IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Не прави идол или слика на она што е горе
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Не прави идол или слика на она што е горе

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 23>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2011 во 18:49
I zatoa katolicite nemaat ikoni (sliki) tuku statui.

Iako mi e jasno zoshto lugjeto gi pravat i ednite i drugite, kako shto mi e jasno kako se obiduvaat da go objasnat i opravdaat toa, sepak ostanuva soochuvanjeto so zakonot koj veli:

2. Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.  Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог.

Tuka ne pishuva deka ne treba da pravish vrezan lik (statua) ili slika na "ova", ama mozhesh na "ona" i ne veli "ako Jas vi kazham da go prekrsh*te zakonov so naredba da napravite nekogash neshto takvo deka toa ne vazhi kako amandman na zakonov, pa takvo neshto da pravite zasekogash".   

Prekrshivanje na zakonov mozhe da dodje samo po Bozhja naredba, a ne po mislenje i zhelba na vernicite. Presedan mozhe da se napravi samo ako naredi Bog, a ne po tolkuvanje na teolozite.

Bog ne naredil "ne pravi vrezan lik i slika na neshto shto ne e moe ili ne me pretstavuva mene i na toa da ne mu se poklonuvash i da ne mu se molish, a pravi vrezan lik i slika od s'e shto doagja od mene deka na niv treba da im se poklonuvahs i da im se molish", kako shto miluvaat da tolkuvaat nekoi vernici.

Ako Bog nekogash naredil za odredena prilika da se izobrazat heruvimi, toa ne znachi deka Toj dal blanko odobrenie tie sekogash i sekade da se izobrazuvaat. Ako Toj naredil da se poklonuva na skinijata Toj ne rekol da se poklonuva na s'e i seshto shto kje se izobrazuva so cel za Negovo poklunuvanje.

Zatoa i den denes evreite nemaat sliki, statui i skulpturi po nivnite hramovi. Ako Bog nekogash neshto naredil, so tochno odredena cel i za nekoja tochno odredena potreba, toa ne znachi deka naredil toa da se pravi sekogash i za sekakva potreba samo zatoa shto nalikuva na onaa prvichnata.

So drugi zborovi kazhano, ako Bog rekol "ne ubivaj" toa znachi tokmu toa. Dokolku Bog nekogash naredil vo nekoja prilika nekoj da bide ubien toa ne znachi deka vernikot od togash mozhe da prodolzhi so ubivanja bidejkji presedanot e storen i mozhe da ubiva oti kje naogja nekoja svoja analogija na Bozhjata naredba/dopushtenie.

I taka, teolozite umuvale deka vtorata Bozhja naredba bila donesena za da se sprechi idlopoklonstvo i veruvanje vo nekakvi drugi bogovi, a deka toa ne vazhelo za Boga.

No bidejkji nikoj ne go videl Boga zatoa ne mozhelo da se napravi negova slika ili vrezan lik. No bidejkji Sinot Bozhji e viden, a toj e de fakto Bog, togash pravenje negova slika i vrezan lik e dozvoleno bidejkji preku nego se obozhava samiot Bog shto ne e sprotivno so Bozhjata volja, neli?

I taka, od arno napravija poarno.

E sega, bidejkji i deva Marija e videna, a taa e bogorodica, togash nema zoshto i taa da ne se izobrazi vo statueta, skulptura ili slika, neli?

I taka od poarno napravija ushte poarno.

Ami ako prorocite i svetite otci se Bozhji lugje i Svetiot Duh govori preku nimi, togash sigurno deka nema problem i tie da se oslikaat, neli?

I taka od arno se napravi najarno.

Sega, dokolku nekoj potseti na vtoriot Bozhji zakon...

2. Не ќе си правиш врезан лик, ниту некаква слика на она што е горе во небото, или долу на земјата, или во водата под земја.  Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог.

... onie koi go pravat tokmu toa imaat podgotveno odgovor, sertificiran od Crkvata, star stotici godini:

Дали ти сакаш да кажеш дека се противиш на она што го пишува во Библијата?

A rabotata e deka vo Biblijata pishuva da ne se pravat bez nikakov iskluchok, dodeka teoloshkite interpretacii na biblijskite tekstovi vrz koi postojano se gradi i razviva religijata velat "toa vazhi samo za onie raboti koi ne se povrzani so Boga i so kanonite na nashata Crkva".

Изменето од Messenger - 11.Јуни.2011 во 18:57
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2011 во 19:38
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Го разбрав тоа и јасно ми е дека статуите не се прозорец кон вечноста како и иконите.

И јас го прочитав тоа. Прочитав и дека во иконата матерријалноста била преобразена во духот и таа губела тежина и станува прозрачна. А од друга страна пак во статуата се чувствува тежина, маса, физичка збиеност, припадност кон Земјата. Пази го аргументов „тоа така се чувствувало“ среќа
Статуата не само што седела на земја, туку и тежнеела кон земјата. Ова не е точно, затоа што има стаути во католичката црква што се поставени и повисоко од иконите во православните цркви.
Авторот на текстот вешто ги поистоветува црковните статуи со паганските статуи со цел на читателот да му нафрли дека статуите имаат пагански корени, небаре со иконите (дводимензионалните слики) е нешто поразлично бидејќи е општо познато дека многу пагани користеле и слики како претстави на нивните божества.

Штета што немаме некој католик на форумов, ќе беше интересна дебатата: Дали икони или стаути да се користат во црквите?

Поздрав стар пријателу.

Не можам да ги читам сите коментари - но и ова е доволна.

Кога станува збор за икона (образ т.е. првообраз), пред се, треба да се разбере есхатолошката суштина на посланието на една икона. Затоа иконата е СВЕТА.
Тоа ја потврдува идеата за живот при Бога и самата икона независно од формата и материалот од кој е изработена, со нејзиниот првообраз сведочи за тоа. (т.е. самиот образ е жив - не е некој мит или легенда а жива историска реална обожена личност што сега стои до Бога)

Затоа постојат правила како се слика икона и целиот тој процес на изработка на една икона го содржи тој богословски момент и есхатолошката идеа за обожувањето. (да не должам повеќе - нема смисла)

Додека кај статуата нема никаква таква идеа, а самата форма визуелизира нешто сосем различно - нешто што потсетува на “омилената за многу форумџии“ 2-ра Божја заповед.

поздрав до сите и до Македон,

п.с. Не траба да одиме во крајности, бидејќи сепак се работи за две различни традиции и култури кои за една “иста“ работа и идеа имаат различно разбирање.

Историјата сведочи што е правилно, а што не!

Изменето од Tetratka - 11.Јуни.2011 во 19:42
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2011 во 20:38
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Го разбрав тоа и јасно ми е дека статуите не се прозорец кон вечноста како и иконите.
И јас го прочитав тоа. Прочитав и дека во иконата матерријалноста била преобразена во духот и таа губела тежина и станува прозрачна. А од друга страна пак во статуата се чувствува тежина, маса, физичка збиеност, припадност кон Земјата. Пази го аргументов „тоа така се чувствувало“ среќаСтатуата не само што седела на земја, туку и тежнеела кон земјата. Ова не е точно, затоа што има стаути во католичката црква што се поставени и повисоко од иконите во православните цркви.Авторот на текстот вешто ги поистоветува црковните статуи со паганските статуи со цел на читателот да му нафрли дека статуите имаат пагански корени, небаре со иконите (дводимензионалните слики) е нешто поразлично бидејќи е општо познато дека многу пагани користеле и слики како претстави на нивните божества.Штета што немаме некој католик на форумов, ќе беше интересна дебатата: Дали икони или стаути да се користат во црквите?

Делот од текстот се однесуваше на ренесансните статуи и тоа е вистина.
Пред две недели се вратив од Рим, бев и во Ватикан и секој што ги видел ренесансните дела несомнено го потсетуваат на антиката. Во тие дела не се слави божественото, туку човечкото, а се со огромно влијание од антиката. На пример, во Систинската Капела Христос е претставен како Аполон, судијата во подземниот свет е претставен како Минос, а огромен дел од фигурите се голи, со цел истакнување на градбата на телото

Во Католичката Црква се употребуваат статуи и икони, а не само статуи или само икони.

Еве една икона од црквата Санта Марија Мајоре во Рим

Кај Католиците, статуите и иконите имаат поучувачки карактер и токму на тоа и се потпираат и немаат пракса едното да го двојат од другото. Ги потребуваат и двете, но не со таа симболика со која Православните го прават тоа.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2011 во 21:10
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

I zatoa katolicite nemaat ikoni (sliki) tuku statui.

