|
Natural Language Processing Software |
Внеси реплика |
Автор | |
Macedalien
Сениор Регистриран: 15.Април.2005 Локација: France Статус: Офлајн Поени: 114 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 15.Јули.2006 во 16:53 |
Прва од ваков вид за Македонскиот јазик, оваа платформа е изработена во Perl и наскоро ќе биде ставена на веб страна и ќе може да се користи од поширока публика. Се работи, имено, за обична CGI скрипта којашто е способна да ги даде сите форми на еден глагол врз основа на неговиот инфинитив. На неа работам јас и уште еден друг форумџија (Thief )којшто е ”задолжен” за дескриптивниот-граматички дел т.е. морфологијата на глаголите.
Еве и неколку скриншотови од тестот на програмот вчера вечер како и опис на целата процедура :
1. Кодот е направен во Perl. Се работи за мала скрипта од околу 200 линии.
2. Како INPUT, ставив еден глагол (глаголот ”чека”) во еден обичен текст фајл (glagoli.txt) :
3. Процедурата (сега засега преку NutShell) се врши на следниот начин :
Резиме :
а) Се егзекутира скриптата fleximac.pl и како INPUT и се дава фајлот glagoli.txt којшто може да содржи еден или повеќе глаголи од која и да било група (глаголи коишто завршуваат на ”а”, на ”е” или на ”и”). Како OUTPUT е генерирана т.е. создадена веб страната rezultat.html.
b) Резултатите од менувањето на глаголот ”чека” можете да ги видите доколку кликнете овде. П.С. Добра вест. Работата не застанува во моментот кога е најинтересно : се работи и на CGI интерфејс за автоматско членување на именки (би требало да биде оперативен и врз придавките) и се надевам дека до крајот на летото се ќе биде спремно и ќе можете да ги менувате вашите глаголи на интернет. П.П.С. За да се уверите во ефикасноста на истата, можете да ја тестирате во наредните два часа доколку кликнете овде.
|
|
Macedalien
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Доколку познавате или доколку сте користеле друг вид на ваков софтвер за македонскиот јазик, слободно пишете овде. |
|
Macedalien
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Критики?
|
|
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а за да се изврши .pl скрипта што треба да се има инсталирано?
|
|
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|
Macedalien
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
perl interpreter.
|
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |