IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - СКОПЈЕ 2014 или ЛУНА ПАРК '14
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

СКОПЈЕ 2014 или ЛУНА ПАРК '14

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 145146147148149 229>
Автор
Порака
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2011 во 22:31
за тие што не знаат, идентитет се утврдува со документација и ДНК, се друго е гола вода и празни муабети... а ова сигурно се празни муабети, бидејќи ние документација немаме
бидејќи споменик на Александар можеш да ставиш и на Антарктикот, ама тоа нема да значи дека пингвините се негови потомци
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2011 во 11:11
Добро бре народе..
КОГА тоа ...прашувам сега (нај)сериозно ... ПИНГВИНИТЕ (ни) стасаа дури до овде ....а да ние не го тоа забележиме а!?голема%20насмевка
намигнување
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2011 во 11:51
Originally posted by Kali Kali напиша:

Персеј....економските текови низ вековиве биле тие кои ја одредувале
историјата.

Далеку од тоа дека само економските текови постојано ја оредувале историајта. Тоа е типично марксистичко-ленинистичка констатација, која се докажа дека е неточна, а е изградена врз збиднувањата во XIX век.
Бидејќи ова не е подфорумот историја, нема да навлегувам во историските текови, но, затоа ќе те потсетам дека националните прашања се дел од оние нешта кои ја одредувале историјата, далеку пред економијата, а ако се погледнат историските збиднувања во Средниот Век, тогаш многу други вредности би ги поставиле пред економските текови.

Изменето од Македон - 27.Јуни.2011 во 11:52
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2011 во 12:11
Originally posted by Македон Македон напиша:

Далеку од тоа дека само економските текови постојано ја оредувале историајта. Тоа е типично марксистичко-ленинистичка констатација, која се докажа дека е неточна, а е изградена врз збиднувањата во XIX век.
Бидејќи ова не е подфорумот историја, нема да навлегувам во историските текови, но, затоа ќе те потсетам дека националните прашања се дел од оние нешта кои ја одредувале историјата, далеку пред економијата, а ако се погледнат историските збиднувања во Средниот Век, тогаш многу други вредности би ги поставиле пред економските текови.

Не би се согласила, но друга тема е тоа среќа
Само малку да напишам, протокот на капиталот и начините на акумулирање капитал од дамнешни времиња биле основа за тоа што потоа го пишувала историјата. Таму каде што има капитал, има уметност, култура и наука.
Што се однесува до мрачното доба, престанокот на мрачното доба е како една причина, поради крстоносните војни. Тие ќе овозможат проток на капитал од истокот и зголемување на економијата како прво, и повторно, ќе ја напишат историјата среќа
Е сега, историјата има убави и помалку убави моменти...Во кои ќе се запише нашето Скопје 2014 со оглед на економската ситуација тука и сега, времето ќе покаже. среќа

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2011 во 12:27

Не би се согласила, но друга тема е тоа среќаСамо малку да напишам, протокот на капиталот и начините на акумулирање капитал од дамнешни времиња биле основа за тоа што потоа го пишувала историјата. Таму каде што има капитал, има уметност, култура и наука.Што се однесува до мрачното доба, престанокот на мрачното доба е како една причина, поради крстоносните војни. Тие ќе овозможат проток на капитал од истокот и зголемување на економијата како прво, и повторно, ќе ја напишат историјата среќаЕ сега, историјата има убави и помалку убави моменти...Во кои ќе се запише нашето Скопје 2014 со оглед на економската ситуација тука и сега, времето ќе покаже. среќа

Aко досега се сомневав дека станува збор за марксистичко размислување, сега веќе сум сигурен дека станува за такво. Како да го читам Маркс кога говори за базата и надградбата. Сосема исти реченици! Уште да се кажеше дека капитализмот ги ескполатира луѓето и дека човекот ќе живее најсреќно во едно комунистичко општество и сликата ќе беше комплетна.

Немаше да биде толку страшно, доколку беше тоа кое го пишуваш точно, ама за жал Маркс пропуштил многу моменти при анализирање на историските текови.
Крстоносните војни подобро воопшто да не се споменуваат, затоа што зад Крстоносните војни, кои биле во најголем дел неуспешни, воопшто не се крие некаков капитал, туку идеја. Единствена акумулација на капитал има по Четвртата Крстоносна војна. Другите крстоноснци војни само значеле губење на капитал за европските држави. Ако и тоа е прочитано од Маркс, да знаеш дека и тоа е неточнои меѓу другите анализи на средновековната историја.
Идеите се тие кои овозможиле да се појави сето тоа што се појавило, а не некаков капитал. Најголем поседувач на капитал во тој период биле владетелите и Црквата, ама кај нив тие идеи за преродба и напуштање на мрачниот период не се појавиле, туку кај луѓето кои имале идеи, а не капитал.

Мој совет ти е да не веруваш на тие застарени анализи, едноставно затоа што не се вистинити направени во XIX век кога луѓето немале целосна претстава за историските текови. Сепак, живееме во XXI век. Потпирај се на историски анализи, а не на марскистичките писанија, кои историјата неколкупати ги демантираше.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2011 во 13:16
ma kakov Marx,...koj Englez ve spopal?!изненадување
..poglednete shto mislat ''obichnite'' lugje:
........................................................................................................................
leadea
6/27/2011 12:15:14 PM
Lele be INKASATOR , se vo ova vreme se cudam kakvi ne se biljki postojan vo ovaa drzava. pa vakov prostotilak i vulgarizam nemam videnoe.
Ti osven da vregas i da drobis eden kup vulgarnosti drugo i ne znaes. Jas ni inkasator ne bi ti dala da bides, mada za toa ne treba mnogu pamet ama za tebe i toa e mnogu. Tie ti sto gi velicas i podrzuvas ocigledno se tvoj kov i brojce i zatoa sve do ova deredze doterani.
Samo prazna glava moze da smisli da frla pari i toa ogromni za beznacajni statui i spomenici , koga narodot nema leb da jade, nema igla da go bocnat na klinika, posle eho nema maramici nego iscitan vesnik ti davat za brisenje itnn ..
Pa dali ti ako nemas krov nad glava, namesto da zemes kredit za nekoe stance ke zemes kredit za da receme da se nakundzuris so nekoj skap saat ili nesto slicno, ili pak mozebi ke si kupis nekoj najskap probor, servis za rucavanje ... a nemas kaj da go stavis za da jades ....
i prestani veke da se glupiras i da ne sramis, posto ti osven sram za drzavava ne si nisto drugo.
...splendid,...ednostavno !аплауз
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2011 во 13:29

....

Македон, Маркс мене не ми е многу познат освен два три текста што сум прочитала од пред 10тина години од кои ми останале идеја две, да бидам искрена :)
Така да, може ти звучам како него, ама он никогаш не бил некоја фигура од интерес за мене, еве си признавам...ќе продолжиме на друга тема кога ќе имаме време, ако имаме прилика  повеќе ќе се објасниме, за да ти ја докажам мојата поента-а ќе ја докажам голема%20насмевка

И ако ме читаш, ќе знаеш дека комунистичкото размислување не ми е блисконамигнување

П.С. значи, трговијата се развива се повеќе и повеќе со крстоносните војни, и во Европа почнува да се развиваат нови економски системи. Заедно со тоа, после многу научници и уметници преминуваат од Византија во Западна Европа со освојувањето на Османлиите, и така настанува ренесансата. Значи, што е причина за преродбата, како што љуби Грујо да каже?

Капиталот
Науката
Уметноста
Сегашноста.

А не- нула економија, а некаква уметност која го слави минатото, а не ја создава сегашноста.

Веќе, не пишувам :)

Изменето од Kali - 27.Јуни.2011 во 14:01
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2011 во 13:48
uff,fala bogu!изненадување
...ti si  od retkite shto im obrnuvam vnimanie shto ''vikaat'' ama ,..ovojpat pretera.намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Persej7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 21.Октомври.2010
Поени: 254
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Persej7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2011 во 21:50

Ако јас се прашувам, Ск 2014 е омаловажување на мојот народ.

Ама твој проблем, мој не! Твојот поглед не е и моја перцепција за проектот Скопје 2014 и исто така за мојот град.

3ошто твојот проблем да стане наш проблем?!

3а мене пак твоето е омаловажување на мојот град и мојот народ!

Па ако искреноста ти е одлика, врати се наназад да ги прочиташ сите твои "бисери" по темата -- за кои верувам ќе се сложиш дека ме може, а да не се окарактеризираат како чист одраз на фрустрација.

Впрочем, затоа и реагирам. Се чудам како вопшто не ви е срам така да плукате по сопственото?!

Изменето од Persej7 - 27.Јуни.2011 во 21:54
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2011 во 22:19
Originally posted by Persej7 Persej7 напиша:

Ако јас се прашувам, Ск 2014 е омаловажување на мојот народ.

Ама твој проблем, мој не! Твојот поглед не е и моја перцепција за проектот Скопје 2014 и исто така за мојот град.

3ошто твојот проблем да стане наш проблем?!

3а мене пак твоето е омаловажување на мојот град и мојот народ!

Па ако искреноста ти е одлика, врати се наназад да ги прочиташ сите твои "бисери" по темата -- за кои верувам ќе се сложиш дека ме може, а да не се окарактеризираат како чист одраз на фрустрација.

Впрочем, затоа и реагирам. Се чудам како вопшто не ви е срам така да плукате по сопственото?!

Секој почеток е тежок - гласи една стара поговорка...

Комплекси од романтискиот историски период да се изживуваат сега... не е добро...
Ова што денес се случува требаше да се случи 1945 - а не сега...