Тоа што му го кажав на Евангелос, важи и за ова погоре. Католиците употребуваат и икони, покрај статуите.

Iako mi e jasno zoshto lugjeto gi pravat i ednite i drugite, kako shto mi e jasno kako se obiduvaat da go objasnat i opravdaat toa, sepak ostanuva soochuvanjeto so zakonot koj veli:

Заповедта е јасна и вели да Не ќе СИ правиме. Тоа значи да не се прави лик спроти себе, односно да се измислува од она што го гледаме пред себе некакво божество од тоа што го гледаме и не гледаме. Истотака тоа подразбира да не се прави слики од птици, кои се на небото, ниту магариња кои се на земјата, ниту риби на кои би им се поклонувале како на божества, што би било спротивно на здравиот разум. Не случајно и на англиски гласи "for yourself an idol". Тоа значи да не му текне некому, одеднаш да си измисли некаков Бог, да направи статуа и да и се поклонува. Тоа се случи со телето.

Tuka ne pishuva deka ne treba da pravish vrezan lik (statua) ili slika na "ova", ama mozhesh na "ona" i ne veli "ako Jas vi kazham da go prekrsh*te zakonov so naredba da napravite nekogash neshto takvo deka toa ne vazhi kako amandman na zakonov, pa takvo neshto da pravite zasekogash".   

Prekrshivanje na zakonov mozhe da dodje samo po Bozhja naredba, a ne po mislenje i zhelba na vernicite. Presedan mozhe da se napravi samo ako naredi Bog, a ne po tolkuvanje na teolozite.

Bog ne naredil "ne pravi vrezan lik i slika na neshto shto ne e moe ili ne me pretstavuva mene i na toa da ne mu se poklonuvash i da ne mu se molish, a pravi vrezan lik i slika od s'e shto doagja od mene deka na niv treba da im se poklonuvahs i da im se molish", kako shto miluvaat da tolkuvaat nekoi vernici.

Ako Bog nekogash naredil za odredena prilika da se izobrazat heruvimi, toa ne znachi deka Toj dal blanko odobrenie tie sekogash i sekade da se izobrazuvaat. Ako Toj naredil da se poklonuva na skinijata Toj ne rekol da se poklonuva na s'e i seshto shto kje se izobrazuva so cel za Negovo poklunuvanje.

Tи би бил во право ако беше така, но Храмот на Соломон не е по Божја наредба, туку по иницијатива на самиот Соломон, а и во самиот Храм имало слики и статуи. А Бог не го укорил Соломон.

Zatoa i den denes evreite nemaat sliki, statui i skulpturi po nivnite hramovi. Ako Bog nekogash neshto naredil, so tochno odredena cel i za nekoja tochno odredena potreba, toa ne znachi deka naredil toa da se pravi sekogash i za sekakva potreba samo zatoa shto nalikuva na onaa prvichnata.

Ова не важи за сите Евреи. Низ историјата дури и Евреите имале слики во некои синагоги.

So drugi zborovi kazhano, ako Bog rekol "ne ubivaj" toa znachi tokmu toa. Dokolku Bog nekogash naredil vo nekoja prilika nekoj da bide ubien toa ne znachi deka vernikot od togash mozhe da prodolzhi so ubivanja bidejkji presedanot e storen i mozhe da ubiva oti kje naogja nekoja svoja analogija na Bozhjata naredba/dopushtenie.

Многу често Бог и не наредил во Светото Писмо некој да биде убиен, но има доста случаи на убиства поради заговор против кралот, војна и други нешта.

I taka, teolozite umuvale deka vtorata Bozhja naredba bila donesena za da se sprechi idlopoklonstvo i veruvanje vo nekakvi drugi bogovi, a deka toa ne vazhelo za Boga.

Не само во други богови, туку и верување дека во самите статуи, слики и нешто слично се наоѓа Бог! Во Индија,имаше еден случај, поврзан со некое верување, каде што верниците ги хранеа статуите на нивните божества со млеко. Тоа е веќе идолопоклонство. Се надевам ја сфаќаш разликата.

No bidejkji nikoj ne go videl Boga zatoa ne mozhelo da se napravi negova slika ili vrezan lik. No bidejkji Sinot Bozhji e viden, a toj e de fakto Bog, togash pravenje negova slika i vrezan lik e dozvoleno bidejkji preku nego se obozhava samiot Bog shto ne e sprotivno so Bozhjata volja, neli?

Ниту смее да се направи слика од Бога, ниту врежан лик! Токму на тоа и најмногу се однесува Божјата заповед! Тоа што е невидено, ниту опишано во Светото Писмо, не смее да се претставува.
Синот смее да се претставува, затоа што Словото се овоплоти, а телото е материјално. Со иконите токму тоа и се претставува, она што е видено, Синот Божји, како Ипостас, не и како природа! Придоата и суштината Божја никој ниту може,а ниту смее да ја претставува. Затоа и сите оние слики кои ти си ги поставил се спротивни на Божјата заповед! Истотака, Светиот Дух може да се изобразува само онака како што нам ни се прикажа, како гулаб, при Исусовото крштение.

I taka, od arno napravija poarno.

E sega, bidejkji i deva Marija e videna, a taa e bogorodica, togash nema zoshto i taa da ne se izobrazi vo statueta, skulptura ili slika, neli?

I taka od poarno napravija ushte poarno.

Ami ako prorocite i svetite otci se Bozhji lugje i Svetiot Duh govori preku nimi, togash sigurno deka nema problem i tie da se oslikaat, neli?

I taka od arno se napravi najarno.

Мајката Божја била истотака личност, па и Светите Отци, кои и самите ги почитувале иконите, затоа и нема проблем да се претставуваат. Самиот знаеш, сме разговарале на таа тема, дека икони и слики постоеле уште од најстани времиња и Отците и за тоа пишувале.

Sega, dokolku nekoj potseti na vtoriot Bozhji zakon...

... onie koi go pravat tokmu toa imaat podgotveno odgovor, sertificiran od Crkvata, star stotici godini:

Дали ти сакаш да кажеш дека се противиш на она што го пишува во Библијата? [/QUOTE]

Напротив! Никој не им вели на тие луѓе такво нешто. Доколку беше така, зарем ќе се појавеше иконоборството. Со пишаното си пукаше во ногата, затоа што има безброј расправи по овие прашања во Црквата, никој такво нешто никому не велел и заплашувал. Победата над иконоборството ја извојува младиот св.Кирил Философ, по расправијата со иконоборечкиот Патријарх, кој насекаде се фалел дека никој не успеал да го победи во спорот.

A rabotata e deka vo Biblijata pishuva da ne se pravat bez nikakov iskluchok, dodeka teoloshkite interpretacii na biblijskite tekstovi vrz koi postojano se gradi i razviva religijata velat "toa vazhi samo za onie raboti koi ne se povrzani so Boga i so kanonite na nashata Crkva".

Пак ќе кажам, ти би бил во право доколку во Светото Писмо ги немаше тие некои работи, кои ти ја уриваат сета теорија во вода.

Ова веќе е добар пример за спротивност со Божјата заповед!

Ме интересира Messenger, дали ти мислиш дека имањето икони, статуи и другите нешта претставува идолатрија? Секако, ако сакаш да одговориш.

П.С. Голем поздрав до Tetratka, кој, после толку време, реши да го посети старото друштво!

Изменето од Македон - 11.Јуни.2011 во 21:49
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2011 во 23:56

Prijatele, najiskreno kazhano ne me interesira kakov odnos imaat lugjeto kon nivnite chovechki kreacii so koi se obiduvaat da gi prezentiraat nebesnite ili zemnite tvorbi. Tie treba samite da si odgovorat na sebe si... Jas imam dobieno vo naslednstvo izvesen broj ikoni od majka mi i tatko mi i ako za niv igrale nekoja uloga, za mene ne bi mozhelo da se kazhi istototo. Zatoa kje zavrshat vo podrum i tamu kje bidat chuvani kako chovechki tvorbi so izvesna vrednost kako majstorski rakotvorbi.

Oti za mene vazhi onoa shto go rekol Isus na vremeto, deka bozhenstvenoto e vo nas, a ne nekade nadvor vo prostorot ili vo nekoi predmeti koi samite si gi pravime i na koi im dodeluvame nekoja natprirodna sila i vazhnost.

I tokmu vo takva perspektiva ja gledam vtorata Bozhja zapoved.

No mojot komentar go dadov chisto kako refleksija na onoa shto znachi "zakon" vo verata i kako toa razlichno se interpretira od vernicite.

Od toj aspekt gi spomnav evreite i katolicite. Evreite ne koristat nitu sliki, nitu statui, a toa shto nekogash nekoi napravile neshto podrugo ne znachi deka bilo ispravno i ne mozheme toa da go koristime kako dokaz i potvrda na neshto shto pravime i nie denes. Ili kazhano poinaku, ako sakame da se opravduvame vo nash*te postapki mozheme da koristime shto sakame.

Isto i so katolicite, nitu kaj niv ikonite ne se onoa shto se za nas pravoslavnite. I tie se sporadichni kako shto se freskite vo pravoslanite crkci na koj e prikazhan Bog lichno. Katolicite ne gi unishtuvaat tie ikoni kako shto i nie ne gi rushime tie crkvi koi se naslikani sprotivno od Bozhjata zapoved.

I toa vodi kon onoa shto sakav da go potenciram vo mojot komentar. Ako ne e namesto da se izobrazuva Bog, togash kako si zamisluvame oti mozheme istoto da go pravime so bilo sto drugo ???

Vo svojata zapoved Bog ne dal takva provizija. Tochka!

Seto onoa shto go chitam kako objasnuvanje i opravduvanje ne doagja od Boga, tuku od lugjeto.

Ako ne e taka togash citiraj kade Bog veli oti treba da pravish vrezan lik i slika od onoa shto e na neboto ili na Zemjata. Poveli, citiraj neshto takvo i kje me ubedish i zamolchish.

Dodeka ne go storish toa sekoe slikanje i vrezuvanje likovi kje go smetam sprotivno na Bozjjata volja, a po volja na chovekot.

Onoa shto tolkuvash ti...

Заповедта е јасна и вели да Не ќе СИ правиме. Тоа значи да не се прави лик спроти себе, односно да се измислува од она што го гледаме пред себе некакво божество од тоа што го гледаме и не гледаме. Истотака тоа подразбира да не се прави слики од птици, кои се на небото, ниту магариња кои се на земјата, ниту риби на кои би им се поклонувале како на божества, што би било спротивно на здравиот разум. Не случајно и на англиски гласи "for yourself an idol". Тоа значи да не му текне некому, одеднаш да си измисли некаков Бог, да направи статуа и да и се поклонува. Тоа се случи со телето.

Ниту смее да се направи слика од Бога, ниту врежан лик! Токму на тоа и најмногу се однесува Божјата заповед! Тоа што е невидено, ниту опишано во Светото Писмо, не смее да се претставува.
Синот смее да се претставува, затоа што Словото се овоплоти, а телото е материјално. Со иконите токму тоа и се претставува, она што е видено, Синот Божји, како Ипостас, не и како природа! Придоата и суштината Божја никој ниту може,а ниту смее да ја претставува. Затоа и сите оние слики кои ти си ги поставил се спротивни на Божјата заповед! Истотака, Светиот Дух може да се изобразува само онака како што нам ни се прикажа, како гулаб, при Исусовото крштение.

... ednostavno ne drzhi voda. Toa e teoloshko tolkuvanje koe ima edinstveno za cel da go pravda slikanjeto i vrezuvanjeto likovi. Oti ako navistina beshe taka, togash Bog kje precizirashe deka zabranuva sekakvo drugo slikanje osven negovoto, na prorocite, Bozhiot Sin, Svetiot Duh, smetite machenici, svetite otci i site neshta koi se ovoploteni od nego. Ama toa ne go rekol! Toa nie si go velime.

No nashiot zbor ne e Negov zbor.

Istite tie opravuvanje si gi imaat i indijcite koi imaat sliki i statui od slonovi, kravi, majmuni i t.n. I zaniv toa e Bozhje ovoplotuvanje vo materijalniot svet i toa e onoa shto mozhe da se vidi od Nego, pa tie ne pravat idoli od majmunite i kravite, nitu gi smetat za bozhestva. Toa ne znachi, za zhal, deka nekoi vernici ne go pravat toa kako shto ima hristijani koi istoto go pravat od izobrazhenijata na prorocite i svetite otci.

Se nadevam deka sfakjash oti nema nikakva razlika vo toa kako sekoj vernik si gi dozhivuva artefaktite na svojata vera.

E tokmu za da se spechat takvite negativni pojavi Bog naredil da ne se pravat nikakvi sliki i vrezhani likovi od nishto shto e na neboto i Zemjata.

Zatoa shto inaku, so vreme, se doagja tokmu do ova:

Poradi toa ne drzhi voda nitu slednovo...

Мајката Божја била истотака личност, па и Светите Отци, кои и самите ги почитувале иконите, затоа и нема проблем да се претставуваат. Самиот знаеш, сме разговарале на таа тема, дека икони и слики постоеле уште од најстани времиња и Отците и за тоа пишувале.   

Toa shto nekoi nekogash pochnale da rabotat sprotivno od Bozhjata volja ne znachi deka e ispravno, pa sega da se povikuvame na niv i da pravime onoa shto pravele i tie. Imalo i drugi koi ja pochituvale naredbata, pa ne go pravele toa, neli? Zoshto ne se povikuvame na niv ?

Gledash kako takviot argument ne e argument, tuku samo opravduvanje ?

Изменето од Messenger - 12.Јуни.2011 во 00:32
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 00:26

Одсекогаш луѓето во незнабожните традиции, култури, вери, филозофии, ... коишто своето срце се'уште потполно не му го дариле на Единствениот Свет БОГ, Неговата Света Мудрост (ЛОГОС) и Неговиот Светол ДУХ, - наместо само со Дух и Вистина - тие при праксата и обожавањето имале (и се'уште имаат) силна потреба од поклонувања кон материјалности и творевини, кои што тие ги наречуваат и толкуваат како свети!

Што да се прави со луѓето кои практицираат такви фетишистички обичаи, традиции, култури, вери, филозофии, ...?

Да се љубат како што Единствениот Совршен БОГ во Прачистото Срце Исусово ги љубеше, а нивните пракси и обожавања да се одбегнуваат како што Исус ги одбегнуваше!

Вие му се поклонувате на она што не го знаете, а ние се поклонуваме на она што го знаеме; зашто спасението е од Јудејците.

Но иде време и веќе дошло кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Отецот со Дух и Вистина, зашто Отецот сака такви да бидат оние кои Му се поклонуваат.

Бог е Дух и оние што Му се поклонуваат, треба да се поклонуваат со Дух и со Вистина.”

(Ев. Јован 4: 22 - 24 )

п.с. На сите луѓе одсрце им Го посакувам - како што Го посакувам за себе и моите најближни - потполното помазание и исполнение со Светиот Дух БОЖЈИ,
преку Кого - според учењето Христово - само е можно да се надминат сите несовршености кои не делат од Совршениот БОГ!

Изменето од spiros - 12.Јуни.2011 во 00:40
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 00:40
Originally posted by spiros spiros напиша:

Одсекогаш луѓето во незнабожните традиции, култури, вери, филозофии, ... коишто своето срце се'уште потполно не му го дариле на Единствениот Свет БОГ, Неговата Света Мудрост (ЛОГОС) и Неговиот Светол ДУХ, - наместо само со Дух и Вистина - тие при праксата и обожавањето имале (и се'уште имаат) силна потреба од поклонувања кон материјалности и творевини, кои што тие ги наречуваат и толкуваат како свети!

Што да се прави со луѓето кои практицираат такви фетишистички обичаи, традиции, култури, вери, филозофии, ...?

Да се љубат како што Единствениот БОГ во Прачистото Срце Исусово ги љубеше, а нивните пракси и обожавања да се одбегнуваат како што Исус ги одбегнуваше!

Вие му се поклонувате на она што не го знаете, а ние се поклонуваме на она што го знаеме; зашто спасението е од Јудејците.

Но иде време и веќе дошло кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на Отецот со Дух и Вистина, зашто Отецот сака такви да бидат оние кои Му се поклонуваат.

Бог е Дух и оние што Му се поклонуваат, треба да се поклонуваат со Дух и со Вистина.”

(Ев. Јован 4: 22 - 24 )

п.с. На сите луѓе одсрце им Го посакувам - како што Го посакувам за себе и моите најближни - потполното помазание и исполнение со Светиот Дух БОЖЈИ, преку Кого само е можно да се надминат сите несовршености кои не делат од Совршениот БОГ!

A dali e voopsto bitno na sto se poklonuvas se dodeka go ljubish Boga zarem toj ne e nasekade i vo materijalnoto i nematerijalnoto ????
Zasto ti i se poklonuvas tolku na Biblijata koga i taa e tvorevina ?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 00:50
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

A dali e voopsto bitno na sto se poklonuvas se dodeka go ljubish Boga zarem toj ne e nasekade i vo materijalnoto i nematerijalnoto ????

Ти ако сакаш можеш да се поклонуваш на што сакаш и како сакаш, но немој од Христа повисоко да се воздигаш !

Сваќаш?

Љубовта нее лиценца за се'!

Светото Писмо (Библијата) кога не би сведочела за Совршено Светиот БОГ, Неговата Света Мудрост (ЛОГОС), Неговиот Светол ДУХ, тогаш би ми била само толку вредна колку што ми се вредни некои други работи!

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 00:59

Ти ако сакаш можеш да се поклонуваш на што сакаш и како сакаш, но немој од Христа повисоко да се воздигаш !

Сваќаш?

Љубовта нее лиценца за се'!

Светото Писмо (Библијата) кога не би сведочела за Совршено Светиот БОГ, Неговата Света Мудрост (ЛОГОС), Неговиот Светол ДУХ, тогаш би ми била само толку вредна колку што ми се вредни некои други работи!

Jas od Hrista povisoko se vozdigam samo vo tvoite oci, mozebi si mi ljubomoren
I za posleden pat te molam da prestanes da mi lepish etiketi, prijatelski te molam.
Sepak biblijata za sto i da svedoci e tvorevina ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 01:10

Секој кој што учи и практицира работи кои што Исус Христос не ги учеше нити практицираше, тој се воздига над Него!

Денот доаѓа кога сите тоа ќе го увидат и Христа - каков што е' - ќе Го видат!

п.с. Светото Писмо (Библијата) е секогаш од противникот БОЖЈИ и неговите чеда понижувана, девалвирана, мразена, ... бидејќи им смета Сведоштвото за Совршената Вистина!

Изменето од spiros - 12.Јуни.2011 во 01:15
in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 03:15

Секој кој што учи и практицира работи кои што Исус Христос не ги учеше нити практицираше, тој се воздига над Него!

Potpolno se slozhuvam !
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 14:05

Oti za mene vazhi onoa shto go rekol Isus na vremeto, deka bozhenstvenoto e vo nas, a ne nekade nadvor vo prostorot ili vo nekoi predmeti koi samite si gi pravime i na koi im dodeluvame nekoja natprirodna sila i vazhnost.

I tokmu vo takva perspektiva ja gledam vtorata Bozhja zapoved.

Да простиш, ама Христос го почитуваше и Храмот, а тој е надвор во просторот. Има ли некаде цитат дека такво нешто е кажано од Исус Христос, ама токму како што ти го цитираш?

Od toj aspekt gi spomnav evreite i katolicite. Evreite ne koristat nitu sliki, nitu statui, a toa shto nekogash nekoi napravile neshto podrugo ne znachi deka bilo ispravno i ne mozheme toa da go koristime kako dokaz i potvrda na neshto shto pravime i nie denes. Ili kazhano poinaku, ako sakame da se opravduvame vo nash*te postapki mozheme da koristime shto sakame.

Toa "некогаш" случајно е најстарата синагога, а да не говориме дека според науката, токму тие Евреи и биле преобратени во Христијанство. Се надевам дека ја приметуваш сличноста. А денешната синагога, немој да заборавиш, дека не е тоа што претставувал Храмот, каде и тоа како имало слики, изобразувања, херувими и многу други работи.

Isto i so katolicite, nitu kaj niv ikonite ne se onoa shto se za nas pravoslavnite. I tie se sporadichni kako shto se freskite vo pravoslanite crkci na koj e prikazhan Bog lichno. Katolicite ne gi unishtuvaat tie ikoni kako shto i nie ne gi rushime tie crkvi koi se naslikani sprotivno od Bozhjata zapoved.

Кај Католиците ниту иконите, ниту статуите ја немаат таа функција што кај нас ја имаат иконите. Но, пак ќе повторам, иконите не се спорадична појава кај католиците. Дека не си во право говорaт и овие слики:

Вакви слики, каде што Папата благословува икони и се моли пред икони можам да поставам уште многу. Kaко што кажав, пред две недели се вратив од Рим, во Католичките Цркви имаше икони, па и не само во Рим, истото го видов и во Виена. Секако, не беа цртани во византиски стил, но беа икони.

