Испечати | Затвори го прозорот

Најтешките моменти во животот

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22730
Датум на принтање: 31.Јануари.2025 во 13:37
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Најтешките моменти во животот
Постирано од: Hedonistka
Наслов: Најтешките моменти во животот
Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 22:31
Koi se najteshkite momenti koi vi se sluchile vo zivotot i kako i sho vi pomognalo da gi preziveete?
Ve molam da se vozdrzuvate od kritiki i osuduvanja.. tuka sme za da pomogneme ako mozeme..

-------------
If you are reading this, get a life!

Коментари:
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 22:36
кога загубив татко си.
кога требаше да се вратам од моjата татковина назад, каде сега живеам.

Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 22:57
.

-------------
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 23:02
Dobro da go raskrsham malku ledot gledam deka sepak ne sme otvoreni..mnogu teshki momenti i sekogash se vodev od mototo"ona shto ne me ubiva me pravi posilna"toa mi pomogna mnogu da preodoleam mn teshki migovi..

prvo pochina covek shto mi beshe kako tatko i togash dobiv nerven slom..
dechkoto mi pochina vo soobrakajka vo grcija..
za malku ke bev silovana od moj rodnina shto za zal i denes e vo nasheto semejstvo..
4 godini bev fizichki i psihichki maltretirana od strana na policaec..
bev navlechena na nekoi substancii i za malku ne stanav zavisnik..
i toa ne e se.. no dosta e samo tolku..

za moite godini mislam deka dosta preziveav i sekoja edna rabota me pravela se po silna i silna..mozebi na nekoj ke mu zvuchi na spanska serija no toa se moite najteshki momenti nitu ochekuvam nekoj deka ke me razbere i ne sakam da me osuduvaat..
na krajot se gordeam so sebe si zatoa shto ne dozvoliv toa da me izmeni po chudovishen nachin..

No najteshko mi beshe koga vidov maz da place kako malo dete...

-------------

Постирано од: eptendosadno1
Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 23:09
Originally posted by Hedonistka Hedonistka напиша:

Koi se najteshkite momenti koi vi se sluchile vo zivotot i kako i sho vi pomognalo da gi preziveete?
Ve molam da se vozdrzuvate od kritiki i osuduvanja.. tuka sme za da pomogneme ako mozeme..

Тоа ќе го дознаеме на крај од патот

Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 23:09
Јас те разбирам. Ти се восхитувам на издржливоста. Некои луѓе одамна би попуштиле.
Животот е непредвидлив. Тоа што најмалку го очекуваш, ќе ти затропа на врата. И ќе ти го смени животот од корен. И никогаш повеќе нема да биде по старо.
Како кула од карти. Се се руши. Се тргнува надоле. Ситуации од кои нема излез ако немаш јак карактер. Само карактерот е тој што ќе те извлече од таквите ситуации.

Тоа последното за мажот...
Мене ми се случи истото со татко ми. Тука веќе психата попушта на момент. Не можев да поверувам дека татко ми ќе го видам за заплаче...Но никогаш не вели никогаш. Кога се ќе се собере, дури ни најјаката личност нема да може да го издржи товарот.

големо%20гушкање

-------------
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.

Датум на внесување: 19.Јуни.2010 во 23:22
Minatata godina na majka mi i izvadoja 3 tumori od matkata od koi edniot 6 sm.dr 7 i neshto i posledniot 4 sm a i gi izvadija site vnatreshi polovi organi..dosta mi beshe teshko a i ne bev vo makedonija i ushte poteshko mi beshe deka go krieja od mene razbrav koga si otidov doma ami ako se slucheshe neshto nikoigash nemashe da si go prostam....

A za mazot shto placheshe e moj drugar toj nema majka od mal i tatko mu i baba mu mu bea se na nego no zivotot e mn brutalen i za edna godina i dvajcata pocinaa,kukata zatoa shto beshe na dosta dobro mesto(ne sakam da potenciram kade) ja zede chichko mu i go ostavi bez nishto..
Beshe ovaa nova godina jas imav nedorazbiranja so sestra mi i impulsivno izreagirav i kazav deka ke si odam ushte vecerta vo momentot toj dojde i pochna taka da plache i da vika deka samo nie dve sme mu ostanale i deka osven nas nema nikoj na svetot i deka na nikoj ne mu e gajle za nego i da ne se karame za gluposti zatoa shto zivotot e premnogu kratok shto vervaj mi osetiv deka dushata mi se deli na dve i se krshi na mali parchinja tolku sitni shto i kolku da gi lepish nikogash nema da gi sredish da bidat kakvi shto bile...

No posle toa go smirivme i pominav naj naj ubavata nova godina ..koga chovek ke kaze se shto mu tezi na dushata ako nishto drugo barem ke mu olesni.. dosta se maski veke...
p.s fala mislam deka ako site kazat neshto shto dlaboko vo sebe se potisnuva barem ke stanat svesni za zelbata i zedta za zivot,za podobro..

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 02:48

Smrtta na moite roditeli koi pocinaa vo rok od tri godini eden po drug.

Nisto ne moze da se sporedi so dlabokata bolka i praznina sto ja ostavija vo mojot zivot. Lugeto koi bea moja moralna i finansiska poddrska gi nema .

Verata vo BOG e taa sto me odrza na cvrsti noze i mi dava sila da prodolzam so zivotot.

Podlaboko ne vi navleguval vo temata, bidejki toa se navistina najteski momenti vo mojot zivot, sega sum ostaven sam na sebe da se snaogam vo zivotot i plovam niz nego, prilicno uspesno , so Bozja pomos se razbira.

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 03:26
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Smrtta na moite roditeli koi pocinaa vo rok od tri godini eden po drug. Nisto ne moze da se sporedi so dlabokata bolka i praznina sto ja ostavija vo mojot zivot. Lugeto koi bea moja moralna i finansiska poddrska gi nema .Verata vo BOG e taa sto me odrza na cvrsti noze i mi dava sila da prodolzam so zivotot.Podlaboko ne vi navleguval vo temata, bidejki toa se navistina najteski momenti vo mojot zivot, sega sum ostaven sam na sebe da se snaogam vo zivotot i plovam niz nego, prilicno uspesno , so Bozja pomos se razbira.

So Bozja pomosh se ke bide vo red i samo imaj vera

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 03:34

Blagodaram na poddrskata Hedonistke големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 08:23

-Прв најлош момент во животот-смртта на баба ми која мислам дека беше најпозитивната особа во мојот живот која секогаш имаше време за нас нејзините внуци). Долго време не можев да одам Велес и да ги гледам како се уиштуваат работите кои таа ги имаше направенотага
-Втор лош момент- перфорација на чирот и хитна опрција -борба за животот на таткоми во првата седмица на моето вработувањетага
-Трет лош момент- смрта на мојот дедо -човекот кој знаеше да го изгради патриотскиот дух, кој беше историска ризница на сите настани на Балканот- ама онака вистински, не филувани, не цензурирани.
-Четврт лош момент- хитното хоспитализирање на син ми поради опструктивен бронхит- и неизвесноста дали ке се симне температурата, дали ќе остане живо (таа болка не се опишува-поарно никој да не ја доживее-да останете неуки од такво искуствотага)
Петти лош момент- смртта на татко ми-не дента, не веднаш, после, до ден денес. Избегнувам да погледнам на троседот каде седеше и нестрпливо ги очекуваше внучињата со “трезорот“ на сите нивни желби. Ми недостасува неговиот критички поглед, поглед со одобрување, малку зборови а многу вистина.
-Шести лош момент-операцијата на сестра ми  и упропастување на нејзиното здравје од страна на еден “реномиран“ хирург на кој му посакувам да не излезе од затвор
Како се надминаа толку лоши работи?
Со сеќавање на добрините-доживеани со покојните, сеќавањето на нивната добрина,улога во животот, со имитирање на нивните постапки-продолжување на веригата-трасата кои тие ја започнаа во зачувување на семејната лоза полна со почит, достоинство.
Живеење на животот и радување на ситниците кои го сочинуваат животот-затоа што некогаш животот знае да изненади кога човек најмалку се надеватага

-------------

Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 16:25
Bravo za iskrenostta..i gledam deka mnogu od forumdziite ne sakaat da se otkrivaat..

