Испечати | Затвори го прозорот

Железничка

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Фотографија, камери и видео
Опис на форумот: foto.idividi.com.mk, опрема, локации, совети за аматери...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24661
Датум на принтање: 26.Ноември.2024 во 15:01
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Железничка
Постирано од: pecok
Наслов: Железничка
Датум на внесување: 29.Јуни.2011 во 20:04
Неколку слики од железничкава наша. Пред зајдисонце по доста облачно време. Сликите се неедитирани, ниту кроп. 1000х667 резолуција, црно белите се сликани црно бели директно од апарат. Инфо во EXIF.

Туку мене ме интересира која е најдобра од овие пет?

-------------
http://foto.evolucija.mk - Мои Фотки на foto.evolucija.mk

Коментари:
Постирано од: Glecin
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 00:11
Niedna nema nesto posebno, no ako tolku insistirash poslednata ... !

-------------
There is more in life than books you know, but not much more!

Постирано од: mdeni
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 02:11
Последната е најдобра. Само фали субјект или центар пажња.

-------------
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=7450 - Неколку мои фотки. - Идивиди
It's not a camera. It's a Nikon.
http://dmalikovski.deviantart.com/gallery/ - dmalikovski - Deviant

Постирано од: Zoran K
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 02:28
pecok , pred da "shtraknesh" bilo kakva slika prashaj se shto e celta na toa shtrakanje? Shto sakash da mu prenesesh na gledachot: estetika, prirodna ubavina, prikazna, neobichna sluchka... dali voopshto toa kje bide vredno za vnimanieto na gledachot i dali kje go zbogati na nekoj nachin ?

Ako nema nishto od seto toa togash odmini i pobaraj nekoja druga inspiracija.

Potpolno se slozhuvam so Glecin i mdeni, od site fotografii poslednata e uslovno najdobra.

-------------

Постирано од: procokal
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 20:39
Песок, не се работи црнобела фотографија со кликање на desaturate во шлакеншоп. Иначе засега нема прогрес. Сеуште си на нивото "брошури од невладина". Без добар динамички опсег, композиција, идеја... Али битно знаеш рисајзинг и воден знак за да не ти ја украдат "леонардовата симболика" од другите невладини.

Не можев да издржам, јеби га...

-------------

Постирано од: ivotoyota
Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 20:19
Пецок, се уште не ми е јасно зошто толку инсистираш на неедитирана фотографија. Всушност, црно белите фотки што ги правиш се СОФТВЕРСКИ ЕДИТИРАНИ ВО САМИОТ АПАРАТ! Значи сензорот гледа во боја, а софтвер во апаратот само ја десатурира и ти вади црно бела фотка! Е сега, за подобри резултати, наместо апаратот, не би било лошо сам да ги едитираш фотографиите во фотошоп или некој сличен програм. Во врска со употребата на црно-бело, очајно ти фали контраст и острина, вака само како да се измиени боите.

Значи во дигитална фотографија, ако не сликаш RAW, веќе нема неедитирано, JPEG е едитиран во самиот апарат! Односно секој финален резултат е едитиран, сакал ти или не сакал

Постирано од: Velian
Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 20:37
ЈПГ фајловите секогаш се едитирани дури и тие во боја, изгледот на јпг фајловите од апарат се базираат на изтражувањата на одделите за маркетинг на производителите на камери т.е. што тие мислат дека подобра ќе ја продаде камерата бидејќи најголемиот број на купувачи генерално користат јпг. Пецок, твојата неедитирана фотографија во суштина е како маркетинг типовите мислат дека треба да изгледа фотографија! И пред да почнеш да тажиш по филмските денови размисли малку зошто сите произведувачи на филм имаа повеќе филмови со различни карактеристики во своите палети на производи...

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 07:02
ЈПГ фајловите не се едитирани туку се компресирани. Има огромна разлика. Компрсирање се прави за датотеката (јпг фајлот) да фаќа помалку простор на картичката.

ЈПГ фајловите во апаратот кога тој користи некој дефиниран пресет (на пример монохроматски или со појачана оштрина и боја или контраст) се едитирани и компрсирани меѓутоа нивната едитација е настаната во телото на апаратот со што се намалува времето потребно за едитација подоцна.

