IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кога монахот ќе одлучи да го напушти манастирот и
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кога монахот ќе одлучи да го напушти манастирот и

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 01:48
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by Panini Panini напиша:

Originally posted by gonzo gonzo напиша:

Nego na mene nesto drugo mi tekna...Kakva e rabotata ako covek e zenet i posaka da bide monah...Sto se pravi vo toj slucaj?

Znaci Gonzo, prasanjevo ti e tokmu na mesto.
Za toa se bara Blagoslov, narodski kazano od arhierejskiot namesnik, odnosno mitropolit, pa potoa razvod i taka,se bira manastirot i staresinata, pa covekot se prima kako iskusenik i se taka dodeka ne stane dostoen za monashka shima, odnosno chin.
Intresna tema kako i da e, ala da ti e!

Разводот во тој случај, колку што јас знам, зависи од волјата на другиот сопружник. Доколку тој не се согласи со идејата на неговиот сопруг или сопруга за одење в манастир, нема да му даде развод и идејата на сопружникот за замонашување нема да може да стане реалност.

S'e "slobodna volja" do "slobodna volja"...   

Chovek po slobodna volja ne mozhel nitu da se zamonasi (odvoi od svetot na mirjanite), a da ne zboruvame za drugi raboti.

Ако е женет сосема нормално е да не може да се замонаши. Црквата не дозволува развод, според зборовите Христови, освен доколку сопругата не се согласи со одлуката на својот сопруг. Бракот е подеднакво свет како и монаштвото. Штом некој пред Бога се согласил да биде и во добро и во зло со определена личност, нормално е од истата да бара дозвола доколку сака да стане монах.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 02:00
Slobodna volja.

A dali treba da bara odobrenie za da go napushti monashkiot zhivot ?

Изменето од Messenger - 06.Септември.2011 во 02:02
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Panini Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јули.2009
Поени: 222
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 12:39
Da so poseben blagoslov za rascinuvanje od Starecot, odnosno na primer Arhimandritot na manastirot.
Koga ima soglasnost od manastirskiot sobor togas se raschinuva monahot,mu se odzema monashkata shima i stanuva osloboden od zavetot.
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 12:42

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Nego na mene nesto drugo mi tekna...Kakva e rabotata ako covek e zenet i posaka da bide monah...Sto se pravi vo toj slucaj?

Znaci Gonzo, prasanjevo ti e tokmu na mesto.
Za toa se bara Blagoslov, narodski kazano od arhierejskiot namesnik, odnosno mitropolit, pa potoa razvod i taka,se bira manastirot i staresinata, pa covekot se prima kako iskusenik i se taka dodeka ne stane dostoen za monashka shima, odnosno chin.
Intresna tema kako i da e, ala da ti e!

Разводот во тој случај, колку што јас знам, зависи од волјата на другиот сопружник. Доколку тој не се согласи со идејата на неговиот сопруг или сопруга за одење в манастир, нема да му даде развод и идејата на сопружникот за замонашување нема да може да стане реалност.

S'e "slobodna volja" do "slobodna volja"...   

Chovek po slobodna volja ne mozhel nitu da se zamonasi (odvoi od svetot na mirjanite), a da ne zboruvame za drugi raboti.

Ако е женет сосема нормално е да не може да се замонаши. Црквата не дозволува развод, според зборовите Христови, освен доколку сопругата не се согласи со одлуката на својот сопруг. Бракот е подеднакво свет како и монаштвото. Штом некој пред Бога се согласил да биде и во добро и во зло со определена личност, нормално е од истата да бара дозвола доколку сака да стане монах.

Makedo, znaci toa i jas go na kratko objasnuvam samo ne tolku detalno. Znaci prvo so soglasnost i od sporugata a bi bili dobro i od semejstvoto,potoa se bara blagoslov od duhovnikot vladikata za da se razvedat ta za da moze da se zamonasi.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 15:37

Da so poseben blagoslov za rascinuvanje od Starecot, odnosno na primer Arhimandritot na manastirot.
Koga ima soglasnost od manastirskiot sobor togas se raschinuva monahot,mu se odzema monashkata shima i stanuva osloboden od zavetot.

Povtorno slobodna volja, neli ?