-------------

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 20.Јуни.2010 во 18:31
Najteshkite momenti vo zhivotot, tie se voedno i najteshkiot "tovar" vo nashiot zhivot.Prashanjeto e kako da se spravime so nego i kako na krajot da se oslobodime od istiot?

Kako se osloboduva OGLEDALOTO od prashinata?

Kako se osloboduvame od tovarot shto go nosime?

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 19:46
Jas mislam deka za da se oslobodime od tovarot shto go nosime e namesto da se zatvorame vo sebe si i da se pravime deka nishto ni nema a bolkata dlaboko da ne grize..da zboruvame za toa otvoreno i chesto,zatoa shto kolku poveke zboruvash i se otvarash prazninata se poveke se namaluva...
vie shto mislite?

-------------

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 19:50

Jas mislam deka za da se oslobodime od tovarot shto go nosime e namesto da se zatvorame vo sebe si i da se pravime deka nishto ni nema a bolkata dlaboko da ne grize..da zboruvame za toa otvoreno i chesto,zatoa shto kolku poveke zboruvash i se otvarash prazninata se poveke se namaluva...
vie shto mislite?

Mislam deka si vo pravo.

Ako najdes lugje sto znaat da slusaat i da socuvstvuvaat so tebe polesno e, bidejki ako gi drzis vo sebe bolkata i tagata , toa moze da te unisti.

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 20:43
Da ,bukvalno psihata ili grizata na sovesta ili prashanjeto ako peshe poinaku kako ke beshe ..toa se prashanja koi shto mozat da ubijat chovek(dushevno) i da se dobie edna psihichka smrt..tochno toa koga nekoj(donor)spodeluva neshto del od tezinata na tovarot se prefrla na drugiot chovek(recipientot)koj shto ne sekogash e vistinskiot chovek i ja zloupotrebuva informacijata ..jas mislam vaka -koga nekoj ja zloupotrebi informacijata i gi iskaze site tajni toj gubi..toa shto ke izportari ne e nishto osobeno toj se predstavuva kako losh chovek koj shto ne zasluzuva doverba ne jas..na nas ni e po lesno a takvite luge obichno ne prosperiraat logichno na toa e-koga slusham deka nekoj/a ogovara prvo neshto shto pomisluvam deka koga ke se zavrtam deka i za mene go zboruva istoto i ne se otvoram pred takov chovek...
shto mislish ti kingdavid?

-------------

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 21:07
Mojot prv tezok moment beshe koga tatko mi dozivea mozochen udar i nekolku polsedovatelni . Od prviot moment sum do nego i kje ostanam bez dvoumenje do kraj .
Vtoriot osobeno tezok moment beshe koga brattmi prestana da mi odgvovara na moite telfonski povici i koga po tri dena doznav deka e vo zatvor i se ova se sluchi vo rok od dva meseca . No ova vtorovo me sramni so zemja , desetina dena ne mozev da si dojdam na sebe bev bukvalno izguben naj povekje mi tezeshe momentot koga kje trebashe da kazam kade e i zoshto ne se javuva . Vo toj moment naj vekje mi pomogna nevropsihijatarot koi doagjashe vo domashna poseta za tatko mi . Od kako se si dojdov malku na sebe mozev da gi sredam rabotite kolku sho moze da se sredat....
Sega jas se grizam za tatko mi koj ima posledici od mozochniot udar A doma znaat deka bratmi e vo Amerika i zatoa ne si ide .

Milslam deka nema potreba da se optovaruva psihata so raboti koi ne mozat da se smenat nitu pak vremeto moze da se vrati nazad . Nie mozeme da sedime i da placheme do utre i pak rabotite kje ostanat takvi kakvi sho se .
Vremeto lechi se no ostanuvaat tragi vo nashata svest kolku kje bidat dlaboki zavisi od nas kolku nie sme sposobni da podneseme tovar na dusha .

A za narodot sho kje reche...od toa sum odamna operiran ama ich ne mi e gajle za toa . Koga mi bilo ubavo mi ljubomorele koga mi bilo tesho mi se sitele i jas ne sum dobil nishto od toa taka da toa mi e posledniot naj mal problem .
Poradi toa sho lugjeto se plashlivi A site se plashlivi samo postojat nijansi i zavisi doj koj stepen se otideni vo taa nasoka i onie naj rgjavite tugjata nesrekja ja smetaat za svoj lichen uspeh A takvite lugje kako sho kaza i Hedonistka deka ne uspevaat mnogu vo zivotot .

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 21:20
Blagodaram shto reshi da spodelish so nas..nishto ne e trajno i zivotot moze da se promeni mnogu brzo dovolno e eden mig..a veruvaj i tie shto se sitat ama ich ne im e sjajno doma samo reshile kako shto ima edna pogovorka" Lugeto ja gledaat slamkata vo tvoeto oko a ne si ja gledaat gredata vo nivnoto" taka da postapat..ama ich da ne ti e gajle za niv i da ne se zamarash,zatoa shto ne vredat ...a zivotot e premnogu kratok i vreden da go potroshish za luge sho ne vredat

-------------

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 21:48
Toa e samo gubenje vreme i nervi . Mislam deka e glupavo da se troshi energija i vreme za da se posvetish na toa okolinata sho kje reche za tebe koga vo megju vreme mozesh da se posvetish na vistinskiot problem .

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 21:49
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Toa e samo gubenje vreme i nervi . Mislam deka e glupavo da se troshi energija i vreme za da se posvetish na toa okolinata sho kje reche za tebe koga vo megju vreme mozesh da se posvetish na vistinskiot problem .

да Битно е како ние и нашите најблиски се осеќаме, а не што мислат другите за нас.

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 21:51
tochno e taka .. site se pravat na zainteresirani no vsushnost na nikogo ne mu e gajle..zatoa ne treba da se faktor za nas

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 21:53

vie shto mislite?

Mislam deka si vo pravo. Na toj nachin raboti AA (Alcoholic Anonimus) na sevornoamerikanskiot kontinent i dava mnogu dobri rezultati. Imav prilika da se zapoznaat so ovaa organizacija koga reshiv eden moj blizok rodnina (od strana nazhena mi ) da go izvadam od zatvor i da go priberam kaj mene mesec dena. Eden od uslovite, osven sekojdnevnite razgovori koi gi imavme na dnevnata masa, bshe i negovo redovnoto odenje na AA sostanoci.

Od iskustvoto so nego vidov deka takvite sredbi, koi ne se nishto drugo tuku megjusebno ispoveduvanje i razgovaranje za slabostite i problemite koi izrasnuvaat od niv, deluva blagotvorno na lugjeto.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 22:03
da taka e ..se nadevam deka tvojot rodnina e mnogu podobro sega

-------------

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 22:13
„Со маки сум се родила„ песната не е за џабе испеана  ама си размислвам дека се тоа е дел од животот и дека нема бегање.
Тоа е животот, некогаш е убаво, некогаш сакаш да фрлиш парталите и џенем да фатиш на некоја друга планета, притиснат од несреќи, болести, разно-разни трагедии ама од својата кожа не можеш да излезеш. Понекогаш болката и горчината ги загадуваат нашите животи неизбежно, но секој мора да стане и да продолжи да го оди патот, понекогаш многу осамен.
Не е срамно да се бара помош, оти таа пристигнува кога-тогаш во некаква форма. Не викаат за џабе, некои луѓе во твојот живот кој ти подаваат рака дека господ ги праќа за тебе.
Што и да се случува во животот треба да се зачува разумот и да се внимава на кого ќе му го отвориш срцето.

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 22:18

da taka e ..se nadevam deka tvojot rodnina e mnogu podobro sega

Sega ne e podobar.

Dodeka beshe kaj mene, dodeka vodev smetka za nego, dodeka odeshe na AA, tolku se promeni, shto domashnite ne mozhea da go prepoznaat.

Negovite mi rekoa: Shto mu napravi, nikogash ne bil vakov!

No otkoga se vrati doma, poleka, poleka... prestana da odi na AA sostanoci, pochna povtorno da se druzhi so istite lugje, istite obichai, ist terk na razmlisluvanje, isti mesta na druzhenje... i sega doznavam deka gore-dolu povtorno se naogja vo istata sostojba.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 22:24
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

[QUOTE=Hedonistka] da taka e ..se nadevam deka tvojot rodnina e mnogu podobro sega

Sega ne e podobar.

Dodeka beshe kaj mene, dodeka vodev smetka za nego, dodeka odeshe na AA, tolku se promeni, shto domashnite ne mozhea da go prepoznaat.

Negovite mi rekoa: Shto mu napravi, nikogash ne bil vakov!

No otkoga se vrati doma, poleka, poleka... prestana da odi na AA sostanoci, pochna povtorno da se druzhi so istite lugje, istite obichai, ist terk na razmlisluvanje, isti mesta na druzhenje... i sega doznavam deka gore-dolu povtorno se naogja vo istata sostojba.

doma??? ako toa znachi vo makedonija razbiram zashto se sluchilo taka bez da se navredi nekoj no taka si e realno..
i sfakam..zalam shto taka se sluchilo..
sekoj odgovara za sebe si..si napravil se shto mozesh drugoto zaviselo od nego shteta za negi i lugeto shto stradaat pokraj nego..

-------------

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 22:40
Ne e vo Makedonija, tuku ovde na severnoamerikanskiot kontinent. Koga velam "otide doma" mislev deka si otide vo svojata kukja. Do togash zhiveeshe 24 chasa kaj mene doma.

Inaku, potpolno se slozhuvam so tebe deka sekoj si odgovara za svoite postapki. Apsolutno!

P.S. Ne znam dali vo Makedonija ima AA zdruzhenija?

-------------

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 22:44

Da ,bukvalno psihata ili grizata na sovesta ili prashanjeto ako peshe poinaku kako ke beshe ..toa se prashanja koi shto mozat da ubijat chovek(dushevno) i da se dobie edna psihichka smrt..tochno toa koga nekoj(donor)spodeluva neshto del od tezinata na tovarot se prefrla na drugiot chovek(recipientot)koj shto ne sekogash e vistinskiot chovek i ja zloupotrebuva informacijata ..jas mislam vaka -koga nekoj ja zloupotrebi informacijata i gi iskaze site tajni toj gubi..toa shto ke izportari ne e nishto osobeno toj se predstavuva kako losh chovek koj shto ne zasluzuva doverba ne jas..na nas ni e po lesno a takvite luge obichno ne prosperiraat logichno na toa e-koga slusham deka nekoj/a ogovara prvo neshto shto pomisluvam deka koga ke se zavrtam deka i za mene go zboruva istoto i ne se otvoram pred takov chovek...

Sekako deka ne treba na sekoj  da mu go izlevas srceto sto i kako cuvstvuvas, tuku na onoj vo kogo imas doverba i znaes deka ti e iskren prijatel i deka ke bide socustvitelen kon tebe i deka ke te ohrabri.

Ponekogas na site nas ni e potrebno vo nekoi momenti nekoj da ne soslusa i da ni dade sovet. Blaze mu na onoj sto ima vistinski prijateli.

Inaku, procitav Hedonistke vo tvojot posleden post deka mislis ako e vo Makedonija covek mora da se rasipe. Ne se slozuvam so toa, covek moze da se rasipe i vo USA i vo Avstralija isto kako i vo Makedonija... lugjeto se sekade isti, faktot sto tie zemji se pobogati od nas ne znaci nisto.

Mnogu e vazen faktot kakov stav imame vo zivotot i koi se nasite moralni merila i stavovi .

Sto ke poseeme , toa i ke pozneeme. Pozdrav do tebe !

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 22:48
ima ama ne se anonimni zatoa shto sekoj so sekoj se poznava vo gradovite mozebi vo sk da ima nz..kazuvam za tamu kade shto znam.. kaj nas ne se anonimni i sega zamisli kolku hrabrost im treba da priznaat pred sebe si i pred drugite..samo shto mislam deka ushte ne se sfaka na seriozno a so podsmev povikot za pomosh...zalno

-------------

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 22:58

Sekako deka ne treba na sekoj  da mu go izlevas srceto sto i kako cuvstvuvas, tuku na onoj vo kogo imas doverba i znaes deka ti e iskren prijatel i deka ke bide socustvitelen kon tebe i deka ke te ohrabri.Ponekogas na site nas ni e potrebno vo nekoi momenti nekoj da ne soslusa i da ni dade sovet. Blaze mu na onoj sto ima vistinski prijateli.Inaku, procitav Hedonistke vo tvojot posleden post deka mislis ako e vo Makedonija covek mora da se rasipe. Ne se slozuvam so toa, covek moze da se rasipe i vo USA i vo Avstralija isto kako i vo Makedonija... lugjeto se sekade isti, faktot sto tie zemji se pobogati od nas ne znaci nisto.Mnogu e vazen faktot kakov stav imame vo zivotot i koi se nasite moralni merila i stavovi . Sto ke poseeme , toa i ke pozneeme. Pozdrav do tebe !

da taka e chovek moze sekade da se rasipe no sakav da kazam deka lugeto so problemi ne se sfakaat seriozno kaj nas ..prochitaj go podolu postot tamu imam malo objasnuvanje..povejke vnimanie mislam deka se obrnuva tamu..zalam ako po nekakov nachin sum te navredila ..pozz

-------------

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 23:40

Sekako deka ne treba na sekoj  da mu go izlevas srceto sto i kako cuvstvuvas, tuku na onoj vo kogo imas doverba i znaes deka ti e iskren prijatel i deka ke bide socustvitelen kon tebe i deka ke te ohrabri.Ponekogas na site nas ni e potrebno vo nekoi momenti nekoj da ne soslusa i da ni dade sovet. Blaze mu na onoj sto ima vistinski prijateli.Inaku, procitav Hedonistke vo tvojot posleden post deka mislis ako e vo Makedonija covek mora da se rasipe. Ne se slozuvam so toa, covek moze da se rasipe i vo USA i vo Avstralija isto kako i vo Makedonija... lugjeto se sekade isti, faktot sto tie zemji se pobogati od nas ne znaci nisto.Mnogu e vazen faktot kakov stav imame vo zivotot i koi se nasite moralni merila i stavovi . Sto ke poseeme , toa i ke pozneeme. Pozdrav do tebe !

da taka e chovek moze sekade da se rasipe no sakav da kazam deka lugeto so problemi ne se sfakaat seriozno kaj nas ..prochitaj go podolu postot tamu imam malo objasnuvanje..povejke vnimanie mislam deka se obrnuva tamu..zalam ako po nekakov nachin sum te navredila ..pozz

Dobro, vo pobogatite zemji imaat vreme povekje da se zanimavaat so lugjeto i so nivnite problemi i se soglasuvam so tebe . Kaj nas se se sveduva na gola bitka za prezivuvanje, iako vo posledno vreme ima podobruvanja vo taa nasoka.

Ne si me navredila po nikakov nacin, taman rabota ... Golem pozdrav do tebe големо%20гушкање

Постирано од: BiBi_G
Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 23:41
Не е лесно повторно да минуваш по истиот пат,па макар и низ сеќавањата...секој спомен ја буди болката која не минува туку само демне во некое ќоше од душата и чека нешто да ја чепне  за да може повторно да ја покаже силата... тешко ми е да ги преживувам повторно тие моменти...и самата помисла на нив предизвикува незапирлива река солзи..
тешко ми е кога се присетувам...деновиве пред неколку години... еден телефонски повик..... почина татко ти,некој рече... кој беше-и ден денес не се сеќавам(а можеби одбивам да се сетам)... Не се сеќавам на ништо потоа... мозочен удар, не можеа да му помогнат,мртов на место-се вртеа зборови додека јас немо ја држев слушалката сакајќи да вреснам дека не смее така, дека не може да е мртов...па утрото отиде на работа весел и расположен,не може да е мртов затоа што утре е роденденот на син ми,роденден на внукот...на првото внуче
Како низ магла ми е и денот на погребот...  наместо  гости- некој ме влече насекаде... потврди за смрт, обдукција-да или не, гробно место, сандак...Боже,ќе има ли крај... Не се сеќавам ни како издржав,ни како издржувам и ден денес кога бескрајно ќе ми затреба,а се што добивам се само болка и празнина...