Меѓутоа овие слики (тие во боја) се сликани со дефолт поставки на камерата, додека црно белите се исто со дифолт поставки на камерата само што се црно-брли.

Да, производителите правеле повеќе видови филмови, како што е монохроматски, кој сега е достапен на копче од апаратот. Може да се каже дека монохроматскиот филм бил фабрички едитиран за да снима само црна-бела фотографија додека денед самиот апарат содржи фабрички монохроматски филм.

Во суштина се што ти го намалува времето поминато во работа е добро. Тогаш зошто толку инсистирање на поминување време пред комјутер и работа на сликите кога е возможно сликање директно од апаратот и подоцна многу малку работа. Наместо да ги користиме придобивките од технологијата и да работиме помалку ние се нафаќаме да работиме повеќе, а прашање е во суштина колку е потребно се тоа софтверско пост процесирање на фотографиите.

Да, јас сум изгубил нешто од квалитетот сликјќи во ЈПГ но колку ли само ќе се изгуби од квалитетот во пост-процесирањето е тоа е веќе прашање. Колку пиксели ќе се изгубат во дотерување бои, контраст, сатурација, светло, и уште едек куп други филтери и плагинови. Вусшност многу едитирана фотографија е со понизок квалитет од ЈПГ сликан директно од апарат.

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 07:48
Пецок, безнадежен си. Точно е дека јпг е компресија за се друго грешиш. Да поедноставам, камерата аналогниот сигнал (светлината) го претвора во дигитален - сликата која ја гледаме. Таа е СОФТВЕРСКО решение. Самиот апарат има СОФТВЕР кој некој го напишал а е базиран врз макетиншки изтражувања. Не постои оригинална неедитирана слика, секоја слика која ја гледаш преставува толкување на свтлината која паѓа на сензорот. Најблиското нешто до, да употребам твои зборови, неедитирана слика е RAW фајлот. А последниот пасус во твојот коментар околу губењето на квалитет со постпроцесирање на RAW фајловите само кажува колку работи не знаеш. Во секој слуцај со тебе е многу позабавен форумот! Само напред!

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 08:02
А пост-процесирање на рав фајлови се прави како? Хардверски?

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 08:15
Не ми се верува каква дискусија водам овде со тебе... ти ова сериозно го мислиш? Во секој случај си непресушен извор на бисери па еве ќе ти одговорам... при поспроцесингот имаш најголема контрола врз конечниот изглед на фотографијата, секако, доколку знаеш што правиш. Со други зборови би требало да добиеш слика која најмногу одговара на првобитната замисла. Со нетрпение очекувам уште нешто од тебе!

Постирано од: hypertech
Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 09:26
Ako за квалитет сметаш колку дигиталната слика е блиска со тоа што човековото око го гледа тогаш да, со процесингот се губи од квалитетот, но има разлика меѓу уметничка фотографија и форензика.
Jaс го почитувам користењето на какво било процесирање на сликата се додека се задржува структурата на снимената сцена. Се е ствар на имагинација на авторот што не можел да ја оствари на лице место заради немање на соодветен хардвер (светло, боја, контраст, острина, шум и слично)

-------------
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 10:03
-> Најблиското нешто до, да употребам твои зборови, неедитирана слика е RAW фајлот.

Грешка. Тоа е и ЈПГ фајлот затоа што тоа е само копресиран фајл кој настанал директно од апаратот. Исто како што и РАВ настанува директно од апаратот само што не е копресиран и, пази ова, потребна е дополнителна обработка (читај едитација) за да се добие финален производ слика.

На страна се тоа, ако сликаш во РАВ на крај пак ќе мора да доставиш ЈПГ слика, додека ако сликаш во ЈПГ тогаш немаш потреба за понатамошна едитација (освен ако сакаш име да вментнеш и ризајз да направиш ама за тоа имаш програми кое тоа го прават автоматски на огромен број слики) и имаш повеќе време за сликање. А и нели е подобро времето поминато во фотошоп да го користиш за сликање?

-> при поспроцесингот имаш најголема контрола врз конечниот изглед на фотографијата, секако, доколку знаеш што правиш. Со други зборови би требало да добиеш слика која најмногу одговара на првобитната замисла.

