IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Гревот на вљубените во материјалното богатство?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Гревот на вљубените во материјалното богатство?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2011 во 02:17
Ok, OK, neka bide tvojot zbor posleden.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 19:35
Fakt e deka (vo ovoj slucaj ce zemam samo eden primer) deka Crkvata e mnooooooogu bogata materijalno gledano poseduva mnoooooooguuuu - Ima li grev tuka ????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 20:31
Templarius, edni od najdoslednite sledbenici, nadvor od krugot na onie koi denes gi znaeme kako apostoli, bile i najbogatite lugje vo toa vreme vo celata rimska imperija - Nikodim i Josif od Arimatea.

Isus ne samo shto ne gi izbrkal od svojata grupa, tuku mnogu gi pochituval i sorabotuval so niv. Ushte povekje, Isus e pogreban vo lichnata grobnica na Josif koj ovoj si ja prigotvil lichno za sebe.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2011 во 00:40
Ubav odgovor Messenger, no toa od tebe e ocekuvano, ti odgvoaras so fakti i otvoreno. Sto e so drugite clenovi od forumov ????
Ne moze da sekaze deka nesto e loso i posle toa da se ocekuva site da plukaat na toa, znaci za se ima objasnuvanje i pricini za i protiv, ednoumieto se nadevam odamna e umreno no sepak da vidime dali nekoj drug ce ima doblest da zboruva so otvoren um...

Изменето од Templarius - 21.Мај.2011 во 00:42
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2011 во 10:35
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Templarius, edni od najdoslednite sledbenici, nadvor od krugot na onie koi denes gi znaeme kako apostoli, bile i najbogatite lugje vo toa vreme vo celata rimska imperija - Nikodim i Josif od Arimatea.

Isus ne samo shto ne gi izbrkal od svojata grupa, tuku mnogu gi pochituval i sorabotuval so niv. Ushte povekje, Isus e pogreban vo lichnata grobnica na Josif koj ovoj si ja prigotvil lichno za sebe.

Сите - од материјално богатите - што вистински го подариле своето срце на Совршениот БОГ во Христа, тие биле потполно трансформирани и станале безкрајно побогати, бидејќи станале духовно побогати, разделувајќи го своето материјално богатсво на оние кои им било многу понеопходно!

Originally posted by spiros spiros напиша:

Е сега, која многу важна заповед ја прекрши богатиот младич од уводниот текст и ја кршат сите кои го љубат материјалното богатсво повеќе од ...?

Изменето од spiros - 21.Мај.2011 во 10:36
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2011 во 15:53

Сите - од материјално богатите - што вистински го подариле своето срце на Совршениот БОГ во Христа, тие биле потполно трансформирани и станале безкрајно побогати, бидејќи станале духовно побогати, разделувајќи го своето материјално богатсво на оние кои им било многу понеопходно!

Ako replicirash pod konkreten komentar (vo ovoj sluchaj za Nikodim i Josif), togash repliciraj konkretno za niv, a ne postiraj opshti frazi bidejki go matish i razvodenuvash tekot na diskusijata.

Na argument se odgovara so argument, inaku od diskusijata nema nishto.   

Е сега, која многу важна заповед ја прекрши богатиот младич од уводниот текст и ја кршат сите кои го љубат материјалното богатсво повеќе од ...?

spirose, ne sme vo uchilishte da ne isprashuvash. Ako imash nekoja poenta togash iskazhi se za da mozheme da prodolzhime so temava.

Изменето од Messenger - 21.Мај.2011 во 15:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2011 во 22:49

И Никодим, и Јосиф, и Закеј, ... и сите кои вистински се разбудија за Совршената Вистина во Христос, тие ја доживееаја трансформацијата на сопственото материјално богатство во Духовно и увидоја дека сите сопствени држења на заповеди, традиции, обичаи, духовности, филозофии, ... (иако не се абсолутно лоши) сепак го промашуваат Совршенството и се се'уште слепи за најголемата (најважната) заповед!

in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2011 во 01:51
Ednash, eden kral doshol kaj Buda.

Kako negov golem pochituvach i sledbenik oddelil vreme za prv pat lichno da go poseti i da go zamoli za razgovor.

Vo ednata traka nosel prekrasna figura napravena od teshko staro zlato ispolneto so najrazlichni dragi kamenja. Koga se pojavil pred Buda mu ja podal bescenetata figura kako podarok i dokaz za negoviot respekt.

- Frli ja! - svikal Buda.

Kralot siot iznenaden i stapisan ednostavno go otpushtil podarokot, shokiran od nenadejnoto vikanje i naredba od pochituvaniot Buda.

No vo drugata raka vekje imal podgotveno najubav rozov cvet... mislel deka ako mozhebi Buda nema da saka materijalni dobra kje se voodushevil od prekrasnata kreacija na prirodata, neshto shto e mnogu poblizu do duhovnosta otkolku zlatoto i dragite kamenja. Zatoa toj ja ispruzhil drugata raka podvajkji go cvetot...