Вториот тежок момент - дијагностицирањето на болеста...Не знам како ги преживеав и тогаш тие денови...биопсија, чекање резултати,операција,пак чекање резултати... ха, зарем е можно, нешто што обично им се случува само на другите да ми се случи мене? зарем резултатите во ракава се мои?Кој би можел да ми помогне во тие моменти? Зарем некој би знаел да каже зборови на утеха,на поткрепа, на подршка... што би ми рекол?

среќа си се изнаплакав барем додека пишував... не ми олесна..не знам ни зошто пишав... ме потикна исповеста на зен... само што , за разлика од него и повеќемината од вас овде, не се сложувам дека болката со тек на време минува... Болката е иста...само чека момент да излезесреќа

-------------

NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE!

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 23:52
Originally posted by BiBi_G BiBi_G напиша:

Не е лесно повторно да минуваш по истиот пат,па макар и низ
сеќавањата...секој спомен ја буди болката која не минува туку само
демне во некое ќоше од душата и чека нешто да ја чепне  за да може
повторно да ја покаже силата... тешко ми е да ги преживувам повторно
тие моменти...и самата помисла на нив предизвикува незапирлива река
солзи..
тешко ми е кога се присетувам...деновиве пред неколку години... еден телефонски повик..... почина татко ти,некој рече... кој беше-и ден
денес не се сеќавам(а можеби одбивам да се сетам)... Не се сеќавам на
ништо потоа... мозочен удар, не можеа да му помогнат,мртов на место-се
вртеа зборови додека јас немо ја држев слушалката сакајќи да вреснам
дека не смее така, дека не може да е мртов...па утрото отиде на работа
весел и расположен,не може да е мртов затоа што утре е роденденот на
син ми,роденден на внукот...на првото внуче
Како низ магла ми е и денот на погребот...  наместо  гости- некој ме влече насекаде... потврди за смрт, обдукција-да или не,
гробно место, сандак...Боже,ќе има ли крај... Не се сеќавам ни како
издржав,ни како издржувам и ден денес кога бескрајно ќе ми затреба,а се
што добивам се само болка и празнина...

Вториот тежок момент - дијагностицирањето на болеста...Не знам како ги
преживеав и тогаш тие денови...биопсија, чекање резултати,операција,пак
чекање резултати... ха, зарем е можно, нешто што обично им се случува
само на другите да ми се случи мене? зарем резултатите во ракава се
мои?Кој би можел да ми помогне во тие моменти? Зарем некој би знаел да
каже зборови на утеха,на поткрепа, на подршка... што би ми рекол?

среќа
си се изнаплакав барем додека пишував... не ми олесна..не знам ни зошто
пишав... ме потикна исповеста на зен... само што , за разлика од него и
повеќемината од вас овде, не се сложувам дека болката со тек на време
минува... Болката е иста...само чека момент да излезесреќа

Blagodaram shto spodeli so nas najtesh*te momenti od tvojot zivot..bolkata ne pominuva nikogash no zboruvanjeto za nea pomaga ..rabotite shto se sluchile ne mozat da se promenat..mozebi za prv pat si ja izlevash dushata kako tekst mozebi ne..no zoshto bolkata da izleze pod druga forma kako bolest namesto so zboruvanje za nea..koga chovek si sobira so sebe sekako deka eden den ke pukne ili bolkata ke zazeme forma na bolest..tochno vrz toa sakam da pomislish..

-------------

Датум на внесување: 21.Јуни.2010 во 23:58

Bibi G, ti si Nepopravliv Optimist. Ke se molam na BOG da bides silna i optimisticna sekogas .големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 00:11
Сосема се сложувам дека болката може да излезе и во форма на болест... Постојат низа болести предизвикани од болка, стрес, потиснати емоции,страв,бес,омраза... За тие ситуации ни е потребна помош,пријател, некој во кој веруваме безрезервно и кој ќе умее барем да не’ ислуша ... Стручна помош,зошто да не...
Сепак, кога зборував за себе,не мислев на тоа... ја спомнав како вториот најтежок период од животот... болест од сосема друго потекло големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 00:15
Originally posted by BiBi_G BiBi_G напиша:

Сосема се сложувам дека болката може да излезе и во форма на болест... Постојат низа болести предизвикани од болка, стрес, потиснати емоции,страв,бес,омраза... За тие ситуации ни е потребна помош,пријател, некој во кој веруваме безрезервно и кој ќе умее барем да не’ ислуша ... Стручна помош,зошто да не...
Сепак, кога зборував за себе,не мислев на тоа... ја спомнав како вториот најтежок период од животот... болест од сосема друго потекло големо%20гушкање

Te razbrav Bibi G , no bidi jaka i optimisticna kakva sto znaes da bides pa  sto i da bide vo zivotot. Nikoj ne e bez nevolja i sekoj si go nosi svoeto breme . Golem pozdrav do tebe !
големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
големо%20гушкање

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 00:17
se ke bide vo red

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 00:26
среќа  prethodniot post ne se odnesuvase licno do nikogo ... onaka pisav,sakav da se nadovrzam na Hedonistka,vo vrska so bolestite koi se javuvaat kako posledica na bolka,stres i sl... големо%20гушкање

Jasno mi e deka i sekoja planina si ima svoja tezina... Jas, zaedno so mojot nepopravliv optimizam koj mi e verna druska odsekogas,nekako se snaogjame i uspevame da se izborime ... sega za sega...
Pozdrav i sekoe dobro големо%20гушкање

-------------

Постирано од: annaja
Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 01:44
Тешки и најтешки моменти.....е сега се судирам.... до сега мислев дека е тешко,ама имало од тешко уште потешкооооо.А што ме чека несакам да мислам.Растев во здрава средина,здрава мислам без посебни проблеми,една на мајка и татко,работев заработував за себе се омажив и живеев нормален живот.И почнаа моите проблеми,прво сопругот без работа па јас, ама благодарение на моите родители беше некако ОК.Сега неможам да се пофалам најтешките моменти ми се сега.Сега затоа што го изгубив татко ми,не затоа што ми помагаше што ми беше подршка во мојот живот,него он важеше за човек како што ретко се рага,тоа го викаат сите што го познаваа.Мајка ми е скршена,незнам дали вреди да ја тешам со зборовите дека така требало да биде,и мора ние да живееме што сме останати.На почеток мајка ми викаше мора еден прв да оди,не може двајцата наеднаш или самата се тешеше мислејќи дека ќе и биде полесно ама не е, од ден на ден е се потешко еве 2 год.Мажот ми израснал мегу разведени родители,мојот татко му беше и негов татко и тогаш свати што значи родител,што изгубил од неговите родители.Е сега ми се најтешките моменти и си викам барем да имав брат или сестра може ќе ми беше полесно.За некоја година ќе ја изгубам и мајка ми и ќе останеме само јас и мажот ми без никој.Страв ме фаќа.....

Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 02:15
Најтешки....кога еден братучед пробуваше да ме пипка,беше кај нас како постар да не чува додека моите беа на гости,се преплашив врискав и вртев да ги добијам каде што беа се сеќавам добро на се ина сите мисли кои ми поминаа за него....(мислам и не го прати до денес некоја среќа )

Кога замина татко ми во војната 2001,секојдневно слушав колку има загинато,среќа жив е.

И кога почина братучед мој во сообраќајка на неговиот 21-ви роденден.

-------------
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 02:16
tie shto pochinale sekogash ke ni nedostigaat i sekogash koga si spomnuvame za niv neshto dlaboko vo srceto ne pecnuva...no moze da se sekavame na ubavite migovi pominati so niv tie ostanuvaat..tie ne hranat i tie spomeni ni davaat sila za ponatamu...kako shto tatko ti imal sila da prodolzi koga pochinal negoviot tatko taka treba da prodolzish i ti..da najdesh vo sebe si motiv i da soberesh sila ..se vo ovoj zivot e borba..te razbiram no mislam deka nema potreba da se plashish ..toa shto treba da se sluchi ke se sluchi.. gledaj na toa shto ti imash nekoj so sebe si ,nekoj shto te saka i podkrepuva ..nekoi nemaat ni takov chovek do sebe si..
za sekoe neshto treba vreme..bidi silna i misli pozitivno se ke si dojde na mestoto mozebi nema da e kako porano,mozebi ke e novo,razlichno,no ke bide vo red i bidi mi pozdravena i ti blagodaram za tvoeto spodeljuvanje

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 02:20
Kako kje ostanesh bez nikoj?