Јас не ги замислувам стварите што ги сликам така да немам првобитна замисла како тие треба да изгледаат. Ако сликам објект, првобитната замисла е таа на архитектот. Јас само го сликам моментот како тие изгледале во еден дел од секундата, во еден ден од годината, во еден дел од денот, во еден период во Македонија и во светот. Во суштина сликарите замислуваат (може јас сум замислил на овие фотки да се гледа зајдисонце иако фотографирам јужна страна, или сум замислил птици да летаат иако нема птици на хоризонтот), фотографите фотографираат.
Фотографија беше реален медиум. Сонцето заоѓаше на запад, изгреваше на исток. Сега со поспроцесинг веќе не се знае каде е запад, каде и исток, каде север, каде има штркови, каде нема, каде летаат птици итн.

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 10:18
Инаку од пред некое време почнав да штракам во RAW+JPG, значи со едно штрак прави и јпг и рав слика, пред се поради тестирање на пре-дефинирани сетинзи од апаратот.

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 10:31
И страшно многу ме нервира кај дигиталциве што има 100 сетинзи. За различно време различен сетинг, па имаш ексопизиција ама имаш и плус сетинг за експозиција кој оди од -3 до +3. Па имаш за се посебно уште 10 сетирања, па уште еден куп кастом сетинзи за бои, оштрини, и што уште не, па за секое време различно, па пред да сакам да сликнам нешто треба 10 минути да подесувам се и сешто, а до тогаш отишол возот, ништо од сликата.

Затоа и си го купив овој дигиталец затоа што како што прочитав на нет сите го фалат за неверојатно добрата способност да биде поинт-анд-клик апарат (и затоа што нема 1.000.000 сетинзи). Е сега зезнуе некои слики ама кога ќе ми текне колку многу слики немаше ниту да направам поради долговременско сетирање на апаратот за да слика не ми е жал што некои слики се зезнати.

А за мануелниот фокус нејќам ниту да почнувам затоа што за да подесиш мануелно фокус на дигиталец треба да имаш 3 раце, додека на апаративе на филм се беше едноставно. Неколку копчиња, тркалца, подеси, и се што остануваше беше да вртиш и померуваш напред назад со објективот за зум и фокус. Сега ми требаат 6 раце за да го правам се тоа и прашање е колку ќе биде успешно. И тоа за секоја фотка треба отпоново, за секое облаче што ќе засени, за секоја нова фотка под сенка, за секое преместување нов сетинг од пола час. Абе ај, за 10 слики во радиус од 3 километри треба 5 сати сетирање, 1 саат шетање, и 10 ШТРАК. Напредок бе.

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 11:08
Најдобар дигиталец за мене би бил еквивален на апарат на филм. Значчи со истите копчиња и сетинзи. Брзина се регулира со едно тркалце, со прстен на леќата се избира Апертуре (отвор на бленда) и со вртење на леќата се избира зум и фокус. Се е исто само што место на филм работи на картица. Едноставно и функционално. Е тоа е дигиталец. А не овие што сега ги прават и тоа колку повеќе сетинзи има толку е поскап и нормално колку повеќе сетинзи толку повеќе време на сетирање и уште полошо колку повеќе сетинзи толку помали шанси се да се погоди идеално и да се направи добра фотографија.

Ако порано за да почнеш да штракаш со апарат ти требаше едночасовен к*рс сега ти треба факултет само за да ги осознаеш сите опции на фотоапаратот, потоа пост-дипломски за да научиш да ги сетираш како што треба, и магистарски труд за да успееш да направиш фотографија со апаратот која ќе биде еквивалент на фотографија направена на филм со апарат како смена 8 од типац кој имал 10 минутен к*рс за работа со апарат пред да отиде да слика.

Ако некој се сомнева нека ми го прочита потписот позајмен од Леонардо.

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 14:15
pecok, ne se nerviraj. Setiraj na fotoaparatot P (program), Auto ISO, Auto focus, Auto WB i ШТРАКAJ.

Zatoa lugjeto si kupuvaat mali digitalni idiotchinja od $100. Nema potreba da se davaat pari za neshto shto i onaka nema da se koristi. I fotografiraat samo vo JPEG bidejkji RAW i onaka ne e potreben, neli?

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 15:36
Откажи се од фотографија пријателе. Очигледно немаш намера да читаш.

Земај еден бенкју без сетинзи и крцкај си брошури, а дслр-от подари го на некој желен да научи.

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 18:15
Пецок, ќе ме умреш!

Постирано од: dimitarmisev
Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 19:25
Абе очигледно не си за фотографија, земи поарно прави нешо шо стварно те интересира. Многу копчиња и опции имало.. тоа ти шо го бараш (едноставно како смена 8) се вика point and shoot и си можел да го купеш многу поефтино од тој ДСЛР.

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 21:51
Јас мислам Песок е само акаунт од некој тукашен. Направен за да го размрда форумов или за да трола на големо. А можеби и двете

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 22:15
И да е така мора да му се оддаде признание за трудот, дури и сајт има отворено! Воведот таму му е исто така бисер!

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 23:07
-> Многу копчиња и опции имало..

Не се проблем копчињата. Проблем е недостапноста на одредени најбитни опции на самото тело од апаратот. И проблем се многуте опции. Штом неможеш да го управуваш апаратот гледајќи низ окулар тој апарат дефинитивно не го бива. Штом треба да го супштиш апаратот, да го промениш зафатот, да талкаш низ менија, тој апарат не го бива.

На телото на ДСЛР апарат треба да има кругчиња за подесување брзина, отвор, бел баланс и исо, и олд-скул зум-фокус леќи.
Другото нека биде се во менија тоа воопшто не ми е важно.
Инаку иако не сум имал искуство со многу дигиталци сигурен сум дека ваков апарат, со вртливи копчиња на телото за овие подесувања, не постои.

Ама зошто едноставно кога може комплицирано.

Баш штета.

Зоки, како да не се нервирам свашта се дешава.

Искрено аналогниве апарати се 100.000 пофункционални. И сега некои дечишта што не виделе колку функционален е аналоген апарат дошле да ми се смеат што им кажувам колку во суштина е искомплицирано беспотребно се во дслр технологијава. Каша попара. Имаш сетинг на сетингот. Озбилно. Уште сетинзи за сетинзите на сетинзите да направат и ќе биде генијално. И јас мислам дека бели баланси малку се 7. Треба едно 100 да направат. Јеее, повеќе избор.

п.с. Да не се разбереме погрешно ги знам сите опции на апаратот, знам секоја зошто служи... и за што не служи.

-------------

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 23:24
Originally posted by pecok pecok напиша:

-> Многу копчиња и опции имало..

Не се проблем копчињата. Проблем е недостапноста на одредени најбитни опции на самото тело од апаратот. И проблем се многуте опции. Штом неможеш да го управуваш апаратот гледајќи низ окулар тој апарат дефинитивно не го бива. Штом треба да го супштиш апаратот, да го промениш зафатот, да талкаш низ менија, тој апарат не го бива.

На телото на ДСЛР апарат треба да има кругчиња за подесување брзина, отвор, бел баланс и исо, и олд-скул зум-фокус леќи.
Инаку иако не сум имал искуство со многу дигиталци сигурен сум дека ваков апарат, со вртливи копчиња на телото за овие подесувања, не постои.

Баш штета.

Искрено аналогниве апарати се 100.000 пофункционални. И сега некои дечишта што не виделе колку функционален е аналоген апарат дошле да ми се смеат што им кажувам колку во суштина е искомплицирано беспотребно се во дслр технологијава. Каша попара. Имаш сетинг на сетингот. Озбилно. Уште сетинзи за сетинзите на сетинзите да направат и ќе биде генијално. И јас мислам дека бели баланси малку се 7. Треба едно 100 да направат. Јеее, повеќе избор.

п.с. Да не се разбереме погрешно ги знам сите опции на апаратот, знам секоја зошто служи... и за што не служи.

koga sakas ke naucis

-------------
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 23:34
Точно многу нервира кога треба да се влегува во мени за да се смени нокој сетинг. Немам нерви да се замарам со тоа. Од тие причини сакам ДСЛР со горно екранче. Светска работа.

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 23:59
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

pecok, ne se nerviraj. Setiraj na fotoaparatot P (program), Auto ISO, Auto focus, Auto WB i ШТРАКAJ.

Zatoa lugjeto si kupuvaat mali digitalni idiotchinja od $100. Nema potreba da se davaat pari za neshto shto i onaka nema da se koristi. I fotografiraat samo vo JPEG bidejkji RAW i onaka ne e potreben, neli?

И тие идиотчињата имаат разни сетинзи. Ни тие веќе не се идиотчиња во класична смисла на зборот. И слабо со квалитет на слика. И тоа им е мана.

ДСЛР има некои прадности ама и некои мани. Како тоа што најкористените 4 опции не се лесно достапни. Т.е. достапна е само една или најмногу две. За другите треба сетирање преку мени. Ме нервира кога често користени опции не се и брзо и лесно достапни.

Дигиталнава технологија сеуште треба да изнапредува многу. И тоа многу многу.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 00:43

Баш штета.

Како тоа што најкористените 4 опции не се лесно достапни. Т.е. достапна е само една или најмногу две. За другите треба сетирање преку мени. Ме нервира кога често користени опции не се и брзо и лесно достапни.

Дигиталнава технологија сеуште треба да изнапредува многу. И тоа многу многу.

Pecok, seto toa shto go govorish aposlutno drzhi voda.

I mozham da ti recham deka imajkji go istoto mislenje i istata potreba kako i ti si kupiv DSLR tokmu takov kakov shto opishuvash.

Takvi digitalni fotoaparati postojat vekje so godini.

http://imageshack.us/photo/my-images/818/nikond3camera.jpg/">

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 00:59
Не се сите од тие што ги зборам на такви вртливи копчиња. Пак има навигации. Тоа џоистик ли е?

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 01:10
Site vazhni funkcii koi gi spomnuvash se direktno dostapni so edno ili dve kopchinja, a onoa shto prashuvash e isto taka kopche.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 01:43
Мене најмногу ми смета тоа што бел баланс нема на вртливо копче. Фокусот на ауто добро работи со тоа што понекогаш ќе треба неколку пати по ред да кликнете за да фокусира се што треба ама тоа е секунда-две работа и е побрзо така отколку со навигација. За светло повторно авто со тоа што се насочува апаратот кон посветло место или кон потемно по потреба. Повторно зошто така е побрзо поради извесни навигации. И така. Само бел баланс не може да го направам финтаџиски и тоа ме нервира малце.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 02:42
Производителите на фото техника и воопшто електроника секогаш се глупираат со едноставните работи за да не принудат да фрламе повеќе пари за основни функции, тоа е факт. Не е проблем да се стави тркалце за било каква функција, проблемот е како да извлечат повеќе пари од нас. Значи не е до назадокот на технологијата, туку до назадокот на безвезната пазарна економија.

Како и да е, тој што сака и има желба ќе се научи и без гледање да го ракува тоа што го има. Секој апарат има финти и комбинации од копчиња така да место да цимолиш земи простудирај го апаратот. Ем ти биле многу опции, ем не ти се доволно. Некогаш подразмислуваш што си напишал или слабо?

Иначе сме 2011-то лето господово, а ти најде и за white balance да квичиш. Па фино лепо местиш RAW и после менувај баланси колку сакаш. Или уште ќе се држиш до анти-шлакеншоп фанатизмот?

Дај бе стварно нека се кажи чиј акаунт е овај, има пиво од мене. Глумата (или шизофренијата) е перфекција. И мислам дека уште еден акаунт има ама ај да ја затерувам многу конспирациски

-------------

Постирано од: flashblic
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 10:27
Пецо, откако ке го притиснеш копчето за white balance,
со вртење на тркалцето треба да можеш да се движиш низ опциите. Веднаш откако со тркалцето ке се позиционираш на саканиот WB, со притискање на shutter-от до пола излегуваш од менито или сликаш.

Постирано од: Janus
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 12:38
Peco za kajzer na MK.

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 13:28
Originally posted by flashblic flashblic напиша:

Пецо, откако ке го притиснеш копчето за white balance,
со вртење на тркалцето треба да можеш да се движиш низ опциите. Веднаш откако со тркалцето ке се позиционираш на саканиот WB, со притискање на shutter-от до пола излегуваш од менито или сликаш.

