IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЗА ЗАКОНОТ И ЉУБОВТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЗА ЗАКОНОТ И ЉУБОВТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 23:33

Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Taka de, najprvin kje najdam nekoj mene da me zameni a potoa kje im pojdam i na negovite najbliski a osobeno na zhenata i kje i kazham:"Ova ne vi e sovrshena vistinska ljubov, trgnete se malku jas da vi pokazham shto znachi vistinska ljubov." Ete, bash taka kje bide!

Викторија, примети нешто? Се сеќаваш?

Вистинската љубов не разликува твое и мое, за (во) Неа е се’ ЕДНО, ништо посебно! Таа дава (подеднакво) и на праведните, и на неправедните, и на блиските, и на далечните, ... !

Љубовта е всушност најголемата Мајка (и Татко) којашто на жената и’ е страшно потребна !

Жената (и мажот) е во мака и затоа кука така, како што би (недај БОЖЕ) под одредени услови закукале и ти и јас и секој друг од нас!

Би било многу љубезно кога би можеле блиски луѓе - но коишто имаат една одредена емотивна дистанца со болниот - да ја одменат малку жената, за да се регенерира, да се ориентира во ситуацијата и постепено да може да ја прифати. Со тоа ќе се намали (или дури некогаш ќе исчезне) нејзиното кукање!

Знам дека нешто (скоро невозможно) многу барам од тебе и другите ближни, а самиот (во случајот) воопшто не сум спремен да се вложам, но кога веќе ја критизираме праксата на нејзината љубов, би било многу фино кога практички би можеле да и’ помогнеме, за жената да се приближи до вистинската љубов и практички да ја почувствува.

Човекот неможе никогаш нешто да даде а што самиот го нема (на некој начин добиено)!

Поздрав

п.с. Незнам точно зошто, но ми се врти една песна на Бора Чорба, која вели: “Теоретски љубав лепо звучи ... малчице је другчије у пракси ... много тога још увек се учи...

Еве ја песната на Youtube :-)

п.п.с. Сум доживувал дури и мајки кои поради болките кај своите деца доаѓале на крајот од своите психофизички можности (и сили) и очајувале слично на жената од твојот пример.

Изменето од spiros - 17.Јуни.2011 во 00:05
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2011 во 09:26

Ajdeee vekje pochna da barash ??? Emi ako sme edno, neznachi deka sega imash ekskluzivno pravo da mi barash i pokazhuvash shto e vistinska ljubov.

Chovechki e da se pomaga. I ako sme edno, dali sega jas treba da, kako chovek da ja napushtam familijata i da pojdam da go spasuvam svetot, za koj smetam deka vo osnovata na negovoto postoenje ne e neshto odeleno???
A shto ako svetot e vo tebe, kade treba da odish za da go spasish i kje umeesh li kako? Ti teknuva? se sekjavash? razbirash?

A za sluchajot za koj samo napomnav nekoi raaboti podobro kje bide ti da ne go komentirash, zashto poentata ne e samiot sluchaj -pak sega ovde na forumov ti da mi kazhuvash kako da se "reshi"!
Ili kako shto predlozhi messenger, dojdi i pokazhi ni na site i praktichno shto za tebe predstavuva Sovrshena ljubov od Sovrshen uchitel i uchenik!

There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2011 во 16:24

Викторија, поентата на твојот случај што тука јавно го изнесе е критика на љубовта од жената кон болниот маж, како невистинска!

Јас - како член на овој форум - си зедов (и си земам) за право да ти укажам на тоа дека практичната љубов на жената кон болниот е многу поблиску до совршената љубов во споредба со мојата, твојата или дури и од онаа на модераторот кон истиот (болен)!

Сваќаш ли сега?

Или можеби мислиш дека мајката која го дои своето бебе не смее да врисне и писне ако истото ја касне за градната брадавица, додека таа го дои и со тоа му овозможува да живее?

Полека но сигирно гледам една тенденција (кај одредени групации) која се обидува на Чедата БОЖЈИ дури да им забрани да плачат (кога е за плачење), но и да им забрани да се радуваат (кога е БОГ за Славење)!

Го приметувате ли и вие истото?

Тоа навистина не е љубезно      

Поздрав

п.с. спирос, викторија и месинџер, сигурно би можеле да се здружат и на женичката (барем) едно слободно попладне да и’ пружат!?

п.п.с. Иако јас во ниеден случај не се гледам дека сум достоен да се наречам вистински ученик кој го следи Примерот на Вистинскиот Учител, по лична порака ви стојам на располагање за (евентуелна) конкретна акција!

“Теоретски љубав лепо звучи ... малчице је другчије у пракси ... много тога још увек се учи ... ајмо доле стигао је такси ...“

Авиону ќе ти ги скршам крилјата :-)

Изменето од spiros - 19.Јуни.2011 во 17:26
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2011 во 17:54

Spirose, voopshto ne ti e poznata celata slika na situacijata a ti vekje si zavrte svoj "film" vo glavata(vo koj gi ispomesha akterite) i sega si vo Mayata...

Toj(tvojot) "film" ne postoi vo mojata glava a nitu vo stvarnosta.

Zatoa i ti spomnav da ne go komentirash sluchajot so koj voopshto ne si zapoznaen a mene ne mi pagja na pamet da te zapoznaam. Osven mozhebi, da te potsetam na eden moment - (ako go prochitash ushte ednash mojot prvichen komentar, kje primetish deka napishav-zhenata koja se grizhi za nego, a ne napishav soprugata...) E sega mozhesh da si izrezhirash drug film...

I prestani da mi pushtash muzika , zoshto ljubovta zboruva od tishina... i togash taa kje mi kazhe shto da
pravam i kako da deluvam i koga da deluvam... a ne ti dadino

P.S A za poentata jas kje si kazham - poentata e da ne BARASH nishto za vozvrat

Изменето од viktorija123 - 19.Јуни.2011 во 18:35
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2011 во 22:07
Originally posted by spiros spiros напиша:

Иако јас во ниеден случај не се гледам дека сум достоен да се наречам вистински ученик кој го следи Примерот на Вистинскиот Учител, по лична порака ви стојам на располагање за (евентуелна) конкретна акција!

Vistinskata Ljubov na Vistinskiot Sin
vo srcata vashi eden den kje se zdomi,
ne stavajte megji, ne mislete greshno,
ostavete mi mene da vi kazham kolku e toa lesno.

Jas kje ljubam,
a uchete vie,
polesno posle
vam kje vi bide !

Pishete kratko, pishete jasno,
dali adresa vi treba ili telefon moj,
jas kje vi dojdam, jas kje letnam,
krilja shirni ako treba kje si metnam.

Amin!
OM!
Namaste!

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2011 во 22:57

P.S A za poentata jas kje si kazham - poentata e da ne BARASH nishto za vozvrat

Зарем мајката што го дои, што го мие, ... што го негува бебето, нема некогаш право да се надева на една насмевка од истото, која што ќе и' го развеселела срцето?

Милиони жени ширум светот и ширум најразличните култури им даруваат љубов, внимание, топлина, нега, ... на своите мажи, деца, ... и најблиски, без да добијат во возрврат нити еден скршен денар!
Зарем нивната љубов не е вистинска ако се надеваат на насмевка и мала благодарност?
Зарем нивните (во споредба со вредноста на нивните дела) минимални очекувања треба екземпларно да ни служат како доказ за невистинска љубов?

И покрај тоа што во принцип се сложувам со теоријата на теоретичарите, некогаш им се лутам за несочувствувањето и негледањето на минималните потреби од страна на практичарите, коишто во мноштвото случаеви (покрај човечките несовршености) со својата пракса се поблиску до совршенството одколку што е тоа праксата на мноштвото теоретичари!

Поздрав и лека ноќ   

п.с. Тие што се сметаат себеси дека не се повеќе во мајата, би требале да слезат малку од високиот коњ или планина ... и практички да ни покажат што е совршена љубов, како што Исус ни покажа!

Зашто, секој што се возвишува, ќе биде понизен; а тој што се понизува, ќе биде возвишен.”

А и на оној што го беше поканил, му рече: „Кога даваш ручек или вечера, не кани ги пријателите свои, ниту браќата свои, ни роднините свои, ниту богатите соседи, за да не те поканат и тие некогаш и да ти биде возвратено.

Но, кога даваш гозба, повикај ги сиромасите, куците, слепите и ќе бидеш блажен, зашто тие немаат со што да ти возвратат, и затоа ќе ти биде возвратено при воскресението на праведните.”

(Лука 14: 11-14)

Изменето од spiros - 19.Јуни.2011 во 23:26
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2011 во 10:54

"Srekjata ne e da go dobiesh, ona shto go sakash. Srekjata e da go sakash, ona shto kje go dobiesh."
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2011 во 18:22

"Srekjata ne e da go dobiesh, ona shto go sakash. Srekjata e da go sakash, ona shto kje go dobiesh."

Пак се сложувам и пак од срце ти посакувам тебе (како и на мене), на твоите (како и на моите) ближни, но и на сите луѓе: Духот Светол БОЖЈИ и Спасение, а не искушение ...!

Поздрав

п.с. Кога ќе имаш некогаш време, фрли еден поглед во Светото Писмо (книгата која сведочи за Св.Пр. Јов)
и тогаш засигурно подобро ќе разбереш на какви искушенија мисли Мудроста БОЖЈА во >> Оче наш << ! (Матеј 6:13)

Изменето од spiros - 22.Јуни.2011 во 19:03
in Time & Eternity!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2011 во 22:54
Srecata e da si srecen,a koga ce si srecen toa zavisi od mnogu faktori, taka da i taa e relativna.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2011 во 23:52

Сите фактори и сиот свет да е против тебе, ако Совршениот БОГ - Кој беше и е’ во Името и Срцето Исусово - е со тебе, тогаш никој ништо нема да ти може!

Не е ли чудесно Евангелието БОЖЈЕ?     

in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 567
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.