A shto e mazh ti?

A shto si ti za nego?

Pa, kje dojdat i deca...

Iako taka mnogu pati izgleda, no chovek nikogash ne e sam, dokolku toa samiot ne go odredi.

-------------

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 07:36
По природа сум многу весела, секогаш насмеана и за секоја ситуација  имам некоја анегдота. Забележувам дека се променувам и тоа малку ме загрижува. Дали е тоа под влијание на некои тешки моменти во животот кој претходно ги набројав? збунетост
Па веројатно, а и можеби заради целокупната депресија на луѓето околу мене-на работа, во маало.
Единствено нешто  што научив е дека за тешките работи се збоува, не се молчи. Кога ке прозбори човек-веднаш ке открие дека не е осамен, дека има “друшки по мака“големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 14:21
Викаат после дожд сонце,после сонце дожд, дали е стварно така?Денови, месеци,години си поминуваат а не сме свесни,сега во овие средни години другачие се гледа на животот па си викам каде згрешив, има ли поправен, може ли нешто да се измени?Многу прашања без одговор,едноставно човек неможе да си одговори.Лесно е за туги проблеми да се бара рашение,ама за себе....секогаш наогаш некое оправдување поради ова или поради она морало така да биде.Господ напомош!

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 14:29
Не треба да бараш оправдување, треба да ги бараш причините поради кои си згрешил/а и треба да извлечеш поука од нив. Назад не треба да се гледа, треба да се гледа каде си сега и каде сакаш да бидеш во иднина, но патот кој е поминат никогаш не го заборавај.

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 19:19
Причините се познати од оваа гледна точка,ама немам некоја голема полза од тоа,едино да не ги повторам.Се носев со онаа старата„не го прави тоа што несакаш тебе да ти го прават“ а лугето одат со„лакт“рушат се пред себе само да ги постигнат својте цели.Е мене не ме воспитаа така ми викаа ако не можеш да му помогнеш на човек,немој да му одмогнуваш.И грешев ли?

Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 20:27
Дефинитивно крајната трагедија... засекогаш губење на најблизок....
како најтешка форма на духовно и телесно доживување .....
како и лична  здравствена декструкција...

-------------

Датум на внесување: 22.Јуни.2010 во 23:56
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

Дефинитивно крајната трагедија... засекогаш губење на најблизок....како најтешка форма на духовно и телесно доживување .....како и лична  здравствена декструкција...

..tochno edna od prichinite za duhovna smrt e toa..

-------------

Постирано од: Charmedgirl18
Датум на внесување: 23.Јуни.2010 во 10:28
фала богу, да чукнам у дрво, досега никој поблизок не ми умрел, но и сум малце нечувствителна личност, па некои работи што требале да ме погодат, не ме погодиле.секогаш се трудам лошите моменти од животот да ги заборавам, па сега не се сеќавам на некој потежок момент од мојот живот...

-------------
I'm not afraid to take a stand
Everybody come take my hand
We'll walk this road together, through the storm
Whatever weather, cold or warm
Just let you know that, you're not alone

Датум на внесување: 28.Јуни.2010 во 20:46
Период во кој се одреков од многу работи кои дотогаш ми биле како рутина. Кога конечно собрав храброст да се соочам самиот со себе, малку доблест да им кажам на моите дома што и како сум правел до тогаш и кој проблем сум го имал, а проблемот бил нешто што тие на никој не му го посакувале дотогаш и нешто што се молеле да ја избегне нашата фамилија.

Ми се чини и дека денот кога се случи тоа засекогаш ќе го помнам. Жалните лица на моите родители, скршени, стресени, изненадени до бескрај. Тоа го добија како резултат на бескрајната љубов и поддршка што ми ја даваа целиот живот.

Моменти кои нема да си ги заборавам целиот живот, кои нема да си ги опростам и мемории со кои ќе мора да живеам. тага

Датум на внесување: 28.Јуни.2010 во 20:50
[QUOTE=Anarchy]
Период во кој се одреков од многу работи кои дотогаш ми биле како рутина. Кога конечно собрав храброст да се соочам самиот со себе, малку доблест да им кажам на моите дома што и како сум правел до тогаш и кој проблем сум го имал, а проблемот бил нешто што тие на никој не му го посакувале дотогаш и нешто што се молеле да ја избегне нашата фамилија. Ми се чини и дека денот кога се случи тоа засекогаш ќе го помнам. Жалните лица на моите родители, скршени, стресени, изненадени до бескрај. Тоа го добија како резултат на бескрајната љубов и поддршка што ми ја даваа целиот живот.Моменти кои нема да си ги заборавам целиот живот, кои нема да си ги опростам и мемории со кои ќе мора да живеам. тага

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2010 во 22:54
Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Период во кој се одреков од многу работи кои дотогаш ми биле како рутина. Кога конечно собрав храброст да се соочам самиот со себе, малку доблест да им кажам на моите дома што и како сум правел до тогаш и кој проблем сум го имал, а проблемот бил нешто што тие на никој не му го посакувале дотогаш и нешто што се молеле да ја избегне нашата фамилија. Ми се чини и дека денот кога се случи тоа засекогаш ќе го помнам. Жалните лица на моите родители, скршени, стресени, изненадени до бескрај. Тоа го добија како резултат на бескрајната љубов и поддршка што ми ја даваа целиот живот.Моменти кои нема да си ги заборавам целиот живот, кои нема да си ги опростам и мемории со кои ќе мора да живеам. тага

Toa shto se sluchilo se sluchilo... toa shto si pominal si pominal.

Ne zhivej SEGA so memoriite na onoa shto bilo NEKOGASH. Taka NIKOGASH nema navistina da izlezesh od NEKOGASH i nikogash potpolno nema da zhiveesh vo SEGA.

Izvlechi zakluchok, pouka od zbidnatoto i pochni da go zhiveesh vo potpolnost segashniot zhivot, kako onoa minatoto da bilo samo eden nekogash viden film. Ako umeesh da go zaboravish, ushte podobro.

Taka kje se ispolnish sebe si, kje gi izraduvash tvoite i kje posvetish potpolno i dostojno vnimanie na SEGA.

A postoi samo SEGA i nishto drugo.

OK?

-------------

Постирано од: eptendosadno1
Датум на внесување: 28.Јуни.2010 во 23:01
Aло , темата е :

Не е темата “ КОЈ УМЕЕ СОВЕТИ ДА ДЕЛИ НЕКА СЕ ПОКАЖЕ “

П.С,

Не гледај што правам, гледај што ти зборувам

-------------
Тишината е гласникот на почетокот , пссс...т .

Датум на внесување: 28.Јуни.2010 во 23:06
Ne ti se obrativ tebe i ne si moderator da ja vrshish taa funkcija.

Pokje pati ti se sluchilo da se obiduvash samoinicijativno da moderirash. Relaksiraj se malu i posveti vnimanie na svoite komentari.

-------------

Постирано од: Charmedgirl18
Датум на внесување: 12.Јули.2010 во 12:39
се сеќавам на мојот најтежок момент сега.одамна беше, пробував да го игнорирам тој факт, но не ми се успеваше.сепак, од пред некое време успеав да преминам преку него, и како што велат:
Во секоја лоша работа, има и нешто добро

-------------
I'm not afraid to take a stand
Everybody come take my hand
We'll walk this road together, through the storm
Whatever weather, cold or warm
Just let you know that, you're not alone

Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 12.Јули.2010 во 13:23
Меѓу најтешките смртта на мојот мал братучед од неразјаснети причини и смртта на дедо ми кој беше битна фигура во мојот живот, моја поддршка и прекрасен човек.

-------------
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality

Постирано од: ANTEROS
Датум на внесување: 01.Ноември.2010 во 00:30
Кога морам да правам нешта заради другите, иако сам не го сакам тоа. Моменти кога не постапувам според мое лично убедување, туку по паметот на друг.

Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 12:49

Odejki po patot narechen zivot sum imala teshki momenti....koj i nemal neli...izminatiov period  patot mi go zasenija mnogu drvja ...mnogu  chesto se naogav na krstosnica so mnogu navidum vistinski pateki ....i nekako uspevav da go pronajdam vistinskiot pat....konechno patot mi se osvetli.... temnite drvja se proretchija.....losh*te vetrishta prestAnaa...i iako sum  skeptik po priroda.... sega poveruvav deka e kraj bez nimalku somnez....deka e gotovo....deka najteshkoto pominalo.....se izlazav.....za zal....borbata tek mi predstoi ...samo...... sega  prashanje e dali seushte  sakam da se boram....

-------------
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 13:17
 znachi prashanjeto e ., da se bide ili ne., ne  vo smisol na opstanok tuku  dali ti i samo ti i nikoj drug ke dokazhe ., na samata sebe deka mozhesh., na za drugite ., tuku  pred samata i iza samata sebe da go storish toa shto vo momentot ti e najpotrebno ., a toa  e da veruvash vo sebe ., i da ja izvlechesh cela rabota ili sostojba vo koja si zapadnala pretpostavka ne po svoja vina.,  na tvoi pleki i so tvojata sopstvena volja ., ., nemoj samo da kazhuvash deka seushte vo tebe nema rezervi., od volja i sila za borba vo zhivotna sostojba od bilo koj tip .,

konkretiziraj se skoncentriraj se ., stavi go vo aktiva svoeto ego ., i dokazhi si ., deka mozhesh., ., i .....nekogash koga ke se sekavash so blagoprijatnost na losh*te momenti  pred samata sebe ke si rechesh .,  JAS MOZHEV I GO STORIV TOA ., JAS <>TI<> .,     zato nema samosebezhalenje tuku prevzimaj merki ., koi ti bile uspeshni ., ., za ostvaruvanje na tvojata cel i ispagjanje od ., mislish golemite problemi., <> poddrshkata morash samata sebe da si ja dadeshголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 13:28
Originally posted by gazela gazela напиша:

...... sega  prashanje e dali seushte sakam da se boram....

Ова е едно од најтешките прашања кое некогаш ќе си ги поставиме....
Бидејќи позади себе го содржи прашањето...Зошто толку се борев, кога сега не го сакам ова/не ми значи/не ми треба...?

Некако, низ патот, забораваме дека постојано се менуваме...нешто што ни значело пред година, две, десет; денеска не ни треба, т.е. сме се промениле, поинаков ни е патот, околностите....

Сепак, борбата е битна.
Рамнодушноста некогаш е прифаќање на ситуацијата таква каква е, ама некогаш е малодушност, апатија, безволност...што не е ок....
Бидејки се и секој, го има она значење кое сакаме да му го дадеме...

Што сакам, е нешто што постојано треба да се прашуваме...можеби, низ патот, ни се промениле приоритетите, а да не сме свесни за тоа....

Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 14:00
Originally posted by Kali Kali напиша:

Originally posted by gazela gazela напиша:

...... sega  prashanje e dali seushte sakam da se boram....

Ова е едно од најтешките прашања кое некогаш ќе си ги поставиме....
Бидејќи позади себе го содржи прашањето...Зошто толку се борев, кога сега не го сакам ова/не ми значи/не ми треба...?

Некако, низ патот, забораваме дека постојано се менуваме...нешто што ни значело пред година, две, десет; денеска не ни треба, т.е. сме се промениле, поинаков ни е патот, околностите....

Сепак, борбата е битна.
Рамнодушноста некогаш е прифаќање на ситуацијата таква каква е, ама некогаш е малодушност, апатија, безволност...што не е ок....
Бидејки се и секој, го има она значење кое сакаме да му го дадеме...

Што сакам, е нешто што постојано треба да се прашуваме...можеби, низ патот, ни се промениле приоритетите, а да не сме свесни за тоа....
 ne ...moeto otkazuvanje od borba ne go sodrzi slednoto  prashanje koe  e  oznacheno od tebe....znam deka borbata e bitna ....no teshko e da se borish so neshto navidum nevidlivo....i na kraj ....dali vredi samo jas da se boram ....odnovo i odnovo....

-------------
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...

Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 14:05
 ., kazhete mi koj toa se rodil so smeenje ., prva rabota shto sme ja napravile  e plachot ., no kakov ., na zhivotot., <>... e sega prashanje e dali e toa tolku vredno da vredi chovek da se bori., za raboti ., posle prviot ., plach ., najsladok na najbliskite

-------------

Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 17:19
Ретко кога нештата зависат само од нас ....среќа

Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 17:37

Za mene, prifakjanjeto na situacijata kakva shto E, ima iscelitelna mokj a ne ramnodushnost(iako na pochetokot taka izgleda), apatija, depresija... Borbata, koga ne e prifatena situacijata e destruktivna - stanuva ushte polosho... si velish jas se boram a vidi shto mi se sluchuva...zoshto bash jas, zoshto na mene mi se sluchuva i sl. Ako treba neshto da se stori, go pravish... Ova go imam iskuseno pred nekolku godini i sega kako da zboruvam za druga lichnost.

Ima eden zbor - mindfulness ( intezivno vnimanie ). Toa ne e razmisluvanje, ne e intelektualna svesnost - tuku budna sostojba...- Nabljuduvanje na site fenomeni; fizichki, mentalni i emocionalni. Prifakjanjeto, shto i da se sluchuva vo momentot, znachi i ne pravenje "drama" vo nashiot um - koja samo bi ja vloshila sostojbata... Togash deluvash i nedeluvajki(mentalno). Toa drastichno mozhe da vi ja izmeni vashata "prikazna".

Postoi pogolema intelegencija od chovekovata, samo treba vo odredeni "teshki" situacii da i se predademe. Toa e toa prifakjanje, ne e pomiruvanje so situacijata(pravejki drama i sl.) - kako shto i jas edno vreme pogreshno podrazbirav...

Prifakjane = tivko svedochenje(nabljuduvanje) = Osloboduvanje

Se razbira, ne go sabotiram umot koj nesomneno e mokjna "mashina" ama nie da go koristime a ne obratno...

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 17:44
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Za mene, prifakjanjeto na situacijata kakva shto E, ima iscelitelna mokj a ne ramnodushnost(iako na pochetokot taka izgleda), apatija, depresija... Borbata, koga ne e prifatena situacijata e destruktivna - stanuva ushte polosho... si velish jas se boram a vidi shto mi se sluchuva...zoshto bash jas, zoshto na mene mi se sluchuva i sl. Ako treba neshto da se stori, go pravish... Ova go imam iskuseno pred nekolku godini i sega kako da zboruvam za druga lichnost.

И јас токму така мислев среќа
Некогаш тоа што изгледа како рамнодушност е само прифаќање кое е позитивно....а некогаш е депресија.

Не секогаш сме подготвени да прифатиме.
Човек има право да се лути, да плаче, да биде бесен, и тоа е ок.
Егото има потреба да се бунтува, да се брани, да се штити, тоа е позитивна негова одлика.
Во некое време потоа, или нешто ќе научиме од таа ситуација- а секогаш, нели, има што да се научи...или ќе се заглавиме во кругот.
Тука е одговорноста на човекот за својот живот.

Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 23:56

Животот не е мед и млеко за сите, на некои им е многу горчлив.

Болест, загуба на блиски, банкрот, несреќи...... не е нешто што сакаме да ни се случува, но постојано се случува, така да, нема бегање.
Сите различно се справуваат со проблемите, или ќе ојачаш или ќе те убие ситуацијата. Временскиот фактор е многу важен, процесот на заздравување е бавен и тежок, ама евентуално повеќето испливуваат на површината после извесен период.

-------------

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 00:13

Za mene, prifakjanjeto na situacijata kakva shto E, ima iscelitelna mokj a ne ramnodushnost(iako na pochetokot taka izgleda), apatija, depresija... Borbata, koga ne e prifatena situacijata e destruktivna - stanuva ushte polosho... si velish jas se boram a vidi shto mi se sluchuva...zoshto bash jas, zoshto na mene mi se sluchuva i sl. Ako treba neshto da se stori, go pravish...