но како и да е, човек во секоја работа може да најде и позитивни и негативни работи...

Ако некој сака да се гордее со тоа што се прави денес - негова работа и негов проблем...

Лично сметам дека проблемот се состои на друго место..., како што кажав: Секој почеток е тежок...
Времето ќе покаже кој е во право - само овој (нашиов почеток денес) да не биде причина за “црна“ наша иднина...

треба да се размислува и за утре, а не да се живее со пубертетски идеи: сега и овде...

секој има право на избор и право на слобода - тоа во Македонија за жал не важи... или важи само за одредени етнички структури.

Гроздобер, ах таа Лекна што само стенка... и тутуноберачите...
Бронзена историја или камено време?
2011 - има време до 2014голема%20насмевка
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2011 во 14:20

....
Македон, Маркс мене не ми е многу познат освен два три текста што сум прочитала од пред 10тина години од кои ми останале идеја две, да бидам искрена :)Така да, може ти звучам како него, ама он никогаш не бил некоја фигура од интерес за мене, еве си признавам...ќе продолжиме на друга тема кога ќе имаме време, ако имаме прилика  повеќе ќе се објасниме, за да ти ја докажам мојата поента-а ќе ја докажам голема%20насмевкаИ ако ме читаш, ќе знаеш дека комунистичкото размислување не ми е блисконамигнувањеП.С. значи, трговијата се развива се повеќе и повеќе со крстоносните војни, и во Европа почнува да се развиваат нови економски системи. Заедно со тоа, после многу научници и уметници преминуваат од Византија во Западна Европа со освојувањето на Османлиите, и така настанува ренесансата. Значи, што е причина за преродбата, како што љуби Грујо да каже?КапиталотНаукатаУметностаСегашноста.А не- нула економија, а некаква уметност која го слави минатото, а не ја создава сегашноста. Веќе, не пишувам :)

Те читам редовно, а тоа што го читам често звучи како пропагандите од времето на социјализмот. Тоа не значи дека ти размислуваш така, но, совпаѓањето на мислите е просто зачудувачки.

Во однос на Крстоностните војни, дали знаеш што се случило во Втората Крстоносна војна? Дали знаеш колку ја чинела Англија истата? Дали знаеш дека европските монархии не биле мотивирани да одат и да се борат се додека Папата не се заканил со екскомуникации? Точно е дека се отвориле трговски патишта, но тие трговски патишта постоеле и порано, бидејќи Византија тргувала и со Арапите, се до доаѓањето на Турците-Селџуци. Затоа, повторно ќе кажам, аргументот дека економските текови се најважни за тековите на историјата не држат вода. Преминот во Западна Европа се должи на Четвртата Крстоносна војна, која завршила со грабеж на Византија, а не на освојувањето од страна на Османлиите. Освојувањето од страна на Османлиите во XV век, се случило во екот на ренесансата, а не пред тоа. Провери кога почнуваат хуманизмот и ренесансата, а кога паднал Константинопол.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2011 во 14:47
Отвори тема, сега ме испровоцира ( позитивнонамигнување), и ќе дискутираме!!! намигнување

П.С. Ќе ме натераш да се преиспрашам како е возможно да ти звучам како некои социјалистички пропаганди, кога социјализмот е сосема надвор од мојата филозофија....Јас сум голем индивидуалец и човекот го сметам и за социјално суштество, но пред се секоја индивидуа со својата уникатност и особеност. Конфликтот, е основен услов за развој на единката, и на општеството. И сепак мислам дека сме се разминале некаде, јас во изразувањето, а ти во читањето :)

Изменето од Kali - 28.Јуни.2011 во 14:53
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2011 во 14:51

Отвори тема, сега ме испровоцира ( позитивнонамигнување), и ќе дискутираме!!! намигнувањеП.С. Ќе ме натераш да се преиспрашам како е возможно да ти звучам како некои социјалистички пропаганди, кога социјализмот е сосема надвор од мојата филозофија....Сепак мислам дека сме се разминале некаде, јас во изразувањето, а ти во читањето :)

На историја има тема за крстоностните војни и се нарекува токму "Крстоносните војни".
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јуни.2011 во 16:39
Ај да не отвораме нова тема за секој нов споменик
еден поздрав со песнава за новиот споменик што ќе му го чува грбот на “Коњаникот“ голема%20насмевка

http://www.youtube.com/watch?v=ECDyH9-30ng

Само нешто текстот не се вклопува со Александар ... или кој знае....
Светот греши а и нашиве соседи 100% не се во право... Вистината е во нас!!! Сите се будали - само ние паметни!
Вистината е една - вистината е Македонија.
Верувај во себе - ај за многу години!!!

п.с.
дозата сарказам е “случајна“ како “гром од ведро небо“ - затоа за секој случај користете громобран!!!
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 145146147148149 229>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,312 секунди.