Кога монахот ќе одлучи да го напушти манастирот и
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24868
Датум на принтање: 29.Ноември.2024 во 17:51 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Кога монахот ќе одлучи да го напушти манастирот и
Постирано од: Panini
Наслов: Кога монахот ќе одлучи да го напушти манастирот и
Датум на внесување: 03.Септември.2011 во 03:01
Се дешавало монахот да да го напушти својот манастир и светата фамилија да замени со врска брак жена. Како гледате на тоа, дали је то волјата Божја,кој е вашиот личен став за ова?
------------- MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 03.Септември.2011 во 04:16
Voljata Bozhja e chovekot da ima slobodna volja.
I toa isto taka e i mojot lichen stav.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 03.Септември.2011 во 13:32
Човекот има добиено слободна волја да постапува како сака.
Според моето верско убедување нема да се достигне Небесното царство и доближување до Бога ако човек се одвојува од другите луѓе преку манастирски живот(од било која вера да е) и духовноста стане „професија„.
Исто така невозможно е да се стигне до Небото ако човек води живот без животен сопатник/сопатничка - бидејќи на Земјата треба да биде како на Небото, а во Небото секое чисто божествено битие има свој духовен партнер, Духот во објавите преку http://www.universelles-leben.org/cms/hr/prorostvo/prorocica.html - пророчицата за денешното време , ги нарекува дуали.
За потребата од брак или партнество наведов цитат од една Христова објава http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8186&PN=15 - тука .
Така да таквиот човек од примерот наведен во воведниот пост, доколку е решен да живее според http://www.universelles-leben.org/cms/hr/mi-o-nama/govor-na-gori.html - Божјите закони не само што не прави грев со стапувањето во брак туку прави чекор поблиску до Божјата волја.
------------- Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 03.Септември.2011 во 13:48
Majkl напиша:
Исто така невозможно е да се стигне до Небото ако човек води живот без животен сопатник/сопатничка - бидејќи на Земјата треба да биде како на Небото, а во Небото секое чисто божествено битие има свој духовен партнер, Духот во објавите преку http://www.universelles-leben.org/cms/hr/prorostvo/prorocica.html - пророчицата за денешното време , ги нарекува дуали.
За потребата од брак или партнество наведов цитат од една Христова објава http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8186&PN=15 - тука .
Така да таквиот човек од примерот наведен во воведниот пост, доколку е решен да живее според http://www.universelles-leben.org/cms/hr/mi-o-nama/govor-na-gori.html - Божјите закони не само што не прави грев со стапувањето во брак туку прави чекор поблиску до Божјата волја. |
Значи и Самиот Христос згрешил, бидејќи не земал жена? А да не говорам дека и голем дел од Апостолите не биле женети. Дали тоа значи дека тие не стигнале до Небото? Такво нешто, за кое говориш, никаде не е кажано ниту од Христос, ниту од Апостолите, а ниту пак од учениците на Апостолите.
Матеј 22,30 Зашто при воскресението ниту ќе се женат, ниту ќе се мажат, а ќе живеат како ангели Божји на небесата.
Ангелите не живеат во пар, туку живеат како што кажа Христос во стихот кој го поставив.
Бракот и монаштвото се дадени на човекот, а и слободната волја. Во зависност од почитувањето и правилниот однос кон двете нешта, зависи патот на човекот кон Небото, или кон Пеколот.
-------------
|
Датум на внесување: 03.Септември.2011 во 14:24
Македон напиша:
Значи и Самиот Христос згрешил, бидејќи не земал жена? | Исус од Назарет го искусил заедништвото со жена но таа го напуштила своето тело(починала) пред Исус да тргне да проповеда.
Тоа искуство Исус морал да го помине за да можел да ги разбере во иднина жените но и брачните луѓе кои му приоѓале за совет и сл.
Македон напиша:
Такво нешто, за кое говориш, никаде не е кажано ниту од Христос, ниту од Апостолите, а ниту пак од учениците на Апостолите. | Кажано е од самаиот Христос во неговто дело на објава: http://www.rijec.com.hr/product_info.php?products_id=36 - Ова е Мојата Реч - Алфа и Омега .
Македон напиша:
Матеј 22,30 Зашто при воскресението ниту ќе се женат, ниту ќе се мажат, а ќе живеат како ангели Божји на небесата. | Еве што како го објаснува Христос тој стих кој се сретнува и во едно друго евангелие, го повторува и го објаснува во „Ова е мојата Реч„:
„Ангелите во Небото, небеските битија, не стапуваат во брак во онаа смисла како што го прават тоа луѓето.
Тие се пронаоѓаат преку вечниот закон на љубовта, кој ги доведува заедно. Тие не стројникуваат и не бидуваат стројникувани. Тие не зачнуваат, како што зачнува човекот. Тие немаат пол, туку во Духот на Отец-мајка-Бога се две битија на поларитет: духовна жена - негатив принцип - и духовен маж - позитив принцип, две битија во поларитетните сили позитив и негатив, кои се поврзуваат.
Кој само се жени или мажи, врзан е за телото, и со тоа за човекот. Кој се венчава, тој е поврзан со Бога и со оној кого си го избрал. Затоа, секој нека ја препознае разликата: да се биде венчан и да се биде женет/мажена. Оној кој е само оженет/омажена, тој не оже да живее како ангелите во Небото, кои во Бога, нашиот Отец, се пронаоѓаат и се љубат.„ (стр 898 на македонското изд. од Ова е мојата Реч Алфа и Омега - гл.92.Редот на заедницата втор дел)
------------- Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
Датум на внесување: 03.Септември.2011 во 14:34
Majkl напиша:
Македон напиша:
Значи и Самиот Христос згрешил, бидејќи не земал жена? | Исус од Назарет го искусил заедништвото со жена но таа го напуштила своето тело(починала) пред Исус да тргне да проповеда.
Тоа искуство Исус морал да го помине за да можел да ги разбере во иднина жените но и брачните луѓе кои му приоѓале за совет и сл. |
Ќе може да видиме некаков историски извор за ова кое го говориш?
Во однос на останатите нешта, го почитувам твоето верување, но книгата за која говориш не е историски извор. Во историските извори, никаде не е споменато вакво нешто.
