|
Најтешките моменти во животот |
Внеси реплика | страница <1 34567 11> |
Автор | ||
ANTEROS
Група Seeker Регистриран: 06.Септември.2010 Статус: Офлајн Поени: 77 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога морам да правам нешта заради другите, иако сам не го сакам тоа. Моменти кога не постапувам според мое лично убедување, туку по паметот на друг.
|
||
Феникс
Сениор http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Odejki po patot narechen zivot sum imala teshki momenti....koj i nemal neli...izminatiov period patot mi go zasenija mnogu drvja ...mnogu chesto se naogav na krstosnica so mnogu navidum vistinski pateki ....i nekako uspevav da go pronajdam vistinskiot pat....konechno patot mi se osvetli.... temnite drvja se proretchija.....losh*te vetrishta prestAnaa...i iako sum skeptik po priroda.... sega poveruvav deka e kraj bez nimalku somnez....deka e gotovo....deka najteshkoto pominalo.....se izlazav.....za zal....borbata tek mi predstoi ...samo...... sega prashanje e dali seushte sakam da se boram.... |
||
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13942 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
znachi prashanjeto e ., da se bide ili ne., ne vo smisol na opstanok tuku dali ti i samo ti i nikoj drug ke dokazhe ., na samata sebe deka mozhesh., na za drugite ., tuku pred samata i iza samata sebe da go storish toa shto vo momentot ti e najpotrebno ., a toa e da veruvash vo sebe ., i da ja izvlechesh cela rabota ili sostojba vo koja si zapadnala pretpostavka ne po svoja vina., na tvoi pleki i so tvojata sopstvena volja ., ., nemoj samo da kazhuvash deka seushte vo tebe nema rezervi., od volja i sila za borba vo zhivotna sostojba od bilo koj tip .,
konkretiziraj se skoncentriraj se ., stavi go vo aktiva svoeto ego ., i dokazhi si ., deka mozhesh., ., i .....nekogash koga ke se sekavash so blagoprijatnost na losh*te momenti pred samata sebe ke si rechesh ., JAS MOZHEV I GO STORIV TOA ., JAS <>TI<> ., zato nema samosebezhalenje tuku prevzimaj merki ., koi ti bile uspeshni ., ., za ostvaruvanje na tvojata cel i ispagjanje od ., mislish golemite problemi., <> poddrshkata morash samata sebe da si ja dadesh |
||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ова е едно од најтешките прашања кое некогаш ќе си ги поставиме.... Бидејќи позади себе го содржи прашањето...Зошто толку се борев, кога сега не го сакам ова/не ми значи/не ми треба...? Некако, низ патот, забораваме дека постојано се менуваме...нешто што ни значело пред година, две, десет; денеска не ни треба, т.е. сме се промениле, поинаков ни е патот, околностите.... Сепак, борбата е битна. Рамнодушноста некогаш е прифаќање на ситуацијата таква каква е, ама некогаш е малодушност, апатија, безволност...што не е ок.... Бидејки се и секој, го има она значење кое сакаме да му го дадеме... Што сакам, е нешто што постојано треба да се прашуваме...можеби, низ патот, ни се промениле приоритетите, а да не сме свесни за тоа.... Изменето од Kali - 30.Јуни.2011 во 13:31 |
||
Феникс
Сениор http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46 Регистриран: 12.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 8143 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne ...moeto otkazuvanje od borba ne go sodrzi slednoto prashanje koe e oznacheno od tebe....znam deka borbata e bitna ....no teshko e da se borish so neshto navidum nevidlivo....i na kraj ....dali vredi samo jas da se boram ....odnovo i odnovo....
|
||
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13942 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
., kazhete mi koj toa se rodil so smeenje ., prva rabota shto sme ja napravile e plachot ., no kakov ., na zhivotot., <>... e sega prashanje e dali e toa tolku vredno da vredi chovek da se bori., za raboti ., posle prviot ., plach ., najsladok na najbliskite
Изменето од pajser - 30.Јуни.2011 во 14:09 |
||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
||
Kali
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ретко кога нештата зависат само од нас ....
|
||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za mene, prifakjanjeto na situacijata kakva shto E, ima iscelitelna mokj a ne ramnodushnost(iako na pochetokot taka izgleda), apatija, depresija... Borbata, koga ne e prifatena situacijata e destruktivna - stanuva ushte polosho... si velish jas se boram a vidi shto mi se sluchuva...zoshto bash jas, zoshto na mene mi se sluchuva i sl. Ako treba neshto da se stori, go pravish... Ova go imam iskuseno pred nekolku godini i sega kako da zboruvam za druga lichnost. Ima eden zbor - mindfulness ( intezivno vnimanie ). Toa ne e razmisluvanje, ne e intelektualna svesnost - tuku budna sostojba...- Nabljuduvanje na site fenomeni; fizichki, mentalni i emocionalni. Prifakjanjeto, shto i da se sluchuva vo momentot, znachi i ne pravenje "drama" vo nashiot um - koja samo bi ja vloshila sostojbata... Togash deluvash i nedeluvajki(mentalno). Toa drastichno mozhe da vi ja izmeni vashata "prikazna". Postoi pogolema intelegencija od chovekovata, samo treba vo odredeni "teshki" situacii da i se predademe. Toa e toa prifakjanje, ne e pomiruvanje so situacijata(pravejki drama i sl.) - kako shto i jas edno vreme pogreshno podrazbirav... Prifakjane = tivko svedochenje(nabljuduvanje) = Osloboduvanje Se razbira, ne go sabotiram umot koj nesomneno e mokjna "mashina" ama nie da go koristime a ne obratno... Изменето од viktorija123 - 30.Јуни.2011 во 17:44 |
||
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
||
Kali
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И јас токму така мислев Некогаш тоа што изгледа како рамнодушност е само прифаќање кое е позитивно....а некогаш е депресија. Не секогаш сме подготвени да прифатиме. Човек има право да се лути, да плаче, да биде бесен, и тоа е ок. Егото има потреба да се бунтува, да се брани, да се штити, тоа е позитивна негова одлика. Во некое време потоа, или нешто ќе научиме од таа ситуација- а секогаш, нели, има што да се научи...или ќе се заглавиме во кругот. Тука е одговорноста на човекот за својот живот. Изменето од Kali - 30.Јуни.2011 во 17:46 |
||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Животот не е мед и млеко за сите, на некои им е многу горчлив. Болест, загуба на блиски, банкрот, несреќи...... не е нешто што сакаме да ни се случува, но постојано се случува, така да, нема бегање.
Сите различно се справуваат со проблемите, или ќе ојачаш или ќе те убие ситуацијата. Временскиот фактор е многу важен, процесот на заздравување е бавен и тежок, ама евентуално повеќето испливуваат на површината после извесен период.
|
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toa so drugi zborovi se narekuva i plovenje po techenieto na rekata na zhivotot, a ne nasilno plivanje protiv nejziniot tek. Dodeka so prvoto se prifakja zhivotot onaka kako shto neminovno teche, so site neshta shto ni gi donesuva na nash uvid i za nasha pouka, vtoroto e davanje otpor na seto toa. Prvoto bara samo budnost i razbiranje na neshtata koi samite kje si go najdat svoeto mesto pridruzheni od nas, dodeka vtoroto e nerazumna nasilnost koja doveduva do konflikti, nepotrebno troshenje energija i ultimativno umoruvanje i davenje vo rekata namesto sigurno doagjanje do nejziniot breg.. Изменето од Messenger - 01.Јули.2011 во 00:14 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
vivi1
Сениор Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
....sepak se samo momenti
|
||
vivi
|
||
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А дали ова се однесува само на однос кон работите што ни се случуваат лично нам или се однесува и на работи во нашето опкружување, на пример да помогнеме некому или да си останеме ладнокрвни и да си продолжиме да ,,пливаме мирно во реката,,
|
||
Kali
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Хмммм....бидејќи премногу се промовира филозофијата на Екарт Тол низ сите овие теми, која лично имала голема резонанца кај мене, сепак има едно огромно НО според мене, кое многу пати го спомнувам низ мека провокација, ама не сум се објаснила целосно....
Филозофијата за будноста на Тол, и прифаќањето, може да биде препознаена и примена најмногу од зрели луѓе. Значи од луѓе кои веќе ги оствариле повеќето животни задачи, се реализирале, и сега можат да си бидат- будни. Замислете еден адолесцент на пример, кој има потреба да се најде себеси и своето ЈАС, да му кажете дека ЈАС не е битно ( тоа е само некакво си его...) битно е да биде само ПРИСУТЕН. Тој мора да си го ојача егото, да го најде својот пат, своја професија, да оформи ставови и мислења, да биде среќен и да пати, да учи, да се бунтува, да се адаптира во овој социјален свет, да создаде семејство, итн итн. После може да ги чита Екартовите приказни, и само да биде, буден. Изменето од Kali - 01.Јули.2011 во 13:14 |
||
Внеси реплика | страница <1 34567 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |