IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Само за грешници! Новиот Почеток
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Само за грешници! Новиот Почеток

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 14:18
Originally posted by Marinceska Marinceska напиша:

Остави ги философиите. Жените може да се родени повторно, како и мажите, но во Новиот Завет мошне јасно е напишано кои се функциите во Црквата и кој ги држи. Секаква философија, теоретизирање се излишни. Новиот Завет е јасен.

Ви кажав и пак ќе ви кажам ова што го говорите е зависно од тоа за која Црква вие зборувате.

Сепак сеуште не ми одговоривте на пашањето дали Духот е маж или жена?

Најпрво од се треба евангелието да сфати преку кое може да се научи за Божјта љубов кон нас.

Јас не ви филозофрам ниту пак теоретизирам. Сигурно да Новиот Завет е јасен не го противречувам ова.

Евангелието Христово е здрава наука и Бог го даде толку едноставно да и дете со неговиот неразвием ум може да го разбере.

Еве во претходната порака вие ми го посочивте овој стих: Ако сакаат да научат нешто, нека ги прашаат своите мажи дома, зашто е срамно жената да зборува во црква.(1 Коринтјаните 14:35)

Еве ви споредба на она што сакам да ви го кажам: 1 Коринтјаните 7:13-14 : А жената која има маж, кој не верува, а кој се согласува да живее со неа, да не го напушта мажот, 7:14 зашто мажот кој не верува се осветува преку жената, а жената која не верува се осветува преку мажот.

зашто мажот кој не верува се осветува преку женатаАко сакаат да научат нешто, нека ги прашаат своите мажи дома

Вели во првиот стих дека ако сакаат жените да научат нешто да ги прашаат дома своите мажи, а во вториот стих рече дека мажот кој не верува ,а се согласува да живее со жената, нека не се делата, зошто преку жената мажот се осветува.

Видете ако мажот кој не верува во евангелието како може жената да научи нешто од него.

И друго вели дека преку жената која верува мажот се осветува, тоа осветување е преку сведожтвото на евангелието која жената секој еден ден му го предава намажот. Кога жената вака го води мажот кој не верува кон Исус не е таа пастирка.

Па која е разлика, што те прави да си пастир? Дали е тоа бројот на овците?

И друго: рековте дека жеанта може да биде поново родена преку вера во евангелието, тоа е точно. Но каде вели Бог за жените дека тие ќе бидат ќерки Божји преку поново раѓањето. Бог зборува во Библијата за синови Божји. Сега дали се жените исклучени од овој благослов?

Затоа ве прашав на почетокот дали Духот е маж или жена?

Да ви дадем еден едноставен пример на ова размислување:
Во едно домаќинство живеат маж, жена и четири дечиња. Мажот паѓа во некава физичка болест и неможе повеќе да работи и да ја обезбеди фамилијата. Така зарем овде жената нема да потрча да работи за да ја одгледа фамилијата. Зарем мажот на оваа жена ќе и се налути нејзе затоа што се грижи за фамилијата поради што законот рекол дека жената не смее да работи (т.е. мажот треба да се грижи за фамилијата), или пак Бог ќе и засмета нешто за грев затоа што тоа е против законот?

Marinceska, воопшто нема потреба од философии, св. Апостол Павле е мошне јасен. И покрај тоа што тој ги изедначува мажот и жената, тој не дозволува жената да учествува во богослужбата. Мошне јасно. Затоа и кажав дека нема потреба од философии. св. Апостол Павле кажал дека жената во Црква треба да молчи. Секако, тоа не значи дека воопшто не треба да праша нешто.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 14:21
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Јас сум евангелиста, толкувач преведувач и ќе бидам пастирка.

Ti pozheluvam uspeh vo tvojata rabota i planovite za idnina.

Ovaa tvoja rechenica me navede da posocham neshto pomalu znajno megju hrsitijankite vernici.

Treba da se podvleche deka vo najranite godini na hristijanskoto dvizhenje postoeala neverojatna otvorenost kon zhenata. Isus lichno ja prekrshi evrejskata tradicija govorejkji otvoreno so zheni i vkluchuvajkji gi vo svojata grupa na sledbenici. Ushte povekje, vo prvite dvaesettina godini posle Hristovoto raspetie zhenite imale liderski pozicii vo lokalnite hrsitijanski grupi i tie rabotele kako evangelisti i uchiteli. Duri i Pavle pishuva vaka:

Ама св. Апостол Павле го напишал и ова:

1 Koринтјаните
14,34 Жените да молчат во црквите; зашто ним не им е дозволено да зборуваат, туку да се покоруваат, како што вели Законот.
14,35 Ако сакаат да научат нешто, нека ги прашаат своите мажи дома, зашто е срамно жената да зборува во црква.
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 15:02
.

Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 08:21
Кон врв
Marinceska Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 07.Август.2011
Поени: 89
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marinceska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 16:57
1 Koринтјаните 14,34 Жените да молчат во црквите; зашто ним не им е дозволено да зборуваат, туку да се покоруваат, како што вели Законот. 14,35 Ако сакаат да научат нешто, нека ги прашаат своите мажи дома, зашто е срамно жената да зборува во црква.

Точно е дека Законот тоа го вили. Но ние знаеме која е улогата на Законот.

Ние поново родените не сме под Законот туку преку милоста.

Ние се покроуваме на нашите пастири и на ова што е напишано во Библијата.

Незаборавај те дека се два Закона: Законот на гревот и Законот на живот на Духот.

Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marinceska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 17:00
Marinceska , со змија се преставува времето,твоето време. Главата е твојот почеток,а крајот - смрта Да ја фатиш змијата за опашката тоа значи да ја допреш смрта,постојано да ја држиш смрта во раката,а да се потпираш на почетокот,односно да пиеш вода од самиот извор,каде минатото,иднината и сегашноста е едно или вечност.

За ова толкување ве прашав каде е пророштвото за Христа овде!!!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 17:05
Originally posted by Македон Македон напиша:

Ovaa tvoja rechenica me navede da posocham neshto pomalu znajno megju hrsitijankite vernici.

Treba da se podvleche deka vo najranite godini na hristijanskoto dvizhenje postoeala neverojatna otvorenost kon zhenata. Isus lichno ja prekrshi evrejskata tradicija govorejkji otvoreno so zheni i vkluchuvajkji gi vo svojata grupa na sledbenici. Ushte povekje, vo prvite dvaesettina godini posle Hristovoto raspetie zhenite imale liderski pozicii vo lokalnite hrsitijanski grupi i tie rabotele kako evangelisti i uchiteli. Duri i Pavle pishuva vaka:

1 Koринтјаните
14,34 Жените да молчат во црквите; зашто ним не им е дозволено да зборуваат, туку да се покоруваат, како што вели Законот.
14,35 Ако сакаат да научат нешто, нека ги прашаат своите мажи дома, зашто е срамно жената да зборува во црква.

Ako imash pred sebe dve opcii - ednata pozitivna i drugata negativna, togash koja kje ja odberesh?

Od ednata strana go imame Isus koj go premavnuva Zakonot i otvoreno gi vovlekuva zhenite vo diskusija, gi sobira ramnopravno so site svoi sledbenici, a na Marija dava i ramnoapostolsko mesto vo svojata grupa... dodeka od druga strana ima Pavlov citat (koj spored svojata poraka stoi vo kontradikcija so drugi negovi citati) koj veli deka zhenite treba da se bezglasni vo crkvata i namesto da se ramnopravni, da bidat potchineti i da se pokoruvaat kako shto veli Zakonot, onoa shto Isus go premavna i shto go sledea prvite prahristijani.

I shto kje odberesh sega ti ?

Kje go sledish Isusoviot primer za postavuvanje ramnopravnost na mazhite i zhenite pred negoviot Otec ili kje gi segregirash i na zhenite kje im ja namaluvash vrednosta spored stariot evrejski Zakon sleden od farizeite ?

Изменето од Messenger - 13.Август.2011 во 17:08
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 17:24

1 Koринтјаните

Ako imash pred sebe dve opcii - ednata pozitivna i drugata negativna, togash koja kje ja odberesh?

Od ednata strana go imame Isus koj go premavnuva Zakonot i otvoreno gi vovlekuva zhenite vo diskusija, gi sobira ramnopravno so site svoi sledbenici, a na Marija dava i ramnoapostolsko mesto vo svojata grupa... dodeka od druga strana ima Pavlov citat (koj spored svojata poraka stoi vo kontradikcija so drugi negovi citati) koj veli deka zhenite treba da se bezglasni vo crkvata i namesto da se ramnopravni, da bidat potchineti i da se pokoruvaat kako shto veli Zakonot, onoa shto Isus go premavna i shto go sledea prvite prahristijani.

I shto kje odberesh sega ti ?

Kje go sledish Isusoviot primer za postavuvanje ramnopravnost na mazhite i zhenite pred negoviot Otec ili kje gi segregirash i na zhenite kje im ja namaluvash vrednosta spored stariot evrejski Zakon sleden od farizeite ?

Убаво велиш пријателе, Марија Магдалена била прогласена за рамноапостолна, но не и Апостол. Никаде Христос не одбрал женски Апостоли. Точно е дека одбирал женски следбенички, но никаде не одбрал жени Апостоли. Во Црквата не поставил жени учителки, епископи, ниту презвитери, а ни ѓакони.

Службата во Црквата остана само на мажите. Не постојат сведошства за жена Епископ, презвитер или ѓакон.

Од она со што располагаме како историски извор, дури ниту Пресвета Богородица, најпочитуваната жена и од самите Апостоли,а и од раните Христијани мошне попочитувана и од рамноапостолната Марија Магдалена, не направила нешто спротивно на она што останало како традиција во Црквата.

Јас немам што да одбирам. Тоа што Христос го поучуваше, не е спротивно на она што го поучуваше св. Апостол Павле за јас да морам да одбирам. Јас сметам дека жената има право да игра улога во поучувањето, да го шири учењето, но согласно се она што е напишано, не може да биде епископ, ѓакон или презвитер или да има друга функција во Црквата.

Патем, доколку јас не ги почитував жените, зарем ќе ја почитував Пресвета Богородица и нејзината улога во се она што се случувало? И Таа била жена.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 17:48
Seto vreme ti govorish za katolichko-pravoslavnata istorija i tradicija.

Istorijata veli deka vo prvite desetletija na prahristijanstvoto zhenite imale ramnopravna crkovna pozicija so mazhite. Ako Isus ne go promoviral toa zarem kje se sluchela takva revolucija vo dotogashnite organizirani veri ? Rabotite pochnale drastichno da se menuvaat duri 200 godini posle Hrista pod silnoto vlijanie na evrejskata tradicija, a osobeno na onie koi podocna se definiraat kako Katolichko-Pravoslavni, koi vo toa vreme kako glaven glasnogovornik na doktrinata vo formiranje go imale Irenij, chovekot koj za da gi izdejstvuva svoite lichni idei i zhelbi pribegnal duri i do vmetnuvanje lazhni dokumenti kako bozhemni originalni Pavlovi pisanija.

Treba da se zainteresirash za istorijata na toj period za da se informirash za vistinata na zbidnuvanjata koi podocna kje rezultiraat so kapitalni doktrinski reshenija vo Katolichko-Pravoslavnata institucijalizirana Crkva.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 17:58

Istorijata veli deka vo prvite desetletija na prahristijanstvoto zhenite imale ramnopravna crkovna pozicija so mazhite. Ako Isus ne go promoviral toa zarem kje se sluchela takva revolucija vo dotogashnite organizirani veri ? Rabotite pochnale drastichno da se menuvaat duri 200 godini posle Hrista pod silnoto vlijanie na evrejskata tradicija, a osobeno na onie koi podocna se definiraat kako Katolichko-Pravoslavni, koi vo toa vreme kako glaven glasnogovornik na doktrinata vo formiranje go imale Irenij, chovekot koj za da gi izdejstvuva svoite lichni idei i zhelbi pribegnal duri i do vmetnuvanje lazhni dokumenti kako bozhemni originalni Pavlovi pisanija.

Treba da se zainteresirash za istorijata na toj period za da se informirash za vistinata na zbidnuvanjata koi podocna kje rezultiraat so kapitalni doktrinski reshenija vo Katolichko-Pravoslavnata institucijalizirana Crkva.

Каде историјата вели такво нешто? Има некаде запис за учество на жените во богослужбите? Пријателе, кога говориш за историски извор, спомени го истиот, наведи каде се наоѓа, како може да се дојде до истиот и слично, за да може навистина, барем оние кои се интересираме за некои нешта, да можеме да побараме, да прочитаме, да анализираме.

Јас никаде не велам дека немало можеби и такви, но тоа не било така масовна појава меѓу Христијаните, дури и пред Ирениј. Ирениј, пак ќе кажам, не бил единствен кои ги имал тие ставови. Тука бил Поликарп, од кого Ирениј ги примил своите верувања, а и тука се и многумина други од тој период.