Ima eden zbor - mindfulness ( intezivno vnimanie ). Toa ne e razmisluvanje, ne e intelektualna svesnost - tuku budna sostojba...- Nabljuduvanje na site fenomeni; fizichki, mentalni i emocionalni. Prifakjanjeto, shto i da se sluchuva vo momentot, znachi i ne pravenje "drama" vo nashiot um - koja samo bi ja vloshila sostojbata... Togash deluvash i nedeluvajki(mentalno). Toa drastichno mozhe da vi ja izmeni vashata "prikazna".

Toa so drugi zborovi se narekuva i plovenje po techenieto na rekata na zhivotot, a ne nasilno plivanje protiv nejziniot tek.

Dodeka so prvoto se prifakja zhivotot onaka kako shto neminovno teche, so site neshta shto ni gi donesuva na nash uvid i za nasha pouka, vtoroto e davanje otpor na seto toa.

Prvoto bara samo budnost i razbiranje na neshtata koi samite kje si go najdat svoeto mesto pridruzheni od nas, dodeka vtoroto e nerazumna nasilnost koja doveduva do konflikti, nepotrebno troshenje energija i ultimativno umoruvanje i davenje vo rekata namesto sigurno doagjanje do nejziniot breg..

-------------

Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 00:17
....sepak se samo momentiсреќа

-------------
vivi

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 12:47
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Za mene, prifakjanjeto na situacijata kakva shto E, ima iscelitelna mokj a ne ramnodushnost(iako na pochetokot taka izgleda), apatija, depresija... Borbata, koga ne e prifatena situacijata e destruktivna - stanuva ushte polosho... si velish jas se boram a vidi shto mi se sluchuva...zoshto bash jas, zoshto na mene mi se sluchuva i sl. Ako treba neshto da se stori, go pravish...

Toa so drugi zborovi se narekuva i plovenje po techenieto na rekata na zhivotot, a ne nasilno plivanje protiv nejziniot tek.

Dodeka so prvoto se prifakja zhivotot onaka kako shto neminovno teche, so site neshta shto ni gi donesuva na nash uvid i za nasha pouka, vtoroto e davanje otpor na seto toa.

Prvoto bara samo budnost i razbiranje na neshtata koi samite kje si go najdat svoeto mesto pridruzheni od nas, dodeka vtoroto e nerazumna nasilnost koja doveduva do konflikti, nepotrebno troshenje energija i ultimativno umoruvanje i davenje vo rekata namesto sigurno doagjanje do nejziniot breg..

А дали ова се однесува само на однос кон работите што ни се случуваат лично нам или се однесува и на работи во нашето опкружување, на пример да помогнеме некому или да си останеме ладнокрвни и да си продолжиме да ,,пливаме мирно во реката,, збунетост

-------------

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 13:10
Хмммм....бидејќи премногу се промовира филозофијата на Екарт Тол низ сите овие теми, која лично имала голема резонанца кај мене, сепак има едно огромно НО според мене, кое многу пати го спомнувам низ мека провокација, ама не сум се објаснила целосно....

Филозофијата за будноста на Тол, и прифаќањето, може да биде препознаена и примена најмногу од зрели луѓе.
Значи од луѓе кои веќе ги оствариле повеќето животни задачи, се реализирале, и сега можат да си бидат- будни.

Замислете еден адолесцент на пример, кој има потреба да се најде себеси и своето ЈАС, да му кажете дека ЈАС не е битно ( тоа е само некакво си его...) битно е да биде само ПРИСУТЕН.
Тој мора да си го ојача егото, да го најде својот пат, своја професија, да оформи ставови и мислења, да биде среќен и да пати, да учи, да се бунтува, да се адаптира во овој социјален свет, да создаде семејство, итн итн.

После може да ги чита Екартовите приказни, и само да биде, буден.

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 13:21

Sigurna sum deka "mirnoto plovenje" ne e ladnokrvnost tuku ne vrzuvanje. A toa pak ne znachi i -" sedenje so skrsteni race",ama... Nekolku pati sme zborele okolu ova i mene povekje ne mi se pishuva ...

P.S Egoto mora najprvin da sozree, pred da "otpadne", slichno kako i plodot...

-------------

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 13:36
 prashanje e dali voopshto egoto mora da otpadne., dokolku ne pravi zlo togash bez egoto sme nikoj i nishto., ako toa ne postoelo i najgolemite kreacii na chovekovit um ne bi bile sozdadeni ., iako site  naznachuvame deka se toa bilo talent ili bozhja darbaнамигнување

-------------

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 14:56

Ne mora ..., sekoj si go izbira patot... a jas izbiram da si zamolcham na temava - da ne iskrsne na videlina i nekoja druga "filozofija" pokraj ekartovata, ne za drugo tuku da ne ispadne kriminal - narechen "reklama"

Zborovite se prazni, koga se neiskuseni... Ne e dovolno samo da se chitaat...i citiraat... i ne e dovolen samo Ekart...

-------------

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 18:23
... i toa ne e folozofija na Ekart.

Ekart e samo nejzin glasnogovornik i promoter vo deneshno vreme.

Budnosta e temelot na Budizmot, Zenot, Taoizmot, Vedantata, Isusovoto uchenje...

Budnosta bila temel i pred nivnoto pojavuvanje.

Budnosta e temel na s'e i postoela pred pojavata na s'e onoa shto go znaeme i govorime denes...

... Samo so vreme lugjeto se uspale i se nashle vo dlabok son koj s'e ushte trae.

Ekart Tol e samo eden od lugjeto koj se razbudil i koj denes zboruva za toa budenje... kako shto pred nego zboruvashe Ospenski, a pred nego Gurdjiev, Sri Ramana Maharishi... i t.n... i t.n...

Budnosta treba da se razbere kako normalna sostojba na bituvanje, dodeka seto drugo kako nejzina korumpiranost. Religiozno ilustrirano, budnosta e rajska sostojba na bituvanje, a spienjete e pekolnata.

-------------

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 19:17

Jas i ne rekov deka e filozofija na Ekart, toa beshe samo odgovor na eden komentar od predhodnata strana

-------------

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 20:52
Секако дека ако спиеш и живееш во заблуда дека ќе те одминат проблемите се лажеш, затоа се вели дека трагедиите и многу тешките моменти ќе те разбудат а ќе ти стават очи и на тилот. Многумина низ тие тешки моменти дошле до болни или нови сознанија кои длабоко менуваат. Но за да некогаш дојдеш во мир со себе и светот и да почнеш да набљудваш будно и свесно треба да поминеш низ некој прдизвик или болно искуство кое ќе ти го овозможи тоа.

-------------

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 11:49
Речиси една година го минувам најтешкиот пат во мојот живот,а одејќи по него се соочив со стравот,а тој пак вселувајќи се во моето тело како да предизвика чудна промена кај мене...
Оддеднаш ја снема онаа Рената која трепереше кога звонеше телефонот и која се препотуваше додека збираше храброст да го слушне гласот од другата страна,која се плашеше наутро да ги отвори едвај склопените очи плашејќи се дали ќе ги види отворени едни други очи.....таа Рената сега е многу посилна  личност,се опреми со квалитетни ''обувки'' и одлучи храбро да го изоди трнливиот пат....во нив лежи тајната  .......

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 20:26
http://www.youtube.com/watch?v=-JfcH7thX70 - http://www.youtube.com/watch?v=-JfcH7thX70

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 20:45
kako lichnosti mora da otfrlime mnogu nekreativni kreacii naumot  ., za da se otkrie nashata vistinska lichnost., i realnoto ratio na sega i tuka koe ke ne vodi sekogash ispraveni., <>

<> nadvor so demonite vo nas ., nadvor so stravovite  odnekoj drug vsadeni., nadvor so ., ., ako ., ., dali ., ., kako ., ., shto ., koga ke bideme sami na svoe ., e togash navistina sme jaki ., .,

., zoshto i od shto da se plashime ., koja ironija na igrata ., ., zhivot.,

-------------

Постирано од: bluebell
Датум на внесување: 09.Јули.2011 во 22:56
Болнo е плачење без солзи, спиење без сон, зборување без глас.. Празен е
животот без желба, душа без нежност, срце без топлина.. Тешко е да се
сака изгубеното, да се има непотребното.. Пусто е да чекориш сам, а
незнаеш каде.. Да бараш нешто што не си го барал, да изгубиш нешто што
си имал..

