IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Не прави идол или слика на она што е горе
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Не прави идол или слика на она што е горе

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 23>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2011 во 15:47
Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

...
Тие пораки кои ги оставаат таму се само молитви напишани на хартија, ништо повеќе. А тоа што се молат пред него воопшто не е доказ за идолопоклонство. Според тоа, сите што се молат во цркви или некакви објекти ќе испаднат идолопоклоници, затоа што и таму се молат пред некаков ѕид или друг објект поставен токму во тој објект, па некој може и да си помисли дека тие места се поштенски сандачиња и дека луѓето се зависни од тоа, а тоа да не е точно.

Македоне, на многу луѓе им е многу важно каде, пред што или кон што се молат, со што покажуваат (и докажуваат) дека се’уште не Го препознале Живиот Христос, во Кого е БОГ (Суштината на Вистината)!

Исус и рече: „Жено, верувај Ми дека доаѓа време кога ни на оваа планина, ниту во Ерусалим не ќе се поклонувате на Отецот.
Вие му се поклонувате на она што не го знаете, а ние се поклонуваме на она што го знаеме; зашто спасението е од Јудејците.
Но иде време и веќе дошло кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Отецот со Дух и Вистина,
зашто Отецот сака такви да бидат оние кои Му се поклонуваат.
Бог е Дух и оние што Му се поклонуваат, треба да се поклонуваат со Дух и со Вистина.”

(Ев. Јован, глава 4)

Ако ова што си го напишал буквално се разбере, тогаш ќе испадне дека секое место е достојно за молитва. Јас со ова нема да се согласам.

Изменето од Македон - 13.Јуни.2011 во 15:48
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2011 во 16:15

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Благодарам за повеленото, ама каде виде пријателе наредба во рамки на овие стихови? Божјото предзнаење не е наредба.

Ne znam dali mislish oti Bog ima samo eden urnek za nareduvanje?

Dali mora sekogash da kazhe "Jas ti nareduvam..." ili mozhe da si dozvoli da se izrazi i na drug nachin, a toa sepak da bide naredba

Na primer, shto e ova za tebe, naredba, predznaenje ili vetuvanje?

8 Но ми дојде Господовото слово: „Многу крв пролеа и водеше големи војни; не ќе Му изградиш ти Дом на Моето Име; зашто пролеа многу крв на земјата пред Мене.

ПРВА КНИГА ЛЕТОПИСИ , Глава  22                                           

Јасно е дека станува збор за пророштво дадено од Бога до Давид, особено ако се погледне целата глава. А на други места во Светото Писмо има и наредба од Бога до Давид да не гради Храм. Но, конкретно ова е пророштво кое и се исполнило.

Se gleda deka si reshil da zastanesh cvrsto na ovaa pozicija i nema da ja napushtish bidejkji toa kje znachi gubenje na bitkata i posledovatelno zboguvanje so nekoi crkovni doktrini...

Nejse, toa si e tvoj izbor, no samo kako ilustracija za tebe i drugite koi gi chitaat ovie komentari, eve shto se sluchuva ponatamu so Solomon i tatko mu, kako i edna paralela vo odnos na toa... kolku da se sozrca dali se raboti za naredba ili ne.

5 Така од моите синови, зашто Господ ми даде многу синови, го избра мојот син Соломон да седи на престолот на Господовото царство над Израел.

6 И ми рече: ‘Твојот син Соломон ќе Ми ги изгради Мене Мојот Дом и Моите дворови; зашто него си го избрав за син, и Јас ќе Му бидам Татко.

7 Ќе го утврдам неговото царство за секогаш ако ги врши постојано Моите заповеди и Моите закони како денес .’

8 И така, сега, пред очите на сиот Израел, на Господовиот собир, и пред својот Бог, Кој н? слуша, велам: пазете ги и барајте ги сите заповеди на Господа, својот Бог, за да ја задржите во сопственост оваа добра земја и за да им ја оставите во наследство на своите синови по себе довека.”

