Испечати | Затвори го прозорот

Гревот на вљубените во материјалното богатство?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24449
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 18:58
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Гревот на вљубените во материјалното богатство?
Постирано од: spiros
Наслов: Гревот на вљубените во материјалното богатство?
Датум на внесување: 15.Мај.2011 во 15:05

Зошто љубителите на материјалното богатсво многу тешко можат да влезат во Совршеното Царство БОЖЈЕ?

Кој е гревот што ги одделува “богатите“ од Совршенството?

Да ја погледнеме заеднички случката, во која што Исус го вели тоа и да се запрашаме, зошто?

Кој е - конкретно - гревот на младичот кој што ги “држел“ сите заповеди?

Дали ќе може некој да увиди која многу важна заповед младичот всушност одбива да ја држи ?

Повелете!

И ете, еден човек, кога пристапи до него, Му рече: „Учителе добар, какво добро треба да направам за да имам живот вечен?”

А Тој му одговори: „Зошто Ме нарекуваш добар? Само Еден е добар!
А ако сакаш да влезеш во животот, запазувај ги заповедите.”

Тој Му рече: „Кои?”

А Исус одговори: „Не убивај, не прељубодејствувај, не кради, не сведочи лажно; почитувај ги татка си и мајка си; сакај го ближниот свој како себеси!”

Младиот човек Му рече: „Сето тоа сум го запазил уште од детството; што ми е уште потребно?”

Исус му кажа: „Ако сакаш да бидеш совршен, оди, продај го имотот свој и раздели го на сиромаси, и ќе имаш богатство на небото; па дојди и врви по Мене!”

Штом ги чу младиот човек овие зборови, си отиде нажален, бидејќи имаше голем имот.

А Исус им рече на учениците Свои: „Вистина, ви велам, богат мачно ќе влезе во царството небесно; и уште ви велам: полесно и е на камилата да мине низ иглени уши, отколку на богатиот да влезе во царството Божјо.”

Кога го чуја тоа учениците, многу се зачудија и рекоа: „Тогаш кој може да се спаси?”

Исус, ги погледна и им рече: „За луѓето тоа не е можно, но за Бога се' е можно!”

(Матеј 19: 16-26)

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 16.Мај.2011 во 02:55
Za da bide posochenoto prezentirano vo negovata potpolnost i taka da se razbere kazhanoto od Isusa treba toj moment da se citira do kraj:

27 Тогаш Петар одговори и Му рече: „Еве, ние оставивме с'e и тргнавме по Тебе; и така, ние што ќе имаме?”

28 А Исус им рече: „Вистина ви велам дека вие - кои тргнавте по Мене, во преродбата - кога Човечкиот Син ќе седне на престолот на Својата слава, и сами ќе седнете на дванаесет престоли и ќе им судите на дванаесетте Израелеви племиња.

29 И секој, кој заради Моето име ќе остави: куќа, или браќа, или сестри, или татко, или мајка, или жена, или деца, или ниви, ќе прими стократно и ќе наследи вечен живот.

30 Но мнозина први ќе бидат последни, а последните први.”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава  19

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 16.Мај.2011 во 16:19

Ne e grev da uzhivash vo materijalnoto(neli e Bozhji dar). Grev e ako se vrzesh za nego... Otkazhuvanjeto od materijalnoto ne e garancija za Bozhjoto carstvo. Slobodata e "kluchot", nezavisnosta, da bidesh nepristrasen... ne i da ne uzhivash vo "materijalnite dobra".

Najgolemiot grev e da se vrzuvash... za bilo shto... i da zaboravish koj si. A da zaboravish znachi znaesh...

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Датум на внесување: 16.Мај.2011 во 22:52
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Najgolemiot grev e da se vrzuvash... za bilo shto...

Зборот религија доаѓа од латинскиот “re - ligare" и значи на македонски “по(ново) - вржување“!

- По(ново) вржување?

- Да!

- Во што по(ново) вржување?

- Во Она Тајанствено нешто од што - поради нечистиот - некаде во минатото (во времето на Адам и Ева) се одвржавме!

Да, тоа е ЕДИНСТВЕНИОТ СОВРШЕН ТВОРЕЦ и СПАСИТЕЛ - Отецот и Мајката на Вечниот Живот - во Уникатното Чедо (Христос)!

Дали приметивте дека Христовите Вистински следбеници напуштија се',... и фамилија, и нација, и традиција, и работа, ... за да Го следат и да се повржат со СОВРШЕНИОТ Спасител во Христа?

И првите 2 ученика, и вторите 2 ученика Христови беа рибари, кои работеа со мрежи и дури тие ги напуштија, поради повржувањето во Уникатната Мрежа на Спасителот!

(Мат. 4:18 - 22)

Значи, сепак за НЕШТО да се вржеме, е многу важна работа!

Така?

Е сега, која многу важна заповед ја прекрши богатиот младич од уводниот текст и ја кршат сите кои го љубат материјалното богатсво повеќе од ...?

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 17.Мај.2011 во 01:54
Ne e bash taka...

Zborot religija ima latinski koreni i vo originalot se pishuva relegare, a toa bukcvalno znachi "da se vrati" (re) vrzuvanje" (legare).

Vo sloboden prevod toa bi bilo da se vrati kon izvorot, kon originalniot pochetok i povtorno da se konektira (vrze) so nego. Ili kazhano so drugi zborovi, religioznost e postojano traganje po korenite i vistinata.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 17.Мај.2011 во 14:01
"Blazheni se bednite po duh, zashto nivno e catstvoto nebesno" - shto mislish, Spiros, shto sakal Isus da ni kazhe???
Spored mene toa e zhivot bez "tovar", bez indetifikacija so bilo shto, sloboda od vnatreshen tovar...

Vrzuvanjeto za predmet, misla, emocija e samo prechka kon uvidot na stvarnosta. No najprvin, sepak treba, nekoi raboti dlaboko da se razberat...

Koga kje se oslobodi chovek od toj "tovar", na delo stapuva pogolema intelegencija od chovekovata(individualna).

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Датум на внесување: 17.Мај.2011 во 14:19
Tokmu taka... ironijata na zhivotot e deka prvin ubavo kje se iznatovarime i vrzime, za potoa da razbereme deka seto toa e kontraproduktivno i istoto da go istovarime na prviot prag pred nekoja kukja i besplatno da mu go poklonime na domakjinot...

... i togash sokratovski da se povtorime:

- Sega znam deka nishto ne znam.

... za duri togash da go zapochneme patot kon prosvetluvanjeto.

Oti pred da se sluchi seto toa nie samo sme lutale po bespatijata na chovekoviot praven um barajkji go patot koj kje ne odvede do Carstvoto Bozhje.   

Ama, gjaol da go zeme, mora prvin da se aka po bespatija i da se tone vo sonovni iluzii pred da se probudi i da se vidi tesniot otvor na portata.

-------------

Постирано од: alf
Датум на внесување: 18.Мај.2011 во 09:14
..

Датум на внесување: 18.Мај.2011 во 14:32
alf, nemam namera da te razubeduvam vo tvoite veruvanja.