-------------
always look on the bright side of the life!

Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 20.Јули.2011 во 11:14
Првиот тежок момент од кој сеуште си имам последици е средбата со педофил на моја осум годишна возраст. На моја осум годишна возраст прв пат имав и средба со пиштол (среќа не ми беше вперен во фаца?). Друг тежок момент ми беше средба со уште еден педофил (на мајка ми тетин) а тогаш имав само 10 години (барем така ми стои запишано во меморијата).
Тешко ми беше што не бев прифатена на училиште во основно.
Тешко ми беше кога јадев дома ќотеци и кога ме навредуваа секако.
Тешко ми беше кога мајка ми се разболе, ја чував десет месеци и на крајот умре пред мои очи. Навистина тешко се справив со тоа.
Тешко ми е што сум бездомник, што немам кај да се приберам, па спијам во нечија канцеларија и се прехранувам - некако.
Тешко ми е што татко ми ми глуми загриженост, а у суштина пет пари не дава.

Што подразбирам под тешко ми е? Во мене има насобрано многу тага, лутина, разочарување, болка, вина, срам - коктел од непријатни емоции.

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 18.Август.2011 во 22:54

vie shto mislite?
Се согласувам но не е пожелно било каде и било пред кого да се отвора човек. Пожелно е тоа да бидат лица во кои навистина се има доверба.

Особено успешна е во тоа психотерапијата(внимавајте, нема никаква врска со психијатрија&кљукање апчиња), која може да биде групна или поединечна(индивидуална). Помеѓу терапевтот и клиентот низ специфични облици на разговор се гради висок степен на доверба за потоа раскажувајќи за своите проблеми и потиштености клиентот не ретко и самиот да дојде до решението и/или чувството на олеснетост. Во секој случај се работи за постепен процес и не се случува преку ноќ.

Датум на внесување: 03.Јуни.2012 во 23:05

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:00
,,,,,,dali voopshto posjtojat najlesni momenti,,,,,i najubavoiot perduv na lebedot si ima svoja tezhina,,,,намигнување

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:05
среќа tuka e procenuvachot(umot)... za lesninata i tezhinata... najtezhok moment e toj, koga ne saka da si otide...намигнување bar za moment...голема насмевка

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:06
Најтешкото ми е сега оваа последна загуба која што уште ме удира од една на друга карпа и боли, многу боли. Таа беше од првите 3 личности која што ме прифати целосно кога бев отидена и психички и физички јабана. За се беше овде, за се бев таму кога требаше. Многу голема блискост, флуидност. Чувството кога имаш со некого да споделиш и радост и тага и некој што ќе те гушне кога си тажен и кога ќе се радува со тебе за твојата радост е нешто што нема цена, магично е. Го имавме сето тоа. Една од личностите со кои се чувствував како да сум дома. За мене тоа беше толку туѓо чувство, но кога го добив се сменија сите нешта во мојот живот. Беше една од тие три личности кои што ми помогнаа да ја надминам мојата зависност и кои што беа овде секој пат кога имав криза. Нема ништо поболно од веста: Таа личност е мртва. Како да умре дел и од мене... по трет пат. Тие делови нема да оживеат никогаш повторно. 

Колку и да боли, колку и да е најтешко, независно од последиците, јас вечно ќе бидам благодарна за таа љубов што ја добив, љубов која што ми го промени буквално животот. Љубовта може да направи чуда, но болката од загубата е таа поради која многумина ги затвораат вратите. Болката е... прескапа цена... но вреди, вреди човек да љуби и да го живее секој ден како да е последен со своите блиски и со себеси. Јас ги затворив вратите за да се заштитам, но не за долго... Можеби боли кога ќе замине личноста што сме ја сакале, но дали ние сме живи ако ја убиеме љубовта во себеси? Јас не сакам да умрам, но ова херметички затворање ми е потребно за да преживеам.

Ова што го поминувам во овој период е едно од најтешките работи.

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:11
Ne znam Ekshi...ama jas mislam deka vratite ne treba da se zatvaraat...polesno e koga ja spodeluvash bolkata...barem jas taka nauchiv...

-------------

Постирано од: paton
Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:13

Ne znam Ekshi...ama jas mislam deka vratite ne treba da se zatvaraat...polesno e koga ja spodeluvash bolkata...barem jas taka nauchiv...

Од мене научи............

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:16
Јас знам што е добро за мене и овој период ми треба да се затворам. Не реков дека никогаш повторно нема да ги отворам вратите. Правам што е најдобро за мене затоа што јас знам како ми е во сопственава кожа. Не знам што треба а што не треба и како велат големците, но јас знам мене што ми е потребно за да го преживеам ова низ кое што поминувам. 

Кога човек ќе изгуби некој толку многу близок пожелно е да сослушаме што има да каже душата, а не да му кажеме што треба да прави среќа. Залудно е во најголемата болка на човек да му се каже што треба тој да прави. Тогаш човек е потонат и тие работи искрено не помагаат многу. Човек пак ќе расцути, но му треба сонце... а за да ги растера облаците му треба добар слушател понекогаш или барем извесен период каде што ќе се истури плачејќи и кога тогаш облаците ќе заминат за сонцето повторно да засвети и човекот да си продолжи по својот пат. Знам што зборувам. Јас сепак не можам да зборувам затоа што што и да кажам следуваат совети како јас треба, а не сакам да слушам... затоа што не ми помага во оваа огромна болка. Ништо не ми помага.

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:19
Jas si kazhav za sebe....ne kako nekoj golemec vika...i toa spodeluvanje ne mora da bide so nekoj drug... mozhe da bide eden obichen list hartija...

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:21

среќа tuka e procenuvachot(umot)... za lesninata i tezhinata... najtezhok moment e toj, koga ne saka da si otide...намигнување bar za moment...голема насмевка
,,
 ,,,se e edno,,,,,,,,lesnotija tezhina ,,,,imaginacija,,,,,,среќа,,,a umot/procenuvachot/,,,,,kade ,,,i koga ,,,,i kaj kogo da odi,,,,,намигнување,,,,moment ,,,a shto beshe toa,,,големо гушкање

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:24
...Taka e Pajser...i jas velam deka e EDNO....големо гушкање iako taka ne izgleda...na umot...намигнување

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:24
Не реков за тебе... зборувам за оние писанија, зборувам за буда, за дон мигуел руис и такви фаци кои пишуваат разно разни работи како ние се треба да правиме за да бидеме среќни но никој од нив никаде не сретнав да го сподели процесот на оджалување на пример. Никој не го признава тој процес, а такво нешто постои. И секој си има свој начин... затоа многу е битно почитувањето на начинот на другиот како го прави сето тоа... залудно е да му каже некој на некому како треба. намигнување

И да, ти си кажа за себе, но мене ми се обрати среќа Мене ми кажа дека не треба да ги затворам вратите. Не сакам ни јас да ги затворам, но постои многу голем несовладлив страв и се додека не се стиши сето ова јас нема да се впуштам себеси во нешто што не сум спремна да го правам. Загубата, смртниот случај е нешто што човек може да го доведе до лудило ако личноста ни значела премногу. Ќе помине се, се ќе се среди, само треба време, упорност, работа на себе и... споделување... кој како може и како сака. Прашање на избор

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:29
Jas ne ti kazhav shto da pravish...si dadov moe mislenje... rekov "mislam"...

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:30
Смееш... но мене ми се обрати, а мене кога некој ми се обраќа сметам дека треба да одговорам.. или не смеам?

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:31
Не смееш....хихихихихи

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:32
ushte ednash kje kazham...ne ti rekov shto treba da pravish...nema shto drugo da dodadam...i se izvinuvam shto javno ti se obrativ...nema da se povtori...

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:34
Викторија 123........ова аватаров што ти значи?

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:34

Спротивно на ова е.. вратите мислам дека треба да останат отворени... и јас ти одговорив на тоа.среќа

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 00:37
go ispushtash jas mislam deka...ama ajde neka tvojata bide posledna...

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk