IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Какао
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Какао

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2009 во 15:37
kakaoto e otrov
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Статус: Офлајн
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2009 во 15:39
зошто така мислиш becenevem?
МИР со сите
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 15:33
Не сум зависник од чоколадото и сите негови деривати ама сакам понекоагаш да се напијам топло какао, баш фино ми делува на желудникот и ме опушта
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
pcelka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3326
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pcelka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2009 во 22:06

 

 

  Го обожавам, но малку засладено ...за разлика од кафето кое го

сакам горко ... !!!    среќа

секој нов ден, носи нова надеж...
Кон врв
mina_d Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 346
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mina_d Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2009 во 21:40
и јас го сакам какаото поблагичко! сепак...ретко пијам, скоро и не ми текнува да си направам топло какао
Сите луѓе знаат да сакат, тоа е вродено. Некои го прават природно, но повеќето треба одново да го научат!
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2009 во 22:55
Originally posted by becenevem becenevem напиша:

kakaoto e otrov


E ova me zaprepasti...shto sve nema da slushne chovek..
Deka sodrzi dvojno povekje kofein od kafeto sum prochitala,deka sodrzi zelezo i se preporachuva za lugje shto imaat problem so anemija i toa sum prochitala,ama deka e otrov nikade ne sum sretnala.Bash bi sakala da ni pojasni ovoj chlen neshto okolu ova....
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јули.2010 во 14:11
Јас па...само какао..кафе скоро никогаш...

Еве нешто што мене ми беше интересно...да научам повеќе

Од какао до чоколада

Трансформацијата на какаовото зрно во чоколада е комплексен процес, во кој состојките, времето и температурата играат доста важна улога. Со варирање на овие три параметри, имаме можност да произведиме разноврстни и единствени рецепти.

Какаовите дрвја растат само во тропските жешки подрачја во екваторските шуми. Сенките од високо-растечките растенија ги заштитуваат младите дрвца од јакото сонце и силните ветрови. После пет години, тоа е доволно јако за да преживее. И тоа е, почетокот каде што се почнува. Ќе научиме повеќе на следниве страници.

Култивирање на какаото

Какаовото дрво наречено Theobroma Cacao, расте во топлите и влажни екваторски шуми во екваторијалниот појас во 10°N и 10°S од екваторот. Иако потеклото на дрвото е неодредено, може да се каже дека се среќава во тропските региони на Венецуела, Хондурас и Мексико. Некои веруваат дека тоа потекнува од длабоките Амазонски дождовни шуми, други од Мексико. Но научните докази велат дека вистинската престолнина на какаото и чоколадото лежат во Ulua долината во Ходнурас. Во денешницата, какото се култивира на глобално ниво, но сепак во близината на екваторот во внимателно одбрани плантажи во тропските дождовни шуми на Африка, Азија и Латинска Америка.

Најголемите производители на какао се Брегот на Слоновата Коска, Гана и Индонезија.

Денес, Африка е најголемиот снабдувач со какао, 75% од светската жетва на какао се наоѓа во Африка. Са смалите фарми низ многуте илјади села низ Африка какаовот одгледување претставува основен извор на егзистенција.



Постојат три различни врсти на какаови дрва. Поголемиот дел од дрвата кои денес ги гледаме низ плантажите се култивирани или хибриди при што секои од нив си се со свои сопствени карактеристики.



Criollo , познат и како принц меѓу какаовите дрва, произвесува плодови со многу тенка обвивка. Какаото само посебе има многу изразита боја и единствена префинета арома. Оваа врста произведува многу мала жетва и е многу барана.

Forastero е појак тип на дрво и е мнгоу полесно за култивирање но произведува и многу поголеми приноси. Какаото има послаб мирис, но со појака арома. Поради своите карактеристики Forastero мешунката често се нарекува и јако какао со што на чоколадото му дава типична и препознатлива арома, па поради тоа е основна состојка во поголемиот дел од чоколади и се наоѓа во 80% од какаовата микстура.

Trinitario е хибрид на претходните два типа и ги има истите карактеристики на двете претходни: има јака но селектирана арома, и што е многу важно многу е лесно да се култивира.

Какаовото дрво двета во два циклуса на 6 месеци во текот на целата година.

Илијадници бели (женски) и розеви (машки) цветови растат во текот на циклусот. Само неколку од нив ќе бидат оплодени, по природен пат или со раце, а не повеќе од 40 ќе прераснат во какаови плодови. Овие плодови прераснуват во зелени лубеници.

После 6 месеци какаовите плодови се целосно созреани и од зелена боја стануваат жолто-портокалеви. Под големо внимание какаовите плодови се берат од стрна на работниците и не се внимава да не се оштетат. Какаовите плодови се држат неколку дена после жетвата, надворешната обвивка се отсранува со оштри ножеви без да се допре мешунката што е внатре. Ова се прави два пати годишно.

Во многу Афрички земји, како што е и Брегот на Слоновота Коска главната жетва трае од Октомври до Март, додека внатршната од Мај до Август.

Пулпата која го содржи бесценетата какаова мешунка после тоа се отстранува од плодот и се збира во гоелми кошници. Мешунките после тоа, во зависност од типот, се оставаат да ферментираат од пет до седум дена. Ова се прави или на земја или на места кои се покриени со бананови лисја.

Ферментацијата е важна за да се отсранат по природен пат останатите овожни пулпи кои останале залепени на мешунката. Мешунката ја менува бојата од беж во лилјава и развива арома.

После ферментацијата тие се отсрануваат и се оставаат да се исушат на сонце околу 6 дена. Мешунките се отстранети регуларно.

Кога мешунките се суви, фармерите ги носат нивните скапоцени жетви во откупните центри каде што се прави оцена на мешунките. Од секој фармер се земаат примероци од 100 мешунки и на основ тоа се става код за квалитет.

После вагањето и пакувањето на мешунките во бали од по 50-60 kg, се врши нивни транспорт, со што продажбата е направена, а изворот и квалитетот на мешунките е обезбеден.

Илијадници товари со какао се земаат од откупните центри и се регистрира нивното потекло. После втората квалитативна контрола, се врши испорака на различни места.

Од мешунка до ликер

Натоварените контањери со какаови мешунки пристигаат од екваторијалните региони на Африка, Азија и Америка. Примероци се земаат од секја пратка со цел да се анализираат и да се одредат нивните карактеристики. Какаовите мешунки од различни извори се мешаат врз основа на соодветниот рецепт. Какаовоата мечунка од различен регион секогаш ги одредува соодветните карактеристични вкусови на секоја чоколада. Афричките мешунки се познати по нивните „тела“, т.е. основната арома што тие му ја даваат на чоколадото. Америчките и Азиските даваат доста префинета и рафинирана арома.

Какаовите мешунки прво се чистат од било какви камења, нечистотии и песоци и брзо се мијат под тушеви. Ова овозможува да се исчистат полесно и да се отсрани семето од обвивката околу нив. Само главните делови остануваат за продукција. Какаото после тоа се пече, со што се постигнува нивната карактеристична арома. Семките се ставаат во секачи со што се мелат, па после тоа се добица фин какаов ликер. Температурата која се постигнува во овај процес овозможува каковиот путер кој што се содржи во ликерот да се растопи, одвојувајќи ја течноста од какаовиот ликер. Чоколадниот ликер сега е спремен за користење како состојка за производство на чоколадо. Следно што може да се произведе е какаовиот путер и какаов прав.

Од ликер во прашок

Какаовиот ликер може да се процесира понатаму. Направен е од две различни компоненти „какаов путер и какаов прав“ кои претставуваат основи за неколку различни апликации. Овие две компоненти можат да се одвојат само со пресирање на течниот какаов ликер. Фактички, се ставаат во цилиндрични туби и се компресираат под висок притисок. Какаовиот путер е доволно голем да помине низ микроскопските отвори и се собира одводено, додека какаовите остатоци остануваат притиснати заедно во цилиндерот.

На крај од оваа пресувачка процедура, остатокот се остранува и се носи во наредни стази од каде се добива многу фин какаов прав.

Од ликер до чоколада

Какаовиот ликер, какаовиот путер, шеќер, млеко и ванила се основните репроматеријали од кои се прават разни видови на чоколада: Темна чоколада се прави од чоколаден ликер, чоколадов путер и шеќер. За млечната чоколада се додава уште и млеко.

За белата чоколада се користат само чоколадниот путер, шеќер и млеко ( не се додава ликер, со што се објаснува коскестата боја на белото чоколадо)

На сите типови, ванила или ванилин прашак се додадва за да се подобри вкусот.

Сите состојки претходно мора доста прецизно да се измерат за различни типови на чоколадо. Овие состојки се мешаат заедно и после тоа се блендираат во хомогена чоколадна смеса. Оваа мешавина после тоа се става помеѓу преси во кои се формираа фина прашина. Ова на финалниот продукт ќе му даде маза текстура и хомоген изглед.

Овој чоколаден прашак се чува со саати во затворени садови се додека не се добие целосно посакуваната арома. Со помош на топлината која се создава во садовите се прави евапорација на непожелните кисели ароми, а од друга страна од прашокот се добива хомогена паста.

На крајот од овој процес, какаов путер и соја лецитин се додаваат за да се добие течна чоколадна смеса. Соја лецитинот обезбедува стабилизација на течноста и емулзирање на чоколадата

Вискозноста на чоколадата се мери после овај процес. Врз основ на каков тип на чоколада се бара течноста има различни степени. Течната чоколада се пакува во големи загреани танкери кои можат покасно да се користат за пумпање или транспортирање на чоколадата во остантите индустриски процеси.

Оформување на чоколадата

За да се направи ова чоколадата мора прво да се загрее. Ова овозможува каковите кристали да се сплотат во светли, густи и тврди облици. Со ова чоколадата се става во соодветни модули за да го добие соодветниот облик па после тоа се преминува на ладење.

Во текот на ладењето чоколадата постанува тврда и мазна па излегува од модулите во перфектен облик, па оди на пакување.

Вака спакуваните блокови, капки или други облици се спремни за складирање или праќање ви дистрибутивните центри.
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2011 во 21:45
Go obozavam,posto ne su ljubitel na kafeto,kakaoto mi doagja kako zamena,ama go pijam so 3 kocki shekjerсреќаголема%20насмевка
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2011 во 17:37
Bas sega go pijamсреќа
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2011 во 21:42
 Го сакам какаото ... ама со млеко  среќа
 
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Статус: Офлајн
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 23:48
Несквик де то голема%20насмевка
Сакам ... као ... какао оооо !!! трепкање 
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
smilegirl Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Декември.2011
Статус: Офлајн
Поени: 48
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај smilegirl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2011 во 21:40
Пијам 1-2 пати неделно
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2014 во 09:05

Дали знаевте дека какаото содржи повеќе од 300 хемиски соединенија кои позитивно влијаат на нашето здравје? Шолја жешко какао пред спиење ќе го намали нивото на стрес и ќе ги сочува функциите на мозокот.

bezbroj-pricini-za-uste-edna-solja-toplo-kakao-01

Стана многу модерно да се пие какао со мали пенести бомбици кои пливаат по површината на овој здрав пијалак. Ако нив не можете да ги набавите, својата шолја какао збогатете ја со крем шлаг. Или испијте ја чиста, без ништо.

Шолјата топло какао нека ви стане дневна навика. Вашиот организам ќе ви биде благодарен.

Какаото е познато како билка која го чува организмот од слободни радикали, го намалува стресот и депресијата, штити од срцеви болести и крвни садови, како и од многу видови рак.

Одличен извор е на железо, а покрај тоа го регулира нивото на шеќер и холестерол во телото.

bezbroj-pricini-za-uste-edna-solja-toplo-kakao-02

Го поттикнува помнењето и ја подобрува концентрацијата. Ја намалува опасноста од срцев и мозочен удар.

Ја омекнува кожата, а со тоа го забавува процесот на стареење. Покрај тоа, какаото е силен афродизијак и антиоксиданс.

Американските истражувања докажуваат дека редовното консумирање какао го бистри мозокот, а флавоноидите во овој пијалак ја забрзуваат циркулацијата и допирот на кислород до мозокот, со што се спречува деменцијата.

Ако на тоа ги додадете ниските температури, жешкото какао додатно ќе го опушти и загрее мрзливото тело, ќе ја разбуди носталгијата и барем на кратко ќе ве врати во детството.

bezbroj-pricini-za-uste-edna-solja-toplo-kakao-04

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Crna Arapina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2013
Статус: Офлајн
Поени: 575
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Crna Arapina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2014 во 13:02
мњам мњам прекрасно 
Train hard,Fight easy !
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.