A shto ako ne dobie poseben blagoslov od Starecot i soglasnost od manastirskiot sobor ?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 15:43
Emi togas ne moze, zatoa se crkovnite kanoni,zatoa e taa praoslavna manastriska hierarhija, sto ne e za sekogo. No samo koga bi znael kako e kaj katolickite monastichki redovi, bi si rekol ah kolku samo Gospod Bog ne ni e potreben, Ko Stivena Hoking ;)!

i mala digresija da kazham, zatoa i verskata opredelba e slobodna voopsoto , nikoj ne te tera da pravis ona sto ne sakas...Pa taka e i so monahstvoto, stari moj...
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 16:00

Emi togas ne moze, zatoa se crkovnite kanoni,zatoa e taa praoslavna manastriska hierarhija, sto ne e za sekogo.

i mala digresija da kazham, zatoa i verskata opredelba e slobodna voopsoto , nikoj ne te tera da pravis ona sto ne sakas...Pa taka e i so monahstvoto, stari moj...

Znachi: "zakljuch, zakljuch katanac, ko me dirne ..."

Bog go sozdade chovek spored Svojot lik, mu go dade Svojot zdiv i go napravi sloboden chovek... pa potoa pravoslavnata crkva reshi toa malu da go smeni so donesuvanje kanoni i hiearhija koja odluchuva dali chovekot mozhe da ja prakticira svojata slobodna volja garantirana od Boga ili ne.

Ova me potsekja na muslimanite. Koga bevme pochesteni so nivnoto prisustvo na ovoj forum razbravme deka tie ne prisiluvaat nikogo da stane musliman, ama koga im napomenav deka istoto ne vazhi ako nekoj saka da izleze od toa, togash mi rekoa oti chovekot ima "obvrski" i ne mozhe tuku taka da si go menuva mislenjeto... moral da bara odobrenie za da se odmusliminizira.

Nekako ne im beshe po kjejf koga im rekov deka toa za mene znachi slobodno vleguvanje, no izlaganje samo vo mrtovechki kovcheg, barem spored dosegashnoto iskustvo shto go znaeme od lugje koi se obidele na neshto takvo.

Slobodna volja stari moj, neli ?

Patem, shto kje bide ako monahot samoinicijativno si izleze od manastirot bes dobivanje blagoslov od Stariot i soglasnost od manastirskiot sobor ?

Изменето од Messenger - 06.Септември.2011 во 16:10
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 16:10
Vidi dragi Messi,

znaci toa ti vikam, ti si sosema u pravo za se, samo ti kazuvam deka to se kanoni, i sekoj eden koj odlichuva da gi prifati mora da gi pochituva, zboruvame za onie shto svesno i samovolno se obvrzuvaat na ovoj svet chin. Znaci vo sekoja ima pravilia, koi se sozdadeni posle Isusa, znaci znaci, sekoja kultura ili zadenica si gi prisposobuvala pravilata kako im odgovaralo, pa taka verskite hristijanski crkvi denes se mnogu porazlichni od ona shto izvorno bilo, sepak od chovekot za chovekot, ili da recham od mokjnicite za narodot, ipak znaes deka crkvata e najgolemata biznis zajednica vo ovoj svet eden i edinstven,pa zatoa gi imame denes ovie kljuch katanci i ostalo, stari moj..
A na tvoeto prasanje eve ti odgovor, ke bide raschinet i blago kazano nepozelen ili izbrkan, pa mozi i vo najgori sljuchah proglasen za heretik, neshto kako mladiot buntoven Jevrejin, sto im kazhal ne na Farisejite, a ovije pak ne na Sadukejite i tn. Se nadevam deka kontas mojot malce metaforski stil na pismeno iznesuvanje, stari moj...
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 16:26

znaci znaci, sekoja kultura ili zadenica si gi prisposobuvala pravilata kako im odgovaralo, pa taka verskite hristijanski crkvi denes se mnogu porazlichni od ona shto izvorno bilo, sepak od chovekot za chovekot, ili da recham od mokjnicite za narodot, ipak znaes deka crkvata e najgolemata biznis zajednica vo ovoj svet eden i edinstven,pa zatoa gi imame denes ovie kljuch katanci i ostalo, stari moj...

Amin!

A na tvoeto prasanje eve ti odgovor, ke bide raschinet i blago kazano nepozelen ili izbrkan, pa mozi i vo najgori sljuchah proglasen za heretik, neshto kako mladiot buntoven Jevrejin, sto im kazhal ne na Farisejite, a ovije pak ne na Sadukejite i tn. Se nadevam deka kontas mojot malce metaforski stil na pismeno iznesuvanje, stari moj...

Amin!

Zadovolstvo mi e da imam konverzacija so iskren chovek kako tebe, stari moj.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 17:43
Ama stari moj pa i site iskreni i obrazavni arhierejski namesnici, vladari, carovi , mokjnici go znaat i priznavat ova,ili barem bi trebalo, ama toa ne e pricina da otstapime od veruvanjata i sledenjeto na obicaite, I mene popot(protogjakon) ko bev pomlad mi vikase nemoj so nea,kako ne ti e sram bre ima dete, aaa uuu, gresnica e, ama ete i kjerka mu deneska ima klipcinja so razlicni partneri na koja se zadovoluvaat zaprepasteni srednoskolci i ostali onanizatori,

znaci znaci ne veruvame vo pretpostavenite i glavnite, veruvame vo nasiot lichen izbor i dostojnost vo verata, kao sto bi trebalo da bide, sekoja rabota ima dve strani,prirodna stvar, ama i bozestvena, ko i Isus na primer, taka da se e sveto samo ako napravis da ti bide, mojata vera ne e sledenje i ogranicuvanje, mojata vera e rezultat na licnoto nezadovolsto i alcnost na covekot od samiot sebesi...stari moj..
Кон врв
gonzo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Мачкозил

Регистриран: 04.Декември.2008
Локација: У дневну
Поени: 3137
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gonzo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 18:23
Fino da se znae...blagodaram...
Znam za bracen par, postari ludje kaj koi cerka ima se zamonasila prvo, a podocna i tie...E sega dali i tuka e sledena procedurata so gracanski razvod bidejci obajcata vo isto vreme vlegle vo manastir ili taka nekako...Po slobodna volja razbira se...

You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2011 во 01:04

Fino da se znae...blagodaram...

Kolega, da ne se tokmish i ti ?

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2011 во 01:21

I mene popot(protogjakon) ko bev pomlad mi vikase nemoj so nea,kako ne ti e sram bre ima dete, aaa uuu, gresnica e,

Овој совет е најкатастрофалниот совет што можел некој да ти го даде, ако жената е немажена. Зарем свештеникот не го прочитал Стариот Завет и одредбите за семејеството, а и Новиот Завет? Во Стариот Завет јасно пишува:

Tрета Книга Мојсеева

18,11 Голотијата на ќерката од татковата жена не откривај ја, таа ти е сестра по татко.

Со тоа Бог ги изедначува фактичките односи во семејството со правните и детето на жената станува и дете на мажот.

А истотака има и примери од историајта. Зарем св. Цар Јустинијан Први не ја зема св. Царица Теодора, иако таа имала многу врски пред него, па во бракот донесе и една ќерка?! Зарем тоа ги спречило Византија и народот да го поведат кон светост и Византија да ја направат христијанска држава?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2011 во 23:55

I mene popot(protogjakon) ko bev pomlad mi vikase nemoj so nea,kako ne ti e sram bre ima dete, aaa uuu, gresnica e,

Овој совет е најкатастрофалниот совет што можел некој да ти го даде, ако жената е немажена. Зарем свештеникот не го прочитал Стариот Завет и одредбите за семејеството, а и Новиот Завет? Во Стариот Завет јасно пишува:

Tрета Книга Мојсеева

18,11 Голотијата на ќерката од татковата жена не откривај ја, таа ти е сестра по татко.

Со тоа Бог ги изедначува фактичките односи во семејството со правните и детето на жената станува и дете на мажот.

А истотака има и примери од историајта. Зарем св. Цар Јустинијан Први не ја зема св. Царица Теодора, иако таа имала многу врски пред него, па во бракот донесе и една ќерка?! Зарем тоа ги спречило Византија и народот да го поведат кон светост и Византија да ја направат христијанска држава?

Makedo, odgvorot ti e na mesto, Blagodaram.
so ovaa fraza sakav da kazam kolku samo nekoi popovi ne si ja odbrale vistinskata profesija i ne se na vistinskoto mesto, totalno teoloshki ne obrazovani. Krivo mi e sto e toa taka, se nadevam deka me razbiras, ne sum protiv svestenstvoto, samo protiv nekoi oddelni nesoodvetni crkovni lugje...

Znaci samo Bog se dozvoluva da bide,ako treba da bide, tocno Vizantija ne bi bila ona sto bila, bez Justinijan Skopski(Taorski).
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.