I toa vodi kon onoa shto sakav da go potenciram vo mojot komentar. Ako ne e namesto da se izobrazuva Bog, togash kako si zamisluvame oti mozheme istoto da go pravime so bilo sto drugo ???

Aко појдеме од ова толкување, тогаш може да заклучиме дека уметност воопшто и не треба да постои. Ако пак и Евреите размислувале вака, тогаш немало воопшто Соломон да изобразува нешта во Храмот, дури нешта, кои Бог не наредил изречно да се изграат во Скинијата. Но, Соломон ги изобразил во Храмот, па дури и Бог го благословил Храмот.

Vo svojata zapoved Bog ne dal takva provizija. Tochka!

Seto onoa shto go chitam kako objasnuvanje i opravduvanje ne doagja od Boga, tuku od lugjeto.

Ako ne e taka togash citiraj kade Bog veli oti treba da pravish vrezan lik i slika od onoa shto e na neboto ili na Zemjata. Poveli, citiraj neshto takvo i kje me ubedish i zamolchish.

Dodeka ne go storish toa sekoe slikanje i vrezuvanje likovi kje go smetam sprotivno na Bozjjata volja, a po volja na chovekot.

А зошто тогаш Бог го благословил делото на Соломон? Во тој Храм изобразени биле разни работи. Мошне едноставно, затоа што Соломон не им се поклонувал на тие нешта како на идоли.

Изменето од Македон - 12.Јуни.2011 во 14:36
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 15:20
Kako shto rekov, Bog mozhe da naredi neshta da se pravat i Bog mozhe da naredi neshta da ne se pravat.

Toa shto naredil i shto e po Negovata volja, go blagoslovil. Toa shto nekogash neshto blagoslovil ne znachi deka nie ako go kopirame vo drugo vreme i na drug nachin deka kje bide isto taka blagosloveno.

I kje povtoram, povikuvanjeto "ama zoshto so Solomon napravil vaka?", "a zoshto so David napravil taka?", "a ako ne bilo onoa ispravno zoshto ne go unishtil?", "ama zarem umetnost ne smee da postoi?" ne e argument za toa shto pravime nie so nasheto chovechko intelektualiziranje so Negovite zapovedi. Oti tokmu takvoto rezoniranje, "sozrcavanje" i mudruvanje doveduva do ova:

I ovie freski i gradbi Bog ne gi unishtil i tie se osveteni od Crkvata vo koja prebiva Svetiot Duh (verojatno toa znachi deka i tie se blagosloveni, neli?).

А зошто тогаш Бог го благословил делото на Соломон? Во тој Храм изобразени биле разни работи. Мошне едноставно, затоа што Соломон не им се поклонувал на тие нешта како на идоли.

Zatoa shto toa delo, toj hram, beshe napraven po Bozhja volja i naredba. Evreite znaat deka toa beshe Negovot dom i po unishtuvanjeto povekje takvo neshto ne postoi. Zatoa evreite nemaat vo nivnte sinagogi nishto od onoa shto imale vo Solomoviot hram. Tie ne pravat kako nie pravoslavnite 'ako beshe dobro togash , zoshto da ne e dobro i sega ?" Sledi gi Isusovite zborovi, a ne intelektualiziranjata na teolozite, svestenicite i svetite otci. Koga Isus porachuva da se napravi crkva, toa go posochuva kako mesto vo koe kje se sobiraat vernicite, a ne kako nov hram vo koj Bog povtorno kje prebiva.

Zatoa paralelata na Solomonoviot hram, so religijskite artefakti vo nego, vo odnos na Crkvata so freskite i ikonite ne e na mesto.

Изменето од Messenger - 12.Јуни.2011 во 16:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 21:13

п.с. Светото Писмо (Библијата) е секогаш од противникот БОЖЈИ и неговите чеда понижувана, девалвирана, мразена, ... бидејќи им смета Сведоштвото за Совршената Вистина!

Isus "nikogash" ne se zenel, nikogash ne praktkuval sex ... zasto ti toa go rabotis ????

Jas ti rekov da ne etiketiras, nikogash ne sum ponizil nitu mrazel biblija, samo veruvam deka cetirite evangelija koi se vo nea ne se edinstveni evangelija ...

Изменето од Templarius - 12.Јуни.2011 во 21:15
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 23>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.