Kako shto rekov, za nekoi neshta se slozhuvam so tebe, za nekoi ne... mozhebi koristime razlichna terminologija, a mozhebi navistina imame razlichni iskustva i dozhivuvanja (govoram prvichno za sebe).

Vo sekoj sluchaj, kje dojde momentot koga sekoj od nas kje se soochi so vistinata... i za da se setish togash na mene kje ti kazham deka vo toj mig ke bidesh istovremeno sam svoj svedok, sudija i branitel. I togash, od onoj pred kogo kje stoish za prv pat praktichno kje go dozhiveesh kazhanoto "ne sudi nikomu" i "ljubi go svojot svojot blizhen (i svojot neprijatel) onaka kako shto se ljubish sebe si".

Toj mig kje te prosvetli, ako dotogash eventualno ne uspeesh da go storish toa.

-------------

Датум на внесување: 18.Мај.2011 во 18:13
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne e bash taka...

Zborot religija ima latinski koreni i vo originalot se pishuva relegare, a toa bukcvalno znachi "da se vrati" (re) vrzuvanje" (legare).

Vo sloboden prevod toa bi bilo da se vrati kon izvorot, kon originalniot pochetok i povtorno da se konektira (vrze) so nego. Ili kazhano so drugi zborovi, religioznost e postojano traganje po korenite i vistinata.

Најсрдечно ти благодарам за поправката во однос на буквата!

Секој кој барем малку се заинтересирал за Новозаветните Списи, тој со сигурност знае дека буквата не е таа која што е миродавна туку Духот Светол, Кој е Суштината на Вистината !

На тоа повржување (враќање) упатува зборот религија!

Таа Вечна БОЖЈА Светлина, Тој вечен Дух - за спасение на сите отелотворена во Исус - е Коренот на Животот БОЖЈИ! (Откр. 22:16)

Пред извесно време (баш на православна прочка) од еден евангелист (без тој да знае дека е прочка) добив една книга на поклон (ISBN 13: 978-3-451-22404-1 + ISBN 10: 3-451-22404-6). Една прекрасна слика на Рембрандт ја украсува нејзините корици, а централното Библиско место беа 22та стиха од извештајот на Св.Ев. Лука . (Лк. 15:11-32)

Тоа враќање кон Совршениот ОТЕЦ (во Христа) е навистина најголемото богатсвото воопшто, кое што е прекрасен дар, а не сопствена заслуга!

Од премногу барање навистина нема фајде
Најбогатиот ОТЕЦ своите Чеда, на Голгота ги најде!

...

Vo sekoj sluchaj, kje dojde momentot koga sekoj od nas kje se soochi so vistinata...

Да, тој (за сите кои не се противат на Вистината) спасоносен и радосен момент сигурно доаѓа!
Моментот кога секој ќе увиди дека Светлоста БОЖЈА (Христос во нас, вистинско Евангелие и спас) е ТАА што вистински просветлува и затоа е богатсвото над сите материјални богатства!
Тоа е моментот кога човекот увидува колку долго бил во темнина, во илузија, во колективен и индивидуален егоизам, ... можеби дури и мислејќи дека е просветлен, но се'уште вистински не просветлен!
Тоа е моментот кога човекот веќе не вели јас се просветлив, туку мојот Отец Небесен (за Кого во Христа ме разбуди) е ТОЈ што ме просветли и се'уште просветлува за Совршеното ЕДИНСТВО, таму (во тие предели) кадешто се'уште не сум доволно просветлен, иако воображеното его ме мами дека сум потполно просветлен !

Тоа е тој момент, на Вечно Новиот Тестамент, моментот на најголемото богатсвото!

Тоа е моментот кога сите на Светлоста БОЖЈА (Христос) потполно ќе се поклонат за Слава и Благодарност на БОГА Отецот !

Амин

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 18.Мај.2011 во 19:59

Bogatstvoto samo po sebe ne e precka za vlez vo Carstvoto Bozjo.

Mnogu e povazno kako sme go steknale bogatstvoto, i na koj nacin go upotrebuvame vo zivotot.

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 18.Мај.2011 во 20:17
Tokmu taka.

Biten e nashiot odnos kon bogatstvoto (materijalnite dobra), kako shto e biten nashiot odnos prema site neshta vo zhivotot.

Edni od najbogatite lugje od toa vreme bea Isusovi sledbenici i toj ne gi otfrli poradi nivnoto bogatstvo.   

-------------

Датум на внесување: 18.Мај.2011 во 20:37
Originally posted by spiros spiros напиша:

Ne e bash taka...

Најсрдечно ти благодарам за поправката во однос на буквата!

Nema potreba spirose oti ne se raboteshe za bukvata.

Ama ajde, nemaj gajle, prifateno e i kako takvo.

-------------

Датум на внесување: 18.Мај.2011 во 21:08
.

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 02:17
Ok, OK, neka bide tvojot zbor posleden.

-------------

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 19:35
Fakt e deka (vo ovoj slucaj ce zemam samo eden primer) deka Crkvata e mnooooooogu bogata materijalno gledano poseduva mnoooooooguuuu - Ima li grev tuka ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 20:31
Templarius, edni od najdoslednite sledbenici, nadvor od krugot na onie koi denes gi znaeme kako apostoli, bile i najbogatite lugje vo toa vreme vo celata rimska imperija - Nikodim i Josif od Arimatea.

Isus ne samo shto ne gi izbrkal od svojata grupa, tuku mnogu gi pochituval i sorabotuval so niv. Ushte povekje, Isus e pogreban vo lichnata grobnica na Josif koj ovoj si ja prigotvil lichno za sebe.

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 00:40
Ubav odgovor Messenger, no toa od tebe e ocekuvano, ti odgvoaras so fakti i otvoreno. Sto e so drugite clenovi od forumov ????
Ne moze da sekaze deka nesto e loso i posle toa da se ocekuva site da plukaat na toa, znaci za se ima objasnuvanje i pricini za i protiv, ednoumieto se nadevam odamna e umreno no sepak da vidime dali nekoj drug ce ima doblest da zboruva so otvoren um...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 10:35

Templarius, edni od najdoslednite sledbenici, nadvor od krugot na onie koi denes gi znaeme kako apostoli, bile i najbogatite lugje vo toa vreme vo celata rimska imperija - Nikodim i Josif od Arimatea.

Isus ne samo shto ne gi izbrkal od svojata grupa, tuku mnogu gi pochituval i sorabotuval so niv. Ushte povekje, Isus e pogreban vo lichnata grobnica na Josif koj ovoj si ja prigotvil lichno za sebe.

Сите - од материјално богатите - што вистински го подариле своето срце на Совршениот БОГ во Христа, тие биле потполно трансформирани и станале безкрајно побогати, бидејќи станале духовно побогати, разделувајќи го своето материјално богатсво на оние кои им било многу понеопходно!

Е сега, која многу важна заповед ја прекрши богатиот младич од уводниот текст и ја кршат сите кои го љубат материјалното богатсво повеќе од ...?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 15:53

Сите - од материјално богатите - што вистински го подариле своето срце на Совршениот БОГ во Христа, тие биле потполно трансформирани и станале безкрајно побогати, бидејќи станале духовно побогати, разделувајќи го своето материјално богатсво на оние кои им било многу понеопходно!

