IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - СКОПЈЕ 2014 или ЛУНА ПАРК '14
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

СКОПЈЕ 2014 или ЛУНА ПАРК '14

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 137138139140141 229>
Автор
Порака
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2011 во 14:50
....ma kakvi 200 milioni?!изненадување

...ziher i duplo ke otidat!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2011 во 14:58
Originally posted by NRGMKD NRGMKD напиша:

Другарче пред некој ден ми се јави, и ми вика, ми требаат 100 евра, колата ми се расипа, немам пари да ја поправам (напомена невработен е, 1 година неможе работа да најде). Морав да го одбијам зашто и јас имам еден куп давачки и ми беше мн.криво. А наспроти тоа државата троши пари на "разубавување" на Скопје 2014, кое тежи цели 200 милиони евра (а гарант и некое милионче плус), наместо да ги пренамени тие средства во олеснување на стопанството и привлекување на странски инвестиции.

Суровата реалност го зафати македонскиот народ.... Споменици ти градат, а ти крпиш крај со крај, месец за месец, ден за ден...
Да, ама како вели " драгиот", ни наш премиер, ...парите се трошат, ама делата ќе останат!лутина
always look on the bright side of the life!
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2011 во 15:00
...да,баш сношти ја гледам Ајфеловата кула..
од кога е направена и сеуште стои..
браво за тој енглезот ..од Франција..
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
NRGMKD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 7512
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2011 во 15:01
Originally posted by bluebell bluebell напиша:

Другарче пред некој ден ми се јави, и ми вика, ми требаат 100 евра, колата ми се расипа, немам пари да ја поправам (напомена невработен е, 1 година неможе работа да најде). Морав да го одбијам зашто и јас имам еден куп давачки и ми беше мн.криво. А наспроти тоа државата троши пари на "разубавување" на Скопје 2014, кое тежи цели 200 милиони евра (а гарант и некое милионче плус), наместо да ги пренамени тие средства во олеснување на стопанството и привлекување на странски инвестиции.

Суровата реалност го зафати македонскиот народ.... Споменици ти градат, а ти крпиш крај со крај, месец за месец, ден за ден...
Да, ама како вели " драгиот", ни наш премиер, ...парите се трошат, ама делата ќе останат!лутина

А народ како народ... жилав е тој, ќе преживее, а ако не КО ПРЕЖИВЕЕ ПРИЧАТ ЧЕ.... 

The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2011 во 17:13
A uste pointeresno ke bese da gi napravea spomenicite od pecivo i cokolada, em ke ima za gladnite, em poeftini ke bidat , em sekoja godina ke moze da se obnovuvaat a vaka se ironicno deluva.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2011 во 00:42
гордост на македонскиот народ? извинете, ама јас можам да бидам горд само на нешто што придонело за просперитет на нашата нација, па макар и да се стави културата и историјата пред политиката и економијата!
ќе бидам горд кога народот ќе разликува урбанистички план од градежна анархија не многу различна од приватните дивоградби кои патем и ќе се легализираат...
ќе бидам горд кога народов ќе дознае дека исто е дали државата се осиромашува преку градење на нешто тотално непотребно и неисплатливо од кое никој нема корист, на било каков начин, па дури и духовен, со тоа да не градиш ништо и да ги ставиш парите во џеб

ете тогаш ќе бидам горд тага

Изменето од zabegan - 19.Мај.2011 во 00:42
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2011 во 16:36
zoshto be?изненадување
...zarem ne si gord shto nekoj te dupi u mal mozok,
 i mrtov laden, te ubeduva deka edna limena tezga, koshta ni manje ni vishe  tuku,

...kolku edna podobra nova kola?

...a?збунетост
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2011 во 22:31

Проектот наречен Скопје 2014 претставува урбано обновување на старите згради и јакнење на националната гордост на земјата. Но овој проект исто така предизвикува културни и политички контроверзии.

Кога овој проект беше најавен пред неколку години предизвика скептицизам за тоа колку ќе може навистина да се реализира. Вклучува изградба на повеќе од 40 згради, споменици и јавни површини.

Во една земjа со популација од околу два милиони жители следеа контроверзии за тоа дали Владата треба да потроши толку многу пари на спомен обележја.

Меѓутоа новите скулптури на лавовите изградени во класичен стил сега се издигнати над мостот „Гоце Делчев“ во центарот на Скопје. Музејот кој се наоѓа по текот на реката Вардаr е во изградба, на чиј кров се издигнуваат куполи.

Исто тако во изградба е и Труимфалната порта, како и други споменици и згради.

Не се негира дека на Скопје му треба „шминкање“. Градот се уште носи лузни од катастрофалниот земјотрес кој го зафати Скопје во 1963 година кој уништи повеќе од 80% од градот, загинаа повеќе од 1000 луѓе и остави повеќе од 200.000 луѓе на улица.

Но овој проект е повеќе од само подмладување на градот. „Овој проект повеќе се однесува на креирање на македонскиот идентитет- изјавува Ксавиер Пинхарт, генерален менаџер на „Фортон интернешнл“

Оттаму почнуваат контроверзиите. По распадот на Југославија, по Студената војна, Македонија останува заглавена во битката со името со соседите Грција. Постои дел од Грција кој се нарекува Македонија, а грчката Влада не сака македонската нација да го користи тоа име. Секој посетител на Скопје, град од околу 500.000 жители кој некогаш и припаѓаше на Југославија, може да ја почувствува вечната борбата за името на земјата.

Во прилог на конфликтот со името, Македонија се соочува и со внатрешен културен конфликт. Доколку би го посетиле Скопје пред околу една декада, би пронашле земја која е на работ на граѓанска војна помеѓу Православните Македонци и Муслиманското Албанско население. Исто како што македонската православна заедница гради цркви и го потврдува својот идентитет, етничките Албанци се зафатени со градење на нови џамии.

Една деценија Македонија се обидува да го вметне влијанието на хеленската култура. Скопскиот меѓународен аеродром сега е преименуван во Александар Велики. Единствениот хотел со четири ѕвездички во градот се вика Александар Палас. Археолозите копаат длабоко во темелите на градот за да најдат докази дека Александар бил Македонец.

Скопје 2014, како и голем дел од политиката за градење на нацијата е идеја и производ на популистот премиер Никола Груевски, кој бара реизбор во Јуни. Со опозициските социјалдемократи во неред, Груевски изгледа подготвен за победа.

Постои загриженост кај сопствениците на недвижности дека националистичките призвуци на проектот Скопје 2014 ќе ги избркаат странските инвеститори. Но, овие грижи може да се претенциозни. Во последно време, неколку нови, модерни згради се изградени, а има нови инвестиции во трговските центри и хотели.

Gazit-Globe Ltd, голема израелска компанија, гради трговски центар Г-Мол на 322.900 квадратни метри простор.Gazit, исто така, соопшти дека ја разгледува изградба на два деловни центри и еден хотел во Македонија.

Надевајќи се да ја пополни празнината , Marriott International Inc. го гради првиот хотел на Балканот во Скопје. Планира изградба на хотел со 180 соби во близина на историскиот Камени Мост. Marriott вели дека очекува отворање во 2013.

"Шопинг-центри и хотели се најверојатно најпогодна инвестиција во моментов во Македонија, бидејќи не постојат никакви центри или меѓународни хотели во Скопје", вели г-дин Pinchart“- пишува новинарот Вилијам Бостон за најновиот The Wall Street Journal.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 03:17
Originally posted by zamislena zamislena напиша:

Gazit-Globe Ltd, голема израелска компанија, гради трговски центар Г-Мол на 322.900 квадратни метри простор.Gazit, исто така, соопшти дека ја разгледува изградба на два деловни центри и еден хотел во Македонија.

САМО КАКО НАПОМЕНА... ВО СКОПЈЕ ГРАД ОД 600 000 жители не му треба трговски од 322 900 м2, зашто го има ГТЦ, РАМСТОР, ВЕРО ЏАМБО, ТЦ.БИСЕР, СКОПЈАНКА, ПАЛОМА БЈАНКА ТЦ СОРАВИЈА и ред други.... Повеќе шопинг центри има од Виена која е 4 пати поголема и по жители и по распространетост.... Ако е тоа странска инвестиција тогаш не благодарам. Веро Џамбо И ТЦ СОРАВИЈА Се веќе тотално фијаско...
А КАДЕ ТОА СЕ ГРАДИ ТОЈ ТРГОВСКИ ЦЕНТАР АКО МОЖЕ ДА СЕ ЗНАЕ, НЕШТО НЕ ГЛЕДАМ УБАВО ДЕНОВИВЕ, ПА МОЖДА СУМ ЈА УТНАЛ ЛОКАЦИЈАТА....

Надевајќи се да ја пополни празнината , Marriott International Inc. го гради првиот хотел на Балканот во Скопје. Планира изградба на хотел со 180 соби во близина на историскиот Камени Мост. Marriott вели дека очекува отворање во 2013.

АКО ПЛАНИРА ДА ОТВОРИ ВО 2013, ЈАС НЕ ГЛЕДАМ НИ ДЕКА ИЗГРАДБАТА Е ЗАПОЧНАТА А СЕГА СМЕ 2011 (ОВА МИ ЛИЧИ УШТЕ ЕДНА ЛАЖНА ИНВЕСТИЦИЈА НА ВМРО-ТО). ЗА 2 ГОДИНИ ТОЛКАВ ХОТЕЛ НЕ СЕ ГРАДИ.... А ПОКРАЈ ТОА ХОЛИДЕЈ ИН И АЛЕКСАНДАР ПАЛАС НАШИТЕ 2 НАЈРЕПРЕЗЕНТАТИВНИ ХОТЕЛИ ВО ТЕКОТ НА ГОДИНАТА РАБОТАТ СО ЕДВАЈ 2-30 % ОД СВОЈОТ КАПАЦИТЕТ... НЕ ГЛЕДАМ ДЕКА ТОА Е НЕКОЈА УСПЕШНА ИНВЕСТИЦИЈА ЗА МЕРИОТ, КОЈ ГАРАНТИРАМ ДЕКА ДОБРО ЈА СОНДИРА СИТУАЦИЈАТА ПРЕД ДА ВЛЕЗЕ ВО МКД. А И КОГА БИ САКАЛ ДА ВЛЕЗЕ НА БАЛКАНОТ ЈАС ГАРАНТИРАМ ДЕКА ПОПРВО БИ ГО ОДБРАЛ БЕЛГРАД КАКО ПОРЕНТАБИЛЕН ГРАД ОТКОЛКУ СКОПЈЕ....ТУКУ ЦЕЛИОТ МУАБЕТ ОВДЕ МИ Е КОЛКУ ДА СЕ КАЖЕ НЕШТО..... ДА НЕ Е БЕЗ ИЧ.....

"Шопинг-центри и хотели се најверојатно најпогодна инвестиција во моментов во Македонија, бидејќи не постојат никакви центри или меѓународни хотели во Скопје", вели г-дин Pinchart“

ОВА НЕКОЈ НАС СЛЕПИ И ГЛУПИ НЕ ПРАИ? ГТЦ, РАМСТОР, ВЕРО ЏАМБО, ТЦ.СОРАВИЈА.... ПА СИТЕ ТИЕ СЕ ПОЛУПРАЗНИ.... ПОВЕЌЕ ТРГОВСКИ ЦЕНТРИ ОД НАСЕЛБИ ИМА СКОПЈЕ.... А 90 000 ФИРМИ СО БЛОКИРАНИ СМЕТКИ... СЕ ЧУДАМ КОЈ СЕ ТОА ЌЕ ИМА СИЛА ДА ОТВОРИ ДУЌАНИ ВО НИВ, КОГА И ВО ВЕЌЕ ПОСТОЕЧКИТЕ ДУЌАНИТЕ СТОЈАТ ЗАТВОРЕНИ ИЛИ ПОЛУПРАЗНИ....