9 ”А ти, сине мој Соломоне, познај Го Бога, својот Татко, и служи Му со сето срце и со драговолна душа, зашто Господ ги испитува сите срца и ги знае сите мисли и намери; ако Го бараш, ќе биде најден од тебе; ако Го оставиш, ќе те отфрли засекогаш.

10 Разбери сега дека Господ те избра за да градиш Дом за Светилиштето, биди јунак и работи!”

11 Тогаш Давид му го предаде на својот син Соломона нацртот на тремот, на неговите куќи, на ризницата, на горниците, на внатрешните соби и на Домот за Ковчегот;

12 нацртот на с? што му дојде преку Духот за дворовите на Господовиот Дом, за сите соби наоколу, за сокровиштето на Божјиот Дом, за ризницата на посветените работи,

13 за свештеничките и левитските редови, за секоја службена работа во Господовиот Дом и за сите службени садови во Господовиот Дом:

14 злато во прачки, злато потребно за сите златни посатки на оваа или онаа служба; сребро во прачки потребно за сите сребрени посатки, за сите посатки на оваа или онаа служба;

15 прачки за златни светилници со златни светилки, според тежината на секој светилник и на неговите светилки, и за сребрените светилници според тежината на секој светилник и на неговите светилки, според намената на секој светилник;

16 злато во прачки за столовите на кои ќе стојат лебните приноси, за секој стол; сребро за сребрените столовите,

17 за вилушки и за котлиња, за садови од чисто злато, за златни чаши, злато во прачки за секоја чаша; за сребрени чаши, сребро во шипки за секоја чаша,

18 за кадилниот жртвеник пречистено злато во прачки; за нацртот на колата со златни херуви кои ќе го засолнуваат Господовиот Ковчег на Заветот со раширени крилја.

i taka natamu...
ПРВА КНИГА ЛЕТОПИСИ, Глава  28  

A sega paralelata...

Majka ti mu veli na tatko ti deka utre kje pojde na pazar da kupi nekoi potrebshtini, a tatko ti odgovorara:
- Nemoj da odish bidejkji ne si arna, no zatoa Makedon je pojde i kje go stori toa.
Majka ti doagja do tebe i ti veli:
- Tatko ti reche jas utre da ne odam na pazar bidejkji ne sum arna, ama zatoa ti kje si poshol i kje kupish onoa shto trebashe da kupam jas. Eve ti go spisokot so potrebshtinite i parite za niv.

Sega shto e ova? Tatko ti vetuva, nareduva ili proreknuva shto kje se sluchi vo idnina ?

Prijatele, ostani mi so arno. Bog neka ti dade mir na dushata ... nashive muabeti i ne se tolklu vazhni.

Изменето од Messenger - 13.Јуни.2011 во 16:37
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2011 во 16:46

Македоне, на многу луѓе им е многу важно каде, пред што или кон што се молат, со што покажуваат (и докажуваат) дека се’уште не Го препознале Живиот Христос, во Кого е БОГ (Суштината на Вистината)!

[/QUOTE

Spiros, mozhebi nema da ti se veruva ama za ova se soglasuvam

Изменето од viktorija123 - 13.Јуни.2011 во 16:49
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2011 во 16:53

Благодарам за повеленото, ама каде виде пријателе наредба во рамки на овие стихови? Божјото предзнаење не е наредба.

Ne znam dali mislish oti Bog ima samo eden urnek za nareduvanje?

Dali mora sekogash da kazhe "Jas ti nareduvam..." ili mozhe da si dozvoli da se izrazi i na drug nachin, a toa sepak da bide naredba

Na primer, shto e ova za tebe, naredba, predznaenje ili vetuvanje?

8 Но ми дојде Господовото слово: „Многу крв пролеа и водеше големи војни; не ќе Му изградиш ти Дом на Моето Име; зашто пролеа многу крв на земјата пред Мене.

ПРВА КНИГА ЛЕТОПИСИ , Глава  22                                           

Јасно е дека станува збор за пророштво дадено од Бога до Давид, особено ако се погледне целата глава. А на други места во Светото Писмо има и наредба од Бога до Давид да не гради Храм. Но, конкретно ова е пророштво кое и се исполнило.

Se gleda deka si zastanal cvrsto na ovaa pozicija i nema da ja napushtish bidejkji toa kje zhachi gubenje na bitkata i posledovatelno zboguvanje so nekoi crkovni dogmi...

Nejse, toa si e tvoj izbor, no samo kako ilustracija za tebe i drugite koi gi chitaat ovie komentari, eve shto se sluchuva ponatamu so Solomon i tatko mu, kako i edna paralela vo odnos na toa... kolku da se sozrca dali se raboti za naredba ili ne.

5 Така од моите синови, зашто Господ ми даде многу синови, го избра мојот син Соломон да седи на престолот на Господовото царство над Израел.

6 И ми рече: ‘Твојот син Соломон ќе Ми ги изгради Мене Мојот Дом и Моите дворови; зашто него си го избрав за син, и Јас ќе Му бидам Татко.

7 Ќе го утврдам неговото царство за секогаш ако ги врши постојано Моите заповеди и Моите закони како денес .’

8 И така, сега, пред очите на сиот Израел, на Господовиот собир, и пред својот Бог, Кој н? слуша, велам: пазете ги и барајте ги сите заповеди на Господа, својот Бог, за да ја задржите во сопственост оваа добра земја и за да им ја оставите во наследство на своите синови по себе довека.”

9 ”А ти, сине мој Соломоне, познај Го Бога, својот Татко, и служи Му со сето срце и со драговолна душа, зашто Господ ги испитува сите срца и ги знае сите мисли и намери; ако Го бараш, ќе биде најден од тебе; ако Го оставиш, ќе те отфрли засекогаш.

10 Разбери сега дека Господ те избра за да градиш Дом за Светилиштето, биди јунак и работи!”

11 Тогаш Давид му го предаде на својот син Соломона нацртот на тремот, на неговите куќи, на ризницата, на горниците, на внатрешните соби и на Домот за Ковчегот;

12 нацртот на с? што му дојде преку Духот за дворовите на Господовиот Дом, за сите соби наоколу, за сокровиштето на Божјиот Дом, за ризницата на посветените работи,

13 за свештеничките и левитските редови, за секоја службена работа во Господовиот Дом и за сите службени садови во Господовиот Дом:

14 злато во прачки, злато потребно за сите златни посатки на оваа или онаа служба; сребро во прачки потребно за сите сребрени посатки, за сите посатки на оваа или онаа служба;

15 прачки за златни светилници со златни светилки, според тежината на секој светилник и на неговите светилки, и за сребрените светилници според тежината на секој светилник и на неговите светилки, според намената на секој светилник;

16 злато во прачки за столовите на кои ќе стојат лебните приноси, за секој стол; сребро за сребрените столовите,

17 за вилушки и за котлиња, за садови од чисто злато, за златни чаши, злато во прачки за секоја чаша; за сребрени чаши, сребро во шипки за секоја чаша,

18 за кадилниот жртвеник пречистено злато во прачки; за нацртот на колата со златни херуви кои ќе го засолнуваат Господовиот Ковчег на Заветот со раширени крилја.

i taka natamu...

A sega paralelata...

Majka ti mu veli na tatko ti deka utre kje pojde na pazar da kupi nekoi potrebshtini, a tatko ti odgovorara:
- Nemoj da odish bidejkji ne si arna, no zatoa Makedon je pojde i kje go stori toa.
Majka ti doagja do tebe i ti veli:
- Tatko ti reche jas utre da ne odam na pazar bidejkji ne sum arna, ama zatoa ti kje si poshol i kje kupish onoa shto trebashe da kupam jas. Eve ti go spisokot so potrebshtinite i parite za niv.

Sega shto e ova? Tatko ti vetuva, nareduva ili proreknuva shto kje se sluchi vo idnina ?

Prijatele, ostani mi so arno. Bog neka ti dade mir na dushata ... nashive muabeti i ne se tolklu vazhni.

Пријателе, пак ќе кажам, нема директна наредба од Бога до Соломон. Еве, повели цитат и погледни го и тоа:

Трета Книга Царства

5,5: И ете, јас имам намера да изградам дом на името Господово, мојот Бог, како шти му беше рекол Господ на татка ми Давид, велејќи: Твојот син, кого што ќе го поставам на твојот престол место тебе, ќе изгради дом на Моето име.

А потврда на тоа се Соломоновите зборови при благословувањето на Храмот:

Трета Книга Царства
8,15 Тогаш рече: Нека е благословен Господ, Бог Израилев, Кој со устата Своја му рече на татка ми Давида и реченото денес го исполни со раката Своја! Он беше рекол:
8,16 Од оној ден, кога го изведов Мојот народ Израилот од Египет, Јас не одбрав град меѓу племињата Израилеви, за да се изгради дом, каде што ќе остане засекогаш името Мое; го избрав Давида, тој да биде над Мојот народ Израилот
8,17 Татко ми Давид намисли да изгради храм во името на Господа, Бога Израилев;
8,18 но Господ му рече на татка ми Давида: ти си намислил да изградиш храм на името Мое; добро е дека ти е тоа на срцето;
8,19 меѓутоа, ти нема да изградиш храм, туку твојот син, кој излегол од бедрата твои - тој ќе изгради храм на Името мое.

Наредбата за Храм не дошла од Бога, туку тоа била Давидова намера, а и Соломонова.

П.С. Во примерот, тоа е наредба до мене, но таму нема забрана мајка ми да не оди на пазар ако сака. Господ пак му забранува на Давид да изгради храм.

Бог нека е и со тебе пријателе, од мир и среќа да не к*ртулиш.

П.П.С. Како го погоди баш тој пример, кога таму и самите знаат дека ако ме пратат, сигурно нема да им биде погодено тоа што ќе го донесам ?
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2011 во 17:09

Idolot ili slikata na ona gore, kako i gordosta na ona dole e vo nash*te mozochinja(toptan so ona gore i dole), bez razlika kolku i da se opismeneti(mozochinjata)
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2011 во 18:54

Наредбата за Храм не дошла од Бога, туку тоа била Давидова намера, а и Соломонова.

?

Kakva Solomonova namera ili slobodna volja? Toa e Bozhe reshenie! Bog go izbira Solomon da go izgradi Negoviot hram, onoj koj kje bide Negov dom. Tuka nema nishto so nekakva Solomonova namera. Tatko mu samo mu go prenesuva Bozhjeto reshenie i mu gi dava planovite i parite.

Toa de facto e naredba kazhana na poinkov nachin, isto onaka kako shto ti go dadov primerot so tatko ti. Majka ti samo ti go prenesuva reshenieto na tatko ti i ti gi dava spisokot i parite. Tuka ne igra uloga nitu zhelbata na majka ti dali taa saka ili ne saka da pojde na pazar. Tatko ti reshil i de facti ti nareduva ti da ja izvrshish taa rabota.

P.S. Patem, Bog ne proreknuva, toa go pravat lugjeto. Toj samo mozhe da objavi.

Изменето од Messenger - 13.Јуни.2011 во 19:15
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2011 во 21:59

...
Тие пораки кои ги оставаат таму се само молитви напишани на хартија, ништо повеќе. А тоа што се молат пред него воопшто не е доказ за идолопоклонство. Според тоа, сите што се молат во цркви или некакви објекти ќе испаднат идолопоклоници, затоа што и таму се молат пред некаков ѕид или друг објект поставен токму во тој објект, па некој може и да си помисли дека тие места се поштенски сандачиња и дека луѓето се зависни од тоа, а тоа да не е точно.

Originally posted by spiros spiros напиша:

Исус и рече: „Жено, верувај Ми дека доаѓа време кога ни на оваа планина, ниту во Ерусалим не ќе се поклонувате на Отецот.
Вие му се поклонувате на она што не го знаете, а ние се поклонуваме на она што го знаеме; зашто спасението е од Јудејците.
Но иде време и веќе дошло кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Отецот со Дух и Вистина,
зашто Отецот сака такви да бидат оние кои Му се поклонуваат.
Бог е Дух и оние што Му се поклонуваат, треба да се поклонуваат со Дух и со Вистина.”