Ќе повторам, науката никаде не го обвинува Ирениј за некаков фалсификат или нешто слично. Тоа го правиш ти. А да не говорам дека и науката сеуште не ги отфрла сите посланија за кои говориш ти. Пример за тоа е она до Тит. Науката сеуште не го кажала последниот збор и е поделена по прашањето за ова послание.

Изменето од Македон - 13.Август.2011 во 17:59
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marinceska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 19:27
Има некаде запис за учество на жените во богослужбите

Кои се овде богослужбите, колку ги има и за која црква станува збор. Сето ова според која наредба или закон Божји?

Ако сакате да ми го образложите одговорот со цитати од Библијата?

Однапред ви благодарам!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 20:54
.

Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marinceska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 21:51
Еве како јас ги знам овие цитати.

2 Коринтјани: 4:11 Зашто ние, живите, секогаш сме предавани на смрт заради Исуса, та и животот Исусов да се покаже во нашето смртно тело.

Овде апостолот ни го потврдува кажаното од Христа дека заради правилното сведоштво за неговото Име ние ќе бидеме измачувани, гонети па дури и на смрт осудени (телесна).

Јован:4:14 А кој пие од водата што Јас ќе му ја дадам нема да ожедни довека, туку водата што ќе му ја дадам, ќе стане во него извор на вода, извирајќи во вечен живот.”

Водата овде се однесува на верата во Христовото крштевање и крвопролевање преку кое нам ни е даден Светиот Дух, кој постанува жив извор во нашите срца за да ги напои жедните за правдата Божја преку сведоштвата наши за Христа.

1 Коринтјани: 15:31 Со вашата пофалба, браќа, која ја имам во Христа Исуса, нашиот Господ, јас умирам секој ден.
Истото како и првото. Телото на човекот т.е похотите телесни преку вера се умртвуваат.

Јован: 3:14 И како што Мојсеј ја издигна змијата во пустината, така треба да биде издигнат Човечкиот Син

Овде се зборува за Исусовото распнување на Крстот т.е исплатата за казната на гревовите на светот.

Со објаснувањето ваше погоре јас не ве разбирам.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 22:27
.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 22:56

Каде историјата вели такво нешто? Има некаде запис за учество на жените во богослужбите? Пријателе, кога говориш за историски извор, спомени го истиот, наведи каде се наоѓа, како може да се дојде до истиот и слично, за да може навистина, барем оние кои се интересираме за некои нешта, да можеме да побараме, да прочитаме, да анализираме.

Јас никаде не велам дека немало можеби и такви, но тоа не било така масовна појава меѓу Христијаните, дури и пред Ирениј. Ирениј, пак ќе кажам, не бил единствен кои ги имал тие ставови. Тука бил Поликарп, од кого Ирениј ги примил своите верувања, а и тука се и многумина други од тој период.

Ќе повторам, науката никаде не го обвинува Ирениј за некаков фалсификат или нешто слично. Тоа го правиш ти. А да не говорам дека и науката сеуште не ги отфрла сите посланија за кои говориш ти. Пример за тоа е она до Тит. Науката сеуште не го кажала последниот збор и е поделена по прашањето за ова послание.

I drug pat me imash prashano kade istorijata govori za seto ova i jas ti dadov akademski izvor na site relevantni istorijski podatoci. Togash mi reche deka si doshol do toj izvor i deka kje go prochitash koga kje imash vreme. Spored odgovorov gledam deka s'e ushte ne si nashol vreme da go storish toa.

Patem, dali mozhesh da posochish citat kade shto Isus zabranuva zhenite da zemaat aktivni pozicii vo Crkvata ?

P.S. Naukata ne gi otfrla SITE Pavlovi pisanija, no otfrla DOBAR DEL od niv, a toa e dovolen dokaz deka doktrinata na Katolichko-Pravoslavnata Crkva gradena vrz tie pisanija e vtemelena na falsifikati i ne e verna.

Ova ti go posochuvam zatoa shto tokmu ti celo vreme tvrdish deka Pravoslavieto se bazira vrz originalni pisanija dokazhani od naukata i "oficijalnata istorija". Kako shto mozhesh da vidish i samiot, naukata i "oficijalnata istorija" sega dokazhuva deka toa bilo samo decepcija od strana na tatkovcite na Katolichko-Pravoslavnata vera, istite onie koi "tvrdele" so istiot "avtoritet" deka site drugi pisanija bile eretichki falsifikati.

Изменето од Messenger - 13.Август.2011 во 23:06
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.