Има тоа и на канон. Кликаш тоа копчето WB и после со стрлките си бираш на дисплеј. Има 6 копчиња (и уште неколку што не се гледаат на оваа слика) со сликички како на дисплејот па лесно е за навигација. Ама не е тоа проблемот.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 13:50
Искрено за фотоапарат од 6000 долари јас очекувам дисплејот да е преку цела задна страна и да ги прикажува сите овие работи и да биде кликабилен, значи touch екран. И со прст лево десно да си бирам и подесувам се. За WB само два клика. Е тоа е веќе напредок.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 13:52
Еве го проблемот - http://foto.evolucija.mk/bicycle-h - http://foto.evolucija.mk/bicycle-h

Тебе треба со закон да ти се забрани да чкрапаш со апарат. Било која малолетна шмизла со телефон пред огледалото в нужник вади подобар квалитет од тебе.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 14:06
Поточно за апарат од 1000 долари во денешно време би очекувал тач екран. На мобилни од 100 долари има тач екран може да стават и на апарат од 1000 долари. Нека кошта 1100 долари. Незнам зошто тач екраниве не се користат повеќе во фото опремава.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 14:24
Тач скрин е тешка глупост. Среќа што го нема по фотоапаративе (поасални).

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 14:33
Touch ekran, osven za turisticko fotkanje e neprakticen osven vo slucaj da koristis liveview. Ekranite i liveview-to iako znacitelno imaat naprednato poslednive godini i natamu ne mozat da se nosat so klasicniot analogen viewfinder... a na nego gi imas site potrebni podatoci za aperture, shutter speed, wb itn. Znaci mozes komotno da slikas bez da go trgnes okoto od okularot a preku raznite kopcinja istovremeno da gi menuvas osnovnite parametri sto ne bi bilo mozno samo so touch ekran. Istite tie kopcinja i trkalca gi imas i na analognite fotoaparati kako sto ti posoci vekje Zoran osven wb. Kaj analognite bese potrebno ili da go smenis filmot (postojat filmovi za razlicni svetlosni uslovi t.e. temperatura na svetlinata) ili da nosis cela torbicka so filtri za korekcija na osvetluvanjeto. Taka da digitalnata revolucija vo fotografijata samo ni ja olesni rabotata, i natamu kvalitetot na fotografjata zavisi od fotografot koj treba da si go znae aparatot i objektivite sto gi koristi a ne samo da slika pa so gospod napred sto ke ispadne sto se cini kako tvoj priod.

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 14:38
Ne znam dali si provokator ili ti e ednostavno dosadno vo zivotov ali ova e moj posleden post - odgovor na tvoite, pa, ne bi znael kako da gi narecam tvoite postovi. Koja i da e pozadinata na tvoeto javuvanje na forumov, dali neznaenje ili cisto zelbata da se maltretira seedno e, ti si imas problem so samiot sebe i bi trebalo na drugo mesto toa da go resis.

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 16:39
Не се разбираме.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 16:46
Мојот приод кон работите е премногу едноставен. Може да се опише со неколку реченици. Проблемот е што за да ги објаснам тие неколку реченици треба да напишам 100 страници текст.

-------------

Постирано од: Janus
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 21:09
Ja stvarno nemam poim zasto uopste mu posvetuvanje vnimanie za vakvi sh*tovi be lugje... Alo be, maliot bara touch screen na profi aparati, i trkalca mesto kopcinja... Ok e seto toa, ama daj ve molam, malku selfrespect. Antipeco lekot se vika ignore, kako i za sekoj net trol around.

Постирано од: Tegla
Датум на внесување: 04.Јули.2011 во 01:25
Zakon muabet :)

-------------
That is called grain. It is supposed to be there.

Датум на внесување: 04.Јули.2011 во 12:50
Најкоментирано фото без ниту еден коментар.

-------------

Датум на внесување: 10.Јули.2011 во 14:24

c c c... makedonska rabota... poprvo kje uspeesh vo stranstvo otkolku vo svoja drzava...

-------------

Датум на внесување: 10.Јули.2011 во 16:48
Игнорирањето не помага кога има класичен физички flood-инг. Тука очигледно нема модератори ниту пак некој се замара со форумов. Форум за уметност кај што било кој простак непречено доаѓа и тепа време? Мавам дилит на букмаркот и се зафаќам со работа за отворање на нормален портал за фотографија. Кој сака да помогни е дојбредојден. Ова овде е жива смешка. Секој шизофреничар како песок може комотно да си се регистрира и да ја вежба тастатурата без проблеми.

-------------

Датум на внесување: 10.Јули.2011 во 17:11
Хаха. Да помогнам?

Најозбилно, ако некој има содржини од тип туторијали или новости, или колумни, или рецензии нека се јави. Ќе добие е бесплатно портфолио.
Сериозно. Мене ми требаат само сликички за категории за да профункционира порталот и превод на форумот (да има и форум хах) на македонски и нормално текстови.

А и добро име има само сега-за-сега не го откривам хаха.

-------------

Постирано од: sasebt
Датум на внесување: 13.Јули.2011 во 10:55
pecok, a da te prasam, ovaa slikava so ti "profile picture", so ovcite, ovaj desno si ti?

-------------
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3883 - Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето

Постирано од: ivotoyota
Датум на внесување: 13.Јули.2011 во 16:14
Originally posted by sasebt sasebt напиша:

pecok, a da te prasam, ovaa slikava so ti "profile picture", so ovcite, ovaj desno si ti?

Датум на внесување: 13.Јули.2011 во 20:13
Lugje, na forumov doagjat sekakvi chlenovi. Nekoi se povekje informirani za fotogrfskata tehnika i umetnost, a nekoi pomalu.

Zaoa treba da se ochekuvaat sekakvi komentari, prashanja, odgovori i lichni mislenja. No toa ne treba da bide koristeno kako pole za ismejuvanje, majtapenja i navreduvanje.

Imavme iskustvo od porano kade ne donesuvashe takviot odnos, neli?

Zatoa bi ve zamolil, dokolku nekoja tema ne vi se dopagja ili nekoj komentar smetate deka ne go dostiga nivoto na vasheto znaenje i iskustvo, ednostavno preskoknete gi namesto da si pravite seir na tugja smetka.

Toa ne e doblesno, ne pridonesuva za shirenje na drugarstvoto na forumov, deluva odbojno za novite chlenovi i sozdava atmosfera na netrpenie i nepochituvanje.

-------------

Постирано од: de-mak
Датум на внесување: 14.Јули.2011 во 07:44

Lugje, na forumov doagjat sekakvi chlenovi. Nekoi se povekje informirani za fotogrfskata tehnika i umetnost, a nekoi pomalu.

Zaoa treba da se ochekuvaat sekakvi komentari, prashanja, odgovori i lichni mislenja. No toa ne treba da bide koristeno kako pole za ismejuvanje, majtapenja i navreduvanje.

Zatoa bi ve zamolil, dokolku nekoja tema ne vi se dopagja ili nekoj komentar smetate deka ne go dostiga nivoto na vasheto znaenje i iskustvo, ednostavno preskoknete gi namesto da si pravite seir na tugja smetka.

Toa ne e doblesno, ne pridonesuva za shirenje na drugarstvoto na forumov, deluva odbojno za novite chlenovi i sozdava atmosfera na netrpenie i nepochituvanje.

Датум на внесување: 14.Јули.2011 во 11:06

Potpolno se soglasuvam, ali isto taka bi trebalo i na tie sto maltretiraat po sajtot da im se ukaze deka bi trebalo da olabavat malku (ti toa vekje go imas napraveno povekje pati) i dokolku ne prestanat da bidat isfrleni od forumot. I jad sum vletuval vo sekakvi neprimereni diskusii ali ponekogas navistina e tesko da se odolee a i pagjaat unikatni komentari . Pecok treba da prestane da soli pamet i se ke bide vo red. Inaku jas vekje i se povlekov od ovie seirdziski diskusii bas od pricinite koi ti gi navede pogore. Pozdrav do site i dobro svetlo!

Постирано од: sasebt
Датум на внесување: 15.Јули.2011 во 10:07
jas mislam mala zaebancija ne e na odmet. taka da, generalno se slozuvam so zoran, za ismejuvanje i navreduvanje, ali ne se sl*gam vo vrska so majtapenje.

pozz

-------------
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3883 - Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето

Датум на внесување: 19.Јули.2011 во 19:29
Originally posted by sasebt sasebt напиша:

Тоа офчар е некој, тера офци. Јас како фотограф (аматер) сум тој на патот што им стои и ги фотографира.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk