IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Атеистите се религиозна група
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Атеистите се религиозна група

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 131415
Автор
Порака
Klara-D Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2011
Статус: Офлајн
Поени: 2671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klara-D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2011 во 13:44

Се шетал атеист во шумата. 

„Колку величенствени дрвја!“

„Колку моќни реки!“

„Колку прекрасни животни!“

Си рече тој себе си.

Како што одел покрај реката, слушнал шушкање во грмушките позади него. Се свртел да погледне. Видел 7 стапки висока гризли мечка како трга накај него. Тој почнал да трча колку што може побрзо по патеката.Се свртел наназад и видел дека мечката му се приближува.Се свртел пак и видел дека мечката е уште поблиску. Тој се сопна и падна на земјата. Тој се обиде да стане но виде дека мечката е над него достигајќи го со левата шепа и подигајќи ја десната шепа да го замавне.

Во истиот момент атеистот извикал:

„Ох, мој Господе!“

Времето застана.

Мечката се здрви.

Шумата беше тивка.

Силна светлина светна над човекот, и еден глас дојде од небото:„ Ти го одбиваше моето постоење сите овие години,ги учеше другите дека јас не постојам,дури и тврдеше дека создавањето се должи на космичка несреќа“. „ Дали очекуваш да те спасам од овој проблем?“ „Дали треба да те сметам за верник?“атеистот погледна директно во светлината и рече: „Би било лицемерно од мене наеднаш да ме сметаш за Христијанин сега ,но можеби би можел да ја направиш МЕЧКАТА Христијанин? “

„Добро.“ рече гласот.

Светлината си замина.Звуците во шумата продолжија.Тогаш мечката ја спушти десната шепа , ги спои двете шепи заедно, ја наведна главата и прозборе:

Господе, благослови ја оваа храна, која ќе ја примам од Твојата милост преку Исуса Христа, амин.“
Кон врв
pHp Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Август.2011
Локација: Rwanda
Поени: 1477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pHp Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2011 во 13:51
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2011 во 13:51
Originally posted by Klara-D Klara-D напиша:

Се шетал атеист во шумата. 

Светлината си замина.Звуците во шумата продолжија.Тогаш мечката ја спушти десната шепа , ги спои двете шепи заедно, ја наведна главата и прозборе:

Господе, благослови ја оваа храна, која ќе ја примам од Твојата милост преку Исуса Христа, амин.“

...................газење%20од%20смеење......газење%20од%20смеење......газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење........газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење

наравоучение: биди добра Мечка ......газење%20од%20смеењегазење%20од%20смеењегазење%20од%20смеење
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Novak Nastich Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Јануари.2012
Локација: Mauzdonia
Поени: 364
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Novak Nastich Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Февруари.2012 во 08:55
                   Атеизмот како религија

Иако припаѓам на елитниот клуб на атеисти на блогерајот, мислам дека колегите безбожници имаат некои фикс идеи во врска со атеизмот кои се опасни исто колку и оние другите, чија „вистина„ се рајот, пеколот и крстот.

Атеизмот во суштина не е ништо поразличен од религијата, односно најголемиот број од луѓето кои се атеисти, имаат иста когнитивна рамка како и верниците (теистите). Паѓаат во истите замки на спознанието, истите нелогичности, но дури и полошо - сето тоа го прават со доза на ароганција и презир према кутрите „заблудени рисјанчиња„, што скоро да ти се посака да си во оној другиот клуб. Но, да одиме по ред:

Сите наши спознанија за светот се темелат на вербата дека нешто е вистина. Со други зборови, ние (вклучувајќи ги и атеистите) го спознаваме светот на речиси истиот начин како што теистот почнува да верува во Бог. Аргументот број еден на атеистите дека нивните верувања се темелат на база на логика и емпиризам, додека верникот прифаќа се здраво за готово е толку повторуван, што веќе ни изгледа очигледен, но воопшто не е. Само научниците и луѓето кои директно се бават со конкретната проблематика имаат можност емпириски да се уверат во точноста на нивните тврдења, односно да бидам попрецизен, во применливоста на нивните теории, затоа што ниедно научно тврдење не може да биде „точно„, во класичната смисла на зборот. За сите останати лаици, науката е чиста верба. Еден експеримент во школо по физика, каде гледаме како водата испарува кога ја загреваме, воопшто не е доволен за да не убеди дека облаците не се всушност прдежот на Господ разлеан по небото или дека во Земјината кора длабоко длабоко има железно јадро, а не демони, врагови и котли со вжештен сулфур. Едноставно, логичките алатки и емпирискиот материјал потребен за уверено да дојдеме до такво научно спознание се недостапни за 99% од луѓето. Ним им останува само да го читаат учебникот по физика, хемија и биологија исто како Библија и да почнат да веруваат во она што им се сервира. Секако, науката е конзистента (во најголем дел), и ни се чини дека се се надоврзува едно на друго, но сепак, ние самите не можеме да кажеме зошто е тоа така, а не инаку. Зошто има хромозоми во клетката, а не мали гремлини кои ги изработуваат протеините од пластелин? Или од каде сега тоа црното под микроскоп излезе дека е хромозом, а не црно од под нокти, есенција на секоја клетка? Навистина, да можевме уверено да тврдиме дека знаеме, а не дека веруваме, и самите ќе дојдевме до истиот заклучок без да требаше некаде тоа да го прочитаме. Единствено знаењето здобиено од математиката може систематски да се проследи, но затоа математиката претставува само т.н. „ систем на врски на идеи„ (види Д. Хјум), кои не се во состојба да ни дадат каква било вистина за светот во кој живееме, бидејќи самите конкретни идеи можат да се произведат исклучиво емпириски (преку експеримент). „Знаењето„ значи е чиста верба и стремеж да се најде логика во таа верба, што не е ни најмалку различно од она што го прават верниците.

Ако го имаме предвид ова, не ни е тешко да разбереме како толку паметни луѓе низ историјата (се до 20. век) можеле да бидат толку „глупави„ за да веруваат во Бога, или тоа што во Средниот Век навистина, сите разумни луѓе биле најголеми верници. За обичниот човек воопшто не е неразумно да верува во догми, прашање е само дали догмата ќе биде запишана во облик на Библиски стихови или формули.

Науката е непостојана. Ова можеби е и иронично, но науката е толку непостојана, за разлика од Библијата, што се чини дека нејзината веродостојност е ништо во споредба со непроменливата вистина дадена во религиозните книги. Во последниот век речиси ниедна од теориите што постоеја во минатиот век не преживеа како таква. Ајнштајн и квантната механика, на пример, потполно го изменија целото лице на науката, така што ништо од тоа што се земало за вистина до 20. век повеќе не важи (види Т. Кун). Затоа и (да се навратам на реченицата од првиот дел „ниедна теорија не може да е „точна“ во класична смисла„) велиме дека научните теориите се само апроксимации, неточни слики за реалноста, односно best guesses за она што би можело да биде, и многу често излегува дека немале врска. До пред Ајнштајн, идејата за патување низ времето била научна фантастика, но Ајнштајн „докажал„ дека е можна. Друг пример: „Не постои начин да нешто потешко од воздухот може да лета.„ биле речениците на еден виден Американски научник. Само неколку години подоцна бил измислен авионот.

Ова ни кажува дека самата наука не може за ништо да докаже дека невозможно. Односно аргументот дека Бог не постои бидејќи науката го демантира, држи вода колку и на баба ми хулахопките. Не постојат факти, постојат само верувања, кои се менливи и променливи. Затоа никогаш не треба да се зема некој „факт„ здраво за готово.

Каде е излезот? Ако ништо не е сигурно и ако мора сите да бидеме заблудени верничиња, тогаш зошто да веруваме во Ајнштајн и Дарвин, а не во Харе Кришна или дебелата невидлива дроља која владее со универзумот? За ова, можно решение ни дава Вилијам од Окам, прочуеното Окамово сечило, чија првобитна намера била да докаже дека постои Господ, али покасно сфатил дека се заебал, бидејќи почнале да го користат против таквото негово тврдење. (Животот е суров.) Ова ноже денес е фундаментално за целокупната научна мисла. Во упростена верзија, принципот на Окамовото сечиво вели дека:
Доколку постојат две теории кои објаснуваат еден ист феномен, тогаш за вистинита се зема онаа поедноставната.

Ако навистина јаболкото паѓа и ние тој процес можеме да го објасниме со „еф е равно на ем по а„, и постоењето на Бог не е нужно за да го објасни феноменот, тогаш Господ не постои. Приметете, како постоењето на Бог се сведува на чиста практичност: Бог постои ако е неопходен, ако не е - не постои. Значи ние не би требало да сме заинтересирани за суштината, туку само за практичните резултати. И во тоа е агонијата на атеизмот, што од својата логицистичка догматска позиција никогаш нема да може даде конечен збор дали Бог постои или не. Од друга страна, страшно е глупо да се верува дека нешто постои само доколку немаме доказ за неговото непостоење. Тоа ти е како да верувам дека Адријана Алачки има 10 вонбрачни деца, бидејќи немам доказ оти нема. Изгубени во оваа метафизика се самите теисти, но доволно е само да не се повикуваат на логички аргументи за која било религиозна тема, да си продолжат да веруваат врз база на „внатрешен осечај„ и мене нема да ми пречат ни најмалку.

За крај, да додам само дека науката и религијата не се во спротивност една на друга, бидејќи науката вечно ја еродира базата врз која религијата ги гради своите вистини, па религијата мора да попуш(т)и како не толку бистар и способен ученик. Религијата едноставно има ограничена можност да ги демонстрира своите вистини. (тук там по некое „чудо„ ако се случи, и тоа ако има среќа науката да не може да го објасни) Науката пак, ја покажува својата ефикасност преку тоа што денес вие седите пред овој монитор и зјапате во текстов, затоа и како систем на вер(б)а има многу повеќе следбеници. Религијата е принудена да прифати тоа што науката ќе рече, затоа што таа не може да репродуцира комјутер со Божја помош. Сепак, тоа што овие две се во постојана борба за вистини, но никогаш во конфликт една со друга, не значи дека едната ја исклучува другата, а уште помалку дека науката може да се искористи како оружје против теистичките догми. Догми се и едните и другите за умот кој некритички ги прифаќа.

Препорачани филмови со текстот: Contact, K-pax
http://sataniel.blog.mk/
Mantijata e Klovnovski kostum sto go nosat dvorskite shutovi na nebesniot dvor
Кон врв
goran-twin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Јануари.2012
Поени: 385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2012 во 12:53
Атеистите можеби не се религиозна група,но со сигурност се верска група.
Со години се слушаат прикаски дека атеизмот е заснован на необориви докази,а религијата на слепа вера.
Сепак треба да чуеме од атеистите. Ако атеизмот е на основа на научни докази, нормално е и да ги изложат тие докази на што го засноваат тврдењето. Научни, не филозофии вака така....
На основа на кои докази, на кои научни експерименти го засновате вашиот атеизам.

Ако е неверување (во бог), тоа значи верување во науката. Зарем тоа не е верување??

Лицемерно малку. Колку можев да прочитам сите атеисти се повикуваат на недокажани или сомнителни теории кои науката не ги докажала.Теоријата е претпоставка,не доказ.

Како тоа во едно недокажано за вас не верувате а во друго, исто така недокажано верувате?

Еволуција...Кој доказ го имате за еволуцијата? Значи вашиот доказ е следниот. Штом нема доказ за бог, еволуцијата мора да е точна без доказ за неа?Зарем не е тоа вера?!
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2012 во 12:58
А кој е тој што не верува во ништо? глупчо Јас немам сретнато досега таков човек. А кога станува збор за науката... таму има барем опипливи докази за постоечкото, во библијата нема. Но секој во нешто верува, така да... не разбирам што е тука чудно и лицемерно . глупчо
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2012 во 13:12
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

А кој е тој што не верува во ништоглупчо Јас немам сретнато досега таков човек. А кога станува збор за науката... таму има барем опипливи докази за постоечкото, во библијата нема. Но секој во нешто верува, така да... не разбирам што е тука чудно и лицемерно . глупчо
...ma,..së e toa  stvar,....dogovora! намигнување

...nemalo dokazi za ...evolucija !!...ма ајде

...inache,...i toj shto vo nishto ne veruva,..znachi deka e vernik,...t.e veruva deka ...ne veruva vo nishto,
...koga bi imalo takvi!

...a i sprema nekoi glupi tezi  tuka.голема насмевка

nevernicite vo neshto ....postojat samo poradi toa shto postojat  vernici vo  ...toa neshto !

sami po sebe ...nevernici ( vi bilo shto) ne bi postoele .
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2012 во 13:26
Да де... него религиозниве у срж знаат само да ги испревртат работите како им чини. Не знаат како против атеистите затоа што атеистите е факт дека имаат повеќе аргументи. И друго е човек да верува во науката, разликата е во тоа што оној што верува во науката не верува толку слепо како што верува религиозниот во библијата. Затоа науката напредува а религијата тупка у место. Науката не е догма...
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
goran-twin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Јануари.2012
Поени: 385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2012 во 13:49
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

А кој е тој што не верува во ништо? глупчо Јас немам сретнато досега таков човек. А кога станува збор за науката... таму има барем опипливи докази за постоечкото, во библијата нема. Но секој во нешто верува, така да... не разбирам што е тука чудно и лицемерно . глупчо

Екши науката има докази кога ја испитува материјата како функционира,но не докажува зошто така функционира.

Но науката нема никакви (опипливи)докази кога се работи за постанок на светот,постанок на суштествата и човекот,постоењето и непостоењето на Бог.Се тоа науката го базира на теории(кои теории значат само претпоставки без докази).

Тоа е јасно како бел ден дека теоријата не е доказ.Така да науката во таа свера се потпира на вера.

Дека не зборувам напразно,еве спореди сама:
Науката вели човекот настанал од мајмун,христијанството вели од Бога.
Науката вели светот настанал со биг бен теорија,христијанството од Бога.
Науката вели животните настанале по пат на еволуција,христијанството вели Бог ги создаде.....итн.
Каде се доказите на науката?Нема .

Ако ти сметаш дека има и на тоа си ја базирала твојата вера,тогаш ти предлагам сама да си ги побараш тие докази кои ги нарекуваш опипливи.Но ако барајќи ги доказите застанеш на раскрсница сети се што ти велев

Еве и други прашања,со кои можеш да се позанимаваш.Очекувам дека ќе ми изнесеш докази,а не филозофирање.

1. What was in the beginning?
2. How will life on earth end?
3. What happens after death?
4. What is the purpose of existence?
5. Why there is order in all of creation?
6. Why there is morality in every civilization?
7. Why does every civilization believe in a Creator?
8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society?
9. How did nothing create everything?
10. Which came first--the chicken or the egg?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2012 во 13:55
Јас не завземам страна, не одам ниту во едната ниту во другата крајност, јас оставам простор да изградам нешто што за мене е логично во кое што јас ќе верувам. Јас сеуште ги барам одговорите.. а на овие прашања само глава ќе ми исчури, а одговори нема да најдам. Се се сведува на претпоставки итн... некои претпоставки ќе бидам поблиски до вистината, некои подалечни.... но да се заслепам со религија или атеизам не е мојот избор. Секогаш сум сметала дека поларитетите се слепило, средината е кога можеш да грабнеш малку и од едното, малку и од другото, средината секогаш му овозможува на човек да биде покреативен во барањето на одговорите. Јас не сум слепо зацапана во религијата, ниту пак имам огромни познавања од науката. Сакам да голтам знаење и не сакам да се фокусирам само на една работа ко што тоа го прават слепите религиозни луѓе или пак ко што го прават тоа атеистите кои што отишле во друга крајност... ама сите веруваат во нешто, независно што е тоа... не секогаш верата е поим за бог, може да се верува во милион други работи 
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2012 во 14:03
Originally posted by goran-twin goran-twin напиша:

Со години се слушаат прикаски дека атеизмот е заснован на необориви докази

Ова не е точно... но можеби ти така толкуваш.

Ако е неверување (во бог), тоа значи верување во науката.

И ова ти е пограшно... верниците исто така веруваат во науката, а неверниците велат дека ќе веруваат во Бога кога науката ќе даде доволно податоци за да го прифатат тоа.

Лицемерно малку.
Како тоа во едно недокажано за вас не верувате а во друго, исто така недокажано верувате?

Исто како и тебе. Тоа е слобода на избор. Сите ќе веруваат само во едно кога тоа ќе се потврди или докажи преку секое сомнение.

Еволуција...Кој доказ го имате за еволуцијата? Значи вашиот доказ е следниот. Штом нема доказ за бог, еволуцијата мора да е точна без доказ за неа?Зарем не е тоа вера?!

Еволуцијата е прифатена од науката бидејки има доволно показатели за нејзиното постоење. Верниците не тврдат дека еволуција не постои, туку велат оти човекот не настанал по тој процес туку е создаден од Бога токму онаков каков што го знаеме денес.

Изменето од Messenger - 03.Јуни.2012 во 14:07
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2012 во 14:09
Да ве запознаам со прапрапрапрапрапрапрапрабаба ми и прпрапрапрапрапрапрадедо ми... да

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2012 во 14:23
...sigurno i ti na niv si se metnal ! ...намигнување

...inache,...vikaat ...zaednichki pra....prababa ...i dedo si imal....so ''gulapchninjava'' !да
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 131415
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.