Не случајно, токму кога излезе делото на Ден Браун, историчарите прво ги отфрлија идеите дека Христос бил оженет, велејќи дека нема никаков историски доказ за тоа.
-------------
|
Датум на внесување: 03.Септември.2011 во 14:56
Македон напиша:
Ќе може да видиме некаков историски извор за ова кое го говориш? | Небаре историските извори мора да се компетентни по тоа прашање...
Македон напиша:
но книгата за која говориш не е историски извор. Во историските извори, никаде не е споменато вакво нешто. | Книгата е пред се` божествен извор, кој сака може да ја прочита, прифати или не прифати. Таа ќе стане историски извор дури за неколку века кога човештвото длабоко ќе навлезе во Христовото царство на мирот.
македон, јас го изнесов својот став за оваа тема „Кога монахот ќе одлучи да напушти манастир„, ако сакаш можеш и ти да го сториш истото - се друго би било нептребно убедување а со тоа и губење време и енергија.
|
Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 03.Септември.2011 во 15:17
Nego na mene nesto drugo mi tekna...Kakva e rabotata ako covek e zenet i posaka da bide monah...Sto se pravi vo toj slucaj?
------------- You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
Датум на внесување: 03.Септември.2011 во 15:51
Majkl напиша:
Македон напиша:
Ќе може да видиме некаков историски извор за ова кое го говориш? | Небаре историските извори мора да се компетентни по тоа прашање...
|
За жал, во материјалниот свет функционираат нештата.
Мојот став по ова прашање го изнесов погоре и кажав дека правилното сфаќање и доживување на богатството кое го нуди бракот или монаштвото ќе го одведат човекот во рајот, или во пеколот.
-------------
|
Датум на внесување: 05.Септември.2011 во 17:29
gonzo напиша:
Nego na mene nesto drugo mi tekna...Kakva e rabotata ako covek e zenet i posaka da bide monah...Sto se pravi vo toj slucaj?
|
Znaci Gonzo, prasanjevo ti e tokmu na mesto.
Za toa se bara Blagoslov, narodski kazano od arhierejskiot namesnik, odnosno mitropolit, pa potoa razvod i taka,se bira manastirot i staresinata, pa covekot se prima kako iskusenik i se taka dodeka ne stane dostoen za monashka shima, odnosno chin.
Intresna tema kako i da e, ala da ti e!
|
Датум на внесување: 05.Септември.2011 во 23:33
Panini напиша:
gonzo напиша:
|
Za toa se bara Blagoslov, narodski kazano od arhierejskiot namesnik, odnosno mitropolit, pa potoa razvod i taka,se bira manastirot i staresinata, pa covekot se prima kako iskusenik i se taka dodeka ne stane dostoen za monashka shima, odnosno chin.
Intresna tema kako i da e, ala da ti e! |
Разводот во тој случај, колку што јас знам, зависи од волјата на другиот сопружник. Доколку тој не се согласи со идејата на неговиот сопруг или сопруга за одење в манастир, нема да му даде развод и идејата на сопружникот за замонашување нема да може да стане реалност.
-------------
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Септември.2011 во 23:37
Panini напиша:
Се дешавало монахот да да го напушти својот манастир и светата фамилија да замени со врска брак жена. Како гледате на тоа, дали је то волјата Божја,кој е вашиот личен став за ова? |
мојот став е му е дошол паметот во главата
-------------
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Септември.2011 во 23:39
gonzo напиша:
Nego na mene nesto drugo mi tekna...Kakva e rabotata ako covek e zenet i posaka da bide monah...Sto se pravi vo toj slucaj? |
или бара мир или се крие ради долгови.Трети вариант нема.
-------------
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 01:40
Македон напиша:
Panini напиша:
gonzo напиша:
|
Разводот во тој случај, колку што јас знам, зависи од волјата на другиот сопружник. Доколку тој не се согласи со идејата на неговиот сопруг или сопруга за одење в манастир, нема да му даде развод и идејата на сопружникот за замонашување нема да може да стане реалност. |
S'e "slobodna volja" do "slobodna volja"...
Chovek po slobodna volja ne mozhel nitu da se zamonasi (odvoi od svetot na mirjanite), a da ne zboruvame za drugi raboti.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 01:48
Messenger напиша:
Македон напиша:
Panini напиша:
gonzo напиша:
|
Разводот во тој случај, колку што јас знам, зависи од волјата на другиот сопружник. Доколку тој не се согласи со идејата на неговиот сопруг или сопруга за одење в манастир, нема да му даде развод и идејата на сопружникот за замонашување нема да може да стане реалност. |
Chovek po slobodna volja ne mozhel nitu da se zamonasi (odvoi od svetot na mirjanite), a da ne zboruvame za drugi raboti.
|
Ако е женет сосема нормално е да не може да се замонаши. Црквата не дозволува развод, според зборовите Христови, освен доколку сопругата не се согласи со одлуката на својот сопруг. Бракот е подеднакво свет како и монаштвото. Штом некој пред Бога се согласил да биде и во добро и во зло со определена личност, нормално е од истата да бара дозвола доколку сака да стане монах.
-------------
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 02:00
Slobodna volja.
A dali treba da bara odobrenie za da go napushti monashkiot zhivot ?
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 12:39
Da so poseben blagoslov za rascinuvanje od Starecot, odnosno na primer Arhimandritot na manastirot.
Koga ima soglasnost od manastirskiot sobor togas se raschinuva monahot,mu se odzema monashkata shima i stanuva osloboden od zavetot.
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 12:42
Македон напиша:
Messenger напиша:
Македон напиша:
Panini напиша:
gonzo напиша:
|
|
Ако е женет сосема нормално е да не може да се замонаши. Црквата не дозволува развод, според зборовите Христови, освен доколку сопругата не се согласи со одлуката на својот сопруг. Бракот е подеднакво свет како и монаштвото. Штом некој пред Бога се согласил да биде и во добро и во зло со определена личност, нормално е од истата да бара дозвола доколку сака да стане монах. |
Makedo, znaci toa i jas go na kratko objasnuvam samo ne tolku detalno. Znaci prvo so soglasnost i od sporugata a bi bili dobro i od semejstvoto,potoa se bara blagoslov od duhovnikot vladikata za da se razvedat ta za da moze da se zamonasi.
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 15:37
Panini напиша:
Da so poseben blagoslov za rascinuvanje od Starecot, odnosno na primer Arhimandritot na manastirot.
