IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Железничка
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Железничка

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
pecok Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2011
Статус: Офлајн
Поени: 300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 10:31
И страшно многу ме нервира кај дигиталциве што има 100 сетинзи. За различно време различен сетинг, па имаш ексопизиција ама имаш и плус сетинг за експозиција кој оди од -3 до +3. Па имаш за се посебно уште 10 сетирања, па уште еден куп кастом сетинзи за бои, оштрини, и што уште не, па за секое време различно, па пред да сакам да сликнам нешто треба 10 минути да подесувам се и сешто, а до тогаш отишол возот, ништо од сликата.

Затоа и си го купив овој дигиталец затоа што како што прочитав на нет сите го фалат за неверојатно добрата способност да биде поинт-анд-клик апарат (и затоа што нема 1.000.000 сетинзи). Е сега зезнуе некои слики ама кога ќе ми текне колку многу слики немаше ниту да направам поради долговременско сетирање на апаратот за да слика не ми е жал што некои слики се зезнати.

А за мануелниот фокус нејќам ниту да почнувам затоа што за да подесиш мануелно фокус на дигиталец треба да имаш 3 раце, додека на апаративе на филм се беше едноставно. Неколку копчиња, тркалца, подеси, и се што остануваше беше да вртиш и померуваш напред назад со објективот за зум и фокус. Сега ми требаат 6 раце за да го правам се тоа и прашање е колку ќе биде успешно. И тоа за секоја фотка треба отпоново, за секое облаче што ќе засени, за секоја нова фотка под сенка, за секое преместување нов сетинг од пола час. Абе ај, за 10 слики во радиус од 3 километри треба 5 сати сетирање, 1 саат шетање, и 10 ШТРАК. Напредок бе.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 11:08
Најдобар дигиталец за мене би бил еквивален на апарат на филм. Значчи со истите копчиња и сетинзи. Брзина се регулира со едно тркалце, со прстен на леќата се избира Апертуре (отвор на бленда) и со вртење на леќата се избира зум и фокус. Се е исто само што место на филм работи на картица. Едноставно и функционално. Е тоа е дигиталец. А не овие што сега ги прават и тоа колку повеќе сетинзи има толку е поскап и нормално колку повеќе сетинзи толку повеќе време на сетирање и уште полошо колку повеќе сетинзи толку помали шанси се да се погоди идеално и да се направи добра фотографија.

Ако порано за да почнеш да штракаш со апарат ти требаше едночасовен к*рс сега ти треба факултет само за да ги осознаеш сите опции на фотоапаратот, потоа пост-дипломски за да научиш да ги сетираш како што треба, и магистарски труд за да успееш да направиш фотографија со апаратот која ќе биде еквивалент на фотографија направена на филм со апарат како смена 8 од типац кој имал 10 минутен к*рс за работа со апарат пред да отиде да слика.

Ако некој се сомнева нека ми го прочита потписот позајмен од Леонардо.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 14:15
pecok, ne se nerviraj. Setiraj na fotoaparatot P (program), Auto ISO, Auto focus, Auto WB i ШТРАКAJ.

Zatoa lugjeto si kupuvaat mali digitalni idiotchinja od $100. Nema potreba da se davaat pari za neshto shto i onaka nema da se koristi. I fotografiraat samo vo JPEG bidejkji RAW i onaka ne e potreben, neli?
Кон врв
procokal Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2011
Поени: 91
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај procokal Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 15:36
Откажи се од фотографија пријателе. Очигледно немаш намера да читаш.

Земај еден бенкју без сетинзи и крцкај си брошури, а дслр-от подари го на некој желен да научи.
Кон врв
Velian Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Октомври.2008
Поени: 34
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Velian Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 18:15
Пецок, ќе ме умреш!
Кон врв
dimitarmisev Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Септември.2008
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimitarmisev Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 19:25
Абе очигледно не си за фотографија, земи поарно прави нешо шо стварно те интересира. Многу копчиња и опции имало.. тоа ти шо го бараш (едноставно како смена 8) се вика point and shoot и си можел да го купеш многу поефтино од тој ДСЛР.
Кон врв
procokal Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2011
Поени: 91
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај procokal Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 21:51
Јас мислам Песок е само акаунт од некој тукашен. Направен за да го размрда форумов или за да трола на големо. А можеби и двете

Изменето од procokal - 02.Јули.2011 во 21:53
Кон врв
Velian Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Октомври.2008
Поени: 34
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Velian Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 22:15
И да е така мора да му се оддаде признание за трудот, дури и сајт има отворено! Воведот таму му е исто така бисер!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 23:07
-> Многу копчиња и опции имало..

Не се проблем копчињата. Проблем е недостапноста на одредени најбитни опции на самото тело од апаратот. И проблем се многуте опции. Штом неможеш да го управуваш апаратот гледајќи низ окулар тој апарат дефинитивно не го бива. Штом треба да го супштиш апаратот, да го промениш зафатот, да талкаш низ менија, тој апарат не го бива.