Ako replicirash pod konkreten komentar (vo ovoj sluchaj za Nikodim i Josif), togash repliciraj konkretno za niv, a ne postiraj opshti frazi bidejki go matish i razvodenuvash tekot na diskusijata.

Na argument se odgovara so argument, inaku od diskusijata nema nishto.   

spirose, ne sme vo uchilishte da ne isprashuvash. Ako imash nekoja poenta togash iskazhi se za da mozheme da prodolzhime so temava.

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2011 во 22:49

И Никодим, и Јосиф, и Закеј, ... и сите кои вистински се разбудија за Совршената Вистина во Христос, тие ја доживееаја трансформацијата на сопственото материјално богатство во Духовно и увидоја дека сите сопствени држења на заповеди, традиции, обичаи, духовности, филозофии, ... (иако не се абсолутно лоши) сепак го промашуваат Совршенството и се се'уште слепи за најголемата (најважната) заповед!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 31.Мај.2011 во 01:51
Ednash, eden kral doshol kaj Buda.

Kako negov golem pochituvach i sledbenik oddelil vreme za prv pat lichno da go poseti i da go zamoli za razgovor.

Vo ednata traka nosel prekrasna figura napravena od teshko staro zlato ispolneto so najrazlichni dragi kamenja. Koga se pojavil pred Buda mu ja podal bescenetata figura kako podarok i dokaz za negoviot respekt.

- Frli ja! - svikal Buda.

Kralot siot iznenaden i stapisan ednostavno go otpushtil podarokot, shokiran od nenadejnoto vikanje i naredba od pochituvaniot Buda.

No vo drugata raka vekje imal podgotveno najubav rozov cvet... mislel deka ako mozhebi Buda nema da saka materijalni dobra kje se voodushevil od prekrasnata kreacija na prirodata, neshto shto e mnogu poblizu do duhovnosta otkolku zlatoto i dragite kamenja. Zatoa toj ja ispruzhil drugata raka podvajkji go cvetot...

- Vednash frli go! - izvikal Buda.

Kralov se nashol vo nedoumenie... ami Buda sega ne saka nitu zlato, nitu cvekje... shto se sluchuva?

- Ti velam vednash da go frlish! - povtoril Buda.

Siot potresen, kralot go frlil i cvetot.

I togash odednash stanal svesen za negovoto bitie, za negovoto "JAS". Si pomisli - "zoshto prezentiram i ponuduvam sekakvi mozhni podaroci koga mozham da se prezentiram samiot sebe si ???"

Koga ostanal i so dvete race prazni, mozhel da se pretstavi sebe si..

- Frli go! - povtorno svikal Buda.

Site Budini uchenici koi sedele naokolu pochale da se smeat.

Na kralov mu stanalo jasno deka i samoto kazhuvanje "sakam da se pretstavam sebe si" ne znachi nishto drugo tuku manifestiranje na egoto. Duri i pomislata "eve ti se predavam tuka i sega" ne e nikakvo predavanje.

Zatoa zamolknal i se nichkosal so isruzheni prazni race na zemjata i so potkosena glava...

- E duri sega razbra! - se nasmevnal Buda.

-------------

Постирано од: op12eh
Датум на внесување: 31.Мај.2011 во 02:21
a buda ne go manifestiral li negovoto ego
vo slucajov?

Датум на внесување: 31.Мај.2011 во 02:22
Da be, isto kako Isus vo negovite sluchai.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 00:33

Ednash, eden kral doshol kaj Buda.

Kako negov golem pochituvach i sledbenik oddelil vreme za prv pat lichno da go poseti i da go zamoli za razgovor.

Vo ednata traka nosel prekrasna figura napravena od teshko staro zlato ispolneto so najrazlichni dragi kamenja. Koga se pojavil pred Buda mu ja podal bescenetata figura kako podarok i dokaz za negoviot respekt.

- Frli ja! - svikal Buda.

Kralot siot iznenaden i stapisan ednostavno go otpushtil podarokot, shokiran od nenadejnoto vikanje i naredba od pochituvaniot Buda.

No vo drugata raka vekje imal podgotveno najubav rozov cvet... mislel deka ako mozhebi Buda nema da saka materijalni dobra kje se voodushevil od prekrasnata kreacija na prirodata, neshto shto e mnogu poblizu do duhovnosta otkolku zlatoto i dragite kamenja. Zatoa toj ja ispruzhil drugata raka podvajkji go cvetot...

- Vednash frli go! - izvikal Buda.

Kralov se nashol vo nedoumenie... ami Buda sega ne saka nitu zlato, nitu cvekje... shto se sluchuva?

- Ti velam vednash da go frlish! - povtoril Buda.

Siot potresen, kralot go frlil i cvetot.

I togash odednash stanal svesen za negovoto bitie, za negovoto "JAS". Si pomisli - "zoshto prezentiram i ponuduvam sekakvi mozhni podaroci koga mozham da se prezentiram samiot sebe si ???"

Koga ostanal i so dvete race prazni, mozhel da se pretstavi sebe si..

- Frli go! - povtorno svikal Buda.

Site Budini uchenici koi sedele naokolu pochale da se smeat.

Na kralov mu stanalo jasno deka i samoto kazhuvanje "sakam da se pretstavam sebe si" ne znachi nishto drugo tuku manifestiranje na egoto. Duri i pomislata "eve ti se predavam tuka i sega" ne e nikakvo predavanje.

Zatoa zamolknal i se nichkosal so isruzheni prazni race na zemjata i so potkosena glava...

- E duri sega razbra! - se nasmevnal Buda.

Браво месинџер ! http://www.smilies.4-user.de">

Исус, иако е лично инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА - Која што е пред се' што е создадено - Тој постојано доземја ја наведнуваше Главата пред ОТЕЦОТ!

Синдарта Гуатама (Буда), дали Му се поклони на ЕДИНСТВЕНИОТ СОВРШЕН ОТЕЦ или пак можеби се држеше до своето сознание и просветление, како што тоа правеше кралот - од твојот пост - со неговите подароци и его?

Ја сваќаш ли сега одлучувачката разлика, меси?     

„Кој се фали, со Господ да се фали!”

(1 Коринт. 1:31)

Што имаш, што не си примил? А штом си примил, зошто се фалиш, како да не си примил?

(1 Коринт. 4:7)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 02:30
A kolku pati sum te potsetil na edna od osnovnite Isusovi poraki:

1 Не судете, за да не бидете судени!
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава 7

...a ti na sekoja tema go pravish tokmu toa.

Ne samo shto gi sudish chlenovite, tuku imash doblest da im sudish i na prosvetlenite lugje nebare ti si kriterijumot koj odreduva koj kolku vredi, koj kolku e prosvetlen, koj kolku e produhoven, koj kolku mu e blizok na Boga...

Ne te svakjam shto velish, ne gledam nikakvi odluchuvachki razliki, ne te razbiram shto ti e poentata na postojanoto protivstavuvanje na Isusovite poraki koga vo isto vreme se deklarirash kako negov sledbenik.   

I na krajot... navivam spirose ponekogash i jas, no samo na sportski natprevari. A tuka, na ovoj forum, so ovie temi, izvini ne mozham da ti pravam drushtvo. Ednostavno ne se chuvstvuvam dostoen za takvo neshto.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 13:29
.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 23:23

A kolku pati sum te potsetil na edna od osnovnite Isusovi poraki:

1 Не судете, за да не бидете судени!
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава 7

...a ti na sekoja tema go pravish tokmu toa.

Ne samo shto gi sudish chlenovite, tuku imash doblest da im sudish i na prosvetlenite lugje nebare ti si kriterijumot koj odreduva koj kolku vredi, koj kolku e prosvetlen, koj kolku e produhoven, koj kolku mu e blizok na Boga...

Нити членовите ги судам, нити самопрогласените просветлени, туку делата и учењета коишто се'уште не се потполна и Совршена Светлина ги обелоденувам, но очигледно тоа некому страшно му смета.

Добро, како можам да ви помогнам и да не ви сметам повеќе?
Со тоа што ќе се повлечам од форумов?
Или пак смеам да останам, но во иднина ќе морам да танцувам како што ќе ми свирите вие самопросветлените, коишто - делумично - се правите попаметни дури од Исус и Неговите вистински следбеници?

Ne te svakjam shto velish, ne gledam nikakvi odluchuvachki razliki, ne te razbiram shto ti e poentata na postojanoto protivstavuvanje na Isusovite poraki koga vo isto vreme se deklarirash kako negov sledbenik.   

Јас досега многупати сум рекол и пак ќе речам: Јас не сум достоен да се наречам со Името Христово нити како Негов вистински следбеник, а дали БОГ ќе ме удостои - тоа ќе видиме, но тоа во моментов неможе да ме спречи да укажам на Совршената Светлина Којашто широките маси неможат нити да ја сватат, нити да ја разликуваат од онаа светлина којашто самата сака да се преставува како единствена вистинска!

I na krajot... navivam spirose ponekogash i jas, no samo na sportski natprevari. A tuka, na ovoj forum, so ovie temi, izvini ne mozham da ti pravam drushtvo. Ednostavno ne se chuvstvuvam dostoen za takvo neshto.

Навиваш меси, и тоа како навиваш, но самиот (можеби) тоа не го приметуваш!

За жал не навиваш за Онаа Светлина за која сведочат очевидците Христови, туку најчесто навиваш против тие сведоци!

Тие сведоци ни укажуваат на Една Светлина Која што е поинаква од (на пример) онаа на Гуатама Синдарта (Буда), чиешто учење личи на една врста додворување кон боржуите и богатите од овој свет, велејќи одприлика вака: “Вие во минатите животи сте правиле многу добри дела, па затоа сте толку богати!“

Додека Светлината БОЖЈА за Која сведочат вистинските Апостоли и следбеници, вели:
Што имаш, што не си примил? А штом си примил, зошто се фалиш, како да не си примил?

Таа Совршена Светлина учи дека се' е еден (помалку или повеќе) незаслужен дар од Небесниот Цар и затоа треба и ние така да служиме, да даруваме, наместо со “нашето“ просветление да се фалиме, а со “нашето“ богатство над другите да царуваме!

Да месинџер, ако приметуваш Исус на прво место го става БОГА Се'дарителот и е пред се' слуга на сиромашните, на бедните, на бедниот пролетеријат, ... додека самопросветлениот Буда е пријател на боржуите и нивниот гностички секреаријат!

Приметуваш ли ја разликата, сега?

А Тој, откако ги подигна очите кон учениците Свои, им говореше:
„Блажени сте вие, сиромашните, зашто ваше е царството Божјо!
Блажени сте вие, што сега гладувате, зашто ќе се наситите!
Блажени сте вие, кои сега плачете, зашто ќе се смеете!
Блажени ќе бидете кога ќе ве намразат луѓето и ќе ве отфрлат и ќе ви нанесат срам, и ќе го разгласат името ваше како лошо, заради Синот Човечки!
Зарадувајте се во оној ден и заиграјте од радост, зашто голема е наградата ваша на небото. Зашто и нивните татковци така постапуваа со пророците!

Но тешко вам богати, зашто веќе сте ја примиле својата утеха!
Тешко вам презаситени сега, зашто ќе огладните!
Тешко вам што се смеете сега, зашто ќе заридате и ќе заплачете!
Тешко вам кога ќе почнат сите луѓе да зборуваат добро за вас. Зашто и нивните татковци така им правеа на лажните пророци!

(Ев. Лука 6 : 20 - 26)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 00:27
Spirose kade geografski se naodjas ???? Ako ne e tajna.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 00:45

На различни места се наоѓам. Денес на пример во југозападна германија, но најповеќе таму кадешто вљубените во материјалното богатсво најрадо го чуваат своето богатсво!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 14:45
Grevot na vljubenite vo materijalnoto bogatstvo se naogja isto onamu kade shto se naogja grevot na vljubuvanjeto vo bilo shto.

Grevot e vrzuvanjeto (attachment.) so minlivite neshta, so onie raboti koi nemaat vechna vrednost, neshta koi ne se nishto drugo tuku sostavni elementi na iluzijata (Maja) koja ja narekuvame materijalen (zemen) zhivot.

Eden den toa go osoznavaat site lugje...

Pred mesec dena dozhiveav toa da go vidam i slushnam i od sopstveniot tatko koga vo poslednite denovi od svojot zhivot razocharano mi reche deka zhivotot bil luk i voda. Chovekot, za kogo najvrednite raboti bea onie materijalnite, na krajot od svojot zhivot osozna deka bil niven sluga namesto gospodar, deka zhiveel za akumuluranje i chuvanje mrtvi raboti koi na krajot mora da gi ostavi i da se razdeli od niv gol i bos, onaka kako shto pristignal megju niv.

Na krajot osozna deka poradi toa ne si dozvolil da posveti povekje vnimanie na sebe si i na drugite okolu nego kako Bozhji duhovni bitija. Osozna deka onoa vistinski vrednoto go propushtil vrzuvajkji se za onoa shto e sporedno. Osozna deka namesto da se posvetil na glavnoto jadenje toj se oddal samo na zachinite.

Na krajot se razbudi... za da vidi deka spiel siot zhivot.   

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 15:05

На различни места се наоѓам. Денес на пример во југозападна германија, но најповеќе таму кадешто вљубените во материјалното богатсво најрадо го чуваат своето богатсво!

Tamu se naodjas za da mozes da si ja popravis materijalnata sostojba ili od drugi pricini ...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 23:40

Grevot na vljubenite vo materijalnoto bogatstvo se naogja isto onamu kade shto se naogja grevot na vljubuvanjeto vo bilo shto.

Grevot e vrzuvanjeto (attachment.) so minlivite neshta, so onie raboti koi nemaat vechna vrednost, neshta koi ne se nishto drugo tuku sostavni elementi na iluzijata (Maja) koja ja narekuvame materijalen (zemen) zhivot.