Koga ima soglasnost od manastirskiot sobor togas se raschinuva monahot,mu se odzema monashkata shima i stanuva osloboden od zavetot. |
Povtorno slobodna volja, neli ?
A shto ako ne dobie poseben blagoslov od Starecot i soglasnost od manastirskiot sobor ?
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 15:43
Emi togas ne moze, zatoa se crkovnite kanoni,zatoa e taa praoslavna manastriska hierarhija, sto ne e za sekogo. No samo koga bi znael kako e kaj katolickite monastichki redovi, bi si rekol ah kolku samo Gospod Bog ne ni e potreben, Ko Stivena Hoking ;)!
i mala digresija da kazham, zatoa i verskata opredelba e slobodna voopsoto , nikoj ne te tera da pravis ona sto ne sakas...Pa taka e i so monahstvoto, stari moj...
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 16:00
Panini напиша:
Emi togas ne moze, zatoa se crkovnite kanoni,zatoa e taa praoslavna manastriska hierarhija, sto ne e za sekogo.
i mala digresija da kazham, zatoa i verskata opredelba e slobodna voopsoto , nikoj ne te tera da pravis ona sto ne sakas...Pa taka e i so monahstvoto, stari moj...
|
Znachi: "zakljuch, zakljuch katanac, ko me dirne ..."
Bog go sozdade chovek spored Svojot lik, mu go dade Svojot zdiv i go napravi sloboden chovek... pa potoa pravoslavnata crkva reshi toa malu da go smeni so donesuvanje kanoni i hiearhija koja odluchuva dali chovekot mozhe da ja prakticira svojata slobodna volja garantirana od Boga ili ne.
Ova me potsekja na muslimanite. Koga bevme pochesteni so nivnoto prisustvo na ovoj forum razbravme deka tie ne prisiluvaat nikogo da stane musliman, ama koga im napomenav deka istoto ne vazhi ako nekoj saka da izleze od toa, togash mi rekoa oti chovekot ima "obvrski" i ne mozhe tuku taka da si go menuva mislenjeto... moral da bara odobrenie za da se odmusliminizira.
Nekako ne im beshe po kjejf koga im rekov deka toa za mene znachi slobodno vleguvanje, no izlaganje samo vo mrtovechki kovcheg, barem spored dosegashnoto iskustvo shto go znaeme od lugje koi se obidele na neshto takvo.
Slobodna volja stari moj, neli ?
Patem, shto kje bide ako monahot samoinicijativno si izleze od manastirot bes dobivanje blagoslov od Stariot i soglasnost od manastirskiot sobor ?
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 16:10
Vidi dragi Messi,
znaci toa ti vikam, ti si sosema u pravo za se, samo ti kazuvam deka to se kanoni, i sekoj eden koj odlichuva da gi prifati mora da gi pochituva, zboruvame za onie shto svesno i samovolno se obvrzuvaat na ovoj svet chin. Znaci vo sekoja ima pravilia, koi se sozdadeni posle Isusa, znaci znaci, sekoja kultura ili zadenica si gi prisposobuvala pravilata kako im odgovaralo, pa taka verskite hristijanski crkvi denes se mnogu porazlichni od ona shto izvorno bilo, sepak od chovekot za chovekot, ili da recham od mokjnicite za narodot, ipak znaes deka crkvata e najgolemata biznis zajednica vo ovoj svet eden i edinstven,pa zatoa gi imame denes ovie kljuch katanci i ostalo, stari moj..
A na tvoeto prasanje eve ti odgovor, ke bide raschinet i blago kazano nepozelen ili izbrkan, pa mozi i vo najgori sljuchah proglasen za heretik, neshto kako mladiot buntoven Jevrejin, sto im kazhal ne na Farisejite, a ovije pak ne na Sadukejite i tn. Se nadevam deka kontas mojot malce metaforski stil na pismeno iznesuvanje, stari moj...
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 16:26
Panini напиша:
znaci znaci, sekoja kultura ili zadenica si gi prisposobuvala pravilata kako im odgovaralo, pa taka verskite hristijanski crkvi denes se mnogu porazlichni od ona shto izvorno bilo, sepak od chovekot za chovekot, ili da recham od mokjnicite za narodot, ipak znaes deka crkvata e najgolemata biznis zajednica vo ovoj svet eden i edinstven,pa zatoa gi imame denes ovie kljuch katanci i ostalo, stari moj... |
Amin!
Panini напиша:
A na tvoeto prasanje eve ti odgovor, ke bide raschinet i blago kazano nepozelen ili izbrkan, pa mozi i vo najgori sljuchah proglasen za heretik, neshto kako mladiot buntoven Jevrejin, sto im kazhal ne na Farisejite, a ovije pak ne na Sadukejite i tn. Se nadevam deka kontas mojot malce metaforski stil na pismeno iznesuvanje, stari moj... |
Amin!
Zadovolstvo mi e da imam konverzacija so iskren chovek kako tebe, stari moj.
|
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 17:43
Ama stari moj pa i site iskreni i obrazavni arhierejski namesnici, vladari, carovi , mokjnici go znaat i priznavat ova,ili barem bi trebalo, ama toa ne e pricina da otstapime od veruvanjata i sledenjeto na obicaite, I mene popot(protogjakon) ko bev pomlad mi vikase nemoj so nea,kako ne ti e sram bre ima dete, aaa uuu, gresnica e, ama ete i kjerka mu deneska ima klipcinja so razlicni partneri na koja se zadovoluvaat zaprepasteni srednoskolci i ostali onanizatori,
znaci znaci ne veruvame vo pretpostavenite i glavnite, veruvame vo nasiot lichen izbor i dostojnost vo verata, kao sto bi trebalo da bide, sekoja rabota ima dve strani,prirodna stvar, ama i bozestvena, ko i Isus na primer, taka da se e sveto samo ako napravis da ti bide, mojata vera ne e sledenje i ogranicuvanje, mojata vera e rezultat na licnoto nezadovolsto i alcnost na covekot od samiot sebesi...stari moj..
|
Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 06.Септември.2011 во 18:23
Fino da se znae...blagodaram... Znam za bracen par, postari ludje kaj koi cerka ima se zamonasila prvo, a podocna i tie...E sega dali i tuka e sledena procedurata so gracanski razvod bidejci obajcata vo isto vreme vlegle vo manastir ili taka nekako...Po slobodna volja razbira se...
------------- You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
Датум на внесување: 07.Септември.2011 во 01:04
gonzo напиша:
Fino da se znae...blagodaram...
|
Kolega, da ne se tokmish i ti ?
|
Датум на внесување: 07.Септември.2011 во 01:21
Panini напиша:
I mene popot(protogjakon) ko bev pomlad mi vikase nemoj so nea,kako ne ti e sram bre ima dete, aaa uuu, gresnica e, |
Овој совет е најкатастрофалниот совет што можел некој да ти го даде, ако жената е немажена. Зарем свештеникот не го прочитал Стариот Завет и одредбите за семејеството, а и Новиот Завет? Во Стариот Завет јасно пишува:
Tрета Книга Мојсеева
18,11 Голотијата на ќерката од татковата жена не откривај ја, таа ти е сестра по татко.
Со тоа Бог ги изедначува фактичките односи во семејството со правните и детето на жената станува и дете на мажот.
А истотака има и примери од историајта. Зарем св. Цар Јустинијан Први не ја зема св. Царица Теодора, иако таа имала многу врски пред него, па во бракот донесе и една ќерка?! Зарем тоа ги спречило Византија и народот да го поведат кон светост и Византија да ја направат христијанска држава?
-------------
|
Датум на внесување: 07.Септември.2011 во 23:55
Македон напиша:
Panini напиша:
I mene popot(protogjakon) ko bev pomlad mi vikase nemoj so nea,kako ne ti e sram bre ima dete, aaa uuu, gresnica e, |
Овој совет е најкатастрофалниот совет што можел некој да ти го даде, ако жената е немажена. Зарем свештеникот не го прочитал Стариот Завет и одредбите за семејеството, а и Новиот Завет? Во Стариот Завет јасно пишува:
Tрета Книга Мојсеева
18,11 Голотијата на ќерката од татковата жена не откривај ја, таа ти е сестра по татко.
Со тоа Бог ги изедначува фактичките односи во семејството со правните и детето на жената станува и дете на мажот.
А истотака има и примери од историајта. Зарем св. Цар Јустинијан Први не ја зема св. Царица Теодора, иако таа имала многу врски пред него, па во бракот донесе и една ќерка?! Зарем тоа ги спречило Византија и народот да го поведат кон светост и Византија да ја направат христијанска држава?
|
Makedo, odgvorot ti e na mesto, Blagodaram.
so ovaa fraza sakav da kazam kolku samo nekoi popovi ne si ja odbrale vistinskata profesija i ne se na vistinskoto mesto, totalno teoloshki ne obrazovani. Krivo mi e sto e toa taka, se nadevam deka me razbiras, ne sum protiv svestenstvoto, samo protiv nekoi oddelni nesoodvetni crkovni lugje...
Znaci samo Bog se dozvoluva da bide,ako treba da bide, tocno Vizantija ne bi bila ona sto bila, bez Justinijan Skopski(Taorski).
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 08.Септември.2011 во 00:31
Panini напиша:
Се дешавало монахот да да го напушти својот манастир и светата фамилија да замени со врска брак жена. Како гледате на тоа, дали је то волјата Божја,кој е вашиот личен став за ова? |
Да, напуштањето на манастирот е дефинитивно Божјата воља за секој монах. Бог никаде не заповедал христијаните да се затвараат во манастири, туку да бидат сол и светлина (живи сведоци) во светот, меѓу луѓето. Така што нивното ослободување од таму сигурно е Божјата воља. А дали треба или не треба да се мажат женат, тоа си е лично за секој посебно. Ако некој монах не може да издржи без жена, тогаш тој го нема дарот за самец и за него/неа Божјата воља е да биде во брак.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 08.Септември.2011 во 00:47
Vidi Zevangelos,
Bozjata Volja ne e napustanjeto na manastirot na Monasite..Bozjata Volja e ne sudenjeto na ostanatite za monasite...Samo Bog ja znae negovata Volja, a ne nie, sekoj si sledi Negovata Volja, no dali e Gospod del od taa volja si znae licno On...Zosto da ne bide Bozjata Volja site sto ne se pravoslavni da stanat pravoslavni, site sto ne se muslimani da stanat muslimani, site sto ne se protestani i katolici da stanat protestani i ostalo..Zosto toa ne e Bozjata Volja site da sme edno, tuku site razlicno...Da imas dve crkvi u maalo, da bidat razlicni...
|
Датум на внесување: 08.Септември.2011 во 00:51
Panini напиша:
Bozjata Volja ne e napustanjeto na manastirot na Monasite. |
Од каде знаеш? Јас дознавам која е Божјата воља од Светото Писмо. Од каде ти знаеш дека Божјата воља за монасите не е напуштањето на манастирот?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 08.Септември.2011 во 00:55
pa toa i ti go kazuvam, vidis vo prodolzetokot, Samo Bog ja znae negovata Volja, ne bi sakal da pocnam so bibliski citati zatoa sto mislam deka si mnogu posofisticiran vo toj pogled, i citatite sekogas ke bidat na tvojata strana..Ama verata sekogas,ama sekogas ke bide na Bozjata strana...Znaes site nie birame patista, samo Bog znae dali sme go odbrale vistinskiot...
Razmisli dali navistina sakas da zivees vecno..
|
Датум на внесување: 08.Септември.2011 во 02:16
Panini напиша:
Samo Bog ja znae negovata Volja, |
Тоа не е случај со христијанскиот Бог. Христијанскиот Бог му открил на човекот еден голем дел од Неговата воља, особено за вољата поврзана со човекот, неговото морално однесување, неговото христијанско служење, му открил што е Богоугодно, а што не е. Монаштвото е пракса превземена од другите религии. (пр. хиндуизмот). Исус и апостолите поучувале за безбрачност, но не и за замонашување во некој манастир и физичко одделување од светот.
|
Датум на внесување: 08.Септември.2011 во 02:42
Па чудни се патиштата господови...како што се и луѓето...секоја вера на својот начин..културолошки разлики...денес уште на пример се колат животни за жртви и се прават многу погрешни работи според Билијата, но сепак сите религии егзистираат... некои цркви вршат служби наутро а некои навечер, некои пеат за и на Бога со гитари и тапани во црквите, некои со кандила и свеќи... се различно а со една цел..Слава чест и фала на Бога...тогаш не вреди објаснување, се е само толкување и следење на идоли и верски магови, се, па дури и вашето хрстијанство изворно богоугодно без грешки...нели?