На телото на ДСЛР апарат треба да има кругчиња за подесување брзина, отвор, бел баланс и исо, и олд-скул зум-фокус леќи.
Другото нека биде се во менија тоа воопшто не ми е важно.
Инаку иако не сум имал искуство со многу дигиталци сигурен сум дека ваков апарат, со вртливи копчиња на телото за овие подесувања, не постои.

Ама зошто едноставно кога може комплицирано.

Баш штета.

Зоки, како да не се нервирам свашта се дешава.

Искрено аналогниве апарати се 100.000 пофункционални. И сега некои дечишта што не виделе колку функционален е аналоген апарат дошле да ми се смеат што им кажувам колку во суштина е искомплицирано беспотребно се во дслр технологијава. Каша попара. Имаш сетинг на сетингот. Озбилно. Уште сетинзи за сетинзите на сетинзите да направат и ќе биде генијално. И јас мислам дека бели баланси малку се 7. Треба едно 100 да направат. Јеее, повеќе избор.

п.с. Да не се разбереме погрешно ги знам сите опции на апаратот, знам секоја зошто служи... и за што не служи.

Изменето од pecok - 02.Јули.2011 во 23:17
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 23:24
Originally posted by pecok pecok напиша:

-> Многу копчиња и опции имало..

Не се проблем копчињата. Проблем е недостапноста на одредени најбитни опции на самото тело од апаратот. И проблем се многуте опции. Штом неможеш да го управуваш апаратот гледајќи низ окулар тој апарат дефинитивно не го бива. Штом треба да го супштиш апаратот, да го промениш зафатот, да талкаш низ менија, тој апарат не го бива.

На телото на ДСЛР апарат треба да има кругчиња за подесување брзина, отвор, бел баланс и исо, и олд-скул зум-фокус леќи.
Инаку иако не сум имал искуство со многу дигиталци сигурен сум дека ваков апарат, со вртливи копчиња на телото за овие подесувања, не постои.

Баш штета.

Искрено аналогниве апарати се 100.000 пофункционални. И сега некои дечишта што не виделе колку функционален е аналоген апарат дошле да ми се смеат што им кажувам колку во суштина е искомплицирано беспотребно се во дслр технологијава. Каша попара. Имаш сетинг на сетингот. Озбилно. Уште сетинзи за сетинзите на сетинзите да направат и ќе биде генијално. И јас мислам дека бели баланси малку се 7. Треба едно 100 да направат. Јеее, повеќе избор.

п.с. Да не се разбереме погрешно ги знам сите опции на апаратот, знам секоја зошто служи... и за што не служи.

koga sakas ke naucis
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
Кон врв
mdeni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2007
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mdeni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 23:34
Точно многу нервира кога треба да се влегува во мени за да се смени нокој сетинг. Немам нерви да се замарам со тоа. Од тие причини сакам ДСЛР со горно екранче. Светска работа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 23:59
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

pecok, ne se nerviraj. Setiraj na fotoaparatot P (program), Auto ISO, Auto focus, Auto WB i ШТРАКAJ.

Zatoa lugjeto si kupuvaat mali digitalni idiotchinja od $100. Nema potreba da se davaat pari za neshto shto i onaka nema da se koristi. I fotografiraat samo vo JPEG bidejkji RAW i onaka ne e potreben, neli?

И тие идиотчињата имаат разни сетинзи. Ни тие веќе не се идиотчиња во класична смисла на зборот. И слабо со квалитет на слика. И тоа им е мана.

ДСЛР има некои прадности ама и некои мани. Како тоа што најкористените 4 опции не се лесно достапни. Т.е. достапна е само една или најмногу две. За другите треба сетирање преку мени. Ме нервира кога често користени опции не се и брзо и лесно достапни.

Дигиталнава технологија сеуште треба да изнапредува многу. И тоа многу многу.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2011 во 00:43

Баш штета.

Како тоа што најкористените 4 опции не се лесно достапни. Т.е. достапна е само една или најмногу две. За другите треба сетирање преку мени. Ме нервира кога често користени опции не се и брзо и лесно достапни.

Дигиталнава технологија сеуште треба да изнапредува многу. И тоа многу многу.

Pecok, seto toa shto go govorish aposlutno drzhi voda.

I mozham da ti recham deka imajkji go istoto mislenje i istata potreba kako i ti si kupiv DSLR tokmu takov kakov shto opishuvash.

Takvi digitalni fotoaparati postojat vekje so godini.

Изменето од Zoran K - 03.Јули.2011 во 00:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2011 во 00:59
Не се сите од тие што ги зборам на такви вртливи копчиња. Пак има навигации. Тоа џоистик ли е?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.