IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЗА ЗАКОНОТ И ЉУБОВТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЗА ЗАКОНОТ И ЉУБОВТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 20:33
Marko sk, so ova navleguvash vo druga tema - dali zaknite koi se posocheni vo Biblijata se kosat so onie osnovni deset Bozhji zapovedi? Za ater na onoa shto go diskutirame tuka, jas ne bi poshol vo ta nasoka. Za toa mozhe da se otvori nova tema (mislam dek na povekje pati otvarav taemi koi go obrabotuvaa toku ova prashanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 21:49
Makedon,

kje si dozvolam da ja uzurpiram tvojata dobra volja i iskrenost vo diskutiranjeto na ovaa tema koja mi prichinuva tolku golemo zadovolstvo. Kje mi dozvolish ushte eden komentar, pa dokolku smetash deka treba da replicirash, togash tvojot zbor neka bide posleden.

Ima edna rabota vo koja verojatno nema nikogash da se slozhime... shto e potpolno vo red. Imeno, ti sekogash Ljubovta ja vrzuvash za normi i zakoni, sekogash smetash deka ljubovta mozhe da bide i negativna, da povreduva i t.n. Za mene toa mozhe da bide bilo shto drugo , opishano, prezentirano i imenuvano kako ljubov, no toa nikogash ne e navistina Ljubov.

Edno doobjasnuvanje na kazhanovo...

Ako si cvrsto i potpolno vtemelen vo Ljubov, bez da imas tronka somnenie ili vtora pomisla okolu toa, togas avtomatski si cvrsto i potpolno vtemelen vo nenasilie, pavda i molosrdie. Ednoto go implicira drugite.

Takvata LJUBOV ne te podrazbira samo tebe, tuku i seto onoa sto postoi i za sto si svesen. Vo toj sluchaj ti poveke ne si nabljuduvach koj go nabljuduva svetot okolu sebe, tuku si istovremeno i nabljuduvach i nabljuduvanoto, kako edno edinstveno i nedelivo bitie.

Togas, koga megju tebe i nabljuduvanoto nema razlika, nemoze da ima nitu fragmentacija.

Koga nema fragmentacija, togas nema konflikti.

Koga nema konflikti, nema nedorazbiranja i nema nasilie.

Krugot e zatvoren.

Koga ke se napravi takva radikalna promena vo chovechkata svest, togas celiot svet zazema kompletno druga dispozicija vo odnos na nas. Togas nemozna e egzistencijata na “Jas” i “Ti”, “Nie” i “Vie”, moi pogledi i tvoi pogledi, nashi interesi i vashi interesi. Taka stanuvame navistina SVESNI deka seto onoa sto postoi, vidlivo i nevidlivo, vkluchuvajki ne i nas, e edno isto, ednistveno i nedelivo.

Togas podelbite i antagonizmite kompletno ischeznuvaat.

Togas i samata pomisla za nasilie i nepravda stanuva tolku apsurdna, sto voopsto ne moze nitu da bide rodena.

Togash, takvata sostojba stanuva preporoduvachka, a Isusovoto uchenje ochebijno preku sekoja tronka na somnenie.

LJUBOVTA i seto onoa sto proizlaga od nea kako benefit za site i za sekogo, e vistinskata poraka i edinstvenata sushtina na Bozhjata Kreacija. Nisto poveke.

Ultimativno, taa na krajot gi premavnuva i mudrostite koi se izneseni vo Svetite pisanija. Ova najubavo kje go ilustriram so edna anegdota koja sosem sluchajno ja pronajdov dodeka go prouchuvav Islamot.

Imeno, vo Koranot ima del vo koj se veli:

“Navistina Satanata (Shejtanot) e vas neprijatel i zemete go za neprijatel”.

Sveticata Rabija ja preshkrtala taa rechenica od nejziniot Koran. Hasan, eden drug sufist, stoejki vo toj moment zad Rabija, zaprepasteno izvikal: “Sto pravish? Koranot ne mozhe da bide koregiran – toa e grev! Ne smeesh da izvadish nitu eden zbor od Koranot, toj e sovrshen onakov kakov sto e! Tuka nema mozhnost za bilo kakvo podobruvanje. Sto pravish, si se trgnala od umot?”

Rabija odgovorila: “Hasan, moram toa da go napravam! Ne e vo prashanje Koranot, tuku neshto sosem drugo: otkoga go osoznav Alah jas ne mozham da mrazam. Ne e vo prashanje Gjavolot, tuku jas ednostavno poveke ne mozham da mrazam. Duri Gjavolot da zastane pred mene jas ke go sakam, bidejki sega jas mozham samo da sakam. Jas sum nesposobna da mrazam – toa ischezna. Ako nekoj e poln so svetlina, toj mozhe da ti dade samo svetlina, bez obzir dali si mu prijatel ili neprijatel. Od kade mozham sega jas da zemam temnina, pa da ja frlam na Gjavolot? Nea ja nemam nikade, jas sum samo svetlina. Mojata svetlina ke padne na Gjavolot isto taka kako sto ke padne i na Boga. Sega za mene veke nema Bog i Gjavol, jas poveke duri ne mozham da napravam razlika megju niv. Seto moe bitie e transformirano vo ljubov, nishto drugo ne ostana… Jas ne go koregiram Koranot – koja sum jas da go koregiram?! No ovoj del poveke ne e relevanten za mene. I ova e mojata kopija na Koranot, jas ne koregiram nichija druga. Ovaa rechenica sekogash me udirashe mnogu silno, pri sekoe nejzino chitanje. Bidejki taa poveke nema nikakva vrednost za mene, jas ja brisham.

Jas nemam shto da dodadam ili odzemam na onoa shto rekla Rabija… ednostavno ne sum dostoen za toa. Nejzinite zborovi potpolno me preobrazija…

Изменето од Messenger - 14.Февруари.2010 во 01:47
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2010 во 23:03
Ajde i jas da dadam doprinos na temava :)

Messenger, seto ova pogore izneseno e izdrzhano i ok e, no ushte posublimirano, posilno, i podlaboko e iskazhano ( spored mene) vo Biblijata, so edna mozhebi ubedlivo najindikativnata, najvozvishenata i najkompletnata misla koja svetot ja znae vekje 2000 god :

POBARAJ GO PRVIN BOZHJOTO CARSTVO, odnosno natsvenosto nivo na altruistichka ljubov- nivoto na duhot, I SITE NESHTA KJE DOJDAT SAMITE POSEBE.
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 20:08
.

Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 09:12
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 00:27
Еден интересен поглед за љубовта, меѓу Бога и човекот, од Митрополитот Лимасолски Атанасиј, даден во одговор на прашање. Мислам дека ова прашање сите верници често си го поставувале и заслужува одговорт да се најде тука.

Ако Бог сите ги љуби исто, зошто во Евангелието пишува, дека Христос го љубел едниот ученик повеќе од другиот?

Христос го љубел Јован повеќе од другите, бидејќи Јован Го љубел Христа повеќе од другите. Ќе ви дадам пример за да разберете: Сите одиме кон еден извор. Секој со свој сад – еден со чаша, друг со кофа, трет со канистер. Од изворот тече вода. Ако отидеш со една чаша, ќе наполниш една чаша, ако имаш кофа, ќе наполниш една кофа. Водата си е една и иста. Водата не е виновна што ти се земал само една чаша. Твојот сад собира толку. Бог сите ги љуби исто, но сите не Го љубат на еден и ист начин.

Христос јасно кажал во Евангелието: „Ако Ме љубите, пазете ги Моите заповеди“ (Јован 14, 15), како и: „Ако некој Ме љуби, ќе го пази словото Мое; и Мојот Отец ќе го возљуби, и ќе дојдеме при него и живелиште во него ќе направиме“ (Јован 14, 23). Тој ни ја дал таа заповеде, тој пат. Пазењето на заповедите значи чистење на срцето и вселување на Бога. Едноставно е, бидејќи полесно е да Го љубиме Бога, отколку луѓето. На почеток тоа изгледа парадоксално. Ги гледаме луѓето, разговараме со нив. А Бог, Кого не Го гледаме, како да Го возљубиме? Затоа Црквата не го прифаќа и го одрекува учењето дека Бог е идеја (замисла). Треба да си малоумен, за да љубиш една идеја. Односно човекот, којшто љуби една идеја, се верил за една идеја. Не може да има такво нешто. Зарем можам да се вљубам во идејата за Бога? Како е возможно? Треба да сум шизофреничар, за да го направам тоа. За да се вљубам во нешто, треба да го допрам, да ми биде во рацете. Така е со Бог. Бог суштевствува, постои, Тој е вистински Сеприсутен, а ние сме Негов образ. Ако ние сме образ и постоиме, Тој, Кој е Првообразот, не постои ли? Тој е личност и го повикува човекот за лична врска со Него. Затоа денес има голем проблем помеѓу христијаните: Христос не се восприема како личност и Бог се претворил во идеја, во доктрина, во морализам, во добри дела, во сѐ што можеш да си замислиш, само не во личност. Затоа и денес не ги разбираме некои од светителите, коишто правеле чудесни нешта. Но, откако биле вљубени. Оди некој и живее на столб цел живот. Како ќе си го објасниш тоа со разумот? Сакам да кажам дека светителите го правеле тоа, зашто Го љубеле Бога, Го чувствувале и Го доживувале како личност. Затоа Црквата не се занимава со други појави. Тоа е делото на Црквата – да ни Го дава Христос во рацете, не само духовно, туку и да Го јадеме и пиеме.

Преземено од:Премин Портал
Кон врв
kladence Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 25.Мај.2011
Поени: 88
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kladence Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 18:41
Љубовта треба да биде главно начело на животот.Исус на своите следбеници им кажа:Луѓето ќе ве познаат дека сте Мои ученици, ако се љубите еден со друг.На друго место во Библијата ја наоѓаме изјавата на апостолот Јован:Возљубени, да се сакаме еден со друг, зашто љубовта е од Бог, и секој кој љуби, е роден од Бог и го познава Бога, кој не љуби, тој не го познал Бога, зашто Бог е љубов.Божјата љубов кон нас се покажа во тоа, што Бог го испрати во светот својот единороден син, за да живееме преку Него. Во тоа се состои љубовта, што НЕ ние го засакавме Бога, туку Бог нас не возљуби и го прати синот свој, за да ги очисти гревовите наши(1.послание на апостолот Јован 4:7-10)

Љубовта не бара неопходно возвраќање со љубов.Ако Господ чекаше да му возвратиме со љубов пред да го испрати својот син да не откупи, каде ќе бевме денес?

Од сите дарови што Господ им ги нуди на своите деца, љубовта е најголемиот дар. Од сите родови на Светиот Дух, љубовта е прва.

Како што е случај и со другите Божји атрибути, многумин а што не ја читале Библијата, не можат да разберат кога таа велиБог е љубов(1 Јованово послание 4:8)Ни самите не сме секогаш сигурни што мислиме кога го користиме зборот љубов. Овој збор е еден од најзлоупотребуваните зборови во нашиот јазик.

Нашиот ограничен ум не може да разбере нешто толку големо, како што е Божјата љубов.

Али да не правиме грешка сега мислеќи си пошто Бог е љубов, се ќе биде убаво, ќе бидеме среќни и гревот нема да се казни.Божјата светост бара казна за грев, но Божјата љубов пронаоѓа план и овозможува грешниот човек да биде избавен.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 21:19
Originally posted by kladence kladence напиша:

Љубовта не бара неопходно возвраќање со љубов.

Amin!

Inaku toa ne e Ljubiv tuku trgovija.

Amin!

Originally posted by kladence kladence напиша:

Ни самите не сме секогаш сигурни што мислиме кога го користиме зборот љубов. Овој збор е еден од најзлоупотребуваните зборови во нашиот јазик.

Tokmu taka!

I po prviot i po vtoriot citat lugjeto i den denes se odnesuvaat kako mitnicite.

Изменето од Messenger - 06.Јуни.2011 во 01:26
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2011 во 02:33
Interesno e da se vidi shto znachi zborot "ljubov" na hibru, jazikot na koj Bog im se obrakjal na evreite.

Imeno, "ljubov" na hibru e "ahava" koj e sostaven vo osnova od chetiri bukvi od koi onie dve vo sredinata se korenot na zborot, a tie znachat "da se dade".

Prvata bukva "alef" go modificira korenot na zborot i zaedno so poslednata mu dava znachenje "Jas davam".

Na hibru zborot "ljubov" ima isto znachenje kako zborot "jas davam". Ljubovta ne e nishto drugo tuku davanje i ushte povekje toa e samoto zbidnuvanje pri procesot na davanjeto so ko se sozdava vrskata megju bozhjite cheda.

Изменето од Messenger - 15.Јуни.2011 во 02:35
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 19:10

Da dadesh ljubov - bezuslovno. Toa e zakonot na ljubovta.

Denovive posetuvam eden moj blizok rodnina, za koj doktorite velat: - "umira od rak". Zhenata shto e pokraj nego vo ovie momenti, mnogu saka da mu pomogne i mu pomaga...

No, chuvstvuvam, kako da bara nekakva "nagrada"...Veli deka ne zasluzhila da trpi navreda i neposlushnost... deka nejze i e najteshko... chestopati plache i se "dere"(go kara bolniot)... pa se prashuvam kakva pomosh i ljubov e ova ili kakva potreba za pomosh e ova? Zhalno!

Zatoa i se veli deka dobriot chovek, ne chuvstvuva potreba da bide dobar - toj ednostavno e takov. Dava ljubov bez ona poznato - no...ili ama...

Изменето од viktorija123 - 16.Јуни.2011 во 19:13
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 19:20
Toa ne e ljubov.

Davanje od interes ne e ljubov. Toa e trgovija.

Ljubovta ne bara nishto za vozvrat.

Ljubovta NE BARA NISHTO. Tochka. Nejzinoto POSTOENJE E DAVANJE. Ako go nema toa togash ja nema ljubovta. Tolku.

Druga rabota e kako vo sekojdnevieto nie konvencionalno sme ja korumpirale, pa sme ja pretvorile vo neshto drugo koe nie go narekuvame "ljubov".

Изменето од Messenger - 16.Јуни.2011 во 20:28
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 19:37
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Da dadesh ljubov - bezuslovno. Toa e zakonot na ljubovta.

Denovive posetuvam eden moj blizok rodnina, za koj doktorite velat: - "umira od rak". Zhenata shto e pokraj nego vo ovie momenti, mnogu saka da mu pomogne i mu pomaga...

No, chuvstvuvam, kako da bara nekakva "nagrada"...Veli deka ne zasluzhila da trpi navreda i neposlushnost... deka nejze i e najteshko... chestopati plache i se "dere"(go kara bolniot)... pa se prashuvam kakva pomosh i ljubov e ova ili kakva potreba za pomosh e ova? Zhalno!

Zatoa i se veli deka dobriot chovek, ne chuvstvuva potreba da bide dobar - toj ednostavno e takov. Dava ljubov bez ona poznato - no...ili ama...

Викторија, одменија жената за едно извесно време и покажи и’ ја вистината и големината на вистинската љубов!     

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 21:56

Taka de, najprvin kje najdam nekoj mene da me zameni a potoa kje im pojdam i na negovite najbliski a osobeno na zhenata i kje i kazham:"Ova ne vi e sovrshena vistinska ljubov, trgnete se malku jas da vi pokazham shto znachi vistinska ljubov." Ete, bash taka kje bide!

Изменето од viktorija123 - 16.Јуни.2011 во 21:58
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 21:58
Ah bre spirose, toa ne odi taka...   

Ljubovta ne e zanaet, pa da se pokazhuva i da se uchi, nitu e neshto shto mozhesh da ja delish kade shto nekoj kje ti pokazhe kade da ja spodelish.

Ljubovta e onoa shto go nosime vo sebe i koe go upatuvame onamu kade shto kje pochustvuvame NIE deka treba da go upatime, nastrana shto so nevnimaelnoto i nediskriminirano reshavanje kade kje ja dademe mozheme da napravime golemi problemi.

Zamisli sega viktorija da mi kazhi mene - "pojdi kaj spiros i pokazhi na negovata zhena shto e vistinata i goleminata na vistinskata ljubov !

Ti teknuva sega kade e problemot vo takvoto simplificirano razbiranje i pretstavuvanje na kompleksnite megjuchovechki odnosi ?

Ova e navistina dobro:

Originally posted by spiros spiros напиша:

одменија жената за едно извесно време и покажи и’ ја вистината и големината на вистинската љубов!

Изменето од Messenger - 16.Јуни.2011 во 22:10
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2011 во 22:11
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Taka de, najprvin kje najdam nekoj mene da me zameni a potoa kje im pojdam i na negovite najbliski a osobeno na zhenata i kje i kazham:"Ova ne vi e sovrshena vistinska ljubov, trgnete se malku jas da vi pokazham shto znachi vistinska ljubov." Ete, bash taka kje bide!

Prati go spiros, toj kje im pokazhi shtoi e ljbov:

- E ova e ljubov, ta - daaaaa... Vidovte, a? E, ako vidovte togash jas da odam kaj drugi da im pokazham isto taka kako treba da ljubat. Aj, chao!

Изменето од Messenger - 16.Јуни.2011 во 22:16
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 2,375 секунди.