(Ев. Јован, глава 4)

Ако ова што си го напишал буквално се разбере, тогаш ќе испадне дека секое место е достојно за молитва. Јас со ова нема да се согласам.

Македоне, никој нема право никого да го присилува на согласност, но Мудроста БОЖЈА (Христос) Која е Срцето на Новиот Завет сведочи дека БОЖЈИОТ Дух Светол е Тој Кој што е безкрајно поважен од секое место и се' што е материјално!

Милоста на Совршениот БОГ е моќна секое срце, секое тело, секое време и секое место - преку Него - да го освети и претвори во Свет Храм и Свето место!

Одсрце ти Го посакувам тебе и на твоите најближни - но и на сите луѓе воопшто - истото што Го посакувам за себеси и моите најближни.

Изменето од spiros - 13.Јуни.2011 во 22:08
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2011 во 00:28
Се согласувам со spiros т.е. со Христос дека во Новиот завет воопшто не е важно местото каде што луѓето се молат, туку е важно, како што вели Христос, да се молат во дух и во вистина, зашто Таткото сака такви поклоници. Тоа Исус експлицитно и многу јасно и го објасни на самарјанката.
За голема жал сепак многу луѓе што се нарекуваат Христови следбеници се уште повеќе сакаат да се поклонуваат на Бог во одредени „свети“ места и пред одредени материјални предмети (икони, статуи), отколку да Му се поклонуваат на Бог во дух и во вистина.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2011 во 19:31

?

Kakva Solomonova namera ili slobodna volja? Toa e Bozhe reshenie! Bog go izbira Solomon da go izgradi Negoviot hram, onoj koj kje bide Negov dom. Tuka nema nishto so nekakva Solomonova namera. Tatko mu samo mu go prenesuva Bozhjeto reshenie i mu gi dava planovite i parite.

Toa de facto e naredba kazhana na poinkov nachin, isto onaka kako shto ti go dadov primerot so tatko ti. Majka ti samo ti go prenesuva reshenieto na tatko ti i ti gi dava spisokot i parite. Tuka ne igra uloga nitu zhelbata na majka ti dali taa saka ili ne saka da pojde na pazar. Tatko ti reshil i de facti ti nareduva ti da ja izvrshish taa rabota.

P.S. Patem, Bog ne proreknuva, toa go pravat lugjeto. Toj samo mozhe da objavi.

Бог го избрал наместо Давида, но идејата за Храм не потекнува од Бога. Бог освен Скинијата, никогаш не наредил да се гради првиот Храм. Идејата била на Давида. Бог не му рекол на Давид да му изгради Храм, самиот Давид добива таква идеја, а Бог гледа благонаклоно на таа идеја и вели дека Соломон ќе ја изврши идејата на Давида. Не случајно и скиците, материјалот и други нешта биле подготвени уште додека бил жив царот Давид. А да не говорам дека некои нешта кои ги изградил Соломон, ги изградил самоиницијативно, односно, не биле тие нешта дел од наредбите до Мојсеја за тоа како да изгледа светото место.

П.С. Примерот со татко ми и мајка ми не е соодветен, затоа што, пак ќе кажам, ако мајка ми сака, ќе ги земе парите, торбата и сама ќе испазарува се што треба. Неа и не и треба дозвола од татко ми за пазарување.

Изменето од Македон - 14.Јуни.2011 во 21:45
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2011 во 19:34
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Се согласувам со spiros т.е. со Христос дека во Новиот завет воопшто не е важно местото каде што луѓето се молат, туку е важно, како што вели Христос, да се молат во дух и во вистина, зашто Таткото сака такви поклоници. Тоа Исус експлицитно и многу јасно и го објасни на самарјанката.За голема жал сепак многу луѓе што се нарекуваат Христови следбеници се уште повеќе сакаат да се поклонуваат на Бог во одредени „свети“ места и пред одредени материјални предмети (икони, статуи), отколку да Му се поклонуваат на Бог во дух и во вистина.