Pred mesec dena dozhiveav toa da go vidam i slushnam i od sopstveniot tatko koga vo poslednite denovi od svojot zhivot razocharano mi reche deka zhivotot bil luk i voda. Chovekot, za kogo najvrednite raboti bea onie materijalnite, na krajot od svojot zhivot osozna deka bil niven sluga namesto gospodar, deka zhiveel za akumuluranje i chuvanje mrtvi raboti koi na krajot mora da gi ostavi i da se razdeli od niv gol i bos, onaka kako shto pristignal megju niv.

Na krajot osozna deka poradi toa ne si dozvolil da posveti povekje vnimanie na sebe si i na drugite okolu nego kako Bozhji duhovni bitija. Osozna deka onoa vistinski vrednoto go propushtil vrzuvajkji se za onoa shto e sporedno. Osozna deka namesto da se posvetil na glavnoto jadenje toj se oddal samo na zachinite.

Messenger, најискрено сочувствувам со тебе и со таткоти!    

Милоста БОЖЈА да му ги прости сите несвестни и свестни грешки и да му дари - неспоредно подобар - нов почеток.

Амин!

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Tamu se naodjas za da mozes da si ja popravis materijalnata sostojba ili od drugi pricini ...

Темпо, сега сум отепан од што сум заморен, но, дали ми веруваш дека веднаш (без скршен денар во џеб и тоа босоног) би тргнал за македонија, само кога причините и причинителите поради кои (пред 22 години и некој месец) сум ја напуштил, би биле трансформирани?

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: kladence
Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 23:50
Исус секогаш поучуваше дека изобилноста на човечкиот живот не зависи од материјалните добра што ги поседува.Парите се добар слуга, но лош господар. Местото им е во паричникот или во банка, но никако во срцето на човекот.Апостолот Павле за богатството вели дека тоа е корен на секакво зло.(послание до Тимотеј 6:10)Богатството го заробува својот обожавател и го прави своја жртва.Христијанинот,повеќе од било кој друг, треба да е свесен дека сите сме дојдени на овој свет со празни раце и со празни раце ќе го напуштиме.Ова не значи дека земните богатства сами по себе се грев-Библијата тоа не го тврди.Исто како и со сексот, постои исправно и погрешно користење и на парите, како и исправен и погрешен начин на стекнување на моќта. Многу христијани тоа погрешно го разбираат и зазеле став кој ги уништува затоа што станале духовно горди на своето сиромаштво.Исус за ова зборуваше во една од своите параболи.      
Тоа е приказната за богатиот, кој на секој свој слуга му дал извесна сума пари да ги вложи во нешто корисно додека тој е на пат. Сите слуги мудро ги вложиле, и оствариле добивка, освен еден исплашен и недоверлив слуга кој ги скрил парите , незнаеќи што да прави со нив, и истата сума му ја вратил на господарот.
Сакам да кажам да бидеш вистински христијанин не значи да се лишиш од сите задоволства и уживања во животот. Само грешните уживања треба да се напуштат, кои се забранети од Господ.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 23:53

Милоста БОЖЈА да му ги прости сите несвестни и свестни грешки и да му дари - неспоредно подобар - нов почеток.

Амин!

Bog da go prosti,

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 23:58
Originally posted by kladence kladence напиша:

Исус секогаш поучуваше дека изобилноста на човечкиот живот не зависи од материјалните добра што ги поседува.Парите се добар слуга, но лош господар. Местото им е во паричникот или во банка, но никако во срцето на човекот.Апостолот Павле за богатството вели дека тоа е корен на секакво зло.(послание до Тимотеј 6:10)Богатството го заробува својот обожавател и го прави своја жртва.Христијанинот,повеќе од било кој друг, треба да е свесен дека сите сме дојдени на овој свет со празни раце и со празни раце ќе го напуштиме.Ова не значи дека земните богатства сами по себе се грев-Библијата тоа не го тврди.Исто како и со сексот, постои исправно и погрешно користење и на парите, како и исправен и погрешен начин на стекнување на моќта. Многу христијани тоа погрешно го разбираат и зазеле став кој ги уништува затоа што станале духовно горди на своето сиромаштво.Исус за ова зборуваше во една од своите параболи.      
Тоа е приказната за богатиот, кој на секој свој слуга му дал извесна сума пари да ги вложи во нешто корисно додека тој е на пат. Сите слуги мудро ги вложиле, и оствариле добивка, освен еден исплашен и недоверлив слуга кој ги скрил парите , незнаеќи што да прави со нив, и истата сума му ја вратил на господарот.
Сакам да кажам да бидеш вистински христијанин не значи да се лишиш од сите задоволства и уживања во животот. Само грешните уживања треба да се напуштат, кои се забранети од Господ.

Nie sme vo ovoj materijalen svet za da imame materijalni iskustva i preku niv da se osoznaeme sebe si i Boga.

No tie materijalni iskustva i zadovolstva se samo alatot i nachinot na osoznavanjeto, a ne se samite po sebe celta na nasheto postoenje.

Problemite stanuvat koga kje se vrzeme za niv i kje gi stokmime na piedestalot na nash*te vrednosti.

Toa e grevot.

Ne e alatot kriv zatoa shto majstorot e losh.

A onoj shto kje se otkazhe od alatot nema nikogash da stane majstor.

-------------

Датум на внесување: 03.Јуни.2011 во 00:52
Немаше ништо лошо во јадењето, пиењето и женењето во времето на Ное, освен што тоа им стана единствена грижа, а занемарена беше секаква духовна димензија на животот(Лука 17:26,27)Исто така, немаше ништо грешно во купувањето и продавањето, планирањето и градењето во Лотовото време, освен што сето тоа било правено со грешни методи(Лука 17:28). Она што било од темел погрешно е што во тоа ја гледале единствената цел на животот. Немислеле на ништо друго освен на забава и на уживање, на сопствена корист и на материјална добивка.Тоа на Господ не му беше угодно и затоа ги уништи.Библијата пофално зборува за Безалиел, кој бил вешт во работата со метали, камен и дрво.Бил исполнет со СВЕТ ДУХ за да биде подобар мајстор(2. мојсеева 31:3-5)Јаков и неговите синови беа пастири.Јосиф, кого браќата го продадоа во ропство, станал премиер во египетската влада. Лидија била продавачка на скерлет, Павле, Прискила и Аквила правеле и продавале шатори. Лука бил лекар. Значи Бог не потикнува во нашите дарби и работа, али не сака да бидеме ничии робови, да не се врзуваме за никого и ништо бидејќи тој е наш ослободител

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 03.Јуни.2011 во 10:49

Мое сочуство за смртта на татко ти.

Бог да го прости и да му даде царство небесно.

-------------

Датум на внесување: 03.Јуни.2011 во 13:51

Само што го дочитав постот на кладенче и репликата на месинџер, сакав да го наместам “креветот“ на кој што седам (на кого механички му се подесуваат страните кои служат за потпирање) и страницата ми се скрши.

Троседот е доста убав, релативно скапо платен, нам (и на многумина) многу ним се допаднал, но ете сега е со едно скршено “уше“.