- Vednash frli go! - izvikal Buda.

Kralov se nashol vo nedoumenie... ami Buda sega ne saka nitu zlato, nitu cvekje... shto se sluchuva?

- Ti velam vednash da go frlish! - povtoril Buda.

Siot potresen, kralot go frlil i cvetot.

I togash odednash stanal svesen za negovoto bitie, za negovoto "JAS". Si pomisli - "zoshto prezentiram i ponuduvam sekakvi mozhni podaroci koga mozham da se prezentiram samiot sebe si ???"

Koga ostanal i so dvete race prazni, mozhel da se pretstavi sebe si..

- Frli go! - povtorno svikal Buda.

Site Budini uchenici koi sedele naokolu pochale da se smeat.

Na kralov mu stanalo jasno deka i samoto kazhuvanje "sakam da se pretstavam sebe si" ne znachi nishto drugo tuku manifestiranje na egoto. Duri i pomislata "eve ti se predavam tuka i sega" ne e nikakvo predavanje.

Zatoa zamolknal i se nichkosal so isruzheni prazni race na zemjata i so potkosena glava...

- E duri sega razbra! - se nasmevnal Buda.

Кон врв
op12eh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2011
Поени: 242
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај op12eh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2011 во 02:21
a buda ne go manifestiral li negovoto ego
vo slucajov?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2011 во 02:22
Da be, isto kako Isus vo negovite sluchai.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2011 во 00:33

Ednash, eden kral doshol kaj Buda.

Kako negov golem pochituvach i sledbenik oddelil vreme za prv pat lichno da go poseti i da go zamoli za razgovor.

Vo ednata traka nosel prekrasna figura napravena od teshko staro zlato ispolneto so najrazlichni dragi kamenja. Koga se pojavil pred Buda mu ja podal bescenetata figura kako podarok i dokaz za negoviot respekt.

- Frli ja! - svikal Buda.

Kralot siot iznenaden i stapisan ednostavno go otpushtil podarokot, shokiran od nenadejnoto vikanje i naredba od pochituvaniot Buda.

No vo drugata raka vekje imal podgotveno najubav rozov cvet... mislel deka ako mozhebi Buda nema da saka materijalni dobra kje se voodushevil od prekrasnata kreacija na prirodata, neshto shto e mnogu poblizu do duhovnosta otkolku zlatoto i dragite kamenja. Zatoa toj ja ispruzhil drugata raka podvajkji go cvetot...

- Vednash frli go! - izvikal Buda.

Kralov se nashol vo nedoumenie... ami Buda sega ne saka nitu zlato, nitu cvekje... shto se sluchuva?

- Ti velam vednash da go frlish! - povtoril Buda.

Siot potresen, kralot go frlil i cvetot.

I togash odednash stanal svesen za negovoto bitie, za negovoto "JAS". Si pomisli - "zoshto prezentiram i ponuduvam sekakvi mozhni podaroci koga mozham da se prezentiram samiot sebe si ???"

Koga ostanal i so dvete race prazni, mozhel da se pretstavi sebe si..

- Frli go! - povtorno svikal Buda.

Site Budini uchenici koi sedele naokolu pochale da se smeat.

Na kralov mu stanalo jasno deka i samoto kazhuvanje "sakam da se pretstavam sebe si" ne znachi nishto drugo tuku manifestiranje na egoto. Duri i pomislata "eve ti se predavam tuka i sega" ne e nikakvo predavanje.

Zatoa zamolknal i se nichkosal so isruzheni prazni race na zemjata i so potkosena glava...

- E duri sega razbra! - se nasmevnal Buda.

Браво месинџер !

Исус, иако е лично инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА - Која што е пред се' што е создадено - Тој постојано доземја ја наведнуваше Главата пред ОТЕЦОТ!

Синдарта Гуатама (Буда), дали Му се поклони на ЕДИНСТВЕНИОТ СОВРШЕН ОТЕЦ или пак можеби се држеше до своето сознание и просветление, како што тоа правеше кралот - од твојот пост - со неговите подароци и его?

Ја сваќаш ли сега одлучувачката разлика, меси?     

„Кој се фали, со Господ да се фали!”

(1 Коринт. 1:31)

Што имаш, што не си примил? А штом си примил, зошто се фалиш, како да не си примил?

(1 Коринт. 4:7)

Изменето од spiros - 01.Јуни.2011 во 00:57
in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2011 во 02:30
A kolku pati sum te potsetil na edna od osnovnite Isusovi poraki:

1 Не судете, за да не бидете судени!
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава 7

...a ti na sekoja tema go pravish tokmu toa.

Ne samo shto gi sudish chlenovite, tuku imash doblest da im sudish i na prosvetlenite lugje nebare ti si kriterijumot koj odreduva koj kolku vredi, koj kolku e prosvetlen, koj kolku e produhoven, koj kolku mu e blizok na Boga...

Ne te svakjam shto velish, ne gledam nikakvi odluchuvachki razliki, ne te razbiram shto ti e poentata na postojanoto protivstavuvanje na Isusovite poraki koga vo isto vreme se deklarirash kako negov sledbenik.   

I na krajot... navivam spirose ponekogash i jas, no samo na sportski natprevari. A tuka, na ovoj forum, so ovie temi, izvini ne mozham da ti pravam drushtvo. Ednostavno ne se chuvstvuvam dostoen za takvo neshto.

Изменето од Messenger - 01.Јуни.2011 во 02:31
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2011 во 13:29
.

Изменето од alf - 19.Септември.2011 во 08:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2011 во 23:23

A kolku pati sum te potsetil na edna od osnovnite Isusovi poraki:

1 Не судете, за да не бидете судени!
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава 7

...a ti na sekoja tema go pravish tokmu toa.

Ne samo shto gi sudish chlenovite, tuku imash doblest da im sudish i na prosvetlenite lugje nebare ti si kriterijumot koj odreduva koj kolku vredi, koj kolku e prosvetlen, koj kolku e produhoven, koj kolku mu e blizok na Boga...

Нити членовите ги судам, нити самопрогласените просветлени, туку делата и учењета коишто се'уште не се потполна и Совршена Светлина ги обелоденувам, но очигледно тоа некому страшно му смета.

Добро, како можам да ви помогнам и да не ви сметам повеќе?
Со тоа што ќе се повлечам од форумов?
Или пак смеам да останам, но во иднина ќе морам да танцувам како што ќе ми свирите вие самопросветлените, коишто - делумично - се правите попаметни дури од Исус и Неговите вистински следбеници?

Ne te svakjam shto velish, ne gledam nikakvi odluchuvachki razliki, ne te razbiram shto ti e poentata na postojanoto protivstavuvanje na Isusovite poraki koga vo isto vreme se deklarirash kako negov sledbenik.   

Јас досега многупати сум рекол и пак ќе речам: Јас не сум достоен да се наречам со Името Христово нити како Негов вистински следбеник, а дали БОГ ќе ме удостои - тоа ќе видиме, но тоа во моментов неможе да ме спречи да укажам на Совршената Светлина Којашто широките маси неможат нити да ја сватат, нити да ја разликуваат од онаа светлина којашто самата сака да се преставува како единствена вистинска!

I na krajot... navivam spirose ponekogash i jas, no samo na sportski natprevari. A tuka, na ovoj forum, so ovie temi, izvini ne mozham da ti pravam drushtvo. Ednostavno ne se chuvstvuvam dostoen za takvo neshto.

Навиваш меси, и тоа како навиваш, но самиот (можеби) тоа не го приметуваш!

За жал не навиваш за Онаа Светлина за која сведочат очевидците Христови, туку најчесто навиваш против тие сведоци!

Тие сведоци ни укажуваат на Една Светлина Која што е поинаква од (на пример) онаа на Гуатама Синдарта (Буда), чиешто учење личи на една врста додворување кон боржуите и богатите од овој свет, велејќи одприлика вака: “Вие во минатите животи сте правиле многу добри дела, па затоа сте толку богати!“

Додека Светлината БОЖЈА за Која сведочат вистинските Апостоли и следбеници, вели:
Што имаш, што не си примил? А штом си примил, зошто се фалиш, како да не си примил?

Таа Совршена Светлина учи дека се' е еден (помалку или повеќе) незаслужен дар од Небесниот Цар и затоа треба и ние така да служиме, да даруваме, наместо со “нашето“ просветление да се фалиме, а со “нашето“ богатство над другите да царуваме!

Да месинџер, ако приметуваш Исус на прво место го става БОГА Се'дарителот и е пред се' слуга на сиромашните, на бедните, на бедниот пролетеријат, ... додека самопросветлениот Буда е пријател на боржуите и нивниот гностички секреаријат!

Приметуваш ли ја разликата, сега?

А Тој, откако ги подигна очите кон учениците Свои, им говореше:
„Блажени сте вие, сиромашните, зашто ваше е царството Божјо!
Блажени сте вие, што сега гладувате, зашто ќе се наситите!
Блажени сте вие, кои сега плачете, зашто ќе се смеете!
Блажени ќе бидете кога ќе ве намразат луѓето и ќе ве отфрлат и ќе ви нанесат срам, и ќе го разгласат името ваше како лошо, заради Синот Човечки!
Зарадувајте се во оној ден и заиграјте од радост, зашто голема е наградата ваша на небото. Зашто и нивните татковци така постапуваа со пророците!

Но тешко вам богати, зашто веќе сте ја примиле својата утеха!
Тешко вам презаситени сега, зашто ќе огладните!
Тешко вам што се смеете сега, зашто ќе заридате и ќе заплачете!
Тешко вам кога ќе почнат сите луѓе да зборуваат добро за вас. Зашто и нивните татковци така им правеа на лажните пророци!

(Ев. Лука 6 : 20 - 26)

Изменето од spiros - 02.Јуни.2011 во 01:00
in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.