|
Датум на внесување: 08.Септември.2011 во 14:37
Panini, не те разбраш што сакаш да кажеш/прашаш. Само Богоугодноста му носи слава на Бога. Оние работи кои Бог ги забранил, а верниците ги прават, тие работи не му носат слава на Бога. Слава на Бога му носи послушноста на Неговиот збор, послушноста кон Неговите заповеди, учење. Не можеш ти да се качиш на некоја бандера и кога луѓето ќе те прашуваат зошто висиш таму, ти да велиш: На овој начин го прославувам Бога Тоа е апсурдно, бидејќи Бог нема побарано такво нешто од верниците.
|
Датум на внесување: 08.Септември.2011 во 22:31
A dali ima Bog pobarano od vernicite, potocno od nekoi crkvi, ili od nekoi lugje sto se narekuvaat Biblicari, da kazuvaat koja vera e, a koja ne e vo pravo...
A dali e tolku bitno da bides podronet(baptdzo) vo voda koga si vozrasen ili koga si bebe?Sto e toa bitno, vazno ke si podronet. Sekoja vera go prifatila toa, na svoj nacin, ako taka ne vo Svetite Knigi, Ajde bebinjata ne se svesni pa toa e mozebi greska, ama i na vozrasnite im prisiluvaat vo harizmatskite i podronuvackite crkvi da bidat podroneti vo voda so blaga prisila, koga ke vidis se e kako sto crkovnite lideri ke nametnat...
|
Датум на внесување: 09.Септември.2011 во 06:19
Bog mu ja garantira slobodnata volja na chovekot i ovoj mozhe po slobodna volja da se zamonashi i po slobodna volja da se odmonashi.
Nikoj nema pogolem avtoritet od Boga za da mu ja odzeme taa sloboda na chovekot... samo toj samiot mozhe da se otkazhe od nea !
|
Датум на внесување: 10.Септември.2011 во 02:17
Taka e stari moj Messi,
amam ocigledno na nekoi poedinci ili religozni zdruzeni grupacii ne im odgovara toa, bidejki ne e del od kodeksot ili postulatite ili odredbite i nacelata na nivnata si verska denominacija ili ispovedanie ili zdruzenie ili klub ili centar ili baza ili dom ili stan ili zajednica ili crkva ili naredba od verskiot lider ili slichno...se cudam kako na takvite im ne e jasno deka ne se slobodni vo verata, tuku deka se pod pritisok nesto kako neprimetlivo perenje na mozokot...imaat strav od samite sebe si, ne se za dzabe tolku citati i izvadoci od Biblijata posto ne imaat drigi izvori ili izgovori, deka nemaat cista sovest i iskrena dusa i srce, slabi se kako i nivnite nekolkuchleni zaednici...
E sega dali e vo prasanje biznisot, keshot isugestivnata mok na nivnite lideri,( a Evangelios zatoa ovoj pat sega e podobar od prethodniot)? i uchenja da mu davaat slava cest i fala na Boga ili pak stvarno se uvereni vo toa deka e praviot pat, a shto da rechat katolicite, protestanite, budistite,jevrejite ili hinduistite tie ne se pravo.. Samo vie ste ha Evangelios ...
|
Датум на внесување: 10.Септември.2011 во 19:31
Ние имаме слободна воља и да си го одземеме животот, но тоа не значи дека тоа е Богоугодно и дека нема да ги кркаме последиците од тој сопствен избор. Постојат верници од некои култови кои одземајќи си го животот мислат дека му служат на својот бог. Тие тоа го сметаат за богоугодно. Нивна воља, нели никој не треба да им се меша во нивниот избор. Но зарем никој не треба да ги советува? И зошто советот би се сметал за осуда? Христијаните кои ја читаат Божјата воља во Светото Писмо се должни таквите да ги опоменат и да им укажат на Божјата воља согласно Светото Писмо. А потоа нивно е дали ќе веруваат или ќе речат: абе тоа се куп прикаски батали не верувам во тоа, јас си верувам во мојата вера која вели дека е богоугодно да се самоубиеш.
|
Датум на внесување: 10.Септември.2011 во 21:02
Ako dozvoluvash hristijani da sovetuvaat vernici od drugi veri, togash treba isto taka da dozvolish vernicite od drugi veri da gi sovetuvaat hristijanite, neli ?
A kolku ima logika vernik od edna vera da sovetuva vernik na druga vera ?
Ili kazhano na poslikovit i poednostaven nachin : kolku EvAngelos bi sednal da slusha i prifakja sovetuvanje od musliman ?
|
Датум на внесување: 11.Септември.2011 во 14:20
Panini напиша:
a shto da rechat katolicite, protestanite, budistite,jevrejite ili hinduistite tie ne se pravo.. Samo vie ste ha Evangelios ... |
Зарем може сите да се во право? Прочитај ги Аристотеловите правила за силогизмите.
Патем, ако не сакаш да се занимаваш со философијата на Аристотел, мошне поучен пример за тоа дека не може сите да се во право, кој би требало да го прочиташ, е примерот со изведувањето сати (палење на живата вдовица во Индија, заедно со телото на нејзиниот сопруг по неговата смрт) пред британскиот генерал. Неговиот одговор содржи многу вистини.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Септември.2011 во 14:43
Sekoja vera si e vo pravo samata za sebe.
Zatoa ima bezbroj veri i samo edna nauka.
A logikata, kako i matematikata, e samo alat, pa istata podednakvo se koristi vo site veri. Koristenjeto na alatot ne dokazhuva nishto bidejkji biten e materijalot ( pretpostavkite ) so koj kje se pojde vo negovata upotreba.
A toa e GIGA principot: garbage in, garbage out.
|
Датум на внесување: 11.Септември.2011 во 15:34
Македон напиша:
Зарем може сите да се во право? Прочитај ги Аристотеловите правила за силогизмите. | Па добро но и тој бил паганин како Платон, или бар атеист
Македон напиша:
мошне поучен пример за тоа дека не може сите да се во право, кој би требало да го прочиташ, е примерот со изведувањето сати (палење на живата вдовица во Индија, заедно со телото на нејзиниот сопруг по неговата смрт) пред британскиот генерал. Неговиот одговор содржи многу вистини. | Како оди целата случка со генералот и Сати(така се вика тој чин на палење)?
Инаку и јас се согласувам дека не може се` да биде вистина, но сите религии содржат делови од вечната вистина. Добра илустрација е (мислам, арапска ли беше) приказна со луѓето кои во темница се обидувале со помош на сетилото за допир да го опишат слонот како изгледа, па едниот рекол слонот е како змија бидејжи ја фатил сурлата, другиот рекол не не, како лист од палма е бидејќи го фатил за уво и тн.
Слонот ништо од тоа не е но со право може во делови да се спореди со сето она кое тие го изнесувале. Е сега со приказната е полесно, ќе запали некој светло и ќе се види што е, со религиите е посложено бидејќи повеќето се стари и претрпеле многу перипетии низ историјата. Токму затоа има потреба од современ божји пратеник - пророк, преку кој Бог ќе ја запали светилката т.е. ги објасни нештата како навистина стојат.
|
Датум на внесување: 11.Септември.2011 во 16:09
Majkl напиша:
Македон напиша:
Зарем може сите да се во право? Прочитај ги Аристотеловите правила за силогизмите. | Па добро но и тој бил паганин како Платон, или бар атеист |
Кажаното од него е правило во логиката, независно дали тој е паганин, атеист, политеист, монотеист или нешто друго.
Majkl напиша:
Македон напиша:
мошне поучен пример за тоа дека не може сите да се во право, кој би требало да го прочиташ, е примерот со изведувањето сати (палење на живата вдовица во Индија, заедно со телото на нејзиниот сопруг по неговата смрт) пред британскиот генерал. Неговиот одговор содржи многу вистини. | Како оди целата случка со генералот и Сати(така се вика тој чин на палење)?
|
Од еден мој поранешен пост:
Македон напиша:
...Во однос на обичаите, мошне јасна разлика меѓу еврејско-христијанскиот монотеизам и верувањето на другите народи е одговорот на британскиот генерал Сер Чарлс Напиер упатен до водачите на едно хиндуско село кои сакале да ја запалат вдовицата заедно со нејзиниот покоен сопруг:
,,Вие велите дека ваш обичај е да ги палите вдовиците. Добро тогаш. И ние исто така имаме обичај: кога маж ќе ја запали жената жива, ние му врзуваме јаже околу вратот и го бесиме. Градете ја вашата погребна платформа, моите теслари ќе изградат бесилка. Вие можете да ги следите вашите обичаи. А ние ќе ги следиме нашите". |
Секако, палењето не се случило.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Септември.2011 во 17:37
Majkl напиша:
Добра илустрација е (мислам, арапска ли беше) приказна со луѓето кои во темница се обидувале со помош на сетилото за допир да го опишат слонот како изгледа, па едниот рекол слонот е како змија бидејжи ја фатил сурлата, другиот рекол не не, како лист од палма е бидејќи го фатил за уво и тн.
|
Indijska, ne arapska. Arapite nemaat slonovi.
Indijcite so taa prikazna ilustriraat kako celinata se manifestira vo navidum nepovrzani delovi i kako poradi majata lugjeto tie delovi si gi interpretirat na svoj nachin.
|
Датум на внесување: 11.Септември.2011 во 17:43
Македон напиша:
Majkl напиша:
Македон напиша:
Зарем може сите да се во право? Прочитај ги Аристотеловите правила за силогизмите. | Па добро но и тој бил паганин како Платон, или бар атеист |
Кажаното од него е правило во логиката, независно дали тој е паганин, атеист, политеист, монотеист или нешто друго.
|
Paganite bile genijalni lugje koi i do deneshen den ne se pravilno razbrani i se demonizirani od odredeni veri.
Vo paganstvoto cvetaa naukata i filozofijata... koga zacaruva Hristijanstvoto seto toa otide vo rikverc i vo Evropa se vtemelija crnite vekovi.
P.S. Nadvor sum od temata, pa zatoa ne prodolzhuvam i ne se nadovrzuvam ponatamu.
|
Постирано од: Bronhi
Датум на внесување: 30.Декември.2011 во 19:26
Според црковното право: Монахот не смее да излезе од манастирот без дозвола од игуменот.
Што се однесува до напуштање на монаштвото тоа е личен избор, како што е личен избор и прифаќањето на истиот. Лично се согласуваш со правата и обврските што произлегуваат од замонашувањето.
Никој не може да те замонаши со сила (би било невалидно), ниту пак да те размонаши со сила доколку немаш грешки во учењето.
Проблем настанува за оној што самоволно би заминал доколку е во свештенослужителски чин (ѓаконски, свештенички или епископски). Монашкиот потстриг е лично ветување додека свештеничкото ракополагање е нешто сосема друго - еднаш ракоположен, за навек ракоположен.
НО исто така доколку си во некој свештенослужителски чин и ти текне „од денес веќе не сум свештенослужител“ НИКОЈ не може со сила да те натера да бидеш! Ќе има санкции но во доменот на духовното бидејќи ниту една Православна црква нема право да те лиши од слобода или сл. Тоа што самиот си се откажал од свештенослужителскиот чин зборува дека или си свесен за духовните последици и си подготвен да се соочиш со истите, или воопшто не сметаш дека истите се релевантни.
------------- Земете БРОНХИ полесно се дише
|
Постирано од: Omar
Датум на внесување: 30.Декември.2011 во 20:29
Bronhi напиша:
Ќе има санкции но во доменот на духовното бидејќи ниту една Православна црква нема право да те лиши од слобода или сл. Тоа што самиот си се откажал од свештенослужителскиот чин зборува дека или си свесен за духовните последици и си подготвен да се соочиш со истите, или воопшто не сметаш дека истите се релевантни. |
Kakvi sankcii?
-------------
|
Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 03.Јануари.2012 во 01:32
Majkl напиша:
Македон напиша:
Тоа искуство Исус морал да го помине за да можел да ги разбере во иднина жените но и брачните луѓе кои му приоѓале за совет и сл.
|
Без навреда, ама таа вашата „пророчица“ може без проблем да направи сценарио за сајнс-фикшн филм.
------------- + Љубовта покрива многу гревови +
|
Датум на внесување: 03.Јануари.2012 во 02:06
Messenger напиша:
Македон напиша:
Majkl напиша:
Македон напиша:
|
Paganite bile genijalni lugje koi i do deneshen den ne se pravilno razbrani i se demonizirani od odredeni veri.
Vo paganstvoto cvetaa naukata i filozofijata... koga zacaruva Hristijanstvoto seto toa otide vo rikverc i vo Evropa se vtemelija crnite vekovi.
P.S. Nadvor sum od temata, pa zatoa ne prodolzhuvam i ne se nadovrzuvam ponatamu.
|
Не е спорно дека имало паганска интелегенција, која со тек на време замрела, но да се рече дека со Христијанството се’ отишло во рикверц, е надвор од разумот и реалната историја.
Да се потсетиме на вистината:
„Правната држава, која е толку вообичаена за нас денес, и е формирана врз основа на римското право, била создадена токму во Византија, пред 1500 години. Правниот систем, кој е основа на сите типови закони во повеќето современи држави, – е колосална творба на Византиската јуриспруденција од епохата на императорот Јустиниан. Системот на школското и висoкото образование прво на светот се појавил во Византија; токму овде во V век се појавил првиот универзитет. Во Византија бил создаден најстабилниот финансиски систем во историјата на човештвото, кој останал практично во неизменет облик повеќе од 1000 години. Современата дипломатија со нејзините основни принципи, правила и норми на однесување – се создавала и обликувала овде, во Византија. Инженерската уметност и архитектура на Византија немале рамни на себе, па и денес ремек-делата на Византиските мајстори – како куполата на Света Софиа, восхитуваат со совршенството на техничката изведба.
Никоја друга империја во историјата на човештвото не опстанала толку долго, како Византија. Таа постоела 1123 години. За споредба: големиот Рим паднал по 800 години од основањето, Османскиот султанат се распаднал за 500 години, кинеската империја Цин – за 300 г., Руската империја постоела 200 години, Британската – 150, Австро-Унгарската – околу 100 години. На територијата на Византија во периодот на процвет живеела шестина од населението на Земмјата. Империјата се простирала од Гибралтар до Еуфрат и Арабија. Во неа припаѓале териториите на современите Грција и Турција, Израел и Египет, Бугарија, Србија и Албанија, (Македонија – забел. на прев.), Тунис, Алжир и Мароко, дел од Италија, Шпанија и Португалија. Во Византија имало околу 1000 градови – речиси толку, колку во современа Русија.
...во текот на илјади години сета меѓународна тоговија била основана на златната Византиска монета.“
Византија во нејзиниот најголем подем била нешто за што сега народот сонува, ама не може да го оствари - космополитска империја базирана на христијански етички и морални принципи. Во случајот со Византија, токму тоа паганство изиграло голема улога како еден од причинителите за да се случи распадот на самата империја и на онаа извесна идила која била постигната. Имено, кога Грците, кои во тоа време како и сите останати народи кои живееле во Византија се нарекувале Ромеи, почнале да се осврнуваат на западните култури кои живееле национално одвоено гордеејќи се со своите пагански претци, и самите почнале да се чувствуваат како одвоена националност, потомци на грчките филозофи, а со тоа почнале надмено и арогантно да се однесуваат кон другите народи во Византија. Тоа со тек на времето прераснало во големи немири кои довеле до пад на едно од најуспешните и највеликите царства на секое поле.
Значи, се’ додека идеалот бил Христос, Византија цветала, а кога идеалот станал овоземен - пагански, тогаш се’ се растурило.
Тоа не значи дека немало проблеми, бидејќи сепак тие се човечка слабост, но битен е нивниот начин на решавање. Кога се гледа христоцентрично, неминовно доаѓа до успех, а кога ќе се почне наместо нагоре, погледот да се движи надолу, тогаш доаѓа до вистински пад, кое што целата историја на човештвото го докажува, почнувајќи од Адам и Ева.
|
Датум на внесување: 03.Јануари.2012 во 06:33
Sekoj mozhe da si ja tolkuva istorijata kako miluva, no nauchno-istorijski fakt e deka crnite vekovi vo Evropa zapochnaa so vtemeluvanjeto na Hristijanstvoto vo Rimskata Imperija i nejzinoto raspagjanje pochnuvajkji od pettiot vek.Posle kusotrajniot Renesansen period, rabotite pochnaa temelno da se menuvaat od 16 vek so pojavata i razvivanjeto na Reformizmot. Vistinskata presvrtnica nastanuva vo 17 i 18 vek so doagjanjeto na taka narechenite Vekovi na Razumot i Prosvetluvanjeto. Volter i Kant so pravo ja osudija hristijanskata religiozna dominacija vo opshtestvata kako glaven krivec na socijalniot i nauchniot regres vo Evropa.
|
Датум на внесување: 03.Јануари.2012 во 23:44
Maran Ata напиша:
Majkl напиша:
Исус од Назарет го искусил заедништвото со жена но таа го напуштила своето тело(починала) пред Исус да тргне да проповеда.
|
Без навреда, ама таа вашата „пророчица“ може без проблем да направи сценарио за сајнс-фикшн филм. | Не може бидејќи тоа не стои во нејзиниот налог. Бог ја повикал да биде пророк а не сценарист.
Твојот коментар не ме навредува, но имај во предвид дека тој може да се даде за било која религија, па и онаа која ти ја прифаќаш за вистинита. Толку многу „специјални филмски ефекти„ колку што има во религиите(претворање на виното во нечија крв, зачнување без секс, предмети со магична моќ и др.), тоа ни Лукас со Спилберг веројатно не ќе умееле да направат.
|
Датум на внесување: 05.Јануари.2012 во 05:24
Messenger напиша:
Sekoj mozhe da si ja tolkuva istorijata kako miluva, no nauchno-istorijski fakt e deka crnite vekovi vo Evropa zapochnaa so vtemeluvanjeto na Hristijanstvoto vo Rimskata Imperija i nejzinoto raspagjanje pochnuvajkji od pettiot vek.Posle kusotrajniot Renesansen period, rabotite pochnaa temelno da se menuvaat od 16 vek so pojavata i razvivanjeto na Reformizmot. Vistinskata presvrtnica nastanuva vo 17 i 18 vek so doagjanjeto na taka narechenite Vekovi na Razumot i Prosvetluvanjeto. Volter i Kant so pravo ja osudija hristijanskata religiozna dominacija vo opshtestvata kako glaven krivec na socijalniot i nauchniot regres vo Evropa.
|
Наведи конкретно кои црни векови. Верувај ми, на секоја „црна точка“ што ќе ја дадеш во Христијанството, може да се даде контра „црна точка“ за паганизмот. Патем, кога јас зборувам за Христијанството, под Христијанство го подразбирам правото учење кое е дадено од Господ Исус Христос преку апостолите и пренесено преку Светите Отци. А оние Крстоносни војни и сл. чудесии од западниот свет, за жал се производ на отпаѓање од Бога, производ кој нема никаква врска со вистинската вера. Тоа е злоупотреба на Вистината од страна на духовно болни умови за свои лични интереси.
А Волтер и Кант... кој фактор и кое мерило се тие?! Што направиле тие во животот добро, за да имаат образ да посочат едно цело верување како негативно?
|
Датум на внесување: 05.Јануари.2012 во 05:32
Majkl напиша:
Maran Ata напиша:
Majkl напиша:
Исус од Назарет го искусил заедништвото со жена но таа го напуштила своето тело(починала) пред Исус да тргне да проповеда.
|
Без навреда, ама таа вашата „пророчица“ може без проблем да направи сценарио за сајнс-фикшн филм. | Не може бидејќи тоа не стои во нејзиниот налог. Бог ја повикал да биде пророк а не сценарист.
Твојот коментар не ме навредува, но имај во предвид дека тој може да се даде за било која религија, па и онаа која ти ја прифаќаш за вистинита. Толку многу „специјални филмски ефекти„ колку што има во религиите(претворање на виното во нечија крв, зачнување без секс, предмети со магична моќ и др.), тоа ни Лукас со Спилберг веројатно не ќе умееле да направат. |
Само правиш превид на едно нешто - претворањето на виното и лебот во Тело и Крв Христова ден денеска се докажува, додека она што ти го тврдиш е само пуста хипотеза која нема основа и никогаш не може да биде докажана. Во врска со магичната моќ што ја спомнуваш, не знам каде прочита дека некој предмет во христијанството има магична моќ, кога христијаните не веруваат во магично стекнување на било што (барем правоверните христијани). А доколку мислиш на чудотворни икони и мошти и сл., тогаш си во грешка, затоа што тоа не е магија, туку Божја благодат која се пројавува низ одредени предмети, како што тоа била змијата во Стариот Завет за времето на Мојсеја или убрусите и облеката на апостолите и Господ во Новиот Завет (но, претпоставуавм тебе ниту овие примери не ти значат ништо, затоа што според толкувањето на „пророчицата“ што ја следите, Светото Писмо е искривено, изопачено, фабрикувано, менувано и што ли уште не, па затоа и не постои ни основа за разговор со факти, затоа што секој факт и вистина за тебе ќе биде фикција и измислување).
Секое добро!
|
Датум на внесување: 05.Јануари.2012 во 18:24
Maran Ata напиша:
Majkl напиша:
Твојот коментар не ме навредува, но имај во предвид дека тој може да се даде за било која религија, па и онаа која ти ја прифаќаш за вистинита. Толку многу „специјални филмски ефекти„ колку што има во религиите(претворање на виното во нечија крв, зачнување без секс, предмети со магична моќ и др.), тоа ни Лукас со Спилберг веројатно не ќе умееле да направат. |
Само правиш превид на едно нешто - претворањето на виното и лебот во Тело и Крв Христова ден денеска се докажува, додека она што ти го тврдиш е само пуста хипотеза која нема основа и никогаш не може да биде докажана. | И копривата и спанаќот се претвораат во крв па не значи дека се Христови. Денес сè и сешто се докажува, на пр. во книгата „Патот на големата разделба„ напишана од еден гуру во Хари Кришна движењето има интересни научни докази за чудесните својства на водата од Ганга,е дна од најзагадените (но за хиндусите свети) реки во светот. Мене лично ми е сеедно, Исус ете нека и не бил во заедништво со жена, ама ов ати што го велиш е уште поголема хипотеза:
Maran Ata напиша:
Во врска со магичната моќ што ја спомнуваш, не знам каде прочита дека некој предмет во христијанството има магична моќ, кога христијаните не веруваат во магично стекнување на било што (барем правоверните христијани). А доколку мислиш на чудотворни икони и мошти и сл., тогаш си во грешка, затоа што тоа не е магија, туку Божја благодат која се пројавува низ одредени предмети, како што тоа била змијата во Стариот Завет за времето на Мојсеја или убрусите и облеката на апостолите и Господ во Новиот Завет. | Ајде сега, не е врат туку шија... добро ете нека не бидат предмети со магична моќ, нека бидат тнр. свети предмети и реликвии, исто му се фаќа. Ако тебе ти помагаат и те прават среќна во ред... сето тоа спаѓа во Спилберг и Лукас и СФ, нешто спектакуларно, верско шоу. Наспроти тоа, мене и понатака ми делува многу пологично да ако некој сака на другите да им помага како што тоа го правел спасителот наш Исус Христос, дека треба и самиот до некаде да искуси некои работи за да подобро умее да се соживее и сфаќа како им е на другите, а со цел да им помогне.
Maran Ata напиша:
но, претпоставуавм тебе ниту овие примери не ти значат ништо, затоа што според толкувањето на „пророчицата“ што ја следите, Светото Писмо е искривено, изопачено, фабрикувано, менувано и што ли уште не, па затоа и не постои ни основа за разговор со факти, затоа што секој факт и вистина за тебе ќе биде фикција и измислување | Почитувана Maran Ata, тоа не се факти ти што го наведуваш, ова може да се врти до недоглед, па и јас можам да речам, „вам православните ништо не ви значи Христовата(!) објава: Ова е Мојата Реч Алфа и Омега - за вас е тоа лажно, искривено пророштво и тн.„ Секако дека нема место за дискусии. Мислам дека сите повеќе би сме профитирале и духовно и материјално од твојот поздрав(а тоа е она најважнопто да си го правиме едни на други): Секое добро!
|
|