Пред известно време купив “нов“ автомобил (постар од десет години) кој што е една генијална кочија (за којашто пишував на http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21836&PN=5 - 17ти Април 2011) и за каква никогаш нити сум се надевал дека ќе можам како сопствена да ја возам.

Одкако ја купив (тоа беше 8ми март после зајдисонце) постојано со голем мерак ја гледав и ја возев. Дури и на работа така ја паркирaв што одвреме навреме ќе можев да "фрлам" еден поглед и (во благодарност) да си се радувам како малото дете што се радува на играчките.

Арно ама, автомобилот (на едно место) веќе почнал да р`ѓосува и да ме подсетува на Ев. Матеј 6:19-21..

Два дена после моето пишување http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21836&PN=5 - во Вистинскиот Пастир и броевите за случката при купувањето, Blagoj_s во http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17114&PN=30 - Најубавите стихови во Библијата повторно ме подсети на Ев. Матеј 6:19-21..

Уште истиот ден - возејќи на работа - ми се расипа електрониката за позиционирањето на воланот. Низ прозорот на работа пак го гледав автомобилот но овојпат не со толку голема радост туку со грижи, бидејќи поправката може навистина прилично да ме чини.

Во тие моменти уште подлабоко ја почуствував вистинитоста на Мудроста БОЖЈА за којаштo сведочи Ев. Матеј 6:19-21., но и последните постови на кладенче и месинџер!

Поздрав

А Исус му одговори:
>> Возљуби Го יהוה‎, својот Бог, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој разум! <<

тоа е прва и најголема заповед,
а втората е слична на неа:

>> Возљуби го својот ближен како себеси! <<

(Ев. Матеј 22:37 - 40)

п.с. Одкако дојодов дома со автомобилот, електрониката за подесување на воланот повторно почна безпрекорно да функционира!    

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 03.Јуни.2011 во 18:24
ALELUJA!! AMIN

Датум на внесување: 03.Јуни.2011 во 21:21

Амин!

Bog da go prosti,

Moe Socuvstvo, Angelite neka mu go osvetlat patot.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 04.Јуни.2011 во 10:13

primi dlaboko socuvstvo i od mene.Bog neka mu gi prosti grevovite na tatko ti

Постирано од: Klara-D
Датум на внесување: 24.Јуни.2011 во 11:22
Зошто љубителите на материјалното богатсво многу тешко можат да влезат во Совршеното Царство БОЖЈЕ?
..........................................................................................................................
Зошто нашиве попови се изнакитени со злато, носат златни круни,
големи златни крстови ( зошто не е  дрвен крст обичен) и на рацете златни прстени, возат огромни џипови , сите се крупни (да не речам
дебели - прејадени ) ...???

Дали се и овие љубители на материјалното, или пак така треба ?
Како ќе влезат во  Царството Божје  ?

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 24.Јуни.2011 во 12:33
Originally posted by Klara-D Klara-D напиша:

Зошто нашиве попови се изнакитени со злато, носат златни круни,
големи златни крстови ( зошто не е  дрвен крст обичен)
Затоа што златото не го јаде `рѓа и молци

сите се крупни (да не речам дебели - прејадени ) ...???
Можеби затоа што се исполнети, да не речам пополнети, од св.дух?

Како ќе влезат во  Царството Божје  ?
Како и сите други, е сега дал по скратена постапка или некоја друга, тоа секој сам си одбира.   

Датум на внесување: 24.Јуни.2011 во 15:41

, сите се крупни (да не речам дебели - прејадени )?

Дали знаеш дека од постење се здебелува? Човек што не се занимава со физичка работа, а пости без масло, консумира повеќе леб, а лебот, верувала или не, го здебелува човекот ако го консумира повеќе.

-------------

Датум на внесување: 24.Јуни.2011 во 15:50

Не не сум знаела, се си мислев од нејадење се слабее
но, според ова нашиот Стефан , постојано пости  ?

Датум на внесување: 24.Јуни.2011 во 16:07

Не не сум знаела, се си мислев од нејадење се слабее

но, според ова нашиот Стефан , постојано пости  ?

Oд нејадење некои нешта се слабее, но ако некои нешта не се јадат, а други се јадат, не можеме да кажеме дека така лесно се слабее.

А што прави Архиепископот, не знам, ниту можам да знам, ниту е тоа моја работа.

-------------

Датум на внесување: 24.Јуни.2011 во 21:59
Hahahaha za ovaa treba da se otvori nova tema zasto popovite se debeli

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 25.Јуни.2011 во 10:24

Иако не се сите попови дебели, сепак оние што се дебели се дебели затоа што немаат некоја голема физичка активност, а сепак си јадат нормално (или некои над нормално среќа)

Што се однесува до постот. Од библискиот пост (кој значи нејадење т.е. гладување) се слабее и телото се изнемоштува, но од православниот пост (кој значи селектирање на храна: ова смееш, она не смееш) не се слабее, туку често пати и се здебелува заради убавите и вкусни посни погачи, посни кифли, посни колачиња, поснои торти, посни салати, посни специјалитети - со еден збор посни гозби, посни сладострастија, посни стомакоугоденија.

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 25.Јуни.2011 во 15:21
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Иако не се сите попови дебели, сепак оние што се дебели се дебели затоа што немаат некоја голема физичка активност, а сепак си јадат нормално (или некои над нормално среќа)Што се однесува до постот. Од библискиот пост (кој значи нејадење т.е. гладување) се слабее и телото се изнемоштува, но од православниот пост (кој значи селектирање на храна: ова смееш, она не смееш) не се слабее, туку често пати и се здебелува заради убавите и вкусни посни погачи, посни кифли, посни колачиња, поснои торти, посни салати, посни специјалитети - со еден збор посни гозби, посни сладострастија, посни стомакоугоденија.

Zastani mlku ne mozes postot da go podelish na bibliski i na pravoslaven. Ima bibliski post koj ne sme sigurni kakov bil i ima crkoven post koj znaeme kakov e (nikakov). Da ne se zaletuvame, edno nesto e postenje a drugo nesto e "postenje kako crkvata nalaga".

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 27.Јуни.2011 во 14:24

Кога  веќе муабетов се  заврте за постот  .....

Постот е древен дар, кој не старее,туку постојано се обновува и цути со полна убавина. Постот ја праќа молитвата на небо, како на крилја,тој ја вознесува на својот возвишен пат.

Постот е – напредок на домовите,
Мајка на здравјето,
Воспитувач на младоста,
Украс на старците,
Добар сопатник на татковците,
Сигурен сожител на тие што живеат заедно.
Постот ги чува децата,
На младиот му дава поука,
На старецот му дава достоинство.

Постот е украс што најмногу и` прилега на жената.....

Зошто е постот украс кој  најмногу и прилегал на жената ???

Датум на внесување: 28.Јуни.2011 во 00:40

...
Zastani mlku ne mozes postot da go podelish na bibliski i na pravoslaven. Ima bibliski post koj ne sme sigurni kakov bil ...

Кој незнае - незнае, но секој што знае - знае, дека има 3 различни поста за кои сведочат вистинските Библиски Сведоци!