А МЕЃУНАРОДНИ ХОТЕЛИ НЕМА А? БЕСТ ВЕСТЕРН, АЛЕКСАНДАР ПАЛАС, ХОЛИДЕЈ ИН, КОНТИНЕНТАЛ? ПА ЗАРЕМ ИМА ТОЛКУ ТУРИСТИ И ПОСЕТИТЕЛИ СКОПЈЕ ЗА ДА РАБОТАТ ОВИЕ ПОД ПОЛНА ПАРЕА? ДА НЕ СЕ СВАДБИТЕ ПОЛА ОД ХОТЕЛИТЕ ВО СКОПЈЕ ЌЕ ПОЦРКААТ....

Горе напишаното претставува навреда на мојата интелигенција (каква е таква е), со тоа што некој сака свесно да ми влее лаги во главата....

Изменето од NRGMKD - 20.Мај.2011 во 05:04
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Persej7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 21.Октомври.2010
Поени: 254
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Persej7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2011 во 20:24

Другарче пред некој ден ми се јави, и ми вика, ми требаат 100 евра, колата ми се расипа, немам пари да ја поправам (напомена невработен е, 1 година неможе работа да најде). Морав да го одбијам зашто и јас имам еден куп давачки и ми беше мн.криво. А наспроти тоа државата троши пари на "разубавување" на Скопје 2014,... Споменици ти градат, а ти крпиш крај со крај, месец за месец, ден за ден...

Ми ѕвони комшиката вчера на врата, кога отварам што да видам: плаче, вика, кука - го скршила ноктот. Одам да видам дали имам фластер да и помогнам, кога гледам немам, сум ги потрошил. Отварам фиоката каде што чуваме пари, таму нема, ги земала мајка ми. Си викам, што беља ќе беше работава, владава троши 80 милиони на "Скопје 2014", а јас ваму книжам негатива кај комшиката и нема да можам да ја тртам како ќе ми текне...

Инаку, "Ирците го испофалија Скопје!"

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=5201171995&id=9&prilog=0&setIzdanie=22285

.

Изменето од Persej7 - 20.Мај.2011 во 20:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2011 во 15:25
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2011 во 16:10

За жал и ова е вистината..... 
ma nema vrska toa!ма%20ајде
...sega e sè toa ,..barem duplo na(t)plateno !( ili tek ,ke bide!)!
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2011 во 19:08

Абе да се немало осет за убавина ....!!!

Не можам да ги тргнам очиве од .... визуелизацијава ....мечтаење

А пак оваа претседателкава на стечајците ( и го заборавив името )
на секое појавување  во јавност или на некој поголем собир...
постојано ..дрн дрн ...на мобилен.....  а немала леб да јаде ....
кој и го плаќа ...Цацко ...???   изненадување
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2011 во 01:46
абе забораваш дека убавина е релативна ствар... beаuty is in the eye of the beholder и нема што некој да не замара со неговите лични вкусови и фантазии...

а и немој да почнам да зборам за организирање на просторот и комбинирање на формите и нивно усогласување, по функција и простор, тоа се едни од главните обележја на урбанистичкото уредување и општо во архитектурата кога се планира... без нив не можеш ни у од убавина да склопиш бидејќи истите диктираат колку тоа што го гледаш е пријатно или не за гледање, или како вие обожавате да го кажувате „убаво“... кај сите објекти од ск2014 вклучувајќи и споменици и пропратни глупости, не е запазено ништо од тоа, ниедно урбанистичко, архитектонско или уметничко правило и од старт не ги бива како објекти, да не збориме па за функционалноста на самите објекти и нивната функционалност како дел од просторот
и да, нема тука осет за убавина, кога ниедно правило што помага во тоа еден објект да изгледа поубаво, за нашите „експерти“ во убавина не постои...

како сакате гледајте го, од општествен, економски, културен, урбанистички аспект, од било која гледна точка, Скопје 2014 за ништо не го бива...
и навистина е срамота, на нешто што за ништо не го бива да се потрошат огромна сума пари кои ние појма си немаме веќе од каде ги вадат и како целиот план е организиран и целиот план да биде во центар на внимание на целата држава, како да изгледот на Скопје беше првиот проблем на кој наиде оваа гарнитура кога ја превзема власта и сета политика и економија исчезнаа од нивната to do листа, бидејќи ептен се загрижија како изгледало Скопје, кое претставува само мал дел од државата

Изменето од zabegan - 22.Мај.2011 во 01:48
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 137138139140141 229>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.