Ниту ти, ниту spiros не сте ме разбрале. Сакав да кажам дека не може човек на се и сешто да се моли и да вика дека се моли на Бога. Ако некој се моли во хиндуистички храм, а е Христијанин и кади темјан пред статуата на Шива, зарем му се моли на Бога? Токму тоа сакав да го кажам погоре кога кажав дека не може човек пред се и сешто да се моли, а да се смета за Христијанин. Секако, тој може да се смета за што сака, ама не може да очекува и другите да го прифатат како таков.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2011 во 22:18
Hristos nikogash ne rekol deka chovek treba da se moli vo nekoe specijalno mesto ili pred nikakov specijalen lik ili skulptura.

Ako gresham neka bidam popraven so soodveten citat.

Изменето од Messenger - 14.Јуни.2011 во 22:19
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2011 во 22:36

Hristos nikogash ne rekol deka chovek treba da se moli vo nekoe specijalno mesto ili pred nikakov specijalen lik ili skulptura.

Ама Христос кажал дека не може да бидеме слуги на повеќе богови.
Токму тоа и се обидувам да го кажам цело време. Не може да се моли некој на Христа, а тоа да го прави со кадење темјан во храмот и пред идолот на Кришна.

А во однос на тоа дека не треба да се има специјално место, сепак, мислам дека, како што кажа Христос, тоа може да биде нашата соба, лишена од човечки погледи.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2011 во 22:40
Треба сите за се запрашаме што е Откровение и дали постои за да се стави крај на безполезните дискусии... да разговараш за “формализан“ нема смисла, а и да ги решаваш “мистериите“ на историјата исто така е бесмислено. Тоа е = на тоа: да си мислиш дека само ти знаеш и тоа што Ти го знаеш - луѓето предходно биле во заблуда.

Навистина е лудост човек да смета дека Тој сега во ова време вистински ги познава работите, или поточно кажано да смета дека целото човештво од почетокот до ова време е во заблуда.

Се изначитавме “Потпароли на Бога“, тумачи, канонисти и што ли уште не.
Главното прашање е каква е претставата за Бога - жива или трансцедента. Кога човек ќе си одговори на тоа - тогаш ќе ја разбере и Божјата порака и Неговите заповеди.

Ниту ти, ниту spiros не сте ме разбрале. Сакав да кажам дека не може човек на се и сешто да се моли и да вика дека се моли на Бога. Ако некој се моли во хиндуистички храм, а е Христијанин и кади темјан пред статуата на Шива, зарем му се моли на Бога? Токму тоа сакав да го кажам погоре кога кажав дека не може човек пред се и сешто да се моли, а да се смета за Христијанин. Секако, тој може да се смета за што сака, ама не може да очекува и другите да го прифатат како таков.

даголемо%20гушкање
Нормално е за човекот како онтолошко битие да ја чуствува таа потреба а и да го има чуството за различно разбирање на Богооткровеноста. Затоа важно е Божјото откривање за човекот. Кога тоа ќе се разбере - се разбира се.
да
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2011 во 00:16

Ама Христос кажал дека не може да бидеме слуги на повеќе богови.
Токму тоа и се обидувам да го кажам цело време. Не може да се моли некој на Христа, а тоа да го прави со кадење темјан во храмот и пред идолот на Кришна.

А во однос на тоа дека не треба да се има специјално место, сепак, мислам дека, како што кажа Христос, тоа може да биде нашата соба, лишена од човечки погледи.

... i od sekakvi izobrezanija.

Ako gresham posochi mi citat kade shto veli deka treba da se pravat likovi i skuplturi od negoviot Otec, od proroci, svetiteli, sveti otci, sveti majki i t.n. i pred niv da se molime barajkji inspiracija i motivacija, kako io da gi molime niv za da se zavzemat za nas pred Boga.

Ako ima neshto takvo, togash te molam da go postirash.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1819202122 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.