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: gospel
Датум на внесување: 26.Јули.2012 во 13:51
http://www.youtube.com/watch?v=saWF8HhHxj0&feature=related" rel="nofollow - http://www.youtube.com/watch?v=saWF8HhHxj0&feature=related

-------------
"Be strong and courageous. Do not be terrified; do not be discouraged, for the LORD your God will be with you wherever you go." - Joshua 1:9

Датум на внесување: 26.Јули.2012 во 18:20
Да се вљубиш во материјално добро значи да направиш најголем атачмент за нешто што е без дух и што е транзиентно - постојано се менува и по форма и по вредност, нешто што можеби за исвесно време ќе го задоволи Егото, но никогаш нема да ни ја исполни душата... и на крајот од својот живот човекот ќе го остави тоа зад себе, ако воопшто истото опстане до тогаш. намигнување

Заљубувањето во нешто такво е промашување. Промашувањето во Библијата е преведено и наречено "грев".

-------------

Постирано од: Marinceska
Датум на внесување: 26.Јули.2012 во 21:38
Zdravo na site,

Gi procitav nekoi od komenatrite pogore i ne odoleav da ne napisam i jas kometar.
Najprvo kolku sum jas poznata so verata Gospod ni rece deka vistinata e ednostavna , i tolku ednostavna da i edno malo dete da moze da ja razbere.

Kako vie so ovie slozeni misli (spored komentarite) bi go objasnile ova prasjanje na edno dete?

Spored moeto znaenje, bogatstvoto na sekoj covek e vo negovoto srce. Sekoj covek e roden so istoto bogatstvo pa duri i moze da bide pobogat od drugi ako nasledil nesto od tatkovcite, t.e deto i pradedo.

Veli vo Biblijata deka grevovite odat od koleno na koleno kako i blagoslovot sto odi od koleno na koleno.
Bogatstvoto so koe sme site nie rodeni se grevovite vo nasite srca (nasledeni od nasite predci Adam i Eva Marko 7:20 i natamu). Covekot koj seuste ne e ponovo roden od voda i Duh spored Biblijata e bogatas koj e bogat so grev vo svoeto srce pred ocite na Boga. Grevot dava sram, nepokornost neposlusnost i na kraj smrt.

Ocigledno e deka mladicot vo prikaznata ne bese ponovo roden od voda i Duh zatoa sto bese privrzan za grevovite (bogatstvoto) vo negovoto srce i toa nasledenoto.

Sekoj vernik koe e ponovo roden od voda i Duh mu veruva na Boga i znae deka Bog se grizi za nego/nea i nego/nea ne im e tesko (ako potrebno) da ostavat se sto imaat i da trgnat po Boga.

Edna osnova da ne se zaborava koga e vo zbor pravilnata vera: Isus Hristos , Gospod nas, dojde da ne spasi od nasite grevovi (nasledeni i licni). Koga ovaa ednostavna osnova e postavena vo fundamentot na verata na vernikot togas i samo togas ednostavnata vistinska tajna nego/nea im e otkriena.

Mislam i znam deka Isus ni dade samo dve zapovedi koi morame da gi cuvame. Bog ne ni zapoveda nisto drugo osven da bideme ponovo rodeni od voda i Duh i da go sirime evangelito na vodata i Duhot.

Датум на внесување: 26.Јули.2012 во 21:55

Повеќе пати имаш спомнато:

Originally posted by Marinceska Marinceska напиша:

Bog ne ni zapoveda nisto drugo osven da bideme ponovo rodeni od voda i Duh i da go sirime evangelito na vodata i Duhot. 

Можеш да ни објасниш како тоа човек повторно се раѓа од вода и Дух ?

-------------

Постирано од: Marinceska
Датум на внесување: 26.Јули.2012 во 22:08
Covekot e roden gresnik. Toj/taa e roden/a so naslednite grevovi od Adam i Eva, prvite luge koi naravija grev.

Koga covekot ke soznae deka e gresnik toj taa treba da go prizne faktot za takov i da veruva deka spored svedostvoto Isus Hristos e Bog koj dojde na zamjava preku teloto na Marija deva.

Spored zakonot Bozji bese krsten vo rekata Jordan od strana na Jovan krstitelot koj bese posledniot Visoko Svestenik od kolenoto na Aron prviot Visoko svestenik.
Preku krstevanje i race polaganje na glavata na Isus od strana na Jovan site grevovi od celoto covestvo bea preneseni vrz Nego.

Posle tri godini Isus bese raspnat za ja plati kaznata za site grevovi i toa spored strikna soglasnost so Zakonot.

Koga covekot svesno veruva so celo srce vo evangelieto na vodata i Duhot (t.e. Isusovoto krstevanje i krvoprlevanje na Krstot zaedno so voskresenieto i voznesenieto) toj/taa stom so usta go ispoveda istoto vo toj moment na soznanie toj/taa go prima Svetiot Duh vo svoeto srce kako dar i e ponovo roden od voda i Duh.

Vaka e kako jas go znam ponovo raganjeto preku vera vo Isus Hristos od Nazaret.

Датум на внесување: 27.Јули.2012 во 01:17
Ти благодарам.

-------------

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 28.Јули.2012 во 12:13
,,,,,bidejki seushte ne e dpostignat vrvot vo razvojot na chovekovoto razmisluvanje i deka sme povrzani ,,,, so svetot i tolku delovi od bitisuvanjeto so raznolikosta na zhivotot,,,a ne razdeleni od nego ,,,i deka potpolniot spektar na soznanija  opfaka i fizichki ,,,i mnoshtvo na mnogu nefizichki ,,,dimenzii na realnosta ,,,    iluzorno e da se pomisli deka ,,na segashniot stepen ,,,,site zla proizleguvaat od materijalnoto,,,,,

,, i na najplemenitite dushi ,,/pr,,majka Tereza, i drugi ,,,,/,,,im bile potrebni fondovi ,,i materijalni svetovni raboti vo ostvaruvanje ,,, na svojata duhovna ovozemna misija,,,,

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Датум на внесување: 29.Јули.2012 во 09:15
Originally posted by pajser pajser напиша:

,, i na najplemenitite dushi ,,/pr,,majka Tereza, i drugi ,,,,/,,,im bile potrebni fondovi ,,i materijalni svetovni raboti vo ostvaruvanje ,,, na svojata duhovna ovozemna misija,,,,
Колку и дали биле „благородни„(plemenit е на српски) таквите мисии на Тереза дискутиравме на
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20381&PN=1" rel="nofollow - темава тука

Имено каква корист ако имаш огромни фондови полни пари, а не ги употребиш за да им помогнеш на луѓето навистина?

-------------
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!

Датум на внесување: 29.Јули.2012 во 10:48
  Колку и дали биле „благородни„(plemenit е на српски) таквите мисии на Тереза дискутиравме на
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20381&PN=1" rel="nofollow - темава тука

Имено каква корист ако имаш огромни фондови полни пари, а не ги употребиш за да им помогнеш на луѓето навистина?[/QUOTE]

,,,,majkl kazha i zhiv ostana,,,,,

,,,pogolem grev od vljubuvanjeto vo materijalnoto,,e,,,vljubuvanje vo samsebe i baranje vlakna vo jajcata kaj drugite,,,изненадување,,,,не знам

-------------

Датум на внесување: 29.Јули.2012 во 12:20
Originally posted by pajser pajser напиша:

Originally posted by majkl majkl напиша:

Имено каква корист ако имаш огромни фондови полни пари, а не ги употребиш за да им помогнеш на луѓето навистина?

,,,,majkl kazha i zhiv ostana,,,,,

,,,pogolem grev od vljubuvanjeto vo materijalnoto,,e,,,vljubuvanje vo samsebe i baranje vlakna vo jajcata kaj drugite,,,изненадување,,,,не знам
Извини, не сакав тебе лично да те навредам, само сакав да укажам на некои работи кои честопати во македонската но и светската јавност преку медиумите се земаат здраво за готово како хумани мисии а за жал се нивна сушта спротивност која доведувале до физичко и душевно страдање на илјадници луѓе - а тоа не е во ред да се премолчи.

-------------
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!

Датум на внесување: 29.Јули.2012 во 20:51
,,,,,,,vo red e da se saka da se kazhe vistinata ,,,za vljubenicute vo materijalnite /ne/dobra,,,,,,

,,,a vo pravo si ,,, milijardi i milijardi   parichni sredstva natalozheni ,,a neupotrebeni ,vo "blagorodni"мир,,celi,,,,,

-------------

Датум на внесување: 30.Јули.2012 во 17:15
Да се има одредено вреднување на некои материјални добра во овој материјален свет за да се обезбеди одредено материјално задоволување на материјалните потреби е една работа.

Но да се биде ЗАЉУБЕН во тие материјални добра е сосм друга работа. ТОА е грев! 

-------------

Датум на внесување: 31.Јули.2012 во 09:08
,,, da se bide ZALUDEN i POLUDEN   ,,po materijalni dobra e grev ,,, 

,,,,a da se bide ZALJUBEN   vo tie materijalni dobra e,,,toa e veke mentalna patologija,,,,

-------------

Датум на внесување: 01.Август.2012 во 18:17
.

Љубовта кон материјалното е една врста некрофилија, која денес од страна на мамонистите - како никогаш до сега - постојано и агресивно се форсира!

.

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: mountian
Датум на внесување: 20.Ноември.2012 во 00:43
[B]Оној што има многу ќе има уште повеќе.а оној што нема ќе му биде одземено и тоа што го има.[/B]
Може некој да ми го објасни што значи ова.

Датум на внесување: 20.Ноември.2012 во 05:25
„Не вели: тоа е случајно, но тоа се случи само по себе. Во тоа што постои, нема ништо безредно, ништо неопределено, ништонапразно, ништо случајно... “ (Св. Василиј Велики).

„Сите кои што просат нешто од Бога и не добиваат несомнежно е поради некоја причина: или затоа што прерано просат; или затоа што бараат недостојно, заради гордост; или затоа што откако би го добиле она што го просат би се возгордеале и би паднале во мрзливост“ (Преп. Јован Лествичник. Лествица.). 

Едноставно кажано, на тој што се труди и Бог ми придодава. На оној што не е достоен ниту за оноа малу што го има - и тоа ќе му биде одземено.

-------------

Постирано од: mountian
Датум на внесување: 20.Ноември.2012 во 13:58
Ти благодарам,но уште една работа не ми е јасна зошто тогаш злобните луѓе,богати што гледаат само да наштетат и да ги повредат другите живеат подобро во спротивно од оние борци за правда,кој живеат чесно и секој ден се плашат од погрешенија.Тоа е затоа што тоа го заслужиле или зашто тоа е најдобро за нив.

Датум на внесување: 21.Ноември.2012 во 04:29
Originally posted by mountian mountian напиша:

Ти благодарам,но уште една работа не ми е јасна зошто тогаш злобните луѓе,богати што гледаат само да наштетат и да ги повредат другите живеат подобро во спротивно од оние борци за правда,кој живеат чесно и секој ден се плашат од погрешенија.Тоа е затоа што тоа го заслужиле или зашто тоа е најдобро за нив.

Материјалниов свет е свет на илузиите, свет на мамењето, свет на желбите, похотата, суетата, љубомората, егоизмот... кажано верски - свет во кој колото го води Ѓаволот.

Бог тука доаѓа само ако искрено го побараш во свото срце. Инаку, светот го остава онака како што сакаме да биде - според нашата слободна воља.

Друго, не треба да судиме... не ги знаеме сите нешта за да можеме праведно да го правиме тоа... а пред с'е - самите не сме безгрешни. Има кој да суди.

Трето, не се сите злобни, нечесни и лоши кои имаат стекнато некаква благосостојба. Едни од најверните Исусови следбеници биле токму најимуќните луѓе во тоа време.

Четврто, треба да го гледаме својот живот и да сме задоволни и среќни со оноа што го правиме и со оноа што го добиваме. Мечтаењето за нешто друго и завидувањето на оние кои имаат повеќе од нас носи во грев.

И последно, овој матријален свет е само кусо престојување пред и после вечноста... ќе се вратиме онаму од каде што сме дошле - голи и боси како што сме пристигнале тука. Затоа не тагувај за оноа што нема вечно да го имаш со себе. 

Речено е: 

"Не собирајте богатства на земјата, каде што ги јаде молецот и р'ѓата и каде што крадците ги поткопуваат и крадат, но собирајте си богатства на небото каде што ни молец, ниту р'ѓа ги јаде и каде што крадци не ги поткопуваат, ниту крадат. Зашто каде е богатството ваше, таму ќе е и срцето ваше."

Исто така речено е:

"Но мнозина први ќе бидат последни, а последните први".

-------------

Датум на внесување: 22.Ноември.2012 во 22:27

...
Трето, не се сите злобни, нечесни и лоши кои имаат стекнато некаква благосостојба. Едни од најверните Исусови следбеници биле токму најимуќните луѓе во тоа време.

...

Во моментот кога “имуќните“ навистина станале Негови вистински следбеници, тие постанале и вистинско богати, споделувајќи го сопственото материјално богатсво со материјално сиромашните!

А Исус му одговори:

>> Возљуби Го יהוה‎, својот Бог, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој разум! <<

тоа е прва и најголема заповед,

а втората е слична на неа:

>> Возљуби го својот ближен како себеси! <<

(Ев. Матеј 22:37 - 40)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 25.Февруари.2013 во 06:43
Не е храната зло, а угодувањето на стомакот, не раѓањето на деца, а блудот, не парите, а среброљубието, не славата, а гордеењето, а ако е така, тогаш во она што постои нема никакво зло, а злото е во злоупотребувањето на она што постои. 

Преп. Максим Исповедник

-------------

Датум на внесување: 25.Февруари.2013 во 21:04

Не е храната зло, а угодувањето на стомакот, не раѓањето на деца, а блудот, не парите, а среброљубието, не славата, а гордеењето, а ако е така, тогаш во она што постои нема никакво зло, а злото е во злоупотребувањето на она што постои.

Преп. Максим Исповедник

За чистите се’ е чисто!       

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Poslanica%20Titu1:15" rel="nofollow -

-------------
in Time & Eternity!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk