тие списи и те како Исус се смета за Божји Пратеник, гностик, обичен смртник, а никако за Бог. Дури попрецизно кажано Кумранските ракописи во голем дел го оправдуваат она што к*ранот го вели за Претходните Објави,а тоа е дека тие претрпеле одредени промени и се поместени од својата оригиналност или првобитна Објава.
Најстариот к*ран достапен за луѓето, на лицето на земјава е напишан од страна на 3-от Калиф Осман р.а во Медина, завршен во 651 год. само 19 год. по преселувањето на Мухаммед с.а.в.с на Ахирет (идниот свет.)
Најстариот к*ран кој датира од 651 год. се држи во специјална стаклена кутија отпорна на било каков удар во внатрешноста на една просторија од библиотеката во стар Ташкент познат како Хаст-имам во Узбекистан.
к*ранот содржи 250 страници, пишувани на болд. Арапски јазик.
Исто така се верува дека Осман р.а направил 5 копии од оригиналниот к*ранот, а една од нив има исто така во Музејот во Топкапи Истамбул.
И да се надоврзам уште нешто, реномираниот библиски истражувач Барт Ерман далеку ценет во Америка кој говори за промените во Новиот Завет.За таа цел напишал повеќе книги кои зборат за најстарите денешни списи кои говорат како тие настанале и зошто. Барт Ерман од Северна Каролина позади својата 30-годишна истражувачка дејност и познавање на неколку старохристијански јазика ни кажува како дошло до измени во библијата односно Новиот Завет. Кој и зошто ги менувал евангелијата и дали постојат разлики и спротивности од манускриптите?!
http://en.wikipedia.org/wiki/Bart_D._Ehrman
http://www.bartdehrman.com/
Што мислиш ти за овој човек? Едно време говореше дека библијата е божји говор се додека не ги испита вистинските манускрипти. И тоа пази, сега иснесува докази дека библијата не е божји говор на кој никој христијански мисионер, поп, свештеник или високо христијанско образовано лице - теолог или било кој не може да му се спротистави...
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2011 во 23:09
Najprijatelski porachav...
Messenger напиша:
Tetratka, ne baraj od drugite onoa shto ne mozhesh i samiot da go ponudish.
|
Oti vo sprotivno chovek si stava trn vo zdrava noga, otkriva svoi rani na tugji prsti, iznuduva pokazhuvanje na sopstvenite slabosti...
Ne za badijala e recheno - ne ja posochuvaj reskata vo tugjoto oko pred da ja izvadish gredata vo svoeto i... ne im sudi na drugite za da ne ti bide sudeno i tebe.
Ama od ubavata teorija do sekojdnevnata praksa izgleda deli edna golema provalija... koja se minuva samo so lichno stradanje.
I toa e razlikata megju shkolskoto doznavanje i zhivotnoto osoznavanje.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 03:21
Се радувам бидејќи се отвори една продуктивна и сериозна дискусија. Се надевам дека ќе продолжиме со такво темпо.
Морам да те поздравам за твојот “исцрпен“ одговор, иако самата дискусија
доби една друга насока. Се гледа дека неколку дена си се подготвувал, па си
измешал баби жаби...
Раскажа една прекрасна романтизирана прикаска, без притоа да предложиш нити еден конкретен факт за книжевната критика на к*ранот. Многу убаво си напишал некои забелешки за библијата... секоја чест. Но и сам знаеш дека не кажа ништо ново. Но за тоа подолу.
Да почнеме со ред:
Abbass напиша:
Ако си христијанка пред да ти го дадам одговорот т.е после мојот одговор
сакам да ми одговориш дали некогаш си го прочитала к*ранот?
|
Се разбира дека сум го прочитал. За твоја информација к*ранот го имам и на арапски јазик. Го добив поклон од еден оџа во Истамбул пред околку 3 години. Морам да признам, тој беше навистина добар човек, полн со љубов и позитивна енергија. Со солзи во очите објасниваше за остатоците од фрески и прекрасната (христијанска) архитектура, за образите во мермер на Богородица и Архангелите во веќе “разрушената“ т.е. претворената црква во џамија. (Но ова е друга тема.)
Abbass напиша:
Дали некогаш твоите прсти на тастатурата побарале дали ја има молитвата „оче наш“ на арамејски јазик?
|
Не знам дали знаеш, но молитвата “Оче наш“, во евангелието на Матеј, како и кај Лука, напишана е на тогашниот “грчки јазик“ поради неговата општа употреба и универзалноста. Нема потреба да објаснуваме за кини или коине дијалектот и неговото значење и распространетост низ земјаната топка. Матеј( 6:9-13), Лука: 11-2,4 “Πάτερ ημών ο εν τοίς ουρανοίς, αγιασθήτω τό όνομά σου, ελθέτω η βασιλεία σου, γενηθήτω τό θέλημά σου, ώς εν ουρανώ, καί επί τής γής. Τόν άρτον ημών τόν επιούσιον δός ημίν σήμερον, καί άφες ημίν τά οφειλήματα ημών, ώς καί ημείς αφίεμεν τοίς οφειλέταις ημών, καί μή εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από τού πονηρού.
Иисус Христос, како што на сите нас ни е многу добро познато, не напишал ништо, освен тоа на земјата со прстот кога ги запрашал оние што сакале да ја каменуваат жената. т.е. од Него нема ништо. Затоа за Него сведочат сите пророци: за доаѓањето на Месијата, и т.н.... друга тема.... Јас би те запрашал дали можеби Ирод знаел арамејски или на каков јазик разговарал со него Христос
еден мал прилог кон твоето прашање:
http://www.znania.tv/wp-content/uploads/jesus-in-hebrew.jpg"> Ете како е напишано името "Исус" на древен иврит. Четирите букви или
согласни от десно на лево се Yod, Shin, Vav, Ayin (Y, SH, OO, A). Исус е
грчкото име за името на иврит Џошуа или Y'shua което означава "Господ
или Яхве е Спасението".
Ова е откриено пред 5 години, а е од 1-ви век. Види во претходните коментари.
Ова е и најстариот словенски превод од 9-10 век
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:CodVatSlav3Glag158.jpg">
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:CodVatSlav3Glag158.jpg">
Abbass напиша:
Дај ми оригинал да видам на Книгата на Барохин и Книга на Исус Навин (Јошуа).
|
Ако играме со дајми го нати го - месс ќе се радува премногу, па може и да “пукне“ од радост
Знаеш дека има канонски и неканонски книги,... не ми се замара да објаснувам за ова. Крајна сметка, книгата на Исус Навин нема скоро никакво значење за фундаменталноста на христијанската доктрина... А за твоја информација, (ќе проверам и ќе ти кажам), за секој случај види во КУМРАН, можеби во 4-та пештера ќе најдеш фрагменти од Исус Навин...
Останатите прашања се бесмислени, дале е бог или не... тоа не се докажува... никој не се замара со тоа. за едни е за други не. и то е надвор од темава.
Abbass напиша:
После, одговори зошто твоите браќа христијани во Антохиската црква во
Сирија сеуште своите богослужби ги вршат на арамејски јазик, нели ти
како што кажа одете и проповедајте(најверојатно тука се мисли на нивните
јазици), значи не би требало да се мачат да проповедуваат на арамејски
јазик.
|
المتروبوليت الياس قربان المثلث الرحمات - أفتح فمي http://www.youtube.com/watch?v=b67UaYilPv4&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=b67UaYilPv4&feature=related
ا رب إليك صرخت - إلى روح المطران اليا http://www.youtube.com/watch?v=cBZASLjFwTg&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=cBZASLjFwTg&feature=related
عن تاريخ الكنيسة عرض على شاشة الـ ب ب س الرابعة. هذا المقطع عن الكنيسة http://www.youtube.com/watch?v=HKPButDJcAs - http://www.youtube.com/watch?v=8auyndHjU_0 - http://www.youtube.com/watch?v=8auyndHjU_0
المتروبوليت الياس قربان المثلث الرحمات - أفتح فمي
أنتم الذين بالمسيح اعتمدتم http://www.youtube.com/watch?v=p0MGzmVaIUw&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=p0MGzmVaIUw&feature=related
Не ми личи на арамејски, ако грешам, те молам поправиме. Другата работа е тоа што го негуваат традиционално. Не знам дали знаеш, претпоставуван дека не, бидејќи никогаш после Пасха, на 2- ден велигден не си бил присутен за да чуеш како евангелието се чита на многу јазици и на древни стари и на нови (јазици).
За овој проблем види во: источно православно пеење, нов си имаш време да ја најдеш некаде низ темите...
Одговорите поврзани со историјатот на к*ранот и критиката на библијата нема да ги коментирам... надвор се од темата. дел од коментарите не заслужуваат критика, бидејќи го нарушуваат нивото на дискусија... како што тоа постојано го прави многуценетиот модератор
Abbass напиша:
Така да едуцирај се малце повеќе и ќе дознаеш дека во тие списи и те
како Исус се смета за Божји Пратеник, гностик, обичен смртник, а никако
за Бог. Дури попрецизно кажано Кумранските ракописи во голем дел го
оправдуваат она што к*ранот го вели за Претходните Објави,а тоа е дека
тие претрпеле одредени промени и се поместени од својата оригиналност
или првобитна Објава.
|
А да те прашам јас тебе што знаеш ти за “Учителот на справедливоста“, хасидите и т.н.... Си слушнал ли нешто за ова? Си ги проверил ли реално податоците или најверојатно си ги измешал брзините, ти или гугл и википедија....
Убаво кажа за поделбата на кумранските ракописи, иако тоа е сосем скромно и грубо нафрлано со некои википедиски недоследности...
Ме интересира, конкретно за Кумран, каде точно се кажува дека Христос е “Пратеник“гностик, обичен смртник, а никако
за Бог, и дали знаеш од кој и под какви околности се напишани тие ракописи? Но ова си бара посебна тема... вака... пишуваме офтопик...
А за овој Барт Ерман, знаеш ли колку можам да ти најдам како овој, што го негираат к*ранот, и тоа бивши муслмани, што проповедаат на арапски... и сам ги знаеш овие работи. (исто може да најдеш и многу христијани...) Претпоставувам дека си разумен и не подлегнуваш на секакви шпекулации... од типот на овој... понекогаш рационализмот води во сигурен пропаст и себељубие...
Дај да се вратиме на темава и да се држиме до неа и до овие прашања: (за другите теми и прашања на друго место...)
Кажи ми те молам аббасс, зашто во џамиите се молите на арапски јазик, зашто молитвата во џамиите е на арапски, а не на јазикот разбирлив за другите
Ако грешам поправиме, но до сега сум бил неколку пати присутен во џамија на петочна молитва, и ништо не разбрав од тоа што се пее и се кажува. Исто така, ништо не се разбира и од минарето кога пее оџата од прегласните звучници.
Зашто е тоа така. Зарем треба сите муслимани, за да се молат да учат арапски?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 03:30
Последните две прашања се суштина на темата. Сите ќе ве замолам да се држите до нив, за да не пишуваме секакви глупости офтопик.
Tetratka напиша:
Кажи ми те молам аббасс, зашто во џамиите се молите на арапски јазик, зашто молитвата во џамиите е на арапски, а не на јазикот разбирлив за другите
Зашто е тоа така. Зарем треба сите муслимани, за да се молат да учат арапски?
|
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 09:54
Tetratka напиша:
Последните две прашања се суштина на темата. Сите ќе ве замолам да се држите до нив, за да не пишуваме секакви глупости офтопик.
Tetratka напиша:
Кажи ми те молам аббасс, зашто во џамиите се молите на арапски јазик, зашто молитвата во џамиите е на арапски, а не на јазикот разбирлив за другите Зашто е тоа така. Зарем треба сите муслимани, за да се молат да учат арапски? |
|
Зошто се молиме на арапски јазик? Еве зошто:-Тоа е благодет и универзалност на исламот,која вие ја немате во Христијанството. Камо среќа вие христијаните да си ја кажувавте молитвата на оригиналниот библијски јазик,арамејскиот. Ќе си имавте една,а не 1001 верзија на Библијата.
И да те поправам молитвите можеш да ги кажуваш на било кој јазик,додека Намазот исклучиво се обавува на арапски јазик, на оригиналниот не извалкан к*р,ански јазик.
Никому не муе забрането надвор од рамките на овие пет дневни намази/молитви да си се моли на јазикот кој го зборува. Верските проповеди исто така се одржуваат на јазикот кој го зборуваат дотичните верници.
Зарем сите муслимани треба да учат арапски за да се молат? Не! Како што реков тоа е само во оние делови од молитвата која што се вика намаз (ар. салат). Значи убавината на тоа е што луѓе од целиот свет од различни раси и класи, од различни говорни подрачја стојат еден до друг и му се молат на Бога на еден јазик. Тоа е исламското братство кое што ги држи и одржува муслиманите. Аџилакот е перфектна слика за да се види како функционира тоа молење од грлата на неколку милиони поклоници (аџии). Инаку надвор од рамките на намазот, секој може да му се моли на Бога на свој јазик и со свој концепт на упатена дова или молба.
Тетратче: Во овој поглед едно ќе ти речам, првин на арапски : ЕЛ ИСЛАМУ ЈА'ЛУ ВЕ ЛА ЈУ'ЛА 'АЛЕЈХ!
А потоа и на македонски..... за да разбереш:
ИСЛАМОТ Е ВОЗВИШЕН И НЕ МОЖЕ ДА БИДЕ НАДМИНАТ!
|
Постирано од: sk
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 11:37
Za volja na vistinata, Bozjiot jazik e onoj koj se zboruval pred da se sluci nastanot vo Babilon i gradenjeto na babilonskata kula/hram. Jazicite nastanuvaat kako posledica od buntovnost kon Boga, shto znaci site jazici koi denes se koristat se posledica na buntovnost kon Boga.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 12:33
Abbass напиша:
И одговори ми ако Исус е бог
Кај тебе имаше една погрешна реченица во која дали намерно или не намерно не знам пиша дека к*ранот падна од небо. |
Прво Исус не е Бог, туку Свето Тројство.
Второ, не пиша Тетратка, јас пишав дека к*ранот паднал од небо во подфорумот "Исусовото воскресение, факт или фикција". Пишав со иронија поради грубиот напад во темелите на една религија, ЛУЃЕ СФАТЕТЕ ДЕКА ИСУСОВОТО ВОСКРЕСЕНИЕ Е ОСНОВА НА ХРИСТИЈАНСКАТА РЕЛИГИЈА! А ако е РЕЛИГИЈА се заснова на ВЕРУВАЊЕ! И НИКОЈ НЕМА ПРАВО ДА ГО ОСПОРУВА ТОА НА ГРУБ НАЧИН! Темата е отворена како одговор на изјавата на MUSLIMA_1 дека к*ранот не е пишан од луѓе. Ако на сите им се привидело дека Исус воскреснал, тогаш на сите им се привидело дека к*ранот паднал од небо! ВЕРУВАЊЕ е тоа! НЕ ПОСТОИ НАУЧЕН ДОКАЗ ЗА ИСУСОВОТО ВОСКРЕСЕНИЕ, НЕ ПОСТОИ НАУЧЕН ДОКАЗ ДЕКА к*рАНОТ ПАДНАЛ ОД НЕБО! А чим се преведува и печати и бил на хартија - научно е ПИШАН ОД ЛУЃЕ! Aма во прашање е ВЕРБА! И како што јас немам право ДА ГО НАПАЃАМ ТВОЕТО ВЕРУВАЊЕ ЗА к*рАНОТ, ТАКА НИТУ ТИ, НИТУ МУСЛИМА_1 НИТУ БИЛО КОЈ ДРУГ ИМА ПРАВО ДА ЈА НАПАЃА ВЕРБАТА НА ХРИСТИЈАНИТЕ ВО ИСУСОВОТО ВОСКРЕСЕНИЕ!
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 13:25
Дешад (стара моја љубави), сакаш да кажеш дека таа благодет е еднаква на превенција од осквернување и извитоперување на к*ранот...
Тогаш зошто постојат толку многу секти во исламот кога навидум постои таа универзалност која кај нас христијаните ја нема
(нели се сеќаваш, имаше тука некаде и ваква тема п.с. ќе си ги извадеа очите помеѓу себе)
п.с. Тоа што од минарето т.е. звучниците на секоја џамија се пее на арапски треба да го разберам како превентивна мерка за запазување на чист ислам?
Зарем тоа не го држи народот во мрак низ различни периоди од историјата? Не секогаш имало “многуватни“ звучници, интернет и книги како денес...
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 14:07
Tetratka напиша:
Дешад (стара моја љубави), сакаш да кажеш дека таа благодет е еднаква на превенција од осквернување и извитоперување на к*ранот...Тогаш зошто постојат толку многу секти во исламот кога навидум постои таа универзалност која кај нас христијаните ја нема(нели се сеќаваш, имаше тука некаде и ваква тема п.с. ќе си ги извадеа очите помеѓу себе)п.с. Тоа што од минарето т.е. звучниците на секоја џамија се пее на арапски треба да го разберам како превентивна мерка за запазување на чист ислам?Зарем тоа не го држи народот во мрак низ различни периоди од историјата? Не секогаш имало “многуватни“ звучници, интернет и книги како денес... |
Кажи ми каков одговор те задоволува на темава, па таков да ти постирам.
А за езанот, еве ти на, па види ти сеа дали имаш нешто вакво слично ин јур вера.
4x الله اكبر Allahu ekber -Allah je najveći
2x اشهد ان لا اله الا الله Ešhedu en la ilahe ilelah- Svjedočim da nema boga osim Allaha
2x اشهد ان محمدا رسول الله Ešhedu ene Muhamedun resululah - Svjedočim da je Muhammed Božji Poslanik
2x حي على الصلاة Haja alel salah Dođite na molitvu
2x حي على الفلاح Haja alel felah -Dođite na spas
2x الصلاة خير من النومEl salatu hajrun minel neum*- Molitva je bolja od spavanja
2x الله اكبر Allahu ekber -Allah je najveći
2x لا اله الا اللهLa ilahe ilellah-Nema boga osim Allaha
* Ovo se uči samo na sabah namazu
http://www.youtube.com/watch?v=fC27GLgui-A - EZAN
http://www.youtube.com/watch?v=J1g0GlZQNNw - http://www.youtube.com/watch?v=J1g0GlZQNNw
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 14:14
pHp напиша:
Прво Исус не е Бог, туку Свето Тројство.
|
А Светото Тројство е = ?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 14:15
Сега те прашав за пеењето од минаре, а не дали има или нема во мојата вера.. или не разбирате што пишувам, или така Ви одговара.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 14:16
Бог, Син и Дух. Исус е Синот
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 14:18
ПХП ела во игри и не се мешај тука... не пишувај офтопик и не изместуваја темава. За твоето има други теми
сори...
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 14:19
Tetratka напиша:
Сега те прашав за пеењето од минаре, а не дали има или нема во мојата вера..или не разбирате што пишувам, или така Ви одговара.
|
Очигледно ти смета пеењето од минаре нели?
Тоа е исто како јас сега да те прашам зошто во Бигорски Манастир постојано пуштаат преку разглас рисјански илахии (турбо фолк сигурно не е) и колку тоа е оправдано со верата.
Одговор:
-Езанот се учи од на минаре со појачала од многу вати поради бројноста на муслиманите и нивната расеаност подалеку од џамијата за да можат да го слушнат повикот на езан.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 14:21
зашто од минаре се пее арапски, зарем сите разбираат арапски?
п.с. не мешај баби жаби,,.. бигорски-мигорски знаеш дека сум пис на уста...
|
Постирано од: Abbass
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 18:37
Tetratka напиша:
зашто од минаре се пее арапски, зарем сите разбираат арапски?п.с. не мешај баби жаби,,.. бигорски-мигорскизнаеш дека сум пис на уста...
|
Оној кој не разбира што се кажува во езанот, тој не е ни муслиман, ниту има поим од тоа. Затоа што таму се кажува сведочење без кое човек не може да биде муслиман ако не го знае. А зошто се пее на арапски од минарето тоа е нешто што иако ти се објасни убаво ти пак ќе расправаш и ќе бараш мани. Тоа ако ти смета сигурно имаш некои душевни проблеми. Затоа што песните кои ечат деноноќно од кафичите не сметаат, а смета еден езан „демек се дери многу гласно, може потифко“.
Тетратко, замоли го администраторот да види колку дена сум ја отфорил оваа тема и сум ја читал и сум се подготвувал, на против истиот ден кога се регистрирав ја прочитав и пишав, зошто ти бегаш во друг колосек со темите?
И башка дај ми ти линкови од тие кои проповедуваат на арапски кои го негираат к*ранот. Овој ерман кој јас ти го дадов е НАЈИСТАКНАТАТА ЛИЧНОСТ КОЈ НА ВИКИПЕДИЈА ПИШУВА ПОВЕЌЕ ЗА НЕГО НЕГО ли што има букви во твоето „свето писмо“. Дај ми еден Шејх, кој е ценет, од Арабија или кој учел арапски на некој познат исламски универзитет, познат кој има голема биографија на википедија или негова страница кој го негирал к*ранот и зборува за грешките. Затоа што поединци одпадници од Исламот или таканаречени муслимани т.е волци под овџа волна лесно се најдуваат...
п.с. само немој да се вадиш сега „демек би го обесиле ако тоа би го направил“ затоа што ти спомна дека имало такви „мажи“ па ако се толку цврсти тогаш сигурно има некој уште поцврст..
п.с. сум слушнал дека некоја модераторка од форумов идивиди пред некоја година го прифатила Исламот а? Бифша христијанка, точно ли е?
|
Постирано од: saguaro
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 21:35
Mоже ќе ви изгледа оф топик, но сигурно ќе има некои кои ќе ја разберат и поентата.
Во повеќе извори за абориџините од Австралија се наведува дека комуницираат телепатски. Самите велат дека гласот е даден за да се пее, а не за да се зборува со него.
Интересно е што во богослужбите и кај христијаните и кај муслиманите се пее (!).
А сите оние кои имале искуство со клиничка смрт и го виделе битието со светлината (наречето го како сакате), со него комуникцирале телепатски, а не на некој од јазиците на нашата планета.
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 21:59
Ako one se lazham, spored napishanoto od muslimanskite chlenovi i spored onoa shto go znam, sogleduvam deka arapskiot jazik se uchi za da se chita Alahoviot zbor vo originalno zapishanata forma, onaka kako shto e predaden na Muhamed i zapishan vo K'uranot, a ne zatoa shto Alah zboruva na arapski i zatoa shto toj e negov jazik.
Normalno e deka na Muhamed moralo da mu se obrati na jazikot koj go razbiral. Zarem ochekuvate Muhamed da slushal i razbiral svahili ?
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2011 во 22:12
Messenger напиша:
Ako one se lazham, spored napishanoto od muslimanskite chlenovi i spored onoa shto go znam, sogleduvam deka arapskiot jazik se uchi za da se chita Alahoviot zbor vo originalno zapishanata forma, onaka kako shto e predaden na Muhamed i zapishan vo K'uranot, a ne zatoa shto Alah zboruva na arapski i zatoa shto toj e negov jazik.Normalno e deka na Muhamed moralo da mu se obrati na jazikot koj go razbiral. Zarem ochekuvate Muhamed da slushal i razbiral svahili ?
|
Браво! Кратко и јасно кажано. И да бидам искрен ,валлахи (така ми Бог) незнам со која цел или поента е отворена темава.
Значи, Исламот учи дека сите Божји пратеници кои што добивале Откровение , го добивале на јазикот кој го говореле тие и нивните народи. Така е и со Qуранот. Во него е запишано: " Ние ти објавуваме Книга на арапски, за да ја разберете." (зухруф:3)
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 02:13
Abbass напиша:
И башка дај ми ти линкови од тие кои проповедуваат на арапски кои го негираат к*ранот. Овој ерман кој јас ти го дадов е НАЈИСТАКНАТАТА ЛИЧНОСТ КОЈ НА ВИКИПЕДИЈА ПИШУВА ПОВЕЌЕ ЗА НЕГО НЕГО ли што има букви во твоето „свето писмо“. Дај ми еден Шејх, кој е ценет, од Арабија или кој учел арапски на некој познат исламски универзитет, познат кој има голема биографија на википедија или негова страница кој го негирал к*ранот и зборува за грешките. Затоа што поединци одпадници од Исламот или таканаречени муслимани т.е волци под овџа волна лесно се најдуваат...
п.с. само немој да се вадиш сега „демек би го обесиле ако тоа би го направил“ затоа што ти спомна дека имало такви „мажи“ па ако се толку цврсти тогаш сигурно има некој уште поцврст..
п.с. сум слушнал дека некоја модераторка од форумов идивиди пред некоја година го прифатила Исламот а? Бифша христијанка, точно ли е? |
За модераторка што станала муслиманка, не знам, не сум слушнал. (знам за некои што се вратија во православието... )
Специално за тебе моја љубави
Отец Захариј Ботрос е најефективниот арапски проповедник на Евангелието, кој благоветства во арапскиот свет и дефинитивно најкоментираниот. Од арапскиот весник Ал Инсан ал Џади наречен е непријател број 1 на исламот. "Ал Каеда" дава награда од 6 милиони долари за неговата глава. Благодарение на неговите проповеди секоја недела илјадници муслимански примаат христијанството ...
Отец Захариј Ботрос е најефективниот арапски проповедник на Евангелието. Користејќи сателитска технологија (за проповед на интернет и телевизија), дирекно ги оспорува тврдењата дека Мухамед е пророк и к*ранот божјо слово. Тој систематски го разобличува животот на Мухамед расказ по расказ (сура по сура) така што ги посочува неговите недостатоцине на неговата карактерна личност и неговиот гревовен живот.
Тој убедливо го разнобличува к*ранот, цитирајќи стих по стих и ги посочува неговите противоречности и несеквенцијални тврдења.
Продолжува понатаму и ги учи муслиманите зашто Христос ги љуби и е готов да им ги прости сите нивни гревови, да ги прими во Своето семејство, без разлика кои се какви гревови правеле. (Значи учи за љубовта и прошката, а не како што стои во сура 2: 190-191, да се убиваат неверниците и сите што ќе застанат на патот).
Неговото 90- минутно предавање содржи проповед, излагање на учењето и прашања од гледачи. Предавањето се емитува четири пати неделно на арапски на телевизијата наречена Ал Хајат ТВ (ТВ Живот) со опфат од Северна Африка, Блискиот Исток, Централна Азија, цела Северна Америка, Европа, Австралија и Нов Зеланд.
Истовремено посетувани се и многубројни сајтови на различни јазици. Таму муслиманите можат да ги читаат неговите проповеди и да учествуваат во чатот, каде што имаат можност да задаваат секакви прашања на обучени консултанти, пред се бивши муслимани што станале Христијани.
Како резултат на тоа, о. Захариј кој е во етер, од 2003 наречен е непријател број еден на исламот од безбројни арапски весници. Со сигурност го мразат милиони ширум земјата, но го гледаат, го слушаат и мислат за она што он го кажува.
Кога он ги предизвикува фундаменталните исламисти да дадат одговор на многубројните оспорувања на исламот, и да го заштитат к*ранот, милион гледачи чекаат што ќе одговорат фундаменталистите. Но тие тоа ретко го прават. Пред се напаѓаат, отколку што даваат одговор. (исто како тука на форум... само демагогии и контра аргументи - одговор никаде...)
Некои се молат да го примат Христос за време на неговите предавања. о. Захариј се зарекол да го проповеда Евахгелието до последниот здив и да не запира, се додека Господ му дава сили.
Без да биде ограничен од цензура наложена од исламските власти, или самоналожена поради страв од репресии, Коментаторите на Бортос, врз малкупознатите но загрижувачки аспекти на исламските закони и предание, станале трн во очите на исламските водачи на Блискиот Исток.
Резултат - масовно обраќање на муслиманите кон христијанството, макар и тајно дејствувано -изјави исламскиот духовник Ахмад ал Катани, за “Ал Џезеира“ пред извесно време бидејќи околу шест милиони муслимани годишно се обраќаат кон христијанство, под влијание на општествената служба на познатиот духовник о. Захариј Ботрос.
Неколку се причините што го раѓаат феноменот Ботрос.
Прво новите медиуми, особено сателистката телевизија и интернетот направија можност да се постават на општествено ниво безброј прашања поврзани со исламот, без страв од репресии.
На второ место предавањата на о. Захариј се на арапски јазик - јазикот на околу 200 милиони души претежно муслимани. (бидејќи аббасс бараше некој на арапски)
Совршеното познавање на класичниот арапски јазик му дозволува на о. Захариј не само да достигне до поширока аудиторија, но мудава можност длабоко да навлезе во проблемите на обемната арапска литература и така да го информира муслиманинот за несоодветните и натажувачки принципи на наравствениот здрав разум, кој се открива во тој огромен корпус.
Третата причина за успех на Ботрос е тоа што неговата полемична техника се докажала непобедлива. Секое негово предавање има тема - од актуелни до езотерични, често пати како прашања (задолжителен ли е џихадот за сите муслимани?)
“Кажал ли Мухамед дека прељубодејните женски мајмуни треба да бидат убавани со камења? Пиењето на урината од пророците, корисно ли е според шериатот?“
За да одговори на прашањата о. Захариј најдобросовесно цитира авторитетни исламски текстови, започнувајќи од к*ранот. После тоа од канонските слова на пророк Хадис, и на крај ставови на познати исламски богослови.
Откако ќе дискутира, о. Захариј не завршува со категоричен заклучок, тој го остава прашањето отворено и смирено го кани улема - почитуваните толкувачи на законот на шериатот да одговорат и да ја покажат грешката во неговата методологија.
Тој настојува нивниот одговор да е заснован на аргументирани докази и факти, една од неговите омилени фрази, а не на надвикување или софистиката.
Во повеќето случаи одговорот од улема е молк, што го прави о. Захариј и телевизијата “ТВ Живот“ уште попривлечни за муслиманите.
Оние улемаи кој сепак се обиделе јавно да ги оспорат ставовите на о. Захариј доаѓаат до ситоација јавно да се согласат со него.
Основната причина за успехот на о. Захариј, за разлика од Западните критичари кои го критикуваат исламот само од гледна точка на политиката, е неговиот главен интерес е спасението на душите.
Тој честопати ги започнува и завржува своите предавања кога кажува дека ги љуби сите муслимани како свои ближни, и сака да ги отклони од лагата и упати кон Вистината.
За таа цел тој не ги изнесува просто демагошките аспекти на исламот. Пред да го заврши секое предавање, тој цитира соодветни стихови од Библијата и ги повикува сите да дојдат при Христос.
Побудите на о. Захариј Ботроса не се да го насочува Западот против исламот, да ги “форсира“ израелските интереси, или да го “демонизира“ исламот, а да ги насочи од мртвиот легализам на шериетот кон живиот дух на христијанството.
Многу западни критичари не можат да разберат дека за да се обесили радикалниот ислам, на негово место треба да се предложи нешто теоцентрично и духовно задоволувачко, а не секуларизам, демократија, капитализам, материализам, феминизам и т.н.
Вистините на една религија можат да бидат предизвикани и заменети само со друга. “Зашто Бог го возљуби светот, така што го даде Својот Единороден Син, и секој што ќе поверува во Него, да не погине, но да има живот вечен“.
Тој стих од Јоан 3.-16, го вдахновува о. Захариј. Тој страсно верува дека БОГ го љуби целиот свет. Тој сака да помогне на сите што се духовно изгубени и очајно сака да им помогне да го пронајдат својот пат кон опростувањето и помирувањето со Бога, Кој ги создал и ги љуби.
Верувам дека тоа е Божјата десница. тој ме управува. Тој се повеќе ми помага како да ја искористам технологијата и да допрам до луѓето со Неговото слово за искупувањето и спасението и за животот вечен.
http://www.youtube.com/watch?v=F3hQ_cLDy4I - http://www.youtube.com/watch?v=F3hQ_cLDy4I
http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY - http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY
http://www.youtube.com/watch?v=DMV2rJmf5d0&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=DMV2rJmf5d0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY - http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY
http://www.youtube.com/watch?v=dUnc4xxyQt0&feature=results_main&playnext=1&list=PL3BE49D6576CA8BA8 - http://www.youtube.com/watch?v=dUnc4xxyQt0&feature=results_main&playnext=1&list=PL3BE49D6576CA8BA8
http://www.dailymotion.com/video/xbvor7_father-zakaria-botros-ten-demands-o_news - http://www.dailymotion.com/video/xbvor7_father-zakaria-botros-ten-demands-o_news
http://stfrancismagazine.info/ja/images/pdf/8AbuDaoudSFM5-5.pdf - http://stfrancismagazine.info/ja/images/pdf/8AbuDaoudSFM5-5.pdf
http://www.orthodoxytoday.org/articles8/Ibrahim-Islams-Public-Enemy-Number-One.php - http://www.orthodoxytoday.org/articles8/Ibrahim-Islams-Public-Enemy-Number-One.php
http://parliament.nsw.gov.au/prod/parlment/hansart.nsf/V3Key/LC20080507049 - http://parliament.nsw.gov.au/prod/parlment/hansart.nsf/V3Key/LC20080507049
http://www.archive.org/details/abdallahbadr_vsZakariaBoutros - http://www.archive.org/details/abdallahbadr_vsZakariaBoutros
http://www.fatherzakaria.net/ - http://www.fatherzakaria.net/
Кој има проблем - нека се обрати кај о. Захариј.... тетратка нема повеќе време да се занимава со “празни муабети“, си има други поважни работи...(факт е дека тука не може да има цивилизирана дискусија)
И ова е интересно:
http://www.youtube.com/watch?v=kBDoCOhW_Yg&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=kBDoCOhW_Yg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=d-EtRfFTgdI&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=d-EtRfFTgdI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=d-EtRfFTgdI&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=VrYtkQPXCoI&feature=related
Има уште без број... кој да седне да преведува и да постира, па после ќе треба некој да чита....
Аббасс и ова вреди да се прокоментира, спомна некаде за преводите... (нашите биле без врска, а муслиманските сите убави и еднакви....): случајно читајќи го забележав ова: Кој знае уште колку има...
2 сура : 190-191
Бугарски:
Нетрпеливост кон друговерци.
190. И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите.
191. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.
Српски со паралелен арапски:
وَقَاتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبِّ الْمُعْتَدِينَ ( ١٩٠)
190. И борите се на Аллаховом путу против оних који се боре против вас, али ви не отпочињите борбу! - Аллах, доиста, не воли оне који заподијевају кавгу.
وَاقْتُلُوهُمْ حَيْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأَخْرِجُوهُم مِّنْ حَيْثُ أَخْرَجُوكُمْ وَالْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ وَلاَ تُقَاتِلُوهُمْ عِندَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ حَتَّى يُقَاتِلُوكُمْ فِيهِ فَإِن قَاتَلُوكُمْ فَاقْتُلُوهُمْ كَذَلِكَ جَزَاء الْكَافِرِينَ (١٩١) 191. И нападајте такве гдје год их сретнете и прогоните их оданде одакле су они вас прогнали. А злостављање је теже од убијања! И не борите се против њих код Часнога храма, док вас они ту не нападну. Ако вас нападну, онда их убијајте! - нека таква буде казна за невјернике.
Македонски: 190. На Аллаховиот пат убивајте ги оние кои вас ве убиваат. Но, не преминувајте ги границите; Аллах, навистина, не ги љуби претерувачите!
191. На таквите кои ве напаѓаат и вие напајѓајте ги каде било да го стетнете, и истерувајте ги отаде од каде тие ве истеруваат... Сплеткарењето е поголем грев од убиството. И не убивајте ги, доколку тие не ве убиваат, при Месџидул Харам. А ако, пак, ве убиваат...па, убијте ги и вие! Ете, така Аллах ги наградува неверниците!
имам проблем со постирањето на грчкиот и рускиот...секој може да ги види...и да ја види разликата на превод
http://www.maktabah.org/quran/translations/51-list-of-translations.html - http://www.maktabah.org/quran/translations/51-list-of-translations.html
Некаде спомна за преводот на к*ранот. Ете го најинтересниот стих... види како е преведен.. и послушај го Мухамед па наоружај се... Секој разумен форумџија може сам да види како е направен македонскиот превод.
Сега слободно може да пишувате за моралот во к*ранот и за неговите “храбри зборови“
жал ми е што не можам да го најдам к*ранот во ворд формат, за да можам да постирам уште безброј вакви “безсмислени - против цивилизациски и општочовечки принципи....
Еве еден ракописен лист од к*ранот.... бидејќи гледам дека неможеш да најдеш за да ме издаруваш. Ова е најстариот, но лично не ми изгледа така стар како што пишува на него. Mushaf Scribed in 488 A.H.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 14:02
Abbass напиша:
п.с. сум слушнал дека некоја модераторка од форумов идивиди пред некоја година го прифатила Исламот а? Бифша христијанка, точно ли е? |
Каква коинциденција,особата која одговара со првиот дел од описот ја знам лично.Си земав за дозвола и пратив абер па тука со нас заедно да ја сподели својат приказна како се преобратила ...
леле ама ќе биде јако!!
п.с
абас и остали..пари да ви давам да се бламирате со овие приказски нема вака јако да се избламирате.
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 22:41
Tetratka, абе овој Захариа како што почнал за многу кратко време сите ќе ги конвертира во христијанство, од друга страна Исламот е најголемата растечка религија во светот.
Како да добив призвук дека ти овој копт сакаш да го прикажеш како бивш муслиман или се лажам? Ако јас почнам сега да ти лепам вистински бивши христијански авторитети кои преминале во ислам како напредуваат во исламскиот давет (повик) има да те акне шлог.
П.С. Ете толку од твојата "добронамерна" тема. Се нокаутира самиот во само, ЗАМИСЛИ: три поста. Ах хабиби ...
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 22:57
Tetratka напиша:
Abbass напиша:
п.с. сум слушнал дека некоја модераторка од форумов идивиди пред некоја година го прифатила Исламот а? Бифша христијанка, точно ли е? | За модераторка што станала муслиманка, не знам, не сум слушнал. (знам за некои што се вратија во православието... )Специално за тебе моја љубави Отец Захариј Ботрос е најефективниот арапски проповедник на Евангелието, кој благоветства во арапскиот свет и дефинитивно најкоментираниот. Од арапскиот весник Ал Инсан ал Џади наречен е непријател број 1 на исламот. "Ал Каеда" дава награда од 6 милиони долари за неговата глава. Благодарение на неговите проповеди секоја недела илјадници муслимански примаат христијанството ...Отец Захариј Ботрос е најефективниот арапски проповедник на Евангелието. Користејќи сателитска технологија (за проповед на интернет и телевизија), дирекно ги оспорува тврдењата дека Мухамед е пророк и к*ранот божјо слово. Тој систематски го разобличува животот на Мухамед расказ по расказ (сура по сура) така што ги посочува неговите недостатоцине на неговата карактерна личност и неговиот гревовен живот.Тој убедливо го разнобличува к*ранот, цитирајќи стих по стих и ги посочува неговите противоречности и несеквенцијални тврдења.Продолжува понатаму и ги учи муслиманите зашто Христос ги љуби и е готов да им ги прости сите нивни гревови, да ги прими во Своето семејство, без разлика кои се какви гревови правеле. (Значи учи за љубовта и прошката, а не како што стои во сура 2: 190-191, да се убиваат неверниците и сите што ќе застанат на патот).Неговото 90- минутно предавање содржи проповед, излагање на учењето и прашања од гледачи. Предавањето се емитува четири пати неделно на арапски на телевизијата наречена Ал Хајат ТВ (ТВ Живот) со опфат од Северна Африка, Блискиот Исток, Централна Азија, цела Северна Америка, Европа, Австралија и Нов Зеланд. Истовремено посетувани се и многубројни сајтови на различни јазици. Таму муслиманите можат да ги читаат неговите проповеди и да учествуваат во чатот, каде што имаат можност да задаваат секакви прашања на обучени консултанти, пред се бивши муслимани што станале Христијани.Како резултат на тоа, о. Захариј кој е во етер, од 2003 наречен е непријател број еден на исламот од безбројни арапски весници. Со сигурност го мразат милиони ширум земјата, но го гледаат, го слушаат и мислат за она што он го кажува.Кога он ги предизвикува фундаменталните исламисти да дадат одговор на многубројните оспорувања на исламот, и да го заштитат к*ранот, милион гледачи чекаат што ќе одговорат фундаменталистите. Но тие тоа ретко го прават. Пред се напаѓаат, отколку што даваат одговор. (исто како тука на форум... само демагогии и контра аргументи - одговор никаде...)Некои се молат да го примат Христос за време на неговите предавања. о. Захариј се зарекол да го проповеда Евахгелието до последниот здив и да не запира, се додека Господ му дава сили.Без да биде ограничен од цензура наложена од исламските власти, или самоналожена поради страв од репресии, Коментаторите на Бортос, врз малкупознатите но загрижувачки аспекти на исламските закони и предание, станале трн во очите на исламските водачи на Блискиот Исток.Резултат - масовно обраќање на муслиманите кон христијанството, макар и тајно дејствувано -изјави исламскиот духовник Ахмад ал Катани, за “Ал Џезеира“ пред извесно време бидејќи околу шест милиони муслимани годишно се обраќаат кон христијанство, под влијание на општествената служба на познатиот духовник о. Захариј Ботрос.Неколку се причините што го раѓаат феноменот Ботрос.Прво новите медиуми, особено сателистката телевизија и интернетот направија можност да се постават на општествено ниво безброј прашања поврзани со исламот, без страв од репресии.На второ место предавањата на о. Захариј се на арапски јазик - јазикот на околу 200 милиони души претежно муслимани. (бидејќи аббасс бараше некој на арапски)Совршеното познавање на класичниот арапски јазик му дозволува на о. Захариј не само да достигне до поширока аудиторија, но мудава можност длабоко да навлезе во проблемите на обемната арапска литература и така да го информира муслиманинот за несоодветните и натажувачки принципи на наравствениот здрав разум, кој се открива во тој огромен корпус.Третата причина за успех на Ботрос е тоа што неговата полемична техника се докажала непобедлива. Секое негово предавање има тема - од актуелни до езотерични, често пати како прашања (задолжителен ли е џихадот за сите муслимани?)“Кажал ли Мухамед дека прељубодејните женски мајмуни треба да бидат убавани со камења?Пиењето на урината од пророците, корисно ли е според шериатот?“За да одговори на прашањата о. Захариј најдобросовесно цитира авторитетни исламски текстови, започнувајќи од к*ранот. После тоа од канонските слова на пророк Хадис, и на крај ставови на познати исламски богослови.Откако ќе дискутира, о. Захариј не завршува со категоричен заклучок, тој го остава прашањето отворено и смирено го кани улема - почитуваните толкувачи на законот на шериатот да одговорат и да ја покажат грешката во неговата методологија.Тој настојува нивниот одговор да е заснован на аргументирани докази и факти, една од неговите омилени фрази, а не на надвикување или софистиката.Во повеќето случаи одговорот од улема е молк, што го прави о. Захариј и телевизијата “ТВ Живот“ уште попривлечни за муслиманите.Оние улемаи кој сепак се обиделе јавно да ги оспорат ставовите на о. Захариј доаѓаат до ситоација јавно да се согласат со него.Основната причина за успехот на о. Захариј, за разлика од Западните критичари кои го критикуваат исламот само од гледна точка на политиката, е неговиот главен интерес е спасението на душите. Тој честопати ги започнува и завржува своите предавања кога кажува дека ги љуби сите муслимани како свои ближни, и сака да ги отклони од лагата и упати кон Вистината.За таа цел тој не ги изнесува просто демагошките аспекти на исламот. Пред да го заврши секое предавање, тој цитира соодветни стихови од Библијата и ги повикува сите да дојдат при Христос.Побудите на о. Захариј Ботроса не се да го насочува Западот против исламот, да ги “форсира“ израелските интереси, или да го “демонизира“ исламот, а да ги насочи од мртвиот легализам на шериетот кон живиот дух на христијанството.Многу западни критичари не можат да разберат дека за да се обесили радикалниот ислам, на негово место треба да се предложи нешто теоцентрично и духовно задоволувачко, а не секуларизам, демократија, капитализам, материализам, феминизам и т.н.Вистините на една религија можат да бидат предизвикани и заменети само со друга. “Зашто Бог го возљуби светот, така што го даде Својот Единороден Син, и секој што ќе поверува во Него, да не погине, но да има живот вечен“.Тој стих од Јоан 3.-16, го вдахновува о. Захариј. Тој страсно верува дека БОГ го љуби целиот свет. Тој сака да помогне на сите што се духовно изгубени и очајно сака да им помогне да го пронајдат својот пат кон опростувањето и помирувањето со Бога, Кој ги создал и ги љуби.Верувам дека тоа е Божјата десница. тој ме управува. Тој се повеќе ми помага како да ја искористам технологијата и да допрам до луѓето со Неговото слово за искупувањето и спасението и за животот вечен. http://www.youtube.com/watch?v=F3hQ_cLDy4I - http://www.youtube.com/watch?v=F3hQ_cLDy4I http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY - http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY http://www.youtube.com/watch?v=DMV2rJmf5d0&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=DMV2rJmf5d0&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY - http://www.youtube.com/watch?v=n080Hxr8yRY http://www.youtube.com/watch?v=dUnc4xxyQt0&feature=results_main&playnext=1&list=PL3BE49D6576CA8BA8 - http://www.youtube.com/watch?v=dUnc4xxyQt0&feature=results_main&playnext=1&list=PL3BE49D6576CA8BA8 http://www.dailymotion.com/video/xbvor7_father-zakaria-botros-ten-demands-o_news - http://www.dailymotion.com/video/xbvor7_father-zakaria-botros-ten-demands-o_news http://stfrancismagazine.info/ja/images/pdf/8AbuDaoudSFM5-5.pdf - http://stfrancismagazine.info/ja/images/pdf/8AbuDaoudSFM5-5.pdf http://www.orthodoxytoday.org/articles8/Ibrahim-Islams-Public-Enemy-Number-One.php - http://www.orthodoxytoday.org/articles8/Ibrahim-Islams-Public-Enemy-Number-One.php http://parliament.nsw.gov.au/prod/parlment/hansart.nsf/V3Key/LC20080507049 - http://parliament.nsw.gov.au/prod/parlment/hansart.nsf/V3Key/LC20080507049 http://www.archive.org/details/abdallahbadr_vsZakariaBoutros - http://www.archive.org/details/abdallahbadr_vsZakariaBoutros http://www.fatherzakaria.net/ - http://www.fatherzakaria.net/ Кој има проблем - нека се обрати кај о. Захариј.... тетратка нема повеќе време да се занимава со “празни муабети“, си има други поважни работи...(факт е дека тука не може да има цивилизирана дискусија)И ова е интересно: http://www.youtube.com/watch?v=kBDoCOhW_Yg&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=kBDoCOhW_Yg&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=d-EtRfFTgdI&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=d-EtRfFTgdI&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=d-EtRfFTgdI&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=VrYtkQPXCoI&feature=related Има уште без број... кој да седне да преведува и да постира, па после ќе треба некој да чита....Аббасс и ова вреди да се прокоментира, спомна некаде за преводите... (нашите биле без врска, а муслиманските сите убави и еднакви....): случајно читајќи го забележав ова: Кој знае уште колку има...2 сура : 190-191Бугарски:Нетрпеливост кон друговерци.190. И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите. 191. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.Српски со паралелен арапски:وَقَاتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبِّ الْمُعْتَدِينَ (١٩٠)190. И борите се на Аллаховом путу против оних који се боре против вас, али ви не отпочињите борбу! - Аллах, доиста, не воли оне који заподијевају кавгу.وَاقْتُلُوهُمْ حَيْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأَخْرِجُوهُم مِّنْ حَيْثُ أَخْرَجُوكُمْ وَالْفِتْنَةُ أَشَدُّ مِنَ الْقَتْلِ وَلاَ تُقَاتِلُوهُمْ عِندَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ حَتَّى يُقَاتِلُوكُمْ فِيهِ فَإِن قَاتَلُوكُمْ فَاقْتُلُوهُمْ كَذَلِكَ جَزَاء الْكَافِرِينَ (١٩١)191. И нападајте такве гдје год их сретнете и прогоните их оданде одакле су они вас прогнали. А злостављање је теже од убијања! И не борите се против њих код Часнога храма, док вас они ту не нападну. Ако вас нападну, онда их убијајте! - нека таква буде казна за невјернике.Македонски:190. На Аллаховиот пат убивајте ги оние кои вас ве убиваат. Но, не преминувајте ги границите; Аллах, навистина, не ги љуби претерувачите!191. На таквите кои ве напаѓаат и вие напајѓајте ги каде било да го стетнете, и истерувајте ги отаде од каде тие ве истеруваат... Сплеткарењето е поголем грев од убиството. И не убивајте ги, доколку тие не ве убиваат, при Месџидул Харам. А ако, пак, ве убиваат...па, убијте ги и вие! Ете, така Аллах ги наградува неверниците! имам проблем со постирањето на грчкиот и рускиот...секој може да ги види...и да ја види разликата на превод http://www.maktabah.org/quran/translations/51-list-of-translations.html - http://www.maktabah.org/quran/translations/51-list-of-translations.html Некаде спомна за преводот на к*ранот. Ете го најинтересниот стих... види како е преведен.. и послушај го Мухамед па наоружај се...Секој разумен форумџија може сам да види како е направен македонскиот превод. Сега слободно може да пишувате за моралот во к*ранот и за неговите “храбри зборови“жал ми е што не можам да го најдам к*ранот во ворд формат, за да можам да постирам уште безброј вакви “безсмислени - против цивилизациски и општочовечки принципи....Еве еден ракописен лист од к*ранот.... бидејќи гледам дека неможеш да најдеш за да ме издаруваш. Ова е најстариот, но лично не ми изгледа така стар како што пишува на него. <font ="engfont">Mushaf Scribed in 488 A.H.
<table align="center" cellspacing="2">
<t><tr ="F8F9F6">
<td></td>
</tr>
</t></table>
|
Отец Захариј како и сите отци е најголемиот лажго кој нема врска од ислам,к*р'ан, арапска граматика, хадис итн. Единствено манипулациите и лагите му поминуваат кај личности како тебе и слични на тебе.
Еве ти едно кратко демантирање на она што го изнесуваш и друг пат немој вака да се резилиш...
http://www.youtube.com/watch?v=Jmso3G-KsXk - лагите на захариј бутрос
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2011 во 23:55
deshad напиша:
http://www.youtube.com/watch?v=Jmso3G-KsXk - лагите на захариј бутрос |
....
имаш за домашна, цела година да читаш и да учиш...
.........,,,,
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 00:12
Јазикот на Совршениот БОГ е “јазикот на срцето“, како што ни покажа Евангелието на Совршениот Ислам, коe што е лично инкарнирано во Исус!
Многу проклети луѓе, лажни пророци и нивни следбеници неможеле - и неможат - да се помират со фактот дека Совршениот БОГ неслучајно ја отелотвори Својата Света Мудрост баш под верното срце на една Дева мома еврејка!
Најголемиот дел од вистинските Св. Пророци и Св. Апостоли на Совршениот БОГ биле избрани баш од еврејскиот народ, кој телесно потекнува од Св. Пророк Авраам и Сара - кои зборувале чисто еврејски - за разлика од Св. Исмаил кој поради неговата мајка Агара (која не беше од исто племе како Св. Авраам) не го зборуваше чистиот јазик на Св. Авраам!
Од тоа - секој човек кој што има чист разум - ќе свати дека кога Совршениот БОГ би фаворизирал и би се врзувал на еден човечки јазик преку кого Тој би ја објавил Совршената Вера, тогаш тоа засигурно би бил јазикот кој што како мајчин јазик го зборувале најголемиот број на избраниците, почнувајќи од првиот човек Адам, ... преку Св. Аврам, ... па се’ до отелотворението на Мудроста БОЖЈА (Исус) Кој беше и ќе дојде повторно како вистински последен и вистински печат!
ХалелуЈАХ + Елхамдулилах!
п.с. Однапред се знае дека Исмаилците, најголемиот дел на арапските телесни полубраќа на Израилот и слугите на кyраишката традиција кои одсекогаш му завидувале на истиот, исто како што до ден денешен завидуваат и ревнуваат против овој факт, не ќе можат да го сватат нити да се сложат со погоре пишаново, туку ќе продолжат да навиваат за сопствената партија, што е потполно типично држење за мнозинството народи, од вавилонската јазична збркотница па до денес !
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Постирано од: MUSLIMA_1
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 02:24
Zasto go spomnuvas zborot ELHAMDULILLAH? KOGA TOJ ZBOR NE POSTOJ VO HRISTIJANSKATA VERA,ZBOROT ELHAMDULILLAH ZNACI VO PREVOD OD ARABSKI JAZIK KOJ SE SPOMNUVA VO k*rANOT,BLAGODARNOSTA MU PRIPAGA NA ALLAH. ELHAMDU-BLAGODARNOSTA MU PRIPAGA.ILLAH- NA ALLAH
------------- Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 15:43
Муслиманите веруваат дека к*ранот е
Божја Реч предадена на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%B4 -
преку http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB_%28%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%29&action=edit&redlink=1 - на многу наврати меѓу http://mk.wikipedia.org/wiki/610 - до неговата смрт во http://mk.wikipedia.org/wiki/632 - год. На Мухамед к*ранот му бил објавен на
делови ( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%98%D0%B5%D1%82 - ) или
неколку делови одеднаш како дел на една целина http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D1%80%D0%B0 - или како една сура во
целина. После примањето тој ги соопштил неговите следбеници и заедно ги
практицирале. Во тоа време Мухамед не наредил да се собере и да се пишува
к*ранот на едно место, но ги информирал следбениците за распоредот на деловите
(како што се сега, бидејки не е примено од страна на Мухамед хронолошки како
што е денеска). Неговите следбеници ги запомниле овие откровенија и ги запишале
на пергаменти, камења и листови. На ваков начин к*ранот се чувал се до време на
калифот http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%95%D0%B1%D1%83_%D0%91%D0%B5%D0%BA%D1%80_%D0%B5%D1%81_%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B4%D0%B8%D0%BA&action=edit&redlink=1 - , кога к*ранот бил собран во
една книга (Мусхаф). Во времето на калифот http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9E%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%B8%D0%B1%D0%BD_%D0%90%D1%84%D0%B0%D0%BD&action=edit&redlink=1 - , кога во време на војувањето
биле изгубени голем број http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A5%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8&action=edit&redlink=1 - (луѓе што го знаат к*р'анот на памет и се зане ланецот
од кој човек е учен се до Мухамед, верлив ланец.), Коранот бил препишуван во
шест нови копии.
Во Османовото собирање, сурите се
организирани по должина (освен краткиот вовед во сурата http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB-%D0%A4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0 - ),
со тоа што најдолгите сури се на почетокот на к*ранот, а најкратките на крајот,
како што Бог го одредил редот на сурите. Подоцнежните научници пробувале да ги
наредат сурите по хронолошки редослед, и меѓу исламските коментатори постои
генерален консензус во врска со тоа која сура била објавена во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B0 - ,
а која во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B0 - ,
со тоа што секоја група се одликува со свои карактеристики. Некои сури (како на
пр. http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%95%D0%BB-%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA&action=edit&redlink=1 - ) се смета дека биле откровени во разни места и во
разни времиња.
За да се добие представа за поимот
„варијанти“ во рамките на примениот Корански текст, мора да се напомене дека во
тоа време пишаниот арапски не бил сѐ уште доволно развиен. Коранот бил за прв
пат овековечен во пишана форма со писмата http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A5%D0%B8%D1%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B8&action=edit&redlink=1 - , http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B0%D1%88%D0%BA&action=edit&redlink=1 - , http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B0%D0%B8%D0%BB&action=edit&redlink=1 - и http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9A%D1%83%D1%84%D0%B8%D0%BA&action=edit&redlink=1 - ; во овие писма постоеле само согласки, а не самогласки.
Заради разноврсноста на усните традиции кај народите кои го прифатиле исламот,
постоеле несогласувања за тоа како се читаат стиховите без согласки. Подоцна
биле создадени писма со дијакритички знаци (познати како точки) за
обележување на самосласките. Стотици години по Османовата рецензија, исламските
научници се расправале за тоа како се чита Османовиот официјален текст (без
точки). На крај се прифатени десет различни варијанти ( http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B5%D1%82&action=edit&redlink=1 - ) на Коранот како канонски, со согласност дека нивните
разлики се многу мали и не го менуваат значењето на текстот. Компатибилноста на
Коранот на арапски јазик го акцентира законот според кој молитвата во намазот
може да се кажат само оригинално на арапски, за разлика од другите вон намаски
молитви.
Меѓу скептиците к*ранот набрзо
станал тема на расправија. Во http://mk.wikipedia.org/wiki/8_%D0%B2%D0%B5%D0%BA - едни велеле дека
к*ранот е создаден во рамките на времето и затоа не е вечен, додека тие што не
се согласувале тврделе дека к*ранот е вечен и совршен бидејќи постоел на
небесата пред да му биде предаден на Мухамед. http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0&action=edit&redlink=1 - теологија (која е основа во начинот на верување) сметала
дека к*ранот бил несоздаден.
Уште од почетокот на верата,
муслиманите веруваат дека к*ранот е совршен само ако е на арапски. Преводите се
резултат на човечки труд и затоа, и на човечки грешки, а згора на тоа им
недостасува онаа вдахновена поезија во оригиналот. Затоа преводите се само
образложенија на к*ранот, или „преводи на неговото значење“, но не самиот
к*ран. Многу современи печатени верзии на к*ранот содржат арапски текст на
едната, а друг јазик на другата страна.
------------- Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 17:25
Muslima, дали си го поставила некогаш следново прашање: Што ако не е така? Што ако не е така како што вели исламската традиција? Што ако е тоа една пропаганда која што муслиманите ги хранат децата уште од мали нозе? Дали знаеш дека во времето на калифот Осман постоеле неколку Кyрани и при познатата Османската рецензија Осман ги запалил сите Кyрани освен една верзија од нив за која што тој и неговите истомисленици мислеле дека е „вистинскиот“? Како можеме да бидеме сигурни дека баш тој (меѓу сите други) бил вистинскиот?
Исто така нема НИТУ ЕДЕН сведок кој го видел ангелот Габриел како му ги објавува сурите на Мухамед. Зошто да му веруваме на Мухамед?
Ме интересира дали ти воопшто смееш да си ги поставуваш овие прашања и да ја истражуваш вистината за Бог? Еден христијански пастор од Иран (бивш муслиман) истражувал и го ставил под една објективна лупа учењето на Исламот и дошол до поинакви заклучоци, дека Христос е вистината и станал христијанин. Иранскиот суд неколку пати му потврди смрттната казна и деновиве треба да му ја спроведат. Но не се откажува од Христос и за жива галва не се враќа во Исламот. Ќе отворам посебна тема за тоа, а ти во меѓувреме размислувај и моли го Бог да те упати во целосната вистина.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 17:55
MUSLIMA_1 напиша:
Zasto go spomnuvas zborot ELHAMDULILLAH? KOGA TOJ ZBOR NE POSTOJ VO HRISTIJANSKATA VERA,ZBOROT ELHAMDULILLAH ZNACI VO PREVOD OD ARABSKI JAZIK KOJ SE SPOMNUVA VO k*rANOT,BLAGODARNOSTA MU PRIPAGA NA ALLAH. ELHAMDU-BLAGODARNOSTA MU PRIPAGA.ILLAH- NA ALLAH |
Зборот Елхамдулилах е нешто како арапска верзија на еврејскиот збор ХалелуЈАХ (што значи Слава и Фала БОГУ), кој што е првиот збор воопшто изговорен од човечка уста и тоа баш на денот кога Совршено Светиот *БОГ преку Неговото Вечно *СЛОВО му го вдахна Својот Вечен *ДУХ во ноздрвите на првиот човек (Адам), пред кого поради *БОГА, *БОЖЈОТО СЛОВО и *БОЖЈИОТ ДУХ мораа сите Небесни битија да му се поклонат!!!
Кога би ја познавала Совршената Вистина, тогаш засигурно не би рекла дека зборот Елхамдулилах не постои во верата на Живото СЛОВО БОЖЈЕ (Христос), бидејќи многу одамна пред кyранот преку кyраишка рака да биде запишан во оваа форма која денес е обожавана од страна на кyраишите и нивните следбеници, зборот Елхамдулилах беше употребуван од страна на вистинските Христовите следбеници со арапска националност.
Не случајно Совршениот БОГ преку инкарнацијата на Својата Мудрост (Исус Христос) го избра Св. Ап. Павле да го проповеда Евангелието за Совршениот Месијански Ислам меѓу сите пагански народи, а најнапред ги удостои арапите (Исмаилитите) во својата прва мисија!
Блажени се сите кои поверувале и кои што ќе поверуваат на Совршената вистина!
Амин!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 18:09
EvAngelos напиша:
Muslima, дали си го поставила некогаш следново прашање: Што ако не е така? Што ако не е така како што вели исламската традиција? Што ако е тоа една пропаганда која што муслиманите ги хранат децата уште од мали нозе?Дали знаеш дека во времето на калифот Осман постоеле неколку Кyрани и при познатата Османската рецензија Осман ги запалил сите Кyрани освен една верзија од нив за која што тој и неговите истомисленици мислеле дека е „вистинскиот“? Како можеме да бидеме сигурни дека баш тој (меѓу сите други) бил вистинскиот?Исто така нема НИТУ ЕДЕН сведок кој го видел ангелот Габриел како му ги објавува сурите на Мухамед. Зошто да му веруваме на Мухамед?Ме интересира дали ти воопшто смееш да си ги поставуваш овие прашања и да ја истражуваш вистината за Бог? Еден христијански пастор од Иран (бивш муслиман) истражувал и го ставил под една објективна лупа учењето на Исламот и дошол до поинакви заклучоци, дека Христос е вистината и станал христијанин. Иранскиот суд неколку пати му потврди смрттната казна и деновиве треба да му ја спроведат. Но не се откажува од Христос и за жива галва не се враќа во Исламот. Ќе отворам посебна тема за тоа, а ти во меѓувреме размислувај и моли го Бог да те упати во целосната вистина.
|
Не тропај бе глупости ! Тоа е исто како некој да ти рече ДАЛИ ИМА ЕДЕН ЕДИНСТВЕН СВЕДОК ДЕКА ИСУС НЕ Е КОПИЛЕ ТУКУ БОЖЈИ СИН?
Зошто не подразмислиш и ти малце на оваа релација?
Со оглед дека исламот во времето на Осман р.а. почнал да се шири со голем замав и навлегол и кај други народи и цивилизации од различни говорни подрачја, а се со цел за да не дојде до потешкотии и грешно читање на к*ранот, тој го собрал во една збирка која се вика Мусхаф, наредил да се направат пет примероци од тој Мусхаф и да бидатр испратени во сите тогашни поголеми исламски центри.
Тие верзии кои ги спомнуваш се ваша пуста протестантска желба да му најдете мана на к*ранот и да го прилепите до вашата изверзирана до милион пати Библија, ама не се верзии туку кмираети (начини) на читање на к*ранот.
За смртната казна имаш посебна тема,т.е. за апостазијата и санкциите кои со неа ги влече веќе многу пати е пишувано...папагале.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 18:14
deshad напиша:
... Тоа е исто како некој да ти рече ДАЛИ ИМА ЕДЕН ЕДИНСТВЕН СВЕДОК ДЕКА ИСУС НЕ Е КОПИЛЕ ТУКУ БОЖЈИ СИН?
... |
Има многу проклетници кои што го негираат инкарнирањето на Мудроста БОЖЈА (тоа е уникатното и првороденото Чедо БОЖЈЕ) во Исус Христос!
Тешко се лажат прелажаните чеда книжнички и тешко ќе жалат за тоа!
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 19:05
deshad напиша:
Не тропај бе глупости ! Тоа е исто како некој да ти рече ДАЛИ ИМА ЕДЕН ЕДИНСТВЕН СВЕДОК ДЕКА ИСУС НЕ Е КОПИЛЕ ТУКУ БОЖЈИ СИН?
|
кажувам јас дека за жал со муслиманиве на форум не може да се разговара цивилизирано.
Дешад многу убаво знае... имаше тука порано еден член, различен од нив,
што го почитуваше вистинскиот ислам. Полн со љубов, прекрасна личност.
Ќе ги најдам темите...
кој знае што му направиле, за тоа што пишуваше против безбројните
муслимански секти, кој го толкуваат к*ранот по свое, и прават само троблеми и ги негираат другите религии... Прав фанатизам Он сам со читати од к*ранот (со вистинско толкување),
ги изобличуваше нивните лаги и лажното толкување на к*ранот.
Навистина би сакал да се појави... зашто друго е кога он пишува, а и со него може да се разговара цивилизирано, без навреди и закани.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 22:02
CIVILIZIRANO toa e Utopija
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 23:43
EvAngelos напиша:
Muslima, дали си го поставила некогаш следново прашање: Што ако не е така? Што ако не е така како што вели исламската традиција? Што ако е тоа една пропаганда која што муслиманите ги хранат децата уште од мали нозе? Дали знаеш дека во времето на калифот Осман постоеле неколку Кyрани и при познатата Османската рецензија Осман ги запалил сите Кyрани освен една верзија од нив за која што тој и неговите истомисленици мислеле дека е „вистинскиот“? Како можеме да бидеме сигурни дека баш тој (меѓу сите други) бил вистинскиот?
Исто така нема НИТУ ЕДЕН сведок кој го видел ангелот Габриел како му ги објавува сурите на Мухамед. Зошто да му веруваме на Мухамед?
Ме интересира дали ти воопшто смееш да си ги поставуваш овие прашања и да ја истражуваш вистината за Бог? Еден христијански пастор од Иран (бивш муслиман) истражувал и го ставил под една објективна лупа учењето на Исламот и дошол до поинакви заклучоци, дека Христос е вистината и станал христијанин. Иранскиот суд неколку пати му потврди смрттната казна и деновиве треба да му ја спроведат. Но не се откажува од Христос и за жива галва не се враќа во Исламот. Ќе отворам посебна тема за тоа, а ти во меѓувреме размислувај и моли го Бог да те упати во целосната вистина.
|
k*ranot dobro kazuva kako mu bil objaven k*ranot na Muhammed alejhi selam. preku melekod dzibril,a ti ako ne veruvas toa e tvoj problem kako jas sto ne veruvam vo toa sto ti tvrdis deka isus e sin bozji i plus ne veruvam deka ne e vistina,isto i ti ne veruvas vo toa deka k*ranot ne go pratil Allah preku dzibril,i zasto da mu veruvas na muhammed jas ti ja kazuvam vistinata, a ti mi ja kazuvas lagata,znaci ti veruvas vo toa sto si veruvas,jas veruvam vo toa sto si veruvam LEKUM DINIKUM VE LIJE DIN.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 23:46
а ти во меѓувреме размислувај и моли го Бог да те упати во целосната вистина.
[/QUOTE]
Jas 100% sum na prav pat izvini sto ke ti kazam vaka,ama vie hristijanite ste vo zabluda zasto mu prepisuvate na Allah dete kerki i ne znam uste sto, vidi na mojot potpis sto Allah veli vo k*ranot i kako vas Allah hristijanite i evreite ve tretira, izvini moze te boli ama jas ne vikam taka tuku mojot Edinstven bog koj nema zdruzenik i koj nema drug bog osven nego.
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 01:20
MUSLIMA_1 напиша:
k*ranot dobro kazuva kako mu bil objaven k*ranot na Muhammed alejhi selam. |
Замисли јас да објавам утре Кyран и во него да пишува: „Ангелот Габриел му ги објави овие Божји зборови на ЕвАнгелос“.
Дали ќе веруваш во тој Кyран? Зошто да не, па во него јасно би пишувало дека ангел ми ги објавил тие зборови?
Која е разликата со Кyранот на Мухамед? И тој немал никаков сведок дека
ангел му ги пренесувал сурите, ниту јас би имал сведок. Зошто би му
верувала нему, а мене не?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 04:59
EvAngelos напиша:
Замисли јас да објавам утре Кyран и во него да пишува: „Ангелот Габриел му ги објави овие Божји зборови на ЕвАнгелос“.
Дали ќе веруваш во тој Кyран?
Зошто да не, па во него јасно би пишувало дека ангел ми ги објавил тие зборови?
Која е разликата со Кyранот на Мухамед? И тој немал никаков сведок дека
ангел му ги пренесувал сурите, ниту јас би имал сведок. Зошто би му
верувала нему, а мене не?
|
...........
секоја чест друже
но за некој да ги разбере твоите зборови треба да има разум
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 07:49
Ве читам и си се мислам, како бе може човек со години да се занимава со едно те исто и никако да не може да го разбере??!!
Оние постарите на форумов, како евангелос, месенгер и другите можеби ме паметат, но сега си велам добро е што сум ве напуштил, само што рекоф дека можеби треба да се вратам, ме предомислувате.
Едноставно тука нема добар пристап кон работите, за тетратка, тоа што тој ќе го каже, тоа е факт, иако фактот никаде не постои, всушност тоа е само едно негово видување на работите!!
евангелос од секогаш бил и ќе си остане истата личност, е бе како барем малце во сите овие години ништо, ама баш ништо не свати, не ми е јасно.
Муслима, не знам дали се работи за таа изста муслима со која јас се познавам, можеби ме паметиш и под овој ник, не очекувај некој да го прифати она што ти го кажуваш, потсети се на завесата пред очите на оние кои не им е предодредено да ја сознаат вистината.
Месенгер, како и од секогаш, си следи од страна, си се потсмева во сите и си вига, ма кои будали се овие бреее, секој ден ме носат до солзи од смеа, па се така од страна си се занимава со секој пишан текст, но во секој случај, секоја чест, го ценам она што ќе го кажеш и со големо внимание му посветувам посебен пристап.
Темата е исцрпена, прашањето е одговорено и сето она што сега би следело е само како препукување и нецивилизиран однос од двете страни, секој сака на другиот да му докаже нешто, наместо да дискутира и да осознае за ставовите на другиот.
Исламот е религија која одвраќа од лошо и повикува во добро, к*ранот е последната објава според Муслиманите, свети признати книги во исламот се 4, и тоа Теврат, Инџил, Зебур и к*ран, објавени до Давуд (дабид), Муса(мојсеј), Иса(исус) и Мухаммед, сите тие се објавени на ист начин, преку Мелекот Џибрил (ангелот Гаврил).
Оној кој што тврди нешто што не е во рамките на ова, тој всушност и не е муслиман!!
Јас мислам дека нема што да се дискутира повеќе!!
Арапскиот јазик е избран по ист пат како и за другите книги, според положбата и јазикот на посланикот кој го примал светото писмо, според исламот признато е само она што е оригинал, на јазикот на кој што стигнал, па така к*ран на македонски јазик не постои, туку постои превод на к*ранот на македонски јазик и помеѓу овие две работи постои разлика!!
Секој има сопствено убедување, а за да може еден разговор да се нарече цивилизиран разговор, треба да не го сквернави убедувањето на другиот, а ова е токму тоа, тетратка ти го правиш токму тоа, твојата намера од оваа тема не е да осознаеш кое е и какво е верувањето на муслиманите, туку да им докажеш дека всушност тоа не е така!!
спуштетеја топката, за да натераш некого цивилизирано да се однесува, треба најпрво ти цивилизирано да се однесуваш.
Исламот е конкретна религија, која не е само вера!! Исламот јас како економиста го сваќам како Менаџмент на животот, тој објаснува не само ставови во врска со верувањето, туку општо за секоја појава, не конзумирај алкохол- затоа што она кое ти го зема паметот те носи на грешки кои оставаат трајни последици, и уште голем број како нив!!
останете со здравија и се надевам дека нема да ви требат уште толку многу години за да сватите нешто.
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 08:21
the king напиша:
Исламот јас како економиста го сваќам како Менаџмент на животот,... |
Дали ти како економиста си се запрашал некогаш зошто баш исламските земји се едни од најнеразвиените и економски најслабите земји во светот? Во последниве 5-10 години се бележи инвазија на муслимани кои што се доселуваат во Велика Британија и замисли која коинциденција, баш во овој период економијата на Велика Британија почна да паѓа, а фунтата речиси и ги стигна еврото (порано беше 99ден, сега е 70ден). Дали можеби тоа има врска со исламскиот менаџмент на животот?
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 14:25
ти благодариме пророче божји (и стар члену) за убавите зборови... знаеме дека многу коментари се болни и реални факти...
тоа е ваш, а не мој проблем.
п.с. тетратка мери според мерките на к*ранот сура 2: 190-191
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 22:04
Se mislese na ovie k*ranski ajete te nasoci da vidis : 190. I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas,
ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju
kavgu.
191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle
su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I
ne borite se protiv njih kod Časnog hrama, dok vas oni tu
ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva
bude kazna za nevjernike. A kolku muslimani ubivte vie vo nasiot hram mezdzidil aksa (Erusalim)????
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 00:30
Muslima 1 ti si hristijanka dlaboko vo srceto i samata go znaes toa .... Mozes tuka da se frlas kolku sakas so islamot no miroto so koe si miropomazana na krstevanjeto eden den pak ce zasveti na tvoeto celo...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 00:34
Nikogas!!!!!!!!!!!!!
ni mrtva ni ziva
dlaboko vo srceto i gorda muslimanka sum Fala na Allah sto me upati na praviot pat Elhamdulillahi rabbil Aleminn
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 00:37
MUSLIMA_1 напиша:
A kolku muslimani ubivte vie vo nasiot hram mezdzidil aksa (Erusalim)???? </span>
|
Муслима1, тие што убивале биле засигурно псеудо верници слични на оние што ти си припаѓала пред 15 години или какви што се примерите кои што ги обожаваш и пропагираш денес!
Интересна работа е што многу деца на многу крвави “христијански верници“ кои што учествувале во крвавите крстоносни војни против верниците на невистинскиот пророк мухамед, денес учествуваат во џихатот на невистинскиот мухамед против “христијански и нехристијански верници“ !
Сваќаш?
Додека одозгора не се роди, човекот е како волкот што руното го менува но духот не!
the king напиша:
Ве читам и си се мислам, ... |
the king, човекот може цел живот да чита, да се школува, да стане не само економист туку и најсаканото чедо на мамонот, но без Светиот Дух БОЖЈИ и Христов се’ тоа може да го врже на мачката за опашот!
Сваќаш ли на што мислам?
Време е сето човешто да се разбуди за БОЖЈИОТ Совршен Ислам во Исус Христос и да престане повеќе да се противи на тоа Чудесно Евангелие фалејќисе со слугувањето на нечии адети!
Поздрав
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 05:22
MUSLIMA_1 напиша:
Se mislese na ovie k*ranski ajete te nasoci da vidis :190. I borite se na Allahovom putu protiv onih koji se bore protiv vas,
ali vi ne otpočinjite borbu! – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju
kavgu.
191. I napadajte takve gdje god ih sretnete i progonite ih odande odakle
su oni vas prognali. A zlostavljanje je teže od ubijanja! I
ne borite se protiv njih kod Časnog hrama, dok vas oni tu
ne napadnu. Ako vas napadnu, onda ih ubijajte! – neka takva
bude kazna za nevjernike. A kolku muslimani ubivte vie vo nasiot hram mezdzidil aksa (Erusalim)????
|
мк преводов е поинаков:
190. На Аллаховиот пат убивајте ги оние кои вас ве убиваат. Но, не преминувајте ги границите; Аллах, навистина, не ги љуби претерувачите!
191. На таквите кои ве напаѓаат и вие напајѓајте ги каде било да го стетнете, и истерувајте ги отаде од каде тие ве истеруваат... Сплеткарењето
е поголем грев од убиството. И не убивајте ги, доколку тие не ве
убиваат, при Месџидул Харам. А ако, пак, ве убиваат...па, убијте ги и
вие! Ете, така Аллах ги наградува неверниците!
п.с. тетратка сеуште не убил никој и никаде..
КОЈ ТОА: ВИЕ???????
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 16:00
Ako ne ubil tetratka sigurno ubil,nekoj od tvojata pripadnicka religija, ni jas ne sum ubila nikogas do sega ama sigurno mojte braka muslimani ubile nekoj kafir zasto zasluzil moze mu bila siluvana ili ubijena majka ili sestra,pa ALLAH VELI VO k*rAN OKO ZA OKO ZAB ZA ZAB. FIT FIT
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 19:05
Уште пред да започнат последните војни на балканот, од сунистичка рака ми беа убиени еден другар и еден пријател (двајцата млади момчиња), коишто нити беа вооружени, нити тепале, нити убивале, нити силувале, ...!
За разлика од мојата преплашена мајка (тогаш бев околу 15 годишен) којашто ми купи нож за да се бранам ако некој од нечистите би ме нападнал, фамилиите на овие починати момчиња не направија никакви “крв за крв“, “око за око“ ... одмазди!
Голем респект имам за луѓе коишто вистински веруваат и самите не преземаат одмазди како Совршениот БОГ да би бил неспособен инвалид!
За сите останати верници - во који што ја вбројувам и мојата родена мајка - имам потполно разбирање, но не и респект каков што имам кон вистинските верници!
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 21:54
100000% sum sigurna toa ne biile Sunni, pravite ehli sunna jemad, ne ubivaat zeni deca i stari lugje nemokni, nitu siluvaat nit nisto,toa sigurno bile nekoj kafiri sto ne go znaele islamot,ama ke si go platat toa vo dzehennem,ako bile muslimani tesko niv
zasto ni jas ne pozdruvam da se ubivaat deca i zeni bilo od koja religija duri i od mojata da se neka se prokleti ako toa go pravat, makar i moj roden brat da e ama ne mi se veruva deka dobrite muslimani toa ke go naprava, osven ako ne se siij alevij sufij od tie sekti sve moze da se cuje i da se vidi,
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:05
MUSLIMA_1 напиша:
100000% sum sigurna toa ne biile Sunni, pravite ehli sunna jemad, ne ubivaat zeni deca i stari lugje nemokni, nitu siluvaat nit nisto,toa sigurno bile nekoj kafiri sto ne go znaele islamot,ama ke si go platat toa vo dzehennem,ako bile muslimani tesko niv
zasto ni jas ne pozdruvam da se ubivaat deca i zeni bilo od koja religija duri i od mojata da se neka se prokleti ako toa go pravat, makar i moj roden brat da e ama ne mi se veruva deka dobrite muslimani toa ke go naprava, osven ako ne se siij alevij sufij od tie sekti sve moze da se cuje i da se vidi, |
Ова како треба да го разбереме... Дека другите може да се убиваат
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:08
MUSLIMA_1, chitaj povnimatelno i koncentriraj se na napishanoto...
MUSLIMA_1 напиша:
100000% sum sigurna toa ne biile Sunni, pravite ehli sunna jemad, ne ubivaat zeni deca i stari lugje nemokni |
spiros напиша:
од сунистичка рака ми беа убиени еден другар и еден пријател
(двајцата млади момчиња), коишто нити беа вооружени, нити тепале, нити
убивале, нити силувале, ...!
|
Spored tvojata replika izlaga deka go podrzhuvash spirosa...
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:11
Messenger напиша:
MUSLIMA_1, chitaj povnimatelno i koncentriraj se na napshanoto...
MUSLIMA_1 напиша:
100000% sum sigurna toa ne biile Sunni, pravite ehli sunna jemad, ne ubivaat zeni deca i stari lugje nemokni |
|
Се јави севишниот со неговите препораки....
Кажи сега : полево полево... подесно подесно...
мессс читаш ли што се пишува, и на што даваш упатства
искрено жал ми е што ЗИДАРСКИ не е повеќе тука
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:14
Pa podobro da ja upatuvam otkolku da ja ismejuvam reven hristijanu.
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:28
Messenger напиша:
MUSLIMA_1, chitaj povnimatelno i koncentriraj se na napishanoto...
MUSLIMA_1 напиша:
spiros напиша:
од сунистичка рака ми беа убиени еден другар и еден пријател
(двајцата млади момчиња), коишто нити беа вооружени, нити тепале, нити
убивале, нити силувале, ...!
|
Spored tvojata replika izlaga deka go podrzhuvash spirosa...
|
ne pozdruvam nikoj ako dobro go znaes islamot, k*ranot zabranuva da se ubivaat zeni i deca, a islamot k*ranot,dozvoluva borba protiv tie koj ke te napadnat, da ti citiram eden k*ranski ajet, ja ejjuhel lezine amenu ju katilu fise bilillah o vie koj veruvate borete se protiv nevernicite no nemojte zeni i deca da ubivate, jas ne gi pozdruvam tie muslimani koj ubivaat zeni i deca, a pravite muslimani koj go sledat k*ranot i Allahoviot serijat 10000% sum sigurna deka ne ubivaat zeni i deca a tie sto ubile tamo nekoj sto spomnal sigurno ne se muslimani tuku kafiri sto ne go znat serijatckiot propis vo islamot.
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:39
Муслима, а дали к*ранот ги толерира различностите, и дали нашата дискусија е “атак врз исламот“...
Значи треба да те разберам дека утре може да ме убиеш што го критикувам исламот...
колку жално и понижувачко ...
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:44
Муслима1, се’уште потполно и докрај не ја познаваш идеологијата и праксата за која (веројатно добронамерно) се заложуваш!
MUSLIMA_1 напиша:
zasto ni jas ne pozdruvam da se ubivaat deca i zeni bilo od koja religija duri i od mojata da se neka se prokleti ako toa go pravat, makar i moj roden brat da e ama ne mi se veruva deka dobrite muslimani toa ke go naprava, osven ako ne se siij alevij sufij od tie sekti sve moze da se cuje i da se vidi, |
Муслима1, убијците не потекнуваат од суфистичката традиција туку од сунистичката - Совршениот БОГ нека им се смилува и нека им ја одкрие ними (и на сите луѓе) Тајната на Љубовта БОЖЈА во Христа !
Амин!
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:45
Allah zabranil da se ubiva nevin covek,a jas mozam da go branam islamot so miroljubiv muabet, Allah veli vo k*ranot ikre fi dini islam: vo islamot nema prisila.
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:58
MUSLIMA_1 напиша:
Allah zabranil da se ubiva nevin covek,a jas mozam da go branam islamot so miroljubiv muabet, Allah veli vo k*ranot ikre fi dini islam: vo islamot nema prisila. |
Со покасните сури кои ја хранат омразата кон сите оние кои (дури и од оправдани причини) не го прифаќаат кyраишкиот крвав пророк како вистински, тие сури ја губат својата првобитна релевантност и служат за полирање на имиџот!
лажниот пророк мухамед своерачно убивал стотици луѓе кои не сакале да му се покорат, да го признаат за вистински и да ја следат неговата идологија, а некои меѓу своерачно убиените биле деца на кои штотоку почнале да им раснат влакна на одредени интимни места ...!
Сваќаш ли сега од каде потекнува агресивноста на сунитите и оние кои го следат лажниот пророк мухамед?
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 23:19
Daj mi dokaz od kaj tie ova za da ti poveruvam zasto jas imam dokaz protiv tebe deka ne e taka, daj mi argument od kaj tie ova pisano od koja kniga koj avtor, ili ti si avtorot na ova lazno svedocenje, a ke izlezes koga togas pred Bozjiot Sud a potoa ke bides frlen vo Raspaleniot dzehhennem a togas povikaj gi tvoje svetci i kipovi vo koj sto veruvas da ti pomognat,
|
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 23:40
MUSLIMA_1 напиша:
Daj mi dokaz od kaj tie ova za da ti poveruvam zasto jas imam dokaz protiv tebe deka ne e taka, daj mi argument od kaj tie ova pisano od koja kniga koj avtor, ili ti si avtorot na ova lazno svedocenje, a ke izlezes koga togas pred Bozjiot Sud a potoa ke bides frlen vo Raspaleniot dzehhennem a togas povikaj gi tvoje svetci i kipovi vo koj sto veruvas da ti pomognat, |
Совршениот БОГ во Прачистото Срце Исусово е Совршена Вистина, само пред Него се поклонуваме и само од Него помош и спасение бараме, а само преку Неговата Милост ја добиваме!
Ако фактите за убивањата од страна на лажниот пророк мухамед сум ги измислил јас, казната мене треба да ме чека, но ако тоа е посведочено преку устата и раката на следбениците на лажниот пророк мухамед (кои самите се прогласуваат за вистински следбеници на вистината и така ги поучуваат прелажаните), тогаш Живиот БОГ нека им ги отвори на сите срцата и очите за Евангелието на Совршениот Ислам, кој Совршениот БОГ лично ни го покажа во Исус и нека сите ги спаси!
Амин!
п.с. Што се работи за доказ, барај со сето срце и БОГ ќе ти даде да го најдеш доказот и тогаш ќе увидиш дека ти нити си ја познавала верата што си ја “имала“ пред 15 години, нити пак ја познаваш оваа за којашто денес ревносно